E kodlu Gıda Katkı Maddeleri
Kaynak: Vikipedia |
Gıda Katkı Maddeleri, agaclar.net derlemesi
Gıda Katkı maddelerine E kodlu olanlar ile bir ucundan başladık, eski, eksik, yanlış, ek bilgiler ile ilgili her türlü öneri ve katkılara açık olduğumuzu belirtmeye gerek yok, zaten biliyorsunuz.
gece gıda katkıları konusunda bilgi alışverişine açık forum kişisi |
Hep şu sakıncalıları bir liste yapıp yanımda gezdireyim diye düşünürdüm, ihmalden kalırdı. Ellerinize sağlık çok güzel olmuş. Artık alışverişte yanımda yasaklı ve sakıncalı listem hazır:)
Yan etkilere yol açanlar: E407, E412, E413, E414, E416, E420, E421, E422, E441 Yasaklanacak kadar risk taşıyanlar: E432, E434, E463, E474, E483, E494, E495 |
Listemiz bu haliyle henüz viki deki listenin küçük bir kısmı ve birçok yabancı dilde sözcük (bilimsel isimlerini kastetmiyorum) gibi birçok da bilgi eksik.
Amacım;, viki'den daha geniş bir agaçlar.net listesi oluşturabilmek. Ancak konu teknik bir konu ve yalan yanlış bilgi vermemek için araştırıp öyle yazmak gerekiyor. Bu da zaman demek. Belirttiğiniz gibi sakınılacak içerikleri listelemek ve listeyi yanımızda taşımak güzel bir düşünce. Katkıların büyük kısmı belirli gıdaların bileşimine katılıyor, onları da eklemek düşünülebilir. Ancak tablo şeklinde olduğu için kullanımı zorlaştırmamak zorunlu. Şimdilik aklımda katkıları ayrıca yazıp, geniş bilgiyi orada sunmak ve tabloya linkini vermek var, şimdilik, dış kaynaklara (Ör. E102'de olduğu gibi) link vermek ile yetiniyorum ama bu değişmeli. Yazılarak katkı sağlanırsa daha kısa sürede daha uzun yol alırız. Konu önemli, zira katkılara sanırım en çok (kilo, doz oranı ve renkli gıdalara meraklı oluşlarıyla) çocuklar maruz kalıyor ve E441 örneğinde olduğu gibi katkı listesinde katkı oluşu bile tartışmalı bir maddeyi (Jöle) çocuklar çok miktarda tüketebiliyorlar. gece E441'in hammadesine dikkat çeken forum kişisi |
E952 cyclamic asit, cyclamates Birçok ülkede yasak olan yapay tatlandırıcı E952 e ithalat izni verildi.
http://www.milliyet.com.tr/bircok-ul...75/default.htm |
Şekerden 40 kat tatlıymış.
Teşekkürler Nergis.
Kanserojen maddeyi ithal edince kârı kaç kat artıyor acaba? gece tatlandırıcıların asıl tüketicilerinin çocuklarımız olduğu düşünmek istemeyen forum kişisi |
Kar marjı artımı ile;
ahlak,etik,vicdan marjı ters oranlımı işliyor düşüncesinden kendimi alamıyorum. Kobay olmaya okadar alışmışız ki, bu tür zararlı maddelere rahatlıkla ithal izini veriliyor. Karadenizdeki çay misali, ithaline izin verdikleri cyclamic asit'i, çaybardağına koyup içtikten sonra, "şurup gibi tatlı,zararlı olurmu hiç" şeklinde yapılan basın açıklaması canlandı gözümde birden:) |
E905 parafin
Parafin ciddi bir kanserojen maddedir. Petrolün yan ürünüdür kendisi... Parafin konusunda şöyle bir yazıda okumuştum; "Lise son sınıftaydım. Dükkanımızdan hem halka, hem de bakkal ve benzeri noktalara satış yapıyorduk. Bir gün, toptan satış yaptığımız yerler alım yapmamaya başladılar ve üretim durdu. Helva, normal koşullarda birkaç gün içinde yağını bırakır. Piyasaya Hacı Hilmi tarafından, hiç yağ bırakmayan bir helva sunuldu ve tüm dükkanlar bunu satmaya başladılar. Bizimle çalışan helva ustalarının, Hacı Hilmi ile çalışan meslektaş akrabaları vardı. Onlar için bir takım elbise, ayakkabı, 50 Lira da para ödülü koydum ve yağsız helva formülünü öğrenmelerini istedim. Hacı Hilmi'nin standart helva karışımının içine eklediği maddeden bir miktar getirdiler. Bu maddenin petrolden elde edilen ve sağlık açısından son derece zararı bulunan parafin olduğu ortaya çıktı. Zamanla diğer tüm helva üreticileri parafini öğrendiler ve satışlarını artırmak için bunu kullanmaya başladılar. Bunun üzerine, tüm helvacıları, Marmara Düğün Salonuna davet ettim. Hem parafinin zararlarını açıkladım, hem de bir daha kullanmayacaklarına ilişkin söz aldım; hatta herkes inancı doğrultusunda, kutsal kitaplara el basarak söz verdi. Bir süre için etkili bir çözüm olduysa da, kısa zamanda yaptığımız ihbarlar da bir işe yaramaz oldu. Çünkü bu konu bir rüşvet piyasası doğurdu. Bunun üzerine TÜBİTAK ile ortak bir çalışmaya başladık. Bir buçuk yıl çeşitli bilimsel denemelerde bulunduktan sonra, çiçek yağını yüksek basınçta vinterize edip, sıvılığını yitirerek pul pul olmasını sağladık ve helvacılık tarihine önemli bir formül kazandırdık. Bunun adını da Helvin koyduk." Kaynak Bu hafta teslim etmem gereken üç tane sunumum var. Hocalarımdan bu konuda kaynak bulup bilgi girişi yapmaya çalışacağım... Umarım benimde bir yardımım dokunur... |
Teşekkürler Sebahattin Sargın, gerçekten katkıya ihtiyacımız var. Ancak tabii önce dersler gelir.
Kolaylıklar diliyorum. gece derslerinde başarılar dileyen forum kişisi |
Bir de yukarıdaki listeye, hangisinin sentetik, hangisinin doğal olduğu sütunu eklenebilir mi?
Yoksa hepsi mi sentetik??? |
Alıntı:
Bu da zaman alacaktır. Bu nedenle her türlü katkıya açık olduğumuzu belirtiyoruz. Konu hepimizi ilgilendiriyor. gece her sentetik illa da kötü demek değildir ancak ince eleyip sık dokumak daha iyidir diyen forum kişisi. |
|
|
Bu listeye göre
E621 monosodyum glutamat (MSG) tad artırıcı masum görünüyor . Gerçekten öyle mi ? Benm bildiğm tat algı bozukluğu yaptığı ve buna bağlı olarak her lokmanın sanki ilk lokmaymış gibi algılanıyor olması . Bu içeriğinde MSG bulunan ürünlerin aşırı tüketmine , dolayısıla günlük MSG dozunun aşılmasına yol açacağı gibi obezitenin başlıca sebeplerindendir . Doyma duygusu oluşmadığından dolayı , aşırı kalori alımına bağlı olarak . |
Alıntı:
Küçük bir yanlış anlama var sanırım; bu yazıda da belirttiğimiz üzere listemiz tamamlanmış, bitmiş bir liste değildir, sakıncasız olanlar en sağ kolonu boş olanlar anlamında anlaşılmamalıdır. Renklendirme sadece ve sadece sakıncalı olabileceğine dair bilgi edinilen katkı maddelerinde dikkati çekmek için, uyarı amaçlı olarak kullanılmakta ve ilgili kolona az da olsa açıklayıcı bilgi eklenip, kaynaklara link verilmektedir. Unutulmamalıdır ki listedeki maddeler sadece ülkemiz değil, Avrupa Birliği tarafından da kullanımına izin verilmiş katkılardır ama her ürün herkes için zararsız, etkisiz olmayabileceği ve her geçen gün yeni ve daha etkin maddeler kullanıma girip, etkileri ile ilgili yeni bilgiler edinilebileceği için böyle bir çalışmaya başlamış bulunuyoruz. Bir çok yönden eksik olan liste ve konuyu, üstelik işin uzmanı da olmadan tamamlamaya çalışmaktayız, çoğunluğu oluşturan, henüz dilimizdeki ismini dahi yazamadığımız maddeler bir yana, eksik, yanlış bilgiler dahi yer alabilir. Bazı yeni bulgu ve bilgiler edinildiğinde sürekli güncellenecektir. Bu nedenle liste ve konu ile ilgili bilgiler konusundaki katkılara sonuna kadar açığız. Amacımız; doğru bilgiye ulaşmak ve bunları paylaşarak doğması muhtemel zararlar daha doğmadan önleyip, yediğimiz içtiğimiz gıdalarımız hakkında her türlü bedeli biz ödüyor olduğumuz için tercih de yapabilecek konumda olmaya çalışmaktır. Asla unutulmaması gereken bu tür katkıların olası etkilerine en açık olanların bilinçli tercih yapamayacak çocuklarımız olmasıdır. Kendimiz için önemli bir konu olarak görmesek dahi çocuklarımız adına konuya gereken ilgi verilip, bu konuda kişisel ve toplumsal bilinç sağlanmalıdır. gece katkı maddelerine katkı bekleyen forum kişisi |
Konuyu mecrasından saptırmayacaksa şayet, bir sorum var. Evdeki birkaç ürünün ambalajına baktım, hiçbirinin muhteviyat listesinde E koduna rastlamadım. Artık ürünlerin üzerinde gösterilmiyor mu yoksa bana mı denk gelmedi?
|
Minik yazıları arayın , mümkün olan en küçük punto ile yazilıyorlar çünkü ...
Ben hazır çorbaları , et suyu tabletlerini ve cipslerin tümünü ekarte etmiş bulunuyorum . Oğlum sayesinde sosisler de safdışı oldular (E122- İshal , kusma sonucu sıvı kaybı , hiç bacteri bulunamadı sadece Allerji durumunda artan Eosinofiller had safhada artmıştı ). İşte böyle ... |
Alıntı:
Dikkat ederseniz bu maddelerin birçok adı var, artık çoğunlukla adını yazıyorlar. Örneğin E621 için 'monosodyum glutamat' (MSG) olarak yazılıyor. Peki bu şekilde yazmaları doğru mu? Bir de buna bakalım isterseniz; 07/06/1990 tarih, 20541 sayılı Resmi Gazetede yayınlanan, ve sorunuz ile ilgili bölümü 1992'nin ikinci yarısından itibaren yürürlüğe giren GIDA KATKI MADDELERİ YÖNETMELİĞİ'ne göre; ... Etiketleme ve İşaretleme Madde 13 - Bir gıda katkı maddesi veya kombinasyonunun ambalaj ve/veya etiketi üzerinde; - Yapımcı firmanın adı ve adresi, - Maddenin kimyasal ve/veya ticari adı, - Madde bir karışım ise karışımdaki her bir maddenin adı (aroma maddeleri hariç) ile maddenin gıda saflığında ya da farmakope evsafında olduğu, - İmal tarihi, muhafaza şartları ve bu şartlarda kullanma süresi veya son kullanma tarihi ile parti ve/veya seri numarası açık olarak yazılmış olacaktır. Madde 14 - Bir mamul gıda maddesinin bileşiminde yer alan katkı maddeleri ambalaj ve/veya etiket üzerinde ana bileşenlerden (ingrediyen) sonra belirtilecektir. ... Madde 17 - Bir gıda maddesinde hayvansal orijinli jelatin, et ekstraktı, enzim, yağ ve benzeri maddeler kullanıldığında ambalaj ve/veya etiket üzerinde bu maddelerin hangi hayvan türüne ait olduğu parantez içerisinde belirtilecektir. ... Madde 18 - Bir mamulde kullanılan gıda katkı maddesi ya da maddeleri, ambalaj ve/veya etiket üzerinde AT ülkelerindeki deklerasyona uygun olarak; kullanılma amacını belirleyen sınıf adı, gerekli görülenlerin ise 1992 yılına kadar parantez içerisinde isimleri, 1992 yılından itibaren ise E kodları yazılarak beyan edilecektir. Asitler ile aromaların yalnız isimlerinin yazılması yeterlidir. ... Aynı konuyu düzenleyen 16/11/1997 tarih ve 23172 sayılıResmi Gazete'de yayınlanan TÜRK GIDA KODEKSİ YÖNETMELİĞİ'nin ilk halinde yönetmelikte düzenlenmiş olmasına ve yine zorunlu tutmasına rağmen 2002 değişikliği "Etiketleme Ve İşaretleme Madde 23 - (Değişik madde: 25/08/2002 - 24857 S. R.G. Yön./3. md.) Etiketleme ve işaretleme ile ilgili esaslar, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı ile Sağlık Bakanlığı tarafından yürürlüğe konulacak Tebliğ ile belirlenir." denilerek yönetmelik dışına çıkarılıp, tamamen bakanlıklardaki keyfiliğe bırakılmış, yani, daha daha hafifletilmiştir. Yani yazılması gerekli. Ancak bu metinde zorunluluk olarak değil, 'beyan edilecektir' diye yumuşacık bir şekilde ifadesini bulmuş, yetinilmemiş, 'asitler ile aromalar yönünden isimlerinin yazılması yeterlidir' denilerek daha da yumuşatılmış. Sonra başka ve daha genel kapsamlı bir yasa ile önceki düzenlemeye atıf bile yapılmadan, yönetmelik dışı bırakılıp, tebliğ ile yetinilmiştir. Haliyle "Benim üreticim, benim ithalatçım" baştan etiketlemeye daha titiz davranıp, zamanla çok da zorunlu olmadığını anlayıp, maslahata uymuş gibi görünüyor. Tabii bu süreçte bir dönem e-postalarda gezinip duran E listelerini de yabana atmamak gerek, E kodu denince çoğunluğun aklına kötü şeyler gelmeye başlayınca gittikçe daha azı yazmaya başlamıştır. Mevzuat ve kişisel görüşüm bundan ibaret. gece mecradan saptırmadan sorulan soruya, mecradan saptırmadan yanıt veren forum kişisi 8>) |
Evet, 'monosodyum glutamat' (MSG) Amonyum Hidrojen Kabonat, Sodyum Hidrojen Karbonat, Sodyum Asit Pirofosfat, Polidekstroz, Malt Ekstrakt, Oligofruktoz, Sodyum Metabisülfit gibi ifadeler yazıyor dediğiniz gibi.
Bence Yönetmeliğin 18. maddesi tüketici lehine yorumlanıp aldatıcı ve yanıltıcı nitelikteki bilgilendirmeye karşı yasal yollara başvurulabilir. Tüketici Derneklerinin emsal başvuruları var mıdır acaba? |
Alıntı:
Bakın bakalım yazıyor mu ambalajda katkı maddesi olarak? Hayır, yazmıyor. Yazan sadece durum buğdayından üretildiği. Kimi gluten nedeniyle alerjen olabileceğini belirtiyor o kadar. Her şey bir yana yönetmelikteki açık maddeye (m.17) rağmen peyniri (mayasını domuz ya da GDO'dan üretmelerini) ne yapacağız; "GÜNLÜK YAŞAMIN VAZGEÇİLMEZ ÜRÜNLERİNDEN PEYNİRİN ÜRETİMİNDE KULLANILAN İTHAL MAYALARDA DOMUZ KÖKENLİ ENZİMLERİN KULLANILDIĞI TESBİT EDİLDİ Birkaç hafta önce Samanyolu TV Ana Haber Bülteninde gündeme getirilen Peynir Mayaları ile ilgili Haber-Roportaj olayın “SKANDAL” boyutunu gözler önüne serdi. Haber her tarafta tedirginlik meydana getirdi. Sitemizin Yönetimini ve Editörlüğünü yapan Sayın Yard.Doç.Dr.H.K.Büyüközer’e söz verilen ve sitemizin çalışmalarından sitayişle bahsedilen Haber-Röportaj’da, Türkiye’de üretilen Peynirlerde kullanılan şirdenlerin, maya ve enzimlerin ithal edildiği ve bu yolla yurda sokulan domuz veya helal usulle kesimi yapılmamış hayvanların şirdeninden yapılmış maya ve enzimlerin peynir üretiminde kullanıldığı ortaya çıkmıştır. Haber-Röportaj’da konuşan Yard.Doç.Dr. H.K.Büyüközer ; "Gıda üretiminde ciddi ve usulüne uygun bir denetimin yapılamaması sebebi ile Türkiye’nin her türlü ‘GIDA TERÖRÜ’ nün cenneti haline geldiğini, firmaların bilgi talep edildiğinde cevap vermeme, ciddiye almama yolunu seçtiklerini, halbuki batı ülkelerindeki firmalardan istenen bilgilere zamanında ve ciddi cevaplar aldıklarını, peynir mayalarında da,diğer gıda ve katkı maddelerinde olduğu gibi ‘GIDA TERÖRÜ’nün yaygın hale getirildiğini " dile getirdi. İ.T.Ü. öğretim üyelerinden Yard.Doç.Dr. Ercüment Özer de; "Türk halkının yıllarca peynir yerken,farkında olmadan domuzdan elde edilmiş mayaları tükettiğini" belirtti ve "ithal edilen her gıdanın titizlikle denetlenmesi gerektiğinin" altını çizdi. www.aktifhaber.com sitesinde yayınlanan konu ile ilgili haberde de ;"İthal edilen peynir mayalarının kökeni açısından analiz edilemediği ve Türkiye’de bu analizleri yapabilecek laboratuarların bulunmadığı ortaya çıktı. Yılda 2 bin ton peynir mayası ithal edilen Türkiye’de bu konuda bu güne kadar her hangi bir kurumun görevlendirilmemesi uzmanlar tarafından "Sıkandal" olarak değerledirildi.Bakanlık bünyesinde gıda kontroluna imkân verecek yeterli teknoloji ve uzman personel bulunmamakta ve peynir mayası ithal eden firmalar Bakanlığı yanlış yönlendirmektedirler" ifadeleri yer almaktadır." Kaynak: www.gidaraporu.com gece üzülerek, üretim zincirine dahil olmadığımız her gıda risklidir diyen forum kişisi |
Monosodyum glutamat benim takip ettiğim genellikle baharatlı cipsler, hazrı köfte harcı, bazı hazır çorbalar, bulyon tabir edilen ürünler de çoğunlukla mevcut.
Bu madde için aklımda kalanlar, acı tatlı ekşi tuzlu nun dışında 5. tat olarak karşımıza çıkması yani beyindeki algı merkezine müdahale ederek böyle bir izlenim vermesi. Bu algı merkezindeki etkileşim özellikle sara diye tabir edilen hastalığa ve çocuklardaki beyin gelişimine zararları var diye biliyorum. 5. tat diye adlandırılan bu madde genellikle yukarıda bahsettiğim tadı karışık lezzetli tam olarak acı tatlı ekşi olarak adlandırılmayan ama yemesi keyifli ürünlerin içinde olmaktadır. Normal düz patates cipsinde yokken baharat çeşnili patates ya da mısır cipsinin içinde mevcuttur. |
Bunu biliyor muydunuz?
Starbucks'tan mide bulandırıcı karışım
Starbucks'ın, çilekli Frappuccino içeceklerinde renklendirici olarak kırmızı bit kullanması tepkilere yol açtı. Dünyanın en büyük kahve şirketlerinden Starbucks'ın, bazı içeceklerinin içerisinde renklendirici olarak kırmızı bit kullanması veganların tepkisine neden oldu. Frappuccino'larına kırmızı renk vermek amacıyla renklendirici olarak kırmızı bit kullanması, hayvansal içerik içeren yemekleri yemeyen veganları ayağa kaldırdı. Starbucks yetkilileri, içeceklerin içerisinde suni kimyasal maddelerin oluşmasını önlemek amacıyla kırmızı bit kullandıklarını kabul ettiler. Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi (FDA)'den yapılan açıklamada, söz konusu maddenin gıda boyamada onaylanan ve genişçe kullanılan bir yöntem olduğu, herhangi bir zararının olmadığını, pek çok reçel, et, marinat ve kurabiye çeşitlerinde maddenin kullanıldığı fakat Starbucks'ın ''içindekiler'' kısmında kullanılan maddeleri belirtmesi gerektiği belirtildi. Starbucks'tan mide bulandrc karm - thelira.com |
Dactylopius coccus çok uzun süredir renk elde etmek için kullanılan bir böcektir.
Starbucks'ın vegan içeceğinde Dactylopius coccus kullanması tepkilere yol açmıştır. |
Ne tuhaf br düşünce , yani vegan olmayanlara rahatlıkla böcek yedirip/içirilebilir manası çıkıyor...
Starbucks' u ben de kınadım, kapılarından girmiyordum, yanından geçmem artık ;) |
Böcek yemek istemeyenler E120'den uzak duracaklar o zaman. :)
|
İşte böcekten elde edilen 'Karmin' isimli renklendiriciyi en çok kullanan markalar...
Starbucks'ın, çilekli Frappuccino içeceklerinde hayvansal boya maddesi olan karmini kullandığını kabul etmesiyle farklı gıda maddelerinde kullanılan Karmin yeniden tartışmaya açılmış oldu. Konservelerde renklendirici olarak kullanılmasının yanısıra meyveli süt, yoğurt, bisküvi, dondurma, reçel, soslar, meyve suları, et ürünleri, şekerleme ve sakız gibi bir çok gıda ürününde kullanılan karminin tüketiciler tarafından çokça tüketildiği ortaya çıktı. ‘Cochineal’ adlı böcekten elde edilen ‘karmin’ isimli renklendiricinin şimdilik bilinen tek zararının alerjik reaksiyonlara yol açması olduğu bildiriliyor. Karmini en fazla kullanan markaların başında Ülker, Kent, Eti ve Dr Oetker geliyor. TÜRKİYE'DE SATILAN VE KARMİN İÇEREN BAZI GIDALAR SÜTLÜ GIDALAR Danette, çilek aromalı puding, Danone Çilek aromalı süt, Danone Çilekli süt, Pınar İçim, çilekli puding, Ülker SAKIZ Vivident xylit Cube, nar ve fuji elma aromalı şekersiz tatlandırıcılı sakız Vivident xylit Aqua Gum, meyve aromalı şekersiz tatlandırıcılı sakız Vivident xylit 2 Fruit, çilek aromalı şekersiz tatlandırıcılı sakız Big babol çilgın meyveler balonlu mega draje sakız Şıpsevdi, meyve aromalı şekerli balonlu sakızlar, Kent Bubbaloo Mega, karışık meyve ve kola aromalı şekerli balonlu sakızlar, Kent First, tatlı & ekşi çilek aromalı tatlandırıcılı şekersiz draje sakız, Kent Vivident, cilek ve mandalina aromalı şekersiz şerit sakız, Vivident, çilek ve karpuz aromalı sıvı dolgulu tatlandırıcılı draje sakız, Mentos, çilek ve limon aromalı sıvı dolgulu tatlandırıcılı draje sakız, ŞEKERLEME, BİSKÜVİ, KEK, GOFRET VE SOSLAR Lollipop, meyve aromalı karışık top şeker, Ülker Jelibon, karışık meyve aromalı yumuşak şeker, Kent Kremini, meyve sulu toffe şekerleme çilekli, Ülker Pop Tip, Ahududu aromalı draje şeker, Kent Ufo, kakaolu draje, Ülker Çokomel, çilek aromalı marshmallowlu bisküvi, Ülker Dankek, çilek soslu kek, Ülker Halk Bitanem, kırmızı meyveler kremalı sandviç bisküvi, Biskot Bisküvi Kaymaklım, çilek yoğurt kremalı sandviç bisküvi, Eti Çilek aromalı kremalı gofret, Ülker Kekstra çilekli kek, Ülker Böğürtlenli sos, Dr. Oetker içnden böcek çıkan markalar - thelira.com |
Bu listede et ürünleri eksik... :)
|
karmin
geçen internetteki bir haberde okudum.sürekli hazır gıda tüketenler yılda yaklaşık 500gr karminin hammaddesi olan böceğide tüketmiş oluyormuş.islami olarak helal haram yönü tartışılan ,mide bulandıran bir durum...
|
İçinde Renklendirici Olarak Böcek Bulunan Gıda Maddeleri (E 120 Karmin)
Tabii ki en başta colalar...
Starbucks ürünlerinde karmin renklendiricisi kullanıldığı haberi geçtiğimiz günlerde gündeme bomba gibi düşmüş, ortalığı karıştırmıştı. Nedense basın bu olayın üzerine daha fazla gitmedi ve dosya bir daha açılmamak üzere tozlu raflardaki yerini aldı. Basının bu olayın üzerini örtme sebebi reklam endişesi, zira Türkiye'nin en çok reklam veren kuruluşları ürünlerinde karmin maddesi kullanıyor. Türkiye`de satılan karminli (E 120) gıda ürünleri E 120, karminik asit veya gerçek karmin adlarıyla yazılan kırmızı renk maddesi, Dactylopius coccus Costa ya da diğer adıyla Coccus cacti adlı böceğin dişisinin kurutulup, öğütülmesiyle elde edilen bir katkı maddesidir. E 120 gıdalarda kulanımına izin verilen boya maddeleri içinde hayvansal kaynaklı tek renk maddesidir. Vejeteryanlar ve yahudiler bu maddeyi içeren gıdaları yememektedir. Müslümanlarda ise mezheplere göre bu böcekten elde edilen renk maddesini yemeyenler bulunmaktadır. Bu renk maddesinin helal, haram veya mekruh olduğu ile ilgili net bir açıklama bulunmamaktadır. Karmin hassas kişilerde alerjiye neden olabilen bir renk maddesidir Karmin gofret, puding, kek, şekerleme, sos, sütlü içecekler gibi bir çok gıda da kullanılmaktadır. Türkiye´de satılan ve karmin içeren bazı gıdalar şunlardır: Sütlü gıdalar Danette, çilek aromalı puding, Danone Çilek aromalı süt, Danone Çilekli süt, Pınar İçim, çilekli puding, Ülker Sakız Vivident xylit Cube, nar ve fuji elma aromalı şekersiz tatlandırıcılı sakız Vivident xylit Aqua Gum, meyve aromalı şekersiz tatlandırıcılı sakız Vivident xylit 2 Fruit, çilek aromalı şekersiz tatlandırıcılı sakız Big babol çilgın meyveler balonlu mega draje sakız Şıpsevdi, meyve aromalı şekerli balonlu sakızlar, Kent Bubbaloo Mega, karışık meyve ve kola aromalı şekerli balonlu sakızlar, Kent First, tatlı & ekşi çilek aromalı tatlandırıcılı şekersiz draje sakız, Kent Vivident, cilek ve mandalina aromalı şekersiz şerit sakız, Vivident, çilek ve karpuz aromalı sıvı dolgulu tatlandırıcılı draje sakız, Mentos, çilek ve limon aromalı sıvı dolgulu tatlandırıcılı draje sakız, Şekerleme, bisküvi, kek, gofret ve soslar Lollipop, meyve aromalı karışık top şeker, Ülker Jelibon, karışık meyve aromalı yumuşak şeker, Kent Kremini, meyve sulu toffe şekerleme çilekli, Ülker Pop Tip, Ahududu aromalı draje şeker, Kent Ufo, kakaolu draje, Ülker Çokomel, çilek aromalı marshmallowlu bisküvi, Ülker Dankek, çilek soslu kek, Ülker Halk Bitanem, kırmızı meyveler kremalı sandviç bisküvi, Biskot Bisküvi Kaymaklım, çilek yoğurt kremalı sandviç bisküvi, Eti Çilek aromalı kremalı gofret, Ülker Kekstra çilekli kek, Ülker Böğürtlenli sos, Dr. Oetker ( İçinde böcek bulunan gıda maddeleri) |
Bu bilgilendrime gerçekten çok güzel teşekkürler.
|
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 16:57. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024