agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Üyelerin Balkonları, Bahçeleri > Üyelerin Bahçeleri
(https)

Beğeni Düzeni10754Beğeniler

Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 28-09-2017, 11:15   #1
TCM
Ağaç Dostu

TCM's Avatar

Giriş Tarihi: 18-01-2014
Bir de bahçeye gelenlere, bilgisi olanlara bir sorum olacak; bu yıl bahçeye toplamda 750 kg. civarı keçi gübresi ve 50 kg. granül leonardit attım. Bahçede sebze ekilen yer yaklaşık 600 m.kare kadar olmalı. Bu gübre ve leonarditin büyük çoğunluğunu elimle ve kürekle serptim toprağın üzerine. Fideleri toprağa dikerken de açtığım çukurlara ikişer avuç keçi gübresi ve birer avuç leonarditi attım. Seneye toprağa serpmeden sırf bu sistemi kullanayım diyorum. Leonardit kullandığım ikinci yıl oldu.

Bu yıl sebzeler daha bir güzel, iri, lezzetli ve dayanıklı oldu. İlk kez domatesler tamamen hastalıksız yıl geçirdi diyebilirim. Yaklaşık 90 kök domateste mantar sebebiyle dalları kanserleşmiş gibi siyahlaşan üç kök domatesi söktüm sadece. Salatalık dahi (mantar ilacı iki kez attım salatalıklara) yiyebildik. Domates ve bakliyatlara üç kez sadece sulandırılan kükürt atarken patlıcan ve salatalıklara üç kez mantar, mısır ve brokoli grubuna ise bir kez böcek ilacı attım. Misal ilk kez ektiğimiz bulgar domatesinin bir tanesi 980 gr. geldi. Yaylada patlıcan olmaz derler daha önce de oluyordu ancak bu yıl sizlerden gelen üç cins patlıcanı epey yedik. Biberlere hiç bir şey atılmadı, kuru fasulyeye üstünkörü kükürt attım. Geçen yıl kükürt ile birlikte attığım bakırı doğaya verebileceği zararı göz önüne alarak bu yıl atmadım. Kimyasal gübre hiç atılmadı. Dolayısıyla bu yıl bahçemizden memnun kaldık diyebilirim. Bunda keçi gübresi, leonardit, şans, nasip hangisi öncelikli etmen bilmiyorum.

Sorum şu; üst resimdeki domatesler ile alttaki resimlerdeki çoğu domatesin omuz bölgelerindeki sararma (kızarmama) resmin orta bölgesindeki yapraklardaki sararma (pek az domateste oldu) topraktaki iz element eksikliğinin göstergesi olabilir mi? Bir ziraat mühendisi arkadaş domatesin içinde beyaz damarlanma olur deyince iricenin birini kesip resimledim, çok damarlanma yok gibi. Ayrıca omuz bölgesindeki kızarmama olayı her çeşitte yok, bu özellik domatesin cinsine bağlı olabilir mi? Misal italian heirloomlar geçen sene de aynı üstteki resimdeki gibi omuzları belirgin sarıydı. Tohumlarını verdiğim ve yetiştirip bana getiren iki arkadaşın italianları da bu şekildeydi. Altta ortası çatlak çatlak olan 'dester' domateslerde de omuzlar yeşil yeşil...

Name:  toplu ürünler 26.09.2017.jpg
Views: 407
Size:  47.1 KB

Name:  toplu ürünler 2 26.09.2017.jpg
Views: 398
Size:  43.4 KB

Name:  toplu ürünler 3 26.09.2017.jpg
Views: 398
Size:  45.7 KB

Alttaki iki resim aynı domatese ait (muhtemelen italian)

Name:  domatesin içi.jpg
Views: 435
Size:  25.5 KB

Name:  domatesin içi 2.jpg
Views: 430
Size:  30.4 KB

Düzenleyen TCM : 28-09-2017 saat 12:38 Neden: Resimler düzenlendi
TCM Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 19:34.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025