Somatik mutasyonun nedeni bilimsel olarak -bildiğim kadarıyla- kanıtlanmış değil. Mutasyon olabilmesi için, bitkinin yekpare şekilde aynı özelliği gösteren meyveler vermesi ve bu özelliğin sonraki mevsimlerde değişmeden korunmuş olması gerekiyor. Somatik mutasyon, oldukça nadir ve çok farklı bir durum.
Elinizdeki bitkide hibritlenme olmuş olsaydı, bitkinin birbirinin aynı olan meyveler vermiş olması gerekiyordu. Esasen, F1 bitki, meyve şekli, büyüklüğü, lezzeti ve verim gibi konular bakımından ebeveyn bitkilerden daha uniformdur. F1 bitkinin mutasyon geçirmiş olandan ana farkı, F1 bitkiden tohum aldığınızda, ikinci nesilden (F2) itibaren F1 bitkiden farklı ve stabil olmayan çok sayıda bitki olasılığı ortaya çıkarması. Burdan istediğiniz bitkiler için tohum seçimi yapıp tohumları zaman içinde stabil hale getirebilirsiniz. Mutasyonda ise, mutasyonun görüldüğü mevsimden itibaren o bitkiden alınan tohumlar stabil sonuçlar verecekler.
Yağış miktarı-acılık oranı konusunda 2-3 sene kadar önce Yeni Meksiko Üniversitesi'nin (University of New Mexico) Acı Biber Enstitüsü (Chile Institute)'ne danışmıştım. Yağış miktarındaki değişimlerin biber acılığını etkilediği konusunda bilimsel bir kanıt olmadığını belirtmişlerdi. Zaten burdaki karşılaştırma, aynı acı biber için kontrollü olarak farklı sulama/yağış miktarlarının gözlenmesiyle yapılmalı. Kurak iklime ait geleneksel bir acı biberle tropik iklime ait bir acı bir biberi karşılaştırmak doğru olmaz.
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Musa Gündoğan
sayın birnefestoprak
somatik mutasyon olursa bunun meyvenin kendisinden ziyade fidede de aynı şekilde oluşması gerekmez mi? okuduğum kadarıyla bibere acılığı veren etkin madde kapsaisin. bu etkin maddeyi etkin hale getiren faktör nedir? bunu sorguladığımda aslında olayı kendi tarafımdan bulmuş oldum.
çok yağış ve su biberin hücre çeperlerinde zayıflamalara ve biberin meyvesini koruması içinde etkin hale getirdiği kapsaisin etkin maddesini oluşturuyor. dolayısıyla hücresel mutasyondan çok hücresel savunma oluşuyor diyebiliriz. en acı biberlerin çok yağış alan bölgelerde olduğu bilimsel makalelerle kanıtlanmış. en az acı ya da tatlı biberlerin de daha sıcak ve kurak bölgelerde olduğu kanıtlanmış.
tohum alıp yetiştirmek için acı biberi herhangi bir değişiklik görmediğimizden topladık ve tükettik. acı olan biberi tanımlamak için mutasyon kavramı doğru olur fakat biber mutasyona uğrayacak şekilde görünürde bir değişiklik oluşturmadığı için mutasyon kavramı ile tanımlanmaz diye düşünüyorum.
benim yorumlamam meyvenin kendi savunma mekanizmasını kendisinin oluşturabilmesini imkan sağlıyor. bu durumda fidenin onun için bir şey yapmasına gerek kalmıyor. diye düşünüyorum.
|