adana ya da maraş acısıyla meşhur diye bir şey söylenecek olursa da; onun açıklamasını şöyle yapabiliriz:
kurak ve sıcak bölgelerde acı biber üretmek tamamen kolaylıktan kaynaklanmaktadır. sıcak bölgelerde meyvelerinde kapsaisin bulunan türdeki biberler diğer tatlı biberlere nazaran meyve üzerinde daha fazla gözenek açtırıyor ve meyvenin daha hızlı su kaybetmesini sağlıyor. böylelikle acı biber üretmek isteyen çiftçiler hızlı bir şekilde ürünü yetiştirip ve hızlıca hasat edebiliyor. kurutmak için fazlaca vakit harcamasına gerek kalmıyor.
bu bilgiyi görmeden önce bu sene şans eseri iki farklı türde birisi tatlı yeşil çetinel biberi tohum için topladım ancak tohumunu çıkarmaya pek vaktim olmayınca kaldırdım rafa koydum. diğer toros yukarı bakan acı biberini de yemeklere atarız diye topladım ve yanına koymuştum. ikisini de çok sonraları fark edince tatlı olan küflenme eğiliminde ancak kurumamıştı acı olan ise çıtır çıtır kurumuştu.
yanlış yorumladıysam da kusura bakmayın bir bitki bilimci olmadığımdan sadece yorumlayabildim.
|