View Single Post
Eski 15-03-2010, 20:16   #308
acemi_caylak
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 29-11-2009
Şehir: İstanbul - Gaziantep
Mesajlar: 1,194
Gündüz pek bakamamıştım. Oldukça fazla tartışma olmuş. Ancak içeriğine baktığımda herkes iyi niyetli olarak tecrübelerini aktarmış. En güzeli de kimse kırılmamış.
Kaolin ve Kuvarsla ilgili tartışmaya bende kimyasal formülleri ile ilgili bir katkıda bulunayım.
Kuvarsın kimyasal formülü SiO2 olup diğer adı silisyum dioksittir.
Kaolin ise bildiğimiz kilin çok özel bir halidir. Kili meydana getiren maddeler, sulu aliminyum silikatlerdir. m Al2O3 n SiO2 p H2O genel Kimyasal bileşim formülü ile ifade edilen kil, çok saf olduğu zaman Hidrate Alümin Silikat (kaolinit) adını alır. Kaolinit’ in kimyasal formülü:
Al2O3 .SiO2. 2H2O dur. Ancak ağaçlara bu şekilde uygulanmıyor. Meyvelitepe' nin dediği gibi mikron seviyelerinde öğütülmesi gerekiyor. Bu ise fiyatı oldukça yükseltiyor. Yerli olan ürünün fiyatı da hiçte ucuz değil.

Alternatif olarak kullanılacak klinoptilolit konusunda üreticisi oldukça iddialı. (Bu ürünün içeriği ise, akali ve toprak alkali metallerin kristal yapıya sahip sulu alümina silikatlari olup iskelet yapılarındaki Si/Al oranlarındaki ve içerdikleri katyon cinsi ve miktarlarındaki bazı farklılıklara rağmen;
(M+, M+2)O Al2O3 9SiO2 nH2O genel formülü ile ifade edilebilirler. Burada M, alkali ve toprak alkali metalleri simgeler. M+ bir alkali katyon olup genellikle Na+ veya K+, nadiren de Li+ olur. M+2 ise bir toprak alkali katyondur ve genellikle Mg+2, Ca+2, Fe+2 nadiren de Ba+2, Sr+2 olur. n birim hücredeki su molekülü miktarıdır.) Denemelerin başarılı olduğunu söylüyor. Bildiğim kadarıyla Meyvelitepe ve Ayhan Bey şimdiden temin ettiler. Ancak küçük miktarlarda satışının olmayışı, büyük miktarlarda ise nakliye maliyetinin çok yüksek oluşu benim gibi uzaktakiler için, şimdilik temini zor bir ürün olarak duruyor.
Herkese saygı ve selamlar.

Not: Bilgilerin hepsini farklı yerden topladığım için formüllerle ilgili alıntının linkini veremedim.


Düzenleyen acemi_caylak : 16-03-2010 saat 03:47
acemi_caylak Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön