View Single Post
Eski 19-11-2013, 22:33   #259
leventali
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 09-08-2013
Şehir: Mersin
Mesajlar: 617
19-11-2013 Resimler-2

Biberlerin ve domateslerin ekili olduğu, içi perlit dolu kasa.

Name:  19-11-2013_06.jpg
Views: 1825
Size:  55.8 KB

Bu meyvede bizim amatör işi yaptığımız elektronik saksıda ekili olan domates fidelerimiz. Aslında tam bir isim veremiyorum. Perlit içerisine ekili, Damlama suyla 45 dakikada 15 dakika sulanıyor, altta durgun su... Akan su mu, katı ortam mı, durgun su mu kararı siz verin

Name:  19-11-2013_07.jpg
Views: 1708
Size:  45.5 KB

Name:  19-11-2013_08.jpg
Views: 2023
Size:  52.0 KB

Bunlar da yine kasa içerisine perlit döküp ektiğimiz salatalık ve biber fideleri. Bunları bir sabah bir akşam elle suluyorum. 50 lik enjektörle 200 ml su veriyorum. Toplamda 500 ml ı buluyor hepsi.

Name:  19-11-2013_09.jpg
Views: 1540
Size:  73.3 KB

Salatalıklarımız çiçek açtı. Garibanlara bir yer ayarlamadım hala.

Name:  19-11-2013_10.jpg
Views: 1478
Size:  53.8 KB


Sayın Kızıltan, Sayın Todor'un başarılı çalışmalarını ki onun çalışmaları tamamen profesyonel ve ticari, zevkle, kaç kez okudum. Dönüp dönüp okudukça da her seferinde farklı bilgiler bulabiliyor insan. Çalışmaları klasikler gibi. Her okuduğunuzda farklı bir şeyi görüyorsunuz.

Ama ısrarla şunun altını çizmek istiyorum. Demin söylediğim gibi, profesyonel ve ticari. İşte tartışmayı bu boyutta mı amatör boyutta mı yapacağımız noktada iş değişiyor. Ben olaya tamamen amatör ihtiyacı, gereksinimleri, maliyeti, araç, gereç tarafından bakarak akan su kültürü diyorum.

Örneğin benim sera 20 m2. Yarısını durgun su havuzu yaptığımı düşünseniz 5 m x 1,5 m anca yapabilirsiniz. Bu havuz inşası demek, ona göre pompa demek, bunun alacağı su miktarını bilmiyorum yüksekliği ne olacak çünkü. Uzun lafın kısası amatör işler için akan su kültürünün uygun olduğu kanısındayım. Benim yaptığım hataları bu havuzda yapsaydım kim bilir neler olurdu. Örneğin bir yanlış ayarlamada, suyun yarısını başka bir depoya aktarıp, sonradan her EC eksildiğinde bu sudan tamamlama şansım oldu. Çünkü sistemde toplam (borular dahil) 300 litre su var. 22 wattlık bir pompa her türlü yetiyor.

100-130 tl (50-60 A) arasında alacağınız bir otomobil aküsü + 50 tl ye alacağınız bir convertörle (12 -220) bu cihazı atıyorum 1 ay çalıştırırsınız.

Aracınız varsa şarj cihazı almanıza da gerek yok. Solar (güneş paneli) düşünüldüğünde ki çok maliyetli bir solar panele de ihtiyacınız olmaz. Yani benim serayı tamamen kaldıracak bir sistem olur. Zaten beş on gün elektriksiz kalıyorsanız da mutlaka doğal bir afet olmuştur.

Tartışmayı yaparken, ticari ve amatör farkını ortaya koymamız gerekiyor. Yoksa buradaki artı ve eksiler yer değiştirebiliyor.

Sayın omencek,

İnşallah. Bende istiyorum Adana'daki arkadaşlarla tanışmayı. Bugün size de mesaj geldi mi? Gelmediyse cep numaranız Hazan-Z'de yok demektir. Olanları bana gönderdi çünkü.

Mersin Gurubu toplantısında ben de bir şeyler paylaşmak istemiştim. Ankara'dan aldığım domates ve marul tohumları vardı. Aceleden yanıma almayı unutmuşum. Çok utandım orada. Adana grubuna ve Mersin'den iştirak edecek arkadaşlara buradan marul getireceğim. Yanlış anlaşılmasın hep birlikte yemeye

Kahve başlığı konusunda Sayın Malina'dan olumlu ya da olumsuz cevap bekliyorum arkadaşlar. Sayın Malina döner dönmez sizlere dönüş yapacağım.

Ben 110'luk pvc borudan yapmıştım sistemi. Ama sanki şu yağmurlama kanallarının bağlantıları var. Sayın Ankafar'da sanırım bunlardan kullanmış. Dikdörtgen. Bunun daha şık ve kullanışlı olacağını düşünüyorum. 1 tane de olsa ekleyecektim ama bulmak kısmet olmadı. Sistemi çalıştırınca da eklemek istemedim. 22 TL fiyat vermişlerdi sanırım 3 ya da 6 metre tam emin değilim.

Ama pvc boruya göre olumsuz yanı da var. İstediğiniz ek parçalar bunda mevcut değil. Yani redüktör gibi. Siz farklı bir sistem yapmak zorundasınız. İnşallah hasattan sonra onlardan da ekleyeceğim yeni sisteme.

2-3 gün EC tüketmeyip sadece su tüketmeleri ve sonra olağan üstü bir şekilde EC tüketmeleri normal bir durum mu acaba. Bugün yine 1 litre EC tüketmişler.

Dozaj pompalarını araştırdım. Amatör sisteme yetecek bir pompa çin sitelerinde 20 dolar civarında. Türkiye'de bulabilir miyim bilmiyorum. Tarattığımda çıkan pompalar genelde sanayi tipi bulaşık makinelerinde kullanılan dozaj pompaları. Bunların fiyatları da oldukça pahalı. (bir amatöre göre) 180 dolar gibi fiyat veriyorlar. Bundan dolayı otomatik dozajlama sistemini yapamadım. Çinden gelecek ürünü de görmeden, getirtmek istemiyorum. Resimler aldatıcı olabiliyor. Kalitesiz demiyorum yanlış anlaşılmasın.

Bu konuda bilgisi olan varsa paylaşırsa sevinirim.

Bugünlük bu kadar.
Saygı ve sevgilerimle...

leventali Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön