![]() |
|
![]() |
#481 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 29-07-2007
|
Sevgili arkadaşlarım, mevsimin kış olması tarımsal faaliyetlerimizi tabiiki olumsuz etkiliyor. amatörce yapacağımız tarım çalışmalarımız bir, birbuçuk ay gibi bir zaman sonra fidelerini yetiştirecek arkadaşlarımız için faal bir dönem olacak. Fidelerini hazır almak isteyen ,uğraşmaya vakti olmayan arkadaşlarımızda nisan sonu veya mayıs başı gibi fidelerini hazırladıkları sistemlere dikerek balkon ve bahçede topraksız tarım yapmanın zevkini yaşıyacaklar. Durum böyle olunca forum faaliyetlerinin yavaş olduğu şu günlerde pek fazla yazmak istemiyorum . Çünkü vereceğimiz bilgileri veya yapmak istediklerimizi mevsimi ile eş zamanlı yazarsak takibi daha kolay olur ,daha faydalı olur diye düşünüyorum.Ancak nedir yapacaklarımız diye sorarsanız öncelikle tohumdan fide yetiştirmek konusunu ele almak istiyorum . Bunun için sizlere daha öncekinden biraz farklı bir sera ( mini sera) modeli sunacağım. Bu sene tatbik edeceğimiz sistemlere birde aeroponic, püskürtme sistemi ilave edeceğiz. Evimizde balkonumuzda pratik ve amatörce nasıl yapabiliriz konusunu getirmek istiyorum. Fide konusunda sıkıntılar yaşadım herkesin yaşadığı gibi. Ayni yerden ayni kişiden almama rağmem farklı çeşitler çıktı . İnanıyorumki bu işin en önemli noktalarından biride adını sanını cinsini bildiğimiz tohumları alıp fidemizi kendimizin yetiştirmesi. önümüzdeki günleri sistem hazırlamak la bilgilerini geliştirmek için ders çalışmakla geçirecek arkadaşlarıma başarılar dilerim kolay gelsin. Düzenleyen Kudret Tezel : 11-01-2009 saat 22:56 Neden: yanlışlık |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#482 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 28-03-2007
|
Benim başıma çok ilginç birşey geldi, bugün yeni besin çözeltisi hazırlarken çeşme suyu değilde kaynak suyu kullanmayı düşündüm önce kalsiyum nitrat çözeltisini deneyim dedim, çeşme suyu ve kaynak suyu olmak üzere 2 çeşit su kullandım birde ne göreyim kaynak suyunda kalsiyum nitrat çökelme yapmazken,şebeke suyunda çökelme yaptı hemde çok yüksek oranda,yazın belki hatırlarsınız Aksaray belediyesi şebeke suyundan zehirlenenlerle meşhur olmuştu sanıyorum çok yüksek oranda klor kullanılıyor 2 soru aklıma takıldı 1-Bu dozda klor insan sağlığı için tehlikemidir 2-Besin çözeltisi hazırlarken hep kaynak suyu kullanmak zorunda mı kalacağım, teşekkürler. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#483 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 12-11-2008
|
neden topraksız tarım yapma ihtiyacı hissediyoruz bizim yeterince toprağımız var.topraksız tarım yapanlar yeterince toprağı olmayan japonya gibi ülkeler. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#484 |
Ağaç Dostu
|
Topraksız tarımla ilgili tüm bilginiz bu yazdıklarınızdan ibaret sanırım sayın AgacSevdalısı. Aksi olsaydı topraklarımızın çok büyük bir bölümünün bilinçsiz gübre ve kimyasal ilaç kullanımı, yanlış sulama ve bunlara benzer nedenlerden kısırlaştığını ve neredeyse kullanılamaz hale geldiğini ve bu nedenle sözünü ettiğiniz ülkeler gibi bizim de tarım yapacak toprağımız kalmadığı için topraksız tarım yapma ihtiyacında olduğumuzu biliyor olurdunuz. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#485 |
Ağaç Dostu
|
![]() Sn Malbman çok karamsar bir tablo çizmişsiniz...Avrupa ülkeleriyle karşılaştırma yapacak olursak birim alan başına tüketilen kimyasal gübre ve ilaç miktarı bizim ortalama 10 katımız...Marmara,Ege ve Akdeniz de oldukça yoğun ilaç ve gübre kullanılsa da Hollanda İtalya gibi ülkelerin çok gerisinde Diğer bölgelerimizi söylemeye gerek yok, bilinçsizce ve programsız üretim yaptıkları için ve malesef bir türlü organize olamadıklarından giderek dahada fakirleşiyor bu yörelerin çiftçileri....Bu bölgelerimizdeki üreticiler parasızlıktan ne kimyasal gübre nede ilaç kullanabiliyor. Akdeniz bölgesi Türkiye için bir şans, sebzenin en pahalı olduğu dönemde pazara sebze çıkarabiliyor.Yani yaz, kış domates,biber,patlıcan yiyebiliyoruz. Topraksız tarım toprak kaynaklı sorunları ortadan kaldırdığı için özellikle Sera üreticisinin tercih ettiği bir yöntem...Verim bütün ürünlerde en az 3-4 kat artıyor.Topraksız tarım yapılan seraların büyük çoğunluğu modern seralar ve üretim fide dikiminden hasada kadar kontrol altında son derece sağlıklı kalıntısız ve hormonsuz bir üretim söz konusu ve yurt dışından korkunç bir talep var bu ürünlere...Açık alanda zaten topraksız tarım neredeyse yok denecek kadar az.... |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#486 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 19-01-2009
|
Merhaba öncelikle formda emeği geçen tüm arkadaşlara teşekkür etmeyi bir borç bilirim. Ben tesadüfen başka bir konu araştırması yaparken 4 gün önce burada bulunmak gibi bir çok güzel hata yaptım. Bu dört gün boyunca sizin yıllardır yaşamış oduğunuz emekleri anlamaya çalıştım, ama malesef okuyarak her şey karıştı ve aynı başladığım yere geldim. En sonunda bu formdaki konuları okuyarak değil bende kendimi bu üretimin içinde bulmak istedim. Size daha önceden yazılmış herhangi bir soru sorarsam şimdiden özür dileyerek konuya girmek istiyorum. Kudret Hocam, bende sizin ec metre ve besin eriğinden temin edebilirmiyim. Öncelikle marul denemek istiyorum yakalabildiğim kadarıyla ec metre marulda pek fazla önemli değil mi? Acaba ama peşindende domatesle uğraşmak istiyorum ve durgun su mu? Akar su mu? önerirsiniz. Çok Teşekkürler. Düzenleyen seazone : 20-01-2009 saat 09:07 Neden: bozuk cümle |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#487 |
Ağaç Dostu
|
Aramıza hoşgekdiniz sayın seazone.Gerçekten çok güzel bir hata yapmışsınız , hayırlı olsun.Topraksız tarımla ilgili her türlü bilgiyi bu forumlarda bulabilirsiniz.Bir an önce başlamanız dileğiyle kolay gelsin. EC metrenin önemsiz olduğu hiçbir toptaksız tarım yoktur .başarının sırrı EC ve PH kontrolünder geçer. Durgun su mu akan sumu diyince bu kuracağınız sistemin büyüklüğüne bağlı.Sistem küçük olacaksa yani birkaç kök bitki beslenecekse durgun su sistemi tercih edilmelizira 5-10 litrelik bir tank bitkileri besleyeme yeterli olacaktır.. Ama sistem büyük olacaksa yani her kökün besin eriyiği içinde kalması için çok fazla eriyiğe ihtiyac olacaksa ozaman daha az eriyikle daha çok bitkiyi besleyebilmek için akan su kültürünü tercih etmek lazım.Ancak amatörce yeni başlıyanlar için katı ortam sistemlerini tercih etmek daha isabetli bir karar olur kanısındayım. EC metre ve besin eriyiklerini istediğiniz zaman alabilrsiniz. Çalışmalarınızda başarılar dilerim. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#488 |
Ağaç Dostu
|
Kudret bey tekrar merhaba, yerim müsait denemek için 3X5 h=3 metre bir sera yapma planına başladım eğer ölçülerde bir sıkıntı yoksa hemen demirlerini alıp seramı yapabilirim. Üstünede 0,5X0,5X0,5 iki adet açılır pencere koyucam (çatının güneye bakan tarafı ve 1,66 metrede bir koymayı planlıyorum) acaba yeterli olurmu onay verirseniz hemen çalışmalara başlayacağım. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#489 |
Ağaç Dostu
|
Kudret hocam aklıma bir soru geldi. Katı ortamda eriyik geri döndü, bazılarında atılan eriyik kullanılmıyor ama bazılarında eriyik tekrar kullanılıyor. Buna nasıl karar veriliyor ve geri dönen eriyiği ben sistemimde tekrar kullanmak üzere dizayn ettim. Aşağıdaki eriyik kabı yukardaki kabın yarısı kadar büyüklüğünde, mantığım ele verdiği kadar dönen eriyik sıkıntı yaratmayacak tahmin ediyorum. Sorum 2: Dönen eriyik kabı içinde **** başka herhangi bir yerde katı ortamlılarda havalandırma motoru kullanılacak mı? Çok teşekkürler. Birde makina tasarımı üzerinde de hobilerim vardır. Sitedeki arkadaşlar ve Kudret bey çözülecek makina tasarımlar varsa yardımcı olabileceğimi düşünüyorum. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#490 |
Ağaç Dostu
|
Sevgili seazone sorularınızı kısa kısa cevaplıyayım. Bu soruların cevabıforumlarda var fakat hepsini araştırmak uzunca bir zaman alabilir. Yeni başlıyacak arkadaşlarada faydası olur sanıyorum. Önce topraksız tarım sistemleri nedir onu kavramak lazım aslında sistemler tabu değildir her kes kendi mantığına göre bir şeyler deneye bilir . Ama şu unutulmamalıdırki aklın yolu birdir bütün sistemler ekonomi düşünülerek geliştirilmiştir. Önce sistemler 2 ye ayrılır. 1 : Su kültürü 2 Katı ortam kültürü su kültürü Adındanda anlaşılacağı gibi bitki su içindedir . Kök boğazından sabitlenmiş ve kökleri serbest bir biçimde su içinde dir . SU kültürüde 2 ye ayrılır Durgun su kültürü akan su kültürü Durgun su kültürü küçük çaplı denemeler labaratuvar çalışmaları için kullanılır bitki kabımızın ağzı genişse yani havadaki oksijen difizyonla suya geçebilecek kadar genişse ( Bunu akvarist arkadaşlar iyi bilirler derki akvaryumunuzun yüzeyi nin 144 cm2 sin den alınan oksijen 2,5 cm bir balığa yeter. ) Bu şu demektir akvaryumunuzun yüzeyi 144 cm2 ise ve 2,5 cm lik bir adat balık besliyorsanız havalandırmaya ihtiyaç yoktur. Eğer besin kabımızın yüzeyi yeteri kadar büyükse havalandırma gerekmez. ama küçükse veya üstüne bitkiyi sabitlemek için strofor vs koymuş ve havalandırmaya mani olmuş isek günde 5-10 dakika havalandırmak yeter bu durgun su kültürüdür. Eğer besliyeceğimiz bitki sayısı çok ise ve bitkilerin gelişe bilmesi ve güneş ışıgından istifade edbilmesi için çok sık dikilemiyeceğine göre çok büyük bir kap mesela bir büyük havuz gerekecektir. Bu havuz ekonomik olmaya bilir ekomomik olması için sürekli bir üretimin olması gerekir. ( yuotube deki marul fabrikası gibi ) İşte bunun içinde akan su kültürü NFT denen sistem geliştirilmiş. bir kaç mm kalınlıkta akan besin eriyiğinden köklerim beslenmesi sağlanmış gereğikadar su miktarı ve gereği kadar besinle olay çözülmüş. Katı ortam kültürü İkinci besleme şekli ise katı ortam kültürüdür. Burada bitki suya değil katı ortama toprak olmayan katı ortama ekiliyor. ve aralıklarla besin eriyiğiyle sulanarak beslenmesi sağlanıyor. Bu sistemde 2 ye ayrılır. açık sistem. kapalı sistem. Açık sistemde Bitki yetrince sulanır fazla sulanıp besin direne olup ziyan edilmez Suyun bitkiler tarafından kullanılacak ve yüzeyden buharlaşacak miktarı düşünülerek EC biraz yüksek tutulur . 2. sistem ise kapalı sistemdir besin katı ortama verilir ve direne olan kısmı besin tankında toplanır yine verilir devamlı sürküle edilir ama burada EC ve ph kontrolü önem taşır zira besinin azalan kısmı takfiye edilmelidir. Her 2 sistemdede belli aralıklarla katı ortam yıkanır fazla tuzlanmaya mani olunur İşte işin mantığı budur ve bu mantıkla çeşitli yollar denene bilir .mesela siz 2 tanklı bir sistem kurmuşsunuz . Anlaşılan birinci tanktan sulama yapıp fazlasını 2. alt tanka alıp oradan üst tank a basacaksınız . ama bunu tek tanklada yapmak mümkün. Alt tanktan pompa vasıtası ile basıp fazlasını tekrar aynı tanka döndürmek. Yanlız tavsiyem şudur tankı biraz büyük seçiniz mesela bitkilerinize bir hafta yetecek büyüklükte olsun sizi bıktırmasın.ben bu dertten müzdaribim , tanklarım çok küçük zor oluyor. Gecen sene Sayın denizakvaryumu arkadaşımız açık sistem denemiş fasılalarla yeteri kadar sulayıp fazla direne olmamasına dikkat etmiş olmalı ( aksi taktirde besin eriyiği ziyan olurdu.) ve güzelde verim almıştı. Bu konudaki düşüncelerini paylaşırsa seviniriz. Katı ortam sisteminde havalandırma gerekmez . Agregat içindeki danecikler köklerin havalanmasını sağlar ,ama ağregatın dane büyüklüğü önemlidir 0,5 ile 2 mm arası uygundur. Düzenleyen Kudret Tezel : 21-01-2009 saat 21:28 Neden: yazı hatası |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#491 |
Ağaç Dostu
|
Kudret Hocam Ayın 22 sine özel mesaj göndermiştim. Ama henüz sizden bana bir bilgi gelmedi. Acaba size gönderdiğim mesaj size ulaşmadı mı? |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#492 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 24-01-2009
|
Merhaba arkadaşlar, Bende aranıza yeni katıldım.Yaklaşık 8 yıldır topraklı tarımla uğraşıyorum.Son 3 yıldır da kimya sektöründe çalışıyorum bi taraftan.Bu aralar bende topraksız tarıma merak sardım.1 aydır yazılarınızı ilgiyle takip ediyorum.Ancak her ne kadar topraksız tarım yüksek verim sağlasa da tamamen fenni besleme yapılmakta.Tek iyi yönü ekim öncesi toprak ilaçlamasında kullanılan zirai ilaçlara ihtiyaç duyulmaması.Bana göre taban toprağından izole edilmiş kanallarda torf,toprak,pomza veya perlit karışımları kullanılarak üretim yapılması daha sağlıklı olacaktır diye düşünüyorum.Kaldı ki topraksız tarım, bu işi ticari yapanlar için büyük avantajlar sağlamaktadır,tüketici için değil... |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#493 |
Ağaç Dostu
|
Aramıza hoşgeldiniz sayın NazifYitmez. 8 yıldır topraklı tarımla uğraştığınızı , kimya sektöründe çalıştığınızı topraksız tarıma merak sardığınızı ve topraksız tarımın bütün artılarının sadece üretici için olduğunu ,tüketici için olmadığını yazmışsınız.Orasını anlıyamadın biraz açarmısınız lütfen. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#494 | |
agaclar.net
|
Alıntı:
Özel konuları özelden halleder misiniz? Cevap gelmediyse cevap vermek istemiyordur. Ayrıca soruların forumda değil, özel mesaj aracılığıyla sorulması yasaktır. Umarım sizin konu bu fasla girmiyordur... |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#495 |
Ağaç Dostu
|
Merhaba Kudret Bey'den henüz besin eriği gelmeden. Ben besin eriyiği hazırlamıştım ve onu yaklaşık olarak bir haftadır kullanıyorum. Fasulye ve çilek için kullanmıştım birer adet fidelerde denedim çünkü onlarında canları var nasıl bir eriyik yaptığımı bilmediğim için birer adet denedim. Acaba hangi mineral eksikliği yaprakları iç bükey döndürür. Bana yardımcı olabilirseniz çok sevinirim. Ölmesinler diye dün akşam normal su verdim. (Perlit içindeler her bitki için 9 lt kap var) Çünkü bugün Kudret Bey'den yardım geliyor. Ec metre ve besin eriyiklerim yolda, nasıl bir hata yaptığımı bilen var mı? Hepinize kolay gelsin. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#496 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 13-11-2008
|
Alıntı:
İkincisi bu metotların ileride aklımızın alamayacağı kadar çok ilerleyeceğini, hatta tarımın yegane yöntemlerinden biri haline geleceğini biliyor olmamız. Bu sitenin ana sayfasında yaşam alanlarının her saniye ne kadar azaldığını gösteren bir sayaç var, oraya 5 dakika bir bakın. Sonra 20 yıl ilerisini bir hesaplayın. Toprak şimdilik yeterli ama su yer değiştiriyor. Bizim istediğimiz yerlerde durmuyor. Taban suları her gün biraz daha aşağı iniyor. Yağmur istatistiklerini eskiden 20 yılda bir güncellemek yeterli iken artık 5 yılda bir güncellemek bile yeterli gelmiyor. Dünya nüfusu hızla artarken su yavaş yavaş azalıyor. Tarım yapılan toprakların kimyası hızla bozuluyor. Bu yıl aldığınız verimi ertesi yıl alamıyorsunuz. Hiç bir şeyin dengesini bozmadan bitkisel gıda üretimi yapmanın başka bir yoluda şimdilik yok. Çok değil, görmeye sizin ömrünüz yeter, toprağa bağlı ülkelerde büyük olumsuz değişimler yaşanması muhtemel felaketlerden biri. Kalem kağımız var elimizle yazabiliyoruz matbaa makinesine ne gerek var gibi geliyor bana topraksız tarımla uğraşmaya ne gerek var demek. |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#497 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 24-01-2009
|
Kudret Hocam, Ben sadece kendi düşüncelerimi aktardım.Böyle düşünmemin nedenine gelince;Biz seracılığa 1983 te başladık.O zaman ne böyle damla sulama ne de damlama gübreleri var.Kullanabileceğimiz gübreler amonyum nitrat ve amonyum sülfattı.Hal böyle olunca ekim öncesi ip çekilerek domateslerin ekileceği çukurlar kazılır ve o çukurlara 1 er kürek hayvan gübresi atardık.Üzerine fideler ekilip cansuyu verildikten sonra 2 sulamada(ki salma su dediğimiz sulama) bir nitrat veya şeker gübresi sıra aralarına serpilerek uygulanırdı.İşte o domateslerin(F140) muhteşem tadını aradan geçen 22 yıla rağmen çok iyi hatırlıyorum.Şimdiki gibi ne iz elementler ne damlama gübreleri,bol miktarda hayvan gübresi kullanılırdı.Toprak ilaçlaması zaten yok.Ayrıca nematodla da hiç karşılaşmamıştık. Topraksız tarıma karşı değilim hatta hayran kaldım diyebilirim, ancak doğal olana tarafım.Kendi bahçemdeki küçük seramda sebzelerimi hiç ilaç ve sunni gübre kullanmadan yetiştiriyorum.Hatta birşey daha söyleyeyim ;yaklaşık 6,5 dönümlük seramızda domates yetiştiriyoruz ve 2 yıldır nerdeyse hiç zirai ilaç kullanmıyoruz. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#498 |
Ağaç Dostu
|
Sayın NazifYitmez, tarım konusunda deneyimli ve işi bilen bir kişisiniz. Tabuları yıkmak zordur.Bence işin en kolayı dur bakayım bir deniyeyim diyip küçükte olsa bir alanda topraksız tarımı denemek ve yaptığınız topraklı tarımla , işgüçü verim karlılık tad ve kalitesini mukayese etmektir. Ancak o zaman , üretici içinmi, tüketici içinmi yoksa her ikisi içindemi yararlı bir tarım şekli olduğuna karar verebilirsiniz.Bence denemenizde fayda var. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#499 |
Ağaç Dostu
|
Merhaba bir gün içinde domates fidelerimin yapraklarının bir çoğunda aşağıya doğru dönme oluştu sebebini bilen var mı ? Yorumlarınız için teşekkürler. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#501 |
Ağaç Dostu
|
Çok teşekkürler 138 ama aşağıya doğru bükülme var. Güneş ışığına ulaşmaya çalışırken aşağıya doğru bükülme yapar mı? |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#503 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 21-06-2008
|
sevgili emektaşlar, uzunbir süredir siteyi takipetmekteyim henüz hiç denemem olmadı ancak hocamız kudret bey ve malina nın gayretlerine ve insanları yönlendirmelerine hayranım. benim merak ettigim şu; besin eryigi hazırlanırken kullanılan kimyasallar normalde ve bizim eleştirdigimiz tarım tekniklerinde de yani şuanda tarlalarda da kullanılmıyormu? bizde durgun su sisteminde bunları kullanırsak elde ettigimiz ürün organik olurmu? ikinci olarakta durgun su sisteminde bitki kökünü nereyekadar sıvının içine batıracagız cevaplarınız için şimdiden teşekkür ederim |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#504 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 13-11-2008
|
Eleştirdiğimiz tarım teknikleri derken ne tür teknikleri kasdediyorsunuz ? Buna ait bir fikrim yok. Fakat sulama suyuna besin elementi karıştırararak sulama yapmak bir tarımsal yöntemdir. Tarlanın bitkinin durumuna göre bir ya da daha çok elementin su yoluyla bitkiye ulaşması sağlanabilir. Bütün tarım tekniklerinde sağlığı ön planda tutmayan uygulamalar yapılabilir. Bilinçsizlikten veya bilinçli kazanç kaygısından yetiştirici uygun olmayan yollara başvurabilir. Bu sitede besin diye bahsettiğimiz şey bitkiye gerekli olan temel makro ve mikro elementlerdir. Azot, fosfor , demir vs. gibi. Organik ürün için tamamen doğal haline geri döndürülmüş bütün fiziksel özellikleri doğal haline sokulmuş içinde suni hiç bir kimyasal barındırmayan toprak içinde yetişir. Yani gerçek organik ürün için mutlaka yerdeki toprak içinde tarım yapmak gerekir. Topraksız tarımla organik ürünün çok yakın taklitlerini yetiştirebilseniz de gerçek organik ürün olamaz. Su kültüründe kökleri tamamen suya batıracaksınız. Fakat suyunuzda bolca erimiş oksijen olacak veya kök bölgesine bolca hava kabarcığı göndereceksiniz. Durgun su kültürü derken tamamen kaderine bırakılmış su değil. Durgun su kültüründe de bir havalandırma yapılması gerekiyor. Aksi halde kökler hızlıca çürür. Ayrıca suda az da olsa bir hareket olması gerekiyor ki çökelmeler , bakteri faaliyetleri gibi olumsuzluklar başlamasın. Düzenleyen akinselcuk : 17-12-2009 saat 21:50 Neden: ayrı yazılmayan da eki |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#505 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 21-06-2008
|
verdiginiz bilgiler için çok teşekkür ederim akin selçuk |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#506 |
Ağaç Dostu
|
Merhaba sevgili arkadaşlarım. Bahar yavaş yavaş geliyor.Daha önceki mesajlarımda belirttiğim gibi bu sezon fidelerimi kendim yetiştirmek istiyorum.Daha önce aldığım fidelerin hemen hemen tamamı söylenen cinslerde çıkmadı. Bu sezon nasib olursa fidelerimi yetiştirmeye çalışacağım. Bunun için önce mini bir sera yapmak lazım diye düşündüm ve 10 mm kalınliğindaki dakotadan ( dakota: reklam firmalarının kullandığı bildiğim kadarı ile 3 mm den başlayıp çeşitli kalınlıklarda bulunabilen PVC köpük diye tarif edilen beyaz sert tahtaya benzer çok sağlam bir malzeme.) içten içe ölçüleri 30cm*65 cm*15 cm bir kutu yaptım. Mini seranın ana teknesi olarak.Üstüne 3 mm şeffaf akrilik den bir camekan ve içinede 40mm*60 mm elektrik kablo kanallarından tohum yatakları yaptım. Alttan isıtmalı ( sıcak yastık ) ve aereponik ( püskürtmeli ) bir sistemle topraksız ortamda tohumdan fide yetiştirmeyi deniyeceğiz.Yarın fotoğrafını çekip sizlerle paylaşacağım. Ayni olması gerekmez ama sistem olarak ona benzer bir sistem kurarsanız işe beraberce başlar,yaptıklarımızı ,gelişmeleri beraberce gözler netiçeleri beraberce değerlendiririz. Hazırlıklarımızı hafta sonuna kadar tamamlarsak 15 şubat pazar günü tohumlarımızı dikeriz.Çalişmalarınızda başarılar dilerim. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#507 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 07-01-2009
|
Bende mini serayı bugün yapıcaktım ama bazı aksaklıklar oldu fakülteye gittim öğretim üyelerinden benim projeme gerek yok falan dediler ama şevkim kırılmadı ![]() Artık bende deneysel olarak öğrenicem çok heyecanlıyım. ![]() Ayrıca Sayın Kudret Tezel hocama çoooooooooooooooook teşekkür ederim. ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#508 |
Ağaç Dostu
|
Havanın yağmurlu olmasından dolayı resimleri yeni çekebildim. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#509 |
Ağaç Dostu
|
Hazırlamakta olduğum mini seranın çoğu bitmiş vaziyette.Ana kabin ve camekanı, tohum yatakları resimde gördüğünüz gibi. Kalan kısımlarınıda tamamlamaya çalışıyorum. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#510 |
Ağaç Dostu
|
Kudret hocam ellerine sağlık. Yine yapmışsın yapacağını. Ama keşke ilk andan itibaren malzemeleri de tanıtıp, yapılış aşamalarını detaylı olarak fotoğraflasaydın. Böylece kopya çekmek daha kolay olurdu. Şaka bir yana gerçekten tam usta işi olmuş. Yanlız bunu fotoğraflamayıp kurtulduğunu düşünme lütfen. En baştan başlayarak (malzemeleri de detaylı olarak tarif ederek) nasıl yaptığını anlatırsan seviniriz. Sevgiler. ![]() Düzenleyen malbman : 10-02-2009 saat 18:13 Neden: Yazım hatası |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Etiketler |
#bursa topraksız tarım |
|
|