Kudret Hocam,
Ben sadece kendi düşüncelerimi aktardım.Böyle düşünmemin nedenine gelince;Biz seracılığa 1983 te başladık.O zaman ne böyle damla sulama ne de damlama gübreleri var.Kullanabileceğimiz gübreler amonyum nitrat ve amonyum sülfattı.Hal böyle olunca ekim öncesi ip çekilerek domateslerin ekileceği çukurlar kazılır ve o çukurlara 1 er kürek hayvan gübresi atardık.Üzerine fideler ekilip cansuyu verildikten sonra 2 sulamada(ki salma su dediğimiz sulama) bir nitrat veya şeker gübresi sıra aralarına serpilerek uygulanırdı.İşte o domateslerin(F140) muhteşem tadını aradan geçen 22 yıla rağmen çok iyi hatırlıyorum.Şimdiki gibi ne iz elementler ne damlama gübreleri,bol miktarda hayvan gübresi kullanılırdı.Toprak ilaçlaması zaten yok.Ayrıca nematodla da hiç karşılaşmamıştık.
Topraksız tarıma karşı değilim hatta hayran kaldım diyebilirim, ancak doğal olana tarafım.Kendi bahçemdeki küçük seramda sebzelerimi hiç ilaç ve sunni gübre kullanmadan yetiştiriyorum.Hatta birşey daha söyleyeyim ;yaklaşık 6,5 dönümlük seramızda domates yetiştiriyoruz ve 2 yıldır nerdeyse hiç zirai ilaç kullanmıyoruz.
|