View Single Post
Eski 09-01-2015, 14:21   #225
litoriachloris
Ağaç Dostu

litoriachloris's Avatar

Giriş Tarihi: 16-07-2009
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi vetman996 Mesajı Göster
Sayın Litoriachloris tekrar merhaba.

Bitkilerinizin son durumunu en az sizin kadar merak ediyorum. Sayfanızın sıkı takipçisiyim yani Bizi resimsiz bırakmazsınız umarum.

Bitkilerin üzerine nasıl bir koruma uyguladığınızı da merak ettim doğrusu, işin inceliğini öğrenmek için. Naylon vs. mi, kumaş tarzı bitki örtüsü mü.

Topraksız tarım seramızı bir arkadaşımla birlikte ticari çilek yetiştiriciliğini deneme amaçlı kurmuştuk. Üretimde çok kimyasallar kullanılması gerektiğini görünce daha doğal bir şey üretelim düşüncesiyle solucan gübresi üretimine başladık. Arkadaşım solucan gübresinin daha iyi olduğunu görünce serayı bana devretti. Ben de deneme amaçlı çok farklı bitkiler yetiştirirken kaktüsün benim için daha uygun olduğunu gördüm. Çünkü devlet memuruydum ve hafta sonları bitkilerimi görebiliyordum. Demek istediğim kaktüsü hobinin yanında bir tutkuyla yetiştirme düşüncesindeyim.

Seramızdaki Cylindropuntia imbricata çelikleri köklendiler ve onları saksılarına aldım. Bazı uzmanlar kışın (ocak şubat gibi) kaktüslerin saksı değişimi ve kök ayırma işlemi yapılması gerektiğini belirtirken, bazı uzmanlar da kışın her hangi bir işlem yapılmaması gerektiğini belirtiyorlar. Bu konuda sizin düşünceleriniz nedir.

Tohumla üretimi de deneyeceğim. Yurt dışından gelen tohumların bayat olduğu hakkında yaygın bir kanı var ki ben de bu düşüncedeyim. Tohumları nerden temin etmemi önerirsiniz.

Üzerindeki donu çözülünce de yaşayan, hasarsız kaktüsler dileğiyle...Sevgiyle kalınız..
İyi dilekleriniz için çok teşekkür ederim sayın vetman996.

Aslında bitkilerimin dona dayanımlarını tam olarak tespit edebilmek için hiç koruma yapmayı düşünmüyordum. Ancak hem çok genç oldukları için hem de Çanakkale için ekstrem dereceler yaşanacağını bildiğimden dayanamayıp bir kısmının üzerlerini alelacele örttüm. Örtme işini çeşitli boyutlardaki pet su şişelerini keserek kubbe şeklinde yaptım. Bu aslında pek doğru bir koruma şekli değil. Örtme işinin şeffaf olmayan malzemeler ile yapılması gerekiyor. Çünkü gece donlarından sonra sabah güneşi ile birlikte şeffaf örtü sera etkisi yaparak örtü altındaki sıcaklığın birden yükselmesine yol açıyor ve yükselen sıcaklık bitkilerin çok hızlı bir şekilde çözünmelerine yol açıyor. İdeal olan bitkilerin yavaşça donmaları ve yavaşça çözünmeleridir. Bir çok yetiştirici güçlü bir dondan sonra güney cepheye bakan bitkilerin kuzey cepheye bakanlara oranla daha fazla hasar gördüğünü belirtmiş. Bu nedenle ben de sabah gelir gelmez daha sıcaklık - derecelerdeyken bitkilerin korumalarını kaldırdım.

Ayırma ve saksılama işi için bence en doğru zaman bitkilerin uyanmasından hemen önceki zaman yani mart ortaları gibi diyebiliriz. Dormansi döneminde bitki üzerinde oluşan yaralar iyileşmeyeceği için bitki çürümeye ve hastalıklara daha açık hale gelir diye düşünüyorum.

Evet tohum işi biraz şansa bakıyor ama çokça satış yapan büyük tohum merkezlerini tercih etmekten başka da pek şansınız yok gibi. İnternet üzerinden pak çok farklı yerden tohum siparişim oldu. Hiç yurt dışından alışveriş yapmadım. Ama öyle istisnasız her tohumu çimlenen bir satıcı bulamadım. Dediğim gibi bu biraz şans işi.

Selamlar...

litoriachloris Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön