View Single Post
Eski 07-01-2015, 15:50   #221
litoriachloris
Ağaç Dostu

litoriachloris's Avatar

Giriş Tarihi: 16-07-2009
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi vetman996 Mesajı Göster
Tekrar Merhaba Sayın Litoriachloris.

Cesaretinizin altında bilgi, tecrübe ve ince bir zeka ürünü olan substrat ortamınız da varmış

Ben dışarıda küçük sera ortamında yetiştirmeye çalıştığım kaktüslerimin üzerini naylon örtüyle de örttüm (sera içinde ikinci bir naylon örtü) soğuktan zarar görecekler düşüncesiyle. Hala da içim rahat değildi acaba ısıtıcı bir şeyler bulundursam mı diye. Sizin dış ortam çalışmalarınızı görünce bir nebze teselli buldum. Sizden öğreneceğim çok şey var.

Bu arada engin tecrübelerinizden yararlanmak için sorayım: Topraksız tarım seramı kaktüs serası haline dönüştürmek düşüncesindeyim. (http://www.agaclar.net/forum/topraksiz-tarim/29441.htm) Fazla sayıda kaktüse, kaktüs çeliğine ihtiyacım var. Nadir bulunan türler de dahil çeşitli kaktüs ve sukulentleri edinmek ve çoğaltmak düşüncesindeyim. Bunun için fazla bütçe ayırmak istemiyorum. Nasıl hareket etmem gerekir. Bana nasıl yol gösterirsiniz.

Vereceğiniz cevaplar için şimdiden teşekkür ederim. Selamlar... Saygılar...
Çok teşekkür ederim sayın vetman996. Kendi yediğim tropik meyvelerin çekirdeklerinden ve oradan buradan edindiğim tohumlardan fidan yetiştirmeye çalışan biri olarak sera maceranızı bir solukta okudum ve bir çok yeni şey öğrendim.

Öncelikle ben daha henüz bu işin başındayım ama kendi edindiğim tecrübeleri sizinle seve seve paylaşırım. Ben bu işi zevk için yaptığımdan elimdeki bitkileri yaklaşık 2-3 sene gibi bir sürede, semt pazarlarından, yerel seralardan, arkadaş paylaşımlarından ve tohum çimlendirerek elde ettim. Ama bu işi ticari anlamda yapmayı düşünüyorsanız bu konuda açıkçası çok bir faydam olamaz size

Ancak başlangıç olarak çok bir sermaye ayırmadan ben bu işi yapsaydım Yapraklarından kolayca üretilebilen sukulentler ve bolca yavru veren ya da kolayca çelik alınıp hızlı büyüyen türlerle başlardım. Sayfanızda gördüğüm kadarıyla siz bunun ilk adımını atıp Cylindropuntia imbricata çeliklerini substrat ile buluşturmuşsunuz Bence de Opuntia türleri bolca çelik alınabilmesi, çok hızlı gelişmesi ve ısıtmaya ihtiyaç duymamaları bakımından çok ideal türler. Sizin için tek sorun bu türlerin hızlı gelişebilmesi için güçlü bir kök yapısına ihtiyaç duymaları ancak sığ kanallarınızda bunu başaramamaları olacaktır.

Yukarıda bahsettiğim bitkiler ile seranızı canlandırırken bir yandan da tohumdan kaktüs üretebilirsiniz. Bunun için tohumdan tek bir sezonda satış boyutuna gelebilecek türler seçmelisiniz. Trichocereus türleri bunun için idealdir. Büyük bir çoğunluğu 1 yıl içinde yaklaşık 20 cm boya ulaşır ve oldukça göz alıcı çiçekleri vardır. Yine ortalama -10 derece dona dayanımları ile ısıtmasız serada sizi üzmezler.

Bunun dışında toplu üretim yapan seraları zamanınız ve bütçeniz elverdikçe dolaşarak bitki çeşitliliğinizi arttırabilirsiniz.

Bu işi yapmaya karar verirseniz forumdaki en sıkı takipçilerinizden biri olurum emin olabilirsiniz

Sera içindeki sera, kaktüsleriniz için bulunmaz bir cennet. Topraklarını kuru tuttuğunuz sürece hiç korkmayın derim. Kafamızdaki imajının aksine kaktüsler çok dayanıklı bitkiler. Zaten kaktüslerin bolca çiçek açabilmeleri için dormansi döneminde soğuğa ihtiyaçları vardır.

Açıkçası ben doğru bitkiler ile açık tarlada bile rahatlıkla ticari anlamda kaktüs üretiminin yapılabileceğini düşünüyorum. Toprağa dikili durumdaki bazı kaktüslerim 1-2 senede o kadar çoğaldılar ki bir kısmını temizleyip çöpe atmam bile gerekti

Selamlar...

Düzenleyen litoriachloris : 08-01-2015 saat 08:21
litoriachloris Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön