11-09-2008, 08:27 | #1 |
Ağaç Dostu
|
Pizza
Anneannemin Tarifi bir adet pide 3 orta boy domates 2 sivri biber zeytin kaşar peyniri sos için bir bardak su 1 tatlı kaşığı salça yarım çay bardağı sıvı yağ nane kekik tuz yapılışı pide tepsiye koyulur hazırlanan sos pidenin üzerine yavaş yavaş dökülerek iyice çekmesi sağlanır, domateslerin kabuğu soyulur ince ince dilimlenir ilk sıraya dizilir biberler julyen usulü kesilir zeytinlerin çekirdeği çıkartılır istenilen büyüklükte doğranır domateslerin üzerine yerleştirilir en son kaşar rendelenir ve fırına verilir yaklaşık 20 dk pişirilir ve afiyet ile yenilir. |
22-09-2008, 12:44 | #4 |
Ağaç Dostu
|
Hepinize iyi gunler. Asyadan, Avrupadan, Afrikadan, Amarikadan bircok kulturun gelip yogruldugu, bir cok kulturlu ulkedir Ausvusturalya. Caniniz hangi kulturun yemeklerini cekmisse hemen yani basinizda bulabilirsiniz. Akliniza gelebilecek her ulkenin, lokanta ve restorantlari burada vardir. Kimi yiyecekler bizim damak tadimiza uymasa da, bircoklari damak zefkimize uygun ve ya zaman icerisinde o tatlara da alisiyorsunuz diyelim. Burada Italyanlarin pizzasina herkes bayiliyor. Ozellikle de cocuklar, ve cocuklarin cogu, uzerinde, domates sosu, mantar ve peynir olan Pizzayi tercih ediyorlar. Uzun yillar var ben de pizza yapiyorum. Onceleri evdeki firinda yapiyordum, ustu kizariyor, tepsi icerisinde oldugu icin, alt tarafi kizarmiyordu. Baktim olmuyor, ustu kizardiktan sonra firindan disariya alip, onu parcalara bolup, ates ustunde iyice isinmis bir tava veya sac uzerine koyup Pizzanin altini kizartmiya basladim. Bu yontemle yillarca pizza pisirdim. Gun geldi bahceme bir firin yaptim simdi Pizzalari da bahcedeki firinda pisiriyorum. Burdaki pizza basligini gorunce, bir gun sizlerle pizza hakkinda bildiklerimi paylasirim diye dusundum. Pazar gunu ziyarete gelen akraba cocuklari pizza yapmami istediler, yaptigim pizzalari sizinle paylasiyorum. Yalniz tarifle ve fotograflarla degil, gercek pizzalari da paylasmayi cok isterdim. Bahcede firini olmiyanlar evdeki firinda da pisirebilirler (ben yillarca evdeki firinda pisirmistim) ve cocuklarin pizzayi cok seveceklerini dusunuyorum. Hazir ekmek hamuru kullanabileceginiz gibi, hamuru kendiniz de yogurabilirsiniz. Hamur icin: 3 su bardagi un 1 dardak ilik su 2 cay kasigi toz maya 1 cay kasigi seker 2 corba kasigi sivi yag biraz tuz, Bunlari karistirip yogurunuz ve kulak memesi yumusakliginda bir hamur elde ediniz. gerekirse suyu cogaltabilir veya azaltabilirsiniz. Bu olcu ile 3 pizza yapabilirsinin. Yapacaginiz pizza sayisina ve buyuklugune gore yukardaki olcuyu cogaltabilirsiniz. Hamuru yogurduktan sonra 20 dakika kadar dinlenmeye birakiniz. Sos icin: 1/2 bardak domates puresi(burda teneke kutularda hazir satiliyor, orda yoksa iyice pismis domatesleri rendeleyip elde edebilirsiniz.) 1.5 corba kasigi domates salcasi 1/2 cay kasigi sarmisak tozu 1 cay kasigi kekik Bunlari domates puresi icine ekleyip iyice bir birine karistiriniz(zaman icerisinde sevdiginiz baska seyleri de bu sos icerisine ekleyip kendinize ozel bir sos gelistirebilirsiniz ornegin ben biber tursu suyu ekliyorum) Pizza uzerinine konanlar kisinin zefkine gore degisiyor, ben bunlari siralamaya calisayim, sizler de sevdiginiz baska seyleri eklersiniz. Pizza uzerindekiler: Mozzarella peynir(bu peyniri bulamazsaniz tuzsuz kasar kullanabilirsiniz) Tavuk (tavugun gogus kismini hasladiktan sonra kullaniniz, salam, sucuk, sosis, pastirma, kavrulmus kiyma ve deniz urunlerini de kullanabilirsiniz, mesela hamsi) Ince dogranmis kirmizi ve yesil biber Ince dogranmis beyaz mantar Sogan, zeytin, ananas(pineapple) Her sey tamam pizza yapmiya basliyabiliriz. Hamur 20 dakika dinlendikten sonra onlari tepsinizin buyuklugune gore parcalara ayirip yuvarladiktan sonra bir 10 dakika kadar dinlenmesini bekleyiniz. Hamuru yogurup dinlanmiye biraktiginiz 20 dakika icerisinde malzemalerinizi hazirlamaya calisiniz. Once merdane ile hamurunuzu cevirerek her tarafini aciniz. Not: hamuru tepsiye koymadan once, yapismamasi icin tepsiyi yaglayiniz. tepsiye aldiginiz hamuru ortadan disa dogru, parmaklarinizla bastirip tepsinin her tarafina yayiniz hamur kalinligi 2-3 mm kadar olmali. Yaydiginiz hamur uzerine daha once hazirladiginiz sostan 1-2 kasik koyunuz. Ve sosu hamur uzerine yayiniz. Düzenleyen Ali H. ALI : 23-09-2008 saat 13:16 Neden: Onemli bir ayrintiyi eklemek icin |
22-09-2008, 12:55 | #5 |
Ağaç Dostu
|
soslu hamur uzerine once peynir sonra tavuk etlerini serpistiriyoruz. Ardindan biber ve mantarlari. Zeytin, ananas ve en ustune biraz daha peynir. Disardaki firinda 8-10 dakikada pisiyor. Ve cocuklarin(sanirim buyuklerin de) pizzalari, yemek icin hazirdir. Firsat buldukca, buralardan baska yemek tarifleri de yaparim. Hosca kaliniz. |
22-09-2008, 13:08 | #6 |
Ağaç Dostu
|
Bayıldım Ali Hocam, ellerinize emeğinize sağlık. Ayrıca bizimle paylaştığınız içinde teşekkür ederiz. Üniversiteye gitmeden evde deneyeceğim bunu yoksa içimde kalır. Hocam diğer yemek tariflerinizi de bekliyoruz... Sevgiler |
22-09-2008, 13:29 | #7 |
Ağaç Dostu
|
Sevgili Sebahattin, Evde deneyip tatiktan sonra bayilacaksin, simdi sadece fotograflara bayilman sanal bir bayilmadir Universiteye gidince de arkadaslarin icin yaparsin artik. Yeni basliyacagin universite hayatinda sana basarilar kolayliklar dilerim. Fisat buldukca baska tarifler de yaparim. |
22-09-2008, 13:53 | #10 |
Ağaç Dostu
|
Ali Bey mahvettiniz beni oruçlu oruçlu... Ben de evde kendim yapıyorum pizzayı. Çocuklar için en taze sebzeler ve en katkısız doğal soslarla. Ben sosu ; (rendelenmiş), soğan, sarmısak ve domatese biraz tereyağı veya margarin ekleyerek yapıyorum.İçine baharat, kekik mutlaka koyarım. Tabi sizin gibi özel fırınım yok, normal elektrikli fırında yapıyorum. Ananaslısını hiç denemedim ilginç olmalı. Paylaştığınız için teşekkürler,bayrama dek yemek sayfalarına bakmayacağım. |
22-09-2008, 14:54 | #12 | |
agaclar.net
|
Alıntı:
2000 yılında bu işe kalkışmışız Eski tariflerden sen de yararlan... |
|
22-09-2008, 15:14 | #14 |
agaclar.net
|
Fırınınız var mı? |
22-09-2008, 15:30 | #16 |
Ağaç Dostu
|
Sayın Ali H. Ali; Tarifiniz muhteşem görünüyor, 41 yıllık ev kadınıyım ama beni imrendirdiniz. Profilinizde cinsiyet bölümünüzü boş bırakmışsınız ama ben size avatar isminize bakarak Ali Bey diyeceğim, umarım büyük bir yanlış yapmış olmam. Ali Bey, diğer tariflerinizide merak içinde bekliyorum sanırım arkadaşlarda öyle. Ayrıca melbourne davetiniz için teşekkürler, yol çok uzun ben gelmeyeyim iyisimi, siz buradan tarif verin şimdilik. Ellerinize sağlık, sevgiyle kalın. |
23-09-2008, 13:58 | #17 |
Ağaç Dostu
|
Adalet hanim, iyi tahmin ettiniz "bey" yazmakla bir yanlislik yapmadiniz. Ama yazdiklarinizdan, sanki erkekler beyler demi yemek pisirebiliyor diye hayret etiginizi dusunuyorum, yaniliyormuyum? Ben bu ulkeye bekar geldimdi (Sebahattin de simdi o ortamda yapmasini bildigi guzel yemeklere daha bircok yenisini ekleyip Universiteyi bitirdigi ve bekarliga da son verdigi zaman esine ve cocuklarina en guzel yemekleri yapacak) Ve yalniz yumurta kirmasini biliyordum. Benim geldigim yerlerde de bir erkegin yemek pisirmesi, bulasik yikamasi camasir yikamasi pek alisilmis bir sey degildi ama insanin annesi kizkardesi yaninda olmadigi zaman bekarsa bunlari kendisinin yapmasi gerekiyor. ben de 1.5 yillik bir zaman icerisinde daha once yapmadigim yemek pisirme, bulasik yikama, camasir yikama islerini ogrendim(simdi bulasik yikamayi, ve camasiri yapmiyorum sag olsun hanim yapiyor) Bir baktim ki yemek pisirme bir keyif isi, tarifeler bul onlara eklemeler yap, cikarmalar yap yeni lezzetler bul onlari sevdiklerinle paylas. Esim klasik yemekleri yapiyor ben de onlar disina cikip yeni seyler yapmiya calistim. Kimi zaman yaptiklarim begenildi kimi zaman da begenilmedi ama genelde cocuklar hep begendi yasli ve orta yaslilara yeni lezetler begendirmek sanirim biraz zor. Ornegin evde pisen bir Cin yemegini, esim tum israrlara ragmen yemiyor, oysa acisi, tatlisi, eksisi bir yerde olan bir lezzet. Karizmayi cizerler diye mutfaga girmiyen erkekler ne keyifler kacirdiklarini, mutfakta uretilen ne sevgiler paylasildiginin bir gorseler diyorum. Papatyam, Mermaid, Sebahattin, Malina, Berduray, adalet Yagci ve diger arkadaslar Pizzalari yakinlarda olup gercekten sizlerle paylasmak istiyordum **** sizin arzunuza gore pisirmek. Yolu Melbourne' na dusenler mutlaka ugrasin. Berduray, orucunuzu etkilemek istemezdim, kusura bakmayiniz. |
24-09-2008, 13:01 | #18 |
Ağaç Dostu
|
Hocam ben şaka yollu takıldım sizinki keyiften öte geçmiş, uzmanlaşmışsınız maşaallah, fotolar tabloya dönmüş. Güzel bir sunum nasıl da iştahımızı kabartıyor. Son mesajınızdan sizinle ortak bir yönümüz olduğunu daha çıkarıyorum. Çin mutfağı. Evde ben hariç kimse yemiyor ama olsun ben kendime arada yapıyorum. Sizin tariflerinizi merak etmekteyim, belki bonsailerden ve pizzalardan fırsat bulunca bizimle tariflerinizi, detayları paylaşırsınız. İyi ki varsınız, sitemizin en güzel renklerinden birisiniz. Ben çok yönlü, marifetli insanlara bayılırım. Hemen hünerlerini öğrenmeye çalışırım. İnsanın kendini geliştirmesi ne güzel. Siz de bunu başarmışsınız, tebrik ediyor, işlerinizde kolaylıklar diliyorum. |
24-09-2008, 15:01 | #20 |
Ağaç Dostu
|
Ama olmaz ki vallahi hiç olmuyor oruçlu oruçlu Şaka şaka nefis görünüyor ellerinize sağlık. Çoçuklarda bende çok severiz pizzayı evde bende yapıyorum. Çeşitli malzemelerden Ama ençok peynirin uzaması hoşlarına gidiyor. paylaştığınız için teşekkürederim. |
22-11-2008, 19:11 | #21 |
Ağaç Dostu
|
Ali by, mutfak bölümünde okumadıgım mesaj kalmadı derken pizza tarifinizi yeni gördüm. Diyecek kelime yok, maalesef burada profesyonellerin yaptıgı pizzalar bile sizinki kadar güzel olmuyor, ellerinize sağlık. Forumda verdiğiniz tüm tarifler ve fotografları birbirinden güzel. Siz yemek pişirme işini önce zorunluluktan, sonra da keyif aldıgım için diyerek mütavazi tanımlamışsınız ancak pizza hamurunun kalınlıgı için 2-3 mm demişsiniz, bu da mutfak konusunda ne kadar yetenekli oldugunuzu gösteriyor bence. Şöyle söyleyeyim, hamuru 2-3 mm kalınlıgında açabilmek bana göre rüya gibi birşey Ellerinize sağlık... |
24-11-2008, 13:07 | #22 |
Ağaç Dostu
|
Ebrub hanim inanin hic bir zorlugu yok sadece biraz deneyime ihtiyaciniz var sonra hamur kendiliginden merdanenin yuvarlanmasina dayanamayip yayilacak istediginiz gibi olacaktir. Yalniz hamur yayilirken yapismamasi icin uzerine un serpmeyi unutmayiniz. Keyifle pisirip, sevdiklerinizle paylasacaginiz, cok guzel yemekler yapmanizi dilerim. |
28-11-2008, 16:16 | #23 |
Ağaç Dostu
|
EVDEKİ BAYAT EKMEKLERLE YAPABİLECEĞİNİZ NEFİS PİZZA Bu pizzanın hem yapımı çok kolay hem de çok lezzetli.Özellikle sabah kahvaltılarında harika oluyor.Parmaklarınızı yiyebilirsiniz! Üstelik evdeki bayat ekmekleri değerlendirmenin en güzel yolu bence... Malzemeler: Evde kalmış bayat ekmek ya da tost ekmek içi 2 su bardağı kadar kaşar peyniri 1 büyük boy domates 3-4 adet yeşil biber 6-7 adet mantar 7-8 adet çekirdekleri çıkarılmış zeytin 1-2 tatlı kaşığı tane mısır (haşlanmış) 1/2 su bardağı sulandırılmış ketçap Biraz tuz Yapılışı: Bayat ekmek içlerini ya da tost ekmeklerinin iç kısımlarını ufak parçalara bölelim.Fazla derin olmayan bir borcama ya da fırın kabının yağlanmış zeminine bu ekmek parçalarını dizelim.Tepsinin tabanı boş kalmasın.Hatta üst üste de gelebilir ekmek parçaları.Bunların üzerine sulandırılmış ketçabı, hepsini hemen hemen ıslatacak şekilde dökelim.Üzerine 1,5 bardak kaşar peynirini yayalım.(Yarım bardak peyniri ayırın.) Kaşarın üzerine de domatesi, mantarı, biberi, zeytini ve mısırı yayalım.En son kalan yarım bardak kaşarı da dökelim ve 200 derecede ısıtılmış fırında üzeri kızarana dek pişirelim. Afiyet olsun... Not: Dilerseniz pizzaya salam, sucuk, sosis de ilave edebilirsiniz. Tarif , aynı zamanda '' lezzet tabağı '' bloğumda da kayıtlı Düzenleyen şükran ünal : 28-11-2008 saat 22:37 |
28-11-2008, 16:41 | #24 |
Ağaç Dostu
|
Sn Şükran Hanım, Gerçekten kutlarım... Ellerinize sağlık... Ben de benzer usulde bir şey yapıyorum... Ama bu pizza mıdır, değil midir bilemiyorum... Adını siz koyup artık... Malzeme: Yumurta, rendelenmiş kaşar peyniri, baharat... İnce dilimlenmiş domates... Ketçap Dilimlenmiş (ya da ince ince kıyılmış) kornişon Yanmaz tavaya az yağ sürüyorum. küçüçük lokmalar haline getirdiğim ekmekleri hafifce kızartıyorum. Sanki çorbaya hazırlar gibi... Domatesleri ekmeklerin üzerine koyuyorum... Üzerine birlikte çırpılmış olan malzemeyi (yumurta+kaşar+baharat) yayıyorum... Ketçabı şöyle bir üstlerine dairesel döküyorum... Bir kağıdı pişen malzemeye yapışmayacak şekilde ve kenarından tutuşmayacak vaziyette tavanın üzerine koyup kapağı kapatıyorum... (Kağıdın kenarları kapak dışında kalacak...) On- onbeş dakika sonra bakıyorum. Kapağın üzerinden sıcaklığın farkına varacaksınız) Kaşar erimişse tamamdır... Üzerine kesilmiş kornişon serpiştirip bir spatül yardımıyla dilimlere ayırıp hafifce kaldırarak tabaklara alıyorum... Bloğunuzu bulursam bakacağım |
09-12-2008, 20:07 | #25 |
Ağaç Dostu
|
Kalın Hamurlu Pizza ("Deep-dish Pizza")
Klasik pizzaya göre hamuru daha kalındır ve daha bol malzemeyle yapılır. Hamur malzemesi: 125 gr. oda sıcaklığında margarin 1/2 su bardağı zeytinyağı 1 su bardağında 1 parmak eksik yoğurt 1/2 tatlı kaşığı tuz 1 paket kabartma tozu Aldığı kadar un (30 cm. çapındaki yüksek kenarlı yuvarlak tepsi için) Kulak memesi kıvamında hamur hazırlanır. Hamuru tepsiye, kenarlarından yükselterek yerleştirilir. (Tepsi kenarı kadar yükseltmek gerekiyor) Taban hamuru çatal ile birkaç yerden delinir. 180 derecede önceden ısıtılmış fırında yaklaşık 20-25 dakika pişirilir. Hamur pişerken tercih edilen malzeme ile harç hazırlanır. Benim tercihim değişik renkte biber, bayaz kültür mantarı, siyah zeytin, sosis, kaşardır. 1/2 çay bardağı su içinde 1/2 tatlı kaşığı acı biber salçası sulandırılır. Acı biber salçalı su ile harç harmanlanır. Fırından çıkarılan hamurun üzerine kaşığın arka yüzü ile hafifçe bastırılarak harç yayılır. 15-20 dakika kadar pişirilir. (Pişirmeme süresi harcın pişme durumununa göre ayarlanır) Pizza pişerken bu sefer sosu hazırlanır. Domatesler rendelenip, sos kıvamına gelene kadar pişirilir. 1 diş sarımsak rendelenir, karabiber, kekik ilave edilir. Pişmiş sos 1-1,5 su bardağı kadar olmalıdır. Pizza pişince domates sosu harç üzerini kaplayacak şekilde dökülür. Ilık fırında 10-15 dakika bekletilir. Afiyet olsun. Kalın hamurlu pizza resimleri |
09-12-2008, 20:57 | #26 |
Ağaç Dostu
|
Geçen gün bir yemek kanalında bir İtalyan kolay pizza adıyla bildiğimiz hamur kızartmasının üzerine sarımsaklı domates sosu ekleyip, mozzarella peyniri rendeleyip, çok güzel olduğuna dair mimikler yaparak afiyetle yedi |
30-09-2011, 16:01 | #27 |
Ağaç Dostu
|
Teflon Tavada Pizza
Kapaklı 22-26 cm.lik teflon tavada ocakta pişirilerek yapılan pizza tarifi. Hamur Malzemesi: - 3 Türk kahvesi fincanı un - 1/2 Türk kahvesi fincanı yoğurt - 1/2 Türk kahvesi fincanı zeytinyağı - 1 paket kabartma tozu Üst Malzemesi: - Yaklaşık 1 tatlı kaşığı acı biber salçası - Doğranmış yaklaşık 10 tatlı sivri biber veya 4 dolma biber - 15-20 çekirdeği çıkarılmış siyah zeytin - Yeteri kadar kaşar rendesi - Yeteri kadar ikiye bölünmüş kiraz domates veye ince dilimlenmiş domates Hamur malzemesiyle hamur hazırlanır. (Zeytinin tuzu yeterli geldiğinden hamura tuz koymuyorum, isteyen hamura biraz tuz ilave edebilir.) Teflon tavaya yayılır. (Yumuşak bir hamur olduğu için elimle bastırarak tavaya yayıyorum; istenirse oklava ile açılıp, tavaya yerleştirilebilir.) Hamurun üzerine acı biber salçası sürülür. Biber zeytin karışımı yayılır. Kaşar rendesi serpilir. Domates dilimleri en üste yerleştirilir. Kapağı tam kapatılıp ocakta en kısıkta pişirilir. Yaklaşık 20 dak. sonra altı kontrol edilir. Alt iyice pişince ocak kapatılıp 5-10 dakika içinin çekmesi için kapağı kapalı bekletilir. Afiyet olsun. |
|
|