Monosodyum glutamat benim takip ettiğim genellikle baharatlı cipsler, hazrı köfte harcı, bazı hazır çorbalar, bulyon tabir edilen ürünler de çoğunlukla mevcut.
Bu madde için aklımda kalanlar, acı tatlı ekşi tuzlu nun dışında 5. tat olarak karşımıza çıkması yani beyindeki algı merkezine müdahale ederek böyle bir izlenim vermesi. Bu algı merkezindeki etkileşim özellikle sara diye tabir edilen hastalığa ve çocuklardaki beyin gelişimine zararları var diye biliyorum.
5. tat diye adlandırılan bu madde genellikle yukarıda bahsettiğim tadı karışık lezzetli tam olarak acı tatlı ekşi olarak adlandırılmayan ama yemesi keyifli ürünlerin içinde olmaktadır. Normal düz patates cipsinde yokken baharat çeşnili patates ya da mısır cipsinin içinde mevcuttur.
|