agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Üretim, Bakım, Düzenleme, Temel Malzemeler > Temel Konular (Toprak, Gübre, Tohum, Sulama)
(https)




Reklam


Beğeni Düzeni2731Beğeniler

Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 13-02-2010, 22:21   #301
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 29-11-2009
Şehir: İstanbul - Gaziantep
Mesajlar: 1,194
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi MeyveliTepe Mesajı Göster
Öyle düşünmeyin bence. Bu kadar asitik bir sıvıda patojen barınamaz. Bu sıvıları yaptığınız diğer enzimlerde asitlik düzenleyici olarak kullanabilirsiniz.
Sn. Meyvelitepe,

Çok güzel bir öneride bulundunuz. İnanın, Ph yükselmezse bu iki şişeyi ne yaparım diye kara kara düşünüyordum.
Hatta Ph seviyesini bile moralim bozulmasın diye ölçmedim

acemi_caylak Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 14-02-2010, 11:16   #302
Ağaç Dostu
 
Dogasever's Avatar
 
Giriş Tarihi: 05-04-2007
Şehir: Appleton-İngiltere
Mesajlar: 1,703
Sn Acemi Çaylak
Umutsuzluğa kapılmanıza gerek yok. Yararlı mikroorganizmalar öyle kolay kolay ölmezler. Örneğin, bizim kullandığımız EM'nin içinde bazen pH 2,5 değerine kadar inse bile yaşıyorlar. Yalnız deneylerinizde Nar suyu kullanmanızı ben pek tavsiye etmem çünkü nar suyunda değişik tür yararlı mikroorganizmalar pek üremiyorlar. İçinde antimikrobiyal bir bileşik olduğunu zannediyorum. Sizin de önerdiğiniz gibi, yapılan ev yapımı bu enzim çözeltilerine arkadaşların çok az dahi olsa, EMA koymalarını yine tavsiye edeceğim. En azından elde edilen enzimlerin çeşitliliği artacak ve ph daha düzenli hale gelecektir. (Eğer EMA koyarsanız, aynımiktarda melas veya pekmez koymayı da unutmayınız!). Ama tabii ki herkesin kendi bileceği bir iş. EMA'sız da nasıl olacağı ve bitkiler üzerindeki etkileri mutlaka denenmelidir. Kolay gelsin.

Dogasever Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-02-2010, 14:05   #303
Ağaç Dostu
 
nariçi's Avatar
 
Giriş Tarihi: 28-09-2008
Şehir: Gaziantep-Adıyaman
Mesajlar: 3,411
Galeri: 8
Youtube'da ki videolarda yapılan enzim çalışmalarında kahverengi şeker dışında birşey koymuyorlar. Su dahi koymuyorlar.

Ben pekmez ve yoğurt suyu koydum, su ile yaptım. Bu enzim suyu içilebilir mi?


Düzenleyen nariçi : 16-02-2010 saat 15:54
nariçi Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-02-2010, 16:57   #304
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 14-11-2009
Şehir: KAYSERİ
Mesajlar: 22
enzimin içine yumurta kabuğu çekip koyabilirmiyim veya bulgur


Düzenleyen mayısgülü : 16-02-2010 saat 21:50
mayısgülü Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-02-2010, 17:30   #305
Ağaç Dostu
 
nariçi's Avatar
 
Giriş Tarihi: 28-09-2008
Şehir: Gaziantep-Adıyaman
Mesajlar: 3,411
Galeri: 8
Arkadaşlar, enzim bidonlarından biri hava çıkarmayı kesti. Bidon içe doğru çökme gösteriyor. Ben de hava çıkış deliklerini kapadım. Böylece bekleyecekmiyiz?

nariçi Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-02-2010, 19:43   #306
Ağaç Dostu
 
Sarıcan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 28-11-2008
Şehir: Küçükyalı-ISTANBUL
Mesajlar: 1,498
Galeri: 32
Sn. Nariçi,

pH ölçme imkanınız var mı? Benim sadece çilekten yaptığım içilebilir enzimde de gaz çıkışı bitmişti. Balonun söndüğünü görünce şişeyi boşalttım ve süzdüm.

pH ölçme imkanım olmadığı için damak testi yaptım. Sanki çilek likörü olmuş gibi ama kullandığım çilekler yoğun aromalı olmadığı için çilek kokusu ve tadı az geliyor. Biraz daha tatlı olsa likör olmuş diyeceğim.

Yarım bardak kadar içtim ama dokunur mu diye de tedirgin oldum.

Sarıcan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-02-2010, 19:51   #307
Ağaç Dostu
 
nariçi's Avatar
 
Giriş Tarihi: 28-09-2008
Şehir: Gaziantep-Adıyaman
Mesajlar: 3,411
Galeri: 8
Sayın Sarıcan, Böyle denemeler de üzerine bir iki kaşık yoğurt yesek zararsız olur diye düşünüyorum.

Gaz çıkışı bitince de 3 ay bekletmemiz gerekmiyor mu?
Bidon içe doğru daralır gibi oldu havası azaldı sanki. Ama suyu berraklaştı. posalar dibe çöktü. Diğer hava çıkışı devam edenlerde malzemeler üst tarafda duruyor.

nariçi Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-02-2010, 20:03   #308
Ağaç Dostu
 
Sarıcan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 28-11-2008
Şehir: Küçükyalı-ISTANBUL
Mesajlar: 1,498
Galeri: 32
Berraklaşma ve çökelmede olduysa işlem tamam gibi görünüyor. Bence tortuyu kabartmadan bir hortum yardımıyla sifon yaparak sıvıyı başka bir şişeye alın, kalan tortuyuda kompost oluşturmak için toprakla karıştırın. Bunların hepsi deney. deneye deneye öğreneceğiz. Olmazsa bir sürede süzülmüş sıvıyı kullanmayıp bekletirsiniz.

Elmaağacı13 beğendi.
Sarıcan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-02-2010, 20:15   #309
Ağaç Dostu
 
sındırgılı's Avatar
 
Giriş Tarihi: 25-12-2007
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 1,949
Galeri: 13
Bende, hepsinde 3 ayı bekleyeceğim. Bakalım ne olacak?

sındırgılı Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-02-2010, 05:41   #310
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 29-11-2009
Şehir: İstanbul - Gaziantep
Mesajlar: 1,194
Bende 3 ay beklemeyi düşünüyorum. Ph seviyeleri düşük olan şişelerde berraklaşma arttı. Zaman geçtikçe mi berraklaştığı veya ph seviyesi düşük olduğu için mi berraklıştığı konusunda şimdilik fikrim yok. Bu hafta sonu yeniden Ph ölçümlerini yapacağım.

acemi_caylak Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 21-02-2010, 19:50   #311
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 29-11-2009
Şehir: İstanbul - Gaziantep
Mesajlar: 1,194
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi acemi_caylak Mesajı Göster
Bu arada kompost oluşum süreci tamamlanmamış olsada 10 gündür bekleyen şişeden (havuç, elma ve yonca yaprakları ile yapmıştım) yarım çay bardağı kadarını 2 litre su ile karıştırıp cumartesi günü evdeki limon ağacına verdim. Şimdilik bir olumsuz etkisi gözükmüyor.
Bu mesajın tarihi 18 Ocak. Tam 1 ay olmuş. Yaklaşık 15 gün önce bu seferde hem mandalina hemde limona aynı oranda vermiştim. Limonda bir değişiklik yok. Yapraklar sanki biraz daha canlandı gibi ama belirgin değişiklik yok. Ancak mandalina da belirgin değişiklik var. Yapraklarının büyük çoğunluğu dökülmüştü. Ancak şimdi her tarafından yaprak veriyor ve 5-6 tane çiçek açtı.
Ayrıca geçen hafta ormadan menekşe toplamıştım. Onları küçük saksılara dikmiştim. İlk günler bir şey vermedim. Ancak menekşelerin hafiften solduğunu görünce çarşamba günü bir kapak kadarını 1 lt su ile karıştırarak menekşelere verdim. Menekşeler çoştular desem yeridir. Eğer bu coşmanın nedeni enzim ise, bence bütün sıvı gübrelerden daha etkili. 3 günde bu kadar hızlı etkisini beklemiyordum.


Düzenleyen acemi_caylak : 04-05-2010 saat 16:19
acemi_caylak Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 21-02-2010, 19:55   #312
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 13-04-2006
Şehir: Ankara
Mesajlar: 9,100
Galeri: 25
Denemelerde kontrol saksısı da yer almalı .

Örneğin menekşelerde bir saksıya enzim kullanılmasa idi net bir fikir hemen oluşabilirdi.

denizakvaryumu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 21-02-2010, 20:15   #313
Ağaç Dostu
 
nariçi's Avatar
 
Giriş Tarihi: 28-09-2008
Şehir: Gaziantep-Adıyaman
Mesajlar: 3,411
Galeri: 8
Fermantasyonun durduğu bidonda bir kısım posa yukarı doğru hareket etti ve yeniden yavaş olarak başladı.

nariçi Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 22-02-2010, 05:28   #314
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 29-11-2009
Şehir: İstanbul - Gaziantep
Mesajlar: 1,194
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi denizakvaryumu Mesajı Göster
Denemelerde kontrol saksısı da yer almalı .

Örneğin menekşelerde bir saksıya enzim kullanılmasa idi net bir fikir hemen oluşabilirdi.
Sn. Denizakvaryumu,

Şimdilik bir kesinlik yok zaten. Belkide havalar güzel gittiği için mandalina çiçek açtı veya menekşeler kendini toparladı. Bence sizin dediğiniz gibi ortama bir kontrol saksısı da dahil ederek, süreci 2-3 ay izlemek gerekiyor. Çünkü kısa vadede neyin etkili olduğuna emin olamayız.

acemi_caylak Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 22-02-2010, 05:31   #315
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 29-11-2009
Şehir: İstanbul - Gaziantep
Mesajlar: 1,194
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi nariçi Mesajı Göster
Fermantasyonun durduğu bidonda bir kısım posa yukarı doğru hareket etti ve yeniden yavaş olarak başladı.
Sn. Narici,
Yavaş olarak başladı derken gaz çıkışı mı yeniden başladı?

Benimkinde bir kısmı dibe çökmüş, bir kısmı en üstte, ortada ise berrak renge dönüşmüş sıvı var.

acemi_caylak Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 22-02-2010, 05:39   #316
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 29-11-2009
Şehir: İstanbul - Gaziantep
Mesajlar: 1,194
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi acemi_caylak Mesajı Göster
Bugün Extech PH100 Ph ölçer aldım ve hemen ölçümlerimi yaptım.
1- Patates, havuç, elma, yonca yaprağı, kuşkonmaz ve diğer mutfak artıklarından oluşan birinci şişede ph seviyesi 2.64. Bu şişe bir ay önce hazırlandı.
2- Sadece yonca yapraklarından oluşan şişede Ph seviyesi 2.77. Bu şişe 15 gün önce hazırlandı.
Dün akşam yaptığım ölçümlerde eski seviyesi 2.64 olan şişenin Ph seviyesi 2.82. Eski seviyesi 2.77 olan şişenin Ph seviyesi 2.87. Sanırım durum iyiye gidiyor.
Ayrıca limon ve mandalinaya her birinden yarım kapak kadar enzimi yaklaşık 1.5 lt su ile karıştırarak tekrar uyguladım.


Düzenleyen acemi_caylak : 22-02-2010 saat 08:52
acemi_caylak Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 22-02-2010, 20:03   #317
Ağaç Dostu
 
Sarıcan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 28-11-2008
Şehir: Küçükyalı-ISTANBUL
Mesajlar: 1,498
Galeri: 32
Sn. acemicaylak,

Çöp enzim topraklı tarımda iyi sonuç verecek gibi ama topraksız tarımda pek faydalı olmayacak gibi.

Ben yoğurt kovasından yaptığım fermentasyon kabından elde ettiğim sıvıyı evdeki saksıların sulamasına kullanıyorum. Menekşe ve Mayer Limon çiçeğe durdu, diğer yeşil saksılarda yeni filizler canlandı.

Daha öncede denemiş olmama rağmen elde ettiğim bu olumlu sonuçlardan sonra aynı sulama suyundan topraksız tarımda yaptığım patetes saksısınıda suladım. Fakat yine aynı şey oldu, sıvı köklerin etrafında sümüksü bir birikim yaparak kökleri bloke etti ve düne kadar canlı fideler ölmek üzere. Bolca temiz su ile kökleri yıkadım ama kurtulmayacak gibi.

Bir şeyler öğreninceye kadar bayağı bir emeğide telef edeceğiz anlaşılan. Patateslerime üzüldüm dört aydır uğraşıyordum.

Sarıcan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 22-02-2010, 20:32   #318
Ağaç Dostu
 
nariçi's Avatar
 
Giriş Tarihi: 28-09-2008
Şehir: Gaziantep-Adıyaman
Mesajlar: 3,411
Galeri: 8
Sayın acemiçaylak, benimkiler de sizin tarifinize benziyor.

nariçi Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 22-02-2010, 20:59   #319
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 29-11-2009
Şehir: İstanbul - Gaziantep
Mesajlar: 1,194
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Sarıcan Mesajı Göster

Bir şeyler öğreninceye kadar bayağı bir emeğide telef edeceğiz anlaşılan. Patateslerime üzüldüm dört aydır uğraşıyordum.
Sn. Sarıcan,
Gerçektende öğrenme aşamasındayız ve üzücü sonuçlarda olabiliyor. 4 aylık emeğin boşa gitmesine bende üzüldüm.
Ancak daha öncede tartışmıştık. Bu konuda fazla bilimsel bir çalışma yok. Mecburen bizde deneyerek öğreniyoruz.
Topraksız tarım konusunda hiç bir tecrübem yok. Ancak tahmin yürütürsek, birinci neden emzimdeki bakteriler, ikinci neden enzimin ph seviyesi topraksız tarımda olumsuzluğa neden oluyor olabilir.
Aslında bilimsel çalışma olmayışından dolayı, enzimin içinde tam olarak hangi bakteriler var bilmiyoruz. Laktik Asit bakterisi kesin vardır. Ama başka hangi canlı var bilmiyoruz. Daha önce şaka yollu söylediğiniz gibi iş mikroskop almaya varacak gibi.
Aslında çokta umutsuz olmamak lazım. Edindiğimiz tecrübelerde küçümsenecek türden değil. Şundan eminiz artık. Enzim topraklı tarımda işe yarıyor. Ama derecesi ne? Bundan sonraki aşama gözlemlerimizi kontrol gruplarıda oluşturarak kayıt altına almak ve enzim ne kadar etkili oluyor, hiç gübre kullanmadan sadece enzimle bitki besleyebilir miyiz bunu gözlemlemek olmalı bence.
Ayrıca sadece bir veya iki meyveyle yapılan içilebilir enzimi de, bir kaç meyve türüyle daha deneyerek işi ilerletmeliyiz bence. Bu konuda siz ilk adımı atmış oldunuz zaten. Bende sıkılmış nar çekirdeklerinden oluşan şişenin içine hiç bir şey katmadım. Daha şimdiden kokusu cezbedici gözüküyor. Bu gidişle en azından kendi likörümüzü ve şarabımızı üretebileceğiz gibi Bir adım ötesi düdüklü tencereye imbiği taktık mı rakı üretmek olur

acemi_caylak Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 02-03-2010, 04:08   #320
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 29-11-2009
Şehir: İstanbul - Gaziantep
Mesajlar: 1,194
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi acemi_caylak Mesajı Göster
Dün akşam yaptığım ölçümlerde eski seviyesi 2.64 olan şişenin Ph seviyesi 2.82. Eski seviyesi 2.77 olan şişenin Ph seviyesi 2.87. Sanırım durum iyiye gidiyor.
Ayrıca limon ve mandalinaya her birinden yarım kapak kadar enzimi yaklaşık 1.5 lt su ile karıştırarak tekrar uyguladım.
Ph seviyelerini dün yine kontrol ettim. Takibi kolay olsun diye aşagıdaki listeyi yaptım.

1. Şişe: 2.64 -> 2.82 -> 2.79 (Karışık malzemeden oluşuyor.)
2. Şişe: 2.77 -> 2.87 - > 2.94 (Sadece yonca yaprağı idi, sonradan elma ve patates eklendi.)
3. Şişe: 3.87 -> 3.33 (Sadece suyu sıkılımış nar çekirdeklerinden oluşuyor.)

Gördüğünüz gibi 2. şişede asit seviyesi düşüyor. Birinci şişede biraz yükselmiş. Nedenini bende çözemedim. Ancak ikisine de biraz pekmez, bir adet patates ve bir adet elma katmıştım. Bu ekleme işleminden sonra 2. şişede bariz bir gaz çıkışı başladı. Hatta bir akşam kapağı gevşeterek gazını almayı unutmuştum. Ertesi sabah şişenin kapağını gevşettiğimde kola, soda vb. gibi taştı.
Birinci şişede gaz çıkışı nerdeyse durmuş durumdaydı ve yeni eklemelerden sonra da bir hareket olmadı. Gaz çıkışı nerdeyse yok denecek kadar az.
Ancak sonradan kattığım elma ve patatesin rengi, tıpkı turşu suyuna meyve kattığınızda renginin değişmesi gibi değişmiş durumda. Sanrım bu şişeye biraz daha pekmez eklemekte yarar var gibi. Ancak şişede yer yok. Şişeyi bölmem gerekecek.
Bu arada mandalinada oldukça fazla tomurcuk oluştu ve yeni filizlenen yapraklar büyümeye başladı. Eski yaprakların hepsini kopardım. Sadece üzerinde yeni çıkan yaprakları bıraktım. Hem ağaç eski yapraklara güç harcamaz, hemde takibi kolay olur. Limonun yaprakları biraz daha yeşillendi ve küçük tomurcuklar oluşmaya başladı. Menekşeler canlılığını koruyor.
Cumartesi günü 3 saksıya orman sümbülü diktim, diktikten sonra sulandırılmış enzimi onlara da verdim. Şimdilik fazla değişiklik yok. Bu saksılardakiler kendilerini toparlayınca bir tanesine kontrol amaçlı olarak enzim vermeyeceğim. Şimdilik yerleri değiştiği için hızlı toparlasınlar diye üçüne birden verdim.


Düzenleyen acemi_caylak : 02-03-2010 saat 12:10
acemi_caylak Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 02-03-2010, 21:11   #321
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 27-02-2010
Şehir: BALIKESİR
Mesajlar: 52
Binlerce teşekkür

Sn Sarıcan ve konuya hakim diğer arkadaşlar;Ne yazıkki geçen hafta sonu farkettim enzim konusundaki bilgilendirme ve denemeleri.Meyveli tepenin sebze adalarını incelerken ''em'' konusundan hareketle sizleri okuma olanağını buldum.Gerek Meyveli tepe ve gerekse sizlere çok şeyler borçluyuz.Hepiniz sağolun varolun.Bende evimin çok mütevazi bahçesinde (30m2) yıllardır debelenip duruyorum.Sağdan soldan,eşten dostan edindiğimve doğal olduğunu umduğum sebze tohumları ile hiçbir kimyasal kullanmadan her geçen yıl eniyiyi kovalamaya çalışıyorum.Enzim konusunu konuyla ilgili-ilgisiz tüm arkadaşlarım ile paylaşıyorum.Birşekilde çoğunu etkiledim.İlk denemelerimi dün akşam yaptım.Deney tüplerim serum şişeleri ve 5 litrelik içme suyu petleri.Bu sabah gaz çıkışını görünce nasıl mutlu oldum bilemezsiniz.Bu hafta sonunda ise bahçede bulunan ısırgan,roka,tere,kuş otu ve turp yaprakları ile deneme yapacağım.Zeytinyağı fabrikası olan bir dostumlada fabrika bahçesindeki ''karasu deposu''nu enzimleyeceğiz 3-4 ay sonra.Göreceğimiz amatör sonuçları konuyu bilenlerin yönlendirmesi ile bölgemize faydalı hale getireceğimize inancım tam...En kısa zamanda görüntüleri aktaracağım...

francala beğendi.
ssengoren Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 02-03-2010, 21:42   #322
Ağaç Dostu
 
Sarıcan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 28-11-2008
Şehir: Küçükyalı-ISTANBUL
Mesajlar: 1,498
Galeri: 32
Sn. ssengoren,

Aramıza hoş geldiniz. Özellikle sizin gibi uygulamaya yakın arkadaşların konuya dahil olması çok güzel. Enzim ve mutfaktaki organik atıkların oksijensiz ortamda kompostlaştırılması gerçekten ilginç bir konu. Hiç bir işe yaramasa bu organik atıkların belediye çöplüklerine gidip metan gazına dönüşmesini engellemiş oluyoruz.

Şunu hemen söyliyeyim ki balkondaki saksılarda yaptığım denemelerde ilk çiçeği, saksı toprağını yoğurt kabında fermente ettiğim organik atıklardan yaptığım kompostla terbiye ettiğim domatesler açtı. Kompost sıvısını sulandırarak uyguladığım menekşeler ve mayer limon çiçeklere boğuldu.

Basit bir kompost kovası ile bahçenizdeki toprağı organik maddece zenginleştirip toprağınızı daha verimli hale getirmeniz mümkün. Enzim konusunda henüz deney yapmadım, şu an enzimler hala oluşmaya devam etmekte. İlk deneyleri kompost kovasından aldığım çöp enzimle yaptım.

Ama benim asıl merak ettiğim enzimin kirli suları arıtmadaki etkisi. Burada uygulama imkanım yok, bu yüzden sizin karasu deposu arıtma deneyiminizi merakla bekleyeceğim. Deneylerinizi paylaşırsanız çok sevineceğim.

Sarıcan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 02-03-2010, 21:50   #323
Ağaç Dostu
 
sındırgılı's Avatar
 
Giriş Tarihi: 25-12-2007
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 1,949
Galeri: 13
Sevgili Hemşerim, Bende çöp enzimde oluşan materyalı ne yapacağımı düşünüyordum.İstersen sana gönderebilirim..Neredeyse 3 ay olacak..Belki, bu sayede olumlu neticelerini deneyimleyebiliriz..İçecek enzimde isede hala gaz çıkışı var..

sındırgılı Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 02-03-2010, 22:00   #324
Ağaç Dostu
 
Sarıcan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 28-11-2008
Şehir: Küçükyalı-ISTANBUL
Mesajlar: 1,498
Galeri: 32
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi acemi_caylak Mesajı Göster
Sn. Sarıcan,
Gerçektende öğrenme aşamasındayız ve üzücü sonuçlarda olabiliyor. 4 aylık emeğin boşa gitmesine bende üzüldüm.
Ancak daha öncede tartışmıştık. Bu konuda fazla bilimsel bir çalışma yok. Mecburen bizde deneyerek öğreniyoruz.
Topraksız tarım konusunda hiç bir tecrübem yok. Ancak tahmin yürütürsek, birinci neden emzimdeki bakteriler, ikinci neden enzimin ph seviyesi topraksız tarımda olumsuzluğa neden oluyor olabilir.
Aslında bilimsel çalışma olmayışından dolayı, enzimin içinde tam olarak hangi bakteriler var bilmiyoruz. Laktik Asit bakterisi kesin vardır. Ama başka hangi canlı var bilmiyoruz. Daha önce şaka yollu söylediğiniz gibi iş mikroskop almaya varacak gibi.
Aslında çokta umutsuz olmamak lazım. Edindiğimiz tecrübelerde küçümsenecek türden değil. Şundan eminiz artık. Enzim topraklı tarımda işe yarıyor. Ama derecesi ne? Bundan sonraki aşama gözlemlerimizi kontrol gruplarıda oluşturarak kayıt altına almak ve enzim ne kadar etkili oluyor, hiç gübre kullanmadan sadece enzimle bitki besleyebilir miyiz bunu gözlemlemek olmalı bence.
Ayrıca sadece bir veya iki meyveyle yapılan içilebilir enzimi de, bir kaç meyve türüyle daha deneyerek işi ilerletmeliyiz bence. Bu konuda siz ilk adımı atmış oldunuz zaten. Bende sıkılmış nar çekirdeklerinden oluşan şişenin içine hiç bir şey katmadım. Daha şimdiden kokusu cezbedici gözüküyor. Bu gidişle en azından kendi likörümüzü ve şarabımızı üretebileceğiz gibi Bir adım ötesi düdüklü tencereye imbiği taktık mı rakı üretmek olur
Sn. acemi_caylak,

Patatesler henüz ölmedi ama hala uğraşıyorum. Olayın bir çok boyutu var, hepsini bir araya getirmeye çalışıyorum ama ilk aklıma gelen sıvının jelleşmesini yarattığı etki idi. Saksıyı bolca su dökerek içindeki katı materyali ve kökleri yıkamaya çalıştım.

Bu arada farkettiğim başka bir şey daha oldu. Saksı 19 litrelik pet şişeden keserek yaptığım bir denemeydi. Şeffaf olduğu için güneş ışığı ile temas eden yüzeylerde yosun oluşumu da artmış vaziyette.

Saksının dibinde drenaj için 4 mm bir delik vardı. O da jelleşen sıvı ile perlit tanesinin birleşmesi ile hortumu tıkayıp drenajın durmasına sebep olmuş ve jelleşen sıvı inanılmaz bir kötü koku oluşturmuş. Sonra saksıyı yıkarken drene ettiğim sıvıyı klozete döktüğümde iki gün banyoya giremedik neredeyse. O kadar yıkamaya rağmen hala saksıda bir miktar koku var.

Fide patates fidesi olmasa saksıyı komple boşaltıp kökleri yıkayıp tekrar dolduracağım ama patateste karşıma nasıl bir tablo çıkacak bilemediğim için hala üzten bolca su dökerek yıkamaya çalışıyorum. Umarım kurtulur.

Sadece çilek' ten yaptığım enzim şişesini dayanamayıp sonlandırdım ve hergün bir fincan olmak kaydıyla bir hafta on gün içtim. Fazla içsem kafa yaparmıydı bilmiyorum ama likör gibi olmuştu.

Bu arada rakı zahmetli olduğu için ona başlamadım ama hazır üzüm sularından 3 şişe şarap yaptım. Bir şişesini abartmamak için kontrollü olarak tükettim. Kobay olarak kendimi kullanıyorum. Ben ölmezsem sizde yapıp içebilesiniz diye.

Sarıcan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 03-03-2010, 09:03   #325
Ağaç Dostu
 
nariçi's Avatar
 
Giriş Tarihi: 28-09-2008
Şehir: Gaziantep-Adıyaman
Mesajlar: 3,411
Galeri: 8
Enzim fermantasyonu 30 derece civarında olurken atık suların açık havadaki sıcaklık düzeyinde etkinliği devam ediyor mu?

nariçi Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 03-03-2010, 20:42   #326
Ağaç Dostu
 
sındırgılı's Avatar
 
Giriş Tarihi: 25-12-2007
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 1,949
Galeri: 13
Bugün, çöp enzimini bitirdim. Süzgeçten geçirerek 1/500 oranında bir miktarını suyla karıştırarak bahçedeki bitkilere verdim. Şunu söyleyebilirim, dükkanın deposunda açınca çok güzel bir meyva buketi kokusu dükkana yayıldı..Hafif alkollu.. Aslında içinde pırasa,lahana,muz kabuğu,armut,elma kabukları vardı..Süzülen enzimi yarın Edremite göndereceğim.İçilecek enzimi de 15 gün sonra sonlandıracağım. Fakat çöp enzimi bu kadar güzel oluyorsa? Likör niyetine rahat rahat tüketilebilir..

sındırgılı Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 03-03-2010, 20:47   #327
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 29-11-2009
Şehir: İstanbul - Gaziantep
Mesajlar: 1,194
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi sındırgılı Mesajı Göster
Likör niyetine rahat rahat tüketilebilir..
Sn. Sarıcan, bizim için vefakar bir şekilde testleri başlattı. Sanırım bu gidişle hepimiz alkolik olacağız

acemi_caylak Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 03-03-2010, 21:04   #328
Ağaç Dostu
 
sındırgılı's Avatar
 
Giriş Tarihi: 25-12-2007
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 1,949
Galeri: 13
Yakında, İmbikleri hazırlarız

sındırgılı Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 03-03-2010, 21:35   #329
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 27-02-2010
Şehir: BALIKESİR
Mesajlar: 52
Sn Sındırgılı ilginize teşekkürederim.Dörtgözle emaneti bekliyorum.Öyle imrendirdinizki; içimden ''acaba bir yudumcuk içsem ne olur ''diye geçirmekteyim.Bende bu akşam eve gelir gelmez tatlı bir telaş ve heyecanla ikinci sebze enzimini yaptım.İçine roka-tere-ısırgan-turp yaprakları ve 100 gr kadar portakal kabuğu koydum.300 gr pekmez ve 10 gr ekmek mayası ekledim.2 saat geçti geçmedi gaz çıkışları süper...

ssengoren Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 03-03-2010, 22:15   #330
Ağaç Dostu
 
indomie's Avatar
 
Giriş Tarihi: 08-02-2009
Şehir: İzmir-Çeşmealtı
Mesajlar: 285
İlk enzim denemesine 13 Ocak günü başlamıştım. En kısa zamanda Sayın Sarıcan'ın yaptığı gaz çıkışını düzenleyen sistemlerden berini yapacağım dediğim halde tembellik edip hala yapmadım.

Enzim işlemini evin içinde yapma izni alamadığımdan (emekli olduktan sonra bu hallere düştüm), bahçede içinde artezyen motorunun bulunduğu, odun ve bahçe malzemelerini koyduğumuz bir oda büyüklüğündeki yerde bu işlemi yapmağa çalışıyorum.

Bir ay müddetle 8 litrelik pet şişesinin kapağını hafifçe gevşetmem gaz çıkışını sağlamağa yetiyordu. 15 gün kadar önce gaz çıkışının azlığından süphelenerek şişenin içine 6-7 adet kahverengi şeker ile yarım su bardağı, kendi yapmış olduğumuz, turşunun suyundan koydum.

10 gün müddetle değişen bir şey olmadı. Havaların ısınmış olmasının etkisiyle mi nedir, 10. günün sabahında şişenin patlayacakmışçasına şiştiğini, tabanının yuvarlaklaştığını, hatta kapağının bile bombe yaparak yukarıya doğru kabardığını gördüm. Kapağı hafifçe gevşettiğimde adeta şampanya köpüğüne benzer köpük oluşuyor ve yukarıya doğru yükseliyordu. Enzimi taşırmadan gazını boşaltmam bir saatten fazla zamanımı aldı. Bütün gün boyunca ve gece yatıncaya kadar 1-2 saat ara ile gaz çıkışını sağladım. Her seferinde de şişe patlayacakmış gibi geriliyor ve hemen oluşan beyaz köpükler şişenin ağzına doğru yükseliyordu.

Bu durum üç gün devam etti. Şimdi duruldu ve normale döndü. Gün be gün gaz çıkışı azalıyor. Şişenin kapağını gevşettiğimde mis gibi bir koku etrafa yayılıyor. Limon çiçeğinin kokusuna benziyor. Rengi de güzel mi güzel. Açık kayısı suyuna benziyor. Hemen sulandırıp içesim geliyor, ama içindekilerin pazar yerinden topladığım meyve ve sebze atıkları olduğunu bildiğim için kendimi frenliyorum.

İlk fırsatta taze ve temiz meyvelerden içecek enzimi yapmam gerekiyor.

indomie Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla

Konu Araçları
Mod Seç

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 05:02.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2018, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2018