sayın birnefestoprak
somatik mutasyon olursa bunun meyvenin kendisinden ziyade fidede de aynı şekilde oluşması gerekmez mi? okuduğum kadarıyla bibere acılığı veren etkin madde kapsaisin. bu etkin maddeyi etkin hale getiren faktör nedir? bunu sorguladığımda aslında olayı kendi tarafımdan bulmuş oldum.
çok yağış ve su biberin hücre çeperlerinde zayıflamalara ve biberin meyvesini koruması içinde etkin hale getirdiği kapsaisin etkin maddesini oluşturuyor. dolayısıyla hücresel mutasyondan çok hücresel savunma oluşuyor diyebiliriz. en acı biberlerin çok yağış alan bölgelerde olduğu bilimsel makalelerle kanıtlanmış. en az acı ya da tatlı biberlerin de daha sıcak ve kurak bölgelerde olduğu kanıtlanmış.
tohum alıp yetiştirmek için acı biberi herhangi bir değişiklik görmediğimizden topladık ve tükettik. acı olan biberi tanımlamak için mutasyon kavramı doğru olur fakat biber mutasyona uğrayacak şekilde görünürde bir değişiklik oluşturmadığı için mutasyon kavramı ile tanımlanmaz diye düşünüyorum.
benim yorumlamam meyvenin kendi savunma mekanizmasını kendisinin oluşturabilmesini imkan sağlıyor. bu durumda fidenin onun için bir şey yapmasına gerek kalmıyor. diye düşünüyorum.
|