24-08-2007, 20:27 | #1 |
Ağaç Dostu
|
Katmer
katmer Un, su ve tuzla bildiğimiz mantı hamuru yoğuralarak, bezelere ayrılıp dinlendiriliyor. Mantı yufkası kalınlığında açıldıktan sonra üstüne eritilmiş margarin kaşıkla sıvanarak, yufka yağlanıyor (ne yazıkki margarin olmak zorunda, donması için). Yufka, dört parmak kalınlığında şeritler halinde kesilip, yaklaşık üç parmak kalınlığında rulo yapılıyor. İşte püf noktası da burada, bir kat hamur, bir kar yağ olmuş oluyor. Bu rulolarımız buzdolabında üstü örtülmüş halde biraz dinlendirilip, margarinin donması da sağlandıktan sonra tekrar dışarı alınıyor. Hamur rulosu unlanmış masaya dik bir şekilde konulup, avuç içi ile bastırılarak küçük bir yuvarlak elde ediliyor. Bir merdane yardımıyla bu hamur da yaklaşık bir pasta tabağı genişliğinde açılıp, hafif yağlanmış teflon (bu da ne yazık ki ama başka da olmuyor) tavada her iki tarafı da kızarana dek pişiriliyor. Katmerler bir fırça ile yağlanarak tabakta üstüste diziliyorlar. Sonrası; afiyet olsun. Bu sadesi. İstenirse hamur yağlandıktan sonra daha şeritler halinde kesilmeden önce, ufalanmış ceviz içi ve şeker ilave edilerek; harika bir lezzet yakalamak da mümkün. |
14-01-2009, 22:25 | #3 |
Ağaç Dostu
|
Odun ateşin de katmer
Odun ateşin de katlamanın yapılışı. Bazı yerler de bazlama, bazı yerler de ise katmer denir. Biz de ise katlama diyoruz köy'e her gidişimiz de sağolsun Annem bize yapar. Tereyağlı olup da arasına reçel ya da köy peyniri ekleyip, yanına da çay aldınız mı keyfinize diyecek yok. Bu resimlere bakıldığın da ne kadar da güzel gözüküyor. |
14-01-2009, 23:26 | #4 |
agaclar.net
|
Bu nevsune'nin anlattığından başka bir şey gibi görünüyor... |
14-01-2009, 23:44 | #5 |
Ağaç Dostu
|
KATMER Kayseri mutfağı hamurişleri ağırlıklı , çok değişik lezzetleri birarada barındıran ve aynı zamanda kalori değerleri yüksek gıdaları içeriyor.Katmerin yapılışını adım adım resimlerle anlatacağım . Katmer Malzemeler ( 6 adet katmer için) 500 gr. un 1 tatlı kaşığı tuz 1\2 bardak su 2yemek kaşığı tahin 125 gram tereyağı 1 yemek kaşığı zeytinyağı Yapılışı Un, su ve tuzu karıştırarak kulak memesi kıvamlı bir hamur elde ediyoruz. Tüm hamuru oklavayla ince açıyoruz. Büyüklüğü bu hamur ölçüsü için çarşıdan aldığımız yufka ebadından biraz büyükçe oluyor. Hamuru tek seferde açmak zor gelirse ikiye de bölünüp yapılabilir. Tahin ve tereyağını küçük bir tavada eritip zeytinyağı ile karıştırıyoruz. Bu karışımı tüm yufkanın üzerine yayıyoruz. Tüm karışım yufkanın üzerine kaplandıktan sonra tekrar hafif unluyoruz. Hamurun tam ortasından ufak bir delik açıyoruz ve hamuru kıvıra kıvıra deliği büyütüyoruz. |
14-01-2009, 23:53 | #6 |
Ağaç Dostu
|
En son aşamada hamuru bir şerit haline getirip, bu büyük şeritten parçalar koparıp yuvarlıyoruz. Sardığımız bu hamurları yağı donana kadar buzdolabında dinlendiriyoruz.Sonra çıkarıp üstünden bastırarak tekrar yuvarlak şekilde unladığımız tezgahta elle açıyoruz ve kızgın tavada pişiriyoruz. Katmerleri pişirmeden önce üstündeki unu atması için iyice sallıyoruz. Katmeri en çok peynir ve değişik reçellerle yemeğe bayılıyoruz. Aslında tek başına bile çok lezzetli bir yiyecek... Her mevsimde ve bilhassa sabah kahvaltısında sıksık hazırlanan bir hamurişidir. NOT: Yukarıdaki tarif ve fotoğraflar Kayseri Kız Teknik Öğretim Olgunlaşma Enstitüsü sitesinden alınmıştır... Bknz: www.kayseriolgunlasma.com |
15-01-2009, 09:30 | #8 |
Ağaç Dostu
|
Katlama
Ewet sevgili malina, demek ki yöreden yöreye isim değişikliği bulunuyor. Bizim orda katlama deniyor. Başka yöreler de bilmiyorum. Bizim katlamanın hamuru içine ne katılıyor bilmiyorum ancak açılırken, oklava ile açılıyor. Büyük boy pizza kadar açıldıktan sonra üzeri İsteğe bağlı olarak eritilmiş margarin veya tereyağ ile yağlanıyor. 4 bir tarafının uçlarından tutularak katlanıyor alt tarafları üste geldikçe tekrardan yağlanıp hepsi üst üste getiriliyor. Bir müddet bekledikten sonra tekrardan açılıyor ve kürek yardımıyla sacın üzerine atılıp pişiriliyor. Pişirilirken tekrardan bir miktar yağ sürülüyor. İşte yemeğe hazır bir adet katlama. |
15-01-2009, 10:03 | #9 |
Ağaç Dostu
|
Benim yazdığım, kayınvaldemin tarifiydi. Kayserili olduğu için oraya özgü bir tarif olabilir. O incecik katlar, önce elinizde sonra ağzınızda dağılıverirler. Lezzeti ise anlatılmaz, yaşanılır Aslında katmer (adı üstünde), kat kat olması gereken bir hamur işi. Yöreler farklı biçimlerde katlamışlar. Sonuçta harika bir lezzet çıkmış ortaya. |
15-01-2009, 22:21 | #10 |
Ağaç Dostu
|
Haklısınız isimler değişik. Katmer adıda hamuru ikiye ayırdığınız da defter yaprağı gibi ayrılmasından alınıyor zannedersem. Yanlız tatlarına diyecek yok tek kelimeyle harika. Köye her gittiğim de yemeye çalışırım. |
15-01-2009, 23:19 | #11 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 09-09-2008
Şehir: İstanbul.
Mesajlar: 5,388
|
KATMER Malzemeler 1 kg özlü un(9,5 su bardağı) 1 Tatlı kaşığı tuz 1 kg kaymak 1 Çay bardağı tereyağı(açmak için) 300 gr tereyağı(kızartmak için) 1 çay bardağı pudra şekeri 1 Çorba kaşığı tarçın 1 Çay bardağı çekilmiş Antep fıstığı 1 kg toz şeker(şurup için) Yapılışı 1-Çelik bir tencerede toz şeker ve 4 su bardağı su ile kıvamlı bir şurup hazırlanır,soğutulur. 2-Unun içerisine tuz ve su konarak kulak memesi yumuşaklığında bir hamur yapılır.Yoğrularak iyice özleştirilir. 3-15 adet yumak yapılır.Üzeri örtülerek 1 saat dinlendirilir. 4-Yağlanmış mermer üzerinde önce merdane ile sonra elle açılarak sigara kağıdı gibi inceltilir. 5-Karşılıklı kenarları katlanarak yuvarlak yufka kare şekline getirilir. 6-Üzerine ince ince kaymak yerleştirilir.İki taraftan katlanarak dikdörtgen şekline getirilir. 7-Isıtılmış tereyağında(veya sıvı yağda) iki tarafı pembeleşinceye kadar kızartılır. 8-Mermerin üzerinde 3 parmak eninde ve boyunda kare şeklinde kesilir.Düz bir servis tabağına yan yana dizilir. 9-Üzerine önce kıvamlı şurup gezdirilir.Daha sonra pudra şekeri serpilir.En üstü dövülmüş Antep fıstığı ve tarçınla süslenir. 10-Sıcak servis yapılır. Bizim oralardada böyle yapılır katmer ama evde bayanlar yapmaz tatlıcı dükkanında yapılır tadına doyum olmaz |
16-01-2009, 02:26 | #12 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 14-04-2008
Şehir: İZMİR
Mesajlar: 14
|
sevgili günebakan,aynı il sınırlarında yaşamamıza rağmen,tatlı katmeri hiç duymadım ve tatmadım,bizde katmer sabah kahvaltısında yenir ve tuzlu olur.Ben ödemişliyim.İlçemde,katmerciler vardır.Özellikle pazar sabahları katmer için sıraya girersin,uzun bir kahvaltı için katmer ve töngül pide olmazsa olmazıdır kahvaltının.Yanlış hatırlamıyorsam,İnce tülbent gibi açılan yufkanın içerisine yumurta kırılır,kıyılmış maydanoz eklenir ve yufka iç malzemesi görülecek şekilde katlanır ve kızartılır.Kızaran katmer,baklava diliminde keslir,İsteğe göre,katmerin yanına bizim taban gevreği dediğimiz tatlı mayadan yapılan,üzeri susamlı gevrek doğranır.Bu karışımın üzerine bolca tulum peyniri rendelenir ve öyle servis yapılır.Bunca mideye ve göze hitap eden doyurucu katmerin porsiyonu ise fırınına göre 2-2.5 liradır.Ödemişe yolu düşenlerin sabah kahvaltısı olarak mutlaka yemelerini öneririm. |
16-01-2009, 11:43 | #14 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 09-09-2008
Şehir: İstanbul.
Mesajlar: 5,388
|
Bizim oralar derken yanlış anlatmış olmuyayım ben İzmirli değilim |
17-01-2009, 15:04 | #15 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 14-04-2008
Şehir: İZMİR
Mesajlar: 14
|
Sayın Günebakan,Şehir İzmir-Gaziemir iletisi beni yanılttı.Sevgiyle kalın |
17-01-2009, 23:46 | #16 |
Ağaç Dostu
|
Günebakan'ın tarif ettiği katmeri yıllar önce ben Sivrihisar'da bir kır lokantasında yemiştim. Yalnız onda tatlandırıcı olarak şerbet yerine bal kullanılmıştı ve çok lezzetliydi. Yemek üstüne tok karnına bile tabaktakileri silip süpürmüştüm |
18-01-2009, 11:58 | #17 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 09-09-2008
Şehir: İstanbul.
Mesajlar: 5,388
|
******* muhteşem bir tadı vardır Sayın Nevsune |
16-03-2009, 16:32 | #19 |
Ağaç Dostu
|
Nevsune'nin yoğurt tarifiyle katmer tarifini aynı gün denedim. Bu tarifle yapılan katmer gerçekten sabah kahvaltısı için çok güzel oldu. Tavsiye ederim. Ben ruloları yaparken bazılarını sade bazılarını ise, tahin-şeker, ceviz, ayçekirdeği gibi malzemelerle hazırladım. Çok lezzetliydi. |
16-03-2009, 17:18 | #21 |
Ağaç Dostu
|
Biraz hamur tutmayı bilen herkes yapabilir. Hiç bilmeyenler içinde öğrenmenin tam zamanı. Kolay bir tarif. Az miktarda unla kalabalık olayan aileler için 2 bardak un bile yeter, tuz, su. Ben hamur yoğurmayı çok sevdiğimden belki çok hoşuma gitti. Bir de unutmadan, margarin yerine tereyağ sürdüm ruloları yapmadan önce, eve hiç margarin almıyorum da |
28-03-2009, 00:03 | #24 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 08-06-2008
Şehir: jersey
Mesajlar: 56
|
Sevgili Nevsune dun gece yatmadan once bu tarifi gordum cok mutlu oldum. Sivas'li oldugum icin cocuklugumdan beri cok severim ama kendim ne bilir ne de yapardim. Baktim cok kolay gorunuyor, yatmadan once hemen hamuru yogurup attim dolaba. Sabah yaptim. Margarin yerine tereyagi kullandim. Inanilmaz guzel oldular...Kayinvaldenizin ruhu sad olsun. Size de cok tesekkurler, sayenizde cok ozledigim bir lezzeti yeniden tattim... Not: hayatimda hamur acmis insan degildim. Ilk tecrubemdi tedirgindim ama katmer icin deger diye bi cesaret giristim. Kolay acildi ve gercekten degdi.. |
Konu Araçları | |
Mod Seç | |
|
|