View Single Post
Eski 22-05-2010, 13:54   #8
Sebahattin Sargın
Ağaç Dostu
 
Sebahattin Sargın's Avatar
 
Giriş Tarihi: 16-12-2006
Şehir: Sakarya
Mesajlar: 4,157
E905 parafin

Parafin ciddi bir kanserojen maddedir. Petrolün yan ürünüdür kendisi...

Parafin konusunda şöyle bir yazıda okumuştum;

"Lise son sınıftaydım. Dükkanımızdan hem halka, hem de bakkal ve benzeri noktalara satış yapıyorduk. Bir gün, toptan satış yaptığımız yerler alım yapmamaya başladılar ve üretim durdu. Helva, normal koşullarda birkaç gün içinde yağını bırakır. Piyasaya Hacı Hilmi tarafından, hiç yağ bırakmayan bir helva sunuldu ve tüm dükkanlar bunu satmaya başladılar. Bizimle çalışan helva ustalarının, Hacı Hilmi ile çalışan meslektaş akrabaları vardı. Onlar için bir takım elbise, ayakkabı, 50 Lira da para ödülü koydum ve yağsız helva formülünü öğrenmelerini istedim.

Hacı Hilmi'nin standart helva karışımının içine eklediği maddeden bir miktar getirdiler. Bu maddenin petrolden elde edilen ve sağlık açısından son derece zararı bulunan parafin olduğu ortaya çıktı. Zamanla diğer tüm helva üreticileri parafini öğrendiler ve satışlarını artırmak için bunu kullanmaya başladılar. Bunun üzerine, tüm helvacıları, Marmara Düğün Salonuna davet ettim. Hem parafinin zararlarını açıkladım, hem de bir daha kullanmayacaklarına ilişkin söz aldım; hatta herkes inancı doğrultusunda, kutsal kitaplara el basarak söz verdi.

Bir süre için etkili bir çözüm olduysa da, kısa zamanda yaptığımız ihbarlar da bir işe yaramaz oldu. Çünkü bu konu bir rüşvet piyasası doğurdu. Bunun üzerine TÜBİTAK ile ortak bir çalışmaya başladık. Bir buçuk yıl çeşitli bilimsel denemelerde bulunduktan sonra, çiçek yağını yüksek basınçta vinterize edip, sıvılığını yitirerek pul pul olmasını sağladık ve helvacılık tarihine önemli bir formül kazandırdık. Bunun adını da Helvin koyduk."

Kaynak


Bu hafta teslim etmem gereken üç tane sunumum var. Hocalarımdan bu konuda kaynak bulup bilgi girişi yapmaya çalışacağım...

Umarım benimde bir yardımım dokunur...


Düzenleyen Sebahattin Sargın : 22-05-2010 saat 18:40
Sebahattin Sargın Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön