![]() |
|
![]() |
#511 | ||
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
![]() Alıntı:
![]() |
||
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#512 |
Ağaç Dostu
|
Tabii ki süzeceksiniz, bizim domateslerde öyle. Ben doğradığım domatesleri kevgirden geçirmeden önce iyice süzüyorum. ![]() Ama kayınvalidem süzmezdi, bu süzülen suyun salçayı daha lezzetli yaptığına inanırdı. ![]() Bahçede güneşletseydim sincaplar bizde de sek sek mi oynarlar, yoksa ip mi atlarlardı bilemiyorum. Gündüz sorun olmaz da geceleri üzerlerini örterseniz sorun çözülmüş olur. Tek kalan kalibroşha, hani şu yaşasam mı ölsem mi modunda olan, çürütmekten korkarak üç dört günde bir suladığım, hemen şimdi çıkıp sulayayım. ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#513 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 03-03-2010
|
İki kez yazdığımı zannediyorum ama mesajımı göremedim o yüzden tekrar olduysa kusura bakmayın. 1)Datura zehirlidir sevgili gilan, özellikle tohumu ama yaprakları kökleri v.s. bitkinin her yeri zehirlidir, özellikle bebekten uzak tutun. 2)Yüksükotu 'Digital' bugün bile kalp üzerine kullanılan temel ilaçlardandır siz kendiniz de dikkat edin ama özellikle bebek için aman diyorum. Öğrenciyken ilk yıllarda bir hocamız ilaçlar için azı ilaç çoğu zehir anlamına gelen latince bir söz söylemişti ama bazı maddeler için (bitki, ilaç, kimyasal) azı çoğu farketmez özellikle çocuklardan uzak tutun önlemek tedavi etmekten hep daha kolaydır. 3)Bundan emin değilim sanırım ağaçlar Net'ten öğrenmiştim Solanium'un tohumları zehirli olabilir. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#514 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Sözde Brunfelsia'yı çok sevdiğim halde zehirli diye dikmiyordum ama gelin görün ki bahçemizde zaten bir sürü zehirli bitki varmış. ![]() |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#515 |
Ağaç Dostu
|
Haftasonu 3 sepet daha domates toplayınca hadi dedim salça deneyelim. Aynen söylediğiniz gibi yıkayıp 4'e bölüp bir kovaya doldurduk. Aralara ve de üstüne de bolca tuz ekledik. Evde kaya tuzu yoktu. İyotsuz normal tuz vardı. Onu kullandık, umarım sorun olmaz. Şimdiden bolca sulandı. Süzgeçten geçirmeden önce süzeceğim. Üstüne kızartma yaparken kullanılan tel ızgara kapaktan kapattık. Hem hava alır, hem de hayvanat uzak durur sanırım. Bir yanlışım varsa lütfen söyleyin, bu konuda hiç deneyimim yok. ![]() Kova dışarda güneş alan bir yerde duruyor. Acaba bu aşamada güneş alması iyi mi kötü mü? Gölgeye alsak mı? Ekşimsi ama kötü olmayan bir koku oluşmaya başlamış gibi. Umarım salça için normaldir. ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#517 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
![]() En küçük detaya kadar uyarılarınızı esirgemeyin lütfen. Öğrenmek gibisi yok. ![]() |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#518 |
Ağaç Dostu
|
Bugün süzülürlerken iki fotoğraf çekmişim. Domatesler bekletildikleri kapta iyice yumuşayacak. (Fotoğraftaki gibi.) Yoksa geçirmesi zor olur. ![]() ![]() Bir de ben, bidonun kapağını üzerine koyup iyice kapatmıyorum. Açık kaldığı takdirde sineklenme oluyor. Daha sonra bu mesajı ve fotoğrafları silerim. ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#519 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 09-05-2012
|
Sevgili gilan, kolay ve rastgelsin inşallah!.. Maşallah!.. Salça bitsin inşallah sırada turşu var... |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#520 |
Ağaç Dostu
|
Turşu da yapmak lazım sevgili YeniGine, iyi söyledin. Hepsini öğrenmek lazım. Zaten yıllardır Güler Abla'nın zeytinyağlı sivri biber turşusunu denemek istiyorum. ![]() http://www.agaclar.net/forum/kiler/22357.htm Sevgili SDurul, silmeyin lütfen, öğreniyoruz ne güzel. ![]() Benim salçada böyle beyazımsı bir görüntü oluştu. Normal mi? ![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#521 |
Ağaç Dostu
|
Bu normal, küf değil. Bazen turşuda da oluşan beyazlıktan. Sakın dökmeyin. ![]() Sevgili gilan, domatesler geçirilecek kıvama gelmiş, hemen geçirin. Beyazlıklar güneşletilince kendiliğinden yok olacaklar. Küçük bir not: Domatesler süzüldüğünde tuz miktarında azalma olacağından, geçirilip güneşe konulduğunda tekrar tuz ilavesi yapılacak. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#522 |
Ağaç Dostu
|
Sevgili SDurul, Sizin uyarınızdan sonra salçayı hemen süzgeçten geçiremedim, haftasonunu beklemek gerekti. Öyle olunca da beyazlıklar çok arttı, küfe benzemeye başladı. İçim rahat etmedi, üst tabakayı sıyırdım. ![]() ![]() Süzüldü, süzgeçten geçirildi, tuz eklendi. Cumartesiden beri güneşte bekliyor. Bakalım ne zaman kıvama gelecek... ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#525 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Sevgili gilan, hiç bir şey demiyorum, sadece al-kış-lı-yo-rum. ![]() ![]() İyi bir güneşte 3-4 günde kıvama geliyor. Derin kapta değil, sığ bir kapta (tepsi gibi) daha çabuk olacaktır. Küçük bir not daha: Kavanoza aldıktan sonra, üzerine bir parmak kadar zeytinyağı eklenecek. ![]() |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#527 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 14-07-2012
|
İlk deneme için salçanın son hali çok güzel gözüküyor. Bitmiş halini de görebilecek miyiz? Bir de hangi domatesi kullandınız? Düzenleyen birnefestoprak : 04-09-2016 saat 18:30 |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#528 |
Ağaç Dostu
|
Ben salçayı bir örtünün üzerine serdiğimizi hatırlıyorum, acaba naylon gibi bir şey miydi bilmiyorum çünkü düşününce geçirgen bir şey olamaz. Ama geniş yayvan bir şekilde serilirdi bizim görevimiz sinek v.s.'yi uzak tutmaktı, salça arada bir karıştırılır yeniden düzeltilirdi. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#529 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 21-12-2013
|
alperfect dediğinizs salça değilde tarhana olabilir mi? Zira tarhana kuruma aşamasında sürekli karıştırılır veya değiştirilir.Sineklerden ve tozdan korumak için üstüne tül örtülebilir. Naylon değilde geçirgen sert bezlere dökülür. Güneş salçası renginden ve yapmasının kolay olmasından dolayı tercih ediliyor. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#530 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
![]() |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#532 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 29-05-2015
|
agaclar.net e çok faydalı bilgiler kazandıran sn gilan, 3 aydır foruma uğramadı. Kendisinden haber alabilen varsa bizlere yazabilir mi? |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#533 |
Ağaç Dostu
|
Sizleri merakta bıraktığım için çok üzgünüm. Her şey yolunda. Sadece yoğun bir zamandan geçtim. ![]() Ufaklık insanın elini ayağını bağlıyor. 1.5 yaşında, hem çok hareketli, hem de tehlike bilinci yok. Bir an yalnız bırakmaya gelmiyor. Ama bu yaz bahçede bana yardımcı olacağını, birlikte çalışabileceğimizi düşünüyorum. Şimdiden evde bir sürü iş yapıyor. ![]() İş yerinde de yoğun bir döneme denk gelince siteye de fazla giremedim. Ama inanın aklım hep burada. Girip de yazayım diye her an aklımda ama işte haftalar haftaları kovalıyor. Bu hafta kendi kendime dedim artık "yeni sezon başlayacak neredeyse, bir girip de geçen seneyi toparlamam lazım". Bir süredir bahçeyle de çok ilgilenemedim. Ama neyse ki emin ellerde. ![]() Şimdi yavaş yavaş hem elimde kalan geçen senenin fotoğraflarını ekleyeceğim, hem de forumda kaçırdığım başlıklara göz atacağım. ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#534 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Salçaların son halinin fotoğrafları: Kullandığımız türler de fotoğrafta çıkmış. ![]() ![]() ![]() |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#535 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 09-05-2012
|
Sevgili gilan, arayı fazla uzatma lütfen. Salçalarına maşallah, afiyetle tüketesiniz, seneye de nasip olsun inşallah!.. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#536 |
Ağaç Dostu
|
![]() 2016 yazında 12 çeşit domates yetiştirdim. ![]() - Pazar domatesi adını verdiğim pazardan aldığım domatesin tohumlarından ürettiğim, pinpon topu boyundaki isimsiz domates (hafif asitli, muhteşem bir lezzet) - Mortgage lifter (Lezzeti pazar domatesiyle denk olan tek tür. Daha az asitli, aynı derece lezzetli.) - Cherry domates çeşitleri (Super Sweet Hundred, Sungold, Black cherry, ivory pear) - Brandywine (Türkiye'de pembe domates denilen ile aynı) - Blue chocolate (Hem siyah rengi ilginç, hem de lezzeti diğer domateslerden çok farklı, hafif isli gibi. Fazla değil ama 1-2 kök bulundurmaya değecek değişik bir tür.) Pink Berkeley Tie Dye, Dona, German Giant ve Paul Robeson'ı ise yavan buldum. Hepsinden tohum aldım ama üretmeyi düşünmüyorum. Hibrit olan Super Sweet Hundred ve Sungold'u baharda fide olarak alacağım. Diğerlerinin tohumlarını 7 Şubat'ta ektim. Yanılmıyorsam sn birnefestoprak'ın işlettiği, Amerika'da Türk tohumları satan twoseedsinapod.com'dan da tatlı kıl biber, kemer patlıcan ve çengelköy salatalık tohumları aldım. Bir de topak patlıcan tohumu hediye yollamışlar. Biberler ve patlıcanlar da ekildi. Salatalıkları şubat sonunda ekeceğim. ![]() Şimdi şöyle bir sorun var. ![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#537 |
Ağaç Dostu
|
Geçen yazı toparlamaya devam edelim... 4 aşılı elma ağacının meyveleri. ![]() Biraz dallanması için geçen hafta dallarını sert budadım. Önümüzdeki yaz meyve alamayabiliriz. Bu yaz olmazsa bile önümüzdeki yaz meyve verdiğinde hepsini bir arada fotoğraflamaya çalışacağım. ![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
|
|