agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Üretim, Bakım, Düzenleme, Temel Malzemeler > Temel Konular (Toprak, Gübre, Tohum, Sulama)
(https)




Beğeni Düzeni3415Beğeniler

Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 23-01-2014, 10:06   #1741
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 26-08-2013
Şehir: istanbul
Mesajlar: 40
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi yağmur Mesajı Göster
EMA denilen aktifleştirilmiş demek yani Etkin Mikroorganizma Aktif. EM1 alırsanız eğer o aktifeştirilmemiş olduğundan melas veya pekmezle aktif hale getirmek gerekiyor diye biliyorum. EMA ya su ve pekmez katıp çoğaltılabilir mi? Olur sanırım ama bilimsel değil kendi görüşümü söylüyorum. Hazırladığımız enzimin suyunu süzüp sıvı gübre gibi kullanacaksak ve bu 1 aydan fazla saklayacağımız anlamına geliyorsa 15 günde bir biraz pekmez ekleyip bakterileri canlı tutmakta fayda var sanırım. Kusura bakmayın gece geç saat olunca çok kesin bilgi olmadı ama ilk sayfalarda bu konunun esas bilgi sahiplerinin paylaştığı kesin bilgiler var diye hatırlıyorum. Onları da okuyun isterseniz.
merhaba,

enzimlere sürekli pekmez verip canlı tutmaya gerek yok. çünkü içerikteki şeker bittiği zaman enzimlerin bir kısmı ölebilir fakat hepsi ölmez uyku durumuna geçerler. uzun zaman sonra siz tekrar glikoz eklediğinizde aktif hale geçtiğini görürsünüz.
benim merak ettiğim bir şey var.

Ph 3,5 - 4,0 civarlarında olan sıvılarda insan sağlığına zararlı bakteri olma ihtimali var mıdır ?

inkero Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 23-01-2014, 13:52   #1742
Kaybettik, Allah rahmet eylesin
 
sardunyadervis's Avatar
 
Giriş Tarihi: 21-03-2012
Şehir: izmir
Mesajlar: 282
Sn İnkero bu enzimler gubre olarak kullanılıyor ya da bitkilere ve bazı yerlere püskürme şeklinde kullanılıyor ama benim kanaatim yenilip içinmemeli ve bitkilere verirkende bol bol kullanmak yerine belli oranlarda kullanmak lazım fazlasıda overdose olur yaka bilir bitkilerimizi

olcim beğendi.
sardunyadervis Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 23-01-2014, 15:00   #1743
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 26-08-2013
Şehir: istanbul
Mesajlar: 40
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi sardunyadervis Mesajı Göster
Sn İnkero bu enzimler gubre olarak kullanılıyor ya da bitkilere ve bazı yerlere püskürme şeklinde kullanılıyor ama benim kanaatim yenilip içinmemeli ve bitkilere verirkende bol bol kullanmak yerine belli oranlarda kullanmak lazım fazlasıda overdose olur yaka bilir bitkilerimizi
asıl merak ettiğim şu.
evde bira ve şarap yapıyorum.
Ph 3,4 - 3,6 arasında geliyor.

ama içinde zararlı bakteri oluşup oluşmadığını merak ediyorum.

inkero Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-01-2014, 14:01   #1744
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 29-08-2012
Şehir: BARTIN
Mesajlar: 220
İyi günler enzime doğal ev yapımı yoğurt suyu koyuyorum ve bunu su yerine sayıyorum doğrumu yapıyorum acaba .

fındıkçı74 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-01-2014, 18:39   #1745
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 19-05-2010
Şehir: bursa
Mesajlar: 252
Beş litrelik pet şişenin içine 300 gr pekmez bir kilo kadar mutfak atığı ve üç litre kadar su ekledim. Dört gündür mutfakta bekletiyorum.Fakat enzimde herhangi bir köpürme , hava kabarcığı çıkarma durumu yok. Problem nerede bulamadım. Acaba ölçüler tahmini olduğu için mi sorun oldu. Biraz daha pekmez eklesem mi? Baştan yeni bir karışım mı hazırlasam?

trilye Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-01-2014, 19:14   #1746
Ağaç Dostu
 
tturt's Avatar
 
Giriş Tarihi: 20-04-2008
Şehir: İSTANBUL
Mesajlar: 4,506
Galeri: 112
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi trilye Mesajı Göster
Beş litrelik pet şişenin içine 300 gr pekmez bir kilo kadar mutfak atığı ve üç litre kadar su ekledim. Dört gündür mutfakta bekletiyorum.Fakat enzimde herhangi bir köpürme , hava kabarcığı çıkarma durumu yok. Problem nerede bulamadım. Acaba ölçüler tahmini olduğu için mi sorun oldu. Biraz daha pekmez eklesem mi? Baştan yeni bir karışım mı hazırlasam?
Sayın Trilye,

Eksik yazmadıysanız kuru maya ya da EM koymamışsınız. Ayrıca bana göre pekmezi 150 gr koysaydınız daha iyi olurdu.

Bu konunun ustaları mesajı fark ederlerse yazacaklardır.

Size kolaylıklar diliyorum.

trilye ve yağmur beğendi.
tturt Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-01-2014, 20:52   #1747
Ağaç Dostu
 
yağmur's Avatar
 
Giriş Tarihi: 23-05-2013
Şehir: Muğla
Mesajlar: 748
EM yoksa maya o da yoksa hiç değilse yoğurt suyu eklerseniz olacaktır. Her şey tam ancak ortamda üremesini istediğiniz bakteriyi eklememişsiniz.

tturt, maki01, trilye ve 1 kişi beğendi.
yağmur Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-01-2014, 21:14   #1748
agaclar.net
 
MeyveliTepe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 8,962
Aslında pekmez ve meyve/sebze parçaları dışında hiç bir şey koyulmasa dahi fermentasyon geç de olsa başlar. Maya konduğunda hemen başlayan karbondioksit üretimi fermentasyonun başladığını göstermiyor.

MeyveliTepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-01-2014, 21:30   #1749
Ağaç Dostu
 
Sevgi Durul's Avatar
 
Giriş Tarihi: 02-08-2009
Şehir: Manisa Eskişehir
Mesajlar: 8,524
Galeri: 765
Ben son yaptığım enzime pekmezin yanı sıra vişne ve incir reçelleri ekledim. Bol miktarda, 5 litrelik kaba 1 kg kadar incir reçeli, 100 gr. kadar da vişne reçeli.

Gayet güzel oldu, gaz çıkışı az da olsa devam ediyor. Fakat eklediğim reçeller yüzünden tereddütte kaldım. Kullanıp kullanamayacağım konusunda bilgi verilirse sevinirim.

Teşekkürler...

Sevgi Durul Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-01-2014, 21:34   #1750
agaclar.net
 
MeyveliTepe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 8,962
Elbette kullanabilirsiniz. Eklediğiniz reçellerde bulunan şeker bakteriler tarafından tüketilmiştir ya da tüketilecektir.

MeyveliTepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-01-2014, 08:25   #1751
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 26-08-2013
Şehir: istanbul
Mesajlar: 40
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi MeyveliTepe Mesajı Göster
Aslında pekmez ve meyve/sebze parçaları dışında hiç bir şey koyulmasa dahi fermentasyon geç de olsa başlar. Maya konduğunda hemen başlayan karbondioksit üretimi fermentasyonun başladığını göstermiyor.
fermantasyonun başladığını neden göstermiyor orasını anlamadım.
sonuçta CO2 çıkması demek reaksiyonların başladığını gösterir.

inkero Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-01-2014, 18:48   #1752
agaclar.net
 
MeyveliTepe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 8,962
Maya da şeker tüketip karbondioksit çıkarır ama fermentasyon laktik asit grubu bakterilerince yapılır ve enzimdeki sebze/meyvedeki şekeri de tüketirler (fermentasyon). Bakteri fermentasyonu hemen başlamaz. Bunun için bakteri popülasyonunun yeterince artması gerekiyor.

maki01, Safranlı ve Vegy beğendi.
MeyveliTepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-01-2014, 20:16   #1753
Moderatör
 
Giriş Tarihi: 08-05-2012
Şehir: Istanbul
Mesajlar: 1,772
Üç gün önce yaptığım enzim için meyve kabuklarını biriktirirken kurumasınlar diye suya koymustum, bir yandan da çıkan kabukları ekliyordum. İki gün bu şekilde topladığım malzemeyi üçüncü gün blender ile çok ince parçalayıp mutfak tezgahına koydum ve dışarı çıktım. Blender kapağı hava geçirmeyen türde ve tepe kapağı da sıkı kapanıyor. Ev sıcaktı, akşam geldiğimde parçalanmış kabuklar havalanmış ve kapağa yapışmıştı, içerlerinde ekmek kabardığında olan doku gibi göz göz kabarcıklar vardı. Pekmez bile eklemeden fermantasyon başlamıştı.

Hemen enzim düzeneğine aktardım maya ve pekmez ekleyerek, kabarcıklar azalarak devam etmekte.


Düzenleyen Ozlem A : 27-01-2014 saat 20:18 Neden: yazım hatası
Ozlem A Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 28-01-2014, 08:25   #1754
Ağaç Dostu
 
evdeçiçek's Avatar
 
Giriş Tarihi: 12-07-2013
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 957
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi inkero Mesajı Göster
merhaba,

enzimlere sürekli pekmez verip canlı tutmaya gerek yok. çünkü içerikteki şeker bittiği zaman enzimlerin bir kısmı ölebilir fakat hepsi ölmez uyku durumuna geçerler. uzun zaman sonra siz tekrar glikoz eklediğinizde aktif hale geçtiğini görürsünüz.
benim merak ettiğim bir şey var.

Ph 3,5 - 4,0 civarlarında olan sıvılarda insan sağlığına zararlı bakteri olma ihtimali var mıdır ?
Sn. İnkero

Yaklaşık 2 ay önce hazırlamış olduğum enzimde gaz çıkışı durmuş, koyduğum meyve parçacıkları dibe çökmüştü, ben pazar günü bir çay kaşığı daha pekmez ekledim. Dün akşam baktığımda sanki şişenin içinde savaş vardı deyim yerinde ise harıl harıl kaynıyordu ve bayağı bir gaz çıkışı vardı. Gaz çıkışı bitene kadar bekleyeyim mi acaba, yoksa enzimi kullanabilir miyim?

olcim beğendi.
evdeçiçek Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 29-01-2014, 11:24   #1755
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 26-08-2013
Şehir: istanbul
Mesajlar: 40
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi evdecıcek Mesajı Göster
Sn. İnkero

Yaklaşık 2 ay önce hazırlamış olduğum enzimde gaz çıkışı durmuş, koyduğum meyve parçacıkları dibe çökmüştü, ben pazar günü bir çay kaşığı daha pekmez ekledim. Dün akşam baktığımda sanki şişenin içinde savaş vardı deyim yerinde ise harıl harıl kaynıyordu ve bayağı bir gaz çıkışı vardı. Gaz çıkışı bitene kadar bekleyeyim mi acaba, yoksa enzimi kullanabilir miyim?

merhaba,

benzer bir soruyu bende daha önce meyvelitepe'ye sormuştum. bu konularda kendisi daha bilgilidir. şöyle bir cevap almıştım.bana son derece mantıklı geldi.

sonuçta fermantasyon bittiyse bakteriler meyvelerin ve diğer organik atıkların içindeki gerekli materyalleri tüketip yararlı atıkları oluşturmuş demektir.
bunda sonra katacağınız şekerin fermantasyonu uzatmaktan başka pek fazla gübreye katkısı olmayacaktır.

yağmur ve evdeçiçek beğendi.
inkero Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 29-01-2014, 11:29   #1756
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 26-08-2013
Şehir: istanbul
Mesajlar: 40
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi MeyveliTepe Mesajı Göster
Maya da şeker tüketip karbondioksit çıkarır ama fermentasyon laktik asit grubu bakterilerince yapılır ve enzimdeki sebze/meyvedeki şekeri de tüketirler (fermentasyon). Bakteri fermentasyonu hemen başlamaz. Bunun için bakteri popülasyonunun yeterince artması gerekiyor.
mayaların yaptığı da fermantasyon değil mi?
mayaların yaptığı
alkol fermantasyonu
laktik asit bakterilerinin yaptığı da laktik asit fermantasyonudur.

olcim beğendi.
inkero Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 29-01-2014, 21:45   #1757
agaclar.net
 
MeyveliTepe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 8,962
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi inkero Mesajı Göster
mayaların yaptığı da fermantasyon değil mi?
mayaların yaptığı
alkol fermantasyonu
laktik asit bakterilerinin yaptığı da laktik asit fermantasyonudur.
Genel tanım olarak evet, mayaların şekeri alkole çevirme prosesinin de adı fermentasyon. Şarap yapıyor olsaydık (ya üzüm kabuğundaki yabani maya ile ya da şarap mayaları ile) meyve şekerinin alkole dönüşme işlemine de fermentasyon diyecektik.

Fakat yaptığımız, şekeri alkole dönüştürerek alkollü meyve ekstresi elde etmekten çok laksik asit bakterilerinin gerçekleştidiği turşu benzeri bir fermentasyon.

Kullandığımız malzemeler ve hazırladığımız ortam ve şeker yoğunluğu bizi bir tür enzimden diğerine saptırabilir. Yanlış hatırlamıyorsam meyve/sebze enzimi yapayım derken şarap yapma sürecine girenlerimiz de olmuştu.

Bu başlığın konusu olan enzimde, ilk hazırlanışta maya ilave etsek bile son sözü laktik asit bakterileri söylüyor

2012 yılında maya da eklenerek limon kabuklarından yaptığımız bir enzimde, hazırlanışın ertesi günü ve bir hafta sonra sıvıdan örnek alarak mikroskop altında incelemiş, resimlerini de çekmiştim.

Maya eklediğimiz için ertesi gün sıvıdaki maya popülasyonu maksimuma çıkmış, maya kolonileri adeta her yeri kaplamıştı. Görünen laktik asit bakterisi ortamda hiç yoktu.

Bir hafta sonraki incelemede ise mayalar neredeyse tamamen yok olmuşlar, meydanı bakterilere terketmişlerdi. Mayalar da muhtemelen bakteriler tarafından tüketilmişlerdi. Enzim sürecinin devamında hakim olan ve çalışanlar hep bakteriler idi.




MeyveliTepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 30-01-2014, 11:02   #1758
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 26-08-2013
Şehir: istanbul
Mesajlar: 40
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi MeyveliTepe Mesajı Göster
Genel tanım olarak evet, mayaların şekeri alkole çevirme prosesinin de adı fermentasyon. Şarap yapıyor olsaydık (ya üzüm kabuğundaki yabani maya ile ya da şarap mayaları ile) meyve şekerinin alkole dönüşme işlemine de fermentasyon diyecektik.

Fakat yaptığımız, şekeri alkole dönüştürerek alkollü meyve ekstresi elde etmekten çok laksik asit bakterilerinin gerçekleştidiği turşu benzeri bir fermentasyon.

Kullandığımız malzemeler ve hazırladığımız ortam ve şeker yoğunluğu bizi bir tür enzimden diğerine saptırabilir. Yanlış hatırlamıyorsam meyve/sebze enzimi yapayım derken şarap yapma sürecine girenlerimiz de olmuştu.

Bu başlığın konusu olan enzimde, ilk hazırlanışta maya ilave etsek bile son sözü laktik asit bakterileri söylüyor

2012 yılında maya da eklenerek limon kabuklarından yaptığımız bir enzimde, hazırlanışın ertesi günü ve bir hafta sonra sıvıdan örnek alarak mikroskop altında incelemiş, resimlerini de çekmiştim.

Maya eklediğimiz için ertesi gün sıvıdaki maya popülasyonu maksimuma çıkmış, maya kolonileri adeta her yeri kaplamıştı. Görünen laktik asit bakterisi ortamda hiç yoktu.

Bir hafta sonraki incelemede ise mayalar neredeyse tamamen yok olmuşlar, meydanı bakterilere terketmişlerdi. Mayalar da muhtemelen bakteriler tarafından tüketilmişlerdi. Enzim sürecinin devamında hakim olan ve çalışanlar hep bakteriler idi.



cevabınız için teşekkür.
1. ) mikroskopta kendiniz mi incelediniz yoksa laboratuvara mı götürdünüz ?
Eğer kendiniz incelediyseniz kullandığınız mikroskop nedir ? büyütme özellikleri ?
Çünkü bir ara bende araştırdım alayım diye. çok uygun fiyatlı mikroskoplar var.

2. ) Kullandığımız şeker miktarı ve ortamın bir tür enzimden diğerine nasıl saptırdığını anlayamadım. Oksijensiz bir ortamda maya ve şeker varsa mutlaka etanol oluşur. şeker miktarına göre bu alkol derecesi değişebilir. biz hiç maya koymasak bile, mayalar havada bile bulunan organizmalar olduğu için mutlaka enzime de geçip belirli miktarda alkol oluşumuna neden olur diye düşünüyorum.

Dediğiniz gibi mesele burada alkol değil laktik asit fermantasyonu. anladığım kadarıyla sisteme hiç maya katmamak daha mantıklı gözüküyor. enzimin içerisine olabildiğince fazla enzim katmak faydayı arttırır mı?
Ben evde şarap ve bira yapımına daha çok meyilli birisiyim. ama arpanın içerisinde çok miktarda enzim olduğunu biliyorum. arpayı çimlendirdiğiniz zaman enzim miktarı katlanarak artıyor. bu bütün tahıllar içinde geçerli sanırım.

enzime katacağımız tahılları çimlendirerek katarsak daha verimli bir gübre alabiliriz sanırım.

bir daha ki enzim denememde

ARPA
BUĞDAY
BUĞDAY KEPEĞİ
NOHUT
mutlaka katacağım.

inkero Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 30-01-2014, 12:27   #1759
agaclar.net
 
MeyveliTepe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 8,962
Bu gibi incelemeler için 1600x'e kadar büyütme imkanına sahip kameralı bir mikroskop kullanıyorum.

Maya ile başlatılan enzimlerde dahi 5-6 haftalık süreç sonunda alkol kokusu vb. olmuyor (veya kalmıyor). Alkolmetre ile bakmak aklıma gelmedi ama baksaydık da pek bir şey görebileceğimizi sanmam.

Maya katıp katmamak konusunda net bir şey söyleyemiyorum. Katılması, mayaların ortama katabileceği başka enzimler vb. sebebiyle belki olumludur, belki de hiç bir fonksiyonu olmuyordur.

Suya geçen bu gibi ekstratların bir standardı olmadığından, olsa da analizi kolay olmadığından bir şey söylemek kolay değil.

Mikrobiyolojik açıdan en yüksek popülasyon ve çeşitliliğe sahip enzimin EM ile aşılanarak hazırlanan olduğunu gördüm. Onun da resmi linkini verdiğim mesajda var.

Vegy beğendi.
MeyveliTepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 30-01-2014, 16:44   #1760
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 26-08-2013
Şehir: istanbul
Mesajlar: 40
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi MeyveliTepe Mesajı Göster
Bu gibi incelemeler için 1600x'e kadar büyütme imkanına sahip kameralı bir mikroskop kullanıyorum.

Maya ile başlatılan enzimlerde dahi 5-6 haftalık süreç sonunda alkol kokusu vb. olmuyor (veya kalmıyor). Alkolmetre ile bakmak aklıma gelmedi ama baksaydık da pek bir şey görebileceğimizi sanmam.

Maya katıp katmamak konusunda net bir şey söyleyemiyorum. Katılması, mayaların ortama katabileceği başka enzimler vb. sebebiyle belki olumludur, belki de hiç bir fonksiyonu olmuyordur.

Suya geçen bu gibi ekstratların bir standardı olmadığından, olsa da analizi kolay olmadığından bir şey söylemek kolay değil.

Mikrobiyolojik açıdan en yüksek popülasyon ve çeşitliliğe sahip enzimin EM ile aşılanarak hazırlanan olduğunu gördüm. Onun da resmi linkini verdiğim mesajda var.
alkol oluştuktan sonra mı yok oluyor ?
Ağzı kapalı bir sistem var. alkolun buharlaşması veya asetik bakterileri tarafından sirkeleştirilmesi de mümkün değil.
haftaya elime alkol refraktometresi ulaşacak. her gün birx ve alkol değerlerini kontrol edeceğim. buradan da haber veririm hepinize.

Mikroskopu nereden aldınız ?
marka nedir.
resimdeki büyütme oranı 1:1600 mü ?
bakterileri mayaları nasıl birbirinden ayırt ediyorsunuz

çok soru sordum galiba.

yağmur, evdeçiçek ve Vegy beğendi.
inkero Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 11-02-2014, 15:48   #1761
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 26-08-2013
Şehir: istanbul
Mesajlar: 40
kimse yok galiba

inkero Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 11-02-2014, 16:10   #1762
Ağaç Dostu
 
olcim's Avatar
 
Giriş Tarihi: 10-10-2011
Şehir: Erzurum
Mesajlar: 936
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi inkero Mesajı Göster
kimse yok galiba
Ben buradayım ama çalışmadığım yerlerden soruyorsunuz .

olcim Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 15-02-2014, 23:45   #1763
Ağaç Dostu
 
hanımeli's Avatar
 
Giriş Tarihi: 07-03-2013
Şehir: izmir
Mesajlar: 348
Benim bir sorum var,okuduklarımdan anladığım kadarıyla maya ve şeker tepkimeyle atıkları çürütüyor ve bakteri oluşturuyor.bizde sonuçta bu bakterileri kullanıyoruz peki ben enzim şişemin içine hazırlarken bakteri koysam nasıl olur,mayanın aktifleşmesini engellerim?

hanımeli Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-02-2014, 00:17   #1764
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 11-04-2013
Şehir: KAYSERİ
Mesajlar: 13
arkadaşlar ben enzim yapmaya başlayacağım. elma bahçem var. burada deneme yapacağım. birkaç sorum olacak:
1. enzim yaparken portakal kabuğu kullanabilirmiyiz?
2. reçel katıldığını okudum. peki reçelde bol miktarda beyaz şekerden yapılıyor bu nasıl oluyor?
ilginize şimdiden teşekkürler...

tarık01 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-02-2014, 00:42   #1765
agaclar.net
 
MeyveliTepe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 8,962
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi inkero Mesajı Göster
alkol oluştuktan sonra mı yok oluyor ?
Ağzı kapalı bir sistem var. alkolun buharlaşması veya asetik bakterileri tarafından sirkeleştirilmesi de mümkün değil.
haftaya elime alkol refraktometresi ulaşacak. her gün birx ve alkol değerlerini kontrol edeceğim. buradan da haber veririm hepinize.

Mikroskopu nereden aldınız ?
marka nedir.
resimdeki büyütme oranı 1:1600 mü ?
bakterileri mayaları nasıl birbirinden ayırt ediyorsunuz

çok soru sordum galiba.
Bu mesajınızı görmemişim.

Enzim denemelerinde alkolleşme emaresi görmedim ama muhtemelen süreçte alkol üretimi de oluyordur fakat nihai enzimde alkol belirtisi farketmedim. Alkolmetre ile takip ederseniz daha iyi izleyebilirsiniz.

Mikroskopu laboratuar cihazları satan bir yerden almıştım. Böyle bir çok yer olduğu için isim vermeyeyim. Marka da aynı şekilde, benzer speklerde bir çok marka var.

Resimdeki büyütme 16X x 40X, yani 640X. 1600X'e çıkmak için 100X merceği immersiyon yağı ile kullanmak gerekiyor.

Bakteriler ve mayalar çok tipik. Daha doğrusu mayalar çok tipik. Tombul, hareketsiz veya az haraketli koloniler halinde birikiyorlar. Bakteriler çok çeşitli olabiliyor. Laktik asit bakterisi grubunda olanlar çubuk şekilli, nisbeten küçük ve çok hareketliler, vızır vızır geziyorlar

yağmur ve Vegy beğendi.
MeyveliTepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-02-2014, 11:54   #1766
Ağaç Dostu
 
hanımeli's Avatar
 
Giriş Tarihi: 07-03-2013
Şehir: izmir
Mesajlar: 348
Ilk enzimimi yapmaya başlıyorum hayırlısıyla birkaç sorum olacak
1),içine küflenmiş yoğurt koysam olurmu
2)yoğurtta 4 tip bakteri bulunur,bende ayrıca 21 çeşit bakterinin bulunduğu probiyotik ve prebiyotik tozları var onlarıda koysam olurmu,
3) bu bakterileri yapım aşamasında mı koymak lazım yoksa aktifleşmesini bittikten sonramı acilen
Yardımcı olursanız çok sevinirim.

hanımeli Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-02-2014, 12:56   #1767
Moderatör
 
Giriş Tarihi: 08-05-2012
Şehir: Istanbul
Mesajlar: 1,772
Sayın hanımeli, küflü herhangi bir madde koymayın, enzim de eğer küflenirse zaten bozulmuş demektir. Enzim yapımı ile ilgili bu başlık altında çok detaylı bilgi var. Diğer bakteriler ile ilgili olarak konuya hakim olan üyeler daha ileri bilgi verebilirler. Ancak, malzemeleri mümkün olduğunca baştan koyup daha sonra olgunlaşana kadar hava ile teması kesmek ya da minimumda tutmak enzimin istenmeyen bakterilere açık bırakılmaması açısından gerekli.

Konu dışı olacak ama yoğurtların ekşimeyip küflenmesi, doğasından uzaklaşmasının en önemli göztergesi. Farmakolog, onkolog Dr. Yavuz Dizdar 'Yemezler' adlı kitabında nedenleri etraflıca anlatıyor, ilgilenenlere okumalarını öneririm.


Düzenleyen Ozlem A : 18-02-2014 saat 13:00 Neden: Bilgi ekleme
Ozlem A Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-02-2014, 17:00   #1768
Ağaç Dostu
 
hanımeli's Avatar
 
Giriş Tarihi: 07-03-2013
Şehir: izmir
Mesajlar: 348
Sn Ozlem A teşekkür ederim.yoğurt aslında ev yoğurdu kendim mayalıyorum tabi dolapta değil dışarda bırakmıştım,mutfakta sıcaktan küflenmiş sanırım.bahsettiğim bakteriler ise bağışıklık güçlendirici probiyotik bakterileri faydalı bakteriler yani,neyse kısım kısım deneyip görücez,umarım güzel olurda buradan paylaşırım detaylarını.

hanımeli Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-02-2014, 18:38   #1769
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 04-06-2007
Şehir: Trabzon
Mesajlar: 1,913
Pekiiii bu enzime hamsi de katsak olurmu? Birkaç tanecik.

Benol Hazaroğlu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-02-2014, 23:21   #1770
Ağaç Dostu
 
hanımeli's Avatar
 
Giriş Tarihi: 07-03-2013
Şehir: izmir
Mesajlar: 348
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Benol Hazaroğlu Mesajı Göster
Pekiiii bu enzime hamsi de katsak olurmu? Birkaç tanecik.
Evet olduğunu okumuştum, ama sakın evde yapmayın çünkü çok kötü kokuyor diyorlardı sadece balık artıklarından bile yapılabiliyormuş,

hanımeli Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla


Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 17:53.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024