13-11-2008, 11:16 | #151 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 03-02-2008
Şehir: Ankara
Mesajlar: 196
|
Teşekkür ederim Adalet Hanım. Ertesi güne pilav bırakmamaya çalışıyorum, nişasta gibi kendine has bir kokusu oluyor çünkü. Kalan pilavdan pirinç çorbası ya da biber dolması yapıp atıyorum dolaba |
13-11-2008, 11:42 | #152 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 02-10-2008
Şehir: trabzon
Mesajlar: 481
|
Susam usulü pilav
Burada ne güzel muhabbet kurmuşsunuz arkadaşlar. Ben de size kendi uydurduğum bir pilav tarifi vereyim. Mutlaka deneyin. Çok lezzetli oluyor. Eti tavla zarı büyüklüğünde ince ince doğrayın. Biraz tereyağ, biraz sıvı yağı tencereye koyup kızdırın. Etleri içine koyup harlı ateşte kavurmaya başlayın. Bu arada ince kıydığınız soğanı, yarım avuç kuş üzümünü, biraz dolmalık fıstığı, tavla zarı gibi doğranmış havucu, bir tatlı kaşığı şekeri, bir çay kaşığı karabiberi, çay kaşığının ucuyla tarçını etlere ilave edin. Soğanlar pişene kadar kavurmaya devam edin. Pirinci koyup onuda kavurun. Sıcak suyunu, tuzunu ekleyip kapatın üstünü. Az ateşte aheste aheste pişirin. Demlendirin. Afiyetle yiyin. Kokusu bile insanı mest etmeye yetiyor. Oy oy oy canım çekti. Akşama bu pilavı yapmak şart oldu. |
14-11-2008, 07:38 | #154 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 02-10-2008
Şehir: trabzon
Mesajlar: 481
|
Valla ebrub harika. Dene derim. Özbek pilavını bilmiyorum ama benim pilavım gibi o da karışık bişeye benziyor. |
19-01-2009, 22:23 | #156 |
Ağaç Dostu
|
Merhabalar, Etli pilav tarifimiz ( en çok 3 kişi için): 4 adet kuzu incik büyükçe bir tencerede tuzlanarak haşlanacak. 2 su bardağı dolusu pirinç sıcak suya ıslatılacak. İncikler olduğunda ayrı bir yere kızartılmak üzere alınacak. İki saat kadar suda bekleyen pirinç süzülerek yıkanacak ve bir kaba konarak kızdırılmış sade yağda (enaz 1 dolu yemek kaşığı) az bir süre (bir kaç dakika kadar) karıştırılmak sureti ile kavrulacak. İnciklerin haşlandığı tenceredeki et suyundan pirinçlerin hemen üstünü kapatacak kadarı pirinçlerin olduğu kaba konacak ve kısık ateşte kapağı kapatılarak pilavın pişmesi beklenecek. Bu arada incikler hafif unlanarak, ister sade yağda ister sızma zeytinyağda hafif ölçüde kızartılacak. Pilav demlenince ister incikleri pilavın üzerine tifterek koyun servis yapın, isterseniz bütün olarak pilav tabağının yanında servis edin. Kuzunun iyisini buldu iseniz çok lezzetli bir yemek olacağından şüpheniz olmasın. Hoşçakalın. |
20-01-2009, 00:21 | #157 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 05-01-2007
Şehir: tekirdağ
Mesajlar: 71
|
Kasabanın ahçısı; yemeklerini pilavını yapmış dükkanın kapısında bağırıyormuş! " Taze pilav, taze pilav, çok güzel taze pilav.." Gelen müşteri olmayınca; kendi kendine mırıldanmış! " Gelmezseniz gelmeyin1 Ben nasıl olsa bunu size yedireceğim de. Pilavı pilav ken yeyin diye uğraşıyorm! |
20-01-2009, 01:23 | #158 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 05-01-2007
Şehir: tekirdağ
Mesajlar: 71
|
Pilav kapama yaparsak. 1- Bir " köy tavuğu (horozu )" alınıp, haşlanır. 2- Parmak kadar büyüklüğünde kemikli parçalara ayırılır.(1/2 tavuk yeterli) 3- Parçalanmış veya kısmen iri didilmiş tavuk " tepsiye " yayılır. 4- Piriç usulüne göre yıkanır, süzülür ve az kavurulur.(tavukların üzerini kapatacak kadar pirinç yeterli) 5-Tepsideki tavuk parçaları üzerine az kavrulmuş pirinçler dökülüp, yaydırılır. 6-Tavuk ve pirinçli tepsiye; tavuğun haşlama sıcak suyundan yeterince dökülür. 7-Kuşüzümü, Karabiber ve diğer baharatlardan yeterince serpilir. 8-Tepsinin üzeri büyükçe kapakla kapatılır, veya kapaksız fırına atılır. 9-Pilav yapma ısısında pişirilir. 10-"Kapama pilav" soğumadan (mümkünse tepsisinden) yenir. Not:Bağımlılık için bir defa yemek yeterlidir. Düzenleyen Polen : 20-01-2009 saat 01:43 Neden: kelime hatası |
20-01-2009, 18:40 | #159 |
Ağaç Dostu
|
Sayın Polen, Tarifinize bayıldım (kuş üzümü hariç ). 50 yıl kadar evvellerde rahmetli annem yılbaşlarında ve özel günlerde buna benzer tavuklu pilav yapardı onu hatırlattı bana. Köy horozu temini zor ama bu pilavı yukarıda yazılı benim tarifimdeki kuzu incikler ile en kısa zamanda deneyeceğim. Adına da kuzu incik kapamalı pilav desem olur herhalde. Hoşçakalın. |
31-01-2009, 00:20 | #160 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 05-01-2007
Şehir: tekirdağ
Mesajlar: 71
|
Evet. Haklıymışsınız, büyüklerimi aradım sordum. Az miktar kuruüzüm koyorlarmış. Yeni "kapama pilavı" yiyenlere afiyet olsun. |
31-01-2009, 08:09 | #161 |
Ağaç Dostu
|
Sn.Polen tarifinize benzer pilavı daha önce yemiştim. Aynısı olmada da oldukça benzer, sadece kapatma işlemi hamurla yapılıyordu, tepsi ters çevrildiğinde önceden kavrulmuş bademler hamurun üzerinde çok hoş duruyordu. Tarifinizdeki "horoz eti" dikkatimi çektiği için yazıyorum, benim bahsettiğim "perde pilavında" da horoz ve tavuk eti kullanılıyormuş, düğünlerde yapılırmış; horoz damadı, tavuk gelini, badem de çocukları temsil edermiş. Bu pilavın yapıldığı yöreyi bilen var mı? |
31-01-2009, 12:46 | #162 |
Ağaç Dostu
|
Sayın polen, yukarıda mevcut 157 numaralı mesajınızı her okuduğumda katıla katıla gülüyorum. Kapının önünde bağıran kurnaz aşçıyı hayalimde canlandırmaya çalıştığımda her tarafta yığınla mevcut " fırıldak " ( tabirimi affedin lütfen) tipler gözümün önüne gelmekte. Kapama pilavda kuş üzümü olmaz demek istememişdim. Şahsım için, hakkı ile yapılan tavuklu bir pilavda ilave katkılara gerek olmamalı demek istedim. Damak tadını tartışmak doğru değil ama kısaca bir anımı yazayım : Aslen Urfa yöresinden olan bir kebapçı yakınımda bir dükkan açmış idi. Küçük bir lokantacık idi. Kebabı bıçak kıyması sureti ile hazırladığı malzemeden yapıyordu ve gerçekten iyi bir ustaydı. Ona sakin saatlerde olmak üzere haftada enaz 2 veya 3 defa giderdim. Tabağıma sadece ince pide ve Urfa kebap (acısız kebap) koydururdum. Bir diğer ufak tabağa da sadece kuru soğanı dildirir ve üzerine sumak ile tuz attırırdım. O ustada yediğim kebapların lezzetini hiç bir yerde bulamamaktayım ve bana abi etin tadını çıkarmasını iyi öğrenmişsin derdi. (Usta maalesef dükkanını idame ettirebilecek kazanca ulaşamadı ve duyduğum kadarı ile bir sahil kasabasına gitti.). Hoşçakalın. Düzenleyen hosseda : 31-01-2009 saat 14:41 |
26-03-2009, 05:23 | #163 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 08-06-2008
Şehir: jersey
Mesajlar: 56
|
Sn. Susam sizin tarifinizin aynisina yakinini bende yapiyorum. Tek farki ben bu tarife havuc ve sogan koymuyorum. Bizim oralarda cok eskiden dugunlerde yapilirmis etli, kusuzumlu, findikli veya fistikli pilavlar... Cok leziz birsey oluyor. Arkadaslarin dedigi gibi basli basina bir yemek gibi. Yanina bir cacik yapin tamamdir ana yemek Ellerinize saglik.. Havuclu, bademli ve kus uzumlu hep birlikte de guzel oluyor ahh canim cekti bu saatte. |
01-11-2009, 00:03 | #164 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 31-10-2009
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 3
|
Kestaneli havuçlu pilavdan şaşmayın arkadaşlar =) |
04-07-2011, 18:27 | #165 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 18-07-2010
Şehir: Ankara
Mesajlar: 212
|
Eskiden mercimekli bulgur pilavı yapıp, yufka ekmeğine dökülüp yenilirdi. Ne güzeldi... |
15-07-2011, 10:12 | #166 | |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 10-06-2011
Şehir: İSTANBUL
Mesajlar: 31
|
Alıntı:
|
|
15-07-2011, 10:43 | #167 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 10-06-2011
Şehir: İSTANBUL
Mesajlar: 31
|
arkadaşlar domatesli pilav sevenler için kendi tarifimi vereyim. öncelikle prinçlerimi kaynamış suyla ıslatıyorum. birazda tuz ilavesiyle. tencereye biraz z.yağı koyup ince ince doğranmış soğanlarımı koyuyorum . soğanlar hafif sararınca küçük küçük doğranmış biber ve rendelenmiş domateslerimi ilave ediyorum bir kaç dakikada böyle pişiriyorum daha sonra fındık kadar salça ilave ediyorum. suyunuda ilave edip kaynamaya bırakıyorum kaynayan suya 3-4 kez yıkadığım prinçlerimi ekliyorum. harlı ateşte pişirmeye devam ediyorum. prinçler suyunu çekmeye başlayınca altını kısıyorum.pilavım piştikten sonra ayrı bir yerde erittiğim tereyağını pilavımın üzerine döküyorum 10-15 dakika dinlendiriyorum. pilavım servise hazır yanına cacık ve turşuyla servis yapıyorum afiyet olsun. |
15-07-2011, 10:44 | #168 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 10-06-2011
Şehir: İSTANBUL
Mesajlar: 31
|
pilav pişerken tuzu unutmuyorum ******) |
25-10-2011, 11:23 | #169 |
Ağaç Dostu
|
merhabalar, size geçen gün yaptığım bıldırcın kapama tarifi vermek istiyorum. Çok lezzetli olduğu için sizlerle paylaşmak istedim.. 1. 6 adet bıldırcın yaklaşık 2 litre suda yarım saat pişirilir. 2. 2 su bardağı pirinç yıkanıp hazırlanır. 3. Pişen bıldırcınlar fırın tepsisine dizilip , bıldırcınların içine, ve tepsinin boş yerlerine serpiştirilir. 4. Sonra bıldırcınların kaynama suyu ilave edilir. Fırında pişeceği için 2 bardak pirince 5 bardak su konulur.. 5. Afiyet olsun... Tepsinin fırına girmeye hazır hali: Bu da pişmiş hali )) |
25-10-2011, 20:14 | #170 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 08-10-2011
Şehir: BANDIRMA
Mesajlar: 272
|
Sayın sakdag, Bu vb. pilav hazırlama ve yemek için çoğunlukla bulgur tercih ediyorum. Çünkü kullanım durumuna ve bünye ye göre pirinç vucütta direk yani en kısa sürede şekere dönüşüyor. Bir de aldığınız ve kullandığınız pirinç hangi cins onu belirtmemişsiniz. Çünkü bölgemiz de bulunan ithalatçı, paketleyici ve ana dağıtıcı firmaların bazıları, en ucuz ve kalitesiz pirinçleri ülkemizin en güzel ve sağlıklı pirinçleriyle karıştırıp bir kaç kat fiyatla piyasaya sunuyorlar. Biraz inceleyin ve kullandığınız pirincin cinsinden emin olun. Sonrasın da tarifiniz de cins belirtin. Saygılar. |
10-12-2012, 14:41 | #171 |
Ağaç Dostu
|
İş başa düşünce bu sayfaları ziyaret şart oldu. Akşama niyetim, pirinç pilavı ve yanında köfte patates kızartma ya da, pirinç pilavı tavuk göğsü-patates- arpa şehriye ile çorba yemek arası haşlama. Bakalım sayfalarda neler var. |
10-12-2012, 14:45 | #172 |
Ağaç Dostu
|
Sarıkılçık mı bilemiyorum fakat, 66-67 yıllarında okul olarak Hababam sınıfını oynuyorduk. Hatta o zamnlar teklif gelince ilçeler de gitmiştik. Tosya da yediğim o pilavın tadını 44 sene oldu hala unutamam. Ne zaman pilav yesem o muhteşem tad aklıma gelir. Kastamonu'da okuyordum o zaman. Ortaokul. |
21-01-2015, 19:21 | #173 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 20-04-2013
Şehir: Burdur
Mesajlar: 112
|
selam, benim gibi sonradan yemek yapmayı ögrenen biri için yemek tarifi vermek biraz abes olucak ama... Eşim bulgur pilavını pek sevmez bende ona sevdirmek için bulgur pilavına başka şeyler katıyorum.. oda bayıla bayıla yiyebiliyor. Mantarlı bulgur pilavı malzemeler; bir patlıcan, bir kabak, bir kırmızı etli biber, bir kuru sogan, 250 gr mantar. sıvı yağ nane salca karabiber tuz.. öncelikle sebzeleri soganı mantarı küp dograyın yagda biraz soteleyin göz kararı bulguru ekleyin salcayı koyup bir parça kavurun baharatları suyunu koyun pişirin ocaktan aldıktan sonra beş dakika dinlendirip sıcak servis yapın kuru patlıcan turşusuyla çok güzel oluyor... saygılarımla durdu |
21-12-2015, 18:48 | #174 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 21-03-2013
Şehir: eskişehir
Mesajlar: 2,432
|
Pilav Üstü Et
Yıllarönce ünlü bir markanın özel pilav tenceresini almıştım. Bir türlü istediğim gibi pilav yapamıyordum. Sonra işin sırrının pirinçte ve iyi kavurmada olduğunu görünce öğrenmişte oldum. Yıllardır pirincimi hep aynı yerden alırım. Pilav İçin 2 sb pirinç 3 Sb su 1_2 kaşık tereyağı 2 çay kaşığı tuz 1 kaç yk sıvıyağ İsteğe göre 1_2 kaşık arpacık şehriye Pirinçleri sıcak suda bir süre bekletiyoruz.Sonra yıkayıp süzüyoruz. Tavaya tereyağını koyuyoruz, biraz eridiğinde sıvı yağı ilave ediyoruz. Şehriyeyi ilave edip altın rengi alana kadar kavuruyoruz. SOnra pirinçleri ilave edip tıkır tıkır olana kadar kavuruyoruz. 3 sb sıcak suyu ekleyip. tuzunu atıyoruz. Kısık ateşte suyunu çekene kadar pişiriyoruz. Afiyet olsun. Vişne ablamın bahçesinden. Kirazla yan yana ekili olduğu için galiba . Hem tadı tatlı hemde iri. Aroması çok güzel. Çok az şekerle kaynatıyorum. Turşu kelek turşusu anadoluda meşhurdur. |
21-12-2015, 20:32 | #176 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 21-03-2013
Şehir: eskişehir
Mesajlar: 2,432
|
Pirinçler kırılmasın diye karıştırırken tuz atmak gerekiyormuş Çoğu zaman unutup en son eklediğim olur. O vakit iyi yapıyorum demek ki Teşekkür ederim. |
21-12-2015, 20:49 | #177 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 08-05-2015
Şehir: Mersin
Mesajlar: 1,334
|
Sevgili aleydi nefis görünüyorlar, eminim tadı da öyledir. Tabii böyle yağda kavurarak falan şahane oluyordur. Ben artık bu yaştan sonra şehriyeyi hiç yağ koymadan kavurup, sonra kaynamış su ve pirinçleri atıyorum, çok az tuz atarım. Miktarlar seninkiyle aynı. Pirinci aynı yerden alırım demişsin. Onu da merak ettim. Ellerine sağlık.. Sevgiler.. |
21-12-2015, 20:56 | #178 |
Ağaç Dostu
|
Aynı yerden alıyorum demekle, - Alıştığım ve tadını beğendiğim bir pirinç, - Su çekme miktarı aynı, - Pişme vakti aynı, - Tad aynı, - Gğvendiği,m birisi. Gibi düşünceleri aklına getirmiş olabilir bence. |
21-12-2015, 21:18 | #179 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 21-03-2013
Şehir: eskişehir
Mesajlar: 2,432
|
Alıntı:
Japonlar gibi haşlayıp yiyebilmeliyiz aslında. Hem zayıflar,hem uzun ve sağlıklı yaşıyorlar. Cumhur abi cevaplamış sevgili Jakin. Her pirincin tadı ve su su çekme özelliği farklı oluyor 15_20 yıldır hep aynı yerden osmancık pirinci alıyorum. Teşekkür ederim sevgiler. |
|
21-12-2015, 21:22 | #180 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 08-05-2015
Şehir: Mersin
Mesajlar: 1,334
|
Margarin ben de hiç kullanmam, tereyağ ve zeytinyağı kullanıyorum senin gibi. Malzemeler ve miktarlar aynı, sadece tereyağı kaynamış suya ilave ediyorum. |
|
|