View Single Post
Eski 21-01-2009, 21:26   #490
Kudret Tezel
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 29-07-2007
Şehir: iSTANBUL
Mesajlar: 1,688
Sevgili seazone sorularınızı kısa kısa cevaplıyayım. Bu soruların cevabıforumlarda var fakat hepsini araştırmak uzunca bir zaman alabilir. Yeni başlıyacak arkadaşlarada faydası olur sanıyorum.
Önce topraksız tarım sistemleri nedir onu kavramak lazım aslında sistemler tabu değildir her kes kendi mantığına göre bir şeyler deneye bilir . Ama şu unutulmamalıdırki aklın yolu birdir bütün sistemler ekonomi düşünülerek geliştirilmiştir.
Önce sistemler 2 ye ayrılır.
1 : Su kültürü
2 Katı ortam kültürü
su kültürü
Adındanda anlaşılacağı gibi bitki su içindedir . Kök boğazından sabitlenmiş ve kökleri serbest bir biçimde su içinde dir .
SU kültürüde 2 ye ayrılır Durgun su kültürü akan su kültürü
Durgun su kültürü küçük çaplı denemeler labaratuvar çalışmaları için kullanılır
bitki kabımızın ağzı genişse yani havadaki oksijen difizyonla suya geçebilecek kadar genişse ( Bunu akvarist arkadaşlar iyi bilirler derki akvaryumunuzun yüzeyi nin 144 cm2 sin
den alınan oksijen 2,5 cm bir balığa yeter. ) Bu şu demektir akvaryumunuzun yüzeyi 144 cm2 ise ve 2,5 cm lik bir adat balık besliyorsanız havalandırmaya ihtiyaç yoktur. Eğer besin kabımızın yüzeyi yeteri kadar büyükse havalandırma gerekmez.
ama küçükse veya üstüne bitkiyi sabitlemek için strofor vs koymuş ve havalandırmaya mani olmuş isek günde 5-10 dakika havalandırmak yeter bu durgun su kültürüdür.
Eğer besliyeceğimiz bitki sayısı çok ise ve bitkilerin gelişe bilmesi ve güneş ışıgından istifade edbilmesi için çok sık dikilemiyeceğine göre çok büyük bir kap mesela bir büyük havuz gerekecektir. Bu havuz ekonomik olmaya bilir ekomomik olması için sürekli bir üretimin olması gerekir. ( yuotube deki marul fabrikası gibi ) İşte bunun içinde akan su kültürü NFT denen sistem geliştirilmiş. bir kaç mm kalınlıkta akan besin eriyiğinden köklerim beslenmesi sağlanmış gereğikadar su miktarı ve gereği kadar besinle olay çözülmüş.
Katı ortam kültürü
İkinci besleme şekli ise katı ortam kültürüdür. Burada bitki suya değil katı ortama toprak olmayan katı ortama ekiliyor. ve aralıklarla besin eriyiğiyle sulanarak beslenmesi sağlanıyor.
Bu sistemde 2 ye ayrılır. açık sistem. kapalı sistem.
Açık sistemde Bitki yetrince sulanır fazla sulanıp besin direne olup ziyan edilmez
Suyun bitkiler tarafından kullanılacak ve yüzeyden buharlaşacak miktarı düşünülerek EC biraz yüksek tutulur .
2. sistem ise kapalı sistemdir besin katı ortama verilir ve direne olan kısmı besin tankında toplanır yine verilir devamlı sürküle edilir ama burada EC ve ph kontrolü önem taşır zira besinin azalan kısmı takfiye edilmelidir. Her 2 sistemdede belli aralıklarla katı ortam yıkanır fazla tuzlanmaya mani olunur
İşte işin mantığı budur ve bu mantıkla çeşitli yollar denene bilir .mesela siz 2 tanklı bir sistem kurmuşsunuz . Anlaşılan birinci tanktan sulama yapıp fazlasını 2. alt tanka alıp oradan üst tank a basacaksınız . ama bunu tek tanklada yapmak mümkün. Alt tanktan pompa vasıtası ile basıp fazlasını tekrar aynı tanka döndürmek. Yanlız tavsiyem şudur tankı biraz büyük seçiniz mesela bitkilerinize bir hafta yetecek büyüklükte olsun sizi bıktırmasın.ben bu dertten müzdaribim , tanklarım çok küçük zor oluyor.
Gecen sene Sayın denizakvaryumu arkadaşımız açık sistem denemiş fasılalarla yeteri kadar sulayıp fazla direne olmamasına dikkat etmiş olmalı ( aksi taktirde besin eriyiği ziyan olurdu.) ve güzelde verim almıştı. Bu konudaki düşüncelerini paylaşırsa seviniriz.

Katı ortam sisteminde havalandırma gerekmez . Agregat içindeki danecikler köklerin havalanmasını sağlar ,ama ağregatın dane büyüklüğü önemlidir 0,5 ile 2 mm arası uygundur.


Düzenleyen Kudret Tezel : 21-01-2009 saat 21:28 Neden: yazı hatası
Kudret Tezel Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön