![]() |
|
![]() |
#241 | |
Ağaç Dostu.
Giriş Tarihi: 21-08-2008
|
Alıntı:
Durgun su kültüründe su içine yeterli oksijeni sağladığınızda bitkileriniz akan su kültüründeki kadar hızlı olmasa da büyüyecektir. Akan su kültüründe bitkilerin büyümesi daha hızlı. Ayrıca akan su kültürü sisteminde kullandığınız besin eriği miktarı daha az. Ph ve Ec kontrolü daha kolay. Durgun su kültürünü yurt dışında özellikle balık sisteme entegre ederek başarılı sonuçlar almışlar. En son olarak da solucanları da sisteme koymaya çalışmışlar. http://www.motherearthnews.com/~/med...ther/cycle.jpg Durgun su kültüründe bitkilere verilen besin eriğinin su dibine çökmesiyle ilgili sorunlar oluşmuş. Her yöntemin kendine göre avantaj ve dezavantajları var ama bu konuları Sayın Leventali Beyin çalışmalarını gölgelememek adına tartışmaların taşındığı başlıkta http://www.agaclar.net/forum/topraksiz-tarim/33091.htm devam etsek daha iyi olur düşüncesindeyim. Selamlar... Saygılar... |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#242 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 09-08-2013
|
Herkese iyi akşamlar, Sayın vetman, sorun yok burada da tartışabiliriz. Zira bu konu önemli. Sayın Olcim, Bizi Zeytin Dalı'nın kaldırabileceği konusunda endişelerim var ![]() Sayın Kızıltan, Bence akan su kültürü. Çünkü çok esnek bir yapısı var. Büyümesi konusunda tartışamayacağım. O ayrı bir tartışma. Ama akan su kültüründe iç düzenlemede dilediğiniz gibi değişiklik yapabilirsiniz. Tabi bu konuyu deneyip yapanlar daha farklı fikirler beyan edeceklerdir. Onlar tecrübelerini aktarırsa çok da güzel olur. Ekonomik anlamda, esneklik anlamında, ürün anlamında... |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#243 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 28-04-2013
|
Sn Vetman ve Sn Levent Ali Durgunsu sisteminde sutun mekanik temizligi ve cokuntu halli cok kolay, Todor Bey yapmis zaten, suyu bir bastan alip digerinden geri basiyor, havalandirma hic sorun degil. Buyume hizi konusunda pek net degilim, ayni sera icinde, ayni urunu karsilastirmadan bir sey denebilecegini sanmiyorum. Balik entegre olan sistem yani akuaponik system konusu bence yanlis anlasilmiz, balik havuzundan gelen su biofiltre gecisi sonrasi akansu benzeri sistemler var kesinlikle durgunsu olmaz cunku su temizlenmez ki baliklara geri donsun. Buyuk yabanci marul ureticileri durgunsu kullaniyor, otomasyon kolayligi icin tercihetmis olabilirler, Turkiye` de Hydroser, Todor bildigim kadari deniyor, Antalta`da domates.com site sahibinin ( kendisi orada kabzimal ) bir havuz sistemi var, birara kiralikti. 700 m2 havuz 20.000 civari ( ayda ) marul diyor. Bu uretim haftalik partiler halinde, aylik toplami tutturiyor. Neyse su kahve acilsin konusuruz. Levent Ali Bey adam ne demis " Gonul ne kahve ister ne kahvehane, gonul sohbet ister kahve bahane. " Kis geldi kahve olurmu simdi dersen adini " Ihlamur kahvesi " koyalim. Bu son yazdigim Sn Karagulle icin " Kizim sana soylerim gelinim sen anla " mesajidir. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#244 |
Ağaç Dostu
|
Merhaba Sayın Kızıltan, Durgun su kültüründe çok video seyrettim. Ama hepsinde de marul var. Oysa akan su kültüründe bir çok ürün yetiştirebiliyorsunuz. Örneğin, hafta sonu ben yerini ayarlayabilirsem, domates, biber ve salatalıkları akan su da da deneyeceğim. Birlikte bakarız gelişimlerine ve meyvelerinin sonuçlarına. Yani durgun suda başladığınız zaman ekebileceğiniz ürünler sınırlı. Oysa akan su kültüründe, burada deneyen arkadaşlar da var, çilek, marul, domates, salatalık vs. ekenler de oldu. Yine yabancı videolardaki tesislerde de su kültürleri belirli ürünlerle sınırlı. Ama cocopeat gibi katı ortam kültürü kullanan bir çok ürün çeşidi ekmiş tesisler mevcut. Tabi bu bizim videolarda seyrettiğimiz kadar. Aquponic sistem için de bir kaç cümle: Türkiye'de bir üniversite denemiş. Şu an ismini hatırlayamayacağım. Ama arzu eden olursa arar yine sorarım. Kitap da yazmış deneyen hoca. Su ürünleri mühendisi, alabalık konusunda uzman bir akademisyen arkadaşımla görüştüm. Kendisi doçent. Ben ilk bu sistemi denemek istemiştim. Bu iş için en uygun olan balığın sazan olabileceğini söyledi. Sazanların her şeyi yediği, her ısıda yaşadığı, kendi tabiriyle "komando gibi balık" olduğunu, yem masrafının da olmayacağı ya da çok aza düşeceği konusunu anlattı. Hatırlayamayacağım ama benim sera için balık adeti ve balıkların yaşam alanını hesapladığında kulağa hoş gelmeyen rakamlar çıktı. Çünkü balıkların, bitkinin o istenen besin düzeyini sağlayabilmesi için yapılan hesaplar var. Ben o yüzden vazgeçtim. Hatta benim akvaryumun üzerine küçük bir aquaponic sistem de yaptım. Sadece çiçek yetişti. Soğanlarda büyüme hiç olmadı. Ama vazgeçiren en önemli unsur: Görenlerin, "Ölsem bu soğanı yemem" dediği için. Yani toplum kültürünün de buna hazır olması gerekli. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#245 |
Ağaç Dostu
|
Arkadaşlar, Sayın Malina'dan ricada bulundum. Sohbet başlığı açılır açılmaz buradan duyurup çağrı yapacağım. Eğer kabul ederseniz, başlığın adının Topraksız Köylü Kahvesi olmasını önerdim.. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#246 |
Ağaç Dostu
|
Sn. Levent Ali Hem balik hem bitki olan system aquaponic, bence cok teknik bir konu. Hesaplamalari anlasilmayacak kadar zor degil ama cok cok etkili. Balik sayiniz artar ya da eksilirse bitki sayisinda yarlama gerek. Bitki sayisi neredeyse sabit, aksi halde baliklar zehirleniyor ve oluyor cunku bitki filter gorevini ustleniyor sistemde. Son derece karmasik ve asla hata kabuletmeyen bir system. Kanimca yapilabilmesi icin buyuk bir balik ciftligi gerek. Balik ciftlikleri sudaki oksijen seviyesi dusup baliklar olmasin diye surekli olarak kuyu veya dere suyu ekliyorlare, fazla su tasarak havuzlardan cikip gidiyor. Bu tasan su cok fazla, bir kismini boruyla alip bitkiye verirseniz yetistirme olur, oradan cikan su dogaya birakilir. Bu dudrumda da tehlike var, baliklara antibiyotik verince oluyor bitkiler. Dolayisiyla denemesi bile riskli. Durgunsu icin lutfen hydroser.com u okuyun bos bir zamanda. Sn. Todor da bu sistemi kullaniyor. Basliginda resimleri ve bazi anlatimlari var. Durgunsu sitemde marul disinda domates, salatalik, biber yapilabiliyor, yapilamayan urun olarak aklima gelen cicek. Cunku sistemde bitkinin asagiya dogru uzanma sansi yok, duz bir sini uzerinde, ancak yukari dogru buyuyebiliyor. Neyse sonar bir dener konusuruz, ben Sn Todor`a bir mesaj atip karsilatigi sorunlari falan sorayim, vakti olursa yanitlar. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#247 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 30-03-2009
|
topraksız köylü
Alıntı:
Topraksız , köylü kahvesi Tonlama yapamadığımız için virgülle anlatmaya çalıştım . oku adam ol daki gibi anlam kayması olmasını önlemek için başlığı TOPRAKSIZ TARIMIN köylü kahvesi Nasıl olur? Veya ; Topraksız tarımcıların buluşma yeri , Topraksız tarımcıların köy kahvesi , Gibi . |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#248 |
Ağaç Dostu
|
İsmail Bey, forumda bir çok arkadaş Topraksız Köylü. Aynı benim gibi ![]() Bir kaç anlam birden çıkıyor. Önerilere açığım. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#249 |
Ağaç Dostu
|
Merhaba " Koylu milletin efendisidir ", oyleyse icinde " koylu " olacak. Kahve hatali, asli " Kiraathane " yani okuma yapilan yer. Bence "Koylunun Kiraathanesi " ve ya " Koy Kiraathanesi " Buyuk olan Sn. Karagulle, karar versin. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#250 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 26-10-2011
|
Bence Topraksız Tarım Sohbeti olsun |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#251 |
Ağaç Dostu
|
Topraksız Köylü tanımı bence biraz düşünülsün. Zira köylülerin çoğu topraksızdır. Eker ama ya tapusu yok, ya icara, ya hazine... Mecazi anlamda çok cümle çıkıyor. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#252 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 12-01-2012
|
Sayın leventali bey, Burada uzun zamandır paylaşım yapmanıza rağmen ben sizin seranızı (utanarak söylüyorum) yeni farkettim. Yaptığınız çalışmalar gerçekten çok güzel. Adana toplantısında tanışıp uzun uzadıya konuşuruz. Bu arad dayanamayip birkaç şey sormak istiyorum. Benim topraksız tarım sevdam evin balkonunda başlayıp, okulumuzun bahçesinde 40 m2 sera ile devam ediyor. Serada durgun su ve akan su kültürünü kullandım. Sisteminizde gördüğüm kadar su giriş ve çıkış yerleri açık. Buralardaki yosunlanmayı nasıl engellediniz? |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#253 |
Ağaç Dostu
|
Sn Omencek Siz benden kucuksunuz belli fotograflardan , ama ELLERINIZDEN OPERIM. Atamiz bu milletin gelecegini, Cumhuriyetini, bos yere genclere, ve o gencleri ogretmenlere emanet etmemis. Ogretmenlerle dolu bir ailenin cocugu olarak her yastaki ogretmenin eli opulur diyerek buyudum. Sizin cabaniz, basariniz hakli cikardi. Sagolum, sagolun. Saygilarimla Engin KIZILTAN |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#254 |
Ağaç Dostu
|
Levent Ali Bey Korun istedigi bir goz, Allah Verdi iki goz. Sayin ogretmenim Omencek gondermisler mesaji hemen basliklarini actim. Birkac gundur yaziyorum bu isler durgunsu sistemde daha kolay cok avantajlar var diyorum. Sn OOmencek ispatlamislar. Baslik : Durgun suda marul ve brokoli denemeleri Mesaj : 10 EC ve PH degismiyor! Demekki kisa sure birakip gitmek mumkun, daim ba- sinda durmaya gerek yok. Mesaj 12 : Buharlasma ile su kaybi ve bitki kullanimi orantili olmus sadece besin eklen- mis, EC ve PH hesabi ve ayari gerekmemeis. ( Sicaklik dusuk veya fazla olsaydi farkli olabilirdi ) Baslik : Saricam sofullu lisesi topraksiz tarim serasi Urunlere dikkat lutfen. Sadece cilek akansu sistemde. Kim demis domates, biber, salatalik, brokoli durgunsuda olmaz diye. Duzenek ayarlanirsa oluyor. Birseye daha dikkat, hava pompasi disinda elektrik masrafi yok ! Istedigi mali alip kaplarini degistirmis, istedigi yere koymus, sorun yok ! Buyume hizi konusunda bilgi yok ama 35 gunden fazla degil. Bunu Delimus ve Todor bilirler.Sormak lazim. Birim alanda uretilen bitki icin sanirim daha avantajli. 700 m2 havuz ayda 21.000 adet marul, Antalya`da, soyleyenin yalancisiyim. Kahveye gelinde yazisalim. Bu arada Sn. Todor`dan sordum cevap gelsin oletirim. Saglicakla kalin. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#255 |
Ağaç Dostu
|
Sayin Todor cevaplamislar sagolsunlar, hep olumlu hem olumsuz acikca yazmislar bence cok faydali. Sorunun en büyüğü elektrik sarfiyatı. Havuz sayısı ve besin formülasyonları arttıkça, çalışması gereken motor sayısı da artıyor. Tabi tek tip formül ve ortak bir motor ile sistemi işletebilirsiniz fakat o zaman da işin bir espirisi kalmıyor. Buna bağlı olarak böyle bir sistemi işletebilmek için, ya bitki besleme bilginiz oratalamanın üzerinde olacak veya ilk zamanlar profesyonel bir yardım alacaksınız. Şöyle bir örnek vereyim; ilk iceberg marul denemelerimde binlercesi çöp oldu çünkü hasat edemiyorduk. Yemeye doyamadığımız lezzete sahip icebergleri bir türlü strafordan çıkartamıyorduk, dokunduğumuz an camdan yapılmışçasına tuz buz oluyorlardı. Formül ile biraz oynayınca bu sefer oldukça sağlam fakat ağızda çiğnedikçe kayış gibi büyüyen göbeklerimiz oldu. Tam bunu da hallettik derken bu sefer formları o kadar bozuldu ki, lale ile marul melezi enteresan mutantlarımız oldu. Sonuçta bir başarı kaydedebildik ama çöpe giden 15.000 iceberg bedeline elde ettiğimiz bir sonuçtu bu ve bizim gibi küçük işletmeler için önemli bir bedel bu. Bu arada, piyasadaki bitki besleme firmalarında çalışan ziraat mühendislerinde de hiç bir fayda göremediğimizi belirtmek isterim. Her biri kendi firmasının ürünleri ile yardımcı olmaya çalıştı fakat bu çabalar daha çok "bakalım ne olacak" tarzındaydı. Birisi bile diyemedi sorunun hangi elementden veya elementlerden kaynaklandığını. Havuz sisteminde marul yetiştirirken ikinci bir sorun pahallı tohum kullanmak zorunda oluşunuz. Eğer ucuz tohum kullanırsanız aynı gün çimlenmedikleri gibi, gelişimde de çok farklılık gösteriyorlar. Oysa ticari bir yetiştiricilikte önemli olan ürünü tek tip olarak sürekli olarak sunabilmeniz. Bugün 10 kasa yapayım yarın 50 kasa, sonra bir hafta yatayım olmaz. Müşterinize düzenli ve aynı kalitede malı sunabilmelisiniz. Bunun birinci koşulu kaliteli tohumdan geçer. Piyasada 50.000 adeti 10 TL'ye de 5.000 adedi 300 TL'ye de tohum var. Hibrit tohumlar aynı gün çimlenir, aynı gün satışa gelir ve her biri uniform olur. Boru sistemde aralara girip olmuşları toplama şansınız vardır ama havuzda bu sıkıntıdır. Bunlar yanında avantajları da vardır elbet. Gece gündüz ısı farkı, su kütlesinin fazla olması sebebiyle daha düşüktür. Hatta suyunuzu gündüz güneşten ısıtıp, gece bu ısıdan istifade edebilirsiniz. İlaçlama programının kolay uygulanabilmesi yine bir başka kolaylıktır. Bana sorarsanız pazar hedefinizdeki seçimler doğrultusunda bir sistem dizayn etmelisiniz. Havuzda lollo rosso gibi çeşitler mantıklı olabilir fakat kıvırcık, göbek gibi standartları olan ürünlerde 30-50 cm bitki aralıkları olacağından havuzlar çok fazla randımanlı çalışmayacaktır. Bu durumlarda havuz/katlı boru sistemleri dizayn edilmelidir. Elektrik kesintileri, ani Ec ve pH deiğişimleri NFT sistemlerde sorundur fakat borularınızın çapını büyük tutar ve içinde yarıya kadar su bulundurursanız bunları aşabilirsiniz. Olumlu ve olumsuz yonler yazilmis. Elektrik sarfiyati havuzdaki suyu bir bastan cekip obur bastan veren pompa. Eh bu kadar kusur kadi kizinda da olur, bakalim bu konuda solar enerji cozumu kaca patlarmis, arastirir soylerim. Todor Sera`da 5 havuz var diye biliyorum, yaklasik 600 m2 olmasi lazim. Parti uretimleri 20.000 civarinda olmali. Iki ayri sistemi kullanmal konusu enteresan, hydroser bunu 3lu yapiyor. Fida asamasi akansu, 10ncu gunden sonar havuz. 3 lu sistemse fide asamasi flood system, sonraki havuz, son 10 gun aeroponik. Sanirim 2li system yeter. Borularda fide+10 dun, sonraki 25 gun havuz. Siz de arastirin tartisalim ki dogru yolu bulalim. Iyi geceler Engin KIZILTAN |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#256 |
Ağaç Dostu
|
19-11-2013 Resimler-1
32. GÜN Boston Marullarımız çıldırdı. Artık her iki yanlardaki marulların bile üstünü kapattı. Aslında bunlar vazifelerini harfiyen yaptı. Onları ödüllendirip, yarın güzel bir salata yapacağım. ![]() ![]() Söylemiştim. Son deliklerde bir keramet olduğunu. Bu boston marulu hiç büyümüyordu arkalarda. Yerini değiştirdim, bir kaç günde geldiği durum. Bir açıklaması vardır elbet. ![]() Biberlerimiz hiç kimseyi takmıyor. Kafalarına göre büyüyorlar. ![]() Meyve vermeyen hemen hiç domates fidemiz kalmadı. Hepsi de verdi. Tepelerde yine çiçekler açtı. ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#257 |
Ağaçsever
|
Sayın Engin bey, Yanlış bir anlaşılma oldu sanırsam. Düşünceleriniz ve övgüleriniz için ne kadar teşekkür etsem azdır. Ama övgü kısmının öğretmenlikle olanlarını eşim adına kabul ederim. Bana sadece topraksız tarım ve katiplik kısmı düşerken, öğretmenlik kısmını o yapıyor. Ekip çalışması. Biz yola Geleçek Tarımda sıloganı ile çıktık.ilk yıl serayı öğrenciler ile birlikte yaparken ikinci yıl sadece öğrencilere bıraktık. ikinci yıl verim oranımız hayli düştü ama amacımız verim değil öğretmek ve uygulamak olduğu için önemi yoktu. Durgun su sisteminden bahsetmek gerekirse bunu bitkilere göre anlatmak isterim. Marul için akan su ve durgun su arasında bir fark göremedim. Sebebi az miktarda yapılmış olduğu için olabilir. Salatalık durgun suyu çok sevmesine rağmen sanki saksılar delikmiş gibi îçinde su bırakmıyordu. Gelişim süreci çok hızlı oldu. Çok iyi ürün verdi. Biberler durgun su sisteminden hoşlanmadı. Domates başlarda hızlı gelişim gösterip iki hafta durağan bir sürece girdikten sonra önü alınamaz bir büyüme içine girdi. Çilek akan su sistemine çok büyük direnç gösterdi. hatta bazılarında kök ölümleri gerçekleşti. Umarım bilgiler bir miktar aydınlatıcı olmuştur. Geçen süreç içersinde destekten çok köstek gördüğümüz için bu yıl serayı açmamıştık. Ama yaşanan süreç en sonunda ilgi çekmiş olacakki Kaymakam Bey'den destek almayı başardık gibi. Elimize yüzümüze bulaştırmazsak bu yıl sereda akan su, durgun su, süsleme ve katı ortam (yataklarda dikey-yatay) sistemlerinin hepsini kurmak istiyoruz. Başarabilirsek adım adım paylaşmaya çalışacağım. Saygılar, iyi akşamlar. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#258 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 18-11-2013
|
durgun suda tarım
herkese iyi günler arkadaşlar ben durgun suda marul yetiştirmek istiyorum.bana yardımcı olabilirmisiniz.nasıl yapmam hakkındaşimdiden teşekkürler |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#259 |
Ağaç Dostu
|
19-11-2013 Resimler-2
Biberlerin ve domateslerin ekili olduğu, içi perlit dolu kasa. ![]() Bu meyvede bizim amatör işi yaptığımız elektronik saksıda ekili olan domates fidelerimiz. Aslında tam bir isim veremiyorum. Perlit içerisine ekili, Damlama suyla 45 dakikada 15 dakika sulanıyor, altta durgun su... Akan su mu, katı ortam mı, durgun su mu kararı siz verin ![]() ![]() ![]() Bunlar da yine kasa içerisine perlit döküp ektiğimiz salatalık ve biber fideleri. Bunları bir sabah bir akşam elle suluyorum. 50 lik enjektörle 200 ml su veriyorum. Toplamda 500 ml ı buluyor hepsi. ![]() Salatalıklarımız çiçek açtı. Garibanlara bir yer ayarlamadım hala. ![]() Sayın Kızıltan, Sayın Todor'un başarılı çalışmalarını ki onun çalışmaları tamamen profesyonel ve ticari, zevkle, kaç kez okudum. Dönüp dönüp okudukça da her seferinde farklı bilgiler bulabiliyor insan. Çalışmaları klasikler gibi. Her okuduğunuzda farklı bir şeyi görüyorsunuz. Ama ısrarla şunun altını çizmek istiyorum. Demin söylediğim gibi, profesyonel ve ticari. İşte tartışmayı bu boyutta mı amatör boyutta mı yapacağımız noktada iş değişiyor. Ben olaya tamamen amatör ihtiyacı, gereksinimleri, maliyeti, araç, gereç tarafından bakarak akan su kültürü diyorum. Örneğin benim sera 20 m2. Yarısını durgun su havuzu yaptığımı düşünseniz 5 m x 1,5 m anca yapabilirsiniz. Bu havuz inşası demek, ona göre pompa demek, bunun alacağı su miktarını bilmiyorum yüksekliği ne olacak çünkü. Uzun lafın kısası amatör işler için akan su kültürünün uygun olduğu kanısındayım. Benim yaptığım hataları bu havuzda yapsaydım kim bilir neler olurdu. Örneğin bir yanlış ayarlamada, suyun yarısını başka bir depoya aktarıp, sonradan her EC eksildiğinde bu sudan tamamlama şansım oldu. Çünkü sistemde toplam (borular dahil) 300 litre su var. 22 wattlık bir pompa her türlü yetiyor. 100-130 tl (50-60 A) arasında alacağınız bir otomobil aküsü + 50 tl ye alacağınız bir convertörle (12 -220) bu cihazı atıyorum 1 ay çalıştırırsınız. Aracınız varsa şarj cihazı almanıza da gerek yok. Solar (güneş paneli) düşünüldüğünde ki çok maliyetli bir solar panele de ihtiyacınız olmaz. Yani benim serayı tamamen kaldıracak bir sistem olur. Zaten beş on gün elektriksiz kalıyorsanız da mutlaka doğal bir afet olmuştur. Tartışmayı yaparken, ticari ve amatör farkını ortaya koymamız gerekiyor. Yoksa buradaki artı ve eksiler yer değiştirebiliyor. Sayın omencek, İnşallah. Bende istiyorum Adana'daki arkadaşlarla tanışmayı. Bugün size de mesaj geldi mi? Gelmediyse cep numaranız Hazan-Z'de yok demektir. Olanları bana gönderdi çünkü. Mersin Gurubu toplantısında ben de bir şeyler paylaşmak istemiştim. Ankara'dan aldığım domates ve marul tohumları vardı. Aceleden yanıma almayı unutmuşum. Çok utandım orada. Adana grubuna ve Mersin'den iştirak edecek arkadaşlara buradan marul getireceğim. Yanlış anlaşılmasın hep birlikte yemeye ![]() Kahve başlığı konusunda Sayın Malina'dan olumlu ya da olumsuz cevap bekliyorum arkadaşlar. Sayın Malina döner dönmez sizlere dönüş yapacağım. Ben 110'luk pvc borudan yapmıştım sistemi. Ama sanki şu yağmurlama kanallarının bağlantıları var. Sayın Ankafar'da sanırım bunlardan kullanmış. Dikdörtgen. Bunun daha şık ve kullanışlı olacağını düşünüyorum. 1 tane de olsa ekleyecektim ama bulmak kısmet olmadı. Sistemi çalıştırınca da eklemek istemedim. 22 TL fiyat vermişlerdi sanırım 3 ya da 6 metre tam emin değilim. Ama pvc boruya göre olumsuz yanı da var. İstediğiniz ek parçalar bunda mevcut değil. Yani redüktör gibi. Siz farklı bir sistem yapmak zorundasınız. İnşallah hasattan sonra onlardan da ekleyeceğim yeni sisteme. 2-3 gün EC tüketmeyip sadece su tüketmeleri ve sonra olağan üstü bir şekilde EC tüketmeleri normal bir durum mu acaba. Bugün yine 1 litre EC tüketmişler. Dozaj pompalarını araştırdım. Amatör sisteme yetecek bir pompa çin sitelerinde 20 dolar civarında. Türkiye'de bulabilir miyim bilmiyorum. Tarattığımda çıkan pompalar genelde sanayi tipi bulaşık makinelerinde kullanılan dozaj pompaları. Bunların fiyatları da oldukça pahalı. (bir amatöre göre) 180 dolar gibi fiyat veriyorlar. Bundan dolayı otomatik dozajlama sistemini yapamadım. Çinden gelecek ürünü de görmeden, getirtmek istemiyorum. Resimler aldatıcı olabiliyor. Kalitesiz demiyorum yanlış anlaşılmasın. Bu konuda bilgisi olan varsa paylaşırsa sevinirim. Bugünlük bu kadar. Saygı ve sevgilerimle... |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#260 |
Ağaç Dostu
|
Sayın Alihan42, aramıza hoş geldiniz. Amatör olarak mı ticari olarak mı düşünüyorsun durgun su kültürünü? Sayın Todor'un ve birkaç arkadaşın çalışmaları mevcut. Başlıkları ararsan göreceksin. Çok değerli bilgiler bulacaksın. Sayın omencek, dualarımız sizinle. Seranıza benim de katkım olabilirse sevinirim. Öğrencilere öğretim dışında eğitim alanı sağlamışsınız ya yürekten kutluyorum sizi. Nasıl yardımcı olabilirim, olabiliriz bilmiyorum ama siz bir eksik listesi hazırlasanız, ucundan tutacak bende dahil, çok arkadaşımız var burada. Saygı ve sevgilerle... |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#261 |
Ağaçsever
|
paPazar günkü toplantıyı iple çekiyorum. Toplantıda bol bol konuşup paylaşacağımız çok şey olduğunu düşünüyorum. Sizin gibi saygıdeğer insanlardan öğreneceğim çok şey var. Özelliklede akan su kültüründe. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#262 |
Ağaç Dostu
|
Sayin Omencek Yeni calismalardan da haberimiz olsa, benim seram yok, yerim uygyn degil ama yaza bir seyler yapmak istiyorum balkonda. Sizin hem basarilariniz hem basarisizliklriniz bizi aydinlatiyor. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#263 |
Ağaç Dostu
|
Gramajlarıyla marullarımız.
33. GÜN B-1 borusundaki en küçük marulumuz. Bu marul aynı zamanda tüm sistemin en küçüğü. Ne yaptıysak büyümemekte ısrar etti. 100 Gram. ![]() Bu marulumuz da Boston marullarımızın en küçüğü. Bunu da A-14 e alınca, yani suyun döküldüğü tarafa, bu da hızla büyümeye başladı. En küçük Boston marulumuz. 430 Gram. ![]() Ortalama kıvırcık marullarımız. Hemen çoğu bu ebatta. 410 Gram. Büyük olan marullarımızın ortalama boyu. ![]() ![]() Yüzde 30 kadar bu boyda marullarımızda var. 190 Gram ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#264 |
Ağaç Dostu
|
Gramajlarıyla marullarımız. 2
![]() ![]() Farklı boyda marulumuz. Farklı boruda. 350 Gram ![]() Farklı borudaki Boston marullarımız. 420 Gram. ![]() ![]() Bu gramajlarda köklerin de dahil olduğu unutulmamalı. Marullar çok bir birine girdiği için, komşu haklarını bugün ve yarın dağıtıp, yerlerini açacağım. Bazı marullar sanırım sapa kalkıyor. Resmi iyi çıkmamış eklemiyorum. Bugün jütü indirdim. İçerisi 22 C . Güneş o kadar da yakıcı değil. Kapı pencere sürekli açık zaten. Biraz fazla ışık alsınlar bakalım. Akşama görüşürüz... Saygı ve sevgiler... |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#265 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 19-10-2013
|
Sayın abiciğim maşallah diyelim nazar değmesin ![]() Çok akıcı bir konu, bir kaç gün giremeyince insan bir şeyler kaçırıyor, anlatımınızda bir o kadar güzel... Seminer düzenleyeceğinizden bahsetmişsiniz bunu organize etmek gerçektente sıkıntılı bi süreç olacaktır umarım biz yanılırız ve sıkıntı çekmeden istediğiniz semineri düzenlersiniz bu çok güzel bir girişim hatta geç kalınmış bir girişim diyebiliriz allah kolaylık versin sayın abiciğim... Önerileriniz için ayrıca teşekkür ederim çalışmalarınızda başarılar dilerim... Düzenleyen kar çiçeğim : 20-11-2013 saat 21:07 Neden: eksik yazım |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#266 |
Ağaç Dostu
|
Herkese iyi akşamlar, Bugün konu, komşu marulların tadına baktık. Göz hakkı her komşuya gönderdik. Kadınların günü vardı oraya da gönderdik. Ev sahibine gönderdiğimiz marulu, "Ben bunu yemeye kıyamam!" deyip, kavanozun içine koyup, televizyonun üzerine koymuş. Ben mahallede bu kadar popüler olamadım ama marullarım baş köşeyi süslemiş ![]() Arkadaşlar tadı mükemmel. Ben bu kadar lezzetli marul yediğimi hatırlamıyorum. Elbette benim görüşüm yanlı olabilir. Ama komşular da bayılmışlar. Çok lezzetli olduğunu söylüyorlar. Sanki bol sulu bir şey yiyorsunuz. Yaprağı mis gibi kokuyor. Sonradan gurmeler gibi anlatıyorum ama öyle. Limonsuz yedik tuz atmadan. Harika. Limon sıktık, biraz da tuz attık. Mükemmel + harika. Sayın Kızıltan'ın önerisini, yani yanında ayran, yerine getiremedik. Yarın da Boston marulunun birini yiyerek mukayese edeceğim. Bunun daha lezzetli olduğu söyleniyor. Arkadaşlar kusura bakmayın. Bu yazıyı istemeden yazıyorum ama tadını merak edip soran arkadaşlar olmuştu. Keşke bu duruma gelene kadar emeği geçen tüm arkadaşlar burada olsaydı da hep birlikte yeseydik. Bir arkadaşın yazdığı gibi, bol eşkili, nitratlı nitratlı ![]() Dünden beri tanka besin eriyiği eklemiyorum. EC düşse de, eksilen suyu tamamlıyorum. Yeter artık beslendikleri. Cumartesiye kadar ne büyüdüler kar. Yoksa o şekilde hasat olacaklar. Cömert bir insanımdır. Gönlüm boldur. Ama ne yalan söyleyim arkadaşlar, vallahi bugün onları yerinden alırken içim cız etti. Bir elim gitti, bir elim geri çekti. Ama konu komşudan hayır duası alınca da, ön dişlerden birinin düşmesi gibi boş kalan deliklere artık aldırmıyorum ![]() Şaka bir yana, sanırım marulun cinsinden, gerçekten çok lezzetliydi. En büyük Boston marulunu, bize her istediğimizde organize sanayiden bir çuval perlit kapıp getiren, çok değerli bir genç arkadaşımız, Orhan Karağlan'a ayırdım. O, buradaki yazıları okumaz, haberi bile yok ama bu linki ona da yollarım artık. Buradan teşekkürü hak etti. Marullardan haftaya Ankara'ya da götüreceğim yanımda. Dayanıklılığını ölçmek için bir tanesinin köklerini keseceğim, diğerlerini kesmeden götüreceğim. Öyle test için bir kenara koyup beklemeye kıyamam. O yüzden bu testin sonucunu Ankara'da yazabilirim. Bu günlük bu kadar. Saygı ve Sevgilerle... |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#267 |
/
Giriş Tarihi: 29-03-2007
|
Sayın Leventali Topraksız tarımda siz bitkiye istediğini istediği şekilde verdikten sonra neden bitki size sizin istediğinizi vermesin. Saygılarımla. Topraklı tarımda yapılan yanlış gübrelemeler de aslında bitkinin aklının ne kadar karıştığının ve pisikolojisinin ne kadar bozulduğunun hiç farkında değiliz. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#268 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 03-11-2013
|
Çalışmalarınıza hayranlıkla baktım.. emek emeğe başlayıp verimini almak güzel bir duygu olsa gerek.. ürünlerinizde göz alıcı pek leziz görünüyorlar canım çiğ köfte marul istedi birden ![]() Maşallah nazar değmesin İnşallah... |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#269 |
Ağaç Dostu
|
Nazar degmesin, ellerinize saglik. Sanirim oturup hem mali hem teknik degerlendirme yapma vakti geldi. Hesap yaparken sabit olanlar yai surekli kullailacaklari ayirirsaniz lutfen, yapmak isteyecekler ornegin 10 misli icin kenndi fizibilitelerini yapabilirler. Uretim asamasi hesaplari da maliyet hesabi yapma olanagi saglayacak. Size yardimci olacak bir konu da, en yakin haldeki mal fiyatlari ( alis / satis ) ve perakendeciye yani manava, pazarciya verseniz alis fiyatlari. Umarim gelecek deneme daha az sorunsuz olur, daha razi olursunuz sonunda. Allah istediklerinize saglik ve selametle ailecek ulasmanizi saglasin Saygilarimla Engin KIZILTAN |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#270 |
Ağaç Dostu
|
Sayın merdefe, doğru söze başka ne eklenebilir ki? Sayın habiş, iyi dilekleriniz için teşekkür ederim. Sayın kiziltan, öncelikle iyi niyetleriniz için teşekkür ederim. Detaylı bir şekilde maliyet tablosunu hazırlıyorum. Bu biraz zaman alacak, zira elimde çok iş birikti. Ama yayınlayacağım. Rapor bölümünü biraz uzun tutacağım. Onun için de olacak. Hatta bir de pdf hazırlayayım diyorum. Sayın kar çiçeğim, iyi dileklerin için teşekkür ederim. Şu an seçim atmosferine girdik biliyorsun. İşlerimin yoğunluğu kalksın, en kolay, en çabuk seminer bu dönemde yapılır. Kimi çağırsan koşa koşa gelir. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
|
|