![]() |
|
|
|
|
|
#1 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 17-07-2009
|
sn vasak selamlar Göztaşı bizde dogal bir yöntem olarak kabul ediliyor.fakat icerigindeki bakır oranı AB normlarının cok üzerinde,bende bu sene bazı agaclarımda kullanmak zorunda kaldım araştırdıgımda,Labicuper adlı sistemik sıvı bakırın iki saat gibi kısa bir sürede bitkinin her tarafına tasınıp,12 gün içinde metobolize edilerek toksite saglık sınırı 20 ppm konstrasyonunun altına inebilen tek ürün oldugunu ögrendim,yinede cok da istemesemde oldukca yagışlı gecen bu yıl bazı agaçlarımda kullanmak zorunda kaldım. saygılarımla |
|
|
|
|
|
#2 |
|
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 25-02-2010
|
Teşekkürler Sayın Dukel; Marmara bölgesinde rutubet nedeniyle bizde önemli kayıplara sebeb oluyor bu hastalık.Forumun sıkı takipçisiyim aslında ama yeni yazışmalara başlayabildim daha.Benim mütevazi 50 fidanlık bir zeytinliğim var,siz değerli dostlarımız sayesinde çok şeyler öğreniyoruz forumdan.Tekrar teşekkürler. |
|
|
|
|
|
#3 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 18-01-2009
|
Nisan yağmuru
Dün 53 kg. yağdı metre kareye, ondan önce 28 kg yağmıştı. İncili Çavuş 'Nisan da yağmur yağarsa altın saban kadar değerlidir' demiş. Zira karasabanını tarlada unutmuş üç gün sonra gitmiş bulamamış, otların içinde... Şubat 2008 de diktiğim 55 Ayvalık ve geçen yıl diktiğim 50 Gemlikleri Pamuklu bit hastalığına yakalatmıştım. Delfin ve kaolin kiliyle önleyememiştim. Çünkü bitler beyaz saraylarına yerleştiler mi, onlara ulaşmak AB' liğine ulaşmak kadar zor oluyordu. Bu yıl yeni bir şey denedim. Ürün kaybım söz konusu olmadığı için az zeytin tanesi üzerinde denemekten sakınca görmüyorum. Şimdiden her yıl uygulayacağım bir sistem oluşturmalıyım. Bitkiyi ve toprağı aynı anda düşünmeliyim , dedim. Başımın belası Pamuklu bit için erken başladım. İlk ilaçlamayı EMA ile başladım. (50ml EM+50ml pekmez= 950ml yani 1 lt. Ema dan 50 ml._bir çay bardağı_ sırt tulumbasına koydum, attım. Bir lt ema bana 5 tl den daha aza geliyordu.) İkinci ilaçlamayı EMA+ delfin ile yaptım. Zira pamuklu bitler görülmeye başlamıştı. 3 gün sonra 3. ilaçlamayı yaptım. Bu defa silahı çiçekçilerin listesinden seçtim. 8, 10 sarımsağı zeytin yağında ezdim ve 10 yemek kaşığı arap sabunu koyup, karıştırıp attım. Amacım zaman kazanmaktı. Sarımsak biti kovacak, arapsabunu havasız bırakacak, zeytin yağı üstünü örtecekti. Öğle oldu belki ama, beyaz saray iyi korunuyordu anca durdurabildim. 4. ilaçlamayı EM5+EMFPE ile yaptım. Üçgün sonra kontrol ettim, evet durdurmuş hatta geriletmiştim. O gün yağmur yağdı. Buna çok sevindim.( İlaç attıktan sonra yağmur yağmasına sevinen ilk çitfci ben olmalıyım) ![]() 5. ilaçlamayı EM5 +EMFPE ile bir daha yaptım. Akşama yağmur yağacağını biliyordum. Hatta toprağa ema da spreyledim. Zira EMA ıslak toprağı çok seviyordu ve ağaçlara attığım ilacın oradan toprağa ulaşması istediğim bir şeydi. Bugün baktım hiç pamuklu bir yoktu. Ama atmaya devam edeceğim. Azı karar çoğu zarar değil. Yağmurlar pamuklu biti yıkamış olamaz mıydı? Komşuların ağaçlara baktım, evet etkisi olmuştu ama hala alt dallarda duruyordu. İki gün sonra ağlarını yine örecekler biliyorum. EM1 ve yan ürünleri doğada var olan yararlı etkin mikroorganizmalar; suya, toprağa, ağaca, bitkiye, hayvana hatta insana yararlı olduğunu bilmek gönül rahatlığı veriyor. Bu iş olacak gibi. İlaç etkisini beklemesem bile. Saygılar |
|
|
|
|
|
#4 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 05-04-2007
|
Pbit ile saygıdeğer mücadele
Halil Bey merhaba Mücadelenizi gıpta ile izliyorum. Sadece bir iki noktayı belirtmek istiyorum. EMA veya EM5+EM FPE ile spreyleme yaparken, ağacın gövdesi dahil baştan aşağı spreyleyin. Her yer ıslansın. Taç izdüşümüne rastlayan toprağı da spreyleyebilirsiniz. Faydalıdır. Haşerelerin çoğu mutlaka ya topraktan geliyor ya da yaşamlarının bir evresini mutlaka toprakta geçiriyorlar. Umarım bu sene başarırsınız, pbit size uğramaz. Kolay gelsin. |
|
|
|
|
|
#5 |
|
Yeni Üye
|
Arkadaşlar, Zeytin Fidan Tırtılının ilk döl yumurtasının kuluçka süresi kaç gündür? Yani ergin tırtılların görülmesinden ne kadar süre sonra larvalar zarar vermeye başlıyor? Bir haftadır araştırıyorum, bir sonuç alamadım. Bilen varsa lütfen söylesin. Strese girdim. Herkese bol ürünler dilerim. Sağlıcakla... |
|
|
|
|
|
#6 | |
|
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Zeytin Fidan Tırtılı denilen uzun bir kurt ve yaprakları yiyen bir şey ise biz pek görmedik. (bir iki yaprağın, bazen bir iki tanenin yendiğini gördüm ama) Bu zararlı Zeytin uc zararlısı dediğimiz yani Zeytin Güvesi' nin bir hali mi? Her dönem mücadele edilirmiş. Zeytinin tane oluşum dönemi mücadele edilmiyor mu? Sanırım asıl zararı tane üzerinde veriyor. İlk döl yumurtasının kuluçka dönemini sorduğunuza göre bu zararlıdan muzdarip olmalısınız. Saygılar |
|
|
|
|
|
|
#7 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 29-11-2009
|
Arkadaşlar, Aşağıdaki böceğin ne olduğunu bilen var mı? Yeni sürgünleri yiyor hep. İlk başlarda farketmedim ama sürgünlere ciddi zarar veriyor. Turuncu renkli bir böcek. Kırmızı daire içine aldım. ![]() ![]() ![]() Düzenleyen acemi_caylak : 02-05-2010 saat 13:11 |
|
|
|
|
|
#8 | |
|
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Zeytin yapraklarını ve uc sürgünlari yiyen o değil. Daha net çekersem arkadaşlar bilecektir. Ama zararlı değil. Aksine faydalı bir böçek olabilir. Sanki gözle görünmeyen bir şeyler yiyor gibiydiler. |
|
|
|
|
|
|
#9 | |
|
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Ancak yaprak ve sürgün yemiyorlar. ![]() Bu kırmızı böceklersadece çiçek açmamış salkım tanelerinin uclarından tane içlerine ulaşıyor ve birşeyler yiyorlar. ![]() Yenen salkımların tamamı sararıp sap kısmından kopup dökülüyor. ![]() Böyle daha net. Tanıyan arkadaş çıkacaktır. Masum gibi duruyor ama... Doğada her biri savaş ucakları gibi. ![]() |
|
|
|
|
|
|
#10 |
|
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 27-04-2009
|
Merhaba; Sn. acemi_caylak bu bocek fotograflardan tahmin ettigim kadariyla "Omophlus proteus". Gecen sene bizim zeytinlerimizde de vardi. Bu sene de geldiler ve gittiler. 2 hafta kadar kaliyorlar. Asagidaki sitede guzel bilgiler ve fotograflar var. Kontrol edebilirsiniz. Ciceklerin polenlerini yiyorlarmis. http://www.kazimcapaci.com/coleoptera.htm Sn. Meyvelitepe agaclar.net'te bizim icin bocegi sormustu, Nariel de cevap vermisti: http://www.agaclar.net/forum/showthr...?t=2403&page=3 Biz gecen sene elle toplamayi denedik. Bu sene ise her gun bir miktar su dolu bir yogurt kabina zeytin dallarini sallayarak topladigimiz bocekleri tavuklarimiza verdik. Cok sevdiklerini soylemeliyim. Kolay gelsin. |
|
|
|
|
|
#11 |
|
agaclar.net
Giriş Tarihi: 22-03-2007
|
Resimden tam olarak neye benzediğini seçemiyorum ama büyük bir böcek galiba. |
|
|
|
|
|
#12 |
|
Ağaç Dostu
|
Fotoğraf net değil. Uğur böceğine benziyor ancak bu onun gibi yuvarlak değil. Boyu yaklaşık 1 cm civarında ve sivri-oval görünümlü. Rengi turuncu. Önceleri yararlı böceklerden birisi diye düşünüyordum. Ancak sadece zeytinlere değil antepfıstğı sürgünlerine de zarar veriyor. Yaprakların bir bölümünü veya tamamını yiyor. Yapraklara zarar veren başka bir zararlı var mı diye kontrol ettim ancak yok gözüküyor. Ayrıca ağaçlarda delfin uygulandığı için tırtıl türü bir zararlı var diye de düşünmüyorum. Çünkü tırtıl yan bahçelerde var ama bizim ağaçlarda yoktu. Aşağıda bir resmini daha ekliyorum. ![]() |
|
|
|
|
|
#13 |
|
Ağaç Dostu
|
Sn acemi caylak Resim hala net degil, görebildigim kadarıyla bizim bahcede hiç rastlamadım tanımıyorum |
|
|
|
|
|
#14 |
|
agaclar.net
|
Evet, şimdi resimlerde ne olduğu görünüyor. Bu o. Bu böcek bizim buralarda görünmüyor. Güneyde var sadece galiba. Geçen yıl bu zamanlar bostancık epey uğraşmıştı bunlarla. Resimlerde çok yoğun bir popülasyon görünüyor. |
|
|
|
|
|
#15 |
|
Ağaç Dostu
|
Halil Bey, Yoğunluktan mesajınızı yeni gördüm. Evet aynen bu böcek. Çok güzel fotoğralamışsınız. Ellerinize sağlık. Sn. Bostancik ve Meyvelitepe çok sağolun. Bizde Halil Bey'in resimlediği kadar yoğun değil. Ancak özellikle genç ağaçlarda var. Yaşlı ağaçlarda pek yoktu. Ayrıca antepfıstığınıda seviyor. Bostancigin dedigi gibi feromon tuzağı türü bir çözümden başka bir çözümde gözükmüyor. Çünkü bu böceğe bizim doğal insektisitlerde etki etmez herhalde. |
|
|
|
|
|
#16 | |
|
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Ancak serçeler için iyi ziyefet gibi geldi bana. |
|
|
|
|
|
|
#17 |
|
agaclar.net
|
Sanırım çiçeklere gidiyor. Biraz araştırdım. Çiçeklerde tam olarak ne yaptığını anlayamadım. Önemli tarım zararlılarından sayılmıyor. Tabii ki bu istatistiksel bir yargı. Popülasyonun çok olduğu durumda önemli bir hasar da yaratıyor olabilir. |
|
|
|
|
|
#18 |
|
Ağaç Dostu
|
Sayin Bostancik'in verdiği linki incelediğimde bu böcek Cantharis livida' ya da çok benziyor. Ki benim gözlemime göre sürgünleri yiyor. Ayrıca ağaçta duruşu tıpkı aşağıdaki resimdeki gibi. Kazım Çapacı'nın sayfasında aşağıdaki bilgiler var. "Vücutlarının dış duvarı ve üst kanatları, kağıt gibi ince ve yumuşaktır. Vücutları ince uzun, kanatların kenarları birbirine paraleldir. Boyları 3 cm den büyük değildir. Başat renk sarı ve kırmızıdır. Cantharis cinsi (1-2 cm), siyah, ince tüylü elitraya sahiptir. Besinlerine özelleşmemişlerdir. Böcek ve larva yerler. Bunun yanı sıra narin bitki kısımlarını, genç sürgünleri, polenleri de yerler. ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
|
|
|
|
#19 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 10-03-2007
|
Zeytin fidan tırtılı yumurtasının gelişmesi 3-5 günde tamamlanıp, larvanın gelişimi 15-20 günde tamamlanır.Pupa dönemi 5-10 günden sonra ergin çıkışı başlar. Ömrüde 20 gün kadardır. Bilinen bir ilacı yok. En etkin mücadele kış aylarında yapılan sürüm işlemi ve ilk cıkan larvaların beslendiği konukçuları (yasemin, kurtbağrı ) tarla etrafında yetiştirmemek lazım. Birde zeytinin dibinden çıkan sürgünleri çok seviyorlar. bunların temizlenip, yakılmasını tavsiye ediyorum. Hoşçakalın |
|
|
|
|
|
#20 | |
|
Yeni Üye
|
Alıntı:
) Sadece yumurta devresini ne zaman tamamladığını bilmiyordum. Burası çok önemli. Çünkü: Fidan tırtılı adından anlaşılacağı gibi fidanlara, genç ağaçlara musallat oluyor. Yeni uç sürgünleri yediği için sürgün gelişimini durduruyor. Dolayısıyla ilk sürgünler başladığından itibaren (özellikle genç ağaçlarda) takibe alınması gerekiyor. Biz (kardeşlerimle birlikte 85 dekar zeytinliğimiz var) geçen yıl çok zarara uğradık. Bu yıl 23 Nisanda bahçedeydim ve fidan tırtılı erginlerini uçarken gördüm. Ben gördüğümde yumurtalarını bırakmışsa kaç gün sonra larvaların çıkacağını ve sürgünleri yemeğe başlayacağını, kendisiyle mücadele açısından bilmem gerekiyordu. Salihli ilçe tarım müdürlüğü, pamuklu bitle birlikte fidan tırtılıyla mücadeleye Mayıs ayı başından itibaren başlanacağını duyuruyordu. Ancak hastalık yoktur, hasta vardır sözünden hareketle, benim bahçemde tırtıl ergini görülmüşse, sürgünler de başlamışsa benim, genel kuralı ve başkalarını beklememin bir anlamı yok diye düşündüm. Yukarıdaki soruyu da bu amaçla sormuştum. (Nitekim geçen yıl 17 Mayısta çiçek açmaya başlayan zeytinler, bu yıl 8 Mayısta çiçeklenmeyi %80-90 oranında tamamladı. Bu arada şunu da belirtmeliyim ki, benim kuzeye eğimli bahçemde ve kardeşlerimin bahçesinde çiçeklenme yeni başlamıştı. Geçen yıl ise tersi olmuştu. Bunu da anlamış değilim. Çiçeklenmeyi erken tamamlayan 5 da'lık bölüme geçen yıl B5A uygulamıştım.) Diğer çiftçi arkadaşlara örnek olur düşüncesiyle konuyu uzattım. Sanırım bir an için meslek günlerime geri döndüm. ) Herkese bol ürünler. Saygılar...Düzenleyen cumaöğretmen : 09-07-2010 saat 23:04 |
|
|
|
|
|
|
#21 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 24-11-2008
|
Arkadaşlar ingiliz tuzunu(magnezyum sülfat) zeytin ağaçlarına nasıl uygulayabilirim, bu konuda bilgisi olan varsa uygulama şekillerini yazarsa sevinirim. |
|
|
|
|
|
#22 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 24-11-2008
|
Kendi soruma kendi cevabımı yazayım bari, Magnezyum eksikliği için; Yapraklar, %2 Epsom Salt (ingiliz tuzu)çözeltisi ile spreylenmelidir. Bu en etkili çözümdür.Hemde organik(kaynak magıcplant) Düzenleyen yalıçapkını : 30-06-2010 saat 13:54 Neden: ekleme |
|
|
|
|
|
#23 |
|
Yeni Üye
|
Merhabalar! Arkadaşlar ben DAP gübresi ile 1 Haziran itibariyle 6 yaşındaki zeytin ağaçlarına aralıklı olarak OLİPE tuzakları kurdum. 20 gün gözlemledim. Önce, ne olduğunu bilemediğim küçücük siyah sinekleri daha sonra da Fidan Tırtılı erginlerini ve Zeytin Güvelerinin tuzağa düştüğünü tesbit ettim. (Tek-tük karınca ve uğurböceği de görüldü.) 20 Hazirandan bu yana bahçeye gidemediğim için, asıl hedef olan Zeytin Sinekleri ne kadar tuzağa düştü bilemiyorum. Ama tırtıl ergini ve güvelerin yakalanmasını çok önemsiyorum. Böyle devam ederse kimyasal tarım ilacı kullanmama gerek kalmayacak gibi görünüyor. Ancak bir sorun var. DAP'ı eritemiyorum. Önce karışıyor ama sonra dibe çöküyor. Bir de Torula Mayasını nasıl elde edebilirm? Bu konularda deneyimi, bilgisi ya da önerisi olan arkadaşlardan yardım bekliyorum. Bu arada OLİPE tuzağını gündeme getiren ve bizleri bilgilendiren Sayın Meyvelitepe'ye teşekkür ederim. Herkese saygılar ve bol ürünler. Düzenleyen cumaöğretmen : 18-07-2010 saat 18:58 |
|
|
|
|
|
#24 | |
|
agaclar.net
|
Alıntı:
Böyle bir mesaj geldi. Geniş alanları uçakla zehirlemek cinayet gibi bir şey, üstelik de çok basit ve ucuz çözümü varken. Bu etkinliğe ulaşabilecek kimse var mı? |
|
|
|
|
|
|
#25 |
|
Ağaç Dostu
|
Sanırım, İzmirli arkadaşlar ulaşabilir. Bence bölgedeki bütün organik yetiştiriciler veya bizim gibi doğal yetiştiricilerden katılabilen herkes bu toplantıda yer almalı. |
|
|
|
|
|
#26 |
|
Ağaç Dostu
|
Gün içinde bizim siteden katılabilecekler varmi diye bekledim, şu ana kadar kimseden ses yok, izinde olmak vardı. Bölgede bulunan dost bir siteden arkadaşların haberdar olmasını sağladım yazışmalar sürüyor, bakalım neler yapacaklar. |
|
|
|
|
|
#27 |
|
Ağaç Dostu
|
Birkaç gün önceden haberimiz olsaydı keşke, şu sıkışık işleri ötelerdik. Bizim müdürlerle giderdik. |
|
|
|
|
|
#28 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 24-12-2008
|
Baştankara kuşları
Pazar sabahı saat 6:30 agustos böcegi sesleri ile Baştankara sesleri birbirine karıştı. Pencere filtresinden zeytin ağaçlarına baktım. Çok sayıda kuş zeytin yapraklarını ve özellikle budanmış ve yeni sürgün yapmış taze yapraları gagaları ile sıyıyırıyordu. Agustos böceklerini avlamaları normal sayılabilir. Ama taze sürgünlere musallat olmuş siyah renkli küçük yaprak biti yumurtaları ile ziyafet çekmeleri ilginç değil mi? |
|
|
|
|
|
#29 |
|
agaclar.net
|
Evet, çok ilginç. Birincisi zeytin sürgünlerine böyle bit gelmesi, ikincisi, baştankara gibi çok sevdiğim bir orman kuşunun böyle bir temizlik yapması. Teşekkürler. Bu kuşu daha da seveceğim. |
|
|
|
|
|
#30 |
|
Ağaç Dostu
|
Kahve sohbetleri
Aliağa Güzelhisar Köyünde zeytincilik konusunda köy sohbetleri yapıyoruz. Konu; Zeytin Hastalıklar ile doğal mücadele,organik ilaçlama ve gübreleme uygulamaları. Konuşmacılar; Halil Önen Ayhan Dukel (Kaptan) Hüseyin Var (müdür) (Cami minaresinden verilen anons böyle) ![]() Açıklama; Ülkemizde kültür bitkilerine ekonomik zarar veren, % 30 dan % yüze kadar zarar veren 500' ün üzerinde hastalık, zararlı ve yabancı ot vardır. Bu hastalıklara karşı binlerce çeşit ve tonlarca kimyasal ilaç kullanılmaktadır. Kimyasal mücadeleye altenatif olan biyolojik, biyoteknik yöntemlerin uygulaması ve insan sağlığını, çevreyi, _toprağı_biyolojik dengeyi koruyarak sürdürülebilir tarımsal üretim teknikleri nasıl yapılmalıdır? Bu sohbete tüm duyarlı dostları davet ediyoruz. Tarih: 29 Ağustos Pazar. Saat: 17 oo. Saygılar |
|
|
|
![]() |
| Etiketler |
| balsıra, böcek, hastalık, ilaç, zeytin ağacı |
| Konu Araçları | |
| Mod Seç | |
|
|