agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Mutfak > Tahıllar, Kuru Bakliyat, Pilav, Makarna
(https)




Beğeni Düzeni17Beğeniler

Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 08-07-2008, 10:15   #1
Ağaç Dostu
 
papatyam's Avatar
 
Giriş Tarihi: 03-11-2006
Şehir: istanbul
Mesajlar: 2,608
Galeri: 1
Pilav

Annemin dün yaptığı ve benim çok beğendiğim pilavın tarifini sizler ile paylaşmak istedim.

Malzemeler:
1 tavuk göğüsü
1 büyük kuru soğan
1 büyük havuç
yarım kilo pirinç
yarım çay bardağı sıvı yağ

Yapılışı
tavuk küçük küçük doğranır, havuç rendelenir ve soğanlar uzunlamasına doğranır hepsi bir güzelce haşlanır, ayrı bir tencerece pirinç kavrulur ve haşlanan malzemenin içine katılır 10 dakika kısık ateşte pişirilir ve afiyet ile yenilir.

papatyam Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-09-2008, 17:30   #2
Ağaç Dostu
 
osmann's Avatar
 
Giriş Tarihi: 19-06-2008
Şehir: trabzon
Mesajlar: 320
Pilav için sadece küçük bir iki tüyo da benden. Pirinci sıcak tuzlu suda bekletin biiir, Kavururken süreyi uzun tutun ve bir bardak pirince bir buçuk sıcak su ekleyin. Bazı pirinçler daha fazla su çekebiliyor. Bu kadarcık işte. Bir de asla sokak pilavcılarından yemeyin. Benim rüyamdı çünkü buralarda yok. İstanbul a gisince ilk işim nohutlu pilav(özellikle sokaktan) yemek oldu. Ama sonuç hüsran çünkü asla ev pilavının lezzeti yok.

osmann Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-09-2008, 17:58   #3
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 03-09-2008
Şehir: izmir
Mesajlar: 39
Bugün annem tavuklu pilav yapıcak, sabırsızlanıyorum

highalltime Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 05-09-2008, 21:53   #4
Ağaç Dostu
 
kuzen38's Avatar
 
Giriş Tarihi: 30-10-2007
Şehir: istanbul
Mesajlar: 585
ben Risotto olayına el attım yıllardır, pilavla ilgilenmiyorum

Genede domatesli pilavın üstüne tanımam bu alemde

kuzen38 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 05-09-2008, 23:30   #5
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 15-09-2006
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 3,592
Pirinç pilavı benim için ikinci planda. İllada bulgur pilavı derim. Hele birde( yöresel ) hürmeli pilav olursa değmeyin keyfime ve lezzetine.

Dilerseniz tarifinide yaparım. Hem çok basit hemde çok lezzetlidir. Gerçi yöresel yemekler başlığında tarif etmiştim. )

Mahmut Leventoğlu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 06-09-2008, 01:11   #6
Ağaç Dostu
 
eylems's Avatar
 
Giriş Tarihi: 02-04-2008
Şehir: istanbul
Mesajlar: 1,444
Galeri: 58
Pilav bizim ana yemeğimizdir. Bizim yörede ( Kastamonu/ Tosya) pilav yemeyince doyduğumu anlamıyorum diye bir tabir vardır. Hatta '' Bize Tosya'lı derler pilavla keşkek yerler '' diye sözde dillerdedir hep. Pilavı Sarıkılçık cinsi Tosya pirinci ile sade yapın et suyunu aratmayacak lezzeti alacaksınız. Her nekadar et suyu kullanılmasada bizim yörede pilavın üstüne hafif sulu haşlama et dökerek tüketirler. Biraz canice ama, avlanmış keklik ve tavşan eti ile yapılan pilavların tadı hala damağımda.


Düzenleyen eylems : 30-10-2008 saat 01:03
eylems Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 13-09-2008, 13:56   #7
Ağaç Dostu
 
petulya's Avatar
 
Giriş Tarihi: 17-09-2007
Şehir: Istanbul
Mesajlar: 147
Arkadaşlar sade pilavın lezzetlisi hangi prinçle yapılır?. Bundan 3-4 yıl önce şok marketinden aldığım bir princin lezzetini hala daha hiçbir prinç te bulamadım. Kısa süre sonra bu prinç raflardan kayboldu..Şimdi hatırlamıyorum neydi..

Bilirsiniz princin lezzetli olanının damağınızda bıraktığı kendine has rahiyası vardır. eğer böylesine rastlarsanız yedikçe yemek istersiniz..

Şu sıralar böyle prinçten satan süpermarket markaları var mı?
Açık çuvallarda yapılan satışlara pek güvenmiyorum çünkü prinçin iyisini **** tavsiye edileni, fiziksel görüntü ve kokusundan tanıyacak kadar bilgiye sahip değilim..

Bilenler lütfen bilgi versin...Teşekkürler...

petulya Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 13-09-2008, 23:20   #8
Ağaç Dostu
 
limon's Avatar
 
Giriş Tarihi: 14-03-2007
Şehir: istanbul
Mesajlar: 6,265
Galeri: 637
Gönen Baldosu güzel olur diye biliriz ama kişiye göre değişebilir. Herkesin damak tadı farklı.

Geçenlerde İstinye Park'taki Günaydın Rest. çok lezzetli bir pilav yedim. Aslında adı pilav içinde yok yok, tek bir öğün olarak yenilebilir.

Genelde en çok pişirdiğim pilav havuçlu bezelyeli pilavdır. (Bezelyeleri mevsiminde alıp buzluğa atıyorum) Hem renkli oluyor, hem bahaneyle sebze de tüketiliyor.

Restorandaki aynı bezelyeli havuçlu pilav gibiydi ama içinde domates te vardı ayrıca çok küçük doğranmış lokum gibi yumuşak et parçaları ve nohut Yok yok yani içinde. Bu kadar karışık yemek türlerini pek sevmememe rağmen pilavı çok lezzetli buldum. O günden beri bezelyeli havuçlu pilav pişirirken içine bir de orta boy domates doğruyorum. Gerçekten güzel oluyor.

limon Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 29-10-2008, 20:10   #9
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 03-10-2008
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 322
Ben basmati pirinci kullanıyorum. Pilavı tane tane oluyor, şekli şemali de pek hoş; tavsiye ederim. Bir püf noktası da benden pilavın daha beyaz olmasını istiyorsanız pişerken içine 1 çay kaşığı limon suyu koyun. Eğer sarı bir pilav istiyorsanız ise bir tutam kaliteli zerdeçal koyabilirsiniz.

derya Derya Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 29-10-2008, 23:48   #10
Ağaç Dostu
 
ebrub's Avatar
 
Giriş Tarihi: 28-09-2008
Şehir: adana
Mesajlar: 130
Galeri: 2
Osmann ve Derya Derya'nın uyguladıklarını yapıyorum aynen ben de.Bir farkla ama, pirincin üzerine sıcak suyu dökünce, 1 tane de defne yaprağı ekliyorum, pişince çıkarıyorum. Hoş bir rahiya veriyor,tavsiye ederim.

ebrub Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 30-10-2008, 04:17   #11
Moderatör
 
Güler's Avatar
 
Giriş Tarihi: 26-04-2007
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 28,401
Galeri: 103
Bizim evde de pilavın her türlüsü pişer, ve mutlaka aranır. Eğer zeytinyağılı pilav (iç veya sebzeli) yapmayacaksam, mutlaka tereyağ kullanırım. Rahmetli annem tereyağını da evde yapar ve bizlere de dağıtırdı.
Ben de şu bahçe işlerine dalmadan önce bayağı yaptım, ama şimdilerde tembelliği ele aldığımdan Pınar veya Sütaş'ın tereyağını kullanıyorum. Ama şunu itiraf edetim ki evde yapılan tereyağ, çok daha güzel, çünkü ayranını iyice ayırabiliyorsunuz.
Bulgur pilavının haricinde kullandığım pirinç, Gönen Baldo'dur. İri dişli ve tane tane dökülür.
Sizler Marketlerde Gökbayrak adı altında da bulabilirsiniz.
Pirinç pilavını yerine göre sade, iç bademli, erişteli, ve domatesli olarak.
Çilav adı altındaki, yasemin pirincini de pulbiber ve bol dereotlu, bazen de karidesli yapıyorum.
Balık pişirdiğimde, eğer yanında sarmısaklı patetes yapmıyorsam, karidesli çilavı menüye eklerim.
Bulgur pilavını ise meyhane pilavı dedikleri usulde, hafif acılı, minik kuşbaşı etli ve sebzeli olarak yaparım.

Güler Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 30-10-2008, 09:25   #12
Ağaç Dostu
 
Adalet Yağcı's Avatar
 
Giriş Tarihi: 25-06-2008
Şehir: MERSİN
Mesajlar: 11,099
Galeri: 260
Merhabalar, ben yıllar önce Çorum Kargı dan piriç getirtmiştim, öyle çok gösterişli değildi, orta irilikte biraz tombulumsu, üzerinde ince ince kırmızı çizgileri olan bir pirinçti.
Bu pirincin lezzetini başka hiç bir pirinçte bulamadım, tekrar getirtmekte kısmet olmadı ne yazıkki.
Pirinci pişirmeden bir iki saat önce mutlaka tuzlu sıcak suda bekletirim, süzerken iyice yıkarım, ve orta ateşte piriçler birbirine yapışır gibi oluncaya kadar kavururum, kesinlikle sıcak su kullanırım, pirinci ve suyu hiç ölçmem, kavrulan pirincin üzerine bir parmak çıkıncaya kadar su ilavesi, hemen hemen tam gelir.

Birde bademli tavuklu pilav varki, çok güzel olur.
İki adet tavuk budunu(göğüste olabilir) haşlayıp, kemiklerinden ayırarark didiklenir, bir su bardağı dolusu kabukları soyulup hazırlanmış tuzlu badem, bir kaşık tereyağında kavrulur, sonunda didiklenmiş tavuk parçalarıda ilave edilerek biraz daha çevrilir, püf noktası baharatlarında,
Karabiber, Tarçın, Yenibahar, çok az kimyon, çok az kırmızı biber karışımı(bir yemek kaşığı kadar)tavukların üzerine ilave edilerek altı söndürülür.
Pişen pilava bu harç karıştırılır, üzerine yarım demet ince kıyılmış maydanoz serpilerek karıştırışlıp pilav demlenmeye bırakılır.

Seveceğinizi umuyorum, afiyet olsun.

Adalet Yağcı Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 30-10-2008, 09:29   #13
Ağaç Dostu
 
Cumhur Tonba's Avatar
 
Giriş Tarihi: 08-07-2008
Şehir: EDİRNE-ANTALYA
Mesajlar: 11,420
Galeri: 80
Eeee. Bu evlerde pilav pişer.
Elbet biraz da bize düşer.

Ellerinize sağlık.

Cumhur Tonba Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 30-10-2008, 09:57   #14
Ağaç Dostu
 
Adalet Yağcı's Avatar
 
Giriş Tarihi: 25-06-2008
Şehir: MERSİN
Mesajlar: 11,099
Galeri: 260
Tabii ki düşer, Sevgili Cumhur, afiyet olsun.

Cumhur Tonba beğendi.

Düzenleyen Adalet Yağcı : 10-12-2012 saat 17:01
Adalet Yağcı Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 30-10-2008, 10:32   #15
Ağaç Dostu
 
eylems's Avatar
 
Giriş Tarihi: 02-04-2008
Şehir: istanbul
Mesajlar: 1,444
Galeri: 58
Sayın Adalat Yağcı, Çorum Kargı'dan getirtiğiniz pirincin cinsi; tarifinize göre sarı kılçık.

eylems Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 30-10-2008, 10:35   #16
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 02-06-2008
Şehir: Kütahya
Mesajlar: 394
Arkadaşlar iyi ki bu sayfayı ramazan da okumamışım. Şimdi öğle yemeğini iple çekiyorum. Bu ne zevkli tarifler, insanın herbirine kaşık sallayası geliyor. Teşekkür etmek lazım emek verenlere...


Düzenleyen Doğal Doğa : 30-10-2008 saat 10:35 Neden: harf hatası
Doğal Doğa Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 30-10-2008, 10:45   #17
Ağaç Dostu
 
Adalet Yağcı's Avatar
 
Giriş Tarihi: 25-06-2008
Şehir: MERSİN
Mesajlar: 11,099
Galeri: 260
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi eylems Mesajı Göster
Sayın Adalat Yağcı, Çorum Kargı'dan getirtiğiniz pirincin cinsi; tarifinize göre sarı kılçık.
Ben bu pirinci nerede bulabilirim bir fikriniz varmı, Mersin'de bir sürü büyük market var ama ne yazıkki, satılan ürünler doğru dürüst isimlendirilmiyor.
Hangi yörenin olduğu, yöresel isimleri de verilse ulaşmak daha kolay olur.

İki sene önce de Konya Ermenek ten gelen kuru fasulye almıştım, fevkalade lezzetliydi, Fasulye deyince akla Erzincan ve Malatya gelir ama, bu gerçekten çok güzeldi, çok iri değildi, dermason cinsiydi, şimdi bulamıyorum aynı fasulyeden.
Pilav kuru fasulyesiz olurmu hiç?

Adalet Yağcı Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 30-10-2008, 11:14   #18
Ağaç Dostu
 
eylems's Avatar
 
Giriş Tarihi: 02-04-2008
Şehir: istanbul
Mesajlar: 1,444
Galeri: 58
Aslı Tosya pirincidir ama Kargı ile Tosya arası çok yakın aynı pirinci Kargı'da da bulmak mümkün. İsterseniz size yardımcı olabilirim.( Memleketim Tosya)

eylems Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 30-10-2008, 11:16   #19
Ağaç Dostu
 
Adalet Yağcı's Avatar
 
Giriş Tarihi: 25-06-2008
Şehir: MERSİN
Mesajlar: 11,099
Galeri: 260
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi eylems Mesajı Göster
Aslı Tosya pirincidir ama Kargı ile Tosya arası çok yakın aynı pirinci Kargı'da da bulmak mümkün. İsterseniz size yardımcı olabilirim.( Memleketim Tosya)
Çok sevinirim, Sevgili Eylems,
Nasıl halledebiliriz bu konuyu? İsterseniz özelden mesajlaşalım.

Adalet Yağcı Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 30-10-2008, 12:02   #20
Ağaç Dostu
 
Cumhur Tonba's Avatar
 
Giriş Tarihi: 08-07-2008
Şehir: EDİRNE-ANTALYA
Mesajlar: 11,420
Galeri: 80
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi eylems Mesajı Göster
Aslı Tosya pirincidir ama Kargı ile Tosya arası çok yakın aynı pirinci Kargı'da da bulmak mümkün. İsterseniz size yardımcı olabilirim.( Memleketim Tosya)
Kastamonu'da ortaokulu okurken okul olarak hababam sınıfı ve çeşitli eğlenceler düzenlemiş ve Kastamonu'nun ilçelerinde turneye çıkmiştık. 67 yıllarıydı. 41 sene geçti. Tosya'da yediğim piriç pilavının tadını hala unutamıyorum. O kadar mı lezzet olur?

Cumhur Tonba Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 30-10-2008, 12:05   #21
Ağaç Dostu
 
eylems's Avatar
 
Giriş Tarihi: 02-04-2008
Şehir: istanbul
Mesajlar: 1,444
Galeri: 58
Hepinize toptan göndereyim mi? ( Ortaklaşa sipariş olarak)

eylems Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 30-10-2008, 12:23   #22
Ağaç Dostu
 
Adalet Yağcı's Avatar
 
Giriş Tarihi: 25-06-2008
Şehir: MERSİN
Mesajlar: 11,099
Galeri: 260
Neden olmasın, pirinç te bir bitki neticede değilmi

Adalet Yağcı Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 30-10-2008, 12:31   #23
Ağaç Dostu
 
eylems's Avatar
 
Giriş Tarihi: 02-04-2008
Şehir: istanbul
Mesajlar: 1,444
Galeri: 58
Ya da çeltik göndereyim siz kendi pirincinizi yetiştirin. Kovada nilüfer oluyor da pirinç niye olmasın

eylems Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 30-10-2008, 13:02   #24
Kaybettik...
 
praecox's Avatar
 
Giriş Tarihi: 12-06-2006
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 4,603
Galeri: 21
Bir zamanlar Bersani pirinci vardı. Bakıyorum artık bu çeşit telafuz dahi edilmiyor.
Basmati yerine de acem pirinci denen cilo olurdu. Bunun yerini tadsız tuzsuz jasemin türleri satılmakda.

Zaten Baldo gibi pirinçlerin de unlanmasın diye hangi polimer yağ asitleri ile kaplandığını bilmek dahi istemiyorum

praecox Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 30-10-2008, 13:50   #25
Ağaç Dostu
 
eylems's Avatar
 
Giriş Tarihi: 02-04-2008
Şehir: istanbul
Mesajlar: 1,444
Galeri: 58
Çok eskilerden kalma bir fabrikada; bazen kendi hakkımıza düşen çeltiği, bazende bir tanıdığımın çeltiğini döğdürüyorum. Unlu unlu aldığım için çok şükür ki pirincin kaplandığı yağ asitlerine pek maruz kalmıyorum. ( Sarı kılçık bitince Gökbayrak' a birkaç kez madur olmuşluğum oldu.)

eylems Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 30-10-2008, 18:15   #26
Ağaç Dostu
 
ebrub's Avatar
 
Giriş Tarihi: 28-09-2008
Şehir: adana
Mesajlar: 130
Galeri: 2
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi eylems Mesajı Göster
Hepinize toptan göndereyim mi? ( Ortaklaşa sipariş olarak)
Sn.Eylems ben de talibim bu pirince...

ebrub Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 30-10-2008, 18:47   #27
Ağaç Dostu
 
petulya's Avatar
 
Giriş Tarihi: 17-09-2007
Şehir: Istanbul
Mesajlar: 147
Eylems denemek için bende sipariş verebilirim..Ama şu evdeki prinç stoklarını bir tüketelim haber vericem..

petulya Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 30-10-2008, 21:51   #28
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 03-10-2008
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 322
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi praecox Mesajı Göster
Bir zamanlar Bersani pirinci vardı. Bakıyorum artık bu çeşit telafuz dahi edilmiyor.
Basmati yerine de acem pirinci denen cilo olurdu. Bunun yerini tadsız tuzsuz jasemin türleri satılmakda.

Zaten Baldo gibi pirinçlerin de unlanmasın diye hangi polimer yağ asitleri ile kaplandığını bilmek dahi istemiyorum
Sevgili Preacox acaba basmati pirinci içinde aynı polimer yağ asidi ile kaplama yapılıyor mu?
Bu pirincin kendine has hoş bir kokusu var acaba işleme maruz kalmadığından mı yoksa tam tersi midir?

derya Derya Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 30-10-2008, 22:27   #29
Ağaç Dostu
 
Adalet Yağcı's Avatar
 
Giriş Tarihi: 25-06-2008
Şehir: MERSİN
Mesajlar: 11,099
Galeri: 260
Bu gün, bütün Mersin'de Tosya sarı kılçık aradım, yoktu.
Bir yerde Maraş pirinci buldum, sarı kılçığa çok benziyordu, yarım kg. aldım, akşamda pişirdim, çok daha pahalıya aldığım baldo pirinçlerden daha lezzetliydi.
Yarın gidip kışlık pirincimi almayı düşünüyorum, aldığım yere az gelmiş bitebilirmiş.

Adalet Yağcı Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 30-10-2008, 22:28   #30
Ağaç Dostu
 
Cumhur Tonba's Avatar
 
Giriş Tarihi: 08-07-2008
Şehir: EDİRNE-ANTALYA
Mesajlar: 11,420
Galeri: 80
Çeltik ekim yerine yakın olan arkadaşlar çeltik olarak alıp, sadece kabuklarını soydurarak kullanabilir. (Dış kabuk) Bu da sağlıklı bir alternatifdir. Bence.

Cumhur Tonba Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla

Konu Araçları
Mod Seç

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 13:03.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024