agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Üretim, Bakım, Düzenleme, Temel Malzemeler > Temel Konular (Toprak, Gübre, Tohum, Sulama)
(https)




Beğeni Düzeni3415Beğeniler

Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 21-02-2014, 09:39   #1771
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 13-01-2010
Şehir: YALOVA
Mesajlar: 1,281
Hamsiciler ah hamsiciler
hamsiyi enzime katmayınız
direk topraga gömün olsun bitsin

Safranlı Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 21-02-2014, 22:44   #1772
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 26-08-2013
Şehir: istanbul
Mesajlar: 40
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi MeyveliTepe Mesajı Göster
Bu mesajınızı görmemişim.

Enzim denemelerinde alkolleşme emaresi görmedim ama muhtemelen süreçte alkol üretimi de oluyordur fakat nihai enzimde alkol belirtisi farketmedim. Alkolmetre ile takip ederseniz daha iyi izleyebilirsiniz.

Mikroskopu laboratuar cihazları satan bir yerden almıştım. Böyle bir çok yer olduğu için isim vermeyeyim. Marka da aynı şekilde, benzer speklerde bir çok marka var.

Resimdeki büyütme 16X x 40X, yani 640X. 1600X'e çıkmak için 100X merceği immersiyon yağı ile kullanmak gerekiyor.

Bakteriler ve mayalar çok tipik. Daha doğrusu mayalar çok tipik. Tombul, hareketsiz veya az haraketli koloniler halinde birikiyorlar. Bakteriler çok çeşitli olabiliyor. Laktik asit bakterisi grubunda olanlar çubuk şekilli, nisbeten küçük ve çok hareketliler, vızır vızır geziyorlar

merhaba Meyvelitepe,

bana özelden mikroskopun markasını fiyatını ve nereden aldığınızı söyleyebilir misiniz ?

ayrıca şarap yaparken de öncelikle mayalar ortama hakim oluyor. şekeri alkole dönüştürüyorlar.sonrasında şarabın içinde de laktik asit bakterileri mi hakim oluyor ? bu şarabın bozulması demek değil mi?

bir sorum daha olacak.
bira yapımında kullandığım arpaları ve enzim yaptıktan sonra çıkan artıkları 5 lt lik pet şişenin içinde toprakla karıştırdım. en üste de 3 cm kalınlığında toprak örttüm. fakat sizin dediğniz gibi günde doğaya karışmadı. beyaz ve yeşil küfler oluştu toprağın alt kısmında duruyor. pet şişede şeffaf olduğu için sürekli gözlemliyorum.
küf miktarı sürekli artıyor. bu küfler bir süre sonra bu artıkları toprağa dönüştürürler mi ?

daha önce yaptığım enzimleri süzdükten sonra posalarını bahçe toprağına gömmüştüm. 1 hafta sonra kazdığımda dediğiniz gibi hiçbirşey bulamadım.
sizce pet şişedeki sıkıntı nedir ?

küflerde organik atıkların çözünüp doğaya karışmasına katkıda bulunmuyor mu ?

inkero Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-02-2014, 22:46   #1773
Ağaç Dostu
 
yağmur's Avatar
 
Giriş Tarihi: 23-05-2013
Şehir: Muğla
Mesajlar: 748
Ocak ayında balkona koyduğum enzimlerin -sıcaklık değişimi nedeniyle sanırım- küçük şişedeki suları çekilip büyük bidona dolmuştu. Ve tabi ben bunu farkedene kadar içeri hava girip çok kötü kokup bozulmuştu. Bende onları dışarı da toprağa gömmüştüm. Gömerken dahi kokuya zor dayanmıştım.
Bugün kontrol edip biraz karıştırayım dedim fakat ne mümkün! Parmak gibi olmuş bir sürü solucan kardeş ziyafet çekiyor! Onlara zarar vermeden karıştırmak mümkün değildi, bende üstünü tekrar toprakla kapadım. Farkettiğim diğer değişiklik kokusuydu. Mis gibi turşu kokuyordu.

MeyveliTepe ve Vegy beğendi.
yağmur Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-02-2014, 23:06   #1774
agaclar.net
 
MeyveliTepe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 8,962
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi inkero Mesajı Göster

ayrıca şarap yaparken de öncelikle mayalar ortama hakim oluyor. şekeri alkole dönüştürüyorlar.sonrasında şarabın içinde de laktik asit bakterileri mi hakim oluyor ? bu şarabın bozulması demek değil mi?
Şarap sürecinde hakimiyet bakterilere geçtiğinde, evet şarabın bozulması anlamına gelir. Ancak %10 mertebesine çıkmış alkol düzeyinde ortam daha çok asetik asit bakterileri için cezbedici olur.

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi inkero Mesajı Göster
bira yapımında kullandığım arpaları ve enzim yaptıktan sonra çıkan artıkları 5 lt lik pet şişenin içinde toprakla karıştırdım. en üste de 3 cm kalınlığında toprak örttüm. fakat sizin dediğniz gibi günde doğaya karışmadı. beyaz ve yeşil küfler oluştu toprağın alt kısmında duruyor. pet şişede şeffaf olduğu için sürekli gözlemliyorum.
küf miktarı sürekli artıyor. bu küfler bir süre sonra bu artıkları toprağa dönüştürürler mi ?

daha önce yaptığım enzimleri süzdükten sonra posalarını bahçe toprağına gömmüştüm. 1 hafta sonra kazdığımda dediğiniz gibi hiçbirşey bulamadım.
sizce pet şişedeki sıkıntı nedir ?

küflerde organik atıkların çözünüp doğaya karışmasına katkıda bulunmuyor mu ?
Şişedeki kalıntıyı toprağa döküp üzerini toprak ile örtmediniz de, şişeye toprak koyup üç santim kadar üzerini kapattınız, öyle mi? Öyle ise muhtemelen kafi gelmemiştir. Bir sonraki denemenizde şişede bırakmayıp doğrudan toprağa gömmeyi deneyip karşılaştırma fırsatı olsun.

MeyveliTepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 02-03-2014, 12:00   #1775
Ağaç Dostu
 
limon_sever's Avatar
 
Giriş Tarihi: 08-12-2009
Şehir: Konya
Mesajlar: 2,184
Galeri: 11
Enzimi bir ay kadar önce süzmüştüm ve yaklaşık 2-2.5 litrelik bir sıvı elde etmiştim. Bugün kapağını havalandırmak için açtığımda bu manzara ile karşılaştım. Sanırım yararlı beyaz mikroorganizmalar çoğalmış. İçine biraz pekmez dökmemin sakıncası var mıdır? (Bu beyaz mikroorganizmaları toplayıp sebze adalarına aşılama yapabilir miyim? Faydası veya zararı olur mu? Veya başka bir kaba alıp çoğaltma yapılabilir mi?)

Name:  enzim_yararli_mikroorganizmalar.jpg
Views: 1686
Size:  43.2 KB

Name:  enzim.jpg
Views: 1640
Size:  51.5 KB

gökhan07 ve yağmur beğendi.
limon_sever Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 03-03-2014, 18:31   #1776
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 29-08-2012
Şehir: BARTIN
Mesajlar: 220
Arkadaşlar yaklaşık bir ay önce çeşitli meyve kabuklarından yapmış olduğum enzimlerim serada olmasına rağmen çalkalayınca fokur fokur kaynıyor şişeler patlayacakmış gibi oluyor arada kapağı gevşedip tekrar sıkıyorum acaba enzimin olduğunu tam olarak nasıl anlarım.

fındıkçı74 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 03-03-2014, 21:11   #1777
Ağaç Dostu
 
yağmur's Avatar
 
Giriş Tarihi: 23-05-2013
Şehir: Muğla
Mesajlar: 748
Sayın limon_sever;

Bir önceki sayfada sanırım olduktan sonra tekrar pekmez dökmeye gerek yok denmişti. Şu mesaj belki işinize yarar:


Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi inkero Mesajı Göster
merhaba,

benzer bir soruyu bende daha önce meyvelitepe'ye sormuştum. bu konularda kendisi daha bilgilidir. şöyle bir cevap almıştım.bana son derece mantıklı geldi.

sonuçta fermantasyon bittiyse bakteriler meyvelerin ve diğer organik atıkların içindeki gerekli materyalleri tüketip yararlı atıkları oluşturmuş demektir.
bunda sonra katacağınız şekerin fermantasyonu uzatmaktan başka pek fazla gübreye katkısı olmayacaktır.

limon_sever beğendi.

Düzenleyen yağmur : 03-03-2014 saat 21:48 Neden: Ek
yağmur Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 03-03-2014, 21:25   #1778
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 19-10-2013
Şehir: VAN
Mesajlar: 128
sayın meyveli tepe enzime bırakacağım pekmez birkaç yıllıktı sanırım kurtlanmış donmuş pekmezin üzerinde toplu iyne başı gibi siyah küçük boncuklar var bu pekmezi enzimde kullanabilirmiyim yoksa atayımmı

ocak Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 03-03-2014, 23:54   #1779
agaclar.net
 
MeyveliTepe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 8,962
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi ocak Mesajı Göster
sayın meyveli tepe enzime bırakacağım pekmez birkaç yıllıktı sanırım kurtlanmış donmuş pekmezin üzerinde toplu iyne başı gibi siyah küçük boncuklar var bu pekmezi enzimde kullanabilirmiyim yoksa atayımmı
Bence kullanmayın, içinde bakterileri besleyecek nitelikte besin kalmamış olması kuvvetle muhtemel, ayrıca başka patojenler üremiş olabilir.

ocak beğendi.
MeyveliTepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 03-03-2014, 23:58   #1780
agaclar.net
 
MeyveliTepe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 8,962
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi limon_sever Mesajı Göster
Enzimi bir ay kadar önce süzmüştüm ve yaklaşık 2-2.5 litrelik bir sıvı elde etmiştim. Bugün kapağını havalandırmak için açtığımda bu manzara ile karşılaştım. Sanırım yararlı beyaz mikroorganizmalar çoğalmış. İçine biraz pekmez dökmemin sakıncası var mıdır? (Bu beyaz mikroorganizmaları toplayıp sebze adalarına aşılama yapabilir miyim? Faydası veya zararı olur mu? Veya başka bir kaba alıp çoğaltma yapılabilir mi?)
Bence hazırladığınız enzim halihazırda kullanma olgunluğunda. Pekmez ilave ederseniz yeni bir beslenme ve üreme periyodu başlar ve tamamlanıncaya kadar kullanmamanız gerekir.

Bu enzimi şimdi kullanmayıp 1 ay sonra kullanacaksanız pekmez ilave edebilirsiniz. Bu durumda su da ilave etmenizde fayda var. Şimdi kullanacaksanız hiç bir ilave etmeyin.

Beyaz mikrorganizmaları üretmeye çalışmanızın bir faydası olacağını sanmam.

MeyveliTepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-03-2014, 21:18   #1781
/
 
Giriş Tarihi: 26-12-2012
Şehir: istanbul
Mesajlar: 83
merhaba arkadaşlar,
ısırgan otu ve söğüt dal ve yaprağından birlikte enzim hazırlamak istiyorum dut pekmezi de kullanacağım. Bunu nasıl yapabilirim işin uzmanları bana izah edebilir mi. kavanozum 10 litrelik.

bahadırtrk beğendi.
dadaşım Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-03-2014, 21:30   #1782
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 19-10-2013
Şehir: VAN
Mesajlar: 128
sayın meyvelitepe yaptığım enzimi süzdüm 5 litrelik pet şişeye doldurdum bir aydır kullanıyorum karanlık serin bir yerde saklıyorum üzerinde beyaz bir tabaka oluşmaya başladı bu bozulduğunumu gösteriyor yoksa önemli birşey değilmi kullanmaya devam edebilirmiyim

ocak Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-03-2014, 21:40   #1783
agaclar.net
 
MeyveliTepe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 8,962
Beyaz tabaka mayalardır ve zararlı değildir. Kokusu da turşu kokusuna benziyorsa sorun yoktur.

limon_sever ve Vegy beğendi.
MeyveliTepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 13-03-2014, 08:36   #1784
Ağaç Dostu
 
zebra's Avatar
 
Giriş Tarihi: 09-03-2013
Şehir: Fransa
Mesajlar: 252
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Sarıcan Mesajı Göster

Kullanımı:

Evsel organik atıkları parçalayarak (Ben blender' den geçirmiştim.) kova içine aralarında hava boşluğu kalmayacak şekilde yerleştirin ve fermentasyonu başlatmak için ister elinizde ticari EM1 varsa onunla, isterseniz benim yaptığım gibi evde bulunan kuru ekmek mayası, pekmez, yoğurt suyu, varsa peynir altı suyu gibi maddeler ilave ederek yoğurt kovasının kapağını hava geçirmeyecek şekilde sıkıca kapatın. Kovaya tekrar atık ilavesinde yine bir miktar aktifleyici ilave etmeyi ve kapağı sızdırmaz şekilde kapatmayı unutmayınız.
Gecen seneden beri enzim yapma niyetindeyim. Konuyu bastan ve sondan okudum ama 1800 mesaji tek tek okumama imkan yok. Acaba yukarida ki karisim uygun mudur yoksa baska tavsiyeleriniz var mi acaba? Evsel atik olarak sadece meyvesebze atiklari mi? Seker, bal, maya gibi konular geciyor mesajlarda, oran nedir acaba? Yapacagim karisim 1,5-2l pet siselerde olacak. Cevaplariniz ve anlayisiniz icin simdiden tesekkurler.

dadaşım beğendi.
zebra Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 13-03-2014, 08:54   #1785
Ağaç Dostu
 
Sevgi Durul's Avatar
 
Giriş Tarihi: 02-08-2009
Şehir: Manisa Eskişehir
Mesajlar: 8,524
Galeri: 765
Sayın zebra, öncelikle 1,5-2 litre lik kap küçük gelir. Ben en az 5 litrelik kap kullanıyorum. Öyle çok atık toplanıyor ki, bir müddet sonra bunları çöpe atmaya kıyamıyorsunuz.

Saydıklarınızın dışında muhakkak pekmez ekliyorum ben. Eklediğim malzemelerde ölçü kullanmıyorum. Göz kararı. Gayette güzel enzimlerim oluyor, hiç birinde bozulma söz konusu değil.

Son yaptığım enzimde, şalgam yaprakları ve haşladığım şalgamın suyunu da kullandım.

Ayrıca ceviz kabuğu ve yumurta kabuğu da var. Aklıma gelenler bunlar.

Kolay gelsin.

Ozlem A beğendi.

Düzenleyen Sevgi Durul : 13-03-2014 saat 21:51
Sevgi Durul Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 13-03-2014, 13:00   #1786
Ağaç Dostu
 
zebra's Avatar
 
Giriş Tarihi: 09-03-2013
Şehir: Fransa
Mesajlar: 252
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi SDurul Mesajı Göster
Sayın zebra, öncelikle 1,5-2 litre lik kap küçük gelir. Ben en az 5 litrelik kap kullanıyorum. Öyle çok atık toplanıyor ki, bir müddet sonra bunları çöpe atmaya kıyamıyorsunuz.

Saydıklarınızın dışında muhakkak pekmez ekliyorum ben. Eklediğim malzemelerde ölçü kullanmıyorum. Göz kararı. Gayette güzel enzimlerim oluyor, hiç birinde bozulma söz konusu değil.

Son yaptığım pekmez de şalgam yaprakları ve haşladığım şalgamın suyunu da kullandım.

Ayrıca ceviz kabuğu ve yumurta kabuğu da var. Aklıma gelenler bunlar.

Kolay gelsin.
Hizli cevabiniz icin tesekkur ederim sayin SDurul. Acaba bu artiklarin icine su katiyor muyuz? Yoksa, kendileri zaten sulaniyor mu? Bir de bu tipa isimi gorur mu acaba? Sagolun.

Eklenen Resimler
 
zebra Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 13-03-2014, 16:42   #1787
Ağaç Dostu
 
Sevgi Durul's Avatar
 
Giriş Tarihi: 02-08-2009
Şehir: Manisa Eskişehir
Mesajlar: 8,524
Galeri: 765
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi zebra Mesajı Göster
Hizli cevabiniz icin tesekkur ederim sayin SDurul. Acaba bu artiklarin icine su katiyor muyuz? Yoksa, kendileri zaten sulaniyor mu? Bir de bu tipa isimi gorur mu acaba? Sagolun.
Tabii ki su da eklenecek.

Tıpa için bir şey söylemem mümkün değil. Daha bilgili arkadaşlar cevaplayacaktır.

zebra beğendi.
Sevgi Durul Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-03-2014, 04:40   #1788
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 01-12-2009
Şehir: İSTANBUL
Mesajlar: 14
yabancı sitelerde enzimin tarımda kullanımı hakkında bilgi.. hatta tarımda çorak arazide kumlu arazide tarım yapma imkanı verir yazıyor..

Kullanım

Su ile seyreltilir

Gübre için enzim 1:100 veya 1:500 veya 1:1000
Insektisit için enzim 1:1000
Pestisit için enzim 1:100
Koku giderici / hava spreyi için 1:200
Bitki daha fazla çiçek ve meyve almak için hormonlar gibi 1:500

kralmahmut Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-03-2014, 07:48   #1789
Ağaç Dostu
 
Jezebel's Avatar
 
Giriş Tarihi: 05-02-2010
Şehir: İzmir
Mesajlar: 8,681
Galeri: 11
6 litre portakal enzimim oldu, rengi çok güzel.
Aynı dönemde portakal suyundan 2 litre de organik portakal sirkesi yaptım.
Fermantasyon işlemi olduğu için acaba farklı mı tatları diye parmak ucuyla denedim. Enzim hiç ekşi değil. Sirke de kokusuyla tadıyla sirke biraz turunçgil kokusu da yok değil.
Umarım bitkilerime faydası olur.
Sirkenin bir kısmını akşam hazırladığım pancar turşusunda kullandım.

MeyveliTepe, Ozlem A ve Vegy beğendi.
Jezebel Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-03-2014, 14:23   #1790
Ağaç Dostu
 
yağmur's Avatar
 
Giriş Tarihi: 23-05-2013
Şehir: Muğla
Mesajlar: 748
Sayın Jezebel,

Portakal enzimi fazla asidik olduğu için temizlikte kullanılıyor diye biliyorum. Bitkilerinize zarar vermesin sonra. Daha iyi bilen biri yazar umarım.

Jezebel beğendi.
yağmur Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-03-2014, 17:54   #1791
Ağaç Dostu
 
Jezebel's Avatar
 
Giriş Tarihi: 05-02-2010
Şehir: İzmir
Mesajlar: 8,681
Galeri: 11
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi yağmur Mesajı Göster
Sayın Jezebel,

Portakal enzimi fazla asidik olduğu için temizlikte kullanılıyor diye biliyorum. Bitkilerinize zarar vermesin sonra. Daha iyi bilen biri yazar umarım.
Asitli toprak tercih eden bitkiler var, onlarda kullanabilirim.
Saf portakal suyundan ürettim. Yine de bana hiç ekşi gelmedi

MeyveliTepe, yağmur ve Vegy beğendi.
Jezebel Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 11-04-2014, 13:55   #1792
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 26-03-2014
Şehir: Adana
Mesajlar: 7
Merhaba,
Bu forumdan öğrendiğim çöpten enzim elde etme yöntemini bende denemek istedim ve gerekli malzemeleri hazırladım. yaklaşık iki hafta sonra 10 ml kadar enzim elde ettim.
Merak ettiğim bir kaç konu hakkında sorularım var cevaplayan olursa çok sevinirim.
1. Elde ettiğim sıvının kokusu turşu suyu gibi hoş kokulu bu iyiye işaret midir?
2. Elde ettiğim bu sıvının 1 saksı için kaşta kaç oranında seyreltilip verilmesi lazım
3. Bu sıvıyı buz dolabında sulandırmadan saklayabilir miyim kaç gün dayanır?

Eklenen Resimler
 
parapet Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 11-04-2014, 15:30   #1793
Moderatör
 
Giriş Tarihi: 08-05-2012
Şehir: Istanbul
Mesajlar: 1,772
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi parapet Mesajı Göster
Merhaba,
Bu forumdan öğrendiğim çöpten enzim elde etme yöntemini bende denemek istedim ve gerekli malzemeleri hazırladım. yaklaşık iki hafta sonra 10 ml kadar enzim elde ettim.
Merak ettiğim bir kaç konu hakkında sorularım var cevaplayan olursa çok sevinirim.
1. Elde ettiğim sıvının kokusu turşu suyu gibi hoş kokulu bu iyiye işaret midir?
2. Elde ettiğim bu sıvının 1 saksı için kaşta kaç oranında seyreltilip verilmesi lazım
3. Bu sıvıyı buz dolabında sulandırmadan saklayabilir miyim kaç gün dayanır?
Merhaba,

Sorularınıza cevap vermeye çalışayım.

1. Evet, keskin turşu kokusu olabildiği gibi kullandığınız içeriğe göre daha hoş kokular da olabilir.
2. 1 ölçü enzime 20 ölçü su oranında karıştırabilirsiniz. Forumda daha fazla seyreltenler de var. Sulama suyu şeklinde olduğu gibi yapraktan püskürtme ile de verebilirsiniz.
3. Kullanacağınız enzimi oda sıcaklığında 20-30 gün saklayabiliyorsunuz, sıcak ve direkt güneş ışığı süreyi azaltacaktır. Buzdolabında sakladığınız enzimi kullanmadan önce aktif hale getirmek için bir miktar pekmez ekleyip oda sıcaklığında birkaç gün beklemeniz gerekiyor, ben uygulamadım ancak forumda arama yaptığınızda bu konuda detaylı bilgi bulabilirsiniz.

MeyveliTepe ve yağmur beğendi.
Ozlem A Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 11-04-2014, 15:34   #1794
Moderatör
 
Giriş Tarihi: 08-05-2012
Şehir: Istanbul
Mesajlar: 1,772
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Jezebel Mesajı Göster
6 litre portakal enzimim oldu, rengi çok güzel.
Aynı dönemde portakal suyundan 2 litre de organik portakal sirkesi yaptım.
Fermantasyon işlemi olduğu için acaba farklı mı tatları diye parmak ucuyla denedim. Enzim hiç ekşi değil. Sirke de kokusuyla tadıyla sirke biraz turunçgil kokusu da yok değil.
Umarım bitkilerime faydası olur.
Sirkenin bir kısmını akşam hazırladığım pancar turşusunda kullandım.
Sayın Jezebel, kokusu çok hoş olduğundan ben genellikle turunçgillerle enzim yapıyorum. Hem temizlik hem de bitkilere kullanıyorum, bir problem yaşamadım.

Ayrıca sirke yapımı tarifinizi paylaşma imkanınınız varsa çok sevinirim

MeyveliTepe beğendi.
Ozlem A Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 11-04-2014, 16:17   #1795
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 26-03-2014
Şehir: Adana
Mesajlar: 7
[QUOTE=Ozlem A;1269648]Merhaba,

Sorularınıza cevap vermeye çalışayım.

1. Evet, keskin turşu kokusu olabildiği gibi kullandığınız içeriğe göre daha hoş kokular da olabilir.
2. 1 ölçü enzime 20 ölçü su oranında karıştırabilirsiniz. Forumda daha fazla seyreltenler de var. Sulama suyu şeklinde olduğu gibi yapraktan püskürtme ile de verebilirsiniz.
3. Kullanacağınız enzimi oda sıcaklığında 20-30 gün saklayabiliyorsunuz, sıcak ve direkt güneş ışığı süreyi azaltacaktır. Buzdolabında sakladığınız enzimi kullanmadan önce aktif hale getirmek için bir miktar pekmez ekleyip oda sıcaklığında birkaç gün beklemeniz gerekiyor, ben uygulamadım ancak forumda arama yaptığınızda bu konuda detaylı bilgi bulabilirsiniz.[/QUOSa
Sayın Özlem A,
Cevabınız için teşekkür ederim.

parapet Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 15-04-2014, 09:32   #1796
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 02-09-2013
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 3
Arkadaşlar merhaba,

Bende burada tarif edildiği üzere enzim hazırlamıştım. 5 lt'lik su şişesinin kapak kısmını ise toplu iğne ile deldiğim balonla kapamıştım. Herşey gayet iyi gidiyordu. 13. gün akşamı balonun yırtıldığını farkettim (12. gün baktığımda sorun yoktu). Hemen yeni balon taktım ancak balon biraz şişti ve bugün 16. gün balon tamamen söndü. Bu enzim çöp mü oldu yoksa kullanılabilir mi?

Cevaplar için teşekkürler.

cekemen Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-04-2014, 08:20   #1797
Moderatör
 
Giriş Tarihi: 08-05-2012
Şehir: Istanbul
Mesajlar: 1,772
Sn. cekemen,

Enziminizdeki gaz çıkışı azaldığından ya da tamamen bittiğinden artık balon sönmüş olabilir. Eğer görüntüsünde küflenme ya da kötü koku verme yoksa bozulmamıştır. Yine de kapaktaki deliklerden içeriye hava girmemesine dikkat edin, deliksiz bir kapak yerleştirip gevşeterek iyice azalmış gaz çıkışını kontrol edebilirsiniz.

MeyveliTepe, yağmur ve Vegy beğendi.
Ozlem A Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-04-2014, 09:50   #1798
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 02-09-2013
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 3
Sn Özlem A.,

Bugün baktım kullandığım malzemelerin %90'ı dibe çökmüş. Şişenin dibinde grimsi tortu oluşmuş. Su da homojen kahverengi. En üstte grup grup beyaz kütleler var ama küf mü bilemedim. Koklamaya korktum doğrusu bozulduysa diye.

Kokusunda da sorun yoksa kullanmamda bir sakınca yok sanırım.

Teşekkürler.

Vegy beğendi.
cekemen Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 24-04-2014, 21:08   #1799
Ağaçsever
 
beyaz-papatya's Avatar
 
Giriş Tarihi: 06-11-2013
Şehir: Denizli
Mesajlar: 36
Merhabalar 18 kasımda yaptığım enzimi bugün süzdüm kokusu rahatsız edici değil hatta hoş bile diyebilirim yalnız ilk defa yaptığım için direkt kullanıp kullanmama konusunda biraz korktum açıkcası çiçeklerimin saksılarında bulunan gübrelerden sineklenme başladı kücük kücükler ama diğer saksılara da bulaşıp rahatsız edici bir hal aldı acaba enzimi sulandırıp çiçekleri sulasam sineklerden kurtulabilir miyim bir de ne kadar sulandırmalıyım bilgi sahibi arkadaşlar cevaplayabilirlerse cok memnun olacağım

Not: menekşelere de enzim verebilir miyim yakmasından korkuyorum

beyaz-papatya Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 25-05-2014, 22:10   #1800
Ağaç Dostu
 
gökhan07's Avatar
 
Giriş Tarihi: 29-05-2010
Şehir: TOKAT
Mesajlar: 606
Galeri: 11
Bugün bende ilk enzimi mi yaptım. İçerisine ceviz yaprakları ve kabukları, muz, patates, kivi, domates, biber, erik, patlıcan, marul, kuru kayısı, salatalık, kahverengi şeker, melas ve pekmezle karıştırıp hazırladım.


Name:  enzim.jpg
Views: 1230
Size:  32.2 KB

gökhan07 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla


Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 09:59.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024