14-01-2008, 11:50 | #1 |
Ağaç Dostu
|
Kuzey Kıbrıs yemekleri
Hepinize selamlar, Birsen hanim hos geldiniz. Genclere belki buradan da birseyler ogretebilirsiniz. Ornegin ev yapimi limonatanin nasil yapildigini burada anlatsaniz ve daha sonralari da Kibrisa ozgu unutulmiya baslamis(ve ya unutulmiyan) diger yemeklerin tarifelerini anlatsaniz ne guzel olur. Bir ara da mutlaka hellim boregini tarif etmelisiniz(ben hellim boregini bal ile yerim) Turkiyedeki dostlarimiz da hellim boregini ogrenmis olur. Saglicakla kaliniz. |
18-01-2008, 18:53 | #3 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Hellim böreği: Biliyorsunuz hellim böreği için en yakışan eski hellimdir.Oralarda hellim buluyor musunuz?Bulmuyorsanız yeni hellimden de yapabilirsiniz ama o alışılmış tadı olmaz. Hellim rendelenir.bir tavaya zeytin yağı ve az ayçiçek yağı koyarak ince doğranmış 4-5 iri soğan pembeleşinceye kadar kızartılır.Sıcak olarak rendelenmiş hellimlerin üstüne dökülüp iyice karıştırılır. Öte yandan çukur bir kaba esmer un (böreklik) elenir.Ortası açılarak biraz ılık su,ağız tadına göre tuz,ılık su ve yarım kahve fincanı ayçiçek yağı konarakele yapışmayan , orta yumuşaklıkta bir hamur yapılır. Üstü örtülerek dinlendirilir. Oklava ile yumruk büyüklüğünde bir hamur yufka gibi açılır. çok ince olmayan bir beze açılır. Yuvarlak bezenin yarısı oklavaya sarılır . Geriye kalan bezenin üstüne iki çorba kaşığı hellim yan yana aralıklarla dizilir ve oklavaya sarılmış beze üstlerine kapatılır.Böreklerin arası 2 santim kadar olmalıdır. Ellerinizle bastırarak boşluklar yapıştırılır. Geniş ağızlı bir çay fincanı veya bardakla börekler kesilir ve geriye kalan hamur bitirilinceye kadar bir tepside üstü örtülü olarak muhafaza edilir.Sac veya geniş bir tava orta ateşin üstüne otutulur ve süratle altüst edilerek (yağsız) pişirilir.Bu arada nefis kokusu bütün sokağa yayılır. kahvaltı veya yemeklerin yanında ballı veya sade olarak yenir. Not: Böreklerin kurumaması için tavadan alınır alınmaz bir tencerenin dibine yayılmış birkaç kat kağıt peçeteüstüne çıkarılır.hemen temiz bir peçeteyle kapatılır. AFİYET OLSUN |
|
19-01-2008, 12:59 | #4 |
Ağaç Dostu
|
Birsen hanim hellim boregi tarifi icin tesekurler. Buket hanimin sozu var bir gun hellim boregi yaptiginizda o da fotograf cekip bizlerle paylasacak. Buralarda hellim vardir da lezzeti ordaki hellimler gibi degiledir. Yine de hic yoktan iyidir. Borekten acilmisken, belkide simdiki genclerin duymadigi bir boregi animsatayim "AGIZ BOREGI" (agiz, keci koyun ve ineklerin dogum yaptiktan sonra ilk bir iki hafta icerisindeki sure icerisinde, sutlerinin, normal sutten daha peltek olmasi) Rahmetli nenemin, keciler dogum yaptiktan sonra yaptigi guzel mis gibi bir borek yillar var tatmadigim halde tadini unutmadim. Saglicakla kaliniz. |
19-01-2008, 14:03 | #5 | |
Serhan
|
Ah bu gençlik =))
Alıntı:
|
|
19-01-2008, 16:19 | #6 |
Ağaç Dostu
|
Serhan, bu söylediğinin adının ne olduğunu bilmiyorum ama geçenlerde bir arkadaşım yaptı ve bana ikram etti ben pekmezsiz, sekerleyerek yemiştim. Pekmezlisini de denedim ama ağız tadıma uygun değildi! Teleme neydi? İsmini biliyorum. Ama bu yediğimiz mi? Yoksa o başka bir şey mi? Bilen varsa ve anlatırsa sevineceğim. |
19-01-2008, 16:46 | #7 |
Serhan
|
. Buket hanım, inanın bende bilmiyorum ama bilen birileri vardır eminim. Aklıma gelmişken yazayım, anneannemin bize ağızdan pirohu yaptığını biliyorum (Esentepe'de söylendiği gibi yazdım bazı bölgelerde pirofu da dendiğini duymuştum). . Şimdi bol nor rendeli ve naneli sıcak sıcak, ağızdan yapılmış pirohu olsa da hep birlikte yesek =)). |
19-01-2008, 16:55 | #8 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 11-12-2007
Şehir: K.K.T.C.
Mesajlar: 199
|
Buket hanım sizin yediğiniz büyük bir ihtimalle bildiğimiz taze nordur, benim bildiğim hellim yapımında, mayalanmış hellim malzemesi alındıktan sonra, kalan hellim suyu ısıtılır, dibe çöken hellim kalıntılarına teleme denir. Tabii bu evde yapılan hellimde olur. Fabrikada nasıl yapıldığını bilmiyorum. |
19-01-2008, 17:07 | #9 |
Ağaç Dostu
|
Bilmiyorum ki!!! Ama nor değildi. Sanırım ağızdı. Öyle şekerlemiş ve yemiştim. Sergül Hanım; sen oldukça maharetlisin, belki de evde hellim de yapıyorsundur. Eğer yapımını bilirsen bize anlatır mısın? Ağaçlar.net'te bazı üyeler Türkiye'de olmamasına rağmen bulup buluşturup hellim kullanıyor ve hellimi çok seviyor. Belki de denemek isterler. Ne dersin? |
19-01-2008, 18:20 | #10 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 11-12-2007
Şehir: K.K.T.C.
Mesajlar: 199
|
Buket hanım, haklısınız helim yapımını biliyorum. Yıllar önce babam çobancılık yapmıştı. Dolayısyle birçok kez hellim yapımını gördüm. Hatta annemin çok rahatsız olduğu bir günde mayalanmış sütü hellim yapmıştım. Aklımda kaldığı kadarıyla şöyleydi: Helim yapımı Önce süt mayasıyla mayalanır, tabi süte göre ölçüsü var. Sütü mayalanmadan nor için süt ayrılır. Maya tutuktan sonra bu yoğurda benzeyen malzeme karıştırılır özel kalıplara konulur ve birkaç kez kalıpta çevrilir. Sonra kapta kalan su ısıtılır, dibe çöken varsa toplanır çünkü toplanmazsa helimlere yapışır, şeklini bozar. Başta ayırdığımız süt kalan suya katılır ve bu da nora dönüşür. Nor oluşmadan kalıptaki hellimler kaynayan suya atılır, pişirilir. Oluşan nor toplanır kalıba konur, pişen helim çıkarılır soğuduktan sonra tuzlanır. Afiyet olsun. Benim bildiğim bu kadar. |
20-01-2008, 17:44 | #12 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 15-09-2006
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 3,592
|
Nereden aklınıza gelir bu ağız sütü dostlar. Bizde ağız sütünü eskiler yeni doğan ama iyi beslenemeyen bebeklere ,hasta insanlara,nekahat döneminde hastalara içirirler. Son zamanlarda keçi ağız sütü için önemli çalışmalar var. Keçi sütü anne sütüne en yakın süt olduğu için ve hücre yenileme özelliği olduğu için genetik bilimciler önemli çalışmalar yapmaktalar. Ben her ilkbaharda Sütçülere gittiğim zaman ne yapar eder ağız sütü bulur ve birkaç gün ondan içerim. Herkesede tavsiye ederim. ) |
25-01-2008, 11:52 | #16 |
Ağaç Dostu
|
Birsel hanim, sadece katmermi yaptiniz, katmerden once borek yapilmadimi? (annem borekleri yaptiktan sonra kalan hamur ile katmer yapiyordu)yoksa yapildi da fotograf cekmege firsat mi kalmadi |
26-01-2008, 20:52 | #17 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 15-09-2006
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 3,592
|
Sevgili Ali, Vallahi iki gündür Şeftali kebabı diye inledim durdum Şilede sonunda kasaptan rica minnet malzemeyi temin edip yaptık. Vallahi Bacanakla beraber kulağını çınlata çınlata yedik. Selam ve sevgilerimle uzaktaki dost. |
27-01-2008, 13:44 | #18 |
Ağaç Dostu
|
Mahmut bey, afiyet olsun. Bu gun yillardir gormedigim, Kibristan gelen dostltlarimi gormek icin gittigim arkadasim da mangal yakmis. Seftali da vardi. Iki, uc tane de ben yedim. Canim daha fazlasini cektigi halde kendimi frenleyip baska yemedim Saglicakla kaliniz. |
28-01-2008, 17:42 | #20 |
Ağaç Dostu
|
Ali Bey. Size de afiyet olsun. Ama biryaştan sonra şeftali kebabı çok riskli.Senede bir defa yetiyor. O yüzden sizi çok takdir ettim.İnsan kendisine zararlı besinler karşısında iradesine hakim olmalı. Gelelim katmere. O günlük sadece katmer yaptım. Ama geleneksel Türk aileleri dediğiniz gibi hamur işi yapılan günde hepsini yapıyorlardı. Bizimkiler de öyle. bir de el makarnamız ve el şehriyemiz vardı ben çocukken. Şimdi artık yapan kalmadı. Ben o makarna bullinin tadını da çok arıyorum.Biz neden böyle olduk Ali Bey? Neden gelenek ve göreneklerimizi çocuklarımıza ve torunlarımıza taşıyamadık? Ama size söz veriyorum birgün Onları da yapıp resmini olsun size ulaştıracağım.Kıbrısta görüşmek üzere.Torunu benim için koklayın. |
28-01-2008, 21:37 | #22 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 11-12-2007
Şehir: K.K.T.C.
Mesajlar: 199
|
Herkese selamlar. Birsen hanım bir süredir Esentepe'de olduğum için internete giremiyordum, ADSL modemi, hep avantaj değilmiş köydeki telefon hattı bu modemi desteklemediğinden dolayı köyde internetim yok. Bu arada köyde kabak böreği, pilavuna yaptık(annem ile birlikte) Fotoğraflarını sizlerle paylaşmak istedim. İnşallah yakın zamanda sadece fotoğraflarını değil börekleri de paylaşırız. |
29-01-2008, 11:27 | #23 |
Ağaç Dostu
|
oooo, Sergül hanım, maşallah ellerinize sağlık. Doğrusu yemiş kadar olduk. Eminim bunların tariflerini isteyen arkadaşlar olacak. Her ne kadar Birsen Hanım'ın katmer tarifini de henüz almadıysak da...Ben onlardan yedim çok güzeldiler. |
29-01-2008, 13:06 | #24 |
Ağaç Dostu
|
Hepinize selamlar. Birsen hanim gelenek ve gorenek konusunda belki sadece sucun yarisi bizim diger yarisi da genclerin ilgisizliginden(Tum gencler degil)olmustur. 40-50 yil once ta ilkokuldan baslayip ortaokulda suren, Kizlar icin "Ev isleri" erkeler icin de "El isleri" hem kizlar hem erkekler icin de "Bahce isi" dersleri vardi. Kizkardesimin okulda yapip eve getirdigi cesit cesit tatlilar yemekler vardi. Ben el islerinde kitap ciltlemeyi ogrenmis, sonra seramik ogrenmeyi denemistim. Herkesin okulda 1x2 metre boyunda parsellenmis toprak parcalari vardi , Kimisi cicek, sogan, bakla, luvana, golyandro gibi seyler ekiyordu ve cok ogretici oluyordu. Bilmem simdi okullarda bu gibi dersler varmidir? Sergul hanim elerinize saglik(annenizin de) Kabak boregi(bittasi) pirinclimiydi bulgurlumuydu, icerisinde kuru uzum de vardi degilmi? Rahmetli teyzemin yaptigi bir "Bugday dondurmasi" vardi boyle bir tatli ismi duydunuzmu? daha sonra tarif etmiye calisacagim. Yemesine doyum olmuyordu. Serhan, annenin ve nenenin yaptigi bu guzel yiyeceklerden dolayi sansli birisin, Lemonata icin en zor isi sen yapsanda sanslisin Buket ve Sengul hanimlar bonsaide bir ilerleme, gelisme varmidir? Yakinlarinizda bonsai denemeleri ve calismalari yapan Msgurkan beyin bilgilerinden yararlanmalisiniz. Hepiniz saglicakla kaliniz. |
29-01-2008, 17:53 | #25 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 11-12-2007
Şehir: K.K.T.C.
Mesajlar: 199
|
Buket Hanım teşekürler, ilgilenen arkadaşlara ****** tarifini verebilirim. Tarifi paylaşmaktan mutlu olurum. Ali Bey kabak börekleri bulgurlu, marahalı ve kuru üzümlüydü. |
30-01-2008, 17:10 | #27 |
Ağaç Dostu
|
Selam Sergül Hanım. Afiyet olsun. Ne tesadüf ben de bugün ayni şeyleri ve bir de havuçlu kek yaptım. Bu gibi şeyler artık sadece misafir geleceğinde yapılır oldu.Malum sağlık sorunları.Buketin şikayeti varmış. Katmer tarifini vereyim : Esmer (veya yerli un)veya böreklik un ılık su ,tuz ve yarım kahve fincanı kadar sıvı yağla yoğrulup üstü örtülerek yarım saat kadar dinlendirilir. Oklava ile ınce bir beze açılarak dörde bölünür. Her parçanın üzerine taze kaymak yağı veya benim yaptığım gibi yeni çıkmış zeytinyağı sürülerek katlanır. Yağsız tavada orta ateşte altüst edilerek pişirilir.Arzu edenler bezeyi katlamadan yağın üstüne ağız tadına göre toz şeker serper veya piştikten sonra bala batırılarak yenir.Afiyet olsun. Not:Hamur yoğurmak istemeyenler bir paket yufka alıp çok kısa sürede katmer yapabilir. |
16-02-2008, 20:31 | #28 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 11-12-2007
Şehir: K.K.T.C.
Mesajlar: 199
|
Sergül Tatlısı
Adını Sergül Tatlısı olarak layik gördüğünüz tatlıyı, sonunda yaptım. Söz verdiğim gibi resimlerini gönderiyorum. |
16-02-2008, 20:44 | #29 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
|
|
|
|