Bu listedeki domateslerin kendi yöresindeki atalık adıyla satılanların çoğu, çok büyük ihtimalle doğru çeşitlere ait. Dolayısıyla, Mamun Domatesi (Balıkesir'in atalık çeşidi) de, Maniye de, Malatya'nın meşhur Yeşilyurt Domatesi de otantik, kendi yöresinin çeşitleri (tohumları da yöredeki yetiştiriciler göndermiştir).
Maniye, Safranbolu yöresinde domatese verilen genel bir isim ve tek bir çeşide ait bir isim değil. Maniye'nin sadece sırık değil aynı zamanda oturak olan yine iri meyveli çeşitleri de var.
Bunların dışında aynı domates listesinde oldukça şüpheli bulduğum iki yöresel çeşide örnek vermem gerekirse, onlar da Kösedere ve Ayaş olurdu (esas Kösedere'yi uzun zamandır arıyoruz, henüz bir sonuç alamadık). Bunların otantisetisinden emin değilim. Ayrıca listedeki kiraz domateslerin
tamamına şüpheyle bakmak gerekir. Kısacası domates listesi karman çorman bir liste.
Biber listesi de aynı şekilde sapla samanın bolca karıştığı bir liste. Kavun-karpuz listesinde oldukça önemli, nadir çeşitler var ancak bunları herhangi bir izolasyon olmadan yetiştirdiği için hangi çeşitler saflığını kaybetmemiştir bilemiyorum.
Genel olarak, oldukça sağlam bir içgüdüyle başlamış bir iş, bir süre sonra kontrolden çıkıp yerli çeşitlerin korunmasına ve tasnifine yarardan çok zarar verir hale gelmiş oluyor (kötü niyet olduğunu düşünmüyorum).
Bu iş, dünyanın heryerinde, profesyonel seviyede de amatör seviyede de bilimsel yönteme uyularak yapılır. Bunun için ana adımlar:
1) Gözlem
2) Deneme-yanılma
3) Belgeleme
Adına ne derseniz deyin, ister eğitimini almış olun ister almış olmayın, ister pazar için sebze yetiştirin ister kendi mutfağınızda tüketmek için yetiştirin; bu adımlar izlenmeden atalık tohum bekçiliği/yetiştiriciliği yapılamaz. Burda her sene düzenli olarak etkinliğe katılıp tohum paylaşan üyelerin önemli bir kısmı zaten bu adımların en az ikisini, bir kısmı da tamamını başarıyla takip ediyor. Tasnifin de belli düzende yapılması elzemdir. Aksi durumda işin içinden çıkmamız mümkün olmaz.
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi devrann
|