agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Kaktüs ve Sukulentler > Üyelerin Kaktüs ve Sukulentleri
(https)

Beğeni Düzeni3658Beğeniler

Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 06-01-2015, 11:56   #211
Ağaç Dostu

Muda's Avatar

Giriş Tarihi: 12-02-2013
Galeri: 8
Sayın litoriachloris;

Kaktüslerinizin durumuna üzüldüm. Umarım en az kayıpla atlatırlar. Benim cesaret edemediğim bir şey. Dışarıda unuttuğum zaman, çocukken ve sonrasında cam kenarında bile çok kaktüsün donduğuna tanık olunca iklim nedeni ile cesaret edemedim. Bir arkadaşın Dağdan getirip diktiği kaynana dilinin yaşadığını anlatınca ondan da dikmek istesem de sizin yaşadıklarınızı görünce vazgeçtim. O naylon ile gövdesini sarıp altına sanırım gübre koyuyormuş.

En güzeli bizim burada soğuğa dayanıklı sukulentler.

Biktileriniz ortamı iyi görünce büyüme devresine girmişler. Hiç su vermemek gerekiyor sanırım. En azından ağustos ayından sonra. Gidenler de onlar olmuş.

Baharla birlikte tekrar daha iyi hale gelirler umarım.

Muda Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 06-01-2015, 15:36   #212
Ağaç Dostu

litoriachloris's Avatar

Giriş Tarihi: 16-07-2009
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Nurtenese Mesajı Göster
Çok üzgünüm, fakat caınız sağ olsun. Bizlerde tecrübe etmiş oluyoruz Siz üzul

meyin. Sizde bu yurek varken , inananıyorum. Mukafatını alıp yine biziimle

Paylaşacaksınız.

Yalnız siz kendinize iyi bakın . Zira onlara siz lazımsınız...

Sevgiyle kalın.....
Çok teşekkür ederim Nurtenese. Bitki kayıpları beklediğim bir şeydi. Hiç kayıp olmaması zaten imkansız. Bu işe başlarken bunu göze almıştım. Onca bitkinin içinde birkaç tane fire beni mutlu etti bile diyebiliriz.

Selamlar...

Düzenleyen litoriachloris : 07-01-2015 saat 08:47
litoriachloris Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 06-01-2015, 15:53   #213
Ağaç Dostu

litoriachloris's Avatar

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi şenol dalkıran Mesajı Göster
Umarım en az kayıpla atlatırsınız,ama sibirya soğukaları geldi denilince,biraz daha fazla kayıbı göze almak gerekecek galiba.Don-kırağı örtüsü denen bir malzeme var onu kullansaydınız keşke bir arkadaşım çok faydasını gördü.
Çok teşekkür ederim Şenol bey iyi dilekleriniz için. Bazı bitkilerimin üzerlerini örttüm ama bunu sadece 1-2 kış yapmayı planlıyorum. Bitkilerin kış soğuklarına dayanabilmeleri için sağlıklı ve güçlü kök yapısına sahip olması gerekiyor. Bahçeyle bu bahar buluşan bitkilerimin bir kısmının üzerini bu yüzden örttüm. Ancak hiç bir şekilde koruma yapmadan Çanakkale kışına dayanebilen türleri belirleyebilmem için koruma işini dediğim gibi 1-2 sene ile sınırlı tutmayı planlıyorum.

Bahçesinde kaktüs ve sukulent yetiştiren ve tek gerçek aşkının (karısından özür dileyerek)sukulentler olduğunu söyleyen bir blog yazarının dediği gibi "We also know that, if a succulent has marginal hardiness, you’re supposed to venture out into the icy night and cover up your precious babies before the frost descends. Hmmm. Am I the only one that doesn’t have time for that crap? There is nothing worse than having to babysit a damn plant. I, for one, have way better things to do, like curling up on the couch with a pug, a Fat Tire, and an episode of “Portlandia."

Eski 06-01-2015, 16:01   #214
Ağaç Dostu

litoriachloris's Avatar

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Muda Mesajı Göster
Sayın litoriachloris;

Kaktüslerinizin durumuna üzüldüm. Umarım en az kayıpla atlatırlar. Benim cesaret edemediğim bir şey. Dışarıda unuttuğum zaman, çocukken ve sonrasında cam kenarında bile çok kaktüsün donduğuna tanık olunca iklim nedeni ile cesaret edemedim. Bir arkadaşın Dağdan getirip diktiği kaynana dilinin yaşadığını anlatınca ondan da dikmek istesem de sizin yaşadıklarınızı görünce vazgeçtim. O naylon ile gövdesini sarıp altına sanırım gübre koyuyormuş.

En güzeli bizim burada soğuğa dayanıklı sukulentler.

Biktileriniz ortamı iyi görünce büyüme devresine girmişler. Hiç su vermemek gerekiyor sanırım. En azından ağustos ayından sonra. Gidenler de onlar olmuş.

Baharla birlikte tekrar daha iyi hale gelirler umarım.
Çok teşekkür ederim sayın Muda. Bitkilerin dona dayanım kriterlerinden biri de ani ısı değişiklikleri. Bu hem kışa girerken ani donma şeklinde ya da kış bitiminde ani çözülme şeklinde olabiliyor. Bu seneki şanssızlık da bu oldu. Yüksek giden sıcaklıklardan sonra ani gelen don bitkilere ciddi zararlar verdi.

Ağustos ayından sonra kaktüsleri sulamama konusuna katılıyorum. Ancak yağmura engel olamıyorsunuz ve bahçede kaktüs yetiştirmenin zorluklarından biri de bu. Çevresel şartları kontrol edemiyorsunuz. Normalde ben bahçedeki kaktüslerimi hiç sulamıyorum zaten. Bu bahar ve yaz aylarında sadece 2 kere gübre verme amacıyla sulandılar.

Şu anda tümü doğal seleksiyona tabiler. Tüm çevresel şartlardan sağ kurtulanlarla yoluma devam edeceğim

Selamlar...

loveforlife ve Muda beğendi.
Eski 06-01-2015, 17:16   #215
Ağaçsever

Giriş Tarihi: 11-11-2014
Fazla kayıp vermiyecenizi bende zannediyorum. Çünkü, tanımlarında dona dirençleri

yüksek diye belirttiniz.Fakat, insan yine de hırkasız bebek gibi

hissediyor bu kadar soğukta. Sevginiz ısıtıyordur umarım...

Bizden de bol sevgi sunun onlara... Size kolay gelsin. Nice güzel yıllar dilekl

lerim ile hoşça kalın.

Nurtenese Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 06-01-2015, 21:51   #216
Ağaç Dostu.

vetman996's Avatar

Giriş Tarihi: 21-08-2008
Sayın Litoriachloris merhaba.

Geçmiş olsun dileklerimi sunuyorum öncelikle. Umarım beklediğiniz gibi az bir kayıpla atlatırsınız.

Kaktüsleriniz dona dayanıklı belki ama suya dayanıklı mı acaba. Demek istediğim kar suyu toprakta yavaş yavaş eridiği için kökler uzun süre suyla temas etmiş olur mu. Bu nedenle de köklerde problem oluşabilir mi?

Fotoğraflarınız, vermiş olduğunuz bilgiler çok güzel. Ayrıca kaktüsleri dış ortama bırakabilmek sizin sahip olduğunuz cesaretle ilgili olsa gerek. Bende bu cesaret yok. Sizi tebrik ediyor, çalışmalarınızın devamını diliyorum.

Her şey gönlünüzce olsun. Selamlar.. Saygılar..

vetman996 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 07-01-2015, 09:26   #217
Ağaç Dostu

litoriachloris's Avatar

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi vetman996 Mesajı Göster
Sayın Litoriachloris merhaba.

Geçmiş olsun dileklerimi sunuyorum öncelikle. Umarım beklediğiniz gibi az bir kayıpla atlatırsınız.

Kaktüsleriniz dona dayanıklı belki ama suya dayanıklı mı acaba. Demek istediğim kar suyu toprakta yavaş yavaş eridiği için kökler uzun süre suyla temas etmiş olur mu. Bu nedenle de köklerde problem oluşabilir mi?

Fotoğraflarınız, vermiş olduğunuz bilgiler çok güzel. Ayrıca kaktüsleri dış ortama bırakabilmek sizin sahip olduğunuz cesaretle ilgili olsa gerek. Bende bu cesaret yok. Sizi tebrik ediyor, çalışmalarınızın devamını diliyorum.

Her şey gönlünüzce olsun. Selamlar.. Saygılar..
Çok teşekkür ederim sayın vetman996. Bitkilerin, özellikle kaktüs ve sukulentlerin dona dayanımları oldukça karmaşık bir konu. Nem, sıcaklık, güneş ışığı, toprak yapısı, rüzgar gibi temel faktörler ve bunların aralarındaki ilişki, bitkilerin sert bir kışı atlatıp atlatamayacağını belirliyor. Dediğiniz gibi kışın dormansi durumundaki kaktüslerin mümkün olduğunca kuru kalmaları gerekiyor. Bizim gibi kış yağışlarının bol olduğu bir ülkede bu mümkün olmadığı için nemin etkilerini en aza indirebilmek adına yapılabilecek tek şey substratın yani toprağın drenajının mükemmel olması. Bu hem köklerin su içinde kalmamalarını sağlıyor hem de kök bölgesinde hava sirkülasyonu sağlıyor. Benim de kaktüs ve sukulentlerimin dikili olduğu yer, içinde eser miktarda organik madde (kendi ürettiğim iri daneli kompost) bulunan ve geri kalanı tamamen iri çakıl ve dere kumundan oluşan yerden yaklaşık 1 metre yükseltilmiş bir kaktüs yatağı.

Doğru bitkiler seçerek hiç kayıp yaşamadan bir kaktüs bahçesi yapmak mümkün. İskandinav ülkelerinde bile başarılı bir şekilde bahçesinde kaktüs ve sukulent yetiştiren bir çok yetiştirici mevcut.

Dediğim gibi doğru bitki seçimiyle Marmara bölgesinde bahçede doğru koşullarda hiç kayıp yaşamadan en az 100 tür kaktüs ve sukulent yetiştirmek mümkün. Ancak bu bitkilere ulaşmak çok da kolay değil ve bitki satın aldığınız yerde gördüğünüz kaktüsün veya sukulentin bu türlerden biri olup olmadığını tespit etmek de büyük bilgi ve tecrübe gerektiriyor.

Bir de bazı bitkilerin dona dayanımı ile ilgili bilgiler ya hiç yok ya da yanlış. Şu anda bahçemde kaynaklarda dona dayanımı -1.1 olarak belirtilen Aporocactus flagelliformis hiç bir stres belirtisi göstermezken dona dayanımı -6.6 derece olan Austroylindropuntia subulata'nın tepesi tamamen ölmüş durumda ve yine dayanımı -6.6 derece olan ve gövdesi yumuşamış Polaskia chichipe'nin kışı atlatıp atlatamayacağı meçhul. (Şu ana kadar en düşük -3 derece yaşandı.)

Bu yüzden bütçem elverdikçe bulabildiğim her türlü kaktüs ve sukulenti bahçemde denemek istiyorum. Bence bu işi asıl eğlenceli ve heyecanlı kılan şey de bu. Belki de bu şekilde dona dayanıksız olarak yaftalanmış bazı türlerin adlarını temize çıkarır ve bu tecrübeden hepimiz faydalanırız

Selamlar...

Düzenleyen litoriachloris : 07-01-2015 saat 09:30 Neden: İmla düzeltme.
Eski 07-01-2015, 12:17   #218
Ağaç Dostu

litoriachloris's Avatar

İşte size gerçek bir mucize ...

Dışarıda hava sıcaklığı -2.6 derece.

Name:  20150107_130224.jpg
Views: 1044
Size:  67.0 KB

Ve Titanopsis calcarea...

Name:  20150107_125722.jpg
Views: 1419
Size:  67.6 KB

Bahçede kaktüs ve sukulent yetiştirme denemem meyvelerini vermeye başladı ve değerli bir bilgi elde etmiş olduk. Demek ki Titanopsis calcarea'nın çiçek açması için sadece güneş ışığı yeterliymiş

Eski 07-01-2015, 12:32   #219
Ağaç Dostu

litoriachloris's Avatar

Bahçemin genel bir görüntüsü...

En önde iki küçük sarı çiçeğiyle T. calcarea. Arkada hala erimemiş olan kar görülüyor. Karın altında bir kaç kaktüsüm daha var ama karı kaldırmıyorum çünkü güneş ışığı bitki gövdesindeki buzun aniden çözünmesine neden olup bitkilere zarar verebilir. Yüzeye serdiğim küçük kaya kırıkları işini son derece iyi yapıyor. Birkaç saat güneş ışığı, yüzeyin tamamen kurumasını sağladı.

Kevgirin altında izolasyon köpüğüne sarılı Ferocactus latispinus var

Eklenen Resimler

Eski 07-01-2015, 14:21   #220
Ağaç Dostu.

vetman996's Avatar

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi litoriachloris Mesajı Göster
Çok teşekkür ederim sayın vetman996.
.... Benim de kaktüs ve sukulentlerimin dikili olduğu yer, içinde eser miktarda organik madde (kendi ürettiğim iri daneli kompost) bulunan ve geri kalanı tamamen iri çakıl ve dere kumundan oluşan yerden yaklaşık 1 metre yükseltilmiş bir kaktüs yatağı
...
Tekrar Merhaba Sayın Litoriachloris.

Cesaretinizin altında bilgi, tecrübe ve ince bir zeka ürünü olan substrat ortamınız da varmış

Ben dışarıda küçük sera ortamında yetiştirmeye çalıştığım kaktüslerimin üzerini naylon örtüyle de örttüm (sera içinde ikinci bir naylon örtü) soğuktan zarar görecekler düşüncesiyle. Hala da içim rahat değildi acaba ısıtıcı bir şeyler bulundursam mı diye. Sizin dış ortam çalışmalarınızı görünce bir nebze teselli buldum. Sizden öğreneceğim çok şey var.

Bu arada engin tecrübelerinizden yararlanmak için sorayım: Topraksız tarım seramı kaktüs serası haline dönüştürmek düşüncesindeyim. (http://www.agaclar.net/forum/topraksiz-tarim/29441.htm) Fazla sayıda kaktüse, kaktüs çeliğine ihtiyacım var. Nadir bulunan türler de dahil çeşitli kaktüs ve sukulentleri edinmek ve çoğaltmak düşüncesindeyim. Bunun için fazla bütçe ayırmak istemiyorum. Nasıl hareket etmem gerekir. Bana nasıl yol gösterirsiniz.

Vereceğiniz cevaplar için şimdiden teşekkür ederim. Selamlar... Saygılar...

Eski 07-01-2015, 15:50   #221
Ağaç Dostu

litoriachloris's Avatar

Alıntı:
Tekrar Merhaba Sayın Litoriachloris.

Cesaretinizin altında bilgi, tecrübe ve ince bir zeka ürünü olan substrat ortamınız da varmış

Ben dışarıda küçük sera ortamında yetiştirmeye çalıştığım kaktüslerimin üzerini naylon örtüyle de örttüm (sera içinde ikinci bir naylon örtü) soğuktan zarar görecekler düşüncesiyle. Hala da içim rahat değildi acaba ısıtıcı bir şeyler bulundursam mı diye. Sizin dış ortam çalışmalarınızı görünce bir nebze teselli buldum. Sizden öğreneceğim çok şey var.

Bu arada engin tecrübelerinizden yararlanmak için sorayım: Topraksız tarım seramı kaktüs serası haline dönüştürmek düşüncesindeyim. (http://www.agaclar.net/forum/topraksiz-tarim/29441.htm) Fazla sayıda kaktüse, kaktüs çeliğine ihtiyacım var. Nadir bulunan türler de dahil çeşitli kaktüs ve sukulentleri edinmek ve çoğaltmak düşüncesindeyim. Bunun için fazla bütçe ayırmak istemiyorum. Nasıl hareket etmem gerekir. Bana nasıl yol gösterirsiniz.

Vereceğiniz cevaplar için şimdiden teşekkür ederim. Selamlar... Saygılar...
Çok teşekkür ederim sayın vetman996. Kendi yediğim tropik meyvelerin çekirdeklerinden ve oradan buradan edindiğim tohumlardan fidan yetiştirmeye çalışan biri olarak sera maceranızı bir solukta okudum ve bir çok yeni şey öğrendim.

Öncelikle ben daha henüz bu işin başındayım ama kendi edindiğim tecrübeleri sizinle seve seve paylaşırım. Ben bu işi zevk için yaptığımdan elimdeki bitkileri yaklaşık 2-3 sene gibi bir sürede, semt pazarlarından, yerel seralardan, arkadaş paylaşımlarından ve tohum çimlendirerek elde ettim. Ama bu işi ticari anlamda yapmayı düşünüyorsanız bu konuda açıkçası çok bir faydam olamaz size

Ancak başlangıç olarak çok bir sermaye ayırmadan ben bu işi yapsaydım Yapraklarından kolayca üretilebilen sukulentler ve bolca yavru veren ya da kolayca çelik alınıp hızlı büyüyen türlerle başlardım. Sayfanızda gördüğüm kadarıyla siz bunun ilk adımını atıp Cylindropuntia imbricata çeliklerini substrat ile buluşturmuşsunuz Bence de Opuntia türleri bolca çelik alınabilmesi, çok hızlı gelişmesi ve ısıtmaya ihtiyaç duymamaları bakımından çok ideal türler. Sizin için tek sorun bu türlerin hızlı gelişebilmesi için güçlü bir kök yapısına ihtiyaç duymaları ancak sığ kanallarınızda bunu başaramamaları olacaktır.

Yukarıda bahsettiğim bitkiler ile seranızı canlandırırken bir yandan da tohumdan kaktüs üretebilirsiniz. Bunun için tohumdan tek bir sezonda satış boyutuna gelebilecek türler seçmelisiniz. Trichocereus türleri bunun için idealdir. Büyük bir çoğunluğu 1 yıl içinde yaklaşık 20 cm boya ulaşır ve oldukça göz alıcı çiçekleri vardır. Yine ortalama -10 derece dona dayanımları ile ısıtmasız serada sizi üzmezler.

Bunun dışında toplu üretim yapan seraları zamanınız ve bütçeniz elverdikçe dolaşarak bitki çeşitliliğinizi arttırabilirsiniz.

Bu işi yapmaya karar verirseniz forumdaki en sıkı takipçilerinizden biri olurum emin olabilirsiniz

Sera içindeki sera, kaktüsleriniz için bulunmaz bir cennet. Topraklarını kuru tuttuğunuz sürece hiç korkmayın derim. Kafamızdaki imajının aksine kaktüsler çok dayanıklı bitkiler. Zaten kaktüslerin bolca çiçek açabilmeleri için dormansi döneminde soğuğa ihtiyaçları vardır.

Açıkçası ben doğru bitkiler ile açık tarlada bile rahatlıkla ticari anlamda kaktüs üretiminin yapılabileceğini düşünüyorum. Toprağa dikili durumdaki bazı kaktüslerim 1-2 senede o kadar çoğaldılar ki bir kısmını temizleyip çöpe atmam bile gerekti

Selamlar...

Düzenleyen litoriachloris : 08-01-2015 saat 08:21
Eski 08-01-2015, 10:05   #222
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 08-01-2015
siteye yeni üye oldum ve kaktüs merakım başlayalı 1 ay oldu umarım bakımında başarılı olurum

asyaa Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 09-01-2015, 11:32   #223
Ağaç Dostu

litoriachloris's Avatar

4 gündür - derecelerin üzerine çıkmayan sıcaklık ve Perşembe ve Cuma geceleri yaşanan -8 ve -9 derecelik ekstremler bahçede büyük hasara yol açtı. Şu anda bitkiler hala donmuş durumda oldukları için hangilerinin ne kadar hasar gördüğü tam olarak belli olmasa da sanırım en az yarısını gözden çıkardım.

-8 ve -9 derecelerin yaşandığı geceler dayanamayıp bitkilerimin bir kısmının üzerinde koruma uyguladım. Onların durumu diğerlerine göre çok daha iyi.

Eski 09-01-2015, 13:00   #224
Ağaç Dostu.

vetman996's Avatar

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi litoriachloris Mesajı Göster
-8 ve -9 derecelerin yaşandığı geceler dayanamayıp bitkilerimin bir kısmının üzerinde koruma uyguladım. Onların durumu diğerlerine göre çok daha iyi.
Sayın Litoriachloris tekrar merhaba.

Bitkilerinizin son durumunu en az sizin kadar merak ediyorum. Sayfanızın sıkı takipçisiyim yani Bizi resimsiz bırakmazsınız umarum.

Bitkilerin üzerine nasıl bir koruma uyguladığınızı da merak ettim doğrusu, işin inceliğini öğrenmek için. Naylon vs. mi, kumaş tarzı bitki örtüsü mü.

Topraksız tarım seramızı bir arkadaşımla birlikte ticari çilek yetiştiriciliğini deneme amaçlı kurmuştuk. Üretimde çok kimyasallar kullanılması gerektiğini görünce daha doğal bir şey üretelim düşüncesiyle solucan gübresi üretimine başladık. Arkadaşım solucan gübresinin daha iyi olduğunu görünce serayı bana devretti. Ben de deneme amaçlı çok farklı bitkiler yetiştirirken kaktüsün benim için daha uygun olduğunu gördüm. Çünkü devlet memuruydum ve hafta sonları bitkilerimi görebiliyordum. Demek istediğim kaktüsü hobinin yanında bir tutkuyla yetiştirme düşüncesindeyim.

Seramızdaki Cylindropuntia imbricata çelikleri köklendiler ve onları saksılarına aldım. Bazı uzmanlar kışın (ocak şubat gibi) kaktüslerin saksı değişimi ve kök ayırma işlemi yapılması gerektiğini belirtirken, bazı uzmanlar da kışın her hangi bir işlem yapılmaması gerektiğini belirtiyorlar. Bu konuda sizin düşünceleriniz nedir.

Tohumla üretimi de deneyeceğim. Yurt dışından gelen tohumların bayat olduğu hakkında yaygın bir kanı var ki ben de bu düşüncedeyim. Tohumları nerden temin etmemi önerirsiniz.

Üzerindeki donu çözülünce de yaşayan, hasarsız kaktüsler dileğiyle...Sevgiyle kalınız..

Eski 09-01-2015, 14:21   #225
Ağaç Dostu

litoriachloris's Avatar

Alıntı:
Sayın Litoriachloris tekrar merhaba.

Bitkilerinizin son durumunu en az sizin kadar merak ediyorum. Sayfanızın sıkı takipçisiyim yani Bizi resimsiz bırakmazsınız umarum.

Bitkilerin üzerine nasıl bir koruma uyguladığınızı da merak ettim doğrusu, işin inceliğini öğrenmek için. Naylon vs. mi, kumaş tarzı bitki örtüsü mü.

Topraksız tarım seramızı bir arkadaşımla birlikte ticari çilek yetiştiriciliğini deneme amaçlı kurmuştuk. Üretimde çok kimyasallar kullanılması gerektiğini görünce daha doğal bir şey üretelim düşüncesiyle solucan gübresi üretimine başladık. Arkadaşım solucan gübresinin daha iyi olduğunu görünce serayı bana devretti. Ben de deneme amaçlı çok farklı bitkiler yetiştirirken kaktüsün benim için daha uygun olduğunu gördüm. Çünkü devlet memuruydum ve hafta sonları bitkilerimi görebiliyordum. Demek istediğim kaktüsü hobinin yanında bir tutkuyla yetiştirme düşüncesindeyim.

Seramızdaki Cylindropuntia imbricata çelikleri köklendiler ve onları saksılarına aldım. Bazı uzmanlar kışın (ocak şubat gibi) kaktüslerin saksı değişimi ve kök ayırma işlemi yapılması gerektiğini belirtirken, bazı uzmanlar da kışın her hangi bir işlem yapılmaması gerektiğini belirtiyorlar. Bu konuda sizin düşünceleriniz nedir.

Tohumla üretimi de deneyeceğim. Yurt dışından gelen tohumların bayat olduğu hakkında yaygın bir kanı var ki ben de bu düşüncedeyim. Tohumları nerden temin etmemi önerirsiniz.

Üzerindeki donu çözülünce de yaşayan, hasarsız kaktüsler dileğiyle...Sevgiyle kalınız..
İyi dilekleriniz için çok teşekkür ederim sayın vetman996.

Aslında bitkilerimin dona dayanımlarını tam olarak tespit edebilmek için hiç koruma yapmayı düşünmüyordum. Ancak hem çok genç oldukları için hem de Çanakkale için ekstrem dereceler yaşanacağını bildiğimden dayanamayıp bir kısmının üzerlerini alelacele örttüm. Örtme işini çeşitli boyutlardaki pet su şişelerini keserek kubbe şeklinde yaptım. Bu aslında pek doğru bir koruma şekli değil. Örtme işinin şeffaf olmayan malzemeler ile yapılması gerekiyor. Çünkü gece donlarından sonra sabah güneşi ile birlikte şeffaf örtü sera etkisi yaparak örtü altındaki sıcaklığın birden yükselmesine yol açıyor ve yükselen sıcaklık bitkilerin çok hızlı bir şekilde çözünmelerine yol açıyor. İdeal olan bitkilerin yavaşça donmaları ve yavaşça çözünmeleridir. Bir çok yetiştirici güçlü bir dondan sonra güney cepheye bakan bitkilerin kuzey cepheye bakanlara oranla daha fazla hasar gördüğünü belirtmiş. Bu nedenle ben de sabah gelir gelmez daha sıcaklık - derecelerdeyken bitkilerin korumalarını kaldırdım.

Ayırma ve saksılama işi için bence en doğru zaman bitkilerin uyanmasından hemen önceki zaman yani mart ortaları gibi diyebiliriz. Dormansi döneminde bitki üzerinde oluşan yaralar iyileşmeyeceği için bitki çürümeye ve hastalıklara daha açık hale gelir diye düşünüyorum.

Evet tohum işi biraz şansa bakıyor ama çokça satış yapan büyük tohum merkezlerini tercih etmekten başka da pek şansınız yok gibi. İnternet üzerinden pak çok farklı yerden tohum siparişim oldu. Hiç yurt dışından alışveriş yapmadım. Ama öyle istisnasız her tohumu çimlenen bir satıcı bulamadım. Dediğim gibi bu biraz şans işi.

Selamlar...

vetman996 beğendi.
Eski 14-01-2015, 13:23   #226
Ağaç Dostu

litoriachloris's Avatar

Hasar raporu...

Zaman geçtikçe hasarın boyutları daha iyi anlaşılmaya başladı. Kaybetmeyi umduğum bir çok bitki beni yanıltmadı. Ama aralarında sürpriz yapanlar da olmadı değil.

Ps: Google aramalarında bilgi notlarını üste yazdığım için yanlış bilgilerin yanlış fotoğraflarla ilişkilendirildiğini gördüm bu yüzden bundan sonra bilgi notları fotoğrafın altında olacak.

Name:  IMG_4455.JPG
Views: 892
Size:  66.7 KB

Graptopetalum paraguyense yüzümü kara çıkarmadı. Bu bitki, binanın korumasının dışında kalıp tipiyi tüm şiddeti ile karşılayanlardan. Yanan yapraklar bile sağlıklı ve diri. Hiç bir yumuşama emaresi gözükmüyor.

Name:  IMG_4457.JPG
Views: 912
Size:  68.0 KB

Tipi yüzünden kavrulan yaprakları olsa da bu Sedum rupestre canlanmak için baharı bekliyor.

Name:  IMG_4458.JPG
Views: 850
Size:  68.9 KB

Beni şaşırtanlardan biri de bu Sedum palmeri oldu. Belki kökten canlanabilir ama şu anda puding kıvamında.

Name:  IMG_4459.JPG
Views: 846
Size:  68.1 KB

Sedum rubrotinctum da aynı durumda. Ama sanırım hasar köklere kadar ulaşmış

Name:  IMG_4461.JPG
Views: 1390
Size:  69.9 KB

Polaskia cichipe. -3 derecelik tipide gidişini haber vermişti zaten.

Düzenleyen litoriachloris : 20-01-2015 saat 08:41 Neden: Moderatör yüzünden alt üst edilen sayfamın eski haline getirilmesi
Eski 14-01-2015, 14:02   #227
Ağaç Dostu

litoriachloris's Avatar

Devam...

Name:  IMG_4463.JPG
Views: 838
Size:  67.1 KB

Gymnocalycium triacanthum olduğunu düşünmeye başladığım bu arkadaş korumasız ve sırılsıklam bir şekilde -9 dereceye dayandı.

Name:  IMG_4464.JPG
Views: 864
Size:  69.1 KB

Yine beni şaşırtanlardan biri Gymnocalycium baldianum. Korumasız -9 derece

Name:  IMG_4466.JPG
Views: 868
Size:  67.6 KB

Echeveria glauca Bahçedeki en eski bitkilerimden. 3. kışında maalesef aramızdan ayrıldı. Soğuğa daha dayanıklı bir Echeveria var mı bilmiyorum ama bu bile bu hale geldiyse Çanakkale'de bahçede korumasız olarak Echeveria yetiştirmem pek mümkün gözükmüyor.

Name:  IMG_4467.JPG
Views: 886
Size:  69.2 KB

Echeveria 'Black Prince'. -3 dereceyi kar altında, -8 ve -9 dereceyi koruma ile atlatanlardan. Durumu şimdilik iyi gibi duruyor.

Name:  IMG_4469.JPG
Views: 853
Size:  68.6 KB

Echinocactus grusonii. Binanın köşesinde kaldığı için -3 derecelik tipiden nasibini aldı. -8 ve -9 derecelerden korudum. Durumu şimdilik çok iyi gözüküyor

Düzenleyen litoriachloris : 20-01-2015 saat 08:45 Neden: Aynı neden...
Eski 15-01-2015, 09:15   #228
Ağaç Dostu

litoriachloris's Avatar

Devam...

Name:  IMG_4471.JPG
Views: 854
Size:  69.1 KB

Ferocactus latispinus. Fırtınadan ve -8 ve -9 dereceden koruduğum 2 bitkimden biri. Durumu gayet iyi gözüküyor.

Name:  IMG_4473.JPG
Views: 871
Size:  64.9 KB

Titanopsis calcarea. Fırtınada korumadım ama -8 ve -9 dereceden korudum. Sanki hiç bir şey olmamış gibi çiçek açıyor

Name:  IMG_4475.JPG
Views: 869
Size:  67.7 KB

Mammillaria karwinskiana ssp karwinskiana. Sadece -8 ve -9 derecelari koruma altında geçirenlerden. Hafif bir renk değişimi var ama durumu şimdilik iyi gibi.

Name:  IMG_4476.JPG
Views: 857
Size:  67.5 KB

Mammillaria spinosissima ssp. pilcayensis. Kar fırtınasını tüm şiddeti ile karşıladıktan sonra korudum. Ama bence durumu hiç de iç açıcı değil.

Name:  IMG_4477.JPG
Views: 841
Size:  68.4 KB

Kar fırtınasının vurduğu bu iki arkadaştan sağdakinin durumu pek iyi değil. Onun korumasından kalan ufaklık sağlam gibi.

Düzenleyen litoriachloris : 20-01-2015 saat 08:46 Neden: ...
Eski 15-01-2015, 09:31   #229
Ağaç Dostu

litoriachloris's Avatar

Devam...

Name:  IMG_4479.JPG
Views: 902

Orbea variegata. hiç korumadıklarımdan. Jöleye döndü

Name:  IMG_4480.JPG
Views: 1361
Size:  69.4 KB

Parodia magnifica. Sadece -8 ve -9 derecelerden korudum. Durumu iyi gibi.

Name:  IMG_4481.JPG
Views: 875
Size:  69.3 KB

Notocactus scopa. Bu da sadece -8 ve -9 dan koruduklarımdan. Durumu çok iyi görünüyor.

Name:  IMG_4483.JPG
Views: 909
Size:  69.4 KB

Espostoa guentheri. -3 derecelik tipide ben gidiyorum demişti zaten.

Name:  IMG_4485.JPG
Views: 866
Size:  68.9 KB

Haworthia attenuata. Dışarıdan iyi gibi gözükse de içi çorbaya dönmüş

Düzenleyen litoriachloris : 20-01-2015 saat 08:54 Neden: ...
Eski 15-01-2015, 09:56   #230
Ağaç Dostu

litoriachloris's Avatar

Devam...

Name:  IMG_4487.JPG
Views: 858
Size:  69.8 KB

xPachyveria 'Blue Mist'. Fırtınayı açıkta -8 ve -9 dereceleri korunaklı olarak geçirenlerden. Durumu şimdilik iyi.

Name:  IMG_4488.JPG
Views: 859

Cereus jamacaru 'monstruosus'. -3 derecelik fırtınada kötüleşmişti zaten. Dipten sürgün verir mi bilmem ama üst kısım tamamen ölü.

Name:  IMG_4489.JPG
Views: 856
Size:  62.0 KB

Echeveria 'Perle Von Nürnberg'. Hiç korumadıklarımdan. Dibindeki yavrusunda bir umut ışığı var ama çok zayıf.

Name:  IMG_4491.JPG
Views: 858
Size:  68.7 KB

Name:  IMG_4490.JPG
Views: 842
Size:  60.7 KB

Echinopsis candicans. Bu da koruma uygulamadıklarımdan. Dipteki yavrular iyi durumda ama uç kısımlar çok büyük hasar aldı.

Düzenleyen litoriachloris : 20-01-2015 saat 08:56 Neden: ...
Eski 15-01-2015, 10:05   #231
Ağaç Dostu

akçabardak's Avatar

Giriş Tarihi: 21-03-2012
Sayın litoriachloris geçmiş olsun demekten başka bir şey gelmiyor elimizden ne yazık ki, üzülmemek elde değil, benim sukulentlerim de soğuklardan nasibini aldılar ama en çok üzüldüğüm bir gecelik gelinim oldu, bir buçuk metreyi aşmıştı, çiçeğini bile göremedim umarım kök ve gövde kısmında fazla hasar görmemiştir diye kendimi avutuyorum. Çok geçmiş olsun.

akçabardak Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 15-01-2015, 10:53   #232
Ağaç Dostu

litoriachloris's Avatar

Devam...

Name:  IMG_4493.JPG
Views: 853
Size:  65.3 KB

Türünü bilmediğim Echinopsis. Hiç korumadıklarımdan. Durumu fena görünmüyor.

Name:  IMG_4495.JPG
Views: 879

Stetsonia coryne. Tamamen ölü...

Name:  IMG_4496.JPG
Views: 867
Size:  67.9 KB

Echeveria runyonii 'Topsy Turvy'. Kar altında -3, koruma altında -9 derece. Hiç fena değil

Name:  IMG_4498.JPG
Size:  65.1 KB

Mammillaria polythele fa. inermis. Bu da aynı şekilde Kar altında -3, koruma altında -9 dereceyi atlatanlardan. Utanmasa çiçek açacak

Name:  IMG_4500.JPG
Views: 850
Size:  69.9 KB

Echinofossulocactus sp. Bence hiç ümit yok.

Düzenleyen litoriachloris : 20-01-2015 saat 08:58
Eski 15-01-2015, 11:12   #233
Ağaç Dostu

litoriachloris's Avatar

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi akçabardak Mesajı Göster
Sayın litoriachloris geçmiş olsun demekten başka bir şey gelmiyor elimizden ne yazık ki, üzülmemek elde değil, benim sukulentlerim de soğuklardan nasibini aldılar ama en çok üzüldüğüm bir gecelik gelinim oldu, bir buçuk metreyi aşmıştı, çiçeğini bile göremedim umarım kök ve gövde kısmında fazla hasar görmemiştir diye kendimi avutuyorum. Çok geçmiş olsun.
Çok teşekkür ederim sayın akçabardak. Size de geçmiş olsun. Evet insan biraz üzülüyor ama bitki kayıplarını başından göze almıştım zaten.

Selamlar...

Derya ünal beğendi.
Eski 15-01-2015, 11:34   #234
Ağaç Dostu

litoriachloris's Avatar

Devam...

Name:  IMG_4503.JPG
Views: 849
Size:  63.8 KB

Oreocereus celsianus. En dayanıklı sütun kaktüslerden biri olmasına rağmen (-12) beni hayal kırıklığına uğrattı. Dayanır diye koruma uygulamadım ama tepe kısmında belirgin bir hasar görülüyor.

Name:  IMG_4504.JPG
Size:  62.4 KB

Disocactus flagelliformis (Aporocactus flagelliformis). Bu arkadaş ta beni olumlu yönde şaşırtanlardan. Korumasız -9 atlattı ama durumu fena gözükmüyor

Name:  IMG_4505.JPG
Views: 839

Espostoa lanianuligera olabileceğini düşündüğüm bitkimin durumu da çok parlak değil. Oysa -8 ve -9 derecelerde koruma uygulamıştım.

Name:  IMG_4502.JPG
Views: 828
Size:  64.9 KB

Mammillaria vetula subsp. gracilis. İçi yumuşamış, toparlanabileceğini zannetmiyorum.

Name:  IMG_4507.JPG
Views: 840
Size:  68.7 KB

Opuntia microdasys. Baharda yeniden ayağa kalkar.

Düzenleyen litoriachloris : 20-01-2015 saat 09:01 Neden: ...
Eski 15-01-2015, 11:50   #235
Ağaç Dostu

litoriachloris's Avatar

Devam...

Name:  IMG_4508.JPG
Size:  66.8 KB

Portulacaria afra.

Name:  IMG_4509.JPG
Views: 1391
Size:  68.2 KB

Tohumdan ürettiğim Trichocereus sp. Bahçemin şampiyonlarından. Koruma uygulamadan -9 dereceye bana mısın demedi. Baharda çiçeklerini görmek için sabırsızlanıyorum

Name:  IMG_4510.JPG
Size:  69.3 KB

Polaskia chende.

Name:  IMG_4511.JPG
Views: 1394
Size:  66.6 KB

Türünü bilmediğim bir arkadaş. Bu da gidenlerden.

Name:  IMG_4513.JPG
Views: 918

Cleistocactus strausii. Gidişine en çok üzüldüğüm. Bahçede harika görünüyordu.

Düzenleyen litoriachloris : 20-01-2015 saat 09:02 Neden: ...
Eski 15-01-2015, 12:02   #236
Ağaç Dostu

litoriachloris's Avatar

Devam...

Name:  IMG_4514.JPG
Size:  66.2 KB

Pilocereus sp. -3 derece işini bitirmeye yetti.

Name:  IMG_4516.JPG
Views: 855
Size:  67.1 KB

Echinopsis pachanoi. Kar fırtınasından önce korumaya aldığım diğer bitki. Durumu son derece iyi görünüyor.

Name:  IMG_4518.JPG
Size:  69.5 KB

Austrocylindropuntia subulata. Bu da tipide gidenlerden.

Name:  IMG_4519.JPG
Views: 856

Türünü bilmediğim Opuntia sp. Sadece kırıldı. Baharda yeniden toparlanır.

Name:  IMG_4521.JPG
Views: 932
Size:  68.4 KB

Agave victoriae-reginae. Şampiyonlardan biri daha. Ufacık boyu ile tipiyi tüm şiddeti ile göğüslemesine rağmen taş gibi

Düzenleyen litoriachloris : 20-01-2015 saat 09:03
Eski 15-01-2015, 13:01   #237
Ağaç Dostu

litoriachloris's Avatar

Devam...

Name:  IMG_4523.JPG
Views: 852
Size:  65.0 KB

Cylindropuntia imbricata halinden çok memnun.

Name:  IMG_4524.JPG
Views: 825
Size:  63.4 KB

Yucca gloriosa en ufak bir stres belirtisi göstermiyor.

Name:  IMG_4525.JPG
Views: 871

Carpobrotus acinaciformis büyük hasar aldı ama baharda toparlanacak gibi.

Name:  IMG_4526.JPG
Views: 861
Size:  61.6 KB

Üzerinde soğuk yanıkları oluşan Agave americana.

Name:  IMG_4527.JPG
Size:  60.9 KB

Bu minik Sempervivum arachnoideum bile soğuktan nasibini aldı.

Düzenleyen litoriachloris : 20-01-2015 saat 09:04 Neden: ...
Eski 15-01-2015, 13:40   #238
Ağaç Dostu

litoriachloris's Avatar

Şimdilik son fotoğraflar.

Name:  IMG_4528.JPG
Views: 828
Size:  67.3 KB

Jovibarba olabileceğini düşündüğüm bu ufaklığın keyfi yerinde.

Name:  IMG_4530.JPG
Views: 868
Size:  69.6 KB

Drosanthemum floribundum. (Acem Halısı) Üst kısım kavruldu ama altı hala canlı.

Name:  IMG_4532.JPG
Views: 852
Size:  66.5 KB

Parodia roseolutea. Fırtınadan sonra koruma uyguladım. Durumu son derece iyi.

Name:  IMG_4534.JPG
Size:  68.6 KB

Opuntia monacantha f. monstrose. Durumu pek iyi değil.

Name:  IMG_4535.JPG
Size:  68.8 KB

Ve büyük şampiyon... Echinopsis oxygona. Bahçenin her yerinde en az 10 bitkim var ve hiçbirinde çizik dahi oluşmadı.

Düzenleyen litoriachloris : 20-01-2015 saat 09:06
Eski 15-01-2015, 20:53   #239
Ağaç Dostu

sakdag's Avatar

Giriş Tarihi: 26-09-2011
Galeri: 6
Görüntüleri üzülerek izledim, kendi bitkilerim kaybetmiş gibi üzüldüm. Fotoğrafları takip ederken Echinopsis candicans ve aporocactus'e ne olduğunu çok merak ettim, daha doğrusu koleksiyonunuzun benim gözümdeki en favori parçaları oldukları için soğuktan etkilenmiş olmamaları için dua ettiğimden emin olabilirsiniz.

Bundan sonrası için ne gibi bir yol izleyeceksiniz onu da merak ediyorum. Bahçeyi canlandırmak için yeni bitkiler ve türler edinecek misiniz?
Bir de şu an zarar gören bitkilere müdahalede bulanacak mısınız budamak, köklemek vs. gibi. Özellikle kaktüslerin kök kısımları ölmemiştir söküp atmayın bence.

sakdag Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 20-01-2015, 09:09   #240
Ağaç Dostu

litoriachloris's Avatar

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi sakdag Mesajı Göster
Görüntüleri üzülerek izledim, kendi bitkilerim kaybetmiş gibi üzüldüm. Fotoğrafları takip ederken Echinopsis candicans ve aporocactus'e ne olduğunu çok merak ettim, daha doğrusu koleksiyonunuzun benim gözümdeki en favori parçaları oldukları için soğuktan etkilenmiş olmamaları için dua ettiğimden emin olabilirsiniz.

Bundan sonrası için ne gibi bir yol izleyeceksiniz onu da merak ediyorum. Bahçeyi canlandırmak için yeni bitkiler ve türler edinecek misiniz?
Bir de şu an zarar gören bitkilere müdahalede bulanacak mısınız budamak, köklemek vs. gibi. Özellikle kaktüslerin kök kısımları ölmemiştir söküp atmayın bence.
Sayın sakdağ,

editör tarafından sayfama yapılan müdahale sonrası sayfamı eski düzenine getirmek bir hayli zamanımı aldı. Bu arada size yazmış olduğum mesajın da silinmiş olduğunu fark ettim. Umarım o mesajı okumuşsunuzdur. Fotoğrafları da yükledikten sonra silmiştim. Kusura bakmayın.

Selamlar...

Etiketler
dona dayanıklı, kaktüs, kaya bahçesi, sukulent

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 23:04.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025