View Single Post
Eski 18-01-2008, 18:53   #3
Birsen Şemseddin
Ağaç Dostu

Birsen Şemseddin's Avatar

Giriş Tarihi: 23-04-2007
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Ali H. ALI Mesajı Göster
Hepinize selamlar, Birsen hanim hos geldiniz.
Genclere belki buradan da birseyler ogretebilirsiniz. Ornegin ev yapimi limonatanin nasil yapildigini burada anlatsaniz ve daha sonralari da Kibrisa ozgu unutulmiya baslamis(ve ya unutulmiyan) diger yemeklerin tarifelerini anlatsaniz ne guzel olur.

Bir ara da mutlaka hellim boregini tarif etmelisiniz(ben hellim boregini bal ile yerim) Turkiyedeki dostlarimiz da hellim boregini ogrenmis olur.

Saglicakla kaliniz.
Ali Bey merhaba,uzaklarda insanın canı neler çekiyor. Çok haklısınız. Ben kısa yolculuklarımda bile ( Kıbrısa dönerdönmez şunu pişireceğim, bunu yapacağım )diye düşünüyorum. Artık sizlerin ;yılların çokluğunda neler özlediğinizi çok iyi anlıyorum.

Hellim böreği:

Biliyorsunuz hellim böreği için en yakışan eski hellimdir.Oralarda hellim buluyor musunuz?Bulmuyorsanız yeni hellimden de yapabilirsiniz ama o alışılmış tadı olmaz.

Hellim rendelenir.bir tavaya zeytin yağı ve az ayçiçek yağı koyarak ince doğranmış 4-5 iri soğan pembeleşinceye kadar kızartılır.Sıcak olarak rendelenmiş hellimlerin üstüne dökülüp iyice karıştırılır.

Öte yandan çukur bir kaba esmer un (böreklik) elenir.Ortası açılarak biraz ılık su,ağız tadına göre tuz,ılık su ve yarım kahve fincanı ayçiçek yağı konarakele yapışmayan , orta yumuşaklıkta bir hamur yapılır. Üstü örtülerek dinlendirilir.

Oklava ile yumruk büyüklüğünde bir hamur yufka gibi açılır. çok ince olmayan bir beze açılır. Yuvarlak bezenin yarısı oklavaya sarılır . Geriye kalan bezenin üstüne iki çorba kaşığı hellim yan yana aralıklarla dizilir ve oklavaya sarılmış beze üstlerine kapatılır.Böreklerin arası 2 santim kadar olmalıdır.

Ellerinizle bastırarak boşluklar yapıştırılır. Geniş ağızlı bir çay fincanı veya bardakla börekler kesilir ve geriye kalan hamur bitirilinceye kadar bir tepside üstü örtülü olarak muhafaza edilir.Sac veya geniş bir tava orta ateşin üstüne otutulur ve süratle altüst edilerek (yağsız) pişirilir.Bu arada nefis kokusu bütün sokağa yayılır. kahvaltı veya yemeklerin yanında ballı veya sade olarak yenir.

Not: Böreklerin kurumaması için tavadan alınır alınmaz bir tencerenin dibine yayılmış birkaç kat kağıt peçeteüstüne çıkarılır.hemen temiz bir peçeteyle kapatılır.

AFİYET OLSUN

Birsen Şemseddin Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön