agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Doğaya ve Yaşamınıza Sahip Çıkın > Daha İyi Bir Yaşam İçin




Reklam


Beğeni Düzeni25Beğeniler

Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 03-05-2010, 12:19   #1
Ağaç Dostu
 
gece's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-02-2007
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 1,648
Galeri: 32
E kodlu Gıda Katkı Maddeleri

E Kodu Adı Sınıflandırması Notlar
E100 Zerdeçal (turmerik), hint safranı (curcumin) renk verici (sarı ve portakal rengi)
E101 riboflavin (vitamin B2) renk verici (sarı ve portakal rengi)
E102 tartrazin renk verici (sarı ve portakal rengi) (FDA:FD&Csarı #5) Deri döküntüleri ve astım krizlerine yol açar Alerji nedeni olabilir.
E104 Kinolin sarısı renk verici (sarı ve portakal rengi) (FDA: D&C sarı #10) Hiperaktivite, astım, döküntü
E107 sarı 2G renk verici (sarı ve portakal rengi)
E110 günbatımı sarısı FCF renk verici (sarı ve portakal rengi) (FDA: FD&C sarı #6) mide rahatsızlığı, alerji
E111 portakal rengi GGN renk verici (portakal rengi)
E120 Koşinel, Karminik asit, Karminler renk verici (kırmızı)
E122 azorubine, carmoisine renk verici (kırmızı) (FDA: Ext D&C kırmızı #10) yan etkileri var
E123 amaranth renk verici (kırmızı) (FDA: [DELISTED] kırmızı #2)
E124 Brilliant Scarlet 4R, Ponceau 4R renk verici (FDA: Ext D&C kırmızı #8) Yan etkileri var
E127 erythrosine renk verici (kırmızı) (FDA: FD&C kırmızı #3)
E128 kırmızı 2G renk verici
E129 Allura kırmızı AC renk verici (FDA: FD&C kırmızı #40) yan etkileri var
E131 Patent blue V renk verici (mavi)
E132 indigo carmine, indigotine renk verici (mavi) (FDA: FD&C mavi #2)  
E133 Brilliant blue FCF renk verici (FDA: FD&C mavi #1)  
E140 klorofil ve chlorophyllin renk verici (yeşil)  
E141 Klorofilin Bakır kompleksi renk verici (yeşil)  
E142 yeşil S renk verici (yeşil)  
E143 solmaz yeşil FCF renk verici (FDA: FD&C yeşil #3)  
E150a karamel I - plain renk verici (kahve ve siyah)  
E150b Karamel II - caustic sulfite işlemi renk verici (kahve ve siyah)  
E150c Karamel III - ammonia işlemi renk verici (kahve ve siyah)  
E150d Karamel IV - ammonyum sulfat işlemi renk verici (kahve ve siyah)  
E151 Black PN,*Brilliant Black BN renk verici (kahve ve siyah)  
E153 Vegetable carbon,*carbon black renk verici (kahve ve siyah)  
E154 Brown FK renk verici (kahve ve siyah)  
E155 Chocolate Brown HT renk verici  
E160a carotenes-alpha-carotene, beta-carotene, gamma-carotene renk verici  
E160b annatto, bixin, norbixin renk verici  
E160c paprika extract, capsanthin, capsorubin renk verici  
E160d lycopene renk verici  
E160e beta-apo-8'-carotenal (C 30) renk verici  
E160f beta-apo-8'-carotenic asit ethyl ester renk verici  
E161b lutein renk verici  
E161g canthaxanthin renk verici  
E162 beet kırmızı, beetroot kırmızı, betanin renk verici  
E163 anthocyanins renk verici  
E170 kalsiyum carbonates,*chalk renk verici (beyaz), anticaking agent, stabilazör  
E171 titanium dioksit renk verici (beyaz)  
E172 demir oksit*ve hidroksit renk verici  
E173 alüminyum renk verici (silver)  
E174 gümüş renk verici (gümüş)  
E175 altın renk verici (altın)  
E180 litholrubine,*Lithol Rubine BK,*Pigment Rubine,latolrubine renk verici  
E181 tannin renk verici, emülsiyonlaştırıcı, stabilazör, kıvam artırıcı  
E200 sorbik asit koruyucu  
E202 potasyum sorbat koruyucu  
E203 kalsiyum sorbat koruyucu  
E210 benzoik asit koruyucu  
E211 sodyum benzoat koruyucu hiperaktivite, astım
E212 potasyum benzoat koruyucu  
E213 kalsiyum benzoat koruyucu  
E214 ethyl para-hidroksibenzoat koruyucu  
E215 sodyum etil para-hidroksibenzoat koruyucu  
E218 methylparaben*(metil para-hidroksibenzoat) koruyucu  
E219 sodyum methyl para-hydroxybenzoate koruyucu  
E220 kükürt dioksit koruyucu, antioksidan  
E221 sodyum sülfit koruyucu, antioksidan  
E222 sodyum bisülfit*(sodyum hidrogen sülfit) koruyucu, antioksidan  
E223 sodyum metabisülfit koruyucu, antioksidan, bleaching agent  
E224 potasyum metabisülfit koruyucu, antioksidan  
E226 kalsiyum sülfit koruyucu, antioksidan  
E227 kalsiyum bisülfite,*kalsiyum hidrogen sülfit koruyucu, antioksidan  
E228 potasyum bisulfite,*potasyum hidrogen sülfit koruyucu, antioksidan  
E230 biphenyl,*diphenyl koruyucu  
E231 orthophenyl phenol,*2-hidroksibiphenil koruyucu  
E232 sodyum ortofenil fenol koruyucu  
E234 nisin koruyucu  
E235 pimarisin,*natamycin koruyucu  
E239 heksamin*(heksametilen tetramin) koruyucu  
E242 dimetil dikarbonat koruyucu  
E249 potasyum nitrat koruyucu, renk verici fixative  
E250 sodyum nitrat koruyucu, renk verici fixative  
E251 sodyum nitrat koruyucu, renk verici fixative  
E260 glacial*asetik asit koruyucu, asidite düzenleyici  
E261 potasyum asetat koruyucu, asidite düzenleyici  
E262 sodyum asetat*sodyum hidrogen asetat koruyucu, asidite düzenleyici  
E263 kalsiyum asetat koruyucu, asidite düzenleyici  
E270 laktik asit asidite düzenleyici, koruyucu, antioksidan  
E280 propiyonik asit koruyucu  
E281 sodyum propiyonat koruyucu  
E282 kalsiyum propiyonat koruyucu  
E283 potasyum propiyonat koruyucu  
E284 borik asit koruyucu  
E285 sodyum tetraborat,*boraks koruyucu  
E290 karbon dioksit asidite düzenleyici, itici gaz  
E296 malik asit asidite düzenleyici  
E297 fumarik asit asidite düzenleyici  
E300 askorbik asit antioksidan*(suda çözülen)  
E301 sodyum ascorbate antioksidan (suda çözülen)  
E302 kalsiyum ascorbate antioksidan (suda çözülen)  
E304 ascorbyl palmitate,*ascorbyl stearate antioksidan (yağda çözülen)  
E306 tocopherol*concentrate (natural) antioksidan  
E307 dl-alpha-tocopherol*(synthetic) antioksidan  
E308 gamma-tocopherol(synthetic) antioksidan  
E309 delta-tocopherol(synthetic) antioksidan  
E310 propyl gallate antioksidan  
E311 octyl gallate antioksidan  
E312 dodecyl gallate antioksidan  
E315 erythorbic asit antioksidan  
E316 sodyum erythorbate antioksidan  
E320 butylated hydroxyanisole(BHA) antioksidan (yağda çözülen)  
E321 butylated hydroxytoluene(BHT) antioksidan (yağda çözülen)  
E322 lecithins antioksidan,emülsiyonlaştırıcı  
E325 sodyum laktat gıda asiti  
E326 potasyum laktat gıda asiti  
E327 kalsiyum laktat gıda asiti  
E330 citric asit gıda asiti  
E331 sodyum citrates gıda asiti  
E332 potasyum citrates gıda asiti  
E333 kalsiyum citrates gıda asiti, sıkılaştırıcı  
E334 L(+)-tartaric asit gıda asiti  
E335 sodyum tartrates gıda asiti  
E336 potasyum tartrates gıda asiti  
E337 potasyum sodyum tartrate gıda asiti  
E338 phosphoric asit gıda asiti  
E339 sodyum fosfat mineral tuzu  
E340 potasyum fosfats mineral tuzu  
E341 kalsiyum fosfats mineral tuzu, topaklanmayı önleyici, sıkılaştırıcı  
E343 magnezyum fosfats mineral tuzu, topaklanmayı önleyici  
E350 sodyum malates gıda asiti  
E351 potasyum malate gıda asiti  
E352 kalsiyum malates gıda asiti  
E353 metatartaric asit gıda asiti, emülsiyonlaştırıcı  
E354 kalsiyum tartrate gıda asiti, emülsiyonlaştırıcı  
E355 adipic asit gıda asiti
E356 sodyum adipate gıda asiti
E357 potasyum adipate gıda asiti
E363 succinic asit gıda asiti
E380 triammonyum citrat gıda asiti
E385 kalsiyum disodyum EDTA koruyucu
E400 alginic asit kıvam artırıcı, bitkisel sakız, stabilizer, jelleştirici, emülsiyonlaştırıcı
E401 sodyum alginate kıvam artırıcı, bitkisel sakız, stabilizer, jelleştirici, emülsiyonlaştırıcı
E402 potasyum alginate kıvam artırıcı, bitkisel sakız, stabilizer, jelleştirici, emülsiyonlaştırıcı
E403 ammonium alginate kıvam artırıcı, bitkisel sakız, stabilizer, jelleştirici, emülsiyonlaştırıcı
E404 kalsiyum alginate kıvam artırıcı, bitkisel sakız, stabilizer, jelleştirici, emülsiyonlaştırıcı
E405 propylene glycol alginate, propane-1,2-diol alginate kıvam artırıcı, bitkisel sakız, stabilizer, emülsiyonlaştırıcı
E406 agar kıvam artırıcı, bitkisel sakız, stabilizer, jelleştirici
E407 carrageenan kıvam artırıcı, bitkisel sakız, stabilizer, jelleştirici, emülsiyonlaştırıcı Yan etkileri var
E407a işlemied eucheuma seaweed kıvam artırıcı, bitkisel sakız, stabilizer, jelleştirici, emülsiyonlaştırıcı
E410 locust bean gum kıvam artırıcı, bitkisel sakız, stabilizer, jelleştirici, emülsiyonlaştırıcı
E412 guar gum kıvam artırıcı, bitkisel sakız, stabilizer Yan etkileri var
E413 tragacanth kıvam artırıcı, bitkisel sakız, stabilizer, emülsiyonlaştırıcı Yan etkileri var
E414 gum acacia, gum arabic kıvam artırıcı, bitkisel sakız, stabilizer, emülsiyonlaştırıcı Yan etkileri var
E415 xanthan gum kıvam artırıcı, bitkisel sakız, stabilizer
E416 karaya gum kıvam artırıcı, bitkisel sakız, stabilizer, emülsiyonlaştırıcı Yan etkileri var
E417 tara gum kıvam artırıcı, bitkisel sakız, stabilizer
E418 gellan gum kıvam artırıcı, bitkisel sakız, stabilizer, emülsiyonlaştırıcı
E420 sorbitol nemlendirici, emülsiyonlaştırıcı, tatlandırıcı Yan etkileri var
E421 mannitol nemlendirici, topaklanmayı önleyici, tatlandırıcı Yan etkileri var
E422 glycerin nemlendirici, tatlandırıcı Yan etkileri var
E425 konjac, konjac gum, konjac glucomannate kıvam artırıcı, bitkisel sakız
E431 polioksietilen (40) stearate emülsiyonlaştırıcı
E432 polisorbat 20 emülsiyonlaştırıcı Bazı ülkelerde yasaklandı
E433 polysorbate 80 emülsiyonlaştırıcı
E434 polysorbate 40 emülsiyonlaştırıcı Bazı ülkelerde yasaklandı
E435 polysorbate 60 emülsiyonlaştırıcı
E436 polysorbate 65 emülsiyonlaştırıcı
E440 pectin bitkisel sakız, emülsiyonlaştırıcı
E441 Jelatin (jöle) (katkı olarak sınıflandırılmaz) jelleştirici, emülsiyonlaştırıcı Yan etkileri var
E442 ammonium phosphatides emülsiyonlaştırıcı
E444 sucrose acetate isobutyrate emülsiyonlaştırıcı, stabilazör
E445 glycerol esters of wood rosin emülsiyonlaştırıcı
E450 difosfats mineral tuzu, emülsiyonlaştırıcı
E451 trifosfats mineral tuzu, emülsiyonlaştırıcı
E452 polyfosfats mineral tuzu, emülsiyonlaştırıcı
E459 beta-cyclodextrin emülsiyonlaştırıcı
E460 powdekırmızı cellulose, microcrystalline cellulose topaklanmayı önleyici
E461 methylcellulose kıvam artırıcı, emülsiyonlaştırıcı, bitkisel sakız
E463 hidroksipropilcellulose kıvam artırıcı, bitkisel sakız, emülsiyonlaştırıcı Bazı ülkelerde yasaklandı
E464 hidroksipropilmethylcellulose kıvam artırıcı, bitkisel sakız, emülsiyonlaştırıcı
E465 methyl ethyl cellulose, ethyl methyl cellulose kıvam artırıcı, bitkisel sakız, emülsiyonlaştırıcı
E466 sodyum carboxymethylcellulose emülsiyonlaştırıcı
E470a sodyum, potasyum ve kalsiyum salts of fatty asits emülsiyonlaştırıcı, stabilazör, topaklanmayı önleyici
E470b magnezyum salts of fatty asits emülsiyonlaştırıcı, stabilazör, topaklanmayı önleyici
E471 mono- ve diglycerides of fatty asits - glyceryl monostearate, glyceryl distearate emülsiyonlaştırıcı
E472a acetic asit esters of mono- ve diglycerides of fatty asits emülsiyonlaştırıcı
E472b lactic asit esters of mono- ve diglycerides of fatty asits emülsiyonlaştırıcı
E472c citric asit esters of mono- ve diglycerides of fatty asits emülsiyonlaştırıcı
E472d tartaric asit esters of mono- ve diglycerides of fatty asits emülsiyonlaştırıcı
E472e diacetyltartaric asit esters of mono- ve diglycerides of fatty asits emülsiyonlaştırıcı
E472f mixed acetic ve tartaric asit esters of mono- ve diglycerides of fatty asits emülsiyonlaştırıcı
E473 sucrose esters of fatty asits emülsiyonlaştırıcı
E474 sucroglycerides emülsiyonlaştırıcı Bazı ülkelerde yasaklandı
E475 polyglycerol esters of fatty asits emülsiyonlaştırıcı
E476 polyglycerol polyricinoleate emülsiyonlaştırıcı
E477 propylene glycol esters of fatty asits emülsiyonlaştırıcı
E479b thermally oxidised soya bean oil emülsiyonlaştırıcı
E481 sodyum stearoyl lactylate emülsiyonlaştırıcı
E482 kalsiyum stearoyl lactylate emülsiyonlaştırıcı
E483 stearyl tartarate emülsiyonlaştırıcı Bazı ülkelerde yasaklandı
E491 sorbitan monostearate emülsiyonlaştırıcı
E492 sorbitan tristearate emülsiyonlaştırıcı
E494 sorbitan monooleate emülsiyonlaştırıcı Bazı ülkelerde yasaklandı
E495 sorbitan monopalmitate emülsiyonlaştırıcı Bazı ülkelerde yasaklandı
E500 sodyum carbonate, sodyum bicarbonate mineral tuzu
E501 potasyum carbonate, potasyum bicarbonate mineral tuzu
E503 ammonium carbonate, ammonium bicarbonate mineral tuzu
E504 magnezyum carbonate topaklanmayı önleyici, mineral tuzu
E507 hydrochloric asit asidite düzenleyici
E508 potasyum klorid mineral tuzu
E509 kalsiyum klorid mineral tuzu
E511 magnezyum klorid mineral tuzu
E512 stannous klorid renk verici retention agent, antioksidan
E513 sulfuric asit asidite düzenleyici
E514 sodyum sülfat mineral tuzu  
E515 potasyum sülfat mineral tuzu, seasoning  
E516 kalsiyum sülfat un işleme ajanı, mineral tuzu, stabilizör, geliştirici, sıkılaştırıcı  
E517 ammonium sülfat mineral tuzu, geliştirici  
E520 alüminyum sülfat mineral tuzu  
E521 alüminyum sodyum sülfat mineral tuzu  
E522 alüminyum potasyum sülfat mineral tuzu  
E523 alüminyum ammonium sülfat mineral tuzu  
E524 sodyum hidroksit mineral tuzu  
E525 potasyum hidroksit mineral tuzu  
E526 kalsiyum hidroksit mineral tuzu  
E527 ammonium hidroksit mineral tuzu  
E528 magnezyum hidroksit mineral tuzu  
E529 kalsiyum oxit mineral tuzu  
E530 magnezyum oxit topaklanmayı önleyici  
E535 sodyum ferrocyanide topaklanmayı önleyici  
E536 potasyum ferrocyanide topaklanmayı önleyici  
E538 kalsiyum ferrocyanide topaklanmayı önleyici  
E541 sodyum alüminyum fosfat asidite düzenleyici, emülsiyonlaştırıcı  
E551 silicon dioxit topaklanmayı önleyici  
E552 kalsiyum silikat topaklanmayı önleyici  
E553a magnezyum silikat topaklanmayı önleyici  
E553b talc topaklanmayı önleyici  
E554 sodyum aluminosilikat (sodyum alüminyum silikat) topaklanmayı önleyici  
E555 potasyum alüminyum silikat topaklanmayı önleyici  
E556 kalsiyum aluminosilikat (kalsiyum alüminyum silikat) topaklanmayı önleyici  
E558 bentonite topaklanmayı önleyici  
E559 kaolin, alüminyum silikat topaklanmayı önleyici  
E570 stearic asit topaklanmayı önleyici  
E575 glucono-delta-lactone asidite düzenleyici  
E576 sodyum glükonat stabilazör  
E577 potasyum glükonat stabilazör  
E578 kalsiyum glükonat asidite düzenleyici  
E579 ferrous glükonat renk verici retention agent  
E585 ferrous laktat  
E620 glutamik asit tad artırıcı  
E621 monosodyum glutamat (MSG) tad artırıcı Bir çok yönden sakıncalı bir katkı maddesi olduğu ileri sürülmektedir.
E622 monopotasyum glutamat tad artırıcı  
E623 kalsiyum diglutamat tad artırıcı  
E624 monoammonium glutamat tad artırıcı  
E625 magnezyum diglutamat tad artırıcı  
E627 disodyum guanilat tad artırıcı  
E628 dipotasyum guanilat tad artırıcı  
E629 kalsiyum guanilat tad artırıcı  
E630 inosinic asit tad artırıcı  
E631 disodyum inosinate tad artırıcı  
E632 dipotasyum inosinate tad artırıcı  
E633 kalsiyum inosinate tad artırıcı  
E634 kalsiyum 5'-ribonucleotides tad artırıcı  
E635 disodyum 5'-ribonucleotides tad artırıcı  
E640 glycine tad artırıcı  
E650 Çinko asetat tad artırıcı  
E900 dimethylpolysiloxane emülsiyonlaştırıcı, topaklanmayı önleyici  
E901 beeswax parlatıcı ajan  
E902 cveelilla wax parlatıcı ajan  
E903 carnauba wax parlatıcı ajan  
E904 shellac parlatıcı ajan  
E905 parafin parlatıcı ajan kanserojen
E912 montanik asit ester nemlendirici  
E914 oxidised polyethylene wax nemlendirici  
E920 L-sistein un işleme ajanı  
E927b carbamide un işleme ajanı  
E938 argon itici gaz  
E939 helyum itici gaz  
E941 nitrojen itici gaz  
E942 nitroz oksit itici gaz  
E943a bütan itici gaz  
E943b izobüütan itici gaz  
E950 Acesulfame potasyum yapay tadlandırıcı  
E951 aspartam yapay tadlandırıcı  
E952 cyclamic asit, cyclamates yapay tadlandırıcı bir çok ülkede yasak, biz ithal ediyormuşuz?!
E953 isomalt nemlendirici  
E954 sakkarin yapay tadlandırıcı  
E957 thaumatin tad artırıcı, yapay tadlandırıcı  
E959 neohesperidin dihydrochalcone yapay tadlandırıcı  
E965 maltitol nemlendirici, stabilazör  
E966 laktitol nemlendirici  
E967 Ksylitol nemlendirici, stabilazör  
E999 quillaia ekstrakt nemlendirici  
E1103 invertaz diğer  
E1105 lizozim koruyucu  
E1200 polidekstroz nemlendirici  
E1201 polivinil pirrolidon diğer  
E1202 polivinilpolipirrolidon renk verici stabilazör  
E1404 okside nişasta kıvam artırıcı, bitkisel sakız  
E1410 mono-nişasta fosfat kıvam artırıcı, bitkisel sakız  
E1412 di-nişasta fosfat kıvam artırıcı, bitkisel sakız  
E1413 fosfatlanmış di-nişasta fosfat kıvam artırıcı, bitkisel sakız  
E1414 asetillenmiş di-nişasta fosfat kıvam artırıcı, bitkisel sakız  
E1420 asetillenmiş nişasta kıvam artırıcı, bitkisel sakız  
E1422 asetillenmiş di-nişasta adipate kıvam artırıcı, bitkisel sakız  
E1440 hidroksipropilnişasta kıvam artırıcı, bitkisel sakız  
E1442 hidroksipropildi nişasta fosfat kıvam artırıcı, bitkisel sakız  
E1450 nişasta sodyum octenylsuccinate kıvam artırıcı, bitkisel sakız  
E1451 astillenmiş oksitlenmiş nişasta kıvam artırıcı, bitkisel sakız  
E1505 triethil sitrat kıvam artırıcı, bitkisel sakız  
E1518 triacetin nemlendirici  
E1520 propilen glikol nemlendirici  
   

Kaynak: Vikipedia


Düzenleyen gece : 18-07-2010 saat 00:12
gece Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 06-05-2010, 02:27   #2
Ağaç Dostu
 
gece's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-02-2007
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 1,648
Galeri: 32
Gıda Katkı Maddeleri, agaclar.net derlemesi

Gıda Katkı maddelerine E kodlu olanlar ile bir ucundan başladık, eski, eksik, yanlış, ek bilgiler ile ilgili her türlü öneri ve katkılara açık olduğumuzu belirtmeye gerek yok, zaten biliyorsunuz.



gece
gıda katkıları konusunda bilgi alışverişine açık forum kişisi

gece Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 06-05-2010, 08:26   #3
Ağaç Dostu
 
nevsune's Avatar
 
Giriş Tarihi: 04-05-2007
Şehir: Ankara
Mesajlar: 4,913
Galeri: 215
Hep şu sakıncalıları bir liste yapıp yanımda gezdireyim diye düşünürdüm, ihmalden kalırdı. Ellerinize sağlık çok güzel olmuş. Artık alışverişte yanımda yasaklı ve sakıncalı listem hazır

Yan etkilere yol açanlar:
E407, E412, E413, E414, E416, E420, E421, E422, E441

Yasaklanacak kadar risk taşıyanlar:
E432, E434, E463, E474, E483, E494, E495

nevsune Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 06-05-2010, 13:21   #4
Ağaç Dostu
 
gece's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-02-2007
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 1,648
Galeri: 32
Listemiz bu haliyle henüz viki deki listenin küçük bir kısmı ve birçok yabancı dilde sözcük (bilimsel isimlerini kastetmiyorum) gibi birçok da bilgi eksik.

Amacım;, viki'den daha geniş bir agaçlar.net listesi oluşturabilmek. Ancak konu teknik bir konu ve yalan yanlış bilgi vermemek için araştırıp öyle yazmak gerekiyor. Bu da zaman demek.

Belirttiğiniz gibi sakınılacak içerikleri listelemek ve listeyi yanımızda taşımak güzel bir düşünce. Katkıların büyük kısmı belirli gıdaların bileşimine katılıyor, onları da eklemek düşünülebilir. Ancak tablo şeklinde olduğu için kullanımı zorlaştırmamak zorunlu.

Şimdilik aklımda katkıları ayrıca yazıp, geniş bilgiyi orada sunmak ve tabloya linkini vermek var, şimdilik, dış kaynaklara (Ör. E102'de olduğu gibi) link vermek ile yetiniyorum ama bu değişmeli.

Yazılarak katkı sağlanırsa daha kısa sürede daha uzun yol alırız. Konu önemli, zira katkılara sanırım en çok (kilo, doz oranı ve renkli gıdalara meraklı oluşlarıyla) çocuklar maruz kalıyor ve E441 örneğinde olduğu gibi katkı listesinde katkı oluşu bile tartışmalı bir maddeyi (Jöle) çocuklar çok miktarda tüketebiliyorlar.


gece
E441'in hammadesine dikkat çeken forum kişisi

gece Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 20-05-2010, 15:14   #5
Temiz Besin
 
Nergis's Avatar
 
Giriş Tarihi: 14-10-2009
Şehir: izmir
Mesajlar: 143
Galeri: 15
E952 cyclamic asit, cyclamates Birçok ülkede yasak olan yapay tatlandırıcı E952 e ithalat izni verildi.

http://www.milliyet.com.tr/bircok-ul...75/default.htm

Nergis Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 21-05-2010, 20:10   #6
Ağaç Dostu
 
gece's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-02-2007
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 1,648
Galeri: 32
Şekerden 40 kat tatlıymış.

Teşekkürler Nergis.

Kanserojen maddeyi ithal edince kârı kaç kat artıyor acaba?



gece
tatlandırıcıların asıl tüketicilerinin çocuklarımız olduğu düşünmek istemeyen forum kişisi

gece Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 22-05-2010, 13:07   #7
Temiz Besin
 
Nergis's Avatar
 
Giriş Tarihi: 14-10-2009
Şehir: izmir
Mesajlar: 143
Galeri: 15
Kar marjı artımı ile;

ahlak,etik,vicdan marjı

ters oranlımı işliyor düşüncesinden kendimi alamıyorum.

Kobay olmaya okadar alışmışız ki, bu tür zararlı maddelere rahatlıkla ithal izini veriliyor.


Karadenizdeki çay misali, ithaline izin verdikleri cyclamic asit'i, çaybardağına koyup içtikten sonra, "şurup gibi tatlı,zararlı olurmu hiç" şeklinde yapılan basın açıklaması canlandı gözümde birden

Nergis Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 22-05-2010, 13:54   #8
Ağaç Dostu
 
Sebahattin Sargın's Avatar
 
Giriş Tarihi: 16-12-2006
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 4,167
Galeri: 345
E905 parafin

Parafin ciddi bir kanserojen maddedir. Petrolün yan ürünüdür kendisi...

Parafin konusunda şöyle bir yazıda okumuştum;

"Lise son sınıftaydım. Dükkanımızdan hem halka, hem de bakkal ve benzeri noktalara satış yapıyorduk. Bir gün, toptan satış yaptığımız yerler alım yapmamaya başladılar ve üretim durdu. Helva, normal koşullarda birkaç gün içinde yağını bırakır. Piyasaya Hacı Hilmi tarafından, hiç yağ bırakmayan bir helva sunuldu ve tüm dükkanlar bunu satmaya başladılar. Bizimle çalışan helva ustalarının, Hacı Hilmi ile çalışan meslektaş akrabaları vardı. Onlar için bir takım elbise, ayakkabı, 50 Lira da para ödülü koydum ve yağsız helva formülünü öğrenmelerini istedim.

Hacı Hilmi'nin standart helva karışımının içine eklediği maddeden bir miktar getirdiler. Bu maddenin petrolden elde edilen ve sağlık açısından son derece zararı bulunan parafin olduğu ortaya çıktı. Zamanla diğer tüm helva üreticileri parafini öğrendiler ve satışlarını artırmak için bunu kullanmaya başladılar. Bunun üzerine, tüm helvacıları, Marmara Düğün Salonuna davet ettim. Hem parafinin zararlarını açıkladım, hem de bir daha kullanmayacaklarına ilişkin söz aldım; hatta herkes inancı doğrultusunda, kutsal kitaplara el basarak söz verdi.

Bir süre için etkili bir çözüm olduysa da, kısa zamanda yaptığımız ihbarlar da bir işe yaramaz oldu. Çünkü bu konu bir rüşvet piyasası doğurdu. Bunun üzerine TÜBİTAK ile ortak bir çalışmaya başladık. Bir buçuk yıl çeşitli bilimsel denemelerde bulunduktan sonra, çiçek yağını yüksek basınçta vinterize edip, sıvılığını yitirerek pul pul olmasını sağladık ve helvacılık tarihine önemli bir formül kazandırdık. Bunun adını da Helvin koyduk."

Kaynak


Bu hafta teslim etmem gereken üç tane sunumum var. Hocalarımdan bu konuda kaynak bulup bilgi girişi yapmaya çalışacağım...

Umarım benimde bir yardımım dokunur...

mrduran beğendi.

Düzenleyen Sebahattin Sargın : 22-05-2010 saat 18:40
Sebahattin Sargın Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 22-05-2010, 16:53   #9
Ağaç Dostu
 
gece's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-02-2007
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 1,648
Galeri: 32
Teşekkürler Sebahattin Sargın, gerçekten katkıya ihtiyacımız var. Ancak tabii önce dersler gelir.

Kolaylıklar diliyorum.


gece
derslerinde başarılar dileyen forum kişisi

gece Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 22-05-2010, 23:26   #10
Ağaç Dostu
 
agozce's Avatar
 
Giriş Tarihi: 27-04-2007
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 2,050
Galeri: 4
Bir de yukarıdaki listeye, hangisinin sentetik, hangisinin doğal olduğu sütunu eklenebilir mi?

Yoksa hepsi mi sentetik???

agozce Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 23-05-2010, 08:08   #11
Ağaç Dostu
 
gece's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-02-2007
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 1,648
Galeri: 32
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi agozce Mesajı Göster
Bir de yukarıdaki listeye, hangisinin sentetik, hangisinin doğal olduğu sütunu eklenebilir mi?

Yoksa hepsi mi sentetik???
Anladığım kadarıyla (konunun uzmanı değilim) birçoğu günümüzde sentetik olarak üretiliyor. Sütun yerine başka bilgilerin de bulunduğu konular olarak yazmayı ve listeye de bağlantısını eklemeyi düşünüyorum.

Bu da zaman alacaktır. Bu nedenle her türlü katkıya açık olduğumuzu belirtiyoruz. Konu hepimizi ilgilendiriyor.


gece
her sentetik illa da kötü demek değildir ancak ince eleyip sık dokumak daha iyidir diyen forum kişisi.

gece Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 11-06-2010, 12:22   #12
Ağaç Dostu
 
gece's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-02-2007
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 1,648
Galeri: 32
E kodu E905
adı parafin
bilimsel, ingilizce adı parum affinis (lat.), microcrystalline wax (ing.)
formülü C₂₀H₄₂ ile C₄₀H₈₂ arasında, CnHn₊₂
üretildiği hammadde(ler) Parafin mumu ilk defa 1829 yılında Carl Reichenbach tarafından odun katranından; daha sonra bütümlü tabakalardan; 1867'den sonra da petrolden elde edildi. 1947'de de sentetik parafin mumu yapıldı. Petrolün bir yan ürünüdür.
neden ve nerelerde kullanılır çikolata hariç şekerleme, sakız ve bazı meyve yüzeylerinde parlatıcı olarak kullanılır.
sınırlama ve sakıncaları Kullanımı Direktif 98/72/EC ile sınırlandırılmıştır. Ayrıca kanserojen etkileri olduğu ileri sürülmektedir.

gece Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 03-07-2010, 17:11   #13
Ağaç Dostu
 
gece's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-02-2007
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 1,648
Galeri: 32
E kodu E104
adı Tartrazin
bilimsel, ingilizce adı Tartrazine
formülü C₁₆H₉N₄Na₃O₉S₂
üretildiği hammadde(ler) Sodyum tuzlarından sentetik olarak elde edilir. Tartrazin bir monoazo boyasıdır. Suda çözünür olmakla birlikte suda çözünmeyen ve ağırlıklı olarak pastacılıkta pasta üzerine isim yazma ve çikolata renklendirmede kullanılan biçimde olanı da vardır.
neden ve nerelerde kullanılır tipik limon rengi olan açık sarı rengi nedeniyle içeceklerde, konservelerde, tatlılarda, şekerlemelerde, turşularda, soslar ve baharatlarda kullanılır, diğer renkler ile karışım halinde de çok kullanılır.
sınırlama ve sakıncaları askorbik asit (C vitamini) emiliminde bozucu etkileri olduğu tespit edilmiştir.

gece Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 03-07-2010, 18:39   #14
Ağaç Dostu
 
Jezebel's Avatar
 
Giriş Tarihi: 05-02-2010
Şehir: İzmir
Mesajlar: 5,658
Galeri: 11
Bu listeye göre
E621 monosodyum glutamat (MSG) tad artırıcı masum görünüyor .
Gerçekten öyle mi ?
Benm bildiğm tat algı bozukluğu yaptığı ve buna bağlı olarak her lokmanın sanki ilk lokmaymış gibi algılanıyor olması .
Bu içeriğinde MSG bulunan ürünlerin aşırı tüketmine , dolayısıla günlük MSG dozunun aşılmasına yol açacağı gibi obezitenin başlıca sebeplerindendir .
Doyma duygusu oluşmadığından dolayı , aşırı kalori alımına bağlı olarak .


Düzenleyen Jezebel : 03-07-2010 saat 21:28 Neden: ıspat edilmemiş bilgi silindi
Jezebel Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 03-07-2010, 20:20   #15
Ağaç Dostu
 
gece's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-02-2007
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 1,648
Galeri: 32
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Jezebel Mesajı Göster
Bu listeye göre
E621 monosodyum glutamat (MSG) tad artırıcı masum görünüyor .
Gerçekten öyle mi ?
...
Öncelikle katkınız için teşekkürler.

Küçük bir yanlış anlama var sanırım; bu yazıda da belirttiğimiz üzere listemiz tamamlanmış, bitmiş bir liste değildir, sakıncasız olanlar en sağ kolonu boş olanlar anlamında anlaşılmamalıdır.

Renklendirme sadece ve sadece sakıncalı olabileceğine dair bilgi edinilen katkı maddelerinde dikkati çekmek için, uyarı amaçlı olarak kullanılmakta ve ilgili kolona az da olsa açıklayıcı bilgi eklenip, kaynaklara link verilmektedir.

Unutulmamalıdır ki listedeki maddeler sadece ülkemiz değil, Avrupa Birliği tarafından da kullanımına izin verilmiş katkılardır ama her ürün herkes için zararsız, etkisiz olmayabileceği ve her geçen gün yeni ve daha etkin maddeler kullanıma girip, etkileri ile ilgili yeni bilgiler edinilebileceği için böyle bir çalışmaya başlamış bulunuyoruz.

Bir çok yönden eksik olan liste ve konuyu, üstelik işin uzmanı da olmadan tamamlamaya çalışmaktayız, çoğunluğu oluşturan, henüz dilimizdeki ismini dahi yazamadığımız maddeler bir yana, eksik, yanlış bilgiler dahi yer alabilir. Bazı yeni bulgu ve bilgiler edinildiğinde sürekli güncellenecektir. Bu nedenle liste ve konu ile ilgili bilgiler konusundaki katkılara sonuna kadar açığız.

Amacımız; doğru bilgiye ulaşmak ve bunları paylaşarak doğması muhtemel zararlar daha doğmadan önleyip, yediğimiz içtiğimiz gıdalarımız hakkında her türlü bedeli biz ödüyor olduğumuz için tercih de yapabilecek konumda olmaya çalışmaktır.

Asla unutulmaması gereken bu tür katkıların olası etkilerine en açık olanların bilinçli tercih yapamayacak çocuklarımız olmasıdır. Kendimiz için önemli bir konu olarak görmesek dahi çocuklarımız adına konuya gereken ilgi verilip, bu konuda kişisel ve toplumsal bilinç sağlanmalıdır.



gece
katkı maddelerine katkı bekleyen forum kişisi

mrduran beğendi.
gece Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 03-07-2010, 20:28   #16
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 10-03-2009
Şehir: Balıkesir
Mesajlar: 909
Galeri: 43
Konuyu mecrasından saptırmayacaksa şayet, bir sorum var. Evdeki birkaç ürünün ambalajına baktım, hiçbirinin muhteviyat listesinde E koduna rastlamadım. Artık ürünlerin üzerinde gösterilmiyor mu yoksa bana mı denk gelmedi?

köknar Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 03-07-2010, 21:11   #17
Ağaç Dostu
 
Jezebel's Avatar
 
Giriş Tarihi: 05-02-2010
Şehir: İzmir
Mesajlar: 5,658
Galeri: 11
Minik yazıları arayın , mümkün olan en küçük punto ile yazilıyorlar çünkü ...
Ben hazır çorbaları , et suyu tabletlerini ve cipslerin tümünü ekarte etmiş bulunuyorum .
Oğlum sayesinde sosisler de safdışı oldular (E122- İshal , kusma sonucu sıvı kaybı , hiç bacteri bulunamadı sadece Allerji durumunda artan Eosinofiller had safhada artmıştı ).
İşte böyle ...

mrduran beğendi.
Jezebel Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 03-07-2010, 21:13   #18
Ağaç Dostu
 
gece's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-02-2007
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 1,648
Galeri: 32
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi köknar Mesajı Göster
Konuyu mecrasından saptırmayacaksa şayet, bir sorum var. Evdeki birkaç ürünün ambalajına baktım, hiçbirinin muhteviyat listesinde E koduna rastlamadım. Artık ürünlerin üzerinde gösterilmiyor mu yoksa bana mı denk gelmedi?

Dikkat ederseniz bu maddelerin birçok adı var, artık çoğunlukla adını yazıyorlar. Örneğin E621 için 'monosodyum glutamat' (MSG) olarak yazılıyor.

Peki bu şekilde yazmaları doğru mu? Bir de buna bakalım isterseniz;

07/06/1990 tarih, 20541 sayılı Resmi Gazetede yayınlanan, ve sorunuz ile ilgili bölümü 1992'nin ikinci yarısından itibaren yürürlüğe giren GIDA KATKI MADDELERİ YÖNETMELİĞİ'ne göre;

...
Etiketleme ve İşaretleme

Madde 13 - Bir gıda katkı maddesi veya kombinasyonunun ambalaj ve/veya etiketi üzerinde;

- Yapımcı firmanın adı ve adresi,

- Maddenin kimyasal ve/veya ticari adı,

- Madde bir karışım ise karışımdaki her bir maddenin adı (aroma maddeleri hariç) ile maddenin gıda saflığında ya da farmakope evsafında olduğu,

- İmal tarihi, muhafaza şartları ve bu şartlarda kullanma süresi veya son kullanma tarihi ile parti ve/veya seri numarası açık olarak yazılmış olacaktır.

Madde 14 - Bir mamul gıda maddesinin bileşiminde yer alan katkı maddeleri ambalaj ve/veya etiket üzerinde ana bileşenlerden (ingrediyen) sonra belirtilecektir.

...
Madde 17 - Bir gıda maddesinde hayvansal orijinli jelatin, et ekstraktı, enzim, yağ ve benzeri maddeler kullanıldığında ambalaj ve/veya etiket üzerinde bu maddelerin hangi hayvan türüne ait olduğu parantez içerisinde belirtilecektir.

...

Madde 18 - Bir mamulde kullanılan gıda katkı maddesi ya da maddeleri, ambalaj ve/veya etiket üzerinde AT ülkelerindeki deklerasyona uygun olarak; kullanılma amacını belirleyen sınıf adı, gerekli görülenlerin ise 1992 yılına kadar parantez içerisinde isimleri, 1992 yılından itibaren ise E kodları yazılarak beyan edilecektir. Asitler ile aromaların yalnız isimlerinin yazılması yeterlidir.
...

Aynı konuyu düzenleyen 16/11/1997 tarih ve 23172 sayılıResmi Gazete'de yayınlanan TÜRK GIDA KODEKSİ YÖNETMELİĞİ'nin ilk halinde yönetmelikte düzenlenmiş olmasına ve yine zorunlu tutmasına rağmen 2002 değişikliği "Etiketleme Ve İşaretleme

Madde 23 - (Değişik madde: 25/08/2002 - 24857 S. R.G. Yön./3. md.)

Etiketleme ve işaretleme ile ilgili esaslar, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı ile Sağlık Bakanlığı tarafından yürürlüğe konulacak Tebliğ ile belirlenir." denilerek yönetmelik dışına çıkarılıp, tamamen bakanlıklardaki keyfiliğe bırakılmış, yani, daha daha hafifletilmiştir.

Yani yazılması gerekli. Ancak bu metinde zorunluluk olarak değil, 'beyan edilecektir' diye yumuşacık bir şekilde ifadesini bulmuş, yetinilmemiş, 'asitler ile aromalar yönünden isimlerinin yazılması yeterlidir' denilerek daha da yumuşatılmış. Sonra başka ve daha genel kapsamlı bir yasa ile önceki düzenlemeye atıf bile yapılmadan, yönetmelik dışı bırakılıp, tebliğ ile yetinilmiştir.

Haliyle "Benim üreticim, benim ithalatçım" baştan etiketlemeye daha titiz davranıp, zamanla çok da zorunlu olmadığını anlayıp, maslahata uymuş gibi görünüyor.

Tabii bu süreçte bir dönem e-postalarda gezinip duran E listelerini de yabana atmamak gerek, E kodu denince çoğunluğun aklına kötü şeyler gelmeye başlayınca gittikçe daha azı yazmaya başlamıştır.

Mevzuat ve kişisel görüşüm bundan ibaret.


gece
mecradan saptırmadan sorulan soruya, mecradan saptırmadan yanıt veren forum kişisi 8>)

mrduran beğendi.

Düzenleyen gece : 03-07-2010 saat 22:04 Neden: Gıda Kodeksi Yönetmeliği düzenlemesi eklendi.
gece Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 03-07-2010, 21:26   #19
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 10-03-2009
Şehir: Balıkesir
Mesajlar: 909
Galeri: 43
Evet, 'monosodyum glutamat' (MSG) Amonyum Hidrojen Kabonat, Sodyum Hidrojen Karbonat, Sodyum Asit Pirofosfat, Polidekstroz, Malt Ekstrakt, Oligofruktoz, Sodyum Metabisülfit gibi ifadeler yazıyor dediğiniz gibi.

Bence Yönetmeliğin 18. maddesi tüketici lehine yorumlanıp aldatıcı ve yanıltıcı nitelikteki bilgilendirmeye karşı yasal yollara başvurulabilir. Tüketici Derneklerinin emsal başvuruları var mıdır acaba?

köknar Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 03-07-2010, 21:29   #20
Ağaç Dostu
 
gece's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-02-2007
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 1,648
Galeri: 32
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Jezebel Mesajı Göster
Minik yazıları arayın , mümkün olan en küçük punto ile yazilıyorlar çünkü ...
Ben hazır çorbaları , et suyu tabletlerini ve cipslerin tümünü ekarte etmiş bulunuyorum .
Oğlum sayesinde sosisler de safdışı oldular .
Yazılmayanlar da var tabii, örneğin makarnalar. Sarı renk için katkı maddesi kullanmadıklarını mı sanıyoruz?

Bakın bakalım yazıyor mu ambalajda katkı maddesi olarak? Hayır, yazmıyor. Yazan sadece durum buğdayından üretildiği. Kimi gluten nedeniyle alerjen olabileceğini belirtiyor o kadar.

Her şey bir yana yönetmelikteki açık maddeye (m.17) rağmen peyniri (mayasını domuz ya da GDO'dan üretmelerini) ne yapacağız;

"GÜNLÜK YAŞAMIN VAZGEÇİLMEZ ÜRÜNLERİNDEN PEYNİRİN ÜRETİMİNDE KULLANILAN İTHAL MAYALARDA DOMUZ KÖKENLİ ENZİMLERİN KULLANILDIĞI TESBİT EDİLDİ

Birkaç hafta önce Samanyolu TV Ana Haber Bülteninde gündeme getirilen Peynir Mayaları ile ilgili Haber-Roportaj olayın “SKANDAL” boyutunu gözler önüne serdi. Haber her tarafta tedirginlik meydana getirdi.

Sitemizin Yönetimini ve Editörlüğünü yapan Sayın Yard.Doç.Dr.H.K.Büyüközer’e söz verilen ve sitemizin çalışmalarından sitayişle bahsedilen Haber-Röportaj’da, Türkiye’de üretilen Peynirlerde kullanılan şirdenlerin, maya ve enzimlerin ithal edildiği ve bu yolla yurda sokulan domuz veya helal usulle kesimi yapılmamış hayvanların şirdeninden yapılmış maya ve enzimlerin peynir üretiminde kullanıldığı ortaya çıkmıştır.

Haber-Röportaj’da konuşan Yard.Doç.Dr. H.K.Büyüközer ; "Gıda üretiminde ciddi ve usulüne uygun bir denetimin yapılamaması sebebi ile Türkiye’nin her türlü ‘GIDA TERÖRÜ’ nün cenneti haline geldiğini, firmaların bilgi talep edildiğinde cevap vermeme, ciddiye almama yolunu seçtiklerini, halbuki batı ülkelerindeki firmalardan istenen bilgilere zamanında ve ciddi cevaplar aldıklarını, peynir mayalarında da,diğer gıda ve katkı maddelerinde olduğu gibi ‘GIDA TERÖRÜ’nün yaygın hale getirildiğini " dile getirdi.

İ.T.Ü. öğretim üyelerinden Yard.Doç.Dr. Ercüment Özer de; "Türk halkının yıllarca peynir yerken,farkında olmadan domuzdan elde edilmiş mayaları tükettiğini" belirtti ve "ithal edilen her gıdanın titizlikle denetlenmesi gerektiğinin" altını çizdi.

www.aktifhaber.com sitesinde yayınlanan konu ile ilgili haberde de ;"İthal edilen peynir mayalarının kökeni açısından analiz edilemediği ve Türkiye’de bu analizleri yapabilecek laboratuarların bulunmadığı ortaya çıktı. Yılda 2 bin ton peynir mayası ithal edilen Türkiye’de bu konuda bu güne kadar her hangi bir kurumun görevlendirilmemesi uzmanlar tarafından "Sıkandal" olarak değerledirildi.Bakanlık bünyesinde gıda kontroluna imkân verecek yeterli teknoloji ve uzman personel bulunmamakta ve peynir mayası ithal eden firmalar Bakanlığı yanlış yönlendirmektedirler" ifadeleri yer almaktadır."

Kaynak: www.gidaraporu.com


gece
üzülerek, üretim zincirine dahil olmadığımız her gıda risklidir diyen forum kişisi

mrduran beğendi.

Düzenleyen gece : 03-07-2010 saat 22:07 Neden: yönetmelik linki eklendi.
gece Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-07-2010, 12:28   #21
Ağaç Dostu
 
xenkebikec's Avatar
 
Giriş Tarihi: 26-04-2010
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 150
Monosodyum glutamat benim takip ettiğim genellikle baharatlı cipsler, hazrı köfte harcı, bazı hazır çorbalar, bulyon tabir edilen ürünler de çoğunlukla mevcut.

Bu madde için aklımda kalanlar, acı tatlı ekşi tuzlu nun dışında 5. tat olarak karşımıza çıkması yani beyindeki algı merkezine müdahale ederek böyle bir izlenim vermesi. Bu algı merkezindeki etkileşim özellikle sara diye tabir edilen hastalığa ve çocuklardaki beyin gelişimine zararları var diye biliyorum.

5. tat diye adlandırılan bu madde genellikle yukarıda bahsettiğim tadı karışık lezzetli tam olarak acı tatlı ekşi olarak adlandırılmayan ama yemesi keyifli ürünlerin içinde olmaktadır. Normal düz patates cipsinde yokken baharat çeşnili patates ya da mısır cipsinin içinde mevcuttur.

xenkebikec Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 31-03-2012, 17:02   #22
Ağaç Dostu.
 
pria's Avatar
 
Giriş Tarihi: 06-08-2009
Şehir: İstanbul+Çanakkale
Mesajlar: 3,048
Bunu biliyor muydunuz?

Starbucks'tan mide bulandırıcı karışım

Starbucks'ın, çilekli Frappuccino içeceklerinde renklendirici olarak kırmızı bit kullanması tepkilere yol açtı.

Dünyanın en büyük kahve şirketlerinden Starbucks'ın, bazı içeceklerinin içerisinde renklendirici olarak kırmızı bit kullanması veganların tepkisine neden oldu.

Frappuccino'larına kırmızı renk vermek amacıyla renklendirici olarak kırmızı bit kullanması, hayvansal içerik içeren yemekleri yemeyen veganları ayağa kaldırdı.

Starbucks yetkilileri, içeceklerin içerisinde suni kimyasal maddelerin oluşmasını önlemek amacıyla kırmızı bit kullandıklarını kabul ettiler.

Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi (FDA)'den yapılan açıklamada, söz konusu maddenin gıda boyamada onaylanan ve genişçe kullanılan bir yöntem olduğu, herhangi bir zararının olmadığını, pek çok reçel, et, marinat ve kurabiye çeşitlerinde maddenin kullanıldığı fakat Starbucks'ın ''içindekiler'' kısmında kullanılan maddeleri belirtmesi gerektiği belirtildi.

Starbucks'tan mide bulandrc karm - thelira.com

Jezebel ve mrduran beğendi.
pria Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 31-03-2012, 17:39   #23
Ağaç Dostu
 
üzüm's Avatar
 
Giriş Tarihi: 30-10-2007
Şehir: Sarıcakaya/Eskişehir
Mesajlar: 1,579
Galeri: 1
Dactylopius coccus çok uzun süredir renk elde etmek için kullanılan bir böcektir.

Starbucks'ın vegan içeceğinde Dactylopius coccus kullanması tepkilere yol açmıştır.

gece, Jezebel ve mrduran beğendi.
üzüm Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 01-04-2012, 08:24   #24
Ağaç Dostu
 
Jezebel's Avatar
 
Giriş Tarihi: 05-02-2010
Şehir: İzmir
Mesajlar: 5,658
Galeri: 11
Ne tuhaf br düşünce , yani vegan olmayanlara rahatlıkla böcek yedirip/içirilebilir manası çıkıyor...
Starbucks' u ben de kınadım, kapılarından girmiyordum, yanından geçmem artık

Jezebel Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 01-04-2012, 17:13   #25
Ağaç Dostu
 
üzüm's Avatar
 
Giriş Tarihi: 30-10-2007
Şehir: Sarıcakaya/Eskişehir
Mesajlar: 1,579
Galeri: 1
Böcek yemek istemeyenler E120'den uzak duracaklar o zaman.

gece ve Jezebel beğendi.
üzüm Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 09-04-2012, 00:56   #26
Ağaç Dostu.
 
pria's Avatar
 
Giriş Tarihi: 06-08-2009
Şehir: İstanbul+Çanakkale
Mesajlar: 3,048
İşte böcekten elde edilen 'Karmin' isimli renklendiriciyi en çok kullanan markalar...

Starbucks'ın, çilekli Frappuccino içeceklerinde hayvansal boya maddesi olan karmini kullandığını kabul etmesiyle farklı gıda maddelerinde kullanılan Karmin yeniden tartışmaya açılmış oldu.

Konservelerde renklendirici olarak kullanılmasının yanısıra meyveli süt, yoğurt, bisküvi, dondurma, reçel, soslar, meyve suları, et ürünleri, şekerleme ve sakız gibi bir çok gıda ürününde kullanılan karminin tüketiciler tarafından çokça tüketildiği ortaya çıktı.

‘Cochineal’ adlı böcekten elde edilen ‘karmin’ isimli renklendiricinin şimdilik bilinen tek zararının alerjik reaksiyonlara yol açması olduğu bildiriliyor. Karmini en fazla kullanan markaların başında Ülker, Kent, Eti ve Dr Oetker geliyor.

TÜRKİYE'DE SATILAN VE KARMİN İÇEREN BAZI GIDALAR


SÜTLÜ GIDALAR

Danette, çilek aromalı puding, Danone

Çilek aromalı süt, Danone

Çilekli süt, Pınar

İçim, çilekli puding, Ülker



SAKIZ

Vivident xylit Cube, nar ve fuji elma aromalı şekersiz tatlandırıcılı sakız

Vivident xylit Aqua Gum, meyve aromalı şekersiz tatlandırıcılı sakız

Vivident xylit 2 Fruit, çilek aromalı şekersiz tatlandırıcılı sakız

Big babol çilgın meyveler balonlu mega draje sakız

Şıpsevdi, meyve aromalı şekerli balonlu sakızlar, Kent

Bubbaloo Mega, karışık meyve ve kola aromalı şekerli balonlu sakızlar, Kent

First, tatlı & ekşi çilek aromalı tatlandırıcılı şekersiz draje sakız, Kent

Vivident, cilek ve mandalina aromalı şekersiz şerit sakız,

Vivident, çilek ve karpuz aromalı sıvı dolgulu tatlandırıcılı draje sakız,

Mentos, çilek ve limon aromalı sıvı dolgulu tatlandırıcılı draje sakız,


ŞEKERLEME, BİSKÜVİ, KEK, GOFRET VE SOSLAR

Lollipop, meyve aromalı karışık top şeker, Ülker

Jelibon, karışık meyve aromalı yumuşak şeker, Kent

Kremini, meyve sulu toffe şekerleme çilekli, Ülker

Pop Tip, Ahududu aromalı draje şeker, Kent

Ufo, kakaolu draje, Ülker

Çokomel, çilek aromalı marshmallowlu bisküvi, Ülker

Dankek, çilek soslu kek, Ülker

Halk Bitanem, kırmızı meyveler kremalı sandviç bisküvi, Biskot Bisküvi

Kaymaklım, çilek yoğurt kremalı sandviç bisküvi, Eti

Çilek aromalı kremalı gofret, Ülker

Kekstra çilekli kek, Ülker

Böğürtlenli sos, Dr. Oetker

içnden böcek çıkan markalar - thelira.com

pria Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 09-04-2012, 07:57   #27
Ağaç Dostu
 
üzüm's Avatar
 
Giriş Tarihi: 30-10-2007
Şehir: Sarıcakaya/Eskişehir
Mesajlar: 1,579
Galeri: 1
Bu listede et ürünleri eksik...

gece beğendi.
üzüm Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 11-04-2012, 19:47   #28
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 30-03-2010
Şehir: konya
Mesajlar: 24
karmin

geçen internetteki bir haberde okudum.sürekli hazır gıda tüketenler yılda yaklaşık 500gr karminin hammaddesi olan böceğide tüketmiş oluyormuş.islami olarak helal haram yönü tartışılan ,mide bulandıran bir durum...

yeşilyol74 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 14-04-2012, 23:41   #29
Ağaç Dostu
 
agozce's Avatar
 
Giriş Tarihi: 27-04-2007
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 2,050
Galeri: 4
İçinde Renklendirici Olarak Böcek Bulunan Gıda Maddeleri (E 120 Karmin)

Tabii ki en başta colalar...

Starbucks ürünlerinde karmin renklendiricisi kullanıldığı haberi geçtiğimiz günlerde gündeme bomba gibi düşmüş, ortalığı karıştırmıştı.
Nedense basın bu olayın üzerine daha fazla gitmedi ve dosya bir daha açılmamak üzere tozlu raflardaki yerini aldı.

Basının bu olayın üzerini örtme sebebi reklam endişesi, zira Türkiye'nin en çok reklam veren kuruluşları ürünlerinde karmin maddesi kullanıyor.

Türkiye`de satılan karminli (E 120) gıda ürünleri

E 120, karminik asit veya gerçek karmin adlarıyla yazılan kırmızı renk maddesi, Dactylopius coccus Costa ya da diğer adıyla Coccus cacti adlı böceğin dişisinin kurutulup, öğütülmesiyle elde edilen bir katkı maddesidir. E 120 gıdalarda kulanımına izin verilen boya maddeleri içinde hayvansal kaynaklı tek renk maddesidir.

Vejeteryanlar ve yahudiler bu maddeyi içeren gıdaları yememektedir. Müslümanlarda ise mezheplere göre bu böcekten elde edilen renk maddesini yemeyenler bulunmaktadır. Bu renk maddesinin helal, haram veya mekruh olduğu ile ilgili net bir açıklama bulunmamaktadır.

Karmin hassas kişilerde alerjiye neden olabilen bir renk maddesidir

Karmin gofret, puding, kek, şekerleme, sos, sütlü içecekler gibi bir çok gıda da kullanılmaktadır.

Türkiye´de satılan ve karmin içeren bazı gıdalar şunlardır:

Sütlü gıdalar

Danette, çilek aromalı puding, Danone

Çilek aromalı süt, Danone

Çilekli süt, Pınar

İçim, çilekli puding, Ülker

Sakız

Vivident xylit Cube, nar ve fuji elma aromalı şekersiz tatlandırıcılı sakız

Vivident xylit Aqua Gum, meyve aromalı şekersiz tatlandırıcılı sakız

Vivident xylit 2 Fruit, çilek aromalı şekersiz tatlandırıcılı sakız

Big babol çilgın meyveler balonlu mega draje sakız

Şıpsevdi, meyve aromalı şekerli balonlu sakızlar, Kent

Bubbaloo Mega, karışık meyve ve kola aromalı şekerli balonlu sakızlar, Kent

First, tatlı & ekşi çilek aromalı tatlandırıcılı şekersiz draje sakız, Kent

Vivident, cilek ve mandalina aromalı şekersiz şerit sakız,

Vivident, çilek ve karpuz aromalı sıvı dolgulu tatlandırıcılı draje sakız,

Mentos, çilek ve limon aromalı sıvı dolgulu tatlandırıcılı draje sakız,

Şekerleme, bisküvi, kek, gofret ve soslar

Lollipop, meyve aromalı karışık top şeker, Ülker

Jelibon, karışık meyve aromalı yumuşak şeker, Kent

Kremini, meyve sulu toffe şekerleme çilekli, Ülker

Pop Tip, Ahududu aromalı draje şeker, Kent

Ufo, kakaolu draje, Ülker

Çokomel, çilek aromalı marshmallowlu bisküvi, Ülker

Dankek, çilek soslu kek, Ülker

Halk Bitanem, kırmızı meyveler kremalı sandviç bisküvi, Biskot Bisküvi

Kaymaklım, çilek yoğurt kremalı sandviç bisküvi, Eti

Çilek aromalı kremalı gofret, Ülker

Kekstra çilekli kek, Ülker

Böğürtlenli sos, Dr. Oetker

( İçinde böcek bulunan gıda maddeleri)

agozce Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 14-04-2012, 23:44   #30
Ağaç Dostu
 
bettyycim's Avatar
 
Giriş Tarihi: 18-10-2010
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 2,071
Bu bilgilendrime gerçekten çok güzel teşekkürler.

bettyycim Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla

Konu Araçları
Mod Seç

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık



Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 02:40.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2014