31-01-2010, 18:44 | #241 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 29-11-2009
Şehir: İstanbul - Gaziantep
Mesajlar: 1,194
|
Deneme amaçlı bir şişeye sadece yonca yaprağı koydum. Bakalım bitkiler için verimli bir sıvı oluşacak mı? Diğeri ise oldukça çeşitli malzemeden oluşuyor. Havuç, elma, patates, salatalık, maydanoz, yonca yaprağı, kuş konmaz vs. |
31-01-2010, 19:29 | #242 |
Ağaç Dostu
|
Bence önemli olan faydalı içerikleri, bu bakımdan şimdiye kadar öğrendiklerimizin özeti meyve ve sebzelerin en faydalı maddelerinin bulunduğu bölüm kabukları veya kabuklarının alt kısımları. Bu nedenle ben kabukları kulanacağım ve kullanıyorum. Diğer iç bölümlerini zaten yiyoruz. İçimlik enzim kavanozuna yarım bardak da köy yoğurdu koydum. |
31-01-2010, 22:15 | #243 |
Ağaç Dostu
|
Enzimleri henüz deneme fırsatım olmadı ama yoğurt kabında yaptığım fermentasyondan elde ettiğim organik sıvıyı sulandırarak evdeki saksıların sulamasında kullandım. Afrika menekşeleri ve mayer limon çiçeğe durdu. Saksı toprağını organik zenginleştirmeye tabi tuttuğum Red Robin fideleride sağlıklı olarak gelişimlerine devam ediyorlar. Bence organik maddece zenginleştirilmiş enzim sıvıları mutlaka bitkiler için en tabii organik gübreler olarak faydalı olacaktır. Benim asıl merak ettiğim enzimlerin kirli atık suları arıtmada etkisi ne kadar etkili olacak. 206 nolu mesajdaki çalışmalar şayet fiyasko değilse şu aralar forumda tartışılan Ergene Nehri tartışmaları için çok güzel bir sivil toplum örgütü çalışması olur diye düşünüyorum. Bunun için nasıl bir deney yapmalı onu düşünüyorum. Küçük hacimli bir kirli su birikintisi bulursam ilk işim hazırladığım çöp enzimleri orada denemek olacak. |
01-02-2010, 07:51 | #245 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 29-11-2009
Şehir: İstanbul - Gaziantep
Mesajlar: 1,194
|
Enzim olayında ekşimiş yoğurt, ekşimiş ayran veya yoğurt suyu kullanmak daha iyi bir çözüm verecektir. Ben yukarıdaki büyük şişede biraz yoğurt suyu kullandım. Yoğurt suyu, ekşimiş yoğurt veya ayran laktik asit bakterilerinin üremesini sağlayarak, ortamın Ph seviyesini düşürmekte etkili oluyor. Nitekim dün şişenin gazını alırken fark ettim kokusu turşuya benziyordu. Buda laktik asitin ortama hakim olduğunu gösteriyor. En iyi kontrol yöntemi ortamın Ph seviyesini bir Ph ölçer ile ölçmek olacaktır. Ortamın Ph seviyesi 4.5 tan fazla olmazsa iyi olur. Yoğurt veya ayranı direk bitkilere vermek bitkiyi kurutabilir. Ancak fermentasyon olayında yukarıda yazdığım gibi yoğurt farklı bir işlev görüyor. |
01-02-2010, 10:54 | #246 |
Ağaç Dostu
|
57 Nolu mesajda enzimlerin gübre olarak kullanılmasının tanımında seyreltme oranı olarak 1:100, 1:500 ve 1:1000 oranları veriliyor. Enzimleri bile bitkilere sulandırmadan vermemek lazım, bunu ben daha önce fermentasyon kovasından aldığım sıvıyı denerken yaşamıştım. Sulandırma oranı gereğinden az olursa o bile zarar verebiliyor. Köklerin etrafı bakteriler tarafından kaplanıyor ve mantarımsı bir yapı oluşuyor. Buda bitkinin besin almasını engelliyor. Enzim içine yoğurt veya suyunun katılmasının bir sakıncası yok, yeterki bitkiye uygularken gerekli tarife uymaya özen gösterilsin. |
03-02-2010, 19:35 | #248 |
Ağaç Dostu
|
Sevgili Arkadaşlar, 27 Aralıkta başladığım çöp enzim çalışmasında: İçerideki meyva ve sebze atıkları yavaş yavaş çözünüyor.Böyle giderse 3 ayın sonunda içerde birşey kalmayacak.Gaz çıkışı yok,belkide depo soğuk olduğu için olabilir. Normalmidir? |
03-02-2010, 19:56 | #249 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 07-06-2007
Şehir: izmir
Mesajlar: 526
|
benim enzim şisesindede gaz çıkısı durmuştu. oda sıcaklığına getirdim iki gündür gaz çıkışı arttı. renk iyice koyulmaya başladı. ısının fermantasyon sırasında etkisi var gibi. |
03-02-2010, 20:24 | #251 |
Ağaç Dostu
|
Ben soğuk odada tutuyorum hava çıkışı var. Ama ılık havada veya sıcak havada daha hızlı fermante olacağını zannediyorum. Bugün iki kavanoz daha yaptım Birisi karışık meyve kabuğu, diğeri turunçgil meyveleri kabuğu ile hazırlandı; birinin yoğurdu eksik, ona da yarın alınca ekleyeceğim. |
03-02-2010, 20:57 | #252 |
Ağaç Dostu
|
Gaz çıkışı bendede çöp enzimde durmuş gibi ama üç ay dolsun diye bekliyorum. İçilebilir enzimde bidonu sallayınca gaz çıkışı yine oluyor. Nargilenin fokurdamasından anlıyorum. Çöp enzimde ise sadece U borudaki su dengesinde kavanoz içinde gaz basıncı olduğunu gözlemleyebiliyorum ama gaz çıkışı olsada ben göremiyorum. Bu arada balonlu şişelerde üzüm suyundan yaptığım şarap deneyinde gaz çıkışı yavaşlamış olacak ki balonlar boynunu bükmüştü. Ölü mayalar şişenin tabanına çökelme yapmış, bir iki gün daha bekleyip başka bir şişeye sifon yaparak üsteki temiz sıvıyı boşaltacağım. Umarım güzel bir şarap olmuştur. Bakalım nasıl olacak? |
04-02-2010, 17:05 | #254 |
Ağaç Dostu
|
Ben nargile sistemi için (bu konu geçti ama) eczaneden serum hortum seti aldım, hiç düzeneğe dokunmadan (değişiklik yapmadan) iğneyi bidon kapağına batırdım çevresine hava kaçağını önlemek için mum erittip birkaç damla sıvadım. Hortumun uzun fazlalığını bidona sarıp, gözlem için depo hazinesini suyla doldurup üst tarafa doğru bantladım. gayet pratik ve düzenli çalışıyor. |
04-02-2010, 17:55 | #255 |
Ağaç Dostu
|
Fotoğraftan farketmiştim. Görevini yaptıktan sonra çokta güzel ve kolay bulunan bir çözüm olmuş. Önemli olan hava almasını engellemek. İğnenin takıldığı yerden ve iğneyi sapladığınız yerden hava almasını engelledinizse tamamdır. Güle güle kullanın. Bir an önce enzimleri denesek diyorum. Bakalım neler olacak? |
05-02-2010, 12:47 | #256 |
Ağaç Dostu
|
http://www.hurriyet.com.tr/yasasinha...?mnID=13695077 Biz bu yaptığımız enzimlerin kimyasal veya biyolojik formüllerini nasıl bileceğiz? Yeni yaptığım enzim bidonlarından henüz gaz çıkışı yok! Suyu diğer maddelere göre biraz fazla oldu, çok önemi var mı acaba? |
05-02-2010, 13:46 | #257 |
Ağaç Dostu
|
Sn. Nariçi; Su miktarının önemi şurada gizli sanırım. Fermentasyon işleminin etkinliği sıvı içindeki glikoz konsantrasyonu ile ilgili. Yani başka bir deyişle su içindeki şeker oranı ile ilgili. Şayet suyun fazla olduğunu düşünüyorsanız aynı oranda şeker miktarını da artırın. Gaz çıkışının hızlandığını hemen göreceksiniz. Karbondioksit gazı şekerin parçalanması reaksiyonundan çıkıyor. Elde ettiğimiz enzimlerin kimyasal ve biyolojik formüllerinin o kadar önemi yok bence. Biz bir hedefe karşı enzim üretmiyoruz ki, o bu işi meslek olarak yapan uzmanların işi. Bizim amacımız kanser ilacını keşfetmek değilki. İçilebilir enzim olayı zaten sonradan çıktı. Biz enzimin bitki beslemede, temizlikte ve arıtmada kullanılabilirliğini küçük küçük deneylerle keşfetmeye çalışsak yeter bence. İçilebilir enziminde lezzeti hoşumuza giderse doğal meyve suyu olarak kullanırız. Bu arada gözlemleyebildiğimiz etkilerini de gözlemlemeye çalışırız. Örneğin sindirime iyi geldi, gaz problemini giderdi vb. Daha fazlasını bu konu ile uğraşan uzmanlara danışarak, okuyarak ancak öğrenebiliriz. |
05-02-2010, 14:19 | #258 |
Ağaç Dostu
|
Ben bugün sonradan yaptığım üzüm suyundan şarap deneyi ve yeni hava kilidi deneyini sonuçlandırdım. Şişelerdeki gaz çıkışı durduğu için balonlar boynunu bükmüştü. Ben 20 gün bekleyeceğim diye düşünürken takriben 10 gün içinde fermentasyon olayı bitti veya çok yavaşladı. Bu yüzden tabana biriken ölü maya çökeltisini almamaya çalışarak akvaryum hortumu yardımı ile sifon yaparak şişelerdeki sıvıyı başka kaba transfer ettim. Şişeleri güzelce çalkalayıp temizledikten sonra süzülmüş sıvıyı tekrar kendi şişelerine aktararak ağzını mantar ve kendi şişe kapağı ile sıkıca kapattım. Birazda böyle kendi gazı ile gazlanmasını istiyorum. Dayanamayıp tadına baktım, pek şarap kültürüm yok ama yinede içtiğim güzel şaraplara benziyordu. Çok hoşuma gitti, yalnız alkol oranı nedir bilemiyorum. Alkol oranını ölçmek için alkolimetre almak lazım, ya da kafa yapıp yapmadığını test etmek |
05-02-2010, 15:24 | #259 |
Ağaç Dostu
|
Benim formülden maksadım ne yaptığımızın özelliğini öğrenebilmekti. Haklısınız tabi, biz amatör üreticiler olarak ancak izahatınız gibi öğreneceğiz. Benimde yazdan kuruttuğum kuru üzümler var, onunla şarap denemesi yapmaya niyetim var. |
05-02-2010, 15:41 | #260 |
Ağaç Dostu
|
Sn. Nariçi, Çocukluğum aklıma geldi. Eskiden Sivas' ta üzüm denilince Besni üzümü akla gelirdi. Tadına doyum olmaz. Bu vesile ile Google' dan baktım, hiç dikkat etmemişim Gölbaşı' nın cennetten bir köşe olduğunu. Resimlerdeki bitki örtüsüne bakılırsa cennette yaşıyorsunuz. Göle yakınmısınız? Besni ile Gölbaşı arası kaç km? Gerçekten görülesi yerler. Yurdun her bir köşesi ayrı bir cennet. Keşke kıymetini bilebilsek. |
07-02-2010, 20:41 | #262 |
Ağaç Dostu
|
Enzim temelleri (medical) http://www.youtube.com/watch?v=AFbPH...eature=related |
07-02-2010, 20:44 | #263 |
Ağaç Dostu
|
Narenciye kabukları ve greyfurt içi ile yaptığım düzenekte henüz bir fermantasyon yok. Elma ve diğer meyve kabukları ile yaptığım düzenekte fermantasyon başladı. http://www.youtube.com/watch?v=k0fd0...eature=related |
07-02-2010, 21:55 | #264 |
Ağaç Dostu
|
|
08-02-2010, 22:36 | #265 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 27-01-2010
Şehir: ankara
Mesajlar: 49
|
Süper
arkadaşlar, bu enzim konusunu yeni keşfettim ve yaklaşık 2 saattir forumdaki tüm mesajları okudum. başım ağrıyor ama gerçekten büyük keyif aldım.yarın hemen enzim üretmeye başlayacağım. tüm bilgi verenlere çok teşekkür ederim. |
10-02-2010, 14:07 | #266 |
Ağaç Dostu
|
Sıcak ortama aldığımda eser miktarda gaz çıkışı oldu. Onuda, Sn. Sarıcan gibi hortumdaki su seviyesinden anladım.Yalnız, çözünenler suyu iyice bulanık hale getirdi. Mart ayının sonuna kadar içeride bakalım daha neler olacak? Ayrıca içilecek enzimdede aynı senaryo olursa ki olucak, bana itici göründü. Şarapta ve boza yapmada bu görüntüler olmamıştı. Sizlerde durumlar nasıl ? |
10-02-2010, 14:44 | #267 |
Ağaç Dostu
|
Sn. Sındırgılı, Gaz çıkışı bende de çok yavaşlamış, belkide durmuş durumda ama bulanıklık normal. Çünki bütün meyve özü suya geçiyor. Sonunda katı ile sıvıyı ayırmak için çok ince gözenekli bir malzeme ile süzmek gerekecek. Kutu meyva sularında bile, özellikle şeftalide su zaten kıvamlıdır, aynen öyle olacak bizim enzimlerde. Marketteki üzüm suyundan yaptığım şarap denemesi gayet güzel, çok az maya kokusu geliyor. Bu ilk deneyimde belkide maya miktarını fazla yaptım. (1 Paket) Ama tadı ve alkol oranı güzel olmuş. |
10-02-2010, 17:21 | #268 |
Ağaç Dostu
|
Peki o zaman, robottan geçirip öyle işleme başlarsak (burdada hijyen önemli) süre kısalması olurmu ? Meyva suyu ımalatı (posadan) gibi. Aldığınız üzüm suyunada belki raf ömürünü arttırıcılar katıldığı için tadı farklı gelebilir. Tabii bu kişisel görüşüm. Fakat iyi yoldayız. Hatırlarsanız pirinç suyunuda bir kenara koymuştuk . Ph'ı 6 gibi okuyorum. Onu nasıl değerlendirebiliriz ? |
10-02-2010, 23:29 | #269 |
Ağaç Dostu
|
Sn. Sındırgılı, Prinç suyu benimde bir kavanozda bekliyor, kompost yapacağım zaman ondanda şırınga ile alıp ilave ediyorum ama pH ına hiç bakmadım. Bence onda pH dan ziyade güzel bir mikroskop alıp bakterileri gözlemlemek lazım. Sonunda bir mikroskop almak vacip olacak bence. Katı malzemeleri parçalayarak koymak fermentasyon sürecini etkiliyor herhalde. Bence denenebilir. Aldığım üzüm suyunda kutu üzerinde naturel yazsada, çekirdekleri ile birlikte sıkıldı desede mutlaka bir işlem görmüştür. Yalnız forumda bir arkadaş tabii üzüm suyunu plastik poşette satışa sunacağız diyordu. Istanbulda hangi noktada satıldığını bilsekte ondan alsak. Ama yinede denemeye değerdi. En azından ben yaptım diyebiliyorsunuz. Tadı da fena olmadı hani. |
10-02-2010, 23:52 | #270 |
Ağaç Dostu
|
Artık evde steril bir oda bulup, labr. kurmak gerekecek..Yalnız Atatürk Orman Çiftliğinin yeni bir dükkan açacağını güzergahımda görmüştüm.Ona bakayım..Belkide saf üzüm suyu bulabirirz...Ben yarın,ananas ve muzu robottan geçirip,pekmez ile denemeye başlıyorum.. 3 ay belki daha aza inebilir...Pirinç suyum öyle bekliyor..Kızıma sorsan bunlarla uğraşmayın diyor..Gerçek enzim öyle olmaz ..Bana bir sürü formüllerden bahsetti...Ama başım ağrıdı.. |
|
|