View Full Version : Orhan Özbilgiç / bahçe
Sayfalar :
1
2
3
4
5
6
7
8
[
9]
10
11
12
13
14
15
Orhan Özbilgiç
08-07-2011, 15:37
Hazeranların renkleri çok güzel..
232487
Gauralar artık formunu buldu.
232488
232490
Alıcan' ın gönderdiği tohumlardan biride bu. Henüz çiçeklenmedi. Ne olduğunu
bilmiyorum. Çiçeklenmediği için soramıyorum.
232490
Sellukalar sarılıyor..
232491
Orhan Özbilgiç
08-07-2011, 15:46
Orhan öğretmenim; Hazır fotoğrafını görmüşken sorayım dedim. Bizim bahçenin yarısı meyve bahçesi olacak ya! Rüzgar kesmek için çit kenarına leylandiden duvar düşünüyoruz. Sizin bu konuda bir öneriniz var mı? keşke yapsaydım ya da yapmasaydım dediğiniz...
Bir de eşim bahçenin bir kenarında illa ki fındık denemek istiyor. Bu çok istediği şeylerden biri. Sizce bu mümkün olabilir mi?
Biz ailecek acayipiz herhalde. Ben de serada muz ağacı düşünüyorum ileride. Agora alışveriş merkezinde görünce umudum daha da arttı. Hem de açıktaydı ve üzerinde meyveleri vardı. Acayiplikte sınır tanımıyorum. Şu denediklerimi öğrendikçe aşama aşama sıradışı şeyler planlıyorum. Şimdi emekliyoruz. Sonra koşarız...:D
Selamınızı aldık. Çok teşekkür ediyorum. Biz de bu sıcaklığı hissediyoruz ve sizi çok seviyoruz. Sağ olun var olun...
Leylandi doğru bir tercih. Ama yeşil leylandi olursa daha gür dallanması açısından artınız olur.
Fındık tabii ki olur. Sadece bol bol sulamanız gerekir. Buldan' daki evimizin bahçesine dikmiştim. Yalnız verimi az oluyor, o kadar.
Burada muz yetişiyor. Meyvede tutuyor. Ama büyütemeden don vuruyor. İzmirde niçin denenmesin ki?
Denemeye değer!
Orhan Bey, her şey çok güzel. Ben de bir gaura aldım, umarım toparlanır, sizinki kadar güzel olur. Hazeranları hasretle bekliyorum ama henüz göremedim, bir bir çörekotu çıkıyorlar. Çörekotlarını salyangozlar kesinlikle yemiyor, acaba hazeranları yediler mi? (Yazarken şimdi aklıma geldi, çörekotu yapraklarından salyangoz ilacı mı yapsam???). Lupinler de çok isteyip yetiştiremediğim çiçeklerden, artık bahçenizden göreceğim.
Leylandi duvarınız gayet güzel gözüküyor, her şey için emeğinize sağlık.
Orhan Özbilgiç
08-07-2011, 15:56
Bahçemizdeki üç adet Alacalı Libocedrus' tan en iyi gelişeni..
232495
Bu sene ilk kez çiçeğini görecek olduğum, çelikten yetiştirdiğim sarı acum Borusu ağaca iyice sarıldı.
232496
232497
Turuncu çiçeklisini köpeğimiz ''Şanslı'' kopardı. O artık bira gecikecek.;)
232499
Sevgili Zafer İnandıklı' nın sürpriz armağanı Elvudi.
232498
Orhan Özbilgiç
08-07-2011, 16:09
Sevgili Kiraz;
Beğeniniz benim için çok değerli. Sağolun.
Gaura çok hızlı büyüyor. Ayrıca kırılan dalları, toprağa batırıp bol sularsanız bu mevsimde bile kökleniyor. Ben öyle yaptım. Şimdi üç gauram var.
Hazeranları çıkmaması şaşırtıcı?
Salyangozları hazeranlardada pek görmedim. Aslında bizde ciddiye alınacak kadar çok değiller. Çünküüü: Bizim Kirpilerimiz var!:D
İlaç konusuna gelince;
Ben sizi Endüstri Mühendisi biliyorum. Yoksa Kimya veya Farmakoloji de mi okudunuz?:)
Leylandi duvarım, yaz sonunda daha güzel olacak sanıyorum.
Sevgi ve selamlar, sevgili kardeşim.
Orhan Özbilgiç
08-07-2011, 16:24
Gülibrişim' in bu yıl çiçeklenmesini bekliyorum.
232506
Çörekotları hep mavi ve beyaz. Pembe çiçeklisi çıkmadı.
232507
Zafer Bey' den Sarı çiçekli Burgsmansia ve cliva. Yarı gölge ve rüazgardan korunaklıca.
232508
Bahçemizin çayırı çok güzelleşti. Çim bir sahayı aratmıyor.
232509
232510
Orhan öğretmenim çok teşekkür ederim. Eşim fındık konusuna da ayrıca sevinecek. Şu anda eski şirket arkadaşlarına bolca domates götürmenin gururunu yaşıyordur. 5 kasa domates topladık.
Sayın Kirazın bahsettiği çörek otu konusuna bir şey ben de eklemek istiyorum. Tadsız bir konu ama önemli bir ipucu da içerdiğini düşünüyorum. Görümcem vefat ettiğinde, kızının yanında teselli edebilmek için yenge olarak yanında olmak zorundaydım. Hayatımda ilk kez cenaze yıkamasında bulunmak zorunda kaldım. Sadece yeğenimizin yanında yeğenimiz kolumda öylece durdum. Hoca hanım naaşı sararken bol miktarda çörekotu serpti. Bu ne için dediğimizde böcekler çörekotuna gelmez. Naaştan uzak dursunlar diye serpilir demişti. Hayat bazen acı ama, bir çok ipucu da veriyor. Hiç düşünmemiştim, aklıma şimdi geldi. Her şey hayatın bir parçası olduğuna göre bahsetmeden geçemedim. Diyorum ki acaba çörekotundan organik bir böceksavar mı geliştirsek. Acaba çörekotunu havanda dövüp te toprağa mı serpsek... Ortaya atılan bir fikir... Ben deneyeceğim...
Orhan Özbilgiç
08-07-2011, 16:31
Kalancho' lar bu mevsimde daha güzel çiçekliler. Hele kırmızı çiçeklisi.
232523
232524
232526
232526
Hint yağı bitkisini bu sene birkaç yere diktim. Zira görsel olarak ilgi çekici bir bitki!
232527
Orhan Özbilgiç
08-07-2011, 16:37
Orhan öğretmenim çok teşekkür ederim. Eşim fındık konusuna da ayrıca sevinecek. Şu anda eski şirket arkadaşlarına bolca domates götürmenin gururunu yaşıyordur. 5 kasa domates topladık.
Sayın Kirazın bahsettiği çörek otu konusuna bir şey ben de eklemek istiyorum. Tadsız bir konu ama önemli bir ipucu da içerdiğini düşünüyorum. Görümcem vefat ettiğinde, kızının yanında teselli edebilmek için yenge olarak yanında olmak zorundaydım. Hayatımda ilk kez cenaze yıkamasında bulunmak zorunda kaldım. Sadece yeğenimizin yanında yeğenimiz kolumda öylece durdum. Hoca hanım naaşı sararken bol miktarda çörekotu serpti. Bu ne için dediğimizde böcekler çörekotuna gelmez. Naaştan uzak dursunlar diye serpilir demişti. Hayat bazen acı ama, bir çok ipucu da veriyor. Hiç düşünmemiştim, aklıma şimdi geldi. Her şey hayatın bir parçası olduğuna göre bahsetmeden geçemedim. Diyorum ki acaba çörekotundan organik bir böceksavar mı geliştirsek. Acaba çörekotunu havanda dövüp te toprağa mı serpsek... Ortaya atılan bir fikir... Ben deneyeceğim...
Fazla söze ne hacet! Acı ama, işte tecrübe bu..
Orhan Özbilgiç
08-07-2011, 16:50
Fasulyeler ve sakız kabakları dışında yaz sebzeleri henüz çıkmadı. Malum kış biraz uzun sürdü. Ama bir çıkarsa, mahaleyi doyuracak..:D
232543
232544
232545
232546
232547
Orhan Özbilgiç
08-07-2011, 16:55
Dikensiz böğürtlene doyacağız!
232548
232549
232550
232551
232552
Orhan Özbilgiç
08-07-2011, 17:03
Eflatun çiçekli Clematis, mor çiçekliye yetişti.
232553
232554
Zeki Yağlı' nın dağıttığı fideler çiçekleniyor.
232555
232556
232557
Orhan Özbilgiç
08-07-2011, 17:07
Farklı noktalardan görüntüler...
232558
232559
232560
232561
232562
Orhan Özbilgiç
08-07-2011, 17:10
Görüntüler...
232563
232564
232565
232566
232567
Orhan öğretmenim; Sizin bahçede kaybettim kendimi. Eşim öğlen evden çıkmıştı. Şimdi geldi ben daha sizin bahçeden çıkamadım. Fotoğraflara söylenecek o kadar çok şey var ki...
Neyse ben mutfağa gitmezsem evdekiler aç kalacak...
Sağlıcakla Kalın...
Sayın Orhan Özbilgiç,evinizin ve bahçenizin genel görüntüsünü çok beğendim. O kadar büyük sahadaki çimi yeşil tutmak başlı başına çok zor bir iş...Çiçekleriniz de harika yetişmişlir.Clematisler kaç senelik çok dolgun ve sııhhatli maşaallah.. Lupinler, hazeranlar ,cinyalar gülleriniz ,birde o torba çiçeği hepsi mükemmeller.Sellukaları ağacın dibinde dikili görünce şaşırdım.Kışın bırakacakmısınız.merak ettim ...Sebze bahçeniz ve böğürtlenlerin görüntülerine bayıldım.Bu kadar büyük ve çeşitli bir bahçe ile uğraşmak için Tanrı kuvvet versin , Güzel bir gezi yaptım .Ellerinize sağlık.Bendeki emanetinizi İstanbulda inşaallah beni ziyarete geldiğinizde size teslim edeceğim.Saygılar,sevgiler....
Orhan Özbilgiç
08-07-2011, 20:54
Yani, Sevgili Uzaylı, bugün beni kelebek yapıp mutluluktan uçurdunuz valla.:) Sağolun, varolun.
Orhan Özbilgiç
08-07-2011, 21:21
Berrin Hanım;
Bahçemi beğenmenize sevindim. Sağolun.
Evet, alan olarak geniş ama yer örtüsü genel olarak ayrık çayırı olduğu için, hele hele Karadeniz ikliminde pekte sulama gerektirmiyor. Zira buralarda, güneş batar batmaz çayır ıslanır. Yani çiy düşer. Bu bile onlar yeter.
Clematisler 2010 mayıs ayında dikildi. Toprağın verimliliği ve öğleden sonraki yakıcı güneşi almıyor olması hızlı ve sağlıklı büyümenin nedeni olabilir. Zira duvar doğuya bakıyor.
Bahçe, gerçekten çok zamanımı alıyor ve yoruyor. Şimdilik keyifle yoruluyorum.:p Ama yaşım biraz daha ilerleyince, galiba önce mevsimliklerle ilişkimi giderek azaltıırım. Sonra ise eleman çalıştırırım. Diye düşünüyorum.
Armağanınız konusundaki duyarlılığınıza teşekkür ediyorum. İstanbul' a gelince karşıya geçmek şart oldu. Zira Üsküdar' da Zafer İnandıklı' ya da uğramam gerekiyor. Onada söz vermiştim çünkü.
Görüşmek üzere, sağlıcakla kalın.
Sevgi Durul
08-07-2011, 21:30
Sayın Orhan Öğretmenim, bahçeniz ve bitkileriniz için söyleyecek söz bulamıyorum. Geçen seneden beri gözle görülür gelişmeler hemen kendini belli ediyor. En çok clematislere takıldım kaldım. 2010 Mayıs ayında dikmişsiniz. Ben de, sevgili lir'in sayesinde 2010 Haziranda diktim. Bu demek oluyor ki, bir yıl sonra benzer görüntülere kavuşacağım. Tabii Allah sağlık verir de gösterirse.
Bütün bu güzellikler içerisinde sağlıklı ve huzurlu günler diliyorum. Saygılar...
Orhan Özbilgiç
08-07-2011, 21:44
Sayın Orhan Öğretmenim, bahçeniz ve bitkileriniz için söyleyecek söz bulamıyorum. Geçen seneden beri gözle görülür gelişmeler hemen kendini belli ediyor. En çok clematislere takıldım kaldım. 2010 Mayıs ayında dikmişsiniz. Ben de, sevgili lir'in sayesinde 2010 Haziranda diktim. Bu demek oluyor ki, bir yıl sonra benzer görüntülere kavuşacağım. Tabii Allah sağlık verir de gösterirse.
Bütün bu güzellikler içerisinde sağlıklı ve huzurlu günler diliyorum. Saygılar...
Çok teşekkür ederim.
Tevazu göstermeyeceğim. Gerçekten son bir yılda bahçemi epeyce derleyip toparladım. Eski fotoğraflara bakınca değişimi bende farkediyorum. Eee, birde bahçe eskidikçe güzelleşiyor gerçekten.
Aslında sevgili Zeki Yağlı epeyce sayıda Clematis tohumu vermişti. Ben onları viyollere ektim, evin güneye bakan cephesinde dışarıda bırakıp İstanbul' a döndüm. Tabiiki çimlenmediler. Eğer uygun koşulları sağlayabilseydim, duvarım çok daha renkli olacaktı.
Gelecek yıl sizinkilerde kesin böyle olacaklardır.
Sağlık ve mutluluk dileklerimle..
Cumhur Tonba
08-07-2011, 21:50
O cansız ördeklerin yerine, canlıları olsa nasıl olur acaba? Merhaba Orhan Bey.
olay gelsin. Bu sene bir hayli çalıştığınız belli. Balkonda güzel bir çay hak ettiniz.
Sayın Orhan Bey,ben sellukaları bahçeye ağacın dibine diktiğinizi gördüm .kışın orada bırakacakmısınız diye sordum ama herhalde cevaplamayı unuttunuz. Bende birkaç sellukayı bahçeye dikmek istiyorum, fakat sayın Ahmeter bana saksıyla gömün kışın içeriye alın demişti.Ne yapacağımı bilmiyorum.beni bilgilendirirseniz bu konuda memnun olacağım.Zahmet olacak .... İstanbul a dönüşünüzde zafer inandıklı beyle beraber bekliyorum sizi,zaten kendisi de bana bir ziyaret borçlu....selamlar sevgiler ...
Orhan Özbilgiç
09-07-2011, 05:37
Cumhur' cuğum;
Canlı ördeklere de zaman ayırmam mümkün değil. Zaten olsalar, o güzelim çayırlar ne hale gelir, tahmin edebilirsin?:p
Bazen balkonda, bazen bahçede çayı içmeye başladık. Selam ve sevgilerimle.:)
Orhan Özbilgiç
09-07-2011, 06:08
Berrin Hanım;
Evet cevaplamayı unutmuşum. Özür dilerim.
Geçen iki yıl, Sevgili Ahmeter' in önerdiği gibi, saksısıyla gömdüm. Kışın budayarak içeri aldım. Bu kış kendisinden 10-15 güne bir ''az su'' verivermesini istediğim bir dostum suyu fazla kaçırınca, kökler çürüdü.:(
Bizim buraları, İzmir ile aynı zonda. ''İzmir' de toprakta kalabildiğine göre.'' Diye düşünerek, viyollerde yetiştirdiğim 6-7 fideyi, bu yıl birini yine saksıda ve gömülü, diğerlerini toprağa diktim. Bunlardan 4' ü, kuzey cephesi kapalı duvar dibinde. Diğer iki kökte, gömülü saksının hemen yanında.
Saksıyı yine taşıyacağım. Diğerleri için, benimde burada ilk denemem olacak.:confused:
Zafer Bey ile birlikte gelme fikri çok güzel. Neden olmasın? Saygılarımla...
Yücel Canpolat
09-07-2011, 09:05
Farklı noktalardan görüntüler...
232558
232559
232560
232561
232562
Kuş olup uç sam aha bu diyarlara kon sam,Sayın hocam merhaba ne kadar yorulduğunuzu en iyi kim bilir?
Evet ben bilirim,ancak,ne kendi yorgunluğuma ne de zatıali'nizin yorgunluğuna zerre kadar üzülmüyorum geriye dönüp baktığımız da doğal yaşamı oluşturmanın ne kadar zorluklarla yapılabildiğini öğrenmek ve o na katkıda bulunmak adına bilekler kan dişler kenetli çalışmak keyiflerin en güzeli:)
Sayın hocam sayfanız aracılığı ile,yukarıda yazdığım doğallığı yakalamak adına isteyince oluyorun ispatını bütün arkadaşlara gösteriyorsunuz.
Şimdi de arkadaşlarıma sesleniyorum takdir etmeyen kafir dir:)(arkadaşlar espri anlamında algılansın lütfen)
Geçen yıldan bu yana yaptığınız çalışmaların sonucu''renklerin dans'ı ve kocaman bir huzur veren Orhan hocam'ım elleriyle nakış nakış işlediği yemyeşil bir örtü,ellerinize,emeklerinize ve başaracağım diyen yüreğinize sağlık Sayın ORHAN hocam.
Sayın hocam izninizle:)
heeey cemo kardeş,pamuk prenses(kendileri fatma sunay),uzaylı kardeş ve bendeniz garip keloğlan birincilik flamasını artık rüyamız da görürüz:)
Hocam elleriniz den saygıyla öpüyor selamlar yolluyorum hem de yürekten.
Sevgili Orhan hocam herşey okadar güzelki kelimeler yetmiyor anlatmaya bögürtlenler clematis harika zeki yağlı beyden gelen güzellere bayıldım sizin ilginizle sevginizle çiçekler coşmuş maşallah ellerinize sağlık sevgiler...
Orhan Özbilgiç
10-07-2011, 19:59
Yücel' ciğim;
Sen insan ilişkilerinde bir numarasın. Gönül almayı çok ama çok iyi biliyorsun. Teşekkür ederim.
Çabalarımızın sonuçlarını görmeye başlamak, mutlaka çok mutlu ediyor. Bu yüzdende, yorgunluk hissetsek bile, sevmediğimiz işlerdeki gibi bıkkınlık yaratmıyor.
İşlerden kalan çok az vaktimde, azda olsa takibedebildiğim kadarıyla:
Cemo; bence ''Yılın en yaratıcısı''. Bahçesindeki değişim hem çok hızlı, hemde çok belirgin oldu.
Fatma sunay; ''Yılın en popüleri''. Bir çıktı, pir çıktı bahçe piyasasına.
Uzaylı; ''Geleceğin yıldız adayı''. Bu azim ve heves ile banko.
Satı Kardeşimiz; Her zaman gündemde kalmayı başarabilen bir bahçe yarattı.
Sana gelince; Senin bahçe de ''Ehh işte!'' Ama zaten sende kabulleniyorsun ya. ''Sen bir garip keloğlansın.'' Tabii inanırlarsa.:p
Tabii bunlar hep relax durumundaki hoş gevezelikler. Gerçekte şu veya bu şekilde bir yoğurt kabında bile olsa bitki yetiştirme gayreti içindeki tüm arkadaşlarımız, bizim gibi yorulmasalarda, aynı hazzı duyuyorlar, tüm bu yaşadıklarımızı yaşıyor ve hissediyorlardır.
Selam ve sevgilerimle.
Hamiş:
Varolan onlarca bahçe içerinde, çoook güzellerinin olduğunu bilyoruz. Lütfen bizimkisini, birbirimize takılmak amaçlı yapılmış, bir hoşluk değerlendirmesi olarak kabul edin. :p
Orhan Özbilgiç
10-07-2011, 20:03
Sevgili Orhan hocam herşey okadar güzelki kelimeler yetmiyor anlatmaya bögürtlenler clematis harika zeki yağlı beyden gelen güzellere bayıldım sizin ilginizle sevginizle çiçekler coşmuş maşallah ellerinize sağlık sevgiler...
Sevgili Periş;
Sizde güzel sözlerinizle, beni motive eden, güç veren bir arkadaşımızsınız. Çok teşekkür eder, en kısa zamanda, gönlünüzdeki bahçeye kavuşmanızı dilerim.
Sağlıcakla kalın.
Selehattin 67
10-07-2011, 20:09
Orhan hocam bahçenizi gezerken bir yandan bayanlar dünya kupasını seyrediyordum birde ne göreyim bahçenin güzelliğinden maçı kaçırmışım çok güzel bir bahçe yapmışsınız
Orhan Özbilgiç
10-07-2011, 20:55
Sevgili Selehattin 67;
Beni onore etme tarzınız çok hoşuma gitti. :) teşekkür ederim. Herşey gönlünüzce olsun.
mavikartal5
10-07-2011, 21:33
sayın yücel canpolat'ın da dediği gibi "kuş olup gezmek var sizin bahçede" sayın orhan özbilgiç.
düşüncelerinize ve emeğinize sağlık.
saygılar
Orhan Özbilgiç
12-07-2011, 07:31
Teşekkürler sayın mavikartal5.
fatma sunay
12-07-2011, 16:29
Sevgili Orhan bey gerçekten sizin bahçe çalışmaları takdire şayan çalışmalar oldu. Çok emek vererek yaptınız. Sizde bende ve bizim gibi kısıtlı imkanlarla bahçelerine gönül veren arkadaşların hepsi ellerinden gelenin fazlasını yapıyor. Garip Kloğlanın flamayı bırakacağınıda inanma sakın. Son dakikada bahçesine bir timsah kor bizi geçmeye çalışır.
Birbirimize gücenmeyeceğimizi bildiğimizden bu espirileri yapıyoruz. Sağlıkla ve sevgiyle kalın.....
Orhan Özbilgiç
12-07-2011, 21:07
Öyle değil mi ya, sevgili Fatma sunay?
Bayağı çalıştık be! Ama gerçektende olanaklarımız ölçüsünde güzel şeyler ortaya çıkardık. Yorulduğumuza değdi.
Keloğlan (Hiç gür saçlı keloğlan görmemiştim.:D) hepimize çoktan tur bindirdi. Onu yakalamaya uğraşmıyorum zaten. Timsah bulamazsa, piranha bulur getirir valla.:p
Herşey gönlünüzce olsun.
ağaç sevdalısı
12-07-2011, 23:20
bahçeniz güzel çok emek var selluka yokmu
Orhan Özbilgiç
13-07-2011, 03:13
Sevgili ağaç sevdalısı;
Bahçemi beğenmeniz beni mutlu etti. Selluka, elbette var. Geçtiğimiz kış aşırı sulama nedeniyle kök çürümesinden, asıl ana bitkiyi kaybettim. Bu yıl tohumdan yetiştirdiklerim henüz daha küçük. Fakat bu günlerden sonra hızla büyüyüp ağustosta çiçeklenmelerini bekliyorum. Selam ve sevgiler.
Yücel Canpolat
13-07-2011, 21:27
Ay çok sevindim adım(keloğlan)geçmiş.Sayın Orhan hocam Güler abla'nın yarışmamızdaki yerini ve konumunu Sayın Cemo hanım'ın bahçesin de açıkladım 2695 nolu mesajıma bir göz atarsanız sevinirim:)(Hocam ne haddimize güler ablayla yarışmak:)
Sevgili orhan abi,sana baharda çeliklediğim sihirbaz gülün ilk çeliği kurudu tekrar aldım ikinci çelik tuttu.
Şimdi bahçene geldik kabul edersen.
Kandiliniz mübarek olsun sevgili eşinizede sevgiler hörmetler.
Salıkla kalın.
234270
234271
[ATTACH]234273[
[ATTACH]234273:)
Minarislim
15-07-2011, 23:03
Orhan abi Berat kandiliniz mübarek olsun.Bahçeniz çok düzenli intizamlı olmuş şiir gbi.İçimizi açtı.Gönlümüz çoştu.Seyrine doyulmaz bir haz verdi.Eline yüreğine sağlık.Eşinizin ve sizin ellerinizden öperim. Selamlar ve sevgiler.
Minarislim
15-07-2011, 23:05
Unutmadan böğürtlen çok güzel maaaşallahhhhh.Sevim hanım gül güzelmiş.Emeğinize sağlık...
Orhan Özbilgiç
16-07-2011, 20:39
Sevim Hanım;
Bende mayısta aldım. Ama bu diğerlerinden çok daha değerli olacak benim için. Onu ayrı bir yere dikeceğim.
Çok teşekkür ederim. Eşimde size sevgi ve selamlarını sunuyor.
Her şey gönlünüzce olsun.
Orhan Özbilgiç
16-07-2011, 20:52
Unutmadan böğürtlen çok güzel maaaşallahhhhh.Sevim hanım gül güzelmiş.Emeğinize sağlık...
Sevgili Dostum;
Sevim hanım beni çok duygulandıran bir jest yaptı. Sağolsun.
Böğürtlenler olgunlaşmaya başladı. İnanılmaz iriler.:eek: Altı tanesi bir çay tabağını doldurdu.
234436
Orhan Hocam böğürtlenler harika görünüyor Sevgili Yücel beyin sözüyle kuş olup uçsam bu bahçeye konsam bahçenizin hayranıyım ellerinize emeklerinize o güzel yüreğinize sağlık sevgiler...
Yücel' ciğim;
İşlerden kalan çok az vaktimde, azda olsa takibedebildiğim kadarıyla:
Cemo; bence ''Yılın en yaratıcısı''. Bahçesindeki değişim hem çok hızlı, hemde çok belirgin oldu.
Fatma sunay; ''Yılın en popüleri''. Bir çıktı, pir çıktı bahçe piyasasına.
Uzaylı; ''Geleceğin yıldız adayı''. Bu azim ve heves ile banko.
Satı Kardeşimiz; Her zaman gündemde kalmayı başarabilen bir bahçe yarattı.
Sana gelince; Senin bahçe de ''Ehh işte!'' Ama zaten sende kabulleniyorsun ya. ''Sen bir garip keloğlansın.'' Tabii inanırlarsa.:p
Tabii bunlar hep relax durumundaki hoş gevezelikler. Gerçekte şu veya bu şekilde bir yoğurt kabında bile olsa bitki yetiştirme gayreti içindeki tüm arkadaşlarımız, bizim gibi yorulmasalarda, aynı hazzı duyuyorlar, tüm bu yaşadıklarımızı yaşıyor ve hissediyorlardır.
Selam ve sevgilerimle.
Hamiş:
Varolan onlarca bahçe içerinde, çoook güzellerinin olduğunu bilyoruz. Lütfen bizimkisini, birbirimize takılmak amaçlı yapılmış, bir hoşluk değerlendirmesi olarak kabul edin. :p
Ay benim de adım geçmiş! diyeceğim ama fotokopi olacak.:p Ama sevimdim ben de... Kulakları çınlasın Yücel Bey'in...
Orhan öğretmenim; Bu kadar çuvallayan yıldız olur mu bilmiyorum ama azimle uğraştığımız doğru. Otları temizletmek yerine bizzat kendim uğraşıyorum ve o parayı da benzine harcıyoruz. Bir gün insanlara da faydamız dokunsun dilerim ama önce biz bir olgunlaşalım da...
Bugün delilikte sınır tanımadım. Ben çizmelerle suyun içine giriyorum,ot temizliyorum; kızıma şarkı söyletiyorum arada elimde eldivenlerimle onu alkışlıyorum. Akşamın saat ona geliyor, ben hala suyun içinde gözüm seçene kadat ot yolacağım derken fındık faresi gelip beni izliyor, Hem de yavrularıyla... Ay ne tuhaf bir gündü, hem de komik. Eve iki kasa domatesle, biraz da biberle döndük. İşte bir bahçe günü özetle böyle geçti. Şimdi yorgunluktan gözlerim kapanmak üzereyken, ayaklarım da sızlasa ille de ağaçlar nette neler oluyor diye bakamadan edemedim. :D İyi ki bakmışım. Şimdi bugünkü hikayeyle ve okudukarımla ağzım kulaklarımda keyifle uyurum. Yorgun ama gururlu...
Saygılar, sevgiler...
Not: Böğürtlenler o kadar güzel görünüyor ki. Rüyalarıma girebilir... Afiyetle yiyin. Ben olsam bolca dipfrize atardım. Biraz da reçel yapardım. Çiti bekliyorum. İnşallah bolca sardıracağım ben de...
fatma sunay
18-07-2011, 15:26
Maşallah böğürtlenler çok güzel olmuş bende dört gözle olgunlaşmalarını bekliyorum. Afiyet olsun.
Orhan Özbilgiç
19-07-2011, 03:21
Orhan Hocam böğürtlenler harika görünüyor Sevgili Yücel beyin sözüyle kuş olup uçsam bu bahçeye konsam bahçenizin hayranıyım ellerinize emeklerinize o güzel yüreğinize sağlık sevgiler...
Sevgili Periş;
Sadece böğürtlen mi?
O gün iriliklerini kıyaslamak için birazda Ekşi Karadut toplamıştım. Onlarda çok güzel. Ama böğürtlen, hem ondan daha iri, hemde daha siyah.;)
Sevgiyle kal.
234984
Orhan hocam karadutta harika ama dediğiniz gibi böğürtlen gerçekten çok enfes görünüyor maşallah Mersinden selam ve sevgiler...
Orhan Özbilgiç
19-07-2011, 07:09
Sevgili Uzaylı;
İlginç, bir o kadarda tatlı bir gün yaşamışsınız. En kötü gününüz böyle olsun.
Genel olarak sebze, meyve ve bahçe işlerinde şimdilik, bende pek eleman çalıştırmıyorum. Kendi işimi kendim görüyorum. Zaman zaman eşim yardım ediyor zaten. Böylesi hem daha keyifli oluyor. El sizin işinizi yaparken, sizin kadar özenmiyor. Birde siz boş iseniz, verdiğiniz ücret anlamsız bir bahşiş gibi oluyor.
Sizin için söylediklerimin arkasındayım. Hele birde bahçeyi çevreliyebilseydiniz, bahçe kendini daha güzel gösterecekti. Sağlık olsun. O da olacak.
Böğürtlenlerden eşim sorumlu.:D O ne yapar bilemem. Ama ziyan etmeyeceğinden eminim. Benimkisi sadece bir kök.İki yıllık. Geçen yıl hiç vermedi. Ağaçlar net' te sert bir budama yapın diye okumuştum. Şubatta öyle yaptım. Bu yıl üzerinde en az 3-4 kg böğürtlen var.
Selam ve sevgiler.
Orhan Özbilgiç
19-07-2011, 07:25
Maşallah böğürtlenler çok güzel olmuş bende dört gözle olgunlaşmalarını bekliyorum. Afiyet olsun.
Olgunlaşan ilk meyvelerini hemencecik koparıp yiyoruz. Birkaç gün sonra topluca olgunlaşma başlar sanırım. O zaman eşim icabına bakar.;)
Bahçede ayrıca dikenlisi de var. O bir ay sonra olgunlaşıyor. Onuda yyemeye ayırırız.
Selamlar.
Orhan Özbilgiç
19-07-2011, 07:28
Orhan hocam karadutta harika ama dediğiniz gibi böğürtlen gerçekten çok enfes görünüyor maşallah Mersinden selam ve sevgiler...
Bir süre sonra onları yine dalında fotoğraflarım. Samsun-Çarşamba-Kızılot Köyü'ndende, Mersin' e selamlar.:)
Herşey gönlünce olsun.
Büyütmeyi başarabilirsem, benimde bir Mercan Ağacı'm var!:)
232385
Mercan ağacınız dal vermiş ne güzel. Benim henüz saksıda olan iki mercan ağacı fidem kırk santimetre kadar oldular ama öyle yan dalları yok henüz:)
Orhan Özbilgiç
19-07-2011, 08:20
Sevim Öğretmenim;
Mercan Ağacı' mın ilki daha büyüktü. Kökün toprağa yakın yerinden Danaburnu yedi. Bu ikincisi, buda sağlıklı gelişiyor. Toprakta olunca böyle bir artısı oluyor. Ama o zamanda, Danaburnu gibi müşterileride oluyor.:D
Bugünlerde güzel yağmurlar yağıyor. Hızlada büyüyor. Önümüzdeki günlerde tekrar fotoğraflarım.
Birde, Mercan Ağacı' nın kazık kök yaptığını okudum. Buda çok derin bir saksı gerektiriyor.;) Dallanamanın nedenlerinden biri olabilir.:confused:
Selamlar.
Yücel Canpolat
19-07-2011, 08:43
BAYRAK YARIŞ KOMİTESİNDEN DUYURU
Değerli ağaçseverler son dörtyüz de mercan ağacıyla atak yapan Sevgili hoca'mız Orhan hoca bayrağı kapmıştır:)
Orhan Özbilgiç
19-07-2011, 13:14
BAYRAK YARIŞ KOMİTESİNDEN DUYURU
Değerli ağaçseverler son dörtyüz de mercan ağacıyla atak yapan Sevgili hoca'mız Orhan hoca bayrağı kapmıştır:)
Yok be Yücel bey.
Demin, yağmakta olan yağmuru önemsemeyip fotoğrafladım. Sadece yaprakları çok iri. O kadar. Dal değilmiş onlar.
Anlayacağınız, ağaç değil, hatta fidan bile değil. ''Mercan Fideciği'' ;) Bayrağı düşürdüm.:D
235067
235068
Orhan Özbilgiç
19-07-2011, 13:31
Bugün, bazı bitkilerimin ilk çiçekleri ile tanıştım.
İlki Scabiosa atropurpurea (Dul Çiçeği) İki rengi var. Aynı paketten çıktılar. Kırık beyaz ve mor. Hoş kokulu olduğu söyleniyor ama yağmurda koklamayı akıl edemedim.
235074
235075
235076
235077
235078
Orhan Özbilgiç
19-07-2011, 13:39
Diğer ilk çiçek açan bitkim ise bir çalı. Sonbaharda dikmiştim.
Calycanthus floridus (Kadeh Çalısı-Baharat Çalısı-Kızılçanak)
Bununda çiçekleri hoş kokulu imiş. Ama yağmura rağmen kokladım. Ben koku alamadım. Yalnız yaprakları kırılınca baharat gibi kokuyor.;) Zaten o nedenle baharat çalısı da denmiş ya!
235079
235080
235081
235082
235083
Orhan Özbilgiç
19-07-2011, 13:54
Birde ilk kez gördüğüm bir sarılıcı var. Sevgili alıcan göndermişti tohumunu. Şu anda üzerinde salkım biçiminde çiçek tomurcukları oluştu. Ama bu çiçekler bu kadarcık mı kalacak, yoksa Selluka gibi büyüyecek mi? Bilmiyorum.
Şu haliyle bile çok şeker bir bitki. Sağolasın alıcan.
235084
235085
235086
Birde Solanum Rantonetti benim boyuma geldi ve ancak ilk çiçeğini gösterdi.:)
235087
Mavi çiçekli Aster'inde ilk çiçeği.
235088
Orhan Özbilgiç
19-07-2011, 14:07
Yine alıcan' ın gönderdiği tohumlardan çıkan ve adının Cardinal Climber olduğunu sayın Uzaylı' dan öğrendiğim İpomea türünün çiçekleride gittikçe artıyor.
235089
235090
235091
Rudbekya'laar giderek daha yoğun çiçekleniyor. Çiçekler arasına üç farklı tür farkettim. Biri asit sarısı renk yapraklı, biri kanarya sarısı diğerinin de ortası siyah değil.;)
235092
235093
Sevgili orhan abi,maşallah bitkiler yemyeşil burda sıcaktan kuruyor nerdeyse ağaçlar bile.
Altın çanak muhteşem görünüyor mavi aster solanum alıcan beyin gönderdiği sarmaşık çok güzel form tutmuş.
Yani bu demek oluyorki bu yılda çelik tohum yılımı?;)
Sevgiler.
günebakan
19-07-2011, 15:00
Sevgili Orhan abi'ciğim çiçeklerin hepsi de çok güzel. Yeni tanıştığın çiçeklerin de oldukça hoşmuş 1 tane mercan ağacı fidesi bende de vardı ama ne yazıkki öldü ama jakaranda oldukça sağlıklı durumda güle güle büyüt hepsini de:)
Sevgili Orhan hocam Dul çiçegi harika görünüyor ipomea ve aster güzelligiyle baş döndürüyor ellerinize emeklerinize sağlık sevgiler...
Orhan Bey, o sarmaşık sanırım http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=10142
Çiçekleri o kadar, bir süre sonra siyah boncuk boncuk tomurcuk oluşturuyor.
Bir de Gülibrişim Ağacı başlığında sizin 2009'da eklediğiniz fotoğrafı gördüm. Ağacınızın şu anki durumunu çok merak ettim. (Belki paylaşmışsınızdır benim gözümden kaçmıştır.)
Orhan Özbilgiç
19-07-2011, 16:44
Sevim Hanım;
Bizim buralarda genellikle böyledir. Çim veya çayır nadiren sulanır. Büyüyüp agaççık olmuş bitkiler pek sulanmaz. Fidan ve çiçekler sulanır. Yazın bile ayda birkaç kez yağmur yağar.
Fotoğrafladığım bitkilerin tohumlarını alacağım tabii. Çelik alınabilecek boyuta geldiklerinde onuda alırız.:)
Selam ve sevgiler.
Orhan Özbilgiç
19-07-2011, 16:48
Sevgili günebakan;
Gerçekten hoşlar. Jakarandayı çok almak istedim. Ancak iklim isteği buralara pek uymuyor diye vazgeçtim. Kuzeye kapalı çok az yerim var. Oralarada belli sayı ve türde bitki dikebildim. Bu yüzden Jakaranda' dan vazgeçmek zorunda kaldım.
Selamlar.
Orhan Özbilgiç
19-07-2011, 16:49
Teşekkürler Periş.:)
Orhan Özbilgiç
19-07-2011, 17:09
Orhan Bey, o sarmaşık sanırım http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=10142
Çiçekleri o kadar, bir süre sonra siyah boncuk boncuk tomurcuk oluşturuyor.
Bir de Gülibrişim Ağacı başlığında sizin 2009'da eklediğiniz fotoğrafı gördüm. Ağacınızın şu anki durumunu çok merak ettim. (Belki paylaşmışsınızdır benim gözümden kaçmıştır.)
Sevgili Limon;
Sayende Malabar Ispanağı (Basella alba red stem)'mızında olduğunu öğrendim.:D Artık toplantılarda ıspanak tohumlarınız benden.:p
Gülibrişim' imi uzun zamandır fotoğraflamamıştım. Birkaç gündür çiçeklenmeye başladı. Bu ilk çiçeklenmesi. Onu hala destek kazıkları ile bağlı tutuyorum. Aslında en kuvvetli rüzgarlara bile dayanabilecek gövde kalınlığına erişti ama geçen yaz bir tanesini rüzgar, yarı belinden kırınca gözüm korktu. Kışın yaprak dökünce, sökeceğim.
Bunun tacını 2.5 metreden oluşturdum. Şu anda boyu 3.5- 4 metre. Demin çektiğim fotoğraflarını yüklüyorum.
Selam ve sevgilerimle.
235109
235110
235111
235112
235113
Sevgili Uzaylı;
Genel olarak sebze, meyve ve bahçe işlerinde şimdilik, bende pek eleman çalıştırmıyorum. Kendi işimi kendim görüyorum. Zaman zaman eşim yardım ediyor zaten. Böylesi hem daha keyifli oluyor. El sizin işinizi yaparken, sizin kadar özenmiyor. Birde siz boş iseniz, verdiğiniz ücret anlamsız bir bahşiş gibi oluyor.
Sizin için söylediklerimin arkasındayım. Hele birde bahçeyi çevreliyebilseydiniz, bahçe kendini daha güzel gösterecekti. Sağlık olsun. O da olacak.
Böğürtlenlerden eşim sorumlu.:D O ne yapar bilemem. Ama ziyan etmeyeceğinden eminim. Benimkisi sadece bir kök.İki yıllık. Geçen yıl hiç vermedi. Ağaçlar net' te sert bir budama yapın diye okumuştum. Şubatta öyle yaptım. Bu yıl üzerinde en az 3-4 kg böğürtlen var.
Selam ve sevgiler.
Orhan öğretmenim; İyi dileğiniz için teşekkür ederim. Amin...
Bahçede yevmiye ile çalışan bayanlar 25 tl alıyor. Sayın dermanaya bundan bahsettiğimde evet, kadınlar toplar erkeklar taşır bu yüzden erkeklerin yevmiyesi iki katı olur demişti. Bir ara eşim otlardan pes edecek gibi oldu birilerini mi tutsak dediğinde. Ben o parayı benzine harcayıp iki kere daha fazla gelirim kendim uğraşırım demiştim. Aynen öyle yapıyoruz. Böylece sadece ot temizlemek için değil bir çok başka işlere de koşturuyoruz. Nereden tasarruf yapsak diye kafamdaki tilkilerle uğraşıyorum. Eşim bu durumuma alışık olmadığı için hem hoşuna gidiyor. Hem de şaşıyor. Ben ve tasarruf...:D Artık emekli maaşıyla geçinmeyi öğrenmek lazım değil mi?;)
Sormayın bir çit dedik. Çitin kaç misli harcamalar yaptık, ama halâ çiti bitiremedik. Aslında asıl çitlere bir çok üzümsü ile başlamayı düşünüyordum. Ama kısmet böyleymiş. Aciliyeti olan şeyler araya girdiği için önem sırasına göre hareket etmek zorunda kaldık. O da olacak inşallah.
Eh vakti zamanı geldiğinde böğürtlen için budama ,bakım v.s. size danışırız artık. Şu ara kışlıkları ekmek için hazırlık yapıyoruz. Köydekiler fidelerini dikti bile... Biz halâ tohum ekeceğiz. Koşturup duruyoruz. Bir yandan da kendi ürettiğimiz tohumları ayıklamakla uğraşıyoruz. Epeyce tohumumuz var.
Eğer jacaranda yı tohumdan denemek isterseniz bende epeyce tohum var. Çoğunu fidan haline getirip öyle hediye etmek istiyorum. Ama posta ile kolay ve daha ekonomik olacağından ve kolay çimlendiğinden isterseniz gönderebilirim. İzmir'den ve bizden bir isteğiniz olursa çekinmeden yazın lütfen. Çok mutlu oluruz...
Eşinize ve size saygılar, selamlar...
fatma sunay
20-07-2011, 10:24
Sevgili Orhan bey dul çiçeği çok güzel bir çiçekmiş ilk defa gördüm bğendim. Madem dul allahın emri peygamberin kavliyle sizin dul çiçeğinden bizim bahçeyede istiyorum. Son resimler değişik çiçekler. Mesela baharat çalısı çiçeğide çok güzel görünüyor. Benim böğürtlenlerde pembeleşti birkaçgün sonra yeriz artık .. Selamlar...
Gülibrişim ağacınız çok güzel gelişmiş, yemyeşil fotoğrafları görünce içim açıldı. Bu ağacın şemsiye gibi yayılmasına bayılıyorum.
Manolyanız da çok güzel. Eğer alacak olursam bu kez ben de dipten yapraklananı değil de böyle formlusunu alacağım.
Fotoğraflar için çok teşekkür ederim.
Orhan Özbilgiç
20-07-2011, 18:24
Sevgili Uzaylı;
Gerçekten emekli maaşı ile idare ediyoruz. Eşim ve benim ayrı gayrımız yok. Bütçe ortak. Üstelik iki tarafıından her türlü masraflarını biz karşılıyoruz. Yetirmiyor, ''Yetiniyoruz!'' Sizinde başaracağınıza inanıyorum.
Ağaçlar net gerçekten bir okul. Her konuda, donanımlı ve birikimi olan arkadaşlar var. Ve bunlar bildiklerini paylaşmaktan keyif alıyorlar. Siz, hele bitkileriniz dikin, göreceksiniz sorunların üstesinden kolaylıkla gelebileceksiniz. Tabii bende gerektiğinde deneyimlerimi paylaşırım.
Jakaranda tohumu teklifinize teşekkür ederim. Ama dedim ya, burada onun seveceği koşulları oluşturamam. İzmir'den bir isteğim olduğunda tereddütsüz nazımın geçebileceği birilerinin olduğunu duymak çok ama çok güzeldi. Belliki çok zarif insanlarsınız.
Eşim ve ben teşekkür eder, selam ve sevgilerimiz iletiriz.
Orhan Özbilgiç
20-07-2011, 18:35
İlahi Fatma Hanım;
Sen çok yaşa e mi!:p İnşallah tohum alma konusunda bir aksilik çıkmazsa önce kendime, sonra size ve özelden isteyen bir arkadaşımıza. Zaten çok tohum alabiceğimi ümidediyorum. Zira tam güneş alan, diğer bitkilerle çok karışmadı. Sadece yanında ayrıca Aster var.
Bugün eşim böğürtlenlerden olgunlaşanları topladı ve dolaba koydu. Biriktirip birşeyler yapacak tabii.:p Sizede şimdiden afiyet olsun.
Baharat çalısı henüz 80-90 cm. Kasımda alıp getirdiğimde tek bir dal idi. Henüz yeni dallanıyor. Kasımdaki durumuna göre çelik alınabilecek kıvama gelirse, size çeliklerim.
Selamlar.
Orhan Özbilgiç
20-07-2011, 18:43
Gülibrişim ağacınız çok güzel gelişmiş, yemyeşil fotoğrafları görünce içim açıldı. Bu ağacın şemsiye gibi yayılmasına bayılıyorum.
Manolyanız da çok güzel. Eğer alacak olursam bu kez ben de dipten yapraklananı değil de böyle formlusunu alacağım.
Fotoğraflar için çok teşekkür ederim.
Evet sevgili Limon, Gülibrişim çok güzel gelişti. O yaygın dallanma benimde çok hoşuma gidiyor. Birde yoğun çiçeklendiğinde yaydığı güzel kokusu.;)
Manolya' nın bu türleri, ulu ağaç olarak örnekleri bol olan bir cins. Dipten dallananlar sanki yeni bir varyete gibi. Zira hiç büyük bir örneğini görmedim.
Orhan Özbilgiç
20-07-2011, 19:00
Nihayet, benim bahçemdede Sarı çiçekli Acem Borusu açtı!
Artık devamı gelecektir.:)
235401
235402
235403
Kelebek Çalıları farklı biçimlerde dallandılar. Ama farklı olmaları hoşuma gitti.
235404
235405
Orhan hocam acem borusunun rengi çok güzel kelebek çalısının görünüşüne bayıldım ellerinize emeklerinize sağlık sevgiler....
Sevgili orhan abım,acem borusu çok güzel kelebek çalısı harika görünüyor.
Acem borusu kaç yıllık?ben bu baharda kırmızı çelikledim 30 santim uzadı ama çiçek açmadı.
Orhan Özbilgiç
21-07-2011, 08:27
Sevgili Periş;
Beğendiğiniz için çok teşekkür ederim. Selamlar.:)
Sevgili Sevim4;
Bende geçen yıl çeliklemiştim. geçen yıl sadece uzadı.Yani, önemli bir farklılık oluşmazsa, bir yıl boş geçecek! Gelecek yıl çiçeklenecek.
Boyunun kısalığının bir başka nedenide olabilir! İki tür Acem Borusu var.
1-Campsis Radicans: İnanılmaz hızlı uzuyor ve gelişiyor. Çiçekleri, bir dalın ucunda, önce 5-6 tane top biçiminde oluşup, sonra neredeyse serçe parmağı kadar uzayıp açıyor. Benim ''sarı'' ondan. Kontrolü çok güç. Kökleri toprak altında, dalları yukarıda metrelerce uzayabiliyor. Üstünü kestinizse metrelerce uzaktan yerden yeni sürgünler fışkırıyor.
2-Campsis Grandflora: Diğerine göre daha masum. Geç büyüyor.(Birkaç senede 3-4 metreye ancak ulaşıyor.) Çiçeklenmesi farklı. Daha iri ve gösterişli. Ve daha bol çiçekleniyor. Dilerim sizinki bundandır.
Selam ve sevgilerimle.
Orhan Özbilgiç
21-07-2011, 18:42
Hint Yağı bitkisinin, parlak bordo-kırmızı renklenmesini çok beğeniyorum.;)
235659
Nektarinler olgunlaşmaya başlıyor gibi.
235660
Bu sene aldığım Karışık renkli Aster paketinden çıkan tohumlardan yetiştirdiğim fidelerde şimdilik sadece mavi-eflatun arası renk çiçekler açtı. Kalanlarda farklı renk çıkacak mı, merakla bekliyorum?
235661
235662
235663
Orhan Özbilgiç
21-07-2011, 18:48
Bu sene en bol sebze, fasulye. ;)
235664
235665
235666
Meyvelerdende galiba armut başı çekecek.
235667
235668
Orhan hocam sebzeler meyveler sağlıklı görünüyor maşallah hint yağı bitkisi mükemmel ellerinize sağlık...
Sevgili Uzaylı;
Selam ve sevgiler.
Orhan abi bu sene de sert budama yapmaya niyetin olursa yıllık çeliklerden valla isterim.Bu arada maşallah bahçen on numara olmuş rengarenk ne güzel.
Orhan Özbilgiç
22-07-2011, 17:55
Teşekkürler Periş.:)
Orhan abi bu sene de sert budama yapmaya niyetin olursa yıllık çeliklerden valla isterim.Bu arada maşallah bahçen on numara olmuş rengarenk ne güzel.
Sevgili gtatas;
Ekim ayında (!), bana özel mesajla hatırlatırsanız, size çelik gönderirim. O ayda daha iyi tutar.
fatma sunay
22-07-2011, 18:49
Orhan bey maşallah sebzeleri toplamaya başlamışsınız. Bizim fasulyeler daha çiçek vereyimmi vermeyeyimmi diye düşünmekteler. Armut dersen allahtan bir adet armut olmuş nerdeyse dibinde yatacağız ki başına bir hal gelmesin. Nektariyide hiç sormayın çağlayken yağan dolu hepsini yerle bir etti bizde havamızı aldık. Seneyi bekleyeceğiz belki tutar diye. Neyapalım bizde sizlerin bahçesindeki meyvelere bakarak doyacağız.
Acem borusu bende de var ama sarısını ilk defa sizde gördüm çok güzel renk tonu var. Eşinize ve size sevgilerimi gönderiyorum...
Orhan Özbilgiç
24-07-2011, 22:48
Sizi okuyunca sesimi çıkarmamaya karar verdim.:p
Bende geçen yıl bu zamanlarda domates, biber, patlıcan bollaşmıştı. Diyecektim. Vazgeçtim.
Acem borusunu 2010 baharında köklendirdim. Geçen yıl tek dal olarak, 1-2 metre kadar uzadı. Bu yıl, dipten itibaren dallanmasına izin vermedim. Yaklaşık 1,5 metreye kadar çıkardığı her sürgünü kopardım. Şimdi boyu 4 metreyi bulan 7-8 sürgünle kuru ağaca tırmanıyor.
Bizdende size sevgi ve selamlar.
236318
1 yılda bu kadar gelişmesi ne güzel. Seneye bahçeyi istila etmeye kalkmasın. :)
Orhan Özbilgiç
25-07-2011, 21:52
Sevgili Limon;
Sanırım bitki yerinden sökülmedikçe pek kök sürgünü vermiyor. Ayrıca çok sert budama ilede istilacı olabilir mi? Bilmem. :confused:
Sizin bahçenizde yaşadığınız, zıpçıktı gibi her yerden kök sürgünleri fışkırmasını birebir bende yaşadım. Bitkiyi sökmeden önce böyle bir sorun yoktu. Sökünce, toprakta kalan kök parçalarının her biri, yeni bir bitki olarak fışkırmaya başladılar. Ama yinede kesin bir yargı değil benimki. Hala tehlike var yani.:p
Vildan Sönmez
25-07-2011, 22:08
Orhan bey geçtiğimiz Cuma Annemin oturdoğu apartmanın bahçesinde yerden taşların arasından fışkırmış acem borusu sürgünlerini görünce hayret etmiştim. Apartmanın 6. katına kadar tırmanan yaşlı acem borusunu komşular balkonlarına çok yaprak döküyor diye şikayet edince, yönetici en az 15-20 yıl önce kesmişti. İnanın abartmıyorum.
Ama diğer yandan Datça'da ektiğimiz acem borusu da yıllardır 1 metre bile büyümedi, sarı kuru öylece duruyor.
Orhan Özbilgiç
26-07-2011, 19:10
Orhan bey geçtiğimiz Cuma Annemin oturdoğu apartmanın bahçesinde yerden taşların arasından fışkırmış acem borusu sürgünlerini görünce hayret etmiştim. Apartmanın 6. katına kadar tırmanan yaşlı acem borusunu komşular balkonlarına çok yaprak döküyor diye şikayet edince, yönetici en az 15-20 yıl önce kesmişti. İnanın abartmıyorum.
Ama diğer yandan Datça'da ektiğimiz acem borusu da yıllardır 1 metre bile büyümedi, sarı kuru öylece duruyor.
Vildan hanım, tabiiki size inanıyorum. Eğer toprağı sevdiyse kökleri hiç çürümüyor. Hiç fotosenteze gereksinim duymadan toprak altında uzun süre kalabiliyor.
O taşların arasından fışkıran büyük olasılıkla ''Radicans'' türüdür. O çok istilacı.
Bodrum' daki de büyük olasılıkla ''Grandflora'' dır. O daha masum bir varyete.
Size bahçemdeki bitkilerden, Paşa Bıyığı'nın bu yılkı ilk çiçeğini armağan ediyorum.
Selam ve sevgilerimle..
236714
236715
Vildan Sönmez
26-07-2011, 21:56
Ne güzel armağan, teşekkürler. . Çiçekleri ve zarif yaprakları, üstelik de dayanıklı ve zahmetsiz oluşu ile Paşa bıyığı sevdiğim bir tür
Size bahçemdeki bitkilerden, Paşa Bıyığı'nın bu yılkı ilk çiçeğini armağan ediyorum.
Selam ve sevgilerimle..
236714
236715
Minarislim
27-07-2011, 08:19
[QUOTE=Orhan Özbilgiç;839308]Hint Yağı bitkisinin, parlak bordo-kırmızı renklenmesini çok beğeniyorum.;)
235659
Nektarinler olgunlaşmaya başlıyor gibi.
235660
Bu sene aldığım Karışık renkli Aster paketinden çıkan tohumlardan yetiştirdiğim fidelerde şimdilik sadece mavi-eflatun arası renk çiçekler açtı. Kalanlarda farklı renk çıkacak mı, merakla bekliyorum?
235661
235662
235663[/QUOTE
Orhan abi;Karanlıkta resim çekmek daha iyi galiba.Objeler çok güzel çıkmışlar.Bahçeniz çok güzel görünüyor. sarı huni gibi çiçekten çelik istiyorum.
Orhan Özbilgiç
27-07-2011, 13:45
Orhan abi;Karanlıkta resim çekmek daha iyi galiba.Objeler çok güzel çıkmışlar.Bahçeniz çok güzel görünüyor. sarı huni gibi çiçekten çelik istiyorum.[/QUOTE]
Sevgili minarislim;
Fotoğrafları karanlıkta değil ama gölgede çekmeye özen gösteriyorum. O zaman renkler birebir aynı çıkıyor.
Sarı huni gibi çiçekten kastın, ''Sarı Acem Borusu'' mu? Oysa, bana şubat ayında hatırlat. Budamaları, genellikle o ayda yapıyorum.
Selamlar.
Bayıldım hint yağı bitkisine. O ne güzel yapraklar öyle. Güle güle büyütün, sevgiyle. Eşinize selamlarımı iletin lütfen
Orhan Özbilgiç
27-07-2011, 18:30
Bayıldım hint yağı bitkisine. O ne güzel yapraklar öyle. Güle güle büyütün, sevgiyle. Eşinize selamlarımı iletin lütfen
Ben ve eşimde yaprak ve çiçek ve meyve renklerini sevdiğimiz için bahçede üç ayrı noktaya diktik.
Fotoğrafları akşama doğru 19.45 te çektim. Ama minarislim' in yanıldığı kadar var. Sanki gece karanlığında çekilmiş gibi. Flaşlı çektiğimden olsa gerek.:confused:
Bizden de size, sevgi ve selamlar.
Sayın Orhan bey bahçeniz yine mükemmel renkler ve iştah açıcı görüntülerle dolu....Acem borusu sarılı ağaçdaki kabakların şekline bayıldım.... Acem borusuna gelince," hiçbirşeyden çekmedim acem borusundan ve ayrıkotundan çektiğim kadar " diyebilirim.İstanbuldaki bahçenin dört bir yanından kese kese ,kökleye kökleye kurtaramadık...Aynen yazlıkta da o şekil ..Bahçenin yer yerine kök salıp fışkırıyor l0 m. ye kadar yolu var..Paşa bıyığınız da açmış bizimki daha tomurcukda bile değil....Herşey muntazam ve huzur verici görünüyor..Ellerinize sağlık...Selamlar sevgiler.....
Orhan Özbilgiç
27-07-2011, 20:05
Bahçemin sizce beğenilmesi gururumu okşuyor. Eee.. Nede olsa renklere hükmeden birisiniz.
Berrin Hanım;
Ağaçta asılı kabaklar üç tür. Birisi su kabağı, diğeri uzun kabak, bir diğer türde lobut kabak. geçen yıl yetiştirmiştim. Bu yıl ekmedim.
Acem Borusu, galiba yerinden oynatılmadığı sürece sorun yaratmıyor. Kesildiği veya yer değişikliği amacıyla söküldüğünde, toprakta kalan kök parçaları adeta canavarlaşıyor.:mad: Bakalım biraz keyfini çıkarayım. ne zaman sıtkım sıyrılırsa söker, fışkıran sürgünlere kuvvetli herbisitlerden biriyle savaş açarım.:D
Beğendiğiniz için, tekrar teşekkürler. Herşey gönlünüzce olsun.
Orhan Özbilgiç
31-07-2011, 21:05
Bu yaz açan iki glayölün ikiside, pembe bulaşıklı beyaz. :p Diğer renkler henüz açmadılar.
237679
Tohumunu Sayın davut09' un gönderdiği Aydın ve Denizli yöresine özgü, taze iken yumurtalı yemeği yapılan ''Çentme Kabakları'' epeyce büyüdüler. İkisini koparıp, eşim yemeğini yaptı bile. Çok teşekkürler davut09.:)
237680
237681
Sevgili Elek' in tohumlarını Eskişehirden getirip, ban gönderdiği Katmerli çiçekli yol hatmilerin pembe çiçeklisi açtı. Onada teşekkür ediyorum.
237682
Sahur da ziyaretçi kabul edermisiniz??.....Etmeseniz de girdim bir kere....hatmi harika açmış inşaallah tohumlarını toplarsınız Orhan bey?... İlk fotoğrafta o güzel glayölün arkasında galiba ve cinya ordusu gördüm ...Onları da görmek isterdim doğrusu...Her zamanki gibi bahçeniz çok güzel ve tertipli,maşaallah .... Hayırlı Ramazanlar dileği ile selamlar sevgiler efendim......
Sevgili Orhan hocam glayörün güzelliği başımı dönderdi Çentme kabakları harika görünüyor ellerinize emeklerinize sağlık hayırlı ramazanlar geçirmenizi dilerim sevgiler...
Orhan Özbilgiç
01-08-2011, 21:44
Berrin Hanım;
Bahçeme şeref verdiniz. Sağolun.
Hatmileri, önce viyolde yetiştirip şaşırttığım için olsa gerek, daha ancak çiçekleniyorlar! Oysa yakın çevremde bile neredeyse tohuma kalktılar. Tohumlarını olgulaşma için zaman yeterli olursa, tabi toplayacağım.:)
Zinniaları bu yıl, oya ağaçlarından birinin çevreside büyük bir öbek yaptım. Bende beğendim. Çok güzel oldu.
Sizede hayırlı ramazanlar. Esenlikler diliyorum.
237964
237965
237966
237967
237968
Orhan Özbilgiç
01-08-2011, 21:52
Sevgili Orhan hocam glayörün güzelliği başımı dönderdi Çentme kabakları harika görünüyor ellerinize emeklerinize sağlık hayırlı ramazanlar geçirmenizi dilerim sevgiler...
Sevgili Periş;
Glayörlerden henüz açmayan renkler var. Onlarda açtığında fotoğraflıyacağım. Çentme kabaklarını bugün yeniden gördüm. Bayağı irileşmişler. Belli olmaz ''En büyük Balkabağı yarışması''na gönderebilirim.:D
Sizede hayırlı ramazanlar.
237969
Minarislim
01-08-2011, 22:03
Orhan abi;. bahçe nefis görünüyor.Hayırlı ramazanlar. yine döktürmüşsün. ellerine sağlık.
Orhan Özbilgiç
01-08-2011, 22:15
Bahçemdeki İbrelilerden bazıları...
Juniperus Virginia ''skyrocket''
237979
Cedrus Deodora ''Argenti''
237982
Alacalı Leylandi
237981
Chamaecyparis Pisifera Boulevard
237983
Calocedrus Decurrens ''Aureovariegata''
Orhan Özbilgiç
01-08-2011, 22:25
Ve gözde ibrelim...
Nootkatensis Pendula.
237991
Grevilla Çalısı'nda bir problem var. galiba demir eksikliği:confused:
237995
237996
[QUOTE=Acem Borusu, galiba yerinden oynatılmadığı sürece sorun yaratmıyor. Kesildiği veya yer değişikliği amacıyla söküldüğünde, toprakta kalan kök parçaları adeta canavarlaşıyor.:mad: Bakalım biraz keyfini çıkarayım. ne zaman sıtkım sıyrılırsa söker, fışkıran sürgünlere kuvvetli herbisitlerden biriyle savaş açarım.:D
[QUOTE]
Siz öyle mi sanıyorsunuz?
Silivri'de yazlığımızın bahçesindeki koskocaman salkım söğüdün dibine ekmiş evin eski sahipleri.
Ben de çok dekoratif görüntü veriyor diye elimi sürmedim ama iki-üç sene sonra koskoca salkım söğüt büyük bir gürültüyle sokağa doğru devrildi tabii bu arada ne bahçe demirleri kaldı ne de duvar.
Bu acem borusu ağacın içini yemiş bitirmiş, mantar gibi olmuş güzelim salkım söğüt.
Bir de ondan sonra da çektiklerim cabası. Aman benden uzak dursun da kim isterse eksin bahçesine. Ondan çektiğimi ben çimdeki su otlarından bile çekmedim.
Nektarin ve armutlar ne güzel görünüyor.
Bizde bu sene fasulye az verim verdi, meyve ağaçlarında da meyveler az.
Gülibrişimi ben de çok severim. On sene evvel diktiğim ağaç hiç de istediğim formda büyümeyince ben de yenisini diktim, istiyorum ki şemsiye gibi olsun.
Ne güzel kokusu, tül tül çiçekleri vardır değil mi?
Güzel bahçenizde dolaşmak büyük keyif verdi. Ellerinize sağlık.
(adresinizi bekliyorum)
Orhan Özbilgiç
01-08-2011, 23:29
Acem borusu konusunda, sizin depo delinme öyküsünü anlatıp duruyorum herkese. Ama galiba ben gerekli dersi almadım.:p Hele bir iki yıl görselliğinin zevkini çıkarayım, duruma göre zecri tedbirler alırım artık.
Güler Hanım;
Evet. Meyveler iyi durumda. Buradada tersine, fasulye bol. Diğerleri daha yeni yeni başladı. Sağlık olsun. Üretmenin keyfi, bir tane ilede, bin tane ilede çıkabiliyor. Veya öyle avunuyorum.:)
Bunca meşgale arasında, bahçelerede zaman ayırabiliyorsunuz. Sizi kutluyorum. Allah nazardan saklasın. Sizi sevdiklerinize bağışlasın.
Selam ve sevgiler.
Orhan Özbilgiç
02-08-2011, 03:22
Bu sene tohumları elime çok geç geçen, iki değişik süs kabağından, biri belirginleşmeye başladı. Bakalım sonuç ne olacak?:confused:
238059
238060
238061
238062
Orhan Özbilgiç
02-08-2011, 16:12
Pembe Oya ağacım ilk çiçeğini açtı.:)
238145
238146
238147
Vangelya (Gelin tacı) bu yaz ikinci kez çiçekleniyor.
238148
238149
Orhan Özbilgiç
02-08-2011, 16:22
Mayıs ayında diktiğim Hibiscus Mutabilis çok güzel gelişti. Hatta çiçek tomurcukları bile belirginleşti.
238150
238151
238152
Alacalı zakkum, hem hızla büyüyor, hemde yeniden çiçekleniyor.
238153
238154
Sevgili orhan abı,oya acı gelin tacı zakum çok güzel ellerine sağlık.
Orhan Özbilgiç
02-08-2011, 20:11
Sevgili orhan abı,oya acı gelin tacı zakum çok güzel ellerine sağlık.
Sağolun Sevim hanım;
Beğendiğinize sevindim. Oya ağaçlarının çiçek renklerini geçen yıl ağustos sonunda fidanlıkta beğenip, bir kırmızıya yakın çiçekli, birde pembe çiçekli ayırtmıştım. Şubatta getirdiler diktim. Eğer yanlışlık yapmadılarsa, diğeri kırmızı çıkacak.:confused: O henüz açmadı.
Selam ve sevgiyle...
Orhan Hocam önce viyole sonra toprağa, hatmiyi şımartmışsınız resmen :rolleyes: Yaprakları bu kadar büyük hatmi görmemiştim :) Bahçe çok canlanmış genel olarak, baharı daha yeni yaşıyor gibi... Belki de böylesi daha iyidir, şimdi çoğu yerde herşey sarardı bile.
Ben de sellukaya yer arıyorum. Dış cephe için izolasyon yapılacak, iskeleyi kurmaya bugün başladılar. Balkon düzeni altüst oldu. Sellukalar ilk başlarda zaten mantar mıdır kırmızı örümcek midir hala anlayamadığım birşeye yakalanıp bayağı hırpalanmışlardı. Şimdi tam coştular,tepedeki çamaşır iplerine kadar uzayıp dolanmaya başladılar, çiçek göreceğim derken bu izolasyon işi çıktı. Ne yapacağımı bilemiyorum, 50 kiloluk saksı 2 m boyunda bir çiçek.. Galiba önüne üstüne naylon gerip, kaderine bırakmak en iyisi olacak :(
Berrin Hanım, Orhan Bey toplayamasa bile hatminin tohumlarından bende bir miktar daha var - bizdekiler ekilemedi bu sene maalesef :( İsterseniz size de memmuniyetle gönderirim.
Orhan Özbilgiç
02-08-2011, 21:30
Orhan Hocam önce viyole sonra toprağa, hatmiyi şımartmışsınız resmen :rolleyes: Yaprakları bu kadar büyük hatmi görmemiştim :) Bahçe çok canlanmış genel olarak, baharı daha yeni yaşıyor gibi... Belki de böylesi daha iyidir, şimdi çoğu yerde herşey sarardı bile.
Ben de sellukaya yer arıyorum. Dış cephe için izolasyon yapılacak, iskeleyi kurmaya bugün başladılar. Balkon düzeni altüst oldu. Sellukalar ilk başlarda zaten mantar mıdır kırmızı örümcek midir hala anlayamadığım birşeye yakalanıp bayağı hırpalanmışlardı. Şimdi tam coştular,tepedeki çamaşır iplerine kadar uzayıp dolanmaya başladılar, çiçek göreceğim derken bu izolasyon işi çıktı. Ne yapacağımı bilemiyorum, 50 kiloluk saksı 2 m boyunda bir çiçek.. Galiba önüne üstüne naylon gerip, kaderine bırakmak en iyisi olacak :(
Berrin Hanım, Orhan Bey toplayamasa bile hatminin tohumlarından bende bir miktar daha var - bizdekiler ekilemedi bu sene maalesef :( İsterseniz size de memmuniyetle gönderirim.
Sevgili Elek;
Sen ne iyi yürekli bir kızsın allasen? Berrin Hanım buna çok sevinir umarım.
Hatmilerin çiçeklenmeyeceği kaygısına kapılmıştım. Ama seninde dediğin gibi, biraz fazla şımartmış olacağımki, yapraklardan çiçeklere ancak sıra geldi.
Selluka için, çözüm üretmişsin zaten. Sanırım sıra sizin balkona geldiyse, sadece üç-dört günlük sıkıntı kaldı demektir. Aynı durumu biz burada iken İstanbul' daki evimiz yaşadı. Allahtan o günlerde eşim oradaydıda, çiçeklerini kolladı.
Bu arada, senin verdiğin tohumlardan diğerleride birkaç gün içinde çiçeklenecekler. Çiçeklendikçe fotoğraflarım.
Herşey gönlünce olsun.
Not: Senin hatminin çiçeğini bugün yakın çekimle fotoğrafladım. Çok hoş bir rengi var. Şu güzelliğe bakar mısın? Tekrar teşekkürler.
238203
cetasule
02-08-2011, 21:42
Oya ağacının pembesi çok güzel.
İyi seyirler dilerim.
Selam ve sevgiler
Bu yıl bahçeniz daha da güzel geldi, her şey harika görünüyor. Alacalı zakkumu ilk kez görüyorum, ellerinize sağlık.
Umarım katmerli hatminin tohumlarını ayırma şansınız olursa talibim.
Sevgi ve selamlar.
Orhan Özbilgiç
03-08-2011, 21:28
Sevgili cetasule;
Oya ağacı bugün biraz daha çiçeklendi. Pembesi benimde en sevdiğim tonlardan. Şeker pembe.
Çok teşekkür ederim.
Orhan Özbilgiç
03-08-2011, 21:31
Bu yıl bahçeniz daha da güzel geldi, her şey harika görünüyor. Alacalı zakkumu ilk kez görüyorum, ellerinize sağlık.
Umarım katmerli hatminin tohumlarını ayırma şansınız olursa talibim.
Sevgi ve selamlar.
Bende bu yıl bahçemi daha çok beğeniyorum. Sağol ozbey.
Alacalı zakkum ancak bu yıl gösterişli hale geldi. Hatmi tohumlarını almak için gayret göstereceğim. Size gönderirim.
Sevgiyle kalın.
dağ çiği
05-08-2011, 00:36
Hocam,bu ne güzeliktir böyle.Nasıl bakıyosunuz napıyosunuz siz bu çiçeklere, ağaçlara.Bahçe çok güzel olmuş.Resimlere hayran hayran baktım.Özellikle çiçek çimlendirme konusundaki başarınıza hayran olmamak elde değil.Bahçenin içinden çıkmıyorum yinede sizin gibi başarılı değilim.
Cumhur Tonba
05-08-2011, 00:58
Süs Kabakları, salatalıklar, alacalı zakkum.
Ben de bu yıl sizin bahçeyi çok beğeniyorum.
Not; Güler ablam adresinizi bekliyor. Bakalım ne süprizler var.
Orhan Özbilgiç
05-08-2011, 12:55
Hocam,bu ne güzeliktir böyle.Nasıl bakıyosunuz napıyosunuz siz bu çiçeklere, ağaçlara.Bahçe çok güzel olmuş.Resimlere hayran hayran baktım.Özellikle çiçek çimlendirme konusundaki başarınıza hayran olmamak elde değil.Bahçenin içinden çıkmıyorum yinede sizin gibi başarılı değilim.
Oooooo!!!.Arkadaşım, nerelerdeydiniz? Bahçenizi merak ettim.
Tekrar fotoğraflar bekleriz.Mutlaka dahada güzelleşmiştir sizinkide.
Bahçem, artık oturmaya başladı. Doğal olarak bizde giderek deneyim sahibi oluyoruz. Artık bahçemi bende beğenmeye başladım.:)
Selamlar.
Orhan Özbilgiç
05-08-2011, 13:01
Süs Kabakları, salatalıklar, alacalı zakkum.
Ben de bu yıl sizin bahçeyi çok beğeniyorum.
Not; Güler ablam adresinizi bekliyor. Bakalım ne süprizler var.
Teşekkürler, Cumhur Baba;
Hakikatende, bitkiler büyüyüp geliştikçe daha bir form kazanıyorlar. Daha güzel görünüyorlar. Umarım her geçen yıl dahada güzelleşir.
Sağolsun Güler Hanım. Aylar önce, sonbahar diye verdiği sözü unutmamış. Banada söyledi. Adresimi ona mesajlamıştım.
fatma sunay
05-08-2011, 15:21
Sevgili Orhan bey paşa bıyığı çiçeği çok güzel açmış elinize sağlık. Bende iki sene yetiştirmeye çalıştım ama kışın dondu bizim burda olmuyor. Süs kabakları değişik ve çok güzeller umarım hepsi tutar. Oya ağacının çiçeği açmış şimdi benim ağacı gidip söksem hırsımı alamam bugün oldu daha tomurcuk bile vermedi. Her sene açan ağaç bu sene bana inat yapıyor. Aslında bilgisayardan sizin çiçekleri götürüp göstersem acaba utanırda açarmı. Tek yüzümü güldüren yıldız çiçekleri. Hepsinin tohumundan sizin için ayırıyorum. Selamlar..
Orhan Hocam oya ağaca ve gelin tacı mükemmel renklerine bayıldım bu ne güzellik böyle maşallah hatmi çiçegi yakın çekim harika rengiyle güzelligiyle baş döndürüyor ellerinize emeklerinize o güzel yüreğinize sağlık sevgiler selamlar..
Orhan Özbilgiç
05-08-2011, 22:09
Fatma Hanım;
Hoşgeldiniz. Paşa bıyığı çok şiddetli soğuklara dayanmıyor, ne yazıkki.:( Süs kabaklarının tohumları elime biraz geç geldi. bu nedenle kalan zaman, olgunlaşma için yetecek mi? Bilmiyorum.
Yıldız çiçekleri konusundaki hassasiyetinize çok teşekkür ederim. İnşallah tohumdan yetiştirmeyi başarabilirim.
İki oya ağacımdan biri çiçekleniyor. Diğeri yeni tomurcuklanıyor. Aralarında 10 gün kadar fark olacak bu gidişle. Sizinkide geçte olsa çiçeklenebilir.
Selam ve sevgiler.
238656
238657
Orhan Özbilgiç
05-08-2011, 22:42
Sevgili Periş;
Oya ağacı bahçeye farklı bir hava kazandırdı. Bakalım diğeri ne renk açacak? Kırmızı diye ayırtmıştım ama? Belli olmaz. Karıştırmış olabilirler. Neyse farklı renk çıksında.:p
Bahçemdeki bitkilerin çoğunluğunun çiçeklenme dönemi ağustos ayı. Bugünlerde daha renkli olması bu yüzden.
Selamlar.
238663
238664
238665
238666
238667
Orhan Özbilgiç
05-08-2011, 22:46
238668
238669
238670
238671
238672
Orhan Özbilgiç
05-08-2011, 22:49
238673
238674
238675
238676
238677
Orhan Özbilgiç
05-08-2011, 22:52
238678
238679
238680
238681
238682
Orhan Özbilgiç
05-08-2011, 22:55
238683
238684
238685
238686
238687
Orhan Özbilgiç
05-08-2011, 22:59
238688
238689
238690
238691
238692
Orhan Özbilgiç
05-08-2011, 23:03
238693
238694
238695
238697
Orhan Özbilgiç
05-08-2011, 23:10
238698
238699
238700
238701
238702
günebakan
05-08-2011, 23:12
Son görüntü çok güzel abiciğim insanı dinlendiriyor:)
Sevgi Durul
05-08-2011, 23:22
Evet son görüntünün yanı sıra solanumlu görüntüler, asterler, genel görüntüler hepsi çok güzeller. Kendime çıkardığım pay; solanum derhal saksıdan bahçeye alınacak.
Sayın Öğretmenim, emekleriniz karşılığını vermeye başlamış, bahçeniz adeta cennetten bir köşe olmuş. Sağlıkla ve sevdiklerinizle sefasını sürmeniz dileklerimle... Saygılar...
Yücel Canpolat
06-08-2011, 00:34
Sayın Hocam bahçenize girince inanın nutkum tutuldu bağışlayın sonra yazacağım:)
Vildan Sönmez
06-08-2011, 00:45
Bahçemden renkler demişsiniz ya, ne kadar doğru. Hem de rengarenkler, hem de yemyeşilin arasında. Her şey çok güzel görünüyor ve dinlendirici.
Sağlıkla sefasını sürün Orhan Bey.
Orhan hocam bahçenin genel görünümüne bayıldım kına çiçekleri, güller ,ortancalar harika rengarenk cıvıl cıvıl bir bahçe maşallah ellerinize emeklerinize saglık sevgiler...
idris şenol
06-08-2011, 08:12
sayın orhan bey bahçeniz tek kelimeyle harika:))
fatma sunay
06-08-2011, 12:42
Yücel beyin nutku tutulduysa bizim neyimiz tutulur bilemiyorum. Orhan bey bu bahçeyi sizle beraber bizlerde nasıl olacak ve hangi çiçek ne zaman açacak diye merakla takip ettik. Verilen emek gösterilen sevgi ve özveriyle çalışmanın sonucunu bugün birkez daha görmüş olduk.
Emeklerinizin karşılığını almanın mutluluğu içinde sefasını sürün. Selamlar...
Orhan Bey, bayıldım bahçenizin renklerine. Bunca emekle doldu bu renkler ama iki dakika seyretmek bile her şeye değer, değil mi? Değen ellere sağlık.
Sizin en renkli zamanınızın ağustos olduğunu yazmışsınız, bir tur daha atacağım, benim de ağustos renklerim az ne yapabilirim diye düşünüyordum.
Orhan Özbilgiç
06-08-2011, 17:02
Sevgili günebakan;
Balkonumuzdan, çektiğim bu görüntü gerçekten dinlendirici. Yaklaşık 6 metre genişiliğindeki bu yolu hiç daraltmayı ve betonlaştırmayı düşünmüyorum.
Sadece yürüme yoluna birer adım aralıkla çift sıra gerçek kayrak taşı bulursam döşeyebilirim. Samsun' da çok aradım. Bulamadım.
Orhan Özbilgiç
06-08-2011, 17:16
Sağolun SDurul.
Solanumun bende iki türü var. İkisinide İstanbul'dan getirip diktim. Dulcamara yaşamına devam etti. İki aydır çiçekli.
Rantonetti kışın dondu! Mayısta tekrar toprak seviyesinden sürgünler verdi. Bunlardan birkaçını bırakıp, diğerlerini sürekli kopardım. Üstelik kalanların yan sürgünlerini kopararak boylarının uzamasını sağladım. Şu anda birbirine bağlı tek bir gövde gibi. 1-1.5 metresi çıplak, üst rarafı tijli gibi. Boyu iki metreyi geçti ve yeni açmaya başladılar. Malum, sonbahar bitkisi.
Artık siz duruma göre karar verin. Selamlar.
Orhan Özbilgiç
06-08-2011, 17:22
Yücel Bey;
Bahçenle ilgili onur verici gelişmeleri okudum. Benim için kaçınılmaz bir durumdu. Çünkü senin bahçen Türkiye' de, işlevselliği olan sayılı Botanik Parklardan olacak.
Sevgiyle..:)
Orhan Özbilgiç
06-08-2011, 17:27
Vildan Hanım;
Beğenmenize çok sevindim. Benimkisi gibi, henüz üç yılı yeni tamamlamış bahçelerin bir şansı vardı. Sizlerin bahçe deneyimleriniz. Belki bedenen yorucu ama, fikren kolay oluşturduk.
Tekrar teşekkür ederim.
Orhan Özbilgiç
06-08-2011, 17:33
Sevgili Periş;
Ortanca dedin aklıma geldi! Mavi çiçeklenmesi için,
şeker pembe renkli olanına verdiğim, demir sülfat (Sackıvrız) ve çivit'in haddi hesabı yok.:p Sadece pembesi koyulaştı. O kadar.
Selamlar.
Orhan Özbilgiç
06-08-2011, 17:35
Bahçeme hoşgeldiniz, idris şenol.
Beğeniniz beni çok mutlu etti. Sağolun.
Orhan Özbilgiç
06-08-2011, 17:43
Fatma Hanım;
Galiba bizleri, bahçelerimize bağlayan, başından ayrılamaz hale getiren şeylerden biride, ilk kez tanışacağımız bir bitkinin çiçeklenmesini merakla beklemek.;)
İlk çiçeklerden sonra relaks durumu.:D
Gerçekten doğa kendisi için harcanan emeği karşılıksız bırakmıyor. Sizin bahçenizdede durum aynı. Görenleri şaşırtıyor.
Selam ve sevgiyle..
Bahçeniz harika olmuş.yeşil yol görüntüsü çok güzel görünüyor ama kayrak taşlar şart ....Ellerinize sağlık cennetten bir köşe yaratmışsınız...2129 . mesajınızdaki bordo siyahlara bayıldım...Ne çiçeği olduğunu öğrenebilirmiyim..İlk defa gördüm,mükemmel bir rengi ve formu var...Diğer çiçeklerinize de maşaallah...Selluka da ağaca çok hoş bir şekilde sarılmış.....İyi günlerde keyfini çıkarın .Selamlar sevgiler....
Orhan Özbilgiç
06-08-2011, 17:50
Orhan Bey, bayıldım bahçenizin renklerine. Bunca emekle doldu bu renkler ama iki dakika seyretmek bile her şeye değer, değil mi? Değen ellere sağlık.
Sizin en renkli zamanınızın ağustos olduğunu yazmışsınız, bir tur daha atacağım, benim de ağustos renklerim az ne yapabilirim diye düşünüyordum.
Gerçekten öyle! Ağustos en renkli ay.
Paşa Bıyığı, Çan Sarmaşığı, Sinameki, Asterler, Zinyalar, Abelya(Yaz boyu), Kısmet Ağacı, Şimdi Solanumlar,Güneş Şapkaları, İspanyol fasulyesi vs. Bu ayda en yoğun çiçekliler. Bunlara, glayöl, hatmi, Abutilon, Lantanalar, Kelebek çalıları, henüz açmayan Daturalar ve selluka eklenebilir.
Selam ve sevgiler.
820 Kilometre uzaktan selamlar, saygılar sayın öğretmenim,
Bahçen gerçekten dinlendirici ve keyif verici. Sürekli dolaştığım ve feyz aldığım bahçelerden biri. Doğaldır ki öyle olacak. Çarşamba deltasının verimli topraklarına çubuk diksen tutar herhalde. Birde eşiniz ve sizin yeşil elleriniz işin içine girince sonuç budur.
Meyvelerin bol olmasına sevindim. Güler hanımın söylediği gibi bu yörelerde meyve ve hatta sebze verimi bu yıl diğer yıllara nazaran az. İlkbaharın yağmurlu geçmesi bu durumu yarattı sanıyorum.
Herşey gönlünce olsun.
Orhan Özbilgiç
06-08-2011, 17:56
Berrin Hanım;
Bulamıyorum. Samsun dışından getirtmenimn maliyeti bütçemi zorlar. Bekleyeceğim artık.
Sanırım, Dul Çiçeği' ( Scabiosa atropurpurea )ni kastediyorsunuz. Bu sene ilk kez tohumdan yetiştirdim. Yanında beyazıda var. Ama bordo çok gösterişli. Gelecek yıla yine deneyeceğim bitkilerden biri. Tohum alabileceğimi sanıyorum. Sizede ayırırım.
Selamlar.
Orhan Özbilgiç
06-08-2011, 18:39
Osman Kardeş! ;)
Bahçeme ilişkin gönül okşayıcı sözlerine teşekkür ederim. Bahçemin delta arazi üzerinde olması gerçekten büyük avantaj. Bunun farkındayım. bu ban daha az gübre kullanımı olarak yansıyor.:p
Senin bahçenede bir kez uğradım, daha uğrayamadım.
Oldukça oturmuş bir bahçe olduğu için bitkilerin çok güzel form tutmuşlar. Demekki;bizimkilerde, birkaç sene sonra sizinkiler gibi güzel olacaklar. Son yüklediğin fotoğrafları görmek için ilk fırsatta uğrayacağım.
Saygı ve selamlar. Eşinize hürmetler.
Orhan Bey, oraların yeşili bile daha bir yeşil... Biz burada çimleri yeşil tutacağız diye cebelleşiyoruz. Fotoğrafınızda bahçenizin dışı da aynı içi gibi yeşille örtülü. Peki bu çimler uzamıyor mu?
Orhan Özbilgiç
07-08-2011, 13:26
Sevgili limon;
Evet doğru. Burada çayırlar çok kurak geçen bazı yazlarda, 15-20 günlüğüne sararır. Genellikle böyledir.
Çim biçme konusuna gelince:
Köyde bazı aileler, sütü ve yoğurdu için büyükbaş hayvan besliyorlar. İlginçtir bu hayvanlar, bahçenin dışına bırakılır(Tabii annesini emen buzağılar hariç!), akşama kadar meralarda otlarlar, akşam oluncada, kendiliklerinden evin kapısına gelirler.
Anlayacağınız, dışarıda 365 gün, gündüzleri çim biçen ''Möö!'' marka makinalar var.:D
Selam ve sevgiler.
Orhan hocam çok güzel görüntüler, fotoğraf bile olsa oksijeni hissediyor insan :) Nede olsa karadeniz oksijeni :D Pembe ortanca tamda pembe gönlüm sende diyor :)
Orhan Özbilgiç
07-08-2011, 20:51
Orhan hocam çok güzel görüntüler, fotoğraf bile olsa oksijeni hissediyor insan :) Nede olsa karadeniz oksijeni :D Pembe ortanca tamda pembe gönlüm sende diyor :)
Teşekkürler Dudi;
O ortancayı mavi yapabilmek için neler yapmadım ki?:p
Pembe renkli olanına verdiğim, demir sülfat (Sackıvrız) ve çivit'in haddi hesabı yok. Sadece pembesi koyulaştı. O kadar.
Sevgiyle kal.
İremsıla
07-08-2011, 21:25
Merhaba,bahçeniz çok güzel görünüyor özellikle alacalı zakkumu,geçenlerde ilk defa alanyada görmüştüm :eek:bu tür henüz pek yok.zakkum,ortanca ve asterler mükemmel ellerinize sağlık.;)
Orhan Özbilgiç
07-08-2011, 22:26
Teşekkür ederim İremsıla.
Alacalı Zakkum' u İstanbul' da bir oto servis istasyonunun bahçesinde gördüm. Güvenlikten izin alarak çelik aldım ve tutturdum. Malum kolay kökleniyorlar. Bu yıl ilk kez gösterişli bir boya ulaştı.
Bahçemi beğenerek beni mutlu ettiniz. Dilerim, sizde ömür boyu mutlu olursunuz.
İremsıla
08-08-2011, 09:24
Orhan hocam,siz çelik alarak yetiştirebilmişsiniz ne mutlu,bense 10 gün boyunca caddeye her bakışımda alacalı pembe,sarı ve fuşya tonunda zakkumlar katmer japon gülleri görürken,seher vakti konyaya yolculuğa çıkınca malesef tek çelik bile getiremedim.
4 saksı zakkumum var adanadan getirdiğim pembe,beyaz fakat alanya mahmutlardaki zakkum çiçekleri çok gösterişliydi,kısmet önümüzdeki senelere inşallah.o vakte kadar sizin alacalı güzeli izlerim sağlık olsun .
Güzel dilekleriniz içinde,amiiin diyorum rabbim inşallah küçük bahçeli bir evde bizlere nasip etsinki siz üstadlarımızdan öğrendiklerimizi uygulayabilelim saygılar....
Orhan Özbilgiç
08-08-2011, 21:40
Dilerim bir gün sizinde bahçeli bir eviniz olur.
Zakkum güneşi ve suyu çok seviyor. Ne kadar çok güneş görüyorsa, o kadar çok çiçekleniyor. Alanya-Mahmutlar' dakiler, belkide bu yüzden daha güzeldirler.
Ama Alacalı Zakkum, tam bir yarı gölge bitkisi. Direkt güneş ışığı yaprak yanıklığı ve yaprakların sadece sarı renge dönüşmesine neden oluyor.
Sevgili İremsıla;
Tekrar en kısa zamanda, bahçeli bir eve kavuşmanız dileğiyle, herşeyin gönlünüzce olmasını diliyorum.
Orhan Öğretmenim; En iyi cins meyve fidanlarını araştırırken bakın ne buldum.
Gülibrişim Diğer Özellikler Kuvvetli rüzgarlara dayanıklıdır. Park ve bahçelerde dekoratif bir ağaç türü olarak yetiştirilir. Odunu dayanıklı ve değerlidir. Yaprakları kurutularak çay yapılır. Genç yaprak ve çiçekler pişirilerek sebze gibi yenir.
Gülibrişim Büyüme ve Boylanma
Hızlı büyür. Maksimum 10-12 m. boy yapar.
Ayrıca 6m. yayılırmış. Bilgiler bana ilginç geldi paylaşmak istedim.;)
Kaynak: E-fidancım
Orhan Özbilgiç
11-08-2011, 15:05
Orhan Öğretmenim; En iyi cins meyve fidanlarını araştırırken bakın ne buldum.
Gülibrişim Diğer Özellikler Odunu dayanıklı ve değerlidir. Yaprakları kurutularak çay yapılır. Genç yaprak ve çiçekler pişirilerek sebze gibi yenir.
Bilgiler bana ilginç geldi paylaşmak istedim.;)
Kaynak: E-fidancım
Sevgili Uzaylı;
Teşekkür ederim. Yukarıda alıntıladığım özelliklerini bilmiyordum.
Fatma Sunay' ın bahçesinde sözünü ettiğiniz domates konusun okudum. Tam yanıtlayacaktım elektrikler kesildi.
Demek bu yıl her yerde durum aynı sayılır. Güler hanımlarda daha yeni yeni toplamaya başlamışlar. Sağlık olsun. Eylül sonuna kadar daha çooook yeriz.:p
Selamlar. Tekrar teşekkür ederim.
Sevgili Orhan hocam, bahçenizin yeşiline, çiçeklerine hayran kaldım sanki ilk baharı yaşıyormuşsunuz gibi, bizim burada bir çok çiçeğimiz sıcaklarla boğuşuyor, çan sarmaşığını ,evden bir on gün ayrıldım yaprakları sararmış buldum. Ya çok sulandı **** hiç sulamadılar. Sizinki nasıl, merak ettim.
Orhan Özbilgiç
11-08-2011, 16:15
Sevgili Orhan hocam, bahçenizin yeşiline, çiçeklerine hayran kaldım sanki ilk baharı yaşıyormuşsunuz gibi, bizim burada bir çok çiçeğimiz sıcaklarla boğuşuyor, çan sarmaşığını ,evden bir on gün ayrıldım yaprakları sararmış buldum. Ya çok sulandı **** hiç sulamadılar. Sizinki nasıl, merak ettim.
Fatoş Hanım;
Sanırım tatildeydiniz. Hoşgeldiniz.
Karadeniz İklimi' nin artılarından biri, yüksek nem ve bol yağış nedeniyle yer örtüsünün sürekli yeşil kalması. Tabii eksileride yok değil. Badem, kayısı, kiraz ve benzeri meyvelerden sağlıklı verim alınamıyor.
Gelelim çan sarmaşığına:
Son derece iyi durumda. Üstüne üslük adeta azdı. Duvarın sağ bölümündeki Clematislerin ve sol bölümdeki çardak gülümün taraflarına saldırdı. Şubatta biraz sert budayarak sınırlamaya çalışacağım. Geçen yıl yüzeysel bir budama yapmıştım.
Sizin sorunuzu görünce, hemen gidip fotoğrafladım.Bol çiçek tomurcuğu var üstünde.
Sizdeki için bir şey diyemem. Her ikiside olabilir. Dilerim bitki can çekişirken yakalmışsınızdır. Kökler kurumuş veya çürümüşse yazık olur. Ama ben fazla sudan olacağına ihtimal vermiyorum. İzmir' in sıcağında, sadece güneşin en etkili olduğu saatlerde, dibini gölleyerek sulanmış, birkaç saat ısınan bu suyun
sıcaklığı ile haşlanmamıssa! fazla suyun bir zararı olmayacaktır.
İnşallah susuzluktandır. Selamlar.
239747
239748
239749
239750
239751
Orhan Bey çan sarmaşığınız almış başını gidiyor. O da bir çok bitki kökü güçlendikçe gürleşiyor anlaşılan. Çoğumuzun çan sarmaşığı kışı atlatamadığı için böyle günlerini göremedik, bahçenizden görüyoruz.
Verdiğiniz tohumlardan çimlenenlerin ikisini bahçeye diktim, biri kış soğuklarına korunaklı bir yerde, kışı atlatırsa seneye evin kapısına dolanacak diye ümid ediyorum. Gelişimleri şimdilik yavaş, bir de salyangozdan fırsat bulamıyorlar ama ümidimi yitirmedim.
Orhan Özbilgiç
11-08-2011, 19:24
Sevgili Kiraz;
Çan sarmaşığı hatırladığım kadarıya, ağustos ve eylülde sonra çok hızlı gelişiyor. Ama dediğiniz gibi, galiba kök güçlendikçe, zaman sınırı tanımaksızın büyüyor.
Benimkisi acemi şansı. Herşey yolunda gitti. Tohum bile verdi. Bende şaşırdım. Dilerim, bu kez Çan Sarmaşığı ile ilgili benzer rasgelişleri sizde yaşarsınız.
Herşey gönlünüzce olsun.
Orhan Özbilgiç
11-08-2011, 19:50
Sevgili Zafer İnandıklı' nın büyük zahmetlerle gönderdiği Brugmansia - Angel's Trumpet (Meleklerin Boruları) ilk çiçeklerini açtı. Çok nefis kokuları var. Ben turunçgil yaprağı kokusuna benzettim. Ama biraz daha yoğunu...
Teşekkürler dostum.
239777
239778
239779
239780
Daturaları bu kez komşu bahçenin kenarına diktim. Sanrım 8-10 tane var. Bunların hepsi mor. Beyaz sadece bir kök çimlendi. Onuda başka bir yere diktim.
239781
Sevgili orhan abi,bahçe renk renk birtarafta gül bitarafta çan clematisler.
Hepisi sizi sarmiş sarmalamış dadura çok güzel görünüyor.
Emeklerine sağlık.
Orhan Özbilgiç
11-08-2011, 20:02
Zinnialar en çiçekli dönemlerini yaşıyorlar.
239782
Bu grup yoğunlukla, pembe çiçekli boylu asterlerden oluşuyor.
239783
Olgunlaşmaya başlayan kışlık şeker fasulyelerin bir bölümünü topladık.
239784
239785
239786
Orhan Özbilgiç
11-08-2011, 20:26
Sevgili orhan abi,bahçe renk renk birtarafta gül bitarafta çan clematisler.
Hepisi sizi sarmiş sarmalamış dadura çok güzel görünüyor.
Emeklerine sağlık.
Çoğu yerde söylüyorum. ''Benim bahçemin en renkli ayı ağustos'' diye. Gerçekten öyle. Galiba, Karadeniz' e yaz geç geldiğinden olacak, renklenmelerde gecikiyor.
Teşekkürler Sevim Hanım.
loveflower
11-08-2011, 20:36
Sevgili Orhan Özbilgiç, bahçe çok güzel olmuş, çok keyiflidir çok,mest olduk fotoğraflardan.Bakmaya doyamadım gerçekten, ne güzel renkler,elinize,emeğinize sağlık.
Maşallah bütün bitkileriniz çok sağlıklı gözüküyor.
Saygılar.
Orhan Özbilgiç
11-08-2011, 20:49
Sevgili Orhan Özbilgiç, bahçe çok güzel olmuş, çok keyiflidir çok,mest olduk fotoğraflardan.Bakmaya doyamadım gerçekten, ne güzel renkler,elinize,emeğinize sağlık.
Maşallah bütün bitkileriniz çok sağlıklı gözüküyor.
Saygılar.
Sayın loveflower;
Şu çiçek şuraya, bu çalı buraya, şu çiçek şu renk açacak, bu farklı v.s. gibi kurgular sonunda, beklentinizi karşılıyorsa sizde mutlu oluyorsunuz.
Fotoğraflarını gören sizler beğeniyorsunuz. Sizler beğendikçe, mutluluğunuz keyif ve gurura dönüşüyor.
Bu sene genelde, benim için böyle oldu. Herşey yolunda gitti yani.
Beğendiğiniz için çok teşekkür ederim. Sağlıkla kalın.
Sevgili Orhan hocam clematis çan sarmaşığı kırmızı gül balkon duvarında harika maşallah coşmuşlar kına çiçekleri çok güzel görünüyor kışlık fasulyelerde hazır harika bir bahçe efendim maşallah ellerinize emeklerinize sağlık sevgiler...
Çok çok güzel...
Kim derdi ki bizim gözümüz gibi sakındığımız cılız Çan Sarmaşığı böyle olacak? :) İlk çiçeğini ne de merakla beklemiştim, haftalarca açmak bilmemişti. Zengarden da başka renklerini de gördüm, ben de onlardan yetiştirmeye çalışayım, olursa paylaşırız.
Orhan Özbilgiç
12-08-2011, 14:48
Sevgili Periş;
Sardılar, sardılar..Valla saracak yer kalmadı. Özellikle Çan sarmaşığı diğerlerini bir yorgan gibi örtercesine kapladı duvarı. kına çiçeklerini üç yıl önce dikmiştim. Artık her sene kendiliğinden onlarca kök çıkıyor. Bende sadece önde bir sıra bırakıp, diğerlerini yoluyorum.
Selamlar.
Orhan Özbilgiç
12-08-2011, 15:01
Çok çok güzel...
Kim derdi ki bizim gözümüz gibi sakındığımız cılız Çan Sarmaşığı böyle olacak? :) İlk çiçeğini ne de merakla beklemiştim, haftalarca açmak bilmemişti. Zengarden da başka renklerini de gördüm, ben de onlardan yetiştirmeye çalışayım, olursa paylaşırız.
Sevgili limon;
Biliyorsununuz değil mi? Ben bu bitkiyi ilk kez sizin bahçede gördüm. Bir yapı markette tohumunu bulunca aldım.
Yetiştirilmesi ile ilgili tüm deneyimlerinizi başlıkta paylaştınız .Benimkinin daha ilk yılda, donmadan kışı geçirmesi ( birazda geçtiğimiz kışın çok ılık geçmesinden olabilir! ), benim için büyük şanstı. Birde üstüne üslük, ilk yılında meyve ( Tohum ) vermesi çok büyük şanstı. Sonrası malum. yere yakın seviyeden budamam gerekirken, bir dalı olduğu gibi bırakıp, yaklaşık iki metreden budadım.
Tüm bunlar üst üste gelince, benimkisi coştukça coştu.
İnşallah renklilerini yetiştirebilirsiniz.
Selam ve sevgiler.
Orhan Özbilgiç
13-08-2011, 19:48
Üç-dört gün önce, sitemiz üyelerinden Salih Kızılot' la birlikte, köyümüz halkından ve bitkilere en az bizim kadar meraklı Çetin Üstün'ün semaver çayına davetliydik.
Çay demlenirken bende, bahçedeki muzları görüntüledim. Bu sene erken olgunlaşmaya başladığı için Karadeniz' de ilk kez muz yiyebileceğiz gibi. Tabii Çetin Üstün' den bize kalırsa.:p
240219
240220
240221
240222
240223
Orhan Özbilgiç
13-08-2011, 20:00
Sıra çay içmeye geldi. Semaverdede pek güzel oluyor hani.;)
240224
240225
240226
Bizim Çetin orijinal şeyleri sever. Bisikleti de üç tekerlekli. Onun ağırlığı ile birlikte yükünü ancak o taşır zaten.:D
240227
Bugün, akşama doğru Köyümüzün gençlerinden bir grup, bahçemi gezmeye geldiler. Bahçemin güzelliğine güzellik kattılar. Bir anda bahçemdeki çiçek sayısı artıverdi.;) Sağolsunlar...
240228
Hocam, ben görmeyeli bu bahceye neler olmuş böyle. Kıskanmıyayım diyorum ama ne mümkün:(
Çan sarmaşığını görünce nutkum tutuldu. Sizden aldığım tohum cıkmadı. Yapı marketten de aldım görünce, ıhhhhııııııı:(((( Benim, çan sarmaşığından yana şansım yok anladım.
Çimlerinize ayrıca bayıldım, cok güzel olmuş.
Bahcenizdeki gençleri görünce de, ayrıca içim açıldı. Keyfiniz daim olsun efendim, ablama selamlar.
Orhan hocam muz ağacı hakikaten çok güzel görünüyor semaverde çayın keyfine diyecek yok zaten bayıldım gençleri bahçenize konuk etmeniz ne güzel bu güzellikleri yerinde görmenin keyfi bir başka güzeldir herşey okadar güzelki ellerinize emeklerinize o güzel yüreğinize sağlık sevgiler...
Sevgi Durul
13-08-2011, 23:39
Sayın Orhan Özbilgiç öğretmenim, bu gün bahçeye gittiğimizde bir sürprizle karşılaştık. Tohumlarını gönderdiğiniz thunbergia alatalardan sadece bir tanesi çimlenmişti. Ve ilk çiçeğini bugün gördük. Çok yavaş gelişiyor ama olsun, açtı ya devamı gelir. İlk çiçek kardeş bahçeye yakışır diye düşündüm. Saygılar...
240257
Orhan Özbilgiç
14-08-2011, 10:50
Sevgili cemo;
O kadarda abartılacak bir durum yok be... Sizlerin bahçelerinizin geçtiği aşamalardan bizimkide geçiyor. O kadar. Şimdi hedef, sizinkiler gibi ''En Güzel'' bahçeleri izleyip, biraz daha güzelleştirmek.
Çim konusunda, Sevgili Zeki Yağlı gibi düşünüyorum. Çim zor ve masraflı bir örtü. Tanrı buralara en güzel örtüyü vermiş. Hastalığı yok, yabani otu yok .:p Sadece biçiyorum. Biçtikçede gürleşiyor.
Çan sarmaşığı konusundada, çok ama çok şanslı olduğum kesin. Yoksa bu sarmaşığı üç sene önce tanımıyordum. Sağolsun Limon tanıttı. Nasıl bakılacağını ondan öğrendim.
Gençlerle sürekli diyalog içinde olmak gerektiğine inanıyorum. Onlar bizi aydınlığa sürüklüyor. Hızlarına yetişmek bizim için zorda olsa, onları takip etmeyi gerekli görüyorum.
Herşey gönlünüzce olsun.
Çok güzel fotoğraflar. Çetin Bey'in bisikletli fotoğrafına sizin de gölgeniz düşmüş, çok güzel fotoğraf. :) Bu keyifli, gülen yüzlü fotoğraflardan sonra biz de keyiflendik. Daim olsun... :)
Orhan Özbilgiç
14-08-2011, 10:53
Sevgili Periş;
Bazen gönül birilerininde bu keyfi, sizinle paylaşmasını öyle istiyor ki.;) Keşke sizde aramızda olabilseydiniz. Bunu yürekten isterdim.
Selam ve sevgiler.
Orhan Özbilgiç
14-08-2011, 10:58
Sayın SDurul;
Çok düşüncelisiniz. Teşekkür ederim. Sağlık ve mutluluk içinde, keyfini sürün.
Orhan Özbilgiç
14-08-2011, 11:05
Çok güzel fotoğraflar. Çetin Bey'in bisikletli fotoğrafına sizin de gölgeniz düşmüş, çok güzel fotoğraf. :) Bu keyifli, gülen yüzlü fotoğraflardan sonra biz de keyiflendik. Daim olsun... :)
Arada bir ana tema olan ''Bahçemiz'' konusundan uzaklaşıp, azda olsa farklılıkları gündeme taşımak hoş oluyor, düşüncesindeyim. İnsan içinde bulunduğu koşullar içinde,boş zamanlarını en güzel biçimde değerlendirmeye bakmalı. Bizimkiside öylesine mütevazı bir hoşluk işte.
Sağol Limon.:)
nurguldk
14-08-2011, 13:14
Orhan bey,
Helichrysum kırmızısı da harikaymış. Bu çiçek benim de favorilerim arasına girdi. Bütün yaz hiç çiçeksiz kalmıyor. Ben baharda satın aldığım tohumlardan üretmiştim. Şimdi eskiyen çiçeklerin dibinde sanırım tohum oluşturuyor. Ama yine de emin değilim. Tohum alma hakkında bilginiz varsa paylaşırsanız çok mutlu olurum.
Orhan Özbilgiç
14-08-2011, 13:39
Orhan bey,
Helichrysum kırmızısı da harikaymış. Bu çiçek benim de favorilerim arasına girdi. Bütün yaz hiç çiçeksiz kalmıyor. Ben baharda satın aldığım tohumlardan üretmiştim. Şimdi eskiyen çiçeklerin dibinde sanırım tohum oluşturuyor. Ama yine de emin değilim. Tohum alma hakkında bilginiz varsa paylaşırsanız çok mutlu olurum.
Sayın nurguldk;
Aslında sizden farkım yok. Banada tohumlarını Sevgili Zeki Yağlı vermişti. Önce viyollerde fide haline getirip, sonra saksıya diktim.
Tahmin ettiğiniz gibi, galiba tohumlar eskiyen çiçeklerin ortasında. O nedenle ben:
Kuruyan çiçekleri bir bütün olarak toplayıp,iki küçük pet şişe içine (Tabii şişelerin içini iyice kurutarak!) doldurdum. Ağzını sıkıca kapadım. Gelecek yıl öylece ekmemde bir sakınca olacağını sanmıyorum.
Ben tüm bitki tohumlarını, aynı yöntemle saklıyorum. Özellikle nemli olan bölgemizde, hiç bozulmadan, tohumuna göre bir iki yıl kalabiliyor.
Saygılarımla.
mavikartal5
15-08-2011, 21:34
Sevgili ayazkentli;
Kargı, eskİden yapı malzemelerinin çeşidinin azlığı, pahalı oluşu ve ancak belli merkezlerde bulunabilmesi nedeniyle daha popülerdi. Malum birde sepet örmede kullanılırdı.
O yıllarda Büyük Menderes ovasında en kaliteli kargı, Aydın' nın Germencik İlçesi' de denirdi. Hatta eksiğiyle, yöresel ağızla şöyle denirdi.
''Gagı vaa, gagıcık vaa. Gemenciğin gagısının üstüne gagı mı vaa?'' Dilerim sizin kargılarda Germencik kargisi gibi kalitelidir.:D
Sağlık ve sevgiyle...
sayın orhan özbilgiç,
o zamanlar germencik ve incirliovada çingeneler (roman vatantaşlar) sepet yaparlardı bu kargılardan, sanırım halen de yapılıyor.
sizin bahçeyi gezmek için bir ömür ister, o kadar geniş araziniz var ki, şayet kargınız yoksa, aydın değil ama izmir'den size kargı gönderebilirim.
aç kalmayacağım bahçeleri desteklemek adına...:D
saygılar
Orhan Özbilgiç
15-08-2011, 22:16
Sayın mavikartal5;
Evet, o yörenin eski yıllardaki demografik yapısını biliyorum. Sepet yapımı ise, yörenin incirlerini pazarlamada bir makyaj olarak kullanıldığı, birazda turistler ilginç bulup satın aldıkları için sürüyordur sanırım.
Kargı gönderme teklifiniz büyük bir jest. Ne varki burada benim gibi bahçesi olup, İzmir' de yaşayan bir arkadaşım, Bayraklı' da bulup söktüğü kargı rizomlarını üretip banada verecekti. Başarılı olamadı. Sonbaharda gittiğinde tekrar getirecek. Bir kez daha birlikte deneyeceğiz. Yinede teşekkür ederim.
Saygılarımla.
oceanheart
16-08-2011, 08:22
Orhan Bey merhaba,
Bahçenizi gezdim ve gerçekten tebrik ederim bir bahçe kısa sürede ancak bu kadar geliştirilebilir.Sanırım bu hızla yakında kaya bahçesi ve su bitkilerine de mutlaka merak sararsınız tabi ben size bir kestane ağacı (at kestanesi **** ıhlamur da olabilir) ve onun altına dikeceğiniz açelya, rhodedendron türlerinin de bahçenize çok güzel bir hava katacağını söylemek isterim.Bir de lupinlerinizin rengine bakılırsa toprak drenajı zayıf ve muhtemelen PH yüksek, yani kükürt takviyesi yapsanız iyi olur.
nurguldk
16-08-2011, 10:41
Çok teşekkür ederim Orhan Bey. Sayfanıza yazdıktan sonra eski çiçeklerin dibinde tohumları gördüm :)) Ama sizin gibi çiçekleri bütünüyle saklamak daha mantıklı.
Meraktan karıştırırken şunu da farkettim. Çok tohum almak için çiçeklerin iyice kurumasını beklemek gerekiyor.
Kurumuş çiçeklerin bazılarını karıştırırken dip kısımlarının hala yaş olduğunu gördüm. Bunlarda sadece kenarlarda daha az olgunlaşmış tohum vardı.
Orhan Özbilgiç
16-08-2011, 11:05
Çok teşekkür ederim Orhan Bey. Sayfanıza yazdıktan sonra eski çiçeklerin dibinde tohumları gördüm :)) Ama sizin gibi çiçekleri bütünüyle saklamak daha mantıklı.
Meraktan karıştırırken şunu da farkettim. Çok tohum almak için çiçeklerin iyice kurumasını beklemek gerekiyor.
Kurumuş çiçeklerin bazılarını karıştırırken dip kısımlarının hala yaş olduğunu gördüm. Bunlarda sadece kenarlarda daha az olgunlaşmış tohum vardı.
Evet haklısınız. Tam kurumamışları almamaya özen gösteriyorum.
Orhan Özbilgiç
16-08-2011, 11:42
Orhan Bey merhaba,
Bahçenizi gezdim ve gerçekten tebrik ederim bir bahçe kısa sürede ancak bu kadar geliştirilebilir.Sanırım bu hızla yakında kaya bahçesi ve su bitkilerine de mutlaka merak sararsınız tabi ben size bir kestane ağacı (at kestanesi **** ıhlamur da olabilir) ve onun altına dikeceğiniz açelya, rhodedendron türlerinin de bahçenize çok güzel bir hava katacağını söylemek isterim.Bir de lupinlerinizin rengine bakılırsa toprak drenajı zayıf ve muhtemelen PH yüksek, yani kükürt takviyesi yapsanız iyi olur.
Sayın oceanheart;
İyiki bahçeme geldiniz.
Öncelikle, bahçemin gelişimine ilişkin, beni motive eden sözlerinize teşekkür ediyorum.
Kaya bahçesi değil ama su bitkileri düşündüklerim arasında. Bahçemde Ihlamur var. Henüz 3 metre boylarında. Rhondendron bir tane (hibritlerden) sözünü ettiğiniz Lupinlere 3-4 metre uzakta, Kısmet Ağacı, Gülibrişim ve Manolya üçgeninin tam ortasında. Geçen sonbaharda diktim. Baharda çiçeklenmediği gibi yaprakları uç kurusu yaparak döküldü. Yen yapraklar verdi bu yaz. Ama köktengelen bir dalda sanki problem var. Yapraklar kuruyor gibi. Sizde çok sayıda olduğunu bildiğim için, durum konusunda fikir verebilirsiniz belki diye fotoğraf yüklüyorum.
Lupinler konusundaki yer tahmininizde tam isabet. Bahçemin en alçak bölümü. Uzun süreli olmasada şiddetli yağışlardan sonra, birkaç saat su durduğu bile oluyor. Kükürt önerinizi derhal uygulayacağım. Sağolun.
Mesajımı görüpte, Orman gülüm hakkında ne düşündüğünüzüde yazarsanız sevinirim. Tekrar teşekkürler.
240773
240774
240775
240776
240777
Cumhur Tonba
16-08-2011, 13:51
2193 nolu mesajınız. 1nci fotoğraf. Yatıp yuvarlanasım geldi.
oceanheart
16-08-2011, 14:33
Orhan Bey merhaba,
Resimlerden Ormangülünüzün zayıf düştüğü belli oluyor, ormangülleri adı üzerinde olduğu gibi aslında orman altı yani gölge bitkileridir.Dolayısıyla yaprak döken ağaçların altında özellikle de kestane ağaçlarının altında çok iyi gelişim gösterirler.Zira ilkbaharda daha yaprak döken ağaç henüz çiçek açmamışken ormangülü çiçeğini açar ve yeni sürgünlerini verir yeni sürgünler büyürken de yaprakdöken ağaç yapraklarını açarak ona bir nevi şemsiye olur.Ayrıca orman gülleri dikilirken kökleri yüzeyden en fazla 2-3cm aşağıda olmalıdır yani derine dikilmemelidir.Bu durumda size tavsiyem bu mevsimde ormangülünüzün yerini değiştirme imkanınız yoksa yapay gölgelendirme yapmanız faydalı olacaktır.Şubat **** mart gibi de ıhlamur ağacınızın doğu **** kuzey cephesinde yere derince bir çukur kazıp çukurun dibine bir miktar mıcır **** dere çakılı koyup üzerini düşük PH lı torf ve dere mili **** geçirgen toprak karışımı ile tamamlayarak ormangülünüzü dediğim gibi yüzeyin birkaç cm altına dikmek olacaktır.Düşük PH lı torf sorun olursa geçirgen bir toprağa kükürt karıştırarak ta PH ı 5,5-6,5 seviyesine getirebilirsiniz.
Genel bilgi olarak şunu söylemek isterim ki bol yağmur alan bölgelerde yetişen bitkilerin hemen hepsine yakını geçirgen ve PH ı düşük toprak severler.Dolayısıyla birçok tropikal bitki de geçirgen ve düşük PH lı toprak severler.Bu tip bitkilerin yakınlarına kesinlikle kül dökmemeye dikkat edin odunkülü toprağın PH ını yükseltir.
Orhan Özbilgiç
16-08-2011, 17:34
2193 nolu mesajınız. 1nci fotoğraf. Yatıp yuvarlanasım geldi.
Cumhur Babam;
Yarın, senin için yatıp yuvarlanacağım be!:D
Orhan Özbilgiç
16-08-2011, 17:37
Sayın oceanheart;
Verdiğiniz bilgiler doğrultusunda, yarından itibaren gerekenleri yapacağım.
Teşekkürlerimle.
Cumhur Babam;
Yarın, senin için yatıp yuvarlanacağım be!:D
İlahi Orhan hocam bide benim içinde yuvarlansanız olurmu yeşil alan gördümmü bende dayanamam:D
Cumhur Tonba
16-08-2011, 23:16
İlahi Orhan hocam bide benim içinde yuvarlansanız olurmu yeşil alan gördümmü bende dayanamam:D
Saga yuvarlanırken benim için, sola yuvarlanırken Periş için olsun Orhan Bey. Sonrada balkona çıkın. Siz benim için, sayın eşiniz Periş için birer bardak çay için iftardan sonra. ve rüzgarların getirdiği şarkıları dinleyin. Çocuklarınızı hayal edin şu an nerede ne yapıyorlar acaba diyerek. Ve bizi.
Aya bakın. Selam ve sevgi gönderik size. Güneş ışığını nasıl yansıdıyorsa, bizim selam ve sevgilerimizi de yansıtacaktır.
Sağlıcakla kalın.
Orhan Özbilgiç
17-08-2011, 03:17
Periş; İlahi Orhan hocam bide benim içinde yuvarlansanız olurmu yeşil alan gördümmü bende dayanamam
Saga yuvarlanırken benim için, sola yuvarlanırken Periş için olsun Orhan Bey. Sonrada balkona çıkın. Siz benim için, sayın eşiniz Periş için birer bardak çay için iftardan sonra. ve rüzgarların getirdiği şarkıları dinleyin. Çocuklarınızı hayal edin şu an nerede ne yapıyorlar acaba diyerek. Ve bizi.
Aya bakın. Selam ve sevgi gönderik size. Güneş ışığını nasıl yansıdıyorsa, bizim selam ve sevgilerimizi de yansıtacaktır.
Sağlıcakla kalın.
Cumhur Baba;
''Bir sağa, bir sola yuvarlan! Ne bu arkadaş? Merdaneli çamaşır makinası mıyım ben? Sonra çık balkona!'' :D:D
Survivor'a katılsaydım, bu kadar eziyet etmezlerdi bu ihtiyara..:p
Neyse gerisi güzel. Romantizm içeriyor. O dinlendirici olur bak!...
Şaka bir yana, Cumhur' cuğum. Bu güzel betimlemelerin insanı mestediyor. Çok teşekkürler. Selam ve sevgilerimle.
Orhan Özbilgiç
17-08-2011, 13:22
Şeker pembe renk çiçekli Oya ağacından sonra, toz pembe çiçekliside açtı.
240909
240908
240905
240906
240907
Orhan Özbilgiç
17-08-2011, 13:38
Sayın oceanheart' ın önerisi doğrultusunda Orman Gülü'nün yerini değiştirerek, Ihlamurun kuzeyine diktim.
-50*50 bir çukur açtım.
-İçine 5cm kalınlığında mıcır koydum.
-Onun üzerine bir kaç cm dere kumu,
-Sonrasında 6-7 cm torf,
-son olarak kükürtle karıştırılmış toprakla dikimi yaptım.
İyiki yerinden sökmüşüm. Zira, eski yerinde hiç kök geliştirememiş.:(
240912
240913
240914
240915
240916
fatma sunay
17-08-2011, 13:39
Orhan bey bahçe zaten şenlikliydi ama gençlerle daha da şenlenmiş. Verdiğiniz çan sarmaşığı tohumunu bende yetiştiremedim, diktim fakat çıkmadı sizinkini görünce oyuncağı elinden alınmış çoçuklar gibi boynumu büktüm. Oya çiçeklerini artık kıskanmıyorum çünkü benim oya ağacımda gonca verdi yakında açacak. Zinnialar busene benim çıkmadı hersene tohum dökülüp kendiliğinden çıkardı sizinkiler çok güzel açmış. Herşey gönlünüzce olsun selamlar...
Sevgili Orhan hocam oya ağacı mükemmel görünüyor Asterler harika maşallah ellerinize sağlık sevgiler...
Orhan Özbilgiç
17-08-2011, 13:51
Dün, köyümüzde görevli Ziraat Mühendisi Ahmet Bey'e, bahçemdeki Ekşi Karadut' a, bir arkadaşımdan gözlerini aldığım tatlı karadut aşılatttım.
240917
240918
Yine oceanheart' ın önerisi üzerine, Lupinlerin toprağına kükürt döktüm.
240919
Vangelya yaz boyunca açmayı sürdürüyor.
240920
240922
Orhan Özbilgiç
17-08-2011, 13:59
Bu sene, Asterlerimin renklerine diyecek yok!
240925
240926
240927
240928
240929
Vangelya çok güzel asterler harika görünüyor.
Orhan Özbilgiç
18-08-2011, 19:55
Fatma Hanım;
Gençlerle birlikte, bazı şeyleri paylaşabiliyor olmak, çok önemli. Onlar insana yaşama sevinci aşılıyorlar.
Çan Sarmaşığı konusunda çok şanslı olduğumu kabul etmiştim.:eek:
Oya ağaçları, bahçelere bu aylarda renk veren ender çiçekli ağaçlardan.
Bu sene Ziiniaları toplu dikmekle, çok iyi yaptığımı anladım. Çok gösterişli oldular. Ben her sene yeniden ekip, şaşırtıyorum. Sizde mutlaka yeniden ekin. O zaman garantili oluyor.
Bu aralar yoğunum. Ama bahçenize bir geleceğim. Selam ve sevgiler.
Orhan Özbilgiç
18-08-2011, 19:58
Sevgili Periş;
Oya ağaçlarımı bende seviyorum. Asterlerin karışık renkli olanlarını ilk kez bu yıl yetiştirdim. Gerçekten çok güzel renkleri varmış.
Sevgiyle kal.
Orhan Özbilgiç
18-08-2011, 20:01
Sevim Hanım;
Gerek Vangelya, gerekse pembe renklisi dışındaki Asterler ile bu yıl tanıştım. Son derece mutlu oldum. Asterleri gelecek yıl daha çok yere dikeceğim.
Selamlar.
Sn Orhan hocam asterler bahçeye çok renk katmış. Renkleride ne kadar güzel. Hocam Dudinin balkon sayfasında gezinirken sizin gül sardunyaya rastladım. Aman Allahım o ne güzellik bu sardunyayı daha önce hiç görmedim. Hocan sizin eviniz samsunun neresinde. Ben bayramda Sinopa doğru bir uzanmak istiyorum. O sardunyayı oradan bir çalayım. Nasıl olur ama. Bir bakmışsınız sardunyanın yerinde yeller esiyor. Hocam şaka yapıyorum sakın kırılmayın. Gerçekten çok güzel. Çok ta iyi bakmışsınız maşallah. sağlıcakla kalın.
loveflower
23-08-2011, 09:08
Sayın Orhan Özbilgiç, bahçenize ve içindeki tüm bitkilere bayılıyoruz fakat asterler tek kelimeyle muhteşem görünüyor.Hele o mor sarı renklisi yokmu bayıldım.
kocasinan
23-08-2011, 11:42
Sayın Orhan Bey,
Ziraat Mühendisi Ahmet Bey'in yaptığı aşı cinsi nedir aceba ? Ben de tatlı karaduta ekşi karadut aşısı yapmak istiyorum, teşekkürler.
ciceksever70
23-08-2011, 16:39
Orhan bey bu yil bahceniz gercekten imrenilerek bakilacak güzellikte. Her zaman yazamasam da zevkle takip ediyorum. Orman gülü icin hic endise etmeyin yer degisimlerine karsi cok direncliler. Biz de dogru yeri bulana kadar bizimkileri birkac yer gezdirdik. Ektikten sonra toprak yüzeyini agac rendesi ile kaplarsaniz cok hoslarina gidiyor ve altindaki yabani otlarin gelisimini önlüyor. Gölge yere almakla cok iyi etmissiniz. Sevgiler.
Orhan Özbilgiç
23-08-2011, 19:35
Sayın gülsu;
Asterlerin karışık renklisini bu sene Bauhaus' tan almıştım. Bende çok sevdim. Tohumlarını almayı düşünüyorum. Ama inanın hibrid olabilir mi acaba? Endişeside taşımıyor değilim. Tohum işinden pek anlamıyorum. O nedenle bu yılda bir paket (yedek) alacağım. :confused:
Gül sardunyamızda birkaç gün önce bir problem yaşadık. Galiba aşırı sulamadan olsa gerek, kök boğazında ve köklerde çürüme oldu. Çiçek tomurcukları kurumaya başlayınca, eşim şüphelendi. Hemen tedaviye aldım. Ümitsiz durumda olan dalları budayıp, başka bir saksıya sokuşturdum. Diğerininde vakitsizde olsa toprağını değiştirdim. İnşallah yaşatabilirim. Diğer dallardan tutarsa, gelecek yaz, Ordu' ya saksısıyla getiririz.
Siz sardunya için olmasada, Sinop geçişi uğrayın. Çok seviniriz. Bahçemiz, Ordu'dan gelirken, Çarşamba girişinde, sağda Çarşamba Devlet Hastanesi yolunun devamında 10' uncu km.de Kızılot Köyü' de. Düzgün bir asfalt yolu var. Sadece bir günlüğüne Samsun' a geçeceğiz. Diğer zamanlarda hep orada olacağız. Mesajlaşırız.
Selam ve sevgiler.
242274
242275
242276
242277
Orhan Özbilgiç
23-08-2011, 19:39
Sayın Orhan Özbilgiç, bahçenize ve içindeki tüm bitkilere bayılıyoruz fakat asterler tek kelimeyle muhteşem görünüyor.Hele o mor sarı renklisi yokmu bayıldım.
Çok teşekkür ediyorum. Beni mutlu ediyorsunuz. Herşey gönlünüzce olsun.
Orhan Özbilgiç
23-08-2011, 19:59
Sayın öğretmenim, Orhan kardeş,
Bahçeni bugün tekrar gezdim. Gerçi hemen hemen her siteye girdiğimde sizinki gibi güzel bahçeleri gezip yeni şeyler öğreniyorum. Bu defa sorularım olacak.
Bahçeni çok gezdiğim halde sulama sistemini(en azından bu günkü önden ve sondan 15-16 sayfada) göremedim. Mutlaka bir sulama sistemi vardır. Yoksa siz sabahları çıkıp hortumla mı suluyorsunuz? Çalışkanlığınız ve sağlıklı durumunuz buna müsait. Yoksa sulama ihtiyacı az olan bir arazi mi sizinki? Bu durumda yağmur suyu depolama ihtiyacınız da olmaz.
Ayrıca sayın Sabah ın çok yerinde önerisi ile ilk sayfanıza soruların cevaplarını yazmayı düşündünüz mü?
Herşey gönlünüzce olsun.
Canım kardeşim;
Sondan başlayayım. Sayın Sabah' ın önerisi doğrultusunda formu kabataslak hazırladım. Ama elimdeki kağıdı kaybettim. Bulamadım. Ama bayram sonrasına kalır mı bilmem, en yakın zamanda ayrıntılı bir tanıtım metni hazırlayacağım.
Bahçemde sulama sistemi yok! Evet gerçektende hortumla suluyorum. Ancak bu sezon, şimdiye kadar sadece 5-6 kez suladım derseniz inanın. O da sadece bitkilerin diplerine... Çim ( Doğal çayır! ) burada su istemez.Yılın neredeyse 350 günü düşen çiğ (Çise) ve ortalama en çok 15 günde bir düşen yağış, ona yetiyor. O nedenle fazla bir yorgunluğum olmuyor. Sebzelerim dahil, tüm bitkilerimi sabahtan ikindiye kadar, dinlene dinlene sulayabiliyorum. Kullandığım su, 8.5 metre derinliğe çakılmış bir boru ve onun ucunda bir yarım beygirlik elektropomp. O kadar.
Osman Bey' ciğim. Ben sizin bahçenize uğramayı düşünürken, bu ziyaretinizle beni mutlu ettiniz. Çok teşekkürler. Görüşmek üzere.
Yani, sizinde belirttiğniz gibi sulama ihtiyacı minimum olan bir iklimimiz var.
Orhan Özbilgiç
23-08-2011, 20:02
Sayın Orhan Bey,
Ziraat Mühendisi Ahmet Bey'in yaptığı aşı cinsi nedir aceba ? Ben de tatlı karaduta ekşi karadut aşısı yapmak istiyorum, teşekkürler.
Sayın kocasinan;
Göz aşısı. Ağustos ayı göz aşısı için çok uygun bir ay imiş! Esenlikler diliyorum.
Orhan Özbilgiç
23-08-2011, 20:12
Orhan bey bu yil bahceniz gercekten imrenilerek bakilacak güzellikte. Her zaman yazamasam da zevkle takip ediyorum. Orman gülü icin hic endise etmeyin yer degisimlerine karsi cok direncliler. Biz de dogru yeri bulana kadar bizimkileri birkac yer gezdirdik. Ektikten sonra toprak yüzeyini agac rendesi ile kaplarsaniz cok hoslarina gidiyor ve altindaki yabani otlarin gelisimini önlüyor. Gölge yere almakla cok iyi etmissiniz. Sevgiler.
Sayın ciceksever70;
Bahçemi sizin bahçeme ilişkin görüşlerinizi önemsiyorum. Zira çalı grubuna düşkünlüğümüz, beni buna itiyor.
Orman gülü' nün yerini zorunlu olarak değiştirdim. İki anadaldan birisi nerdeyse çürümek üzere idi. Meğer, kuvvetli yağmurlarda su duran bir nokta imiş orası. Şimdi bir anadalı iyi durumda. Ama diğeri pek iyi değil. Yer değişikliği ile biirlikte, Humik asit te verdim. Bakalım. Baharda belli olacak. Talaş önerinizi uygulayacağım. Teşekkürler.
Büyük Aile' ye selam...
Zeytinci
23-08-2011, 20:37
Sevgili Orhan bey,
Haziran tarihli 1797 nolu Acer fotoğrafının bu günkü halini merak ediyorum.
Ümit ederim sıcaklardan etkilenmemiştir.
Bu günlerde edindiğim (Almanya) küçük saksıdaki yaprakları kavrulmuş Acer Palmatum'u dikeceğim yeri belirlemem gerek.
Gölge...
Yarı gölge...
Büyük saksıda (yer değiştirebileyim)...
Sizinki gibi tüm gün güneş altında olmayacağı kesin galiba, ne dersiniz?
Sulama konusunda da bilgi verirseniz sevinirim.
Saygı ve selamlar.
Orhan Özbilgiç
23-08-2011, 21:41
Sevgili Zeytinci;
Öncelikle Acer' iniz hayırlı olsun. Güle güle büyütün.
Dün hastalanan Himalaya Sediri' min yerine yenisini almak için gittiğim Aksa Botanik'te -ki,; Acer Palmatum' umumu oradan almıştım.- onlarca acer tam gün güneş altına idiler. Ve istisnasız hepsinin yaprakları kavrulmuştu. Üstelik arada sağlam olan yapraklarıda benimki gibi yeşile dönmüştü.
Evet dostum. Benimkinin yapraklarında bazılarının uç kısımları hariç, genel olarak kuruma sorunu yok! Ama temmuz ortalarından itibaren renklerde değişim var. Ben onu arada bir verdiğim, 20.20.20. yaprak gübresindeki azota bağlıyorum.
Bitkim, sabahtan öğleye,kadar güneş alıyor. Birde ikindide birkaç saat.
Bu nedenle bu yıl yaprak kuruması minimum. Yani yarı gölge sayabiliriz.
Sulamaya gelince, 10 günde bir desem yalan olmaz. Bitkim henüz küçük olduğu için o da... Bahçemde, iki yılını doldurmuş çalı ve ağaçlarıma 15 günde bir diyebilirim. Zira fotoğraflarda da görülen, çayırlar üzerindeki çiğ her gece bitkileri ve toprağı nemlendiriyor zaten.
Özetle;
Yarı gölgeyi sevdi. Sulama toprağın çok fazla kurumasına izin vermeyecek aralıkla, diyebilirim.
Sağlık ve mutluluk dileklerimle.
242289
242290
242291
242292
Sn Orhan hocam hakikaten asterler çok güzeller. Tohumunu bulabilirsem bende alacağım. Tohumlar hibritse paketin dışında yazması lazım yanılmıyorsam. Bende hibrit tohumlardan hoşlanmıyorum. Hocam eviniz bulunabilir bir yerde, nazik davetiniz içinde teşekkür ederim. Şartlarım uygun olursa tabii ki sizleri ziyaret etmek isterim. Şimdiden hayırlı bayramlar diliyorum. Bu arada gül sardunyaya çok üzüldüm, ne hale gelmiş. Saksıyla getirme teklifinizide çok sevindim, sardunyalar inşallah iyi olurlar bu arada da hem misafirimiz olursunuz. Sardunya olmadanda gelin misafirimiz olun. Sağlıkla kalın
ciceksever70
24-08-2011, 09:37
Orhan bey yanlis anlasilma olmasin, talas suyu cok tutar kökü cürütebilir ben bildigimiz agac kabugu rendesinden bahsetmistim talastan daha iri iri oluyor. Bahceye inince sizin icin resimlerim. Burada hazir satiliyor ama Türkiye`de sanirim siparis üzerine bulunabiliyor. Bozulan orman gülü dallari bazen sonradan bicimsiz bir sekilde uzayabiliyor bizim önceden evde olan eski agacimizda böyle bicimsiz bir gövde olusumu oldu cürüyen dallari kesince. Onun önüne nasil gecilebilir bilemiyorum. Belki bilgisi olan vardir bizler de faydalaniriz. Sevgiler.
Orhan Özbilgiç
24-08-2011, 11:46
Sayın gülsu;
İnşallah. Bir şekilde tanışma şansı yaratılmış olur. Eesnlikler diliyorum.
Orhan Özbilgiç
24-08-2011, 12:16
Orhan bey yanlis anlasilma olmasin, talas suyu cok tutar kökü cürütebilir ben bildigimiz agac kabugu rendesinden bahsetmistim talastan daha iri iri oluyor. Bahceye inince sizin icin resimlerim. Burada hazir satiliyor ama Türkiye`de sanirim siparis üzerine bulunabiliyor. Bozulan orman gülü dallari bazen sonradan bicimsiz bir sekilde uzayabiliyor bizim önceden evde olan eski agacimizda böyle bicimsiz bir gövde olusumu oldu cürüyen dallari kesince. Onun önüne nasil gecilebilir bilemiyorum. Belki bilgisi olan vardir bizler de faydalaniriz. Sevgiler.
Hatırlattığınız iyi oldu. Sağolun. Anladım.
Orman gülüm bir tane. Bu kış mutlaka bir tane daha alıp yedekleyeceğim. Alırkende formuna dikkat ederim artık. İstanbul'da, bunu aldığım yerde ellerinde tek bir tane kalmıştı. Çokta yakışıklı değildi anlayacağınız.:D Sonrasında başka fidanlıklarda, çok güzellerini gördüm ama almıştım bir kere.
Neyse! Benim için bir deneyim oldu.
Selam ve sevgiler.
Orhan Özbilgiç
24-08-2011, 12:40
Son günlerde, peşpeşe yaptığım bakım hatalarının diyetlerini ödüyorum. Sardunyaya fazla su, Orman gülüne yanlış yer derken birde iki yıl önce, fidanı saran salyangozları öldürmek için toprağına tuz serptiğim Himalaya Sediri bir türlü sağlıklı ibre üretemedi. Geçen yıl yeni sürgünler sapsarı idi. Bu yıl üzerinde kararıp kurudu.
Bu yılın ibreleri eh işte derken onlarda çok sağlıklı değillerdi. Ama fidan yinede iki senede 90-100 cm uzadı. Boyu 4 metreyi buldu.
Geçen yılın kararan ibrelerini, ağacı sertçe sallayıp dökerken tepe sürgünü koptu. Aslında yeni bir sürgün verebileceğini okumuştum ama bu fidandan sıtkım sıyrılmıştı.
Samsun' da Aksa botanik' te aynı boylarda sedirler olduğunu biliyordum. Hemen ertesi günü gidip aldım. Oradaki görevlilerle birlikte getirdik. Sağolsunlar önceden hazırladığım fidan çukurunada dikiverdiler. Boy aynı ama dallanma zayıf tabi.:( Birazcık uç budama ile nisbeten bir piramidal form verdim. Artık buna gözüm gibi bakacağım.
Bu yılın ilk aylarındada, Nootkatensis Pendulam kurumuş, Sakarya' dan yeni bir tane getirtmiştim.
Dilerim bu son diyet borcumdur.:p
242363
242364
242365
242366
ciceksever70
24-08-2011, 14:02
Orhan bey bahsettigim agac kabuklarinin resmini ekliyorum...
Orhan Özbilgiç
24-08-2011, 14:46
Sağol, ciceksever70.
Benim balta ile soba odunu yaparken oluşan, bizim ''Yonga'' dediğimiz kırıntılar aynı işi görür sanıyorum. İçlerinden en inceleri, sizin fotoğrafladığınız boyutlarda.
Tekrar teşekkür ederim.:)
Zeytinci
24-08-2011, 20:36
Kızıl olmasını umarken Acer'inizin yaprağının yeşile dönmesi sürpriz oldu. Önceki fotoğrafla mevsim farkı olmalı.
Öğle güneşini ev ile maskeleyip sabah ve akşam güneşi alacak şekilde yerini planladım. Kök etrafını da örtücü allysyum ile kapatacağım. Kurumasını önleyebilirsem tabi... Zira yolda epey hırpalanıp İzmir sıcağına yaprakları yenik düşmüş durumda.
Yanıtınız cesaret verdi. Yoksa ofis de cam kenarı güzeli olacaktı.
Çok teşekkür ederim...
Sayın öğretmenim, Orhan kardeşim,
Ya o çise dediğin şeyi bize de gönder Allahın şanslı kulları sizlersiniz sanırım.:D
Allah sağlıkla, mutlulukla eşinizle uzun yıllar geçirmenizi, ve bahçenizin güzelliklerini keyifle sürmenizi nasip etsin.
Herşey gönlünce olsun.
Sayın Orhan bey bayramınızı kutlar , enfes bahçenizde eşiniz ve ailenizle mutlu nice bayramlar dilerim.....Tohumlarını yolladığınız Selluka bana bayram sabahı çiçek tomurcuklarını , hediye etti...Çok sevindim...Tekrar Sağolun,teşekkür ederim...Selamlar ,saygılar.....b
Sevgili Orhan hocam masal tadında bir bayram geçirmenizi dilerim ...
Sizi ve bahçenizi özledik nerelerdesiniz..:)
Orhan Özbilgiç
03-09-2011, 18:14
Sevgili OSMAN45;
Uzun süredir siteye girememedim. Bu nedenle mesajları ancak yanıtlıyorum. Özür dilerim.
O şaka dediğin bir gerçek olsa, sizlere yakın olmak çok keyifli olurdu. Sevgili eşim benden iki yaş küçük. Mesajı okuyunca çok mutlu oldu. Teşekkürler.
Güzel dileklerinize ancak ''Bil mukabele'' diyebileceğim. Sağol canım kardeşim.
Selam ve sevgilerimizle..
Orhan Özbilgiç
03-09-2011, 18:21
Berrin Hanım;
Umarım bayramınız, gönlünüzce geçmiştir. Biz, sizlerin güzel dilekleriniz ölçüsünde hoşça bir bayram yaşadık.
Sellukalarınızın tomurcuklanması beni de mutlu etti. Bu yıl bende kendi tohumlarımdan üretttiğim sellukaları büyüttüm. Hepsi tomurcuklandı. Bir bölümü çiçeklendi. Bugün veya yarın fotoğraflarını yayınlayacağım.
Dilerim hep mutlu olursunuz.
Saygılarımla...
Orhan Özbilgiç
03-09-2011, 18:24
Sevgili Periş;
Güzel dileklerine teşekkür ederim.
Bayram boyunca, konuklarımızla birlikte olmak çok keyifli idi. Bu nedenle bilgisayarı açmadım bile diyebilirim.
Sevgi ve selamlar.
Orhan Özbilgiç
03-09-2011, 19:44
Cardinale Climber
243718
243719
243720
243721
243722
Orhan Özbilgiç
03-09-2011, 19:48
Tohumdan yetiştirdiğim Sellukalar çiçeklenmeye başladı.
243723
243724
Kağıt çiçeği.
243725
243726
243727
Orhan Özbilgiç
03-09-2011, 19:52
Sinameki.
243728
243729
Solanum Rantonetti.
243730
243731
Paşa Bıyığı.
243732
Orhan Özbilgiç
03-09-2011, 19:56
Yaseminler.
243733
243734
243735
Solanum Dulcamara.
243736
243737
Orhan Özbilgiç
03-09-2011, 20:01
Abelya.
243743
Malabar Ispanağı.
243744
243745
Torba çiçeği.
243746
Sarı papatya.
243747
arzuakyurek
03-09-2011, 20:08
Bahçeniz muhteşem Orhan bey, birşey soracaktım acaba paşa bıyığı çelik olarakmı yoksa o fasülye gibi çiçeklerdenmi üretiliyor?
Orhan Özbilgiç
03-09-2011, 20:08
Vangelya.
243751
243752
Hint yağı.
243753
Gauralar.
243754
243755
Orhan Özbilgiç
03-09-2011, 20:13
Bahçeniz muhteşem Orhan bey, birşey soracaktım acaba paşa bıyığı çelik olarakmı yoksa o fasülye gibi çiçeklerdenmi üretiliyor?
Sayın arzuakyürek;
Bahçeme hoşgeldiniz. Beğenileriniz için teşekkür edrim.
Paşa Bıyığı' nın tohumdan üretildiğini kesin olarak biliyorum. Zira benimkisi tohumdan üretildi. ;)Ancak; Çelikle üretilip üretilmediği konusunda bilgi sahibi değilim. Saygılarımla.
Not: Tohumdan üretilen bitki, ikinci yılda çiçekleniyor.
Orhan Özbilgiç
03-09-2011, 20:20
Bahçemdeki tek Dahlia.
243762
Mercan Çalısı.
243763
Kadife çiçeği.
243764
243765
Alacalı zakkum.
243766
Orhan Özbilgiç
03-09-2011, 20:23
Penstemon ve aslanağzı çiçekleri.
243767
243768
243769
243770
243771
Orhan Özbilgiç
03-09-2011, 20:27
Dul Çiçekleri.
243772
243773
Rudbekyalar.
243774
243775
Escalonya.
243776
Orhan Özbilgiç
03-09-2011, 20:30
Asterler.
243780
243781
243782
243783
Gazanyalar.
243784
Orhan Özbilgiç
03-09-2011, 20:34
Sarı Acem Borusu.
243786
Kısmet Ağacı.
243787
243788
243790
Zinnialar.
243792
Orhan Özbilgiç
03-09-2011, 20:36
Gül Hatmiler:
243795
243796
243797
243798
fatma sunay
03-09-2011, 20:45
Maşallah maşallah renk cümbüşü ile gene bizi mest ettiniz. Seneye dahliaların her rengi olacak inşallah. Asterleri çok seviyorum ama bugün yağmur yağdı hepsi yerlere yattı çok nazik çiçek.
Paşa bıyığı çiçeğini görünce gene heveslendim ne vardı bizim iklime uygun olsaydı her yere dikerdim yazlıktan birsürü tohum getirmiştim hepsi çıkmışlardı ama kışın dondular. Çok üzgünüm çokkkkkk..
Selamlar.<<<<
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.