View Single Post
Eski 02-12-2008, 21:13   #161
akinselcuk
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 13-11-2008
Ödevi verirken buradaki bilgilerin yanısıra ve bir televizyon programında izlediklerimden de kuvvet aldım.

Bir belgeselde Amerikada bir kıvırcık fabrikası görmüştüm. Evet tarlası değil fabrikası !! Tavanı camlı fakat duvarları tuğla 30 yıllık bir üretimhane. İzlediğime istinaden tahminen 100 metrelik bir havuz eni 25 metre. Bütün yüzey strafor tabakaları ile kaplı. Bir yerde fideler yetiştiriliyor. Havuzun bir ucunda işciler fideleri strafor tabakasına açılmış ince deliklere takıyor. Kökler aşagıda yapraklar üstte tabakayı suya bırakıyorlar. Yanyana bir sırayı tamamlayınca havuzun eninde hiç boşluk kalmıyor. Bu şekilde tabakaları koydukça fidelerde havuzun öbür ucuna doğru ilerlemiş oluyor.

Havuzun bir ucundan konan fide tabakaları öbür uca ulaştığında avuç dolusu satışa hazır kıvırcık haline gelmiş oluyor. Şeffaf plastik kilitli kutulara konuyor ve pazara doğru yola çıkıyor.

Havuzdaki besinli suyun durumu, alg problemi, nasıl çüzülüyor bu konuda bilgi yoktu ama bir devri daim , ölçüm , değişim oluyordur herhalde. Fakat üretim böyleydi ve bu marul fabrikası 30 yıl öncesinin tarihlerini taşıyordu.

Öğrencilere verdiğim ödev bir leğende 5 -6 fide marul yetiştirmek şeklinde. 70 lik bir legen. Legene göre kesilmiş tam oturan bir tabaka strafor. strafora delikler açıyoruz. Fideleri geçiriyoruz. Marul geliştikce delikte sıkışmasın diye 10X10 cm lik kare 400 -450 gr/m2 lik kartonları 5cm maket bıçağıyla + biçiminde ortasından çiziyoruz. Fideyi buradan geçiriyoruz. Strafordaki delik biraz daha geniş oluyor, marulun büyüklük zamanına uygun çapta. Yani strafordaki deliklerin üzerinde bu kartonlardan da duruyor ışık geçmiyor.

Sonuçta legende besinli su var. Legenin dışında aliminyum folyo kaplı. Su üzerinde legen duvarına temas eder şekilde strafor var. Hava motoru ile legene ince bir hortumla bir iki kanaldan hava basılıyor. Aynen akvaryumdaki gibi.

Haftada bir legendeki besinli su evdeki diğer saksılara dökülüp, leğene yeni A+B karışımı taze besinli su konuyor. Legen evin yaşanan odasında tutuluyor ışık alan bir yerde.

Hoca olarak rezilmi olacağım yoksa tutar mı.

Saygılarımla . . . .

akinselcuk Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön