View Single Post
Eski 19-11-2013, 17:55   #244
leventali
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 09-08-2013
Merhaba Sayın Kızıltan,

Durgun su kültüründe çok video seyrettim. Ama hepsinde de marul var. Oysa akan su kültüründe bir çok ürün yetiştirebiliyorsunuz. Örneğin, hafta sonu ben yerini ayarlayabilirsem, domates, biber ve salatalıkları akan su da da deneyeceğim.

Birlikte bakarız gelişimlerine ve meyvelerinin sonuçlarına.

Yani durgun suda başladığınız zaman ekebileceğiniz ürünler sınırlı. Oysa akan su kültüründe, burada deneyen arkadaşlar da var, çilek, marul, domates, salatalık vs. ekenler de oldu.

Yine yabancı videolardaki tesislerde de su kültürleri belirli ürünlerle sınırlı. Ama cocopeat gibi katı ortam kültürü kullanan bir çok ürün çeşidi ekmiş tesisler mevcut. Tabi bu bizim videolarda seyrettiğimiz kadar.

Aquponic sistem için de bir kaç cümle:

Türkiye'de bir üniversite denemiş. Şu an ismini hatırlayamayacağım. Ama arzu eden olursa arar yine sorarım. Kitap da yazmış deneyen hoca.

Su ürünleri mühendisi, alabalık konusunda uzman bir akademisyen arkadaşımla görüştüm. Kendisi doçent. Ben ilk bu sistemi denemek istemiştim. Bu iş için en uygun olan balığın sazan olabileceğini söyledi. Sazanların her şeyi yediği, her ısıda yaşadığı, kendi tabiriyle "komando gibi balık" olduğunu, yem masrafının da olmayacağı ya da çok aza düşeceği konusunu anlattı. Hatırlayamayacağım ama benim sera için balık adeti ve balıkların yaşam alanını hesapladığında kulağa hoş gelmeyen rakamlar çıktı. Çünkü balıkların, bitkinin o istenen besin düzeyini sağlayabilmesi için yapılan hesaplar var. Ben o yüzden vazgeçtim.

Hatta benim akvaryumun üzerine küçük bir aquaponic sistem de yaptım. Sadece çiçek yetişti. Soğanlarda büyüme hiç olmadı.

Ama vazgeçiren en önemli unsur: Görenlerin, "Ölsem bu soğanı yemem" dediği için. Yani toplum kültürünün de buna hazır olması gerekli.

leventali Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön