![]() |
|
|
|
|
|
#1 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 18-01-2014
Şehir: İzmir
Mesajlar: 3,895
|
@ Muda, bölgemizde fasulye - barbunya eken çok; ova tarafı yazın çok sıcak olduğu için ve bakliyatın da arası sıcakla iyi olmadığından yaz başında ürün alacak şekilde ekerler, yaylacılar da mayıs ayı ile birlikte tohumları toprağa atmaya başlarlar ancak esas ekim mayıs sonunda olur. Ancak özellikle barbunyada yayla ürününün verim, görüntü ve lezzetini hiçbir yer veremez. Sezon başlamadan yayladan muayeneye gelenlerden biri 'ben size oturak barbunya tohumu vereyim' dedi. Olur dedim ama bekle bekle gelen giden yok. Baktım hanımı geldi, 'seninki oturak barbunya tohumu getirecekti n'oldu' deyince güldü, 'n'apcan oturak tohumu sen, oturak olan erken olur ama tadı sırık gibi olmaz, boşver oturağı moturağı bizim kısa barbunyada ek sen yine' dedi. O zaman öğrendim ben de, cinsine göre değişse de sırık daha tercih edilirmiş ![]() Sulamaya gelince; ben ekstra bir şey yapmıyorum, toprak kuruyunca suluyorum o da altı günde bire denk geliyor aşağı yukarı, hava çok sıcak olursa bir gün önce işimiz çok olur da denk gelmezse bir gün sonraya kalıyor... |
|
|
|
|
|
#2 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 18-01-2014
Şehir: İzmir
Mesajlar: 3,895
|
Dün iş çıkışı geç vakit yayladaydık. Hava çok güzeldi yine, gereksiz kalabalık yoktu. Dahliyalar tam formunda... Bu iki arkadaş kafa kafaya vermişler bizi çekiştiriyorlar... ![]() Kimmiş bunlar bakayım, gösterin kimliklerinizi... ![]() Neyse, bizim 'delikız' mış biri, delidir ne yapsa yeridir... Bu yıl sarı etiketleri aldım. İki yıldır işyerinde kullandığımız tahta dil basacaklarına fidelerin isimlerini yazıyorum ancak sonrasında çapalarken, sularken, otlarını yolarken bir şekilde kayboluyor tahtalar, sonra ara bakalım bu biber pul biberlik maraş mıydı yoksa emcelli biber miydi.. |
|
|
|
|
|
#3 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 01-08-2014
Şehir: istanbul
Mesajlar: 880
|
Çiçekler elbette güzel ama sarı etiketler de çok hoşuma gitti. Nereden buldunuz, kaça aldınız... bilgi verebilir misiniz? |
|
|
|
|
|
#4 | |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 18-01-2014
Şehir: İzmir
Mesajlar: 3,895
|
Alıntı:
![]() |
|
|
|
|
|
|
#5 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 18-01-2014
Şehir: İzmir
Mesajlar: 3,895
|
Evin girişi; Milletin ortancaları geçti bitti bizimkilerin bir kısmı yeni çiçekleniyor. Geçen yıl çiçeklenme neredeyse hiç olmamıştı, bunu yanlış budamaya bağlamıştım. Bu yıl da çok çiçeklendi sayılmaz, sebep bulamadım bu kez.. ![]() Solda neredeyse eve çıkacak olan ve resmin sağındaki sarı kırmızı gül ve patımsıyı taciz eden arkadaş kendiliğinden çıkan black vernissage domates. Hiç ellemedik, kendi haline takılıyor, bir tane domatesini yiyemedik daha... ![]() Sezon başında bolca açıp biz taşınınca güllerini bitirip istirahate çekilen, biz aşağıya göçünce yine güllerini gösteren utangaç bir cimbomlu.. ![]() Ortancalar...Ön taraftakiler kendi yetiştirdiklerimiz...Denk gelirse söylüyorum ayçiçeklerinden mutlaka edinin, çok güzeller. Biz bu yıl ekmedik hiç, resimdekiler kendiliğinden bahçede çıkanlar. Bunlar hanımın büyümesine izin verdikleri, yoksa tonlarcası boy gösterecek... ![]() Sarı çiçekleri dökülünce kuşlar halini hatırını sorup çekirdeklerini ellerinden alıyor gariplerin, başlarını tamamen eğebilenler kurtuluyor... ![]() |
|
|
|
|
|
#6 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 18-01-2014
Şehir: İzmir
Mesajlar: 3,895
|
Bu ayçiçeği de tek başına çıkıp eğilip bükülmeden dimdik ayakta kalanlardan. Ama Bülent Ersoy misali köprünün altından çok sular geçmiş, çiçekleri geçmiş, tohumları yenmiş, iş hemen hemen bitmiş... ![]() Ama ayçiçeğinin dibinde bir renklilik var sanki... Bu da geçen senenin dökülen tohumlarından kendiliğinden çıkan aster. Geç kalmış biraz ama... ![]() Bunlarda bu sene 'kalıcı olduğu' söylendiği için ilk kez ekip-diktiğimiz ancak hala çiçeklenmeyen coreopsis - kız gözü çiçekleri. Önünde kendiliğinden kuru fasulye çıktı fasulyelerini topladık, yanında kendiliğinden 'cosmos' çıktı, çiçekleri oldu bitti bizimkinde daha tık yok. Acaba ilk yıl çiçeklenmiyorlar mı? ![]() Bahçeye giriş yolunun sağ tarafı, dahliyalarla çevrildi. İlk dahliyanın boyuna bakar mısınız, neredeyse üç metre... ![]() Bu da yolun diğer tarafı, katmerli, zahmetsiz, hoş kokulu, güzel görünüşlü, dayanıklı kadifeler... ![]() Bu yolu seneye fırsat bulmalı da çim yapmalı aslında... |
|
|
|
|
|
#7 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 18-01-2014
Şehir: İzmir
Mesajlar: 3,895
|
@ birnefestoprak, 'Hafize Baliç' ile ilgili ilk paylaştığım yıl bilgisi burada. Paylaşanlar arasında @ üzüm ve @ heyyamola var. @ üzüm 2013 yılında paylaşmış, o zaman ben buralarda değildim muhtemelen @ heyyamola dan gelmiş bana tohum. O zamanki ürün bilgisinde boyut için çoğunluğu iri olan orta - iri büyüklükte yazmışım.Ancak kendi paylaştığım tohumların açıklamalarında da belirttiğim bir durum var; siz de sık sık vurgulayıp karşı çıkıyorsunuz gerçi, amacım farklı tür domatesleri deneyerek istediğim türleri bulmak ve çeşitliliği minimuma indirerek aynı çeşitlerle yola devam etmek. Tabi bunu yaparken tohumlar arası çaprazlaşma olabilir ancak şu ana kadar ben bir sorun görmedim/göremedim. Aşağıdaki resim geçen haftalarda çekildi, soldaki gözüken tek kök hafize, diğerleri favorimiz italian.. Resim size fikir verdi mi bilmiyorum ancak isterseniz önümüzdeki günlerde gittiğimizde ayrıntılı resimlerini çekebilirim. Bu yılki hafizeler pembe, ince kabuklu genelde yumruk büyüklüğünde ve heybetli-italian-maniyeye oranlar daha sert-dayanıklı. Misal 10 tane italianı yayladan aşağıya indirince bakıyoruz kimi ezilmiş, kimi yarılmış ancak hafizeler 'blue beauty' ler kadar olmasa da sertimsi yapıları sebebiyle etkilenmemişler olaydan. ![]() |
|
|
|
|
|
#8 | |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 15-07-2012
Şehir: Ankara/Morgantown
Mesajlar: 2,797
|
Soldaki kökteki ve yukardaki resimdeki gibi görece düzgün şekilli ve yayvan, dediğiniz gibi orta-iri meyveli olmalı. Sizdeki meyveler iyi gözüküyor. Pembe Domates Ağı'ndaki yetiştiriciler ne yazık ki bu çeşidin saflığını bozdu. Çaprazlanmadan dolayı çeri domates haline geldikten sonra tohumunu paylaşmaya devam edenler vardı. Sn üzüm'den gelen tohumlarda sorun yoktu. Elinizdeki tohum değerlidir. Alıntı:
|
|
|
|
|
|
|
#9 | |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 18-01-2014
Şehir: İzmir
Mesajlar: 3,895
|
Alıntı:
![]() ![]() ![]() |
|
|
|
|
|
|
#10 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 18-01-2014
Şehir: İzmir
Mesajlar: 3,895
|
Bir de bahçeye gelenlere, bilgisi olanlara bir sorum olacak; bu yıl bahçeye toplamda 750 kg. civarı keçi gübresi ve 50 kg. granül leonardit attım. Bahçede sebze ekilen yer yaklaşık 600 m.kare kadar olmalı. Bu gübre ve leonarditin büyük çoğunluğunu elimle ve kürekle serptim toprağın üzerine. Fideleri toprağa dikerken de açtığım çukurlara ikişer avuç keçi gübresi ve birer avuç leonarditi attım. Seneye toprağa serpmeden sırf bu sistemi kullanayım diyorum. Leonardit kullandığım ikinci yıl oldu. Bu yıl sebzeler daha bir güzel, iri, lezzetli ve dayanıklı oldu. İlk kez domatesler tamamen hastalıksız yıl geçirdi diyebilirim. Yaklaşık 90 kök domateste mantar sebebiyle dalları kanserleşmiş gibi siyahlaşan üç kök domatesi söktüm sadece. Salatalık dahi (mantar ilacı iki kez attım salatalıklara) yiyebildik. Domates ve bakliyatlara üç kez sadece sulandırılan kükürt atarken patlıcan ve salatalıklara üç kez mantar, mısır ve brokoli grubuna ise bir kez böcek ilacı attım. Misal ilk kez ektiğimiz bulgar domatesinin bir tanesi 980 gr. geldi. Yaylada patlıcan olmaz derler daha önce de oluyordu ancak bu yıl sizlerden gelen üç cins patlıcanı epey yedik. Biberlere hiç bir şey atılmadı, kuru fasulyeye üstünkörü kükürt attım. Geçen yıl kükürt ile birlikte attığım bakırı doğaya verebileceği zararı göz önüne alarak bu yıl atmadım. Kimyasal gübre hiç atılmadı. Dolayısıyla bu yıl bahçemizden memnun kaldık diyebilirim. Bunda keçi gübresi, leonardit, şans, nasip hangisi öncelikli etmen bilmiyorum. Sorum şu; üst resimdeki domatesler ile alttaki resimlerdeki çoğu domatesin omuz bölgelerindeki sararma (kızarmama) resmin orta bölgesindeki yapraklardaki sararma (pek az domateste oldu) topraktaki iz element eksikliğinin göstergesi olabilir mi? Bir ziraat mühendisi arkadaş domatesin içinde beyaz damarlanma olur deyince iricenin birini kesip resimledim, çok damarlanma yok gibi. Ayrıca omuz bölgesindeki kızarmama olayı her çeşitte yok, bu özellik domatesin cinsine bağlı olabilir mi? Misal italian heirloomlar geçen sene de aynı üstteki resimdeki gibi omuzları belirgin sarıydı. Tohumlarını verdiğim ve yetiştirip bana getiren iki arkadaşın italianları da bu şekildeydi. Altta ortası çatlak çatlak olan 'dester' domateslerde de omuzlar yeşil yeşil... ![]() ![]() ![]() Alttaki iki resim aynı domatese ait (muhtemelen italian) ![]() ![]() Düzenleyen TCM : 28-09-2017 saat 13:38 Neden: Resimler düzenlendi |
|
|
|
|
|
#11 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 18-01-2014
Şehir: İzmir
Mesajlar: 3,895
|
Kıyas açısından @ Telato nun domateslerine de bir göz atın. Sanırım kendisi resim çekeceği domateslere ayrı bir işlem uygulayarak cilalayıp, süslemiş. Misal italian ve dester domatesler benimkilerden daha küçük olsa da (belki resimlenenler öyle) omuzlarındaki renk değişiklikleri daha az ve daha kırmızı görünüyorlar. Neyse domateslerde 'iz element eksikliği' mi var, yoksa 'göz' mü var, yoksa bunlar olası şeyler mi fikirlerinizi beklerim. Toprağın gücü konusunda; benim etkinlikte de sürekli dağıttığım lezzet konusunda mükemmel denebilecek kısa barbunyaları bu yıl toplarken tanelerin çok iri olduğunu söyleyince ben de bizim yaylacı çiftçilere sordum sebebini, üç kişiye sordum üçü de aynı şeyi söyledi "yer güçlü gelmiştir"... Bir de yeri gelmişken bu sene sulamanın önemini keşfettiğimi söylemeliyim. Arıkların sonu başına göre hafif aşağıda kalıyor ve su dipte daha fazla gölleniyor. Ben de arıkların başına bakıyorum, toprak iyice kurumuşsa veriyorum suyu, en erken beş en geç te haftada bir sulanıyor bahçe. Kuru fasulyelere baktım toplarken sıranın ortasındakiler misal 20 ürün verirken suyu gören yerdekiler 25 ürün vermiş. Geçen sene sıranın başında olan 'blue beauty domatesler' limon kadarken bu sene sıranın sonunda olan kardeşleri avuç dolduruyor. Demek ki neymiş, arıkların arasındaki engelleri uydur kaydır yapmayacak, sular içerisinde yeteri kadar duracak şekilde yapacakmışız. |
|
|
|
|
|
#12 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 21-11-2014
Şehir: Ankara
Mesajlar: 812
|
sayın tcm sarı etiketler için özellikle domateslerde size bir tavsiyede bulunacağım. domatesler çok fazla büyüdüğünden ve de aralarda toplama sırasında ayağa takılıp yerinden çıkabiliyor. örnek olarak kendi bahçemden bahsetmek isterim. ben 5 mm çelik tellere etiketlik kaynattırdım. tanesi 3.5 tl ye geldi uzun vadeli olması için önce astar sornada sarı boyayla boyadım. bunların boyları 60 cm toprağa ne kadar soksam da domates toplama giren çocuklar ya da başkaları iri olmasından ve ayaklarına takılmasından dolayı yerinden sökülmüş olarak gördüm. sonrasında o çubuğun rastgele geri başka yere sokulduğunu gördüm. bu şekilde domateslerinizin isimleri karıştırmanız mümkün olabilir. Çözüm: domates karılarını yaptıktan sonra ve sarı etiketliklerini taktıktan sonra elime bir kağıt kalem aldım karıkları çizdim. hangi domatesin hangi karıkta olduğunu yazdım ve kağıdı tohum alana kadar sakladım. sonrasında tohum almaya sıra gelince bi baktım ki etiketliklerden 3 tanesi çıkarılmış kağıda baktım ve domateslerimi kurtardım. söz uçar yazı kalır hesabı bunu dikkate alınız |
|
|
|
|
|
#13 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 21-11-2014
Şehir: Ankara
Mesajlar: 812
|
domateslerin tepelerindeki sarımsı-yeşilimsi renkler benim gördüğüm kadarıyla türden türe değişiyor. bazı domateslere gerçekten az su vermek gerekli diye düşünüyorum. ben sizin gibi bol su verince domates hızlı olgunlaştı ancak sıklıktan dolayı güneş göremeyen üst kısımlarda sarartılar kaldı benim yorumlamam bu şekilde. yani az güneş bol su etkisi öyle oluyor gibi |
|
|
|
|
|
#14 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 18-01-2014
Şehir: İzmir
Mesajlar: 3,895
|
@ Musa Gündoğan, uyarılarınız için teşekkürler. Dediğiniz gibi kağıda yazıp sonradan ona baktığım da oldu, ancak ne kadar plan yaparsanız yapın tohum-fide ekip-dikerken evdeki hesap pazara uymuyor. Aceleyle onu oraya bunu buraya ekelim derken karışabiliyor. Meyve sebzeleri özellikle domatesleri toplarken benden başka kimse giremez bahçeye Hanım bile sorar hangisini koparabilirim diye, malum tohumluklar önemli, dağıtırım yoksa ortalığı. ![]() |
|
|
|
|
|
#15 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 21-11-2014
Şehir: Ankara
Mesajlar: 812
|
@TCM domates konusunda bende çok hassas olduğumdan bu sene tüm tohum alacağım domatesleri taa ilk çiçek açmadan hepsini tül izoleyle kapattım. sonra kendi içinde tozlaştırdım. umarım çapraz tozlaşma bu sene olmamıştır. sırf bu yüzden bizimkiler yaklaşık 1 ay domates yiyemediler. özellikle ilk çiçeklerde bu uygulamayı yaptım. baktım domates gerçekten yansıtmıyor diğer tohumluğa geçtim. |
|
|
|
|
|
#16 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 18-01-2014
Şehir: İzmir
Mesajlar: 3,895
|
Yaylada patlıcan olmaz diyenlere gelsin bu resim. ![]() Fuji elmasının (en sevdiğimiz elmadır hanımla) dördüncü yılı olmalı. İki tane var üstünde, dört beş idi bu ikisi kalmış. ![]() Hercai menekşeleri bu sezon ekmedik, sağda solda tek tük çıkanlar kendi çabalarıyla bugünlere geldiler. Bu da pek şirinmiş... ![]() Etkinlikten gelen kalıcı ıspanak, 10 kadar ektiğim tohumdan sadece biri çimlenmişti. Sezon sonu artık etrafındaki yabancı otları mazur görün. ![]() Geçen sene ilaç yazdırmaya gelen ve ot-çöple haşır neşir olmayı seven bir amca, o an nasıl baktıysam artık 'seni stresli görüyorum ben, melisa göndercem bir saksı, kaynatır içersin arada' dedi. Bir hafta 10 gün sonra kapı çalındı amcanın 10 yaşlarındaki torunu, elinde kilosunun yarısı kadar kocaman bir saksı 'bunu dedem gönderdi' deyip odanın bir kenarına koydu. Oğlum kaç paraymış bu deyince de, 'kafanı takma doktor amca, sorun yok, bak işine' gibilerden cümleler söyledi ama tam hatırlamıyorum şimdi Canımsın dedim, böyle samimi güzellikler olmasa bu işler çekilmez.İşte o saksı aşağıda ve hala saksıda. İçeride olmadı, geçen sene yapraklarını bir tur toplayıp yaylaya çıkardık ancak neremize kızsam bilemedim toprağa aktaramadık daha. Ancak hafiften rahatlatıcı, kafa dinlendirici bir şeyler içmek isteyene melisa yı mutlaka öneririm. Bu aşırı kokulu olan melisa değil 'limon otu' olan melisa. Bir tatlı kaşığı silme bile olsa yeterli, suyun tadını rengini değiştiriyor, sıcak suyun içerisine döküp içerim arada ancak yaprak kalmadı ![]() ![]() |
|
|
|
|
|
#17 | |
|
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Sizdeki oğul otu, limon otu gibi adları da olan tıbbî melisa; depresyon ve uykusuzluk gibi sorunlara iyi geldiği ve rahatlattığı biliniyor. Yapraklara elinizi sürüp hafif ovunca limon gibi kokar. Aman dikkat arkadaşlar, bilmeyenler için uyarı olsun. Ben de çok sevdiğimiz doktorumuza peru mumu hediye etmiştim. "Bilgisayar başında çok duruyorsunuz bu kaktüs elektromanyetik enerjiyi çekiyormuş ve tecrübeyle sabit, dinçleştiriyor" deyince pek sevinerek almıştı. Epey alışmıştık, güler yüzlü, ilgili, mütevazı biriydi. Köyden gelince sağlık ocağına gittik, göremeyince çok üzüldüm. Güler yüzlü doktor eksikliğinden şimdi hastalansam bile ocağa gidesim gelmiyor. |
|
|
|
|
|
|
#18 | |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 18-01-2014
Şehir: İzmir
Mesajlar: 3,895
|
Alıntı:
![]() |
|
|
|
|
|
|
#19 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 18-01-2014
Şehir: İzmir
Mesajlar: 3,895
|
Buena mulata biber
Bu yıl ilk denememiz bu biberi, sanırım @ bahcedenn in paylaşımıydı. Pek sevdik biz, erken oldu bibersiz kalmamış olduk. Mor rengiyle her gören pek sevdi, daha öncede yazmıştım bilinmeyen, görülmeyen sebzelerden her bahçeye lazım tek tük. Ancak bu arkadaş 8-10 cm. boyu ve çıtır çıtır lezzetiyle de muhteşem, çok tazeyken yersen hafif acı, gittikçe artan acılığı var. Meyve verimi resimde görüldüğü gibi oldukça iyi. ![]() ![]() Aşağıdaki arkadaşların bir kısmı yendi kalanı da pre / probiyotik olarak ufakça bir kavanoza yerleştirildi, yanlarına mor lahana, pancar sapı-yaprağı ilave edildi. Sorun olmazsa suyunun lezzetini ve şifasını tahmin edemiyorum... Şu renklerin güzelliğine bakar mısınız.. ![]() |
|
|
|
|
|
#21 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 18-01-2014
Şehir: İzmir
Mesajlar: 3,895
|
Ömürler görün e mi... Almış kadar oldum.. ![]() |
|
|
|
|
|
#22 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 18-01-2014
Şehir: İzmir
Mesajlar: 3,895
|
Bu yıl önceki yıllara göre epey mısır yedik. ![]() Sadece biz değildik bizim mısırları yiyen. Kuşlar, fareler.. ![]() Şundaki rahata bak arkadaş.. ![]() Kıvrılmış mis gibi, kahve falan, gazete getireyim.. ![]() Mısırlar büyümeye başladığında böcekler görünce bir kez decis ve toz şeklinde böcek ilacı attım, daha sonra ilaçlamadım bir daha. İlk resimde çoğunlukta olan mısırlar etkinlikten gelmişti, görüntü, verim ve tat olarak oldukça güzeller, haşlamadan rahatlıkla yenebilir, çok da değişen bir şey olmuyor o kadar tatlılar. Ancak közlemeye gelmiyorlar, hem tatları kayboluyor, hem de çok fena dişlere yapışıyorlar. Hem haşlayalım, hem közleyelim, ayrıca çok ta tatlı olmasın canım ne bu pamuk helva mı derseniz bizim yörede sık ekilen eğri-büğrü mısırlar var ancak onlarda da verim olmadı. Mısırları yüzeye çok yakın ekmemek lazım, kökleri dibe ulaşmayacağı için şiddetli yağmur - rüzgarda yan yatıyorlar. Geçen sene buna dikkat etmeyince kenarlarına ip çekmek zorunda kalmıştım. Bu yıl tek tük devrilen olsa da daha iyiyiz. Resimleri ziraat mühendisine gösterdim, kuşlar bu kadar çok yiyemez (kimi koçanları tamamen temizlemiş keratalar) yenen kısımlar üst taraftaysa fare yemiştir dedi. Ben de fare delikleri bahçenin diğer tarafından bu tarafına niye geldi acaba diyorum. Bu yeşil kurtlardan domateslerde de oluyor tek tük. |
|
|
|
|
|
#23 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 18-01-2014
Şehir: İzmir
Mesajlar: 3,895
|
Biri blue beauty domates mi görmek istedi ![]() @telato tabaktakileri göstermiş, ben de daldakileri göstereyim. Bu yıl blue beauty ler geçen seneye göre daha iri oldular. Daha önce bahsetmiştim sanırım buna sebep suyun daha çok beklediği uç bölgeye ekilmiş olmaları. ![]() ![]() ![]() |
|
|
|
|
|
#24 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 09-12-2013
Şehir: istanbul
Mesajlar: 5,471
|
Of of of, böyle güzel domates mi olur arkadaş Domates olsam kesin bunlara aşık olurdum, gerçi insan halimle bile ciddi elektrik aldığım ortada ![]() |
|
|
|
|
|
#25 | |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 04-03-2015
Şehir: Tokat - Niksar
Mesajlar: 1,610
|
Alıntı:
![]() Bizim Blue Beautyler de sera içerisinde bu şekilde olmuştu, sizin domatesler dış ortamda görünüyor. ilaçlama ve gübrelemeyi nasıl yaptınız domates üzerinde beyaz benekler görünüyor ? |
|
|
|
|
|
|
#26 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 24-12-2012
Şehir: MANİSA
Mesajlar: 263
|
Sayın TCM, bahçenizi severek takip ediyorum. Biberiniz çok hoş rengarenk çok güzeller. Hele son mesajınızdaki domates harika görünüyor. Bu sene etkinlikten domates tohumu talep etmiycem dedim değişik domatesleri görünce dayanamıyorum. Sayın TCM Blue Beauty domates tohumunu inşallah azda olsa etkinliğe ilave edersiniz bizde bu güzelliği bahçemizde görürüz. Düzenleyen hcorak : 09-10-2017 saat 00:10 Neden: eksik yazım |
|
|
|
|
|
#27 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 18-01-2014
Şehir: İzmir
Mesajlar: 3,895
|
Geçen sene @ erkanbey den gelen dünyanın en acı ikinci biberi 2 milyon scoville lik 'trinidad moruga scorpion' ... Saksıya çift kök diktim, iki kökünü de toprağa dikmiştim. Yaylada önceki hafta yağan kırağı tüm yeşil yapraklarını dondurmamış ama dokundurmuş. Üzerindeki biberleri toplayıp söktüm. Saksıdakileri de iki hafta önce aşağı indirmiştim, baktım bir tane biber büyümeye başlamış. Topladığım tüm biberler irili ufaklı yeşil, fiziki olarak özelliklerini yansıtan en güzeli bu. ![]() Bu da en olgunu. ![]() Önceki akşam resimdeki çentilmiş yeri yedim yetti ![]() |
|
|
|
|
|
#28 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 18-01-2014
Şehir: İzmir
Mesajlar: 3,895
|
İki hafta önce kırağı yağma ihtimaline karşı buradaki çiftçilerin yaptığı bir olayı deneyeyim dedim ve daha kızarmamış sert domatesleri toplayarak yine yayladaki deponun içerisine birbirlerine değmeyecek şekilde ve gölgelik olarak kullandığım kalın bezin üzerine sıraladım. Üç beş taneyi de eve getirdim ve ayakkabılığın üzerine gözümün önüne koydum. Bir hafta geçmeden bir gün baktım domatesler kızarmış Yayladakilere baktım yaklaşık üçte biri kızarmış. Lezzetleri de fena değil, yazın yediklerimizden çok farkı yok. Havalar önümüzdeki hafta salı gününden itibaren soğuyacakmış. Don tehlikesi olanlar deneyebilir. |
|
|
|
|
|
#29 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 18-01-2014
Şehir: İzmir
Mesajlar: 3,895
|
Kabaklarımız, Etkinlikten gelen fransız kabağını turunculaştıramadık, zaman yetmedi Kimi siyaha yakın koyulukta yeşil oldu, kimi açık yeşilden öteye gidemedi.![]() Balkabakları arsız oluyor. Resimdeki arkadaş bizim taraftan komşuya tellerin arasından geçmiş, oradaki kütüğün üzerinde kendine yer bulup sefasını sürmüş. ![]() |
|
|
|
|
|
#30 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 18-01-2014
Şehir: İzmir
Mesajlar: 3,895
|
Bilgisayarda sorun olunca fasulyelerin resmini üste ekledim yazısını buraya yazayım. Bu yıl domates ve fasulyelerin sırığa alma işleminde farklı yollar denedik. Domatesi daha önceki yorumlarımda anlatmıştım. Domatesleri yaparken fasulyelere de benzer yöntemi uygulayayım dedim. Farklı olarak iki demir arasını daha uzun tuttum ve nasılsa ipe sardıracağım için çift ip yerine tek sıra ip kullandım. Domateste dallara destek olması için önünden ve arkasından iki sıra ip geçiriyorduk. İpleri birbirine paralel birer karış aralıklarla demirlere bağladım ve uzayan fasulye kollarını fazla gerdirmeden (buna dikkat etmeyince ilk doladığım fasulye kolları koptu veya ezildi) yeşil sera iplerine doladım. Sonuç; toplaması kolay, kargılardaki gibi devrilme kırılma yok ancak ilk aşamada biraz uğraştırıyor. |
|
|
|
![]() |
| Konu Araçları | |
| Mod Seç | |
|
|