agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Üyelerin Bahçeleri (https://www.agaclar.net/forum/uyelerin-bahceleri/)
-   -   Güler / Bahçe (https://www.agaclar.net/forum/uyelerin-bahceleri/7121.htm)

Güler 30-09-2013 18:21

Sevgili birtanecik bazı begonyalar dayanmıyor ölüyormuş yani sezonluk gibi bir şey. Bazıları da dayanıklı oluyor. Siz kapalı balkonda itina ile dayandırabilirsiniz belki.
Benimkiler sezonluk, ama çok uzun dayanıyorlar mesela hala üzerinde onlarca çiçek var. Özel yaptığım bir şey yok ancak yirmi gündebir, sulama suyuna biraz potasyum katıyorum.

Sevgili akçabardak evet burada ımece halâ devam ediyor. Bugün de bir arkadaşımıza gidildi, domates suyu hazırlandı. 50 kavanoz domates suyu, 30 kavanoz da biber karışımı ile hazırlandı buna kahvaltılık diyorlar daha koyuca oluyor.

Yarın dinlenme günü, çarşamba günü başka bir arkadaşa tarhana yapılacak.
Ben iki arada koşuşup onlara pizza, kek yapıyor, çayın yanına sigara böreği sarıyorum yani ikram faslı bana ait.
Bugün yapılan domates suyundan bir miktar alıp onlara güzel bir domates çorbası hazırladım, bayıldılar.

En hoşuma giden de, herşey olup bittikten sonra herkes evine dönerken tek tek " Allah afiyetle, sağlıkla yemeyi nasip etsin" demeleri oluyor. Öyle sevecenler ki.

MeyveliTepe 30-09-2013 18:27

Hamuru pişirmek, kesilecek kıvama getirmek üzere kurutmak anlamında galiba, doğru mu?

Güler 30-09-2013 19:02

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi MeyveliTepe (Mesaj 1204440)
Hamuru pişirmek, kesilecek kıvama getirmek üzere kurutmak anlamında galiba, doğru mu?

Evet, sağa sola serip de kurutulabilir ama zaman gerekiyor. Su buharı üzerine kapatılan bir tepsi ile iş çabuklaştırılıyor. Hamur daha kolay kesilebilecek kıvama geliyor.

YeniGine 30-09-2013 23:41

Sevgili CAN Güler Hanım; maşallah maşallah kışlık hazırlıklarına bayılıyorum çocukluğumda benim de büyüklerim böyle birleşir hep yaparlardı ve o günler benim için çok eğlenceli, çok hoş ve büyük zevk aldığım günlerdi. Onun için de hâlâ bu hazırlıklara bayılıyorum. Geçen seneden de hatırlıyorum bu imece usulü çalışmalarınızı. Çok güzel, harika hepinizin emeklerine sağlık, Rabbim hepinize ağız tadı ile tüketmeyi nasip etsin inşallah...

günebakan 01-10-2013 10:55

Maşallah kış hazırlıklarına hızla devam ediyorsunuz. Hepsinide afiyetle ağız tadı ile yiyin ablacığım:)

Güler 01-10-2013 15:40

Sağ ol sevgili günebakan, özledik seni bu sıralar pek sesin çıkmıyor. İstanbul dönüşü toplanıp da bir gezi mi tertiplesek acaba? ;)

günebakan 03-10-2013 08:22

Aslında hep buralardayım ablacığım sessizce geziyorum. Zaten gezileri ailecek bekliyoruz eşim bile artık yakında başlar geziler deyip duruyo :)

Güler 03-10-2013 08:45

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi günebakan (Mesaj 1205196)
Aslında hep buralardayım ablacığım sessizce geziyorum. Zaten gezileri ailecek bekliyoruz eşim bile artık yakında başlar geziler deyip duruyo :)

İnşallah, İstanbul'a döndüğümde bir şeyler yapalım. Ön araştırmaları sen yapıver, daha kolay olur.

loveforlife 03-10-2013 11:18

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Güler (Mesaj 1205204)
İnşallah, İstanbul'a döndüğümde bir şeyler yapalım. Ön araştırmaları sen yapıver, daha kolay olur.

Gezi demişken, benim bu fikrimi mutlaka değerlendirelim Güler Ablacığım...

Güler 03-10-2013 18:24

Evet yaa, sen bundan bahsetmiştin bana, çok da güzel olur. Döner dönmez konuşalım.

Güler 03-10-2013 18:51

1 Eklenti(ler)
Lilium'un bahçesine bakarken çeltik sapları yakımında yangın çıktığını zeytin ağaçları ile çam ağaçlarının yandığını okuyunca çok üzüldüm.

Anız yakımı yasak değil mi? Onlarca börtü böcek de ölüyor, toprağın üst tabakası da yanmıyor mu?
Burada da çok anız yakıyorlar, denetleyen de yok.

İki gün evvel, evin içindeyken aldığım duman kokusundan rahatsız olunca bahçeye çıktım. Ovadaki bütün tarlalar alev alevdi. İçim acıdı.

günebakan 04-10-2013 07:44

İşte ilk fikir sevgili Lilium ve Loveforlife'tan gelmiş bile:)

Güler 04-10-2013 09:34

Bursa'lı üyeler bu sıralar çok sessizler. Evvelce Bursa-Yalova toplantıları ne kadar sık ve güzel olurdu. Sebo'yu arıyoruz, ne güzel toplantılar yapardı. Selâhattin hoca, cemal.S, Todor sayesinde çok güzel yerler gördük.
Loveforlife'ın önerisi de çok güzel, hem bu sayade belki Bursa'lı dostlar da biraz hareketlenir.

loveforlife 04-10-2013 10:06

O zaman agaclar.net sonbahar toplantısı yapalım mı Bursa'da? Bana kim yardımcı olabilir bu konuda?

Güler 05-10-2013 07:53

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi loveforlife (Mesaj 1205578)
O zaman agaclar.net sonbahar toplantısı yapalım mı Bursa'da? Bana kim yardımcı olabilir bu konuda?

Burada yazarsan diğer arkadaşlar okuyamayabilirler.
Toplantı önerilerinde yazman gerekir.

http://www.agaclar.net/forum/agaclar...ri/19856-4.htm

mmanager 05-10-2013 09:02

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Güler (Mesaj 1204307)
Bahçeleri olan arkadaşlarımız bu mevsimde çok yoğun olurlar. Toplanan sebzelerden turşular kurulur, salçalar yapılır, kışlıklar hazırlanır.
Serilen tarhanalardan, eriştelerden, meyve kurularından evin içi adeta ekşi ekşi kokar. Her odaya bir şey serilmiştir.

Burada imece usulu çok yaygındır. Tarhana yapmak isteyene, salça yapmak isteyene topluca yardım edilir.
Dün erişte kesme sırası benimdi. Sabahtan 3 kişi gelip 20 kg.un ve 105 yumurtadan hamuru yoğurdular ve dinlenmeye bıraktılar. Daha sonra diğerleri geldiler. Tam 11 kişi olduk.
Benim vazifem onlara ayak hizmeti yapmak ve ikram oldu.
Hamurun mayası tamamlanınca bir grup açtı, açılan her yufkayı, bir arkadaşımız kaynayan su üstüne bir sini kapatarak bunu pişirdi. Tandırımız da var ama su üstünde daha güzel oluyor, tandırda pişince yanıklar oluşuyor dediler.
Pişirilen her 7 yufka üst üste konularak önce şerit şerit daha sonra da ince ince kesiliyor.
(Bu aşamada mutfakta çay işi ile uğraştığımdan fotoğraflanamadı)
Daha sonra da kesilen makarnalar kurumaları için seriliyor.

Sevgili Güler Hanım bizim memlekette erişte 3 çeşit yapılıyor.Kollu erişte makinalarıyla kesiliyorlar.1-İnce erişte 2-İp eriştesi yoğun eriştede deniliyor.Neredeyse yarım santim kalınlığında kesiliyor makinada bu özellik de var tabi 3-Tutmaç eriştesi o da elle önce boyuna ,sonra da enine kare kare kesiliyor .Dün öğrendim de dul avrat çorbası diyorlarmış bundan yapılıyormuş.Bu isim hiç hoşuma gitmedi aslında.Erişteler daha sonra gölgede kurutulur.Makinaların ucuna takılan ek aparatı var onunla daha ince açılıyorlar.Bu makinanın en arka tarafında da hamuru kalınlığını ayarlayarak uzun bir şekilde açabiliyorsunuz.Makarna ,erişte İtalyanların yemeği olduğu için sanırım İtalyan işi makinalar güzel erişte kesiyor.Bir defa aldığımız makinanın resminde domatesli ,fesleğenli ,maydanozlu erişte resimleri görünüyordu.Siz de yetiştirdiğiniz domateslerle domatesli erişte kesebilirsiniz aslında...Belki biliyorsunuzdur ama size yardıma gelen hanımlara bahsedebilirsiniz.İşleri kolaylaşır biraz.Kolay gelsin saygılarımla...

loveforlife 05-10-2013 11:04

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Güler (Mesaj 1205890)
Burada yazarsan diğer arkadaşlar okuyamayabilirler.
Toplantı önerilerinde yazman gerekir.

http://www.agaclar.net/forum/agaclar...ri/19856-4.htm

Elbette orada da yazacağım ama senin sayfanın ratingi oraya epey fark atar ablacığım...;)

Güler 05-10-2013 18:32

5 Eklenti(ler)
Sayın mmanager, verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederim.
Burada da bayağı uzun ve daha ince kestikleri de oluyor adına saçaklı diyorlar, tavuk suyu ile pişirilip üzerine parça parça tavuk eti koyarak yiyorlar, lezzeti de pek enfes.

Renkli erişteleri hazırlamada sayın malina tam bir üstad. Erişte pişirirken malina'nın bana verdiği renkli eriştelerden içine bir avuç atıyorum, görsellik harika oluyor.
Aynı parçada 3 renk erişteyi nasıl yapabilmiş anlamış değilim.
Size fotoğraf yüklüyorum. Fotoğraflar ışığın çok yetersiz olduğu ve ev içinde çekildiği için pek güzel çıkmadı ama size fikir verebilir.

birtanecik 05-10-2013 22:09

Pes doğrusu teknoloji ne kadar ilerlemiş renkli erişte ilginç.

utoku 06-10-2013 14:22

Güllerimdeki Sorun

4 Eklenti(ler)
Merhaba, bahçemde 11 tane gül var ama 2 tanesi resimdeki hale geldi. Sorun ne olabilir yardımcı olabilir misiniz?

Güler 07-10-2013 06:57

Sayın utoku, fotoğraflar pek net değil. Otlar, teller arasından pek seçemedim ama gördüğüm kadarı ile yeni sürgünlerin yapraklarını böcek veya tırtıllar yemiş, yaprağın sadece orta damarı kalmış. Bu durumda bitki nefes alamaz.

Bu sorunu eğer aşağıdaki linkte paylaşırsanız hocalarımız ve konu ile ilgili arkadaşlarımız size daha yardımcı olabilirler.
Lütfen, başlığı da önce bir inceleyin.

http://www.agaclar.net/forum/dis-mek...lilar/5983.htm

mumittopcu 08-10-2013 15:50

takdir ve öneri

güler hanım,
bahçeniz gerçekten çok güzel. öncelikle emeğiniz ve azminizden ötürü sizi takdir etiğmi belirtmek isterim. bahçede kaç çeşit daha doğrusu tür bitki var adeta botanik bahçesi... ziraat fakültesi öğrencilerinin bence ziyaret ederek buradaki bahçeyi görmesi ve sizin tecrübenizden yararlanması gerekli.... acaba bitki türleri, bakımı ve hastalıkları tedavi yöntemlerinize yönelik bir kitap yazmayı hiç düşündünüz mü? bence bu kadar birikim yazılı bir hale gelmeli ve görselleştirilmeli.
bu arada sizden temin ettiğim atlas öyle güzel gelişiyor ki. çok teşekkür ederim. başka bitkilerden paylaşımda bulunmayı düşünüyor musunuz.

Yücel Özlem 09-10-2013 16:03

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi mumittopcu (Mesaj 1206838)
güler hanım,
bahçeniz gerçekten çok güzel. öncelikle emeğiniz ve azminizden ötürü sizi takdir etiğmi belirtmek isterim. bahçede kaç çeşit daha doğrusu tür bitki var adeta botanik bahçesi... ziraat fakültesi öğrencilerinin bence ziyaret ederek buradaki bahçeyi görmesi ve sizin tecrübenizden yararlanması gerekli.... acaba bitki türleri, bakımı ve hastalıkları tedavi yöntemlerinize yönelik bir kitap yazmayı hiç düşündünüz mü? bence bu kadar birikim yazılı bir hale gelmeli ve görselleştirilmeli.
bu arada sizden temin ettiğim atlas öyle güzel gelişiyor ki. çok teşekkür ederim. başka bitkilerden paylaşımda bulunmayı düşünüyor musunuz.

Evet, bu yazılanlara aynen katılıyorum. Umarım Güler hanım bir gün bu değerli eserini bir kitap haline getirmeye karar verir.
Sevgi ve saygılarımla.

PorTaliNa 17-10-2013 21:37

Sevgili Güler hanım bu denli çeşit ve harikaları tek bir bahçede ilk kez gördüm mutlaka diğer üyelerinde güzel bahçeleri vardır siteye yeni üye oldum henüz hepsini göremedim fakat hayran kaldım bahçenize...

Güler 21-10-2013 18:28

Teşekkür ederim sayın PorTaliNa, yolunuz düşerse baharda beklerim bahçeme.

Güler 21-10-2013 18:35

2 Eklenti(ler)
Çok yoğun bir bayram trafiği yaşadık Manyas'da. Ne bahçeye bakabildim ne de siteye girebildim.
Bugün havayı güneşli görünce aldım elime fotoğraf makinesini ve bol bol fotoğraf çektim.
Dün bahçede kalan son ayvaları da toplayıp reçel yaptık, artık evde de işler yoluna girdi. İnşallah bundan böyle daha sık beraber oluruz sitemizde.

Biraz ara veren güller şimdilerde kameriye üzerinde tekrar açmaya başladılar. Bu güllerin kokuları şahane.

Güler 21-10-2013 18:37

2 Eklenti(ler)
Lilyumlar ve lisiler tek tük de olsa açıyorlar halâ.

Güler 21-10-2013 18:40

4 Eklenti(ler)
Ayvalar toplanıp reçel oldu, ama bazıları ağacın dalında bile çürüme yaptı, nedenini bilmiyorum. Ziraat Odasına götürüp soracağım.

Güler 21-10-2013 18:43

5 Eklenti(ler)
.....ve yaşamıma renk katan güllerim, açtıkça açıyorlar. Ne kadar çok seviyorum onları.

Güler 21-10-2013 18:55

5 Eklenti(ler)

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 04:01.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025