11-04-2013, 20:05 | #1441 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 30-06-2012
Şehir: istanbul
Mesajlar: 323
|
sevgili ciroz , guzel özetiniz icin tesekkurler. |
11-04-2013, 20:20 | #1442 | |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 24-01-2012
Şehir: İzmir
Mesajlar: 21
|
Alıntı:
|
|
11-04-2013, 20:39 | #1443 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 24-01-2013
Şehir: SİVAS
Mesajlar: 134
|
Teşekkür ederim sayın sezik. Ama kapak açılp havası alınabilir diye yazıyordu Gerçekten çok üzüldüm şimdi. |
11-04-2013, 21:00 | #1444 | ||||
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 30-06-2012
Şehir: istanbul
Mesajlar: 323
|
enzimi yaptik da nasil kullanilacagina dair farkli gorusler var. buyrun: Alıntı:
Alıntı:
Alıntı:
Alıntı:
|
||||
11-04-2013, 21:22 | #1445 |
Ağaç Dostu
|
İlk mesajlardaki şekillere bakarsanız:" ilk ay her gün enzimin kapağı açılıp havası alınır"diyordu. Arkadaşlar pratik olsun, her gün açmakla uğraşmayalım diye ,zannederim, böyle bir gaz çıkış düzeneği yaptılar. Yani siz enzimi açıp sonra tekrar kapattıysanız bence bozulmamıştır. Zaten kötü de kokmuyor diyorsanız bence devam edin.Ben de bu şekilde yaptım ve zannederim oldu, yalnız sn.antihistaminik de değinmiş aklımda nedense 10 kat diye kalmış... 100 kat mı sulandıracaktık işte orda yanlış yaptım galiba ben de... Düzenleyen SAHIRE : 11-04-2013 saat 21:24 Neden: ekleme |
11-04-2013, 21:23 | #1446 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 30-06-2012
Şehir: istanbul
Mesajlar: 323
|
sayin n.yildiz bence hemen umutsuzluga kapilmayin. isin ustadi olmadigimi bastan soyleyeyim ben de sizin gibi beginner seviyesindeyim ancak mantiken kapagi hafifce gevsetmek sadece icerideki fazla basinci disari atar ve bunda sorun olmamali. ancak hergun kapagi tamamen acip iceriye oksijen girmesini sagladiysaniz sanirim sorun olacaktir. ama burada ustadlar varken bana sadece size moral vermek duser.. |
11-04-2013, 22:09 | #1447 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 30-11-2012
Şehir: Ankara
Mesajlar: 159
|
Arkadaşlar birde bu enzimi ara ara çalkalayıp karıştırmanın süreci hızlandırmak adına bir faydası olurmu? |
11-04-2013, 22:55 | #1448 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 27-03-2012
Şehir: istanbul
Mesajlar: 1,033
|
Alıntı:
Enzimin fotoğrafını çekip ekleme şansınız var mı ? Eminim daha tecrübeli üyelerimiz öneriler getireceklerdir. Balon ya da yapılan diğer düzeneklerin amacı bir hava kilidi oluşturmak. Oksijensiz fermentasyonda karışımın hava almaması önemli, ancak gaz çıkışının yoğun olduğu dönemlerde, kısa sürede kapağı açıp gaz çıkışını sağladıktan sonra kapatmakla ortama giren oksijen, göreceli olarak kabul edilebilir bir oran. Enziminiz kötü kokmuyorsa çöp olmayabilir. 2 ayda enziminiz fermentasyon sürecini tamamlayıp kullanılmaya hazır hale gelmişte olabilir. |
|
11-04-2013, 22:57 | #1449 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 27-03-2012
Şehir: istanbul
Mesajlar: 1,033
|
Gaz çıkışı gözlemlenmiyorsa çalkalamakta fayda var. |
11-04-2013, 23:02 | #1450 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 27-03-2012
Şehir: istanbul
Mesajlar: 1,033
|
Alıntı:
1/100 oranı tavsiye edilen oran diye biliyorum. 1/10, 1/20 göreceli olarak fazla yoğun olur. 1/500 sakıncalı değil. İlk denemeleri daha seyreltik yapmakta fayda var. |
|
12-04-2013, 07:59 | #1451 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 20-03-2008
Şehir: İZMİR-ANTALYA
Mesajlar: 3,571
|
Alıntı:
Turşu gibi kokan enzimin olgunlaşma sürecini tamamlama ihtimali yüksek. Tam emin olunamıyorsa her türlü ihtimale karşı hazırlanan enzimin ilk olarak gözden çıkarılabilek, kaybedince çok üzülmeyeceğimiz, elimizde birden fazla olan bitkilerde denemesi ve oldukça seyreltilerek kullanılması daha iyi olur diye düşünüyorum. |
|
12-04-2013, 09:22 | #1452 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 13-01-2010
Şehir: YALOVA
Mesajlar: 1,281
|
Alıntı:
her şey yolunda |
|
12-04-2013, 09:31 | #1453 |
agaclar.net
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 8,958
|
Sn.Lonicera, Sizin yaptığınız fermentasyon değil, sanırım aerobic kompost çayına daha yakın başka bir şey. Sürekli hava vererek aerobic mikroorganizmaları teşvik ediyorsunuz, muhtemelen anaerobic fermentasyonda hakim bakteri olan laktik asit bakterileri uyguladığınız yöntemde bulunmuyor, havadan gelen ve oksijene ihtiyacı olan başka bakteriler bulunuyor. Yaptıktan sonra PH ne seviyede ve nasıl bir koku oluyor? |
12-04-2013, 10:11 | #1454 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 24-01-2013
Şehir: SİVAS
Mesajlar: 134
|
Cevap yazan herkese çok teşekkür ederim arkadaşlar. Gece uykum kaçtı bozulmuş mudur diye. Gözden çıkardığım bir bitkide, iyice seyreltip kullanayım bari. En azından acemiliğimi atlatmış oldum. Bir daha yaparsam daha dikkatli olurum. Öneriler için tekrar teşekkürler. |
12-04-2013, 11:03 | #1455 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 13-01-2010
Şehir: YALOVA
Mesajlar: 1,281
|
Alıntı:
aynı mantıkta başka denemeler yapmak niyetindeyim... |
|
12-04-2013, 11:04 | #1456 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 13-01-2010
Şehir: YALOVA
Mesajlar: 1,281
|
bu arada bin mesaj yazmışım bu sayfaları çok seviyorum yaaaaa. hemde baharın en mükemmel günlerindeyiz daha ne isteriz... tüm doğa dostlarına hürmetler |
12-04-2013, 13:46 | #1457 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 20-03-2008
Şehir: İZMİR-ANTALYA
Mesajlar: 3,571
|
Alıntı:
|
|
12-04-2013, 23:37 | #1458 | |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 24-01-2012
Şehir: İzmir
Mesajlar: 21
|
Alıntı:
Biraz önce benim damacanaların ph seviyelerini kontrol ettiğimde ; 1 No'lu damacanadaki enzimin pH değeri 3,3 2 No'lu damacanadaki enzimin pH değerinin 3,5 olduğunu gördüm. Bu başlıktaki mesajlarda pH seviyesinin 3-3,5 arasında olduğunda enzimin tamamlanmış olacağı yazıyordu, kokusu hafif turşu gibi, rengi bulanık ve malzemeler dibe çökmüş. Acaba benim deney başarıyla sonamı erdi? Fikrinizi paylaşırsanız sevinirim. Teşekkürler. |
|
13-04-2013, 10:52 | #1459 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 13-01-2010
Şehir: YALOVA
Mesajlar: 1,281
|
deneyiniz literatüre bile girdi... hasreti bitirin ve seyrelterek enziminizi kullanınız |
13-04-2013, 12:46 | #1460 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 24-01-2013
Şehir: SİVAS
Mesajlar: 134
|
Benim, bozuldu mu diye düşünüp, uykularımı kaçıran enzimimde de bütün malzemeler dibe çökmüş durumda. Çalkalayınca da kabarcık çıkıyor. Sanırım cesaretimi toplayıp denemem gerekiyor |
13-04-2013, 13:21 | #1461 | |
agaclar.net
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 8,958
|
Alıntı:
|
|
13-04-2013, 17:07 | #1462 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 13-01-2010
Şehir: YALOVA
Mesajlar: 1,281
|
deneyin tabi hiç beklemeyiniz |
22-04-2013, 12:14 | #1463 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 30-11-2012
Şehir: Ankara
Mesajlar: 159
|
Merhaba Sevgili Safranlı, Benim hazırladığım enzim artık karıştırmadığım sürece kabarcık oluşturmuyor, karıştırdığımda ise eskisi kadar çok kabarcık çıkmıyor. İçindeki tüm katı malzemeler aşağı çökmüş durumda suyun rengide kahverengi (az sütlü kahve gibi) acaba hazır olmuşmudur. Bol güneş alan camımda duruyo 13 günde olabilir mi yoksa tamamen çalkalasamda hiç kabarcık çıkmamasını mı beklemeliyim? |
22-04-2013, 14:15 | #1464 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 13-01-2010
Şehir: YALOVA
Mesajlar: 1,281
|
13 günde olmaz yaklasık üç haftada olabilir biraz daha beklemeniz gerekecek anlattıklarınız bir problem olmadıgını gösteriyor kabarcıkların fazlalığı birazda içindeki pekmez ve mikrobiyal gübre ile bağlantılıdır |
22-04-2013, 14:21 | #1465 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 30-11-2012
Şehir: Ankara
Mesajlar: 159
|
Domateslerimi tohumdan yetiştirdim kocaman oldular sabrettimde şu enzimin olmasınııabırla bekleyemedim :s o zaman biraz daha beklemem gerekiyor peki sabredicez artık, teşekkür ederim yanıtınız için. |
22-04-2013, 14:36 | #1466 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 30-11-2012
Şehir: Ankara
Mesajlar: 159
|
Peki şimdilik son bir sorum daha olabilir mi? Ben enzimimin hazır olduğunu kabarcıkların artık kesinlikle çıkmamasından mı anlayacağım? Birde hazır olduğunda süzüp suyundan 1litre suya 1 kapak kadar mı koymalıyım? Yanlışım varsa düzeltin lütfen bitkilerimin hepsi çok iyi görünüyorlar bir hata yapıpta onlara zarar vermek istemiyorum. Tekrar teşekkürler Sevgiler... |
22-04-2013, 14:51 | #1467 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 13-01-2010
Şehir: YALOVA
Mesajlar: 1,281
|
aynen yazdıklarınız gibi yapabilirsiniz bir litreye bir kapak haftada bir topraktan verebilirsiniz süzmesenizde olur süzerseniz yakışıklı olur sadece... ben süzmüyorum |
22-04-2013, 18:46 | #1468 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 30-06-2012
Şehir: istanbul
Mesajlar: 323
|
son zamanlarda mutfak evyesinin altindan nahoş kokular geliyor diye bir çay bardagi enzimi 2 caybardagi icme suyu ile karistirip deligine doktum o gece hic kullanadim ki nufuz etsin hemen akip gitmesin diye... ama hicbir faydasi olmadi.. uygulamada yanlislik mi yaptim acaba ? var mi bunu deneyen? |
23-04-2013, 08:45 | #1469 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 13-01-2010
Şehir: YALOVA
Mesajlar: 1,281
|
enzimi direk inceltmeden kullanın birde en az iki kilo dökün ama asıl em kullanabilseniz daha iyi olur |
23-04-2013, 17:28 | #1470 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 30-06-2012
Şehir: istanbul
Mesajlar: 323
|
Alıntı:
onun yerine tesisatci cagiririm.. peki diyelim doktuk sonra bir sure kullanmayacak miyim yoksa onemi yok mu, siz hic denediniz mi sevgili safranli ? |
|
Konu Araçları | |
Mod Seç | |
|
|