19-11-2007, 23:17 | #153 |
Ağaç Dostu
|
Denizakvarumu, Yapmayın bunu bize... Söyledikleriniz doğru. Hem de çok doğru.... Ama bu bir kültür işi... Şimdi kurufasulye pilavın yanında turşu yemezsek ayıp olmaz mı yani... Gelin şöyle yapalım; sağlığı uygun olanlar yesin, ama kararını bilsin; dokunduğunu bile bile kimse yemesin; hele doktor yasaklamışsa ağzına bile sokmasın... Ama turşusunu kursun... Anlaştık mı acaba? |
20-11-2007, 00:03 | #155 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Herşeyin fazlası zarar... |
|
20-11-2007, 10:18 | #156 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 23-07-2006
Şehir: Karabük
Mesajlar: 4,526
|
Sevgili İlker beyaz ya da sarı kirazdan yapılıyor.Değişik bir tat.Kırmızıdan da deneye bilirsin.Değişik güzel al bir renk oluyor. |
09-02-2008, 15:57 | #157 |
Ağaç Dostu
|
Merhaba, Çok erken sorulmuş bir soru olacak, ama çan biberinden turşu nasıl yapılır? Hangi yöntem uygundur (közleme / çiğ)? Okuduğum kadarıyla kimse haşlanmış kırmızı pancar ve beyaz lahanayı birlikte denememiş. Pancarın rengi lahanaya geçer. Turşu tabağına yeni bir renk eklenir. |
09-02-2008, 16:30 | #158 |
Ağaç Dostu
|
Sevgili uzum, Eskişehirli olduğunuzu görünce sorunuzun yanıtını verse verse bir Eskişehirli verir diyerek hemen yazıyorum. Çan biberi küçük olduğu için közlemeye gelmez, çiğden yapın derim. Ama, 'ben o kadar bekleyemem, acele işi bir reçete istiyorum...' diyorsanız o zaman da önerim şudur: (Çan biberi olması da koşul değildir. Her biberle olur...) Buharda haşlanan biberleri sarımsaklı sirkeye yatırın, 24 saat sonra afiyet olsun. Hele acı da seviyorsanız öf ki öf yani öf!.. Afiyet olsun.. Ha, haşlanmış pancar ve beyaz lahana reçetesini kimse vermemişse ne duruyorsunuz? Haydi bakalım, bir de sizden kırmızı pancarlı beyaz lahana turşusu reçetesi alalım.. |
11-05-2008, 20:16 | #159 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 15-09-2006
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 3,592
|
Sevgili dostlar KAYA KORUĞU TURŞUSU nu bilen varmı? Mersin ,Silifke,Aydıncık bölgesinde Kayaların denize bakan taraflarında çok olur.İyot açısından çok zengindir. Guatr ve astıma iyi geldiği söylenir.Hem iyi bir meze olur, hem salatası da yapılır. |
08-06-2008, 02:45 | #162 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
|
|
09-06-2008, 14:20 | #163 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 17-04-2008
Şehir: izmir
Mesajlar: 47
|
selam hepinize
Ben dün pazardan minik minik sera domatesleri aldım. Tatları çok güzel. Ayrıca bol salatalık ve minik minik , parmak kalınlığında tazecik kabaklar aldım. Eve gelince baktım ki tüketmemiz için oldukça fazla. Evde turşuyap vardı iki paket. hemen suyu kaynattım soğuttum sebzeleri yıkayıp kurulayıp kavanozlara doldurdum. Hazırladığım turşu yapa sike ilavesini yapıp kavanozlara doldurdum. Bakalım nasıl olacaklar. Herşeyin turşusu oluyorda kabağın olmaz mı? diye düşünüyorum. Kaya koruğunu geçen sene Çeşme'de bir otelde yemiştim. Tadı güzel fakat benim için fazla tuzluydu. Bir de geçen gün bıldırcın eti satışlarıyla ilgili sitelere bakarken bir sitede bıldırcın yumurtasından yapılan turşuları gördüm. Aslında yumurta sevmem ama değişik şeyleri mümkün olduğunca denemek taraftarıyım. Bu arada kapari turşusuna da fena halde takıldım. Her yemeğin yanında yer oldum. Şiddetle tavsiye ederim. Büyük marketlerde 200 gr. lık kavanozlarda satışa sunuluyor.Sizlere semizotu, salatalık, domates ve kapariden hazırladığım salatayı sunayım. Afiyet olsun. |
09-06-2008, 14:22 | #164 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 17-04-2008
Şehir: izmir
Mesajlar: 47
|
fotoğrafı yüklememiş tekrar denedim. |
09-06-2008, 15:48 | #165 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 16-04-2008
Şehir: istanbul
Mesajlar: 26
|
Şu sıralar bitmekte olan taze sarımsaklardan da nefis turşu oluyor.Başları yıkayıp kavanoza sadece sirke ve tuz koyacaksınız.Afiyet olsun |
09-06-2008, 17:40 | #166 |
Ağaç Dostu
|
Saira sağolsun bu turşuyu hatırlattı. Evet, yaklaşık bir ay kadar önce baktım sarımsaklar baş bağlamış ben de hemen turşusunu yapıvermiştim. Valla tam turşuya, liköre, kurutmaya, derin dondurucuyu doldurmaya kışkırtıldığımız bir mevsimdeyiz... Pazara çıkmaya gelmiyor... Neyse, ben şu sarımsak turşusunu nasıl yaptığımı kısaca bir anlatayım hele... Çünkü sıra likörlere geliyor!.. Taze sarımsakları kavanoza koyduktan sonra üzerine turşu kıvamında tuzlu su koyduktan sonra kapağı kapalı olarak üç-dört gün beklettim. Sonra bu tuzlu su dökülerek, sarımsakları kavanozdan çıkarmadan süzdükten sonra su, sirke,tuz,limon tuzu,toz şeker karıştırılıp kavanoza doldurdum. Şıklık olsun diye üzerine gebere otu da koydum. (şart değildir)… 15-20 gün sonra turşum hazır oldu. Ha bunu nerelerde kullanılacaksınız!.. Çoban salatasının, roka, tere, maydanozun üzerine ince ince kıyarak; bilumum sarımsak gerektiren mezelerde veya kabuğunu soyup tek tek… Ama abartmaya gerek yok… Kararında… Uyarı: Kapağı açtığınız anda sarımsak kokusu saldırıya geçiyor haberiniz olsun Fotoğrafını da sizin için koydum... Malzemeleri toparlarsak: Taze sarımsak, su, sirke, limon tuzu, turşu tuzu, toz şeker |
23-06-2008, 00:05 | #167 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 15-05-2008
Şehir: bursa
Mesajlar: 124
|
Hassoman teşeküler bilgiler için bende sarımsakları ayıkalayarak biliyordum bu turşuyu. birde merak ettiğim birşey var tüm turşular için sirke, su , tuz , limontuzu, toz şeker vb. malzemeleri yazarken ölçü çok önemlidir mesela 1lt suya ne oranda ilaveler yapılıyor yazılsa bilmeyenler için çok güzel olur. Ha başka merak ettiğimde hazır turşu yaplar reçel yaplar nasıl sonuç güzel oluyormu tecrübelerinizi yazarmısınız. |
09-08-2008, 13:31 | #168 |
Ağaç Dostu
|
Domates Soslu Acı Biber Turşusu 1 kilo kadar tarla domatesi 300-400 gr acı küçük kıl biber 1 çay bardağı üzüm sirkesi Sarmısak, tuz, nane ya da dereotu 1 lt lik cam kavanoz Biberleri ayıklayıp, saplarını biraz kesiyoruz, yıkıyoruz ve kurumaya bırakıyoruz. Sarmısakları ayıklayıp yıkıyoruz Domatesleri derince bir kaba rendeliyoruz. İsteyen çekirdeklerini süzebilir. Tuz ilave ediyoruz. 1 lt cam kavanozun dibine brikaç sarmısak koyarak başlıyoruz. Biberleri dikey olarak yerleştiriyoruz. Aralarına sarmısak ilave ediyoruz. Yarısına gelince domates sounu döküyoruz. Bir çatal yardımıyla kavanoz kenarlarına ve biberlerin aralarına tam dolmasını sağlıyoruz. Hava boşluğu kalmamalı. Üstüne yarım çay bardağı sirkeyi ilave ediyoruz. Biber ekleyerek kavanoz dolana kadar devam ediyoruz. Aynı işlemi tekrarlıyoruz. En son nane ya da dereotu yapraklarını koyuyoruz. Kapağı kapatıp ters çevirdiğimiz zaman dipte hava boşluğu kalmamış olmalı. Bu turşuyu kışlık olarak hazırlarız. Bazen tarhana çorbası pişirirken bir yemek kaşığı kadar ilave ederiz. Çorbayı acı ve ekşi sevenlere... Ben kışı bekleyemedim ve bir kavanoz hazırladım. Turşu sararınca size fotoğraf ekleyeceğim. Bu, yapımı son derece kolay ve lezzetli turşuyu annemden öğrendim ve sizinle paylaşmak istedim. Afiyet olsun. |
18-08-2008, 15:54 | #169 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 23-06-2008
Şehir: ankara
Mesajlar: 101
|
Bilen varsa ben de kırmızı salçalık biberin turşusu nasıl yapılıyor onu sormak istiyorum sizlere. |
18-08-2008, 21:51 | #170 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 15-05-2008
Şehir: bursa
Mesajlar: 124
|
YAĞLI TURŞU Sevgili negatif kırmızı yağ biberini(kapya)ben temizleyip tohumlarını ayıklayıp istediğim irilikte doğrayıp, bir kapta 1 ölçü yağ 1 ölçü su 1 ölçü sirke biraz da tuz kaynatıp biberleri azar azar içine atıp renk değiştirecek kadar içinde tutup çıkarıyorum. Eğer kışlık saklayacaksam çok az haşlıyorum kavanozlara dizip aralarına tane karabiber,sarımsak,defne yaprağı (çok yakışıyor bence mutlaka olmalı),biraz da maydanoz haşladığımız su yağ sirke tuz karışımıyla kavanozları ağzına kadar doldurup sıkıca kapatıyorum. Eğer hemen yenecekse biraz daha fazla haşlıyorum ki biraz daha yumuşak olsun hemen yiyelim. Birde bu yağlı turşuyu sadece yağ biberiyle yapmıyorum biraz sivri biber , patlıcan, hata hemen canımız istedi sivri biberim yok çarlistondan da yapıyorum hepsi karışık rengarenk harika gözüküyor bir tencerede buzdolabında uzun süre muhafaza ediliyor. Pişir suğuduğu zaman hazır. Eğer yağ miktarı fazla geliyorsa hemen yeneceklerde azaltmakta mümkün ben bazen öylede yapıyorum ama kışlıklarda ölçüyü tam yapıyorum bozulmasından endişe ederek (bu konuda bir bilgim yok ). Özellikle çok haşlanmaması gerekiyor yoksa yerken çıtır çıtır olmuyor. |
19-08-2008, 08:10 | #172 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 27-05-2007
Şehir: Tire
Mesajlar: 1,489
|
Aranız da Billur hanımın sallama biber turşusunu yapan var mı? Ben denemek için yaptım ama onun dediği gibi kütür kütür bir turşu olmadı. merak ettim başka yapan var mı? |
19-08-2008, 12:46 | #173 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 23-06-2008
Şehir: ankara
Mesajlar: 101
|
Güzel tariflere benziyor bunlar denemek lazım Zfkg ama ben közleyerek yapıldığını duymuştum. Biliyorsanız onu da yazıverin lütfen |
19-08-2008, 12:53 | #174 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 27-05-2007
Şehir: Tire
Mesajlar: 1,489
|
Kislik Kozlenmis Kirmizi Biber Malzemeler: 5 kilo kırmızı Et Biberi (buruşuk **** bereli olmasın. Soyulması çok zor oluyor.) 1 Su bardağı Zeytinyağı 1 su bardağı sirke 1 çay bardağı tuz 1 çay bardağı şeker 2 baş sarımsak İsteğe bağlı 1 demet maydanoz. Yapılışı: Kırmızı biberleri yıkayıp kurulayın. Fırın tepsisine dizin. Ben altına alüminyum folya seriyorum. Tepsinin temizlenmesi de kolay oluyor. (Arkadaşım buzdolabı poşetinde yapmış, oda güzel olmuş.)Fırında 200 derecede 10 dakika bir tarafını; sonra biberlerin altta kalan taraflarını da üste çevirip, 10 dakka da bu tarafını közleyip fırından çıkarın. Bazen bu süreler biberlerin büyüklüklerine göre değişebilir. Siz yine de kontrol edin. Fırından çıkan biberlerin kabuklarını soyun. Mümkün olduğu kadar bütün halinde kalırsa biber estetik olarak daha güzel oluyor. Ayrı bir yerde zeytinyağı, sirke, tuz ve şekeri karıştırın.Derince bir kabın içine önce 5-6 adet biber 2-3 kaşık sos seklinde biberle bitene kadar yerleştirin. kalan sosu en üstüne boca edin. Kabın üstünü kapatarak bu şekilde buzdolabında bir gece bekletin. Sarımsakları temizleyip doğrayın. Büyüklükleri sizin damak zevkinize bağlı. Maydanozları yıkayın ve yapraklarını saplarından ayırın. sarımsakla maydanozu birbirine karıştırın. daha sonra 3 kiloluk bir kavaoza bir miktar biber dizin altına daha sonra maydanozlu harçtan koyun. Yine bir miktar biber üzerine dizin bu şekilde kavanoza yerleştirin. Yemeye doyamıyacaksınız. Ben yaklaşık 4 aydır kavanozu buzdolabında muhafaza ediyorum. Tadında hiç bir değişme olmadı. Kavanozu seçerken özellikle kapağının contalı olmasına dikkat edin. |
20-08-2008, 00:03 | #175 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 15-05-2008
Şehir: bursa
Mesajlar: 124
|
Sevgili negatif közlenmişide yapılıyor en sevdiğim turşu çeşitlerindendir. Nazlı06'nın yazdığı tarif benim de bildiğim yaptığım tariftir, yalnız zeytin yağ yerine ben çiçek yağı daha çok beğeniyorum turşularda . Birde maydanozu bunda yakıştırmıyorum ama tercih zevk meselesidir ağiz tadıdır bu aromalar. |
01-10-2008, 16:22 | #177 |
Ağaç Dostu
|
Farklı bir salatalık turşusu denemek ister misiniz? Minik salatalıkları iyice yıkayın, süzüldükten sonra çukur bir kaba alın. Üzerini örtecek kadar kaynar su dökün. İyice soğuduktan sonra salatalıkları cam kavanoza yerleştirin. Eğer acı seviyorsanız; içine kırmızı acı biberleri iri doğrayabilirsiniz. Salatalıkların üstüne kaynar döktüğümüz; soğumuş suya, 1lt ye 1,5 yemek kaşığı ölçüyle iri tuz karıştırın. Erittikten sonra cam kavanozu tuzlu suyla doldurun. Sirke ve sarımsak isteğinize bağlı. Kaynar suyu salatalıkların üstüne döktüğünüzde renkleri sapsarı oluyor. Çok uzun süre saklayabileceğiniz; kıtır kıtır kornişonlarınız oluyor. |
17-07-2009, 12:17 | #178 |
Ağaçsever
|
Acı biber turşusu; Geniş bir kaba domatesler rendelenir, soyulmuş sarmısak, sirke ve tuz ilave edilir. Temizlenmiş ve sapları kesilmiş süs biberleri hazırlanan sosa karıştırılır. (Kesinlikle su katılmaz.) Karışım kavanozlara doldurulur, sıkıca kapatılarak güneş görmeyen bir yerde saklanır. Not: Kışın soğuk günlerinde sosu ile birlikte tüketilebildiği için tuz miktarı damak zevkine uygun ayarlanmalıdır. Düzenleyen Kılınç : 03-08-2009 saat 12:33 |
12-08-2009, 19:57 | #179 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 12-08-2009
Şehir: ANTALYA
Mesajlar: 41
|
Arkadaşlar bir turşu tarifide benden olsun yaptığım turşuların hem tadı güzel oluyor hemde ertesi sene bile erimiyor 1 litre su, 1 çay kaşığı toz şeker, 1 tatlı kaşığı limon tuzu, 1 yemek kaşığı salamura tuz, 1.5 çay bardağı sirke bu ölçü 1 litre su için geçerli, bunu bu şekilde çoğaltarak hazırlayabilirsiniz. Suyu da kaynatıp soğutun ya da evinizde arıtım cihazı varsa onu direk kullanın ben 2. şıkkı kullanıyorum inanın harika oluyor çevremdeki herkes bu tariften memnun kolay gelsin tam zamanı. Kırmızı biberleri közleyip kabuklarını aldıktan sonra buzlukta saklıyabilirsiniz istenildiği zaman çıkarır salatasını yapabilirsiniz dolaptan çıkarılan biberleri didikleyip içine yeşil zeytin doğranır biraz dövülmüş ceviz, maydonoz,limon, zeytinyağ ve dövülmüş sarımsağı harmanlayıp tabağa yerleştirin, afiyet olsun. Düzenleyen nalan61 : 20-08-2009 saat 00:29 |
|
|