![]() |
|
![]() |
#151 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 13-11-2008
|
Marul için kurduğum düzeneğin şeması . . . Düzenleyen akinselcuk : 21-12-2008 saat 23:45 Neden: resim linki düzeltme |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#152 |
Ağaç Dostu
|
Şemamda bir aykırılık varmı sayın envor. Birde besin suyunu kaç derecede tutsam iyi olur ben 25 derecede tutmayı düşünüyorum. Ayrıca oda yeterince ışık almıyor marulların 2 metre yakınına bir lamba takacağım. Sizce nasıl bir lamba kullanayım ? Kaç lüks ışık gücü gerekir ? |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#154 |
Ağaç Dostu
|
Sn. akinselcuk her hangi bir hata yok sistemde, elinize sağlık. Yalnız ben pet bardak kullanmıyorum, plastik fide viollerinin altını biraz kesip boruya yerleştiriyorum. Kökler borunun içinde başı boş bir şekilde daha iyi büyüyor. Su sıcaklığı konusundada 20C veya 25C arası olabilir. Işık sistemi olarakda, sokak lambalarındaki ampullerden faydalanabilirsiniz. Yanlız kaçlık olduğunu bilmiyorum, bir elektrikçiye sormanız gerekiyor. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#155 |
Ağaç Dostu
|
Daha yapmadım yapmayı planladığım şey böyle. 100 cm çaplı PVC boruların boyu 2 metre olacak. 5 adet boru üst üste duracak her borunun arasında 35 cm mesafe var ( az biliyorum ama yer bu kadara müsade ediyor ) Her boruda 10 kök olacak. Toplam 50 kök yani. Fakat biraz önce Kudret bey ile görüştüm ve şemaya bazı yorumlarda bulundu buna göre yeni bir şema yapmam gerek. Bu şemaya göre alttaki borular marulun cılız kalmasını sağlayacak gibi görünüyor. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#156 |
Ağaç Dostu
|
Şimdi bu sistemi seri değilde paralel düşününce alttaki borularda da iyi gelişme olsun diye bu sefer çok teknik sorun çıkıyor. Paralel sistem yatay olursa sorun yok yapması kolay ama hem dikey hem de paralel olunca bir çok debi sorunu ortaya çıkıyor. Anladığım o ki; 5 boru ile seri bağlı olarak bu sistemi uygulayacağım. Hem de görmüş oluruz alt borudaki marullar ne kadar gelişecek ? Çünkü toplamda 10 metre mesafe var. Ancak yatay sistemde hiç fideye hak geçmeyeceğini biliyoruz. Dikeyde ilk boru yani en üstteki en şanlı olan yer. Bu şemadaki tek teknik problem su pompasının 1,5 - 2 metreye suyu basıp basamayacağı. Akvaryum motorlarının en güçlüsünün bile bunu yapabileceğini sanmam. Ancak yolun yarısına bir depo ve motor daha koyup 2 basamakta olabilir. Fazladan bir motor ve bidona mal olur. Ondada ortadaki bidonun yarısı hep dolu kalmalı. En iyisi önce güçlü bir pompa bulmalı bulunamazsa 2 bidon yöntemine seviye kontrolü için bir devre yapmalı. . . Sistemi kurunca resimlerini yüklerim. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#157 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 29-07-2007
|
Sayın akınselçuk, bir yanlış anlaşma oldu sanıyorum paralel bağlamada neden sorun çıkartınızki. Borular seride olsa paralelde olsa hep ayni yerde kalıyor değişen birşey yok tek sorun ki o seri sistemdede var, pompanızın su basma yüksekliği, birde üst deponun seviyesini taşırmamak için üsten alta bir BYpas borusu koymak.BU azönce konuştuğumuz gibi elektrik kontrollüde olabilir ,motorun çalışma süresinde harcadığı güçte ekonomi yapılsın diye, yok ekonomi düşünülmüyorsa bir zaman saati ve bir BYpas bu işi halleder. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#158 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Ayrıca bendeki akvaryum pompası 4 metre yüksekliğe su basabiliyordu. |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#159 |
Ağaç Dostu
|
Bu sistemi okul için bu hafta hazırlamaya başlayacağım her aşamayı resimleyeceğim. Besin tankı ve üzerindeki elektronik düzeneklerle beraber yekpare bir şey tasarlamaya çalışacağım. Yani iki ucundan tutup arabaya atabileceğimiz bir şekilde olmasını arzu ediyorum. Marul setini hazırlayabilirsem, katı ortam kültürü ve durgun su kültürü içinde set gibi düzenekler hazırlamayı tasarlıyorum. Sınıfta bazı öğrenciler çok heveslendi ve durgun su kültürü ile ilgili evde yapabilecekleri basit bir sistemi ödev olarak üstlendiler. Onlara buradan okuduklarımdan esinlenerek verdiğim tarifle marul fideleri büyüyecek mi doğrusu ben de çok merak ediyorum. Çiftçi bazı velilerimiz marulun bu şekilde yetişemeyeceği konusunda hemfikir. Kendi denememi yapmadan eve ödev verdiğim için tedirginim ama aklım olacağını söylüyor. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#160 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 25-11-2008
|
syn Envor bilgilerinizi paylaştığınız için çok teşekkür ederim.Ben ıceberg marul yetiştirmek istiyorum.Sizin yaptığınız akan su kültüründe marul yetiştirdiğiniz gibi 300 m2 lik sera yapmak istiyorum. 1-Iceberg marul,marul EC,PH ,suyun sıcaklığı,hasat süresi aynımıdır. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#161 |
Ağaç Dostu
|
Ödevi verirken buradaki bilgilerin yanısıra ve bir televizyon programında izlediklerimden de kuvvet aldım. Bir belgeselde Amerikada bir kıvırcık fabrikası görmüştüm. Evet tarlası değil fabrikası !! Tavanı camlı fakat duvarları tuğla 30 yıllık bir üretimhane. İzlediğime istinaden tahminen 100 metrelik bir havuz eni 25 metre. Bütün yüzey strafor tabakaları ile kaplı. Bir yerde fideler yetiştiriliyor. Havuzun bir ucunda işciler fideleri strafor tabakasına açılmış ince deliklere takıyor. Kökler aşagıda yapraklar üstte tabakayı suya bırakıyorlar. Yanyana bir sırayı tamamlayınca havuzun eninde hiç boşluk kalmıyor. Bu şekilde tabakaları koydukça fidelerde havuzun öbür ucuna doğru ilerlemiş oluyor. Havuzun bir ucundan konan fide tabakaları öbür uca ulaştığında avuç dolusu satışa hazır kıvırcık haline gelmiş oluyor. Şeffaf plastik kilitli kutulara konuyor ve pazara doğru yola çıkıyor. Havuzdaki besinli suyun durumu, alg problemi, nasıl çüzülüyor bu konuda bilgi yoktu ama bir devri daim , ölçüm , değişim oluyordur herhalde. Fakat üretim böyleydi ve bu marul fabrikası 30 yıl öncesinin tarihlerini taşıyordu. Öğrencilere verdiğim ödev bir leğende 5 -6 fide marul yetiştirmek şeklinde. 70 lik bir legen. Legene göre kesilmiş tam oturan bir tabaka strafor. strafora delikler açıyoruz. Fideleri geçiriyoruz. Marul geliştikce delikte sıkışmasın diye 10X10 cm lik kare 400 -450 gr/m2 lik kartonları 5cm maket bıçağıyla + biçiminde ortasından çiziyoruz. Fideyi buradan geçiriyoruz. Strafordaki delik biraz daha geniş oluyor, marulun büyüklük zamanına uygun çapta. Yani strafordaki deliklerin üzerinde bu kartonlardan da duruyor ışık geçmiyor. Sonuçta legende besinli su var. Legenin dışında aliminyum folyo kaplı. Su üzerinde legen duvarına temas eder şekilde strafor var. Hava motoru ile legene ince bir hortumla bir iki kanaldan hava basılıyor. Aynen akvaryumdaki gibi. Haftada bir legendeki besinli su evdeki diğer saksılara dökülüp, leğene yeni A+B karışımı taze besinli su konuyor. Legen evin yaşanan odasında tutuluyor ışık alan bir yerde. Hoca olarak rezilmi olacağım yoksa tutar mı. Saygılarımla . . . . |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#162 |
Yeni Üye
|
2-Yaptığınız 8li düzenek için saatte 1.5 ton su yeterli olurmu.Su motoru saatte 30 ton su atıyormuş,20 düzeneğe bu motordan verirsem her düzeneğe 1.5 ton düşüyor.2 motor olursa 3 tona çıkıyor.5000 adet marul için EC tankı kaç ton olmalı.Birde su motoru 24 saat mi çalışacak,sadace sabahtan akşama kadar mı? Teşekkürler. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#163 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=2595 1- Iceberg marul EC'sini biraz yüksek tutmak lazım, kanaatimce. Hasat süresi diğer marullardan uzundur. |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#164 |
Yeni Üye
|
Hoşbulduk Enver hocam,ıceberg marul hakkında bilgi verebilirmisiniz.Teşekkürler. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#165 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 04-10-2008
|
Merhaba Hakan Bey, Sitede hassas olunan konulardan biri de düzgün Türkçe konuşmak/yazmaktır. Siteyi biraz karıştırdığınızda, bitkilerle ilgili yazışmaların yanında, doğru Türkçe yazmak üzerine de bir çok yazı olduğunu göreceksiniz. Bu nedenle ben de size bir iki kuralı hatırlatmak istiyorum. Türkçe yazarken sözcüklerin arasında birer boşluk bıraktığımız gibi nokta ve virgüllerden sonra da birer boşluk bırakırız. Bu, okuyucuların yazdıklarınızı kolay okumalarını sağlar. Lütfen buna dikkat edermisiniz? |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#166 |
Ağaç Dostu
|
Sayın envor, hareketli su dikim standındaki boruların üstüne domates idare edecek büyüklükte saksı-plastik bidon monte etsek, su akışında üste kalan saksılardaki su devri daim içine dahil olur mu ? Yoksa üsteki suyun altından boru içindeki akan su taransit mi geçer. Bunu PVC borularda domates olabilirliği açısından soruyorum. Tabi su giriş ve çıkışları saksı-bidon içindeki kök boğazı dikate alınarak, bileşik kaplar prensibine göre ayarlanacak. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#169 |
Ağaç Dostu
|
Teşekkürler, Benim kafama takılan saksı bidonlarının altından geçen akansu üste bulunan saksı kök çevresindeki suyla devamlı karışma sağlarmı yoksa akan su alttan direk mi geçer. Akıntı sistemi saksıların üst su seviyesinden de (tabii kök boğazı altından) geçecek şekilde de düzenlenebilir. Bu durumda da alttaki suyun hareketsiz kalma durumu olabilir mi diye düşünüyorum. selam. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#174 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 12-05-2008
|
Sayın Envor, Kışın sera ortamında gün ışığı yeterli oluyor mu? Oda içerisinde pencere önünde gün ışığı almasına rağmen yetersiz kalıyor. Sera ortamında yetiştirilen bitkiler için ayrıca ışıklandırma gerekiyor mu? |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#177 |
Ağaç Dostu
|
Aaaa biryıl olur mu daha geçen ay serayı yapıyordunuz, maşallah ne güzel olmuşlar. Bizde yapsak diye iştahımız açılıyor. Buralarda kırmızı marulda yok, yetişiverse baksen ! ama sırayla tabi, aslında çilek ağacından önce marul kanalı yapsak daha çabuk mu ürün alırdık yoksa ? |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
|
|