agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Sebze Yemekleri (https://www.agaclar.net/forum/sebze-yemekleri/)
-   -   Kuzey Kıbrıs yemekleri (https://www.agaclar.net/forum/sebze-yemekleri/8184.htm)

Ali H. ALI 14-01-2008 11:50

Kuzey Kıbrıs yemekleri
 
Hepinize selamlar, Birsen hanim hos geldiniz.
Genclere belki buradan da birseyler ogretebilirsiniz. Ornegin ev yapimi limonatanin nasil yapildigini burada anlatsaniz ve daha sonralari da Kibrisa ozgu unutulmiya baslamis(ve ya unutulmiyan) diger yemeklerin tarifelerini anlatsaniz ne guzel olur.

Bir ara da mutlaka hellim boregini tarif etmelisiniz(ben hellim boregini bal ile yerim:)) Turkiyedeki dostlarimiz da hellim boregini ogrenmis olur.

Saglicakla kaliniz.

Buket Aknar 14-01-2008 16:50

Annem hellim(soğan) böreğini çok güzel yapar. Ben sadece yerim ama annem eminim yapımını çok güzel anlatacaktır. Ben de uygun zamanda fotoğraflarını eklerim.

Birsen Şemseddin 18-01-2008 18:53

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Ali H. ALI (Mesaj 194059)
Hepinize selamlar, Birsen hanim hos geldiniz.
Genclere belki buradan da birseyler ogretebilirsiniz. Ornegin ev yapimi limonatanin nasil yapildigini burada anlatsaniz ve daha sonralari da Kibrisa ozgu unutulmiya baslamis(ve ya unutulmiyan) diger yemeklerin tarifelerini anlatsaniz ne guzel olur.

Bir ara da mutlaka hellim boregini tarif etmelisiniz(ben hellim boregini bal ile yerim:)) Turkiyedeki dostlarimiz da hellim boregini ogrenmis olur.

Saglicakla kaliniz.

Ali Bey merhaba,uzaklarda insanın canı neler çekiyor. Çok haklısınız. Ben kısa yolculuklarımda bile ( Kıbrısa dönerdönmez şunu pişireceğim, bunu yapacağım )diye düşünüyorum. Artık sizlerin ;yılların çokluğunda neler özlediğinizi çok iyi anlıyorum.

Hellim böreği:

Biliyorsunuz hellim böreği için en yakışan eski hellimdir.Oralarda hellim buluyor musunuz?Bulmuyorsanız yeni hellimden de yapabilirsiniz ama o alışılmış tadı olmaz.

Hellim rendelenir.bir tavaya zeytin yağı ve az ayçiçek yağı koyarak ince doğranmış 4-5 iri soğan pembeleşinceye kadar kızartılır.Sıcak olarak rendelenmiş hellimlerin üstüne dökülüp iyice karıştırılır.

Öte yandan çukur bir kaba esmer un (böreklik) elenir.Ortası açılarak biraz ılık su,ağız tadına göre tuz,ılık su ve yarım kahve fincanı ayçiçek yağı konarakele yapışmayan , orta yumuşaklıkta bir hamur yapılır. Üstü örtülerek dinlendirilir.

Oklava ile yumruk büyüklüğünde bir hamur yufka gibi açılır. çok ince olmayan bir beze açılır. Yuvarlak bezenin yarısı oklavaya sarılır . Geriye kalan bezenin üstüne iki çorba kaşığı hellim yan yana aralıklarla dizilir ve oklavaya sarılmış beze üstlerine kapatılır.Böreklerin arası 2 santim kadar olmalıdır.

Ellerinizle bastırarak boşluklar yapıştırılır. Geniş ağızlı bir çay fincanı veya bardakla börekler kesilir ve geriye kalan hamur bitirilinceye kadar bir tepside üstü örtülü olarak muhafaza edilir.Sac veya geniş bir tava orta ateşin üstüne otutulur ve süratle altüst edilerek (yağsız) pişirilir.Bu arada nefis kokusu bütün sokağa yayılır. kahvaltı veya yemeklerin yanında ballı veya sade olarak yenir.

Not: Böreklerin kurumaması için tavadan alınır alınmaz bir tencerenin dibine yayılmış birkaç kat kağıt peçeteüstüne çıkarılır.hemen temiz bir peçeteyle kapatılır.

AFİYET OLSUN

Ali H. ALI 19-01-2008 12:59

Birsen hanim hellim boregi tarifi icin tesekurler. Buket hanimin sozu var bir gun hellim boregi yaptiginizda o da fotograf cekip bizlerle paylasacak.

Buralarda hellim vardir da lezzeti ordaki hellimler gibi degiledir. Yine de hic yoktan iyidir.

Borekten acilmisken, belkide simdiki genclerin duymadigi bir boregi animsatayim
"AGIZ BOREGI" (agiz, keci koyun ve ineklerin dogum yaptiktan sonra ilk bir iki hafta icerisindeki sure icerisinde, sutlerinin, normal sutten daha peltek olmasi) Rahmetli nenemin, keciler dogum yaptiktan sonra yaptigi guzel mis gibi bir borek yillar var tatmadigim halde tadini unutmadim.

Saglicakla kaliniz.

Serhan 19-01-2008 14:03

Ah bu gençlik =))
 
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Ali H. ALI (Mesaj 195828)
Birsen hanim hellim boregi tarifi icin tesekurler.
Borekten acilmisken, belkide simdiki genclerin duymadigi bir boregi animsatayim
"AGIZ BOREGI" (agiz, keci koyun ve ineklerin dogum yaptiktan sonra ilk bir iki hafta icerisindeki sure icerisinde, sutlerinin, normal sutten daha peltek olmasi) Rahmetli nenemin, keciler dogum yaptiktan sonra yaptigi guzel mis gibi bir borek yillar var tatmadigim halde tadini unutmadim.

Saglicakla kaliniz.

. Ali bey ben ağız böreği yemeyeli nasıl bir tadı olduğunu unuttum fakat hatırladığım babaannemden aldığımız ağızı patates püresi veya norlaşana kadar (nasıl tarif edeceğimi bilemedim bağışlayın ama siz büyüklerimin beni anlayacağını düşünüyorum) pişirdikten sonra pekmez ile veya şekerle karıştırıp yediğimdir. Gerçekten canım da çekti ;)

Buket Aknar 19-01-2008 16:19

Serhan, bu söylediğinin adının ne olduğunu bilmiyorum ama geçenlerde bir arkadaşım yaptı ve bana ikram etti ben pekmezsiz, sekerleyerek yemiştim. Pekmezlisini de denedim ama ağız tadıma uygun değildi!
Teleme neydi? İsmini biliyorum. Ama bu yediğimiz mi? Yoksa o başka bir şey mi? Bilen varsa ve anlatırsa sevineceğim.

Serhan 19-01-2008 16:46

. Buket hanım, inanın bende bilmiyorum ama bilen birileri vardır eminim. Aklıma gelmişken yazayım, anneannemin bize ağızdan pirohu yaptığını biliyorum (Esentepe'de söylendiği gibi yazdım bazı bölgelerde pirofu da dendiğini duymuştum).

. Şimdi bol nor rendeli ve naneli sıcak sıcak, ağızdan yapılmış pirohu olsa da hep birlikte yesek =)).

Sergül 19-01-2008 16:55

Buket hanım sizin yediğiniz büyük bir ihtimalle bildiğimiz taze nordur, benim bildiğim hellim yapımında, mayalanmış hellim malzemesi alındıktan sonra, kalan hellim suyu ısıtılır, dibe çöken hellim kalıntılarına teleme denir. Tabii bu evde yapılan hellimde olur. Fabrikada nasıl yapıldığını bilmiyorum.

Buket Aknar 19-01-2008 17:07

Bilmiyorum ki!!! Ama nor değildi. Sanırım ağızdı. Öyle şekerlemiş ve yemiştim.

Sergül Hanım; sen oldukça maharetlisin, belki de evde hellim de yapıyorsundur. Eğer yapımını bilirsen bize anlatır mısın? Ağaçlar.net'te bazı üyeler Türkiye'de olmamasına rağmen bulup buluşturup hellim kullanıyor ve hellimi çok seviyor. Belki de denemek isterler. Ne dersin?

Sergül 19-01-2008 18:20

Buket hanım, haklısınız helim yapımını biliyorum. Yıllar önce babam çobancılık yapmıştı. Dolayısyle birçok kez hellim yapımını gördüm. Hatta annemin çok rahatsız olduğu bir günde mayalanmış sütü hellim yapmıştım. Aklımda kaldığı kadarıyla şöyleydi:

Helim yapımı

Önce süt mayasıyla mayalanır, tabi süte göre ölçüsü var. Sütü mayalanmadan nor için süt ayrılır.

Maya tutuktan sonra bu yoğurda benzeyen malzeme karıştırılır özel kalıplara konulur ve birkaç kez kalıpta çevrilir.

Sonra kapta kalan su ısıtılır, dibe çöken varsa toplanır çünkü toplanmazsa helimlere yapışır, şeklini bozar.

Başta ayırdığımız süt kalan suya katılır ve bu da nora dönüşür. Nor oluşmadan kalıptaki hellimler kaynayan suya atılır, pişirilir.

Oluşan nor toplanır kalıba konur, pişen helim çıkarılır soğuduktan sonra tuzlanır.

Afiyet olsun. Benim bildiğim bu kadar.

Buket Aknar 19-01-2008 19:11

Anladığım kadarı ile zor iş. Ama evde yapılan hellimler, hele aralarında bir dal nane olunca daha bir güzel oluyor.

Mahmut Leventoğlu 20-01-2008 17:44

Nereden aklınıza gelir bu ağız sütü dostlar. Bizde ağız sütünü eskiler yeni doğan ama iyi beslenemeyen bebeklere ,hasta insanlara,nekahat döneminde hastalara içirirler. Son zamanlarda keçi ağız sütü için önemli çalışmalar var.
Keçi sütü anne sütüne en yakın süt olduğu için ve hücre yenileme özelliği olduğu için genetik bilimciler önemli çalışmalar yapmaktalar.
Ben her ilkbaharda Sütçülere gittiğim zaman ne yapar eder ağız sütü bulur ve birkaç gün ondan içerim. Herkesede tavsiye ederim. :))

Serhan 20-01-2008 22:25

Mahmut bey öncelikle selamlar, mesajınızdan anladığım kadarıyla size göre ağız bir ilaç =))

Birsen Şemseddin 24-01-2008 17:37

Geçen gün tarifini verdiğim börekten sonra bugün de katmer yaptım. Siz olmadan boğazımdan geçmedi. Buyurun katmer yemeye. Afiyet olsun.

Serhan 24-01-2008 21:22

Ellerinize sağlık Birsen hanım çok güzel görünüyorlar:) [Ye beni yebeni derler:)]

Ali H. ALI 25-01-2008 11:52

Birsel hanim, sadece katmermi yaptiniz, katmerden once borek yapilmadimi? (annem borekleri yaptiktan sonra kalan hamur ile katmer yapiyordu)yoksa yapildi da fotograf cekmege firsat mi kalmadi:)

Mahmut Leventoğlu 26-01-2008 20:52

Sevgili Ali,
Vallahi iki gündür Şeftali kebabı diye inledim durdum Şilede sonunda kasaptan rica minnet malzemeyi temin edip yaptık. Vallahi Bacanakla beraber kulağını çınlata çınlata yedik.
Selam ve sevgilerimle uzaktaki dost.

Ali H. ALI 27-01-2008 13:44

Mahmut bey, afiyet olsun.
Bu gun yillardir gormedigim, Kibristan gelen dostltlarimi gormek icin gittigim arkadasim da mangal yakmis. Seftali da vardi. Iki, uc tane de ben yedim. Canim daha fazlasini cektigi halde kendimi frenleyip baska yemedim:)
Saglicakla kaliniz.

Birsen Şemseddin 28-01-2008 17:33

Mahmut Bey şeftali kebabı afiyet olsun. İnşallah Kıbrıs ta da yemek nasip olur.Ben ayni yemekleri başka ülkelerde yaptığım zaman nedense ayni tadı alamıyorum.

Birsen Şemseddin 28-01-2008 17:42

Ali Bey. Size de afiyet olsun. Ama biryaştan sonra şeftali kebabı çok riskli.Senede bir defa yetiyor. O yüzden sizi çok takdir ettim.İnsan kendisine zararlı besinler karşısında iradesine hakim olmalı.
Gelelim katmere. O günlük sadece katmer yaptım. Ama geleneksel Türk aileleri dediğiniz gibi hamur işi yapılan günde hepsini yapıyorlardı. Bizimkiler de öyle. bir de el makarnamız ve el şehriyemiz vardı ben çocukken. Şimdi artık yapan kalmadı. Ben o makarna bullinin tadını da çok arıyorum.Biz neden böyle olduk Ali Bey?

Neden gelenek ve göreneklerimizi çocuklarımıza ve torunlarımıza taşıyamadık?
Ama size söz veriyorum birgün Onları da yapıp resmini olsun size ulaştıracağım.Kıbrısta görüşmek üzere.Torunu benim için koklayın.

Birsen Şemseddin 28-01-2008 17:45

Serhan anladığım kadarıyle bunları annen de yapıyor. sevdiğinden de belli. Oysa bazı gençler adını bile duymadılar.
Annen epeydir yok. iyidir inşallah. selamlar.

Sergül 28-01-2008 21:37

Herkese selamlar. Birsen hanım bir süredir Esentepe'de olduğum için internete giremiyordum, ADSL modemi, hep avantaj değilmiş köydeki telefon hattı bu modemi desteklemediğinden dolayı köyde internetim yok. Bu arada köyde kabak böreği, pilavuna yaptık(annem ile birlikte) Fotoğraflarını sizlerle paylaşmak istedim. İnşallah yakın zamanda sadece fotoğraflarını değil börekleri de paylaşırız.

Buket Aknar 29-01-2008 11:27

oooo, Sergül hanım, maşallah ellerinize sağlık. Doğrusu yemiş kadar olduk. Eminim bunların tariflerini isteyen arkadaşlar olacak. Her ne kadar Birsen Hanım'ın katmer tarifini de henüz almadıysak da...Ben onlardan yedim çok güzeldiler.

Ali H. ALI 29-01-2008 13:06

Hepinize selamlar. Birsen hanim gelenek ve gorenek konusunda belki sadece sucun yarisi bizim diger yarisi da genclerin ilgisizliginden(Tum gencler degil)olmustur.

40-50 yil once ta ilkokuldan baslayip ortaokulda suren, Kizlar icin "Ev isleri" erkeler icin de "El isleri" hem kizlar hem erkekler icin de "Bahce isi" dersleri vardi. Kizkardesimin okulda yapip eve getirdigi cesit cesit tatlilar yemekler vardi. Ben el islerinde kitap ciltlemeyi ogrenmis, sonra seramik ogrenmeyi denemistim. Herkesin okulda 1x2 metre boyunda parsellenmis toprak parcalari vardi , Kimisi cicek, sogan, bakla, luvana, golyandro gibi seyler ekiyordu ve cok ogretici oluyordu. Bilmem simdi okullarda bu gibi dersler varmidir?

Sergul hanim elerinize saglik(annenizin de) Kabak boregi(bittasi) pirinclimiydi bulgurlumuydu, icerisinde kuru uzum de vardi degilmi?

Rahmetli teyzemin yaptigi bir "Bugday dondurmasi" vardi boyle bir tatli ismi duydunuzmu? daha sonra tarif etmiye calisacagim. Yemesine doyum olmuyordu.

Serhan, annenin ve nenenin yaptigi bu guzel yiyeceklerden dolayi sansli birisin, Lemonata icin en zor isi sen yapsanda sanslisin:)

Buket ve Sengul hanimlar bonsaide bir ilerleme, gelisme varmidir?
Yakinlarinizda bonsai denemeleri ve calismalari yapan Msgurkan beyin bilgilerinden yararlanmalisiniz.

Hepiniz saglicakla kaliniz.

Sergül 29-01-2008 17:53

Buket Hanım teşekürler, ilgilenen arkadaşlara ****** tarifini verebilirim. Tarifi paylaşmaktan mutlu olurum. Ali Bey kabak börekleri bulgurlu, marahalı ve kuru üzümlüydü.

Serhan 29-01-2008 19:07

Ali Bey çok şanslıyım haklısınız bunun farkındayım, gerçi ben kabak böreğini pek sevmem :) lemonata konusuna gelince biraz yorucu olduğu doğru ama idare edeceğim artık :)

Birsen Şemseddin 30-01-2008 17:10

Selam Sergül Hanım. Afiyet olsun. Ne tesadüf ben de bugün ayni şeyleri ve bir de havuçlu kek yaptım. Bu gibi şeyler artık sadece misafir geleceğinde yapılır oldu.Malum sağlık sorunları.Buketin şikayeti varmış.

Katmer tarifini vereyim :

Esmer (veya yerli un)veya böreklik un ılık su ,tuz ve yarım kahve fincanı kadar sıvı yağla yoğrulup üstü örtülerek yarım saat kadar dinlendirilir.

Oklava ile ınce bir beze açılarak dörde bölünür. Her parçanın üzerine taze kaymak yağı veya benim yaptığım gibi yeni çıkmış zeytinyağı sürülerek katlanır.

Yağsız tavada orta ateşte altüst edilerek pişirilir.Arzu edenler bezeyi katlamadan yağın üstüne ağız tadına göre toz şeker serper veya piştikten sonra bala batırılarak yenir.Afiyet olsun.

Not:Hamur yoğurmak istemeyenler bir paket yufka alıp çok kısa sürede katmer yapabilir.

Sergül 16-02-2008 20:31

Sergül Tatlısı
 
Adını Sergül Tatlısı olarak layik gördüğünüz tatlıyı, sonunda yaptım. Söz verdiğim gibi resimlerini gönderiyorum. ;)

Buket Aknar 16-02-2008 20:44

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Sergül (Mesaj 185257)
Teşekkürler Buket hanım, tığ işini öğrenmek isterseniz yardımcı olabilirim.

Tatlı tarifi:
Hamuru için malzemeler: 1 kalıp sana(yağ), 1 çay fincanı yoğurt, 2 vanilya, 1 kabartma tozu, aldığı kadar da un. Kulak memesi yumuşaklığına gelinceye kadar yoğrulur ve bir kenarda bekletilir. Bu arada iç malzemesi hazırlanır.

İç malzemeler: 2 yumurtanın sarısı, 2 bardak sütle çırpılır, 2 kaşık un, 1 vanilya, 12 kaşık şeker ve bir portakal kabuğu rendesi eklenerek karıştırılır, krema oluncaya kadar pişirilir ve soğutulur.

Yapılışı: Merdane ile hamur avuç içi kadar açılır, içine krema konulur ve poğaça şeklinde kapatılır, yağlanmış tepsiye yerleştirip pişirilir. Biraz soğuyunca üzerine pudra şeker serpilir.

Yalnız tatlının ismini bilmiyorum. Belki bilen biri varsa bu vesileyle öğrenirim. Afiyet Olsun

Fotoğrafların hemen altına tarifi de ekleyeyim dedim. Nefis oldukları görüntülerinden belli. Ellerinize sağlık. Tatlının ismini Zenfree koymuştu umarım o da görür.

zenfree 16-02-2008 23:58

Afiyet olsun.;) Çok güzel görünüyor.


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 21:43.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025