![]() |
|
|
![]() |
#1 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 14-07-2012
Şehir: Ankara/Morgantown
Mesajlar: 2,797
|
Dediğim gibi, Urfa gibi yazları kurak bir iklimde doğal seleksiyonunu tamamlamış bir çeşitle Güney Amerika'nın tropikal ikliminde aynı süreci tamamlamış bir biberi karşılaştırmanız doğru değil. Deney yapacaksanız, Urfa biberini karşılaştırmalı olarak bir yerde bol sulayarak diğer yerde az sulayarak yetiştirip her iki örneklemden topladığınız biberler için acılık testi yaptırabilirsiniz ama bunu tek bir mevsimde yapmanız da yeterli olmadığı gibi biber acılığı temelde evrimsel bir süreç (gönderdiğiniz makalede de anlatılmış). Çevresel faktörlerin biber çeşitlerindeki capsaicinoidlerin gelişim sürecini etkilediği konusunda bir temel bulunmuyor ama çevresel faktörler adı üstünde bu gelişime katkıda bulunabilecek faktörler. Capsaicinoidler, tohum etrafında yer alıyorlar. Makalede, farklı sulama düzenlerinin, deneye katılan acı biber çeşitlerinin meyve içinde geliştirdiği tohum sayısını farklılaştırdığı ve bunun da acılık miktarını etkilediği tartışılmış. Bibere acılığını veren capsaicinoidler, çeşitler için genetik olarak aktarılıyor. Bitkilerin aldığı yağış miktarı, acılık oranını etkileyen tek bir neden olsa ve bu miktar bir mevsimde mevsim normallerinden çok büyük sapma gösterse bile, biberin acılık oranı sonraki mevsimde yine olması gereken seviyeye gelecek. Alıntı:
|
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Konu Araçları | |
Mod Seç | |
|
|