View Single Post
Eski 19-01-2008, 18:20   #10
Sergül
Ağaç Dostu
 
Sergül's Avatar
 
Giriş Tarihi: 11-12-2007
Şehir: K.K.T.C.
Mesajlar: 199
Buket hanım, haklısınız helim yapımını biliyorum. Yıllar önce babam çobancılık yapmıştı. Dolayısyle birçok kez hellim yapımını gördüm. Hatta annemin çok rahatsız olduğu bir günde mayalanmış sütü hellim yapmıştım. Aklımda kaldığı kadarıyla şöyleydi:

Helim yapımı

Önce süt mayasıyla mayalanır, tabi süte göre ölçüsü var. Sütü mayalanmadan nor için süt ayrılır.

Maya tutuktan sonra bu yoğurda benzeyen malzeme karıştırılır özel kalıplara konulur ve birkaç kez kalıpta çevrilir.

Sonra kapta kalan su ısıtılır, dibe çöken varsa toplanır çünkü toplanmazsa helimlere yapışır, şeklini bozar.

Başta ayırdığımız süt kalan suya katılır ve bu da nora dönüşür. Nor oluşmadan kalıptaki hellimler kaynayan suya atılır, pişirilir.

Oluşan nor toplanır kalıba konur, pişen helim çıkarılır soğuduktan sonra tuzlanır.

Afiyet olsun. Benim bildiğim bu kadar.

Sergül Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön