View Single Post
Eski 16-01-2009, 12:38   #485
sercan1969
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 17-06-2008
Talking Topraksız Tarım

Sn Malbman çok karamsar bir tablo çizmişsiniz...Avrupa ülkeleriyle karşılaştırma yapacak olursak birim alan başına tüketilen kimyasal gübre ve ilaç miktarı bizim ortalama 10 katımız...Marmara,Ege ve Akdeniz de oldukça yoğun ilaç ve gübre kullanılsa da Hollanda İtalya gibi ülkelerin çok gerisinde Diğer bölgelerimizi söylemeye gerek yok, bilinçsizce ve programsız üretim yaptıkları için ve malesef bir türlü organize olamadıklarından giderek dahada fakirleşiyor bu yörelerin çiftçileri....Bu bölgelerimizdeki üreticiler parasızlıktan ne kimyasal gübre nede ilaç kullanabiliyor.

Akdeniz bölgesi Türkiye için bir şans, sebzenin en pahalı olduğu dönemde pazara sebze çıkarabiliyor.Yani yaz, kış domates,biber,patlıcan yiyebiliyoruz. Topraksız tarım toprak kaynaklı sorunları ortadan kaldırdığı için özellikle Sera üreticisinin tercih ettiği bir yöntem...Verim bütün ürünlerde en az 3-4 kat artıyor.Topraksız tarım yapılan seraların büyük çoğunluğu modern seralar ve üretim fide dikiminden hasada kadar kontrol altında son derece sağlıklı kalıntısız ve hormonsuz bir üretim söz konusu ve yurt dışından korkunç bir talep var bu ürünlere...Açık alanda zaten topraksız tarım neredeyse yok denecek kadar az....

sercan1969 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön