28-09-2009, 20:41 | #1 |
Moderatör
|
Fırın Makarna
Bugün canım Fırın Makarna istedi. Mutfak konusunda da hiç üşenmem, yeter ki canım istesin. Saatin kaç olması hiç umurumda olmaz. Hem pişirdim hem de sizler için fotoğrafladım. Pişirmeye karar verdiğimde saat 19.00 u geçiyordu, bu yüzden fotoğraflar ev içinde çekildiği için biraz karanlık çıktı. Fırın Makarna Kaynamakta olan suya biraz tuz koyarak fırınlık kalınca makarnayı (ben Pastavilla Fırın Makarna kullanıyorum) onbeş dakika haşlayın. Çatlamamasına dikkat edin. Daha sonra hemen süzerek, içinde soğuk su bulunan bir tencerede onbeş dakika kendisini toparlamasını sağlayıp, iyice süzün. 70 gr. tereyağının eritip, içine birçay kaşığı karabiber ilâve edin. 150 gr. rende kaşar peyniri hazırlayın. 4 adet yumurtayı iyice çırpıp, içine bir su bardağı (250 gr.)süt ilave edin. Soğuk suda kendini toparladıktan sonra iyice süzülen makarnaları derin bir kaba alarak erimiş haldeki tereyağını, kaşar peynirinin 3/4 nü ve bir tatlı kaşığı dolusu tuzu da ilâve ederek karıştırın. Ortası delik kek kalıbını yağlayın. Uzunlamasına demet demet yaptığınız makarnaları kalıbın içine düzenli bir şekilde yerleştirin ve hafifçe bastırın. Yerleştirme işi bitince, kalan kaşar peynirini üstüne döşeyin ve çırpılan süt, yumurta karışımını da kaşık kaşık yedirin. Isıtılmış fırında 45-50 dakika pişirin (ben turbo 190 derecede pişirdim) Kalıbı ters çevirerek servis yapın. Makarnalar haşlandı. |
28-09-2009, 21:12 | #8 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 17-04-2009
Şehir: adana
Mesajlar: 341
|
Sn Güler Hanım, tarifiniz pratik, görünüm süper, eminim lezzet de çok güzeldir. Sabırla hem yapıp hem de resimlemişsiniz. Ellerinize sağlık, afiyet olsun. |
28-09-2009, 22:39 | #13 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 05-06-2009
Şehir: istanbul
Mesajlar: 48
|
teşekkürler tarif için..... |
28-09-2009, 23:44 | #14 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Harikasınız. Mutlaka denenecektir merak etmeyin. Dereotunun yanısıra sanırım parmesan peyniri benzeri bir şeyler de karıştırırım. Hatta diyorum dereotu yerine -olursa- fesleğen kullanmak daha iyi gibi. Hatta ceviz bile ekleyebiliriz. Ha bu arada makarna suyu dökmüyorsunuz değil mi? Çorbalarda kullanıyorsunuzdur... Ellerinize sağlık |
|
29-09-2009, 00:35 | #15 |
Ağaç Dostu
|
Cevizi; içli köfte, sini köftesi, oruk gibi yemeklerin içinde yemeyi sevmeme rağmen, çocukluğumdan beri makarnanın içinde sevemedim bir türlü. Sevenlere afiyet, bal şeker olsun. Topan topan et olsun. |
29-09-2009, 00:58 | #16 |
Ağaç Dostu
|
Fırın makarna en sevdiğim pratik yemeklerden birisidir. Ellerinize , emeğinize sağlık Güler hanım. Annem fırın makarnayı maydanozlu yapar. Maydanoz çok farklı ve güzel bir tat veriyor fırın makarnaya... |
29-09-2009, 09:56 | #17 |
Ağaç Dostu
|
Şekilsiz kurabiyenizi haftasonu denedim. Kitaplardan bakıp bir türlü beceremediğim halde sayenizde harika bir şekilde pişirmeyi başarabildim... Hatta tekrar yapmayı düşünüyorum. Çünkü hazır bisküviler gibi midemi yakmıyor ( Bu aralar inanılmaz mide yanmaları başladı ) Verdiğiniz ölçüleri kullanmak gerçekten işe yaradı Güler Hanım. Şimdi de bu makarnayı denemek istiyorum. Tek başına bile güzel bir öğün olur... |
29-09-2009, 11:25 | #18 |
Moderatör
|
Ben cevizi kesme makarna (erişte) da kullanıyorum genelde. Onu da son anda sofraya getirirken üzerine serpiştiriyorum. İçine koyarak bir iki çevirsem bile makarnanın rengi kararıyor sanki. Reyhan ve fesleğen ile yaptığım makarna da bambaşka bir güzel oluyor. Eş-dost çok beğeniyor. Makarna suyuna yuvalama çorba çok güzel oluyor, bir deneyin derim. Fırın Makarnada dereotu hiç denememiştim ama aklım yattı, deneyeceğim. Yukarıda tarifini verdiğim makarnayı pişirmek çok kolay, takdim şekli de güzel oluyor. Bir keresinde kalıba bir adet yufka sererek denemiştim, o da fena olmadı, aklınızda bulunsun diye yazmak istedim. Ama benim tercihim, yukarıda tarifini verdiğim şekil. |
29-09-2009, 12:17 | #19 |
agaclar.net
|
Kare bir borcamda pişirecek olursanız, üzerini milföy ile de kapatabilirsiniz, fırında makarnaya yakışıyor. Tek bir parça milföyü, unlayarak, oklava ile 4 katı kadar büyütmeniz gerekiyor ki, makarnanın üstünü kapabilsin (hatta kenarlardan içeri biraz dönecek). İnceltmenin en önemli nedeni, milföy etkisinin azaltmak. Amaç sadece üstünü kapatmak olsa 4 parça da kullanılabilirdi... |
29-09-2009, 12:23 | #20 |
Moderatör
|
Üstüne döşenen milföy sanıyorum makarnayı toparlamak için değil değil mi? Bir keresinde kalıbın içine döşediğim yufka, makarnanın kesilirken dağılmaması ve daha güzel görüntü vermesi içindi. Ama benim yukarıda yaptığımda da hiç dağılma olmuyor, aynen güzel bir pasta gibi kesebiliyorsunuz. |
29-09-2009, 12:42 | #21 |
Ağaç Dostu
|
Güler Hanım Ellerinize sağlık, çok leziz duruyor. Ben de aynen sizin yaptığınız gibi yapıyorum ama o yumurtalı karışıma bir yemek kaşığı toz hindistan cevizi ekliyorum. Bazen de kahvaltıda artan salam, sucuk, sosis gibi parçaları da ekliyorum. Hindistan cevizi önce şaşırtıyor ama inanılmaz bir lezzet veriyor. Tabii kattığınız zaman tereyağ oranını biraz düşürmeniz gerekiyor. Enteresan ama gerçek bir lezzet tavada yaptığım makarna böreğinde de hindistan cevizini kullanırım. Aklınızın bir yerinde olsun) Bu arada ceviz ve makarna denince, biz de sizin gibi ev eriştesinde ceviz kullanıyoruz. Ama bilen var mı bilmem Bolu' ya has bir keş vardır. Onunla beraber kullanırız. Keş yağlı ve çok sert bir peynir türü. Tek Bolu' da üretilir, benim bildiğim kadarıyla. Rendelenir ve bir kısmı tereyağında kavrulur, bir kısmı cevizle birlikte çiğ olarak makarnaya eklenir. Son derece farklı yöresel bir lezzet. Sahurluktur işin aslı. Bolu' ya yolunuz düşerse bir bilenle birlikte almanızı tavsiye ederim. Yoksa çok kalitesizi veriyorlar yeni tanıyanlara. Ya da daha iyi bir önerim var. Bana buyrun, merak edenlere bir erişte şöleni sözüm olsun. Sevgilerimle. Düzenleyen malina : 29-09-2009 saat 13:10 Neden: paragraf yapıldı :) |
29-09-2009, 13:09 | #22 | |
agaclar.net
|
Alıntı:
|
|
29-09-2009, 13:09 | #23 |
Moderatör
|
Ooo bu negüzel bir davet. Sevgili thomasina bakın biz bu davetleri hiç geri çevirmeyiz. Bir kere nezaketen bile söyleseniz, yandınız demektir. Bahsettiğiniz peyniri duymadım. Bolu'ya yeni yerleşip çok güzel bir çiftlik kuran bir arkadaşımız var ondan tedarik etmeye çalışır ve denerim. Teşekkür ederim. |
29-09-2009, 13:09 | #24 |
agaclar.net
|
Evet, makarnanın üzerini düzgün göstermek için... |
29-09-2009, 13:18 | #25 |
agaclar.net
|
Keş 6 ay kadar olmuştur alalı.. Bazı yerel ürün satan marketlerde bulunuyor... |
29-09-2009, 14:33 | #26 |
Ağaç Dostu
|
Sevgili Güler tam da bu gün fırın makarna yapmayı düşünüyordum, tarifi görünce hemen atladım Sanırım bir paket makarnaya dört yumurta konuluyor, ben hep yarım paket pişiriyorum, iki kişiye çok bile Tariflerimiz aynı, un ilavesi de iyi olur, daha önce denememiştim. Patates böreğini torunlara yapmıştım, bayıldılar, benim yufkalarım çok inceydi, bazıları patladı Tarif ve fotoğraflar için teşekkürler, ellerine sağlık. |
29-09-2009, 15:19 | #27 |
Ağaç Dostu
|
Sevgili malina, bizim keşimiz resimdeki gibi oluyor ama genellikle küp şeklinde oluyor. Evet aslında yağlı yoğurtun kurutulmuşu. Ama bizde hep peynir türevi gibi geçer, konusu. Şimdi anımsadım sanırım Adapazarı' nda da yöresel olarak kullanılıyor. Hatta onların bizden farklı olarak kahvaltıda yediklerini de duymuştum. Aylarca buzdolabında kalabilir. Ama doğrusu biz Bolu' dan getirdiğimiz için hiç nerelerde satılıyor, araştırmadım. Sevgili Güler nezaketen değil, son derece samimi bir teklif benimkisi. Her zaman beklerim. Hatta en kısa zamanda annemin stoğundan bir tane kapıp size bir denemeniz için göndereceğim. Bizim aileye katılan bütün gelin ve damatlar bunun müptelası oldular, sizin de beğeneceğinizi sanıyorum. Sevgilerimle. |
29-09-2009, 15:35 | #28 |
Ağaç Dostu
|
Güler Hanım elinize sağlık. Kek kalıbında çok hoş olmuş. Ben borcam tepside kıymalı ( karnıyarık harcı gibi ) yapıp, harcı ve kaşarı ikiye böldüğüm makarna arasına döküp üzerinede hazır dilimli kaşardan koyuyorum. Kare şeklinde kesip servis yapıyorum. Kurutulmuş yoğurda Vanda kurut veya keş diyorlar. Özelliklede Vanın yöresel yemeği olan Keledoş kurut ile çok lezzetli oluyor. Çökelekle denedim kurut gibi lezzetli olmadı. Sevgili Thomasina , Keşli erişteden tattım . Erişteler tereyağında kavrulup, üzerini geçecek kadar su ilave edilip pilav gibi demleniyor. Peynir ceviz vs.ilave ediliyor. Gerçekten besleyici ve harika bir tat. |
18-10-2009, 19:40 | #30 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 16-10-2009
Şehir: Ankara
Mesajlar: 6
|
Çok güzel görünüyor, elinize sağlık. Denemeli |
Konu Araçları | |
Mod Seç | |
|
|