View Single Post
Eski 22-04-2010, 21:09   #321
Halil Önen
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 18-01-2009
Şehir: izmir/aliağa
Mesajlar: 5,567
Nisan yağmuru

Dün 53 kg. yağdı metre kareye, ondan önce 28 kg yağmıştı.

İncili Çavuş 'Nisan da yağmur yağarsa altın saban kadar değerlidir' demiş. Zira karasabanını tarlada unutmuş üç gün sonra gitmiş bulamamış, otların içinde...

Şubat 2008 de diktiğim 55 Ayvalık ve geçen yıl diktiğim 50 Gemlikleri Pamuklu bit hastalığına yakalatmıştım.

Delfin ve kaolin kiliyle önleyememiştim. Çünkü bitler beyaz saraylarına yerleştiler mi, onlara ulaşmak AB' liğine ulaşmak kadar zor oluyordu.

Bu yıl yeni bir şey denedim. Ürün kaybım söz konusu olmadığı için az zeytin tanesi üzerinde denemekten sakınca görmüyorum. Şimdiden her yıl uygulayacağım bir sistem oluşturmalıyım.

Bitkiyi ve toprağı aynı anda düşünmeliyim , dedim.

Başımın belası Pamuklu bit için erken başladım.

İlk ilaçlamayı EMA ile başladım. (50ml EM+50ml pekmez= 950ml yani 1 lt. Ema dan 50 ml._bir çay bardağı_ sırt tulumbasına koydum, attım. Bir lt ema bana 5 tl den daha aza geliyordu.)

İkinci ilaçlamayı EMA+ delfin ile yaptım. Zira pamuklu bitler görülmeye başlamıştı.

3 gün sonra 3. ilaçlamayı yaptım. Bu defa silahı çiçekçilerin listesinden seçtim. 8, 10 sarımsağı zeytin yağında ezdim ve 10 yemek kaşığı arap sabunu koyup, karıştırıp attım. Amacım zaman kazanmaktı. Sarımsak biti kovacak, arapsabunu havasız bırakacak, zeytin yağı üstünü örtecekti. Öğle oldu belki ama, beyaz saray iyi korunuyordu anca durdurabildim.

4. ilaçlamayı EM5+EMFPE ile yaptım. Üçgün sonra kontrol ettim, evet durdurmuş hatta geriletmiştim. O gün yağmur yağdı. Buna çok sevindim.( İlaç attıktan sonra yağmur yağmasına sevinen ilk çitfci ben olmalıyım)

5. ilaçlamayı EM5 +EMFPE ile bir daha yaptım. Akşama yağmur yağacağını biliyordum. Hatta toprağa ema da spreyledim.

Zira EMA ıslak toprağı çok seviyordu ve ağaçlara attığım ilacın oradan toprağa ulaşması istediğim bir şeydi.

Bugün baktım hiç pamuklu bir yoktu.

Ama atmaya devam edeceğim. Azı karar çoğu zarar değil.

Yağmurlar pamuklu biti yıkamış olamaz mıydı? Komşuların ağaçlara baktım, evet etkisi olmuştu ama hala alt dallarda duruyordu. İki gün sonra ağlarını yine örecekler biliyorum.

EM1 ve yan ürünleri doğada var olan yararlı etkin mikroorganizmalar; suya, toprağa, ağaca, bitkiye, hayvana hatta insana yararlı olduğunu bilmek gönül rahatlığı veriyor. Bu iş olacak gibi.

İlaç etkisini beklemesem bile.

Saygılar

Halil Önen Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön