08-07-2008, 10:15 | #1 |
Ağaç Dostu
|
Pilav
Annemin dün yaptığı ve benim çok beğendiğim pilavın tarifini sizler ile paylaşmak istedim. Malzemeler: 1 tavuk göğüsü 1 büyük kuru soğan 1 büyük havuç yarım kilo pirinç yarım çay bardağı sıvı yağ Yapılışı tavuk küçük küçük doğranır, havuç rendelenir ve soğanlar uzunlamasına doğranır hepsi bir güzelce haşlanır, ayrı bir tencerece pirinç kavrulur ve haşlanan malzemenin içine katılır 10 dakika kısık ateşte pişirilir ve afiyet ile yenilir. |
04-09-2008, 17:30 | #2 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 19-06-2008
Şehir: trabzon
Mesajlar: 320
|
Pilav için sadece küçük bir iki tüyo da benden. Pirinci sıcak tuzlu suda bekletin biiir, Kavururken süreyi uzun tutun ve bir bardak pirince bir buçuk sıcak su ekleyin. Bazı pirinçler daha fazla su çekebiliyor. Bu kadarcık işte. Bir de asla sokak pilavcılarından yemeyin. Benim rüyamdı çünkü buralarda yok. İstanbul a gisince ilk işim nohutlu pilav(özellikle sokaktan) yemek oldu. Ama sonuç hüsran çünkü asla ev pilavının lezzeti yok. |
04-09-2008, 17:58 | #3 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 03-09-2008
Şehir: izmir
Mesajlar: 39
|
Bugün annem tavuklu pilav yapıcak, sabırsızlanıyorum |
05-09-2008, 21:53 | #4 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 30-10-2007
Şehir: istanbul
Mesajlar: 585
|
ben Risotto olayına el attım yıllardır, pilavla ilgilenmiyorum Genede domatesli pilavın üstüne tanımam bu alemde |
05-09-2008, 23:30 | #5 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 15-09-2006
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 3,592
|
Pirinç pilavı benim için ikinci planda. İllada bulgur pilavı derim. Hele birde( yöresel ) hürmeli pilav olursa değmeyin keyfime ve lezzetine. Dilerseniz tarifinide yaparım. Hem çok basit hemde çok lezzetlidir. Gerçi yöresel yemekler başlığında tarif etmiştim. ) |
06-09-2008, 01:11 | #6 |
Ağaç Dostu
|
Pilav bizim ana yemeğimizdir. Bizim yörede ( Kastamonu/ Tosya) pilav yemeyince doyduğumu anlamıyorum diye bir tabir vardır. Hatta '' Bize Tosya'lı derler pilavla keşkek yerler '' diye sözde dillerdedir hep. Pilavı Sarıkılçık cinsi Tosya pirinci ile sade yapın et suyunu aratmayacak lezzeti alacaksınız. Her nekadar et suyu kullanılmasada bizim yörede pilavın üstüne hafif sulu haşlama et dökerek tüketirler. Biraz canice ama, avlanmış keklik ve tavşan eti ile yapılan pilavların tadı hala damağımda. Düzenleyen eylems : 30-10-2008 saat 01:03 |
13-09-2008, 13:56 | #7 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 17-09-2007
Şehir: Istanbul
Mesajlar: 147
|
Arkadaşlar sade pilavın lezzetlisi hangi prinçle yapılır?. Bundan 3-4 yıl önce şok marketinden aldığım bir princin lezzetini hala daha hiçbir prinç te bulamadım. Kısa süre sonra bu prinç raflardan kayboldu..Şimdi hatırlamıyorum neydi.. Bilirsiniz princin lezzetli olanının damağınızda bıraktığı kendine has rahiyası vardır. eğer böylesine rastlarsanız yedikçe yemek istersiniz.. Şu sıralar böyle prinçten satan süpermarket markaları var mı? Açık çuvallarda yapılan satışlara pek güvenmiyorum çünkü prinçin iyisini **** tavsiye edileni, fiziksel görüntü ve kokusundan tanıyacak kadar bilgiye sahip değilim.. Bilenler lütfen bilgi versin...Teşekkürler... |
13-09-2008, 23:20 | #8 |
Ağaç Dostu
|
Gönen Baldosu güzel olur diye biliriz ama kişiye göre değişebilir. Herkesin damak tadı farklı. Geçenlerde İstinye Park'taki Günaydın Rest. çok lezzetli bir pilav yedim. Aslında adı pilav içinde yok yok, tek bir öğün olarak yenilebilir. Genelde en çok pişirdiğim pilav havuçlu bezelyeli pilavdır. (Bezelyeleri mevsiminde alıp buzluğa atıyorum) Hem renkli oluyor, hem bahaneyle sebze de tüketiliyor. Restorandaki aynı bezelyeli havuçlu pilav gibiydi ama içinde domates te vardı ayrıca çok küçük doğranmış lokum gibi yumuşak et parçaları ve nohut Yok yok yani içinde. Bu kadar karışık yemek türlerini pek sevmememe rağmen pilavı çok lezzetli buldum. O günden beri bezelyeli havuçlu pilav pişirirken içine bir de orta boy domates doğruyorum. Gerçekten güzel oluyor. |
29-10-2008, 20:10 | #9 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 03-10-2008
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 322
|
Ben basmati pirinci kullanıyorum. Pilavı tane tane oluyor, şekli şemali de pek hoş; tavsiye ederim. Bir püf noktası da benden pilavın daha beyaz olmasını istiyorsanız pişerken içine 1 çay kaşığı limon suyu koyun. Eğer sarı bir pilav istiyorsanız ise bir tutam kaliteli zerdeçal koyabilirsiniz. |
29-10-2008, 23:48 | #10 |
Ağaç Dostu
|
Osmann ve Derya Derya'nın uyguladıklarını yapıyorum aynen ben de.Bir farkla ama, pirincin üzerine sıcak suyu dökünce, 1 tane de defne yaprağı ekliyorum, pişince çıkarıyorum. Hoş bir rahiya veriyor,tavsiye ederim. |
30-10-2008, 04:17 | #11 |
Moderatör
|
Bizim evde de pilavın her türlüsü pişer, ve mutlaka aranır. Eğer zeytinyağılı pilav (iç veya sebzeli) yapmayacaksam, mutlaka tereyağ kullanırım. Rahmetli annem tereyağını da evde yapar ve bizlere de dağıtırdı. Ben de şu bahçe işlerine dalmadan önce bayağı yaptım, ama şimdilerde tembelliği ele aldığımdan Pınar veya Sütaş'ın tereyağını kullanıyorum. Ama şunu itiraf edetim ki evde yapılan tereyağ, çok daha güzel, çünkü ayranını iyice ayırabiliyorsunuz. Bulgur pilavının haricinde kullandığım pirinç, Gönen Baldo'dur. İri dişli ve tane tane dökülür. Sizler Marketlerde Gökbayrak adı altında da bulabilirsiniz. Pirinç pilavını yerine göre sade, iç bademli, erişteli, ve domatesli olarak. Çilav adı altındaki, yasemin pirincini de pulbiber ve bol dereotlu, bazen de karidesli yapıyorum. Balık pişirdiğimde, eğer yanında sarmısaklı patetes yapmıyorsam, karidesli çilavı menüye eklerim. Bulgur pilavını ise meyhane pilavı dedikleri usulde, hafif acılı, minik kuşbaşı etli ve sebzeli olarak yaparım. |
30-10-2008, 09:25 | #12 |
Ağaç Dostu
|
Merhabalar, ben yıllar önce Çorum Kargı dan piriç getirtmiştim, öyle çok gösterişli değildi, orta irilikte biraz tombulumsu, üzerinde ince ince kırmızı çizgileri olan bir pirinçti. Bu pirincin lezzetini başka hiç bir pirinçte bulamadım, tekrar getirtmekte kısmet olmadı ne yazıkki. Pirinci pişirmeden bir iki saat önce mutlaka tuzlu sıcak suda bekletirim, süzerken iyice yıkarım, ve orta ateşte piriçler birbirine yapışır gibi oluncaya kadar kavururum, kesinlikle sıcak su kullanırım, pirinci ve suyu hiç ölçmem, kavrulan pirincin üzerine bir parmak çıkıncaya kadar su ilavesi, hemen hemen tam gelir. Birde bademli tavuklu pilav varki, çok güzel olur. İki adet tavuk budunu(göğüste olabilir) haşlayıp, kemiklerinden ayırarark didiklenir, bir su bardağı dolusu kabukları soyulup hazırlanmış tuzlu badem, bir kaşık tereyağında kavrulur, sonunda didiklenmiş tavuk parçalarıda ilave edilerek biraz daha çevrilir, püf noktası baharatlarında, Karabiber, Tarçın, Yenibahar, çok az kimyon, çok az kırmızı biber karışımı(bir yemek kaşığı kadar)tavukların üzerine ilave edilerek altı söndürülür. Pişen pilava bu harç karıştırılır, üzerine yarım demet ince kıyılmış maydanoz serpilerek karıştırışlıp pilav demlenmeye bırakılır. Seveceğinizi umuyorum, afiyet olsun. |
30-10-2008, 10:35 | #16 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 02-06-2008
Şehir: Kütahya
Mesajlar: 394
|
Arkadaşlar iyi ki bu sayfayı ramazan da okumamışım. Şimdi öğle yemeğini iple çekiyorum. Bu ne zevkli tarifler, insanın herbirine kaşık sallayası geliyor. Teşekkür etmek lazım emek verenlere... Düzenleyen Doğal Doğa : 30-10-2008 saat 10:35 Neden: harf hatası |
30-10-2008, 10:45 | #17 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Hangi yörenin olduğu, yöresel isimleri de verilse ulaşmak daha kolay olur. İki sene önce de Konya Ermenek ten gelen kuru fasulye almıştım, fevkalade lezzetliydi, Fasulye deyince akla Erzincan ve Malatya gelir ama, bu gerçekten çok güzeldi, çok iri değildi, dermason cinsiydi, şimdi bulamıyorum aynı fasulyeden. Pilav kuru fasulyesiz olurmu hiç? |
|
30-10-2008, 11:16 | #19 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Nasıl halledebiliriz bu konuyu? İsterseniz özelden mesajlaşalım. |
|
30-10-2008, 12:02 | #20 |
Ağaç Dostu
|
Kastamonu'da ortaokulu okurken okul olarak hababam sınıfı ve çeşitli eğlenceler düzenlemiş ve Kastamonu'nun ilçelerinde turneye çıkmiştık. 67 yıllarıydı. 41 sene geçti. Tosya'da yediğim piriç pilavının tadını hala unutamıyorum. O kadar mı lezzet olur? |
30-10-2008, 13:02 | #24 |
Kaybettik...
|
Bir zamanlar Bersani pirinci vardı. Bakıyorum artık bu çeşit telafuz dahi edilmiyor. Basmati yerine de acem pirinci denen cilo olurdu. Bunun yerini tadsız tuzsuz jasemin türleri satılmakda. Zaten Baldo gibi pirinçlerin de unlanmasın diye hangi polimer yağ asitleri ile kaplandığını bilmek dahi istemiyorum |
30-10-2008, 13:50 | #25 |
Ağaç Dostu
|
Çok eskilerden kalma bir fabrikada; bazen kendi hakkımıza düşen çeltiği, bazende bir tanıdığımın çeltiğini döğdürüyorum. Unlu unlu aldığım için çok şükür ki pirincin kaplandığı yağ asitlerine pek maruz kalmıyorum. ( Sarı kılçık bitince Gökbayrak' a birkaç kez madur olmuşluğum oldu.) |
30-10-2008, 18:47 | #27 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 17-09-2007
Şehir: Istanbul
Mesajlar: 147
|
Eylems denemek için bende sipariş verebilirim..Ama şu evdeki prinç stoklarını bir tüketelim haber vericem.. |
30-10-2008, 21:51 | #28 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 03-10-2008
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 322
|
Alıntı:
Bu pirincin kendine has hoş bir kokusu var acaba işleme maruz kalmadığından mı yoksa tam tersi midir? |
|
30-10-2008, 22:27 | #29 |
Ağaç Dostu
|
Bu gün, bütün Mersin'de Tosya sarı kılçık aradım, yoktu. Bir yerde Maraş pirinci buldum, sarı kılçığa çok benziyordu, yarım kg. aldım, akşamda pişirdim, çok daha pahalıya aldığım baldo pirinçlerden daha lezzetliydi. Yarın gidip kışlık pirincimi almayı düşünüyorum, aldığım yere az gelmiş bitebilirmiş. |
Konu Araçları | |
Mod Seç | |
|
|