agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Üyelerin Balkon ve Terasları (https://www.agaclar.net/forum/uyelerin-balkon-ve-teraslari/)
-   -   berçin / Teras (https://www.agaclar.net/forum/uyelerin-balkon-ve-teraslari/25514.htm)

alys 09-02-2014 10:30

Berçin Hanım;
Size amaryllislerle ilgili iki önerim olacak.
Birincisi; soğanlarınızı keşke daha büyük saksılara ekseydiniz. Amaryllisler etli ve güçlü köklere sahiptir. Kökleri daha derine gitmek ister. Soğanlarınız oldukça iri. 20-25 cm derinlikte ve 6-7 litrelik saksılar idealdir. Saksılarınız sığ olduğu için, soğan çiçeklerini taşıyamıyor. Desteklemek zorunda kalmışsınız.
İkincisi; yanılmıyorsam toprak harcı olarak torf ve perlit kullanmışsınız. Tüm soğanlı bitkilerde olduğu gibi amaryllislerde de toprak harcı son derece geçirken olmalı. Suyu tutmamalı. Ben ilke olarak hiçbir soğanlıda torf kullanmıyorum. Bitki sulandığında fazla su saksıdan tahliye olabilmeli. Toprağın nemlenmesi yeterli. Torf, bunların aksine yüksek su tutma kapasitesine sahiptir.
Soğanlarımızı; ya çok suluyoruz, ya da yanlış toprak harcıyla vıcık vıcık bir ortama maruz bırakıyoruz. Ve sonunda üzülüyoruz. Amacımız onlarla uzun yıllar birlikte olmak değil mi? Kaldı ki; bir amaryllis soğanı tam 75 yıl çiçek üretebiliyormuş.
Naçizane benim amaryllislerde kullandığım saksı harcı şöyle: % 70 funda toprağı, %15-20 iyi yanmış çiftlik gübresi, % 10-15 dişli dere kumu.
Çiçeklerinizin ve terasınızın keyfini iyi günlerde sürmenizi dilerim.

berçin 13-02-2014 21:25

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi alys (Mesaj 1248065)
Berçin Hanım;
Size amaryllislerle ilgili iki önerim olacak.
Birincisi; soğanlarınızı keşke daha büyük saksılara ekseydiniz. Amaryllisler etli ve güçlü köklere sahiptir. Kökleri daha derine gitmek ister. Soğanlarınız oldukça iri. 20-25 cm derinlikte ve 6-7 litrelik saksılar idealdir. Saksılarınız sığ olduğu için, soğan çiçeklerini taşıyamıyor. Desteklemek zorunda kalmışsınız.
İkincisi; yanılmıyorsam toprak harcı olarak torf ve perlit kullanmışsınız. Tüm soğanlı bitkilerde olduğu gibi amaryllislerde de toprak harcı son derece geçirken olmalı. Suyu tutmamalı. Ben ilke olarak hiçbir soğanlıda torf kullanmıyorum. Bitki sulandığında fazla su saksıdan tahliye olabilmeli. Toprağın nemlenmesi yeterli. Torf, bunların aksine yüksek su tutma kapasitesine sahiptir.
Soğanlarımızı; ya çok suluyoruz, ya da yanlış toprak harcıyla vıcık vıcık bir ortama maruz bırakıyoruz. Ve sonunda üzülüyoruz. Amacımız onlarla uzun yıllar birlikte olmak değil mi? Kaldı ki; bir amaryllis soğanı tam 75 yıl çiçek üretebiliyormuş.
Naçizane benim amaryllislerde kullandığım saksı harcı şöyle: % 70 funda toprağı, %15-20 iyi yanmış çiftlik gübresi, % 10-15 dişli dere kumu.
Çiçeklerinizin ve terasınızın keyfini iyi günlerde sürmenizi dilerim.

Verdiğiniz değerli bilgiler için çok teşekkür ederim, hemen hemen tüm okuduğum bilgilerde soğan çapından bir kaç santim büyük saksılara dikilmesi öneriliyordu, hatta izlediğim videolarda da öyleydi, toprak karışımlarını da yine o kaynaklara dayanarak hazırladım. O zaman şu anlamı çıkarıyorum, izlediğim kaynaklar tamamen ticaret amaçlı yapılan uygulamalar.

Beni uyardığınız için teşekkür ederim, daha detaylı bilgiler için sizleri özelden rahatsız edeceğim izninizle :eek: Sevgi ve selamlar.

berçin 13-02-2014 21:44

5 Eklenti(ler)
Herkesin bahçesinde, balkonunun da baharın müjdesi belirmiş maşallah;) Bende sukulentlerimle avunuyorum şu aralar, sedum palmeri coştu, binlerin annesinin son durumu, ayırmak istediğim aranjmanlarım. Özellikle dördüncü karedeki aranjmanı nasıl ayıracağımı kara kara düşünmekteyim:confused:

berçin 13-02-2014 22:03

5 Eklenti(ler)
Sukulentlerin devamı.... Son kare kendiliğinden düşen, kopan yaprakları bu saksıya koydum. Kendiliğinden oluşan aranjman saksısı ve bekleyen arkadaşlarla paylaşılacak...:)

akçabardak 13-02-2014 22:08

Sevgili berçin maşallah sedum palmeri coşmuş, o ne güzellik sergilemiş öyle, ya binlerin annesi muhteşem sizin kini görünce acaba benim ki ne durumda gariplerim kimsesiz kaldılar
yazlıkta, çiçeğinden vaz geçtim ölmemiştir umarım, şimdi daha da sevdim binlerin anasını
diğer aranjmanlarınız da çok güzeller doya doya çıkartın tadını, sevgiler.

Seabert74 14-02-2014 07:51

1 Eklenti(ler)
Sabah sabah gözüm açıldı sevgili Berçin. Maşallah..
Aman sedum palmeriniz harika görünüyor. Ama arajmanınızı da bozmayın cok güzel olmuş.. Büyüdükçe biraz biraz ayıklamanız belki çözüm olmaz mı?? Bütün olarak çok sevdim.

Seabert74 14-02-2014 07:52

bir de buna bayıldım

1 Eklenti(ler)
Maşallah, muhteşem

berçin 14-02-2014 20:45

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi akçabardak (Mesaj 1249340)
Sevgili berçin maşallah sedum palmeri coşmuş, o ne güzellik sergilemiş öyle, ya binlerin annesi muhteşem sizin kini görünce acaba benim ki ne durumda gariplerim kimsesiz kaldılar
yazlıkta, çiçeğinden vaz geçtim ölmemiştir umarım, şimdi daha da sevdim binlerin anasını
diğer aranjmanlarınız da çok güzeller doya doya çıkartın tadını, sevgiler.

Güzel sözleriniz için teşekkür ederim ederim sevgili akçabardak, sayfamda sizi görmek ayrıca mutlu etti beni:). Evet binlerin annesinin diğer çiçekler gibi kendine özgü güzelliği var, çiçeklerini açtığında başka hayran olunuyormuş:eek:. Bu güzel gittiğim bir serada on santim boylarında iki kök, minik saksının dibinde sayamadığım kadar yavru vardı ve kenara atılmış durumdaydı, forumdaki arkadaşlarda gördüğüm için hemen atladım ve aldım:D, nisan ayında bir yaşını bitirmiş olacak. Umarım sizin bitkinizde güzel çiçekleriyle yolunuzu bekliyordur:)...

loveforlife 14-02-2014 21:13

Canım Arkadaşım,

Hani demişsin ya benim terasıma henüz bahar gelmedi diye, baharın müjdecisi sedum palmeriye ne demeli? Hem o coşkulu sukulentlerin güzellikleri, hele hele o ayırmayı düşündüğün aranjmanın güzelliği ne ola ki? Echeveria glaucanın formuna hayran olduğumu biliyorsun zaten, şimdi iyiden iyiye güzelleşmiş maşallah. Benimki bu hale gelene kadar kaç yıl geçer acaba?:confused:

Sözün özü; sen avunuyorum desen de, bence şov başlamış bile. Ben biliyorum, bizi daha ne güzellikler bekliyor ilerleyen günlerde... ;)

berçin 14-02-2014 21:48

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Seabert74 (Mesaj 1249389)
Sabah sabah gözüm açıldı sevgili Berçin. Maşallah..
Aman sedum palmeriniz harika görünüyor. Ama arajmanınızı da bozmayın cok güzel olmuş.. Büyüdükçe biraz biraz ayıklamanız belki çözüm olmaz mı?? Bütün olarak çok sevdim.

İşte... Bir uygulamayı başlatırken sonunu düşünemiyorsunuz, bu aranjman için şimdi farklı düşüncelerim var ama zarar vermeden nasıl yaparım bilmiyorum:confused:. Sevgiler...

berçin 14-02-2014 22:06

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi loveforlife (Mesaj 1249628)
Canım Arkadaşım,

Hani demişsin ya benim terasıma henüz bahar gelmedi diye, baharın müjdecisi sedum palmeriye ne demeli? Hem o coşkulu sukulentlerin güzellikleri, hele hele o ayırmayı düşündüğün aranjmanın güzelliği ne ola ki? Echeveria glaucanın formuna hayran olduğumu biliyorsun zaten, şimdi iyiden iyiye güzelleşmiş maşallah. Benimki bu hale gelene kadar kaç yıl geçer acaba?:confused:

Sözün özü; sen avunuyorum desen de, bence şov başlamış bile. Ben biliyorum, bizi daha ne güzellikler bekliyor ilerleyen günlerde... ;)

Sedumlar genel olarak kış mevsiminde açıyorlar sanıyordum, senin bu günkü paylaşımında sedum palmerinin de bahar müjdecisi olduğunu öğrendim. O zaman bana da bahar müjdelenmiş:). Sen daha çok araştırıyorsun canım arkadaşım, sen bana bir öneri ver ki bu aranjmanı nasıl yeniden şekillendireyim...:confused:

berçin 18-02-2014 20:04

5 Eklenti(ler)
Bugün baharın geldiğini gerçekten hissettiğim bir gün oldu ama önceliği balkonda açan amaryllis Red Lion'a vereceğim:eek;)...

berçin 18-02-2014 20:13

3 Eklenti(ler)
Asıl beni sevindiren ve şaşırtan Arap Yasemini oldu. İki gündür seraya girdiğimde bir yasemin kokusu var ama konduramıyorum:confused:. Bugün büyük kamelya saksını çekince gerçek ortaya çıktı, seranın sıcak ortamında tomurcuklanmış açmaya başlamış. Sabırsızlıkla tamamının açmasını bekliyorum;)...

loveforlife 18-02-2014 20:17

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi berçin (Mesaj 1250733)
Bugün baharın geldiğini gerçekten hissettiğim bir gün oldu ama önceliği balkonda açan amaryllis Red Lion'a vereceğim:eek;)...

Bu ne güzelliktir! İnsan bir an olsun gözünün önünden ayırmak istemez bu güzelliği... Amaryllislerinle de şov yapıyorsun. Sevgili Alys'den aldığın yeni çeşitlerin de çiçeklerini şimdiden büyük bir merakla beklemeye başladım. Zira şimdiye kadar paylaştıklarının her biri ayrı güzel.

Sevgi ve selamlarımla...

berçin 18-02-2014 20:20

5 Eklenti(ler)
Baharın diğer müjdecileri çiğdem ve sümbüller. Her ne kadar ilk yıllarında ki gibi görkemli olmasalar da, açtıkları için mutluyum...

berçin 18-02-2014 20:27

4 Eklenti(ler)
Nergisleri unutmayayım... Hüsrana uğradıklarımdan bir çiçek daha, soğanlar ilk yıl olduğu gibi çiçeklenmedi maalesef:(... Açan beş-altı sapta eğilip çiçekleri taşıyamayınca kestim balkonumda seyrediyorum...

berçin 18-02-2014 20:40

4 Eklenti(ler)
Kış ortancası sonlara yaklaşırken iyice coştu, görkemli bir vedaya hazırlanıyor anlaşılan:)... Yılan kaktüs aranjmanı yanlış oldu diye düşünürken kışı beraber atlatarak beni yanılttılar. Leş kaktüsün tomurcuklarını tekrar göstermeden tam emin olamam... Son karenin güzelliği sukulentler hayatımızda mutlaka olmalı hissini yaratmıyor mu:confused:...

berçin 18-02-2014 20:51

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi loveforlife (Mesaj 1250744)
Bu ne güzelliktir! İnsan bir an olsun gözünün önünden ayırmak istemez bu güzelliği... Amaryllislerinle de şov yapıyorsun. Sevgili Alys'den aldığın yeni çeşitlerin de çiçeklerini şimdiden büyük bir merakla beklemeye başladım. Zira şimdiye kadar paylaştıklarının her biri ayrı güzel.

Sevgi ve selamlarımla...

Teşekkür ederim sevgili arkadaşım, evet sevgili Alys'den aldıklarım yarın büyük ihtimalle elimde olacak, bende bu arada sevgili Alys'in önerdiği toprak karışımını ayarladım. Gerçekten hepside birbrinden güzel ve sağlıklı büyük soğanlar, şu ana kadar açanlardan bir tür üçüncü çiçek saplarını çıkarıp uzattılar bile. Sevgiler arkadaşım...

YeniGine 18-02-2014 23:13

Sevgili berçin; amarallislerine maşallah renkleri de çok güzel, sümbül, çiğdemler, nergislerin maşallah maşallah hepsi birbirinden güzel. Ellerine sağlıık.
Geçmiş senelerin sümbülleri birkaç arkadaşta daha okudum benimkilerde ilk seneki gibi çiçeklenmediler ki ben geçen sene çiçekler açtıktan 3-4 gün sonra almıştım (:) kopartmıştım bile diyemiyorum) çiçeklerini. Demek ki başka bir eksiklerimiz var.

ngr33 19-02-2014 06:25

Günaydın sevgili bercin hanım. .sabah sabah gözümü terasınızda açtım. .beğen butonuna tıklamaktan yorulmadım inanın..bir dünya sığdırmışsınız terasınıza maşallah..
O kadar güzel o kadar özenli ki her yer..dikkatimi çekti bir tane bile yoğurt kovasında bitkiniz yok..hepsi güzel güzel saksılarda yerini almış. .
Çok çok çok özendim, kıskandım sizi..yanlış anlamayın nasıl bir kıskançlık olduğunu doga sever biri olarak anlarsınız biliyorum..
Sabah sabah coştum gercekten terasınızda gezerken..Allahım nazarlardan korusun..ve emeğinize sağlık.. ;)

Seabert74 19-02-2014 16:18

Sevgili Berçin,
Posta kutunuz dolu oldugu için size mesaj gönderemiyorum

berçin 19-02-2014 17:17

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Seabert74 (Mesaj 1251036)
Sevgili Berçin,
Posta kutunuz dolu oldugu için size mesaj gönderemiyorum

Tamamdır sevgili seabert gönderebilirsin:)

berçin 19-02-2014 17:35

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi YeniGine (Mesaj 1250809)
Sevgili berçin; amarallislerine maşallah renkleri de çok güzel, sümbül, çiğdemler, nergislerin maşallah maşallah hepsi birbirinden güzel. Ellerine sağlıık.
Geçmiş senelerin sümbülleri birkaç arkadaşta daha okudum benimkilerde ilk seneki gibi çiçeklenmediler ki ben geçen sene çiçekler açtıktan 3-4 gün sonra almıştım (:) kopartmıştım bile diyemiyorum) çiçeklerini. Demek ki başka bir eksiklerimiz var.

Yine her zamanki gibi güzel sözlerin için teşekkür ederim can YeniGine, Soğan ların ilk sene olduğu gibi açmamasının sebebi hibrit olmasından kaynaklanıyormuş. Bizzat yeiştiren uzmanı anlattı. Anlayacağın sevgili arkadaşım ticari hesapların kurbanlarıyız:(. Sevgi ve selamlar...

berçin 19-02-2014 18:05

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi ngr33 (Mesaj 1250848)
Günaydın sevgili bercin hanım. .sabah sabah gözümü terasınızda açtım. .beğen butonuna tıklamaktan yorulmadım inanın..bir dünya sığdırmışsınız terasınıza maşallah..
O kadar güzel o kadar özenli ki her yer..dikkatimi çekti bir tane bile yoğurt kovasında bitkiniz yok..hepsi güzel güzel saksılarda yerini almış. .
Çok çok çok özendim, kıskandım sizi..yanlış anlamayın nasıl bir kıskançlık olduğunu doga sever biri olarak anlarsınız biliyorum..
Sabah sabah coştum gercekten terasınızda gezerken..Allahım nazarlardan korusun..ve emeğinize sağlık.. ;)

Beğeniniz ve güzel sözleriniz için çok teşekkür ederim:). Sizi anlıyorum, bende güzel bahçe sayfalarında sabahladığım zamanlar olmuştur olmaya da devam ediyor:eek:. Dediğiniz gibi biz doğa sever ve bitki delileri birbirimizi hayatımız boyunca kıskanacağız ama tamamen fazla sevmekten:D. İnşallah daha güzelleri sizin olur, sevgiler...

berçin 05-03-2014 22:17

2 Eklenti(ler)
Bu günün sürprizleri, sevdiğim değer verdiğim bir dostum adresimi de başka bir arkadaştan temin ederek bana güzel bir sürpriz hazırlamış:eek:. Zil sesine aşağıdan gelen ses ''... kargo'', eşime sordum beklediği bir kargosu var mı? ''yok, hayırdır'' cevabı:confused:. Kapıda elemanı görünce anladım, çok teşekkür ederim canım arkadaşım:D. Hepside birbirinden değerli emanetler. Bir ikisi dışında hepsi köklü geldi, köklü olmayanlarda dayanıklı çabuk gelişenlerden. Zıpçıktı soğanlarına ayrı sevindim bu arada;)... Ve elimde olmayan türler, hazine sandığı benim için:eek:...

berçin 05-03-2014 23:10

Bugün ki neşemi ve keyfimi kaçıran konuya değinmeden geçemeyeceğim:mad:. Biliyorum ki ancak bu ailedeki arkadaşlar ne hissettiğimi anlayabilir:). Terasta sevgili dostumun gönderdiği hediyelerin toprak ve saksılarını hazırladım, keyif içinde yeni yerlerine geçiriyorum. Ve bir elektrikli testere sesi, aşağı baktım site duvarı dibindeki kestane ağacını kesiyorlar. Ben aşağı inene kadar koca ağaç kesilmişti bile:(, boğazımda bir düğümle neden kestiklerini sordum (keşke sormasaydım). Gelecekte sıkıntı yaratacakmış cama çerçeveye dayanacakmış, ağaçla binanın arası en az yirmi metre. En azından bir ziraat mühendisine sordunuz mu ne gibi sakıncalar doğururmuş, karşı tarafta birden bir öfke ve kavgaya geçiş. Başımda korkunç bir ağrıyla terasa geri döndüm (hala ağrıyor), Tek dertleri o kestane ağacı B Blok'un deniz manzarasını kapatıyor olması, satılacak dairelerin de fiyatlarını etkileyeceği:mad:. Gölge düştü bugün sevincime:(...

YeniGine 05-03-2014 23:38

Sevgili berçin sürprüz kargona ve hazinelere maşallah, sevincini tahmin edebiliyorum, ne kadar güzel de dikmişsin hepsini maşallah, harika olmuşlar inşallah büyüdüklerini, çiçeklerini de görürsün...

:( Yazık; hem de kestane ağacı... Yazık olmuş gerçekten ağaca, ne bileyim belki kökü ile alınabilirdi, taşınabilirdi yani ille de kesmek tek çare. :( Maalesef insanlarımız doğaya, ağaca, yeşile ne kadar ihtiyacımız var hâlâ farkında değiller, bugün için tek dertleri daire fiyatı artsın; para!.. EĞİTİM ŞART EĞİTİM!.. O kestiren insanlara da acıdım açıkcası, zavallı cahil insanlar...

sonkez 06-03-2014 06:56

Yazık insanlarımız bukadar duyarsız ve doğa sevgisinde yoksun...:(
Yeni güzellerinizi iyi günlerde büyütün..

ngr33 06-03-2014 09:40

sanki ağacın o tarafini budasalar ya da köklü şekilde tasisalar olmaz..ondan sonra yok insanlarimiz mutsuz..e mutsuz olunur tabi.. öyle bir ağacın yetişmesi için kaç yıl gerekli kimbilir :( iyiki de buraya yazdiniz aynen bizi bizden başkasi anlamıyor..

yeni güzelliklerin izi güle güle büyütün inşallah..

berçin 06-03-2014 21:28

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi YeniGine (Mesaj 1256521)
Sevgili berçin sürprüz kargona ve hazinelere maşallah, sevincini tahmin edebiliyorum, ne kadar güzel de dikmişsin hepsini maşallah, harika olmuşlar inşallah büyüdüklerini, çiçeklerini de görürsün...

:( Yazık; hem de kestane ağacı... Yazık olmuş gerçekten ağaca, ne bileyim belki kökü ile alınabilirdi, taşınabilirdi yani ille de kesmek tek çare. :( Maalesef insanlarımız doğaya, ağaca, yeşile ne kadar ihtiyacımız var hâlâ farkında değiller, bugün için tek dertleri daire fiyatı artsın; para!.. EĞİTİM ŞART EĞİTİM!.. O kestiren insanlara da acıdım açıkcası, zavallı cahil insanlar...

Evet sevgili YeniGine gerçekten bu sürpriz beni gerçekten çok sevindirdi, hepside çok güzel türler mesela hoya arayıp bulamadığım bir bitkiydi ve adlarını bilmediğim bir sürü kaktüs türleri. Dostum sağolsun en beğendiğim her bitkisinden göndermiş...

Sevgili YeniGine biliyorsun kestane ağacı tıpkı ceviz gibi heybetli bir ağaç türü, henüz üçüncü kat hizasında ve ne kadar büyürse büyüsün apartmana temas etmeyecek seviyedeydi, keşke fotoğraflamış olsaydım ne demek istediğimi anlardın. Kesinlikle gelecekteki tek tehlike deniz manzarasının kaybolacağı, tek dert bu. Kavgada geçen bir cümleyi aktarayım sana ''Burası site orman değil, ağaç istiyorsan ormana git'':confused: pişkin pişkin böyle bağırdı kadının bir tanesi. Daha ben ne diyeyim bu insanlara sevgili YeniGine...

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 12:39.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025