agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Üretim, Bakım, Düzenleme, Temel Malzemeler > Topraksız Tarım
(https)




Beğeni Düzeni266Beğeniler

Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 10-06-2011, 20:55   #61
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 24-03-2009
Şehir: Kdz Ereğli-ankara
Mesajlar: 524
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Kudret Tezel Mesajı Göster
Merhaba arkadaşlar. Bakalım sera bekçisinin çalışmasını beğenekmisiniz. ben memnunum bana iş bırakmadı bu gün çektiğim resim.
Bu resimdekiler 10 haziran tarihli

soilless Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 10-06-2011, 21:16   #62
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 24-03-2009
Şehir: Kdz Ereğli-ankara
Mesajlar: 524
Sn Sarıcanın arkadaki karoları dikkate alan ölçümüne göre 6-10 haziran arası gelişme farkı yaklaşık 30 cm. Gerçekten stabil EC ve su seviyesinin bitkiyi coşturduğu net gözüküyor. günlük yaklaşık 7 cm'lik bir gelişme gerçekten çok çok iyi.

Sevgili Kudret abi, yalnız bir şey dikkatimi çekiyor. Sanırım budama yapmıyorsunuz. Bilmiyorum budamadan böyle dolu dolu yeşillik görüntüsü mü hoşunuza gidiyor yoksa zaman mı bulamıyorsunuz ??

Ancak bence;
-Yaprak budaması
- Koltuk alma

yapılsa, fide aldığı besini bu sürgün ve yapraklara harcayacağına vegetatif gelişmeye ve meyve verimine harcayacaktır.

Yani SERA BEKÇİSİ yorulmaksızın çalışmasıyla 30 cm değil 35 veya daha fazla gelişme sağlayacağı net tahmin edebiliyorum.

mustafaaydur beğendi.
soilless Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 10-06-2011, 21:50   #63
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 29-07-2007
Şehir: iSTANBUL
Mesajlar: 1,688
Çok haklısınız sayın soilless.Budamanın mutlaka büyümeye ve verime çok etkisi olacak ama fırsat bulamadım. Zamanı kaçırıncada budamak bayağı zorlaştı.
Sera bekçisine güvendim ama oda ilgilenmemiş.

Kudret Tezel Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 11-06-2011, 22:02   #64
Ağaç Dostu
 
Sarıcan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 28-11-2008
Şehir: Küçükyalı-ISTANBUL
Mesajlar: 1,498
Galeri: 32
Bugün Kudret Bey' e uğradım. agaclar.net' ten iki arkadaşla birlikte amazon ormanlarına dönmüş domateslerin önünde sohbet ettik. Sera bekçisi fideyi takriben günlük 6 cm büyütmekle görevini yapmış ve bu konudaki işçiliği sıfıra indirmiş ama bu sera bekçisine birde sera berberi lazım. Bence Kudret Bey hemen çalışmaya başlamalı. Tabii ki eğer koltukları kendisi almayacaksa. Bütün koltuklar anaç fidenin kalınlığına yaklaşmış, boylar bazılarında 50 cm' yi bulmuş ve üzerinde çiçekler var. Pembe domateslerde bende aynı hatayı yaptığım için biliyorum. Şimdi üzerinde çiçekler bulunan koltukları koparmaya da kıyamayacak. Ama bu işin sağlıklı olması içinde mutlaka iyi bir berber bu koltuk budamasını yapmalı ve bir daha böyle büyümesine müsade edilmemeli.

Sarıcan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-06-2011, 20:29   #65
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 24-03-2009
Şehir: Kdz Ereğli-ankara
Mesajlar: 524
Budanamadığını, bu yüzden sera bekçisinin tam performansının çok daha fazla olabileceğini tahmin ettim. Ah Keşke İstanbulda olsam da ben budasam. Sera bekçisinin tam performansını çok merak ediyorum.

Aslında performans açısından 2 şeyi daha dikkate almak lazım diye düşünüyorum;

1- Teras
2- sağlıklı gelişim


Teras ortamı sera değil, yani rüzgara, güneş ortamına (gölgeleme yok) yani basit de olsaiklimlendirme ortamı yok.

İkinci olarak EC'nin otomatik kontrol edildiği bir ortamda bitki çok sağlıklı gelişecektir. Bu da bitkinin güçlü dayanıklı olmasına, yani veriminin artmasına, hastalık için ilave ilaç vs gibi ilave tedbirlere daha az ihtiyac duyacacaktır. Bu da hem maliyeti azaltacak hem verim artışı ile gelir artışı sağlayacaktır.

Bu faktörlerin de kontrol altına alındığı bir ortamda sera bekçisinin çok daha üst seviyede performans gösterececiğini tahmin edebiliyorum.

Ancak İstanbulun ortasında, toprağın olmadığı yerde, her türlü iklim şartına açık bir TERASDA otomatik EC sistemi ile bu kadar dolu dolu bir yeşilliği ve gelişimi sunan Sevgili Kudret beye saygı ve sevgilerimi gönderiyorum.

soilless Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-06-2011, 20:31   #66
Ağaç Dostu
 
ibrahim doğan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 19-11-2010
Şehir: ANKARA
Mesajlar: 141
evet sayın sarıcana katılıyorum budama çok önemli ben bu ara budama işini biraz geciktirdim bugün serada epeyce bir budama yaptım yeni çıkan sürgünler ana dalları geçmişti..bu çıkan sürgünlere giden besinlerde çöpe gitmiş oldu ve fideleri boşuna geri bırakmış oldu neyseki bugün ilk domatesleri görmüş olduk....

ibrahim doğan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-06-2011, 21:09   #67
Ağaç Dostu
 
Sarıcan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 28-11-2008
Şehir: Küçükyalı-ISTANBUL
Mesajlar: 1,498
Galeri: 32
Bu arada Kudret Bey' e yaptığım espiriyi size aktarmayı unuttum. "Amatörler aç gözlü olurmuş." Kudret Bey' in amazon ormanlarına bir dahaki sene kökten budama yapmalı. Sistemdeki fide sayısının fazlalığı hakkında da görüş birliğine vardık ama içimizdeki en amatör ruhlu üye Kudret Bey olduğu için gelen fidelerin bir kısmını sisteme dikmeden çöpe atamadığı ya da verecek birini bulamadığı için bütün fideleri sisteme ekleyince birazda ondan sıkışmış. Aslında benim Kudret Bey' e önerim sera bekçisi ile tek kök bir domates ağacı yaptırmak. Benim domates ağacındaki Hyponica sistemine özel ilgim olduğu için sera bekçisinin bu iş için biçilmiş kaftan olduğunu düşünüyorum. Benim ortamım müsait olsa yapacağım tek çalışma bu olurdu. Fakat forumdan tanıdığım amatör ruhlu, fakat bu işten ekmek yemek isteyen küçük sera sahipleri profesyonel otomasyon firmalarına binlerce dolar para bayılamayacaklarına göre ayaklarına gelen bu fırsatı değerlendirsinler derim.

Örnek vermem gerekirse Sn. Todor' un bu sistemi çok dikkatli takip etmesini öneririm. Sezonluk su değişimi ile bu işi rahatlıkla götüreceğine inanıyorum. Hem su sarfiyatında hem de gübre sarfiyatında çok tasarruf edebileceğini umuyorum. Bu benim şahsi düşüncemdir, EC kontrolü ve sabit EC' nin bitkiye sağlayacağı olumlu faktörün dışında benim gözden kaçırdığım bir olumsuzluk varsa bu tecrübelerin paylaşılmasını ve tartışılmasını isterim. Tonlarca suyun peryodik olarak yarı yarıya boşaltılıp yerine yenisinin takviyesi yerine her an sistemden eksilen suyun şebekeden bir şamandra yardımıyla eklenmesi, yeni su ilavesi ile düşen EC' nin sera bekçisi tarafından A ve B stoklarından ayarlanan EC değerini sağlayana kadar ilave edilmesi, serada bu işi kontrol etmek için sarfedilen mesaiden kurtulmanın yanında drenaj suyu kaybını sezon sonuna kadar erteleyerek büyük su tasarrufu ve dolayısıyla gübre tasarrufu sağlayacaktır.

Sarıcan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-06-2011, 22:28   #68
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 29-07-2007
Şehir: iSTANBUL
Mesajlar: 1,688
Sayın sarıcan, kim demişse doğru demiş amatör aç gözlü olur diye..
Amatörüm tabi. Dönüm dönüm serammı var. Ama galiba yavaş yavaş kurtuluyorum amatörlükten şindiye kadar aynı parkura 36 kök ekiyordum ,şimdi ise 18 kök var orantılarsan ilerleme var yavaş yavaş öğreniyorum.
Çok merak ettiğiniz domates ağacına gelince bu sene sezonun geçgelmesi, çeşitli nedenlerden benim geç kalmam mani oldu. İnşallah birdahaki sezono hedef domates ağacı. Belki biraz geç olur ama bu senede gelişmeleri görmek amacıyla bir başlangıç çalışması yapmak mümkün olabilir.Ama söz veremiyorum.

Kudret Tezel Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 13-06-2011, 00:01   #69
Ağaç Dostu
 
garlangufa's Avatar
 
Giriş Tarihi: 03-01-2011
Şehir: istanbul
Mesajlar: 128
Galeri: 6
Dün, yani Cumartesi günü sabah Kudret abi yi ziyaret ettim, biten besin eriyiklerimden almak ve birazda muhabbet için.
Bilgisayar başına ancak oturabildiğimden şimdi yazabiliyorum (Kudret abinin bitkileri gördükten sonra iyice gaza gelip benim balkona artık ciddi birşeyler kurmakla meşguldüm...)
Ben gittiğimde "sans43" abi ile sohbette idiler. Kudret abi nin "Sera bekcisi" nin beklediği bitkileri görünce tek kelimeyle " müthiş" dememek elde değil. Çok kısa sürede çok çok iyi gelişmiş, çok sağlıklı bitkilerdi. Birdahaki gidişimde artık bir nazar boncuğu şart oldu.
Name:  001.jpg
Views: 5817
Size:  57.2 KB

Sera bekcisinin en önemli özelliği EC yi sabit tutması. Bilindiği gibi hava sıcaklığındaki değişimler EC değerini etkiler, yani gündüz ile gece arasındaki (sera ortamı değil) ısı farklılıkları yüksek ise EC değerinde de değişmeler olur. Sanırım işte burada "sera bekcisi" büyük görev üstlenip EC yi istenen değerde tutuyor ve bu bitkiler de bukadar azıyor. Daha çok şey yazasım var ama yorgunluktan gözlerim kapanıyor...

NOT: Fotograf makinemdeki 8GB lik kart dolduğu için ancak 1 tane fotograf çekebildim, kusura bakmayın

garlangufa Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 13-06-2011, 08:02   #70
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 02-02-2010
Şehir: ISTANBUL
Mesajlar: 139
Günaydın,

Kudret Beyin yüzünde uzun uğraşlar sonucunda yaptı cihazın istediği gibi çalışması sonucu oluşan bir mutluluk hakim.

Geleni gideni eksik olmuyor. Sağ olsun oda kimseyi geri çevirmiyor elindeki tüm bilgi birikimi isteyen ile paylaşıyor.

Bende inşallah yakın zamanda kendisini ziyaret edeceğim, bekçisini ve fidelerini iyice inceleyeceğim.

İyi sağlıklı neşeli günler dilerim.

Hakan Öncü Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 13-06-2011, 10:35   #71
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 29-07-2007
Şehir: iSTANBUL
Mesajlar: 1,688
Teşekkürler sevgili Hakan Öncü, kapımız herkese açık buyrun bekleriz.

Kudret Tezel Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 13-06-2011, 11:01   #72
Ağaçsever
 
volkan355's Avatar
 
Giriş Tarihi: 29-03-2011
Şehir: Çorlu
Mesajlar: 49
Sn. Kudret bey,
Otomatik kontrollü besin eriyik hazırlama, namı diğer "sera bekçisi" sisteminiz ile ilgili yapmiş olduğunuz müthiş çalışmayı büyük bir ilgi ile takip ediyorum. Bir kaç ay önce bir arkadaşın vesilesiyle bu camiaya katıldım. Ve hiç hesapta yokken kendimi balkonda akan su kültürü yöntemi ile domates yetiştirmeye çalışan ve hergün bu foruma uğrayıp yapılan tüm yazışmaları okumaya çalışan bir durumda buldum. Şimdi etrafımdakilerede benim için şimdilik bir hobi olan bu güzel uğraşıyı, bundan önemlisi forumdaki bu samimi ortamı anlatarak aramıza katmaya çalışıyorum. Hakikaten zevkli bir uğraşı. Neredeyse hergün, balkondaki boyumu geçen domates fidanlarını koklamadan işe gitmiyorum. Aslında kurduğum sistemin tüm aşamalarını fotoğraflıyorum. Ancak burada paylaşmaya fırsatım olmadı. Umuyorum yakından paylaşırım.
Bu küçük paragraftan sonra buradaki konu ile ilgili birkaç soruma cevap arayacağım:
- Birincisi yukarıda daha önce sorulmuş olan sisteme basılan besin miktarı ile ilgili. Acaba mevcut sisteme ne kadar zamanda bir, kaç cc besin baslıyor? Değişik ölçekteki sistemlere ne miktarda besin basılması gerektiğini anlatan bir formül var mıdır? Yoksa tamamen şartlara göre deneme yanılma yöntemiyle mi bu belirleniyor?
- İkinci sorum sistemdeki suyun komple değişimi ile ilgili. Öncelikle sistemdeki su periyodik olarak komple değiştiriliyor mu? Değiştiriliyorsa bu ölçek için bu periyot nekadar zamanda birdir ve ondan önemlisi komple değiştirmeye hangi şartlarda karar veriliyor? Örneğin sistemdeki suyu belirli bir süreye bağlı olarak değiştirmek gerekiyorsa ya da belirli bir EC değerine bağlı olarak değiştirmek gerekiyorsa belki bu işi de otomatik olarak bir blöf vanası ile yaptırabiliriz.
- Son sorumda suyun PH değeri ile ilgili. Bu sistemde besin eriyiğinin PH değerini manuel olarak mı kontrol ediyoruz?

İyi günler dilerim.

volkan355 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 13-06-2011, 11:14   #73
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 17-05-2011
Şehir: Ankara
Mesajlar: 80
Bu fotoğrafları gördükçe kendi domateslerime bakasım gelmiyor açıkcası Seneye topraksız tarım için başlangıç yapmak ve bunun içinde Kudret beyden yardım almak şart olacak sanıyorum. Fotoğrafta sizleri gülümserken görünce.. yüzünüzden gülümseme eksik olmasın demedende geçemeyeceğim.. Ellerinize sağlık.. Saygılar, sevgiler..

HuYSuz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 13-06-2011, 11:57   #74
Ağaç Dostu
 
the_mc's Avatar
 
Giriş Tarihi: 29-12-2009
Şehir: Denizli
Mesajlar: 493
kudret hoca fotorafda var mı?

the_mc Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 13-06-2011, 12:05   #75
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 02-02-2010
Şehir: ISTANBUL
Mesajlar: 139
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi the_mc Mesajı Göster
kudret hoca fotorafda var mı?
Soldaki gözlüklü ve bıyıklı kişi kudret beydir.

Hakan Öncü Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 13-06-2011, 17:12   #76
Ağaçsever
 
sans43's Avatar
 
Giriş Tarihi: 19-09-2008
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 65
Sera bekçisi hakkındaki izlenimlerim

Hafta sonu oyumu kullanmak için İstanbul'daydım. Kudret beyin EC otamatı sera bekçisini ve domateslerini görmeden Fethiye'ye dönmek olmazdı. Cumartesi günü için sözleştik ve saat 12 gibi Kudret beyin meşhur topraksız tarım terasındaydım. (meşhur diyorum çünkü artık bu teras yakında TV ye çıkıyor)

İlk gördüğüm, dengeli beslenme sonucunda çok güzel bir gelişme gösteren ve seracıların tam istedikleri yeşil renkte olan Yeniçeri F1 ve Beef domatesleri oldu. Çoğu arkadaşın merak ettiği ve fotoğraflarda yapraklar arasında kalan ve pekiyi seçilemeyen maçaları (salkımları) saydım, dördüncü ve beşinci salkımı yapmışlardı. garlangufa'nın fotoğrafında da görüldüğü gibi gövde kalınlıkları ise işaret parmağım gibi kalınlaşmış her taraftan yaprak fışkırmıştı. Tabii söylemeden geçemeyeceğim Kudret Beyede söyledim, işlerinin yoğunluğundan koltuk altlarını almağa vakit bulamamıştı. Domateslerin çoğu bir iki dallanma yapmıştı. Bu sırık domatesi için büyük bir handikaptı.

Kudret beyin anlattıkları ile gördüklerimi ve edindiğim izlenimleri birleştirerek siz topraksız severlerlere, objektif olarak iletmek isterim ki!

- Her şeyden önce, sera bekçisi uzun bir araştırma ve çalışma sonucunda ortaya çıkmış komplike bir alet.
- Yetiştirmek istediğiniz bitkinin EC sini kaç yapmak istiyorsanız (2 – 2,2 – 2,5 vb.) bir düğme ile ayarlıyorsunuz bundan sonra sera bekçisi besin eriyiğinin EC sini, siz hiç müdahale etmeden istediğiniz optimum düzeyde tutuyor.
- Deponuzdaki besin eriyiği eksildiğinde eksilen kısmını otomatik olarak tamamlıyor.
- Drenaj suyunda eksilen elementleri tamamlıyor ve size defalarca kullanabilme olanağı sunuyor.
- O bu işleri yaparken, size diğer çalışmalarınızı yapmanız için bol bol vakit bırakıyor
- İster amatör ister profesyonel, balkon, tarla yetiştiricileri ve seracılar tarafından rahatlıkla kullanılabilir dört dörtlük bir alet.

Eğer, sera bekçisinin başka unuttuğum özellikleri varsa Kudret beyin onları bizlere hatırlatacağından eminim.

Kudret beyi çalışmalarından dolayı kutlarım.


Düzenleyen sans43 : 06-07-2011 saat 21:38
sans43 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 13-06-2011, 20:20   #77
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 29-07-2007
Şehir: iSTANBUL
Mesajlar: 1,688
Çok teşekkür ederim sayın şans43, bu yorumu sizden duymak benim için gerçekten çok önemli. Hani atalarımız demiş ya kuzguna yavrusu anka görülür diye, bende anlatırken belki istemiyerekte olsa biraz abartmışımdır Ata özümüz gereği, gerçi inanın çok çok ta özen gösteriyorum yanlış ve abartılı yazmamaya. Ama insanız olabilir.
Fakat küçük çaptada olsa domatesi yakından tanıyan, çevresinde bir çok sera , üretici, üretim görmüş kişi olarak ve anlattıklarımdan veya resimlere bakarak değil bizzat yerinde inceliyerek yaptığınız yorum benim için gerçekten çok önemli.Bana güç verdiniz çok teşekkür ederim, sağolun varolun.

Kudret Tezel Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 14-06-2011, 07:57   #78
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 06-05-2010
Şehir: manisa-akhisar
Mesajlar: 235
sayın Kudret Tezel yapmış olduğunuz sera bekçisini ve yorumları okuyunca bu işe ne kadar gönül verdiğiniz ortada,bende size hem teşekkür hemde saygılarımı sunmak istiyorum. çok emeğiniz var sağolun.bu arada şunuda sormak istiyorum seri üretim ne zaman başlıyor. yani benimde bir adet talebim var ayrıca fiyat ne olur acaba.teşekkürler her şey için.

akçay Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 14-06-2011, 08:04   #79
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 12-05-2011
Şehir: hatay/iskenderun
Mesajlar: 10
evet kudret bey bu konuda acıklama bekliyoruz

kotukedi Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 14-06-2011, 14:01   #80
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 09-06-2008
Şehir: KONYA
Mesajlar: 16
Cevap bekleyen sorular

Kudret bey,

Sanırım herkesin cevap beklediği soruları sıralarsak iyi olacak. En önemli soruyla başlayalım

1- Sistemin maliyeti nedir?
2- Seri üretime ne zaman başlanabilir?
3- Seri üretime başlanıldığı zaman günlük üretim kapasiteniz ne kadar olacak?
4- Topraksız tarımda sistemin belirli zamanlarda temiz su ile çalıştırılması ve böylece tuzluluğun giderilmesi gerekiyor. Sera bekçisinde bunun için özel bir şey düşünülmüş mü?
5- Temiz su ile tuzluluk giderme için özel bir şey düşünülmemiş ise nasıl bir yöntem uygulanabilir?
6- Bu sistemde PH kontrolü nasıl olacak? Manüel yapılacağı hepimizin malumudur ama nasıl?

Cevaplarsanız hepimiz çok sevineceğiz.

Kalın sağlıcakla...

dagbulent Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 14-06-2011, 16:07   #81
Ağaç Dostu
 
the_mc's Avatar
 
Giriş Tarihi: 29-12-2009
Şehir: Denizli
Mesajlar: 493
Alıntı:
4- Topraksız tarımda sistemin belirli zamanlarda temiz su ile çalıştırılması ve böylece tuzluluğun giderilmesi gerekiyor. Sera bekçisinde bunun için özel bir şey düşünülmüş mü?
5- Temiz su ile tuzluluk giderme için özel bir şey düşünülmemiş ise nasıl bir yöntem uygulanabilir?
6- Bu sistemde PH kontrolü nasıl olacak? Manüel yapılacağı hepimizin malumudur ama nasıl?
bu üç soruyu güzel sormuş arkadaş.ph için her gün sabah depoya gidip ph ayarlamak gerekiyor sanırım.

birde güneş paneli pili gibi ekipman ile çalıştırsak daha çevreci tasarruflu olarak kudret hocam yorum bekliyoruz.

the_mc Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 14-06-2011, 18:45   #82
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 05-05-2011
Şehir: İSTANBUL
Mesajlar: 96
Sevgili Dost.Hoca.Egitmen ........artık bence zaman bu denli mütavazi olma zamanı degil biliyorum ne niye nasıl yapıldı Farkındayız izninle bence TEZELMETRE diyelim fazlası var bekçiden amirden.... Lütfen bizi bilgilendirmeye devam edin Farkındayız ve biliriz İnsan yüzüne karşı övülmez utanır sıkılır fakat siz bir kaç fersah ötesindesiniz .Bu degerlerin çabalarınız paylaşımlarınız üretimlerinizle Bir kucak dolusu sevgi yeşil her ayrı bireysel katılımcıya ,KUDRET HOCAYA hepimizden bir kucak dolusu Sevgi ve Saygı biliyoruzki... fazlasıyla hakketti ;TEBRİKLER HOCAM ...saygıyla ......


Düzenleyen fusion1 : 15-06-2011 saat 18:17 Neden: türkçe..
fusion1 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 15-06-2011, 17:37   #83
Ağaç Dostu
 
idris şenol's Avatar
 
Giriş Tarihi: 07-05-2009
Şehir: EDİRNE
Mesajlar: 1,576
kudret beyden almış olduğum ec metre inanın çok kullanışlı
iş yerimde ec metre olmasına rağmen elimizin altında herzaman bulunması
ve kalibrasyon etme gibi bir külfiyet olmaması ayrı bir avantaj sağlıyor
formun bir yerinde uzun yııllar güvenle kullanabilceğniz yazıyordu
bende aynı fikirdeyim temiz tutulduğu sürece uzun yıllar kullanılabilir
kudret bey bence ph metre konusunda pes etmeyin onuda sizden bekliyoruz
saygılarımla ,teşekkür ederim)
not sol taraftaki dijital ec sağ tarftaki kudret beyin ec metresi

Eklenen Resimler
   
SAGEN beğendi.
idris şenol Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 15-06-2011, 19:13   #84
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 29-07-2007
Şehir: iSTANBUL
Mesajlar: 1,688
Merhaba sevgili arkadaşlar. Sera bekçimiz iş başında, ve deneme sürecinde. Birçok arkadaşımız hani denenmişti diyebilirler, haklılarda. Ancak denemek pogramlanan işlevini yerine getirmekle bitmiyor. Aynı sistemi bir adım daha ileri taşıyabilmek için neler yapılabilir düşüncesi içerisindeyim.
Birinci şık denendi. EC nin sürekli kontrol altında tutulması bitkinin sağlıklı gelişmesi için elzem. Sağlıklı gelişen bitkinin verimininde artacağı çok normal. ( tabii bu domates budamasını bilenler için geçerli ) . PH kontrolunü daha önce açıklamıştım, cam elektrot pek cazip gelmiyor. Şu anda başka yol olmamakla birlikte, yinede PH ölçme çalışmalarına ara vermiş değilim.Daha doğrusu araştırma programından çıkartmış değilim. Vakit buldukça çalışmalarım devam edecektir. Besin dengesi iyiden iyiye bozulmuş kullanıla bilir formun ötesine geçmiş suyun değiştirilmesi belki amatörce bir çalışma için geçerli olabilir ama, profösyonel bir çalışma için mutlaka bir arıtma tesisi, veya dahada ilerisi su tahlil labaruvarı gerektiren konudur. Azalan besin elementlerinin tesbit edilerek besin eriyiğine dahilini idealimiz olan ayrı bir konu dur. Bu konunun dışında bırakmak lazım. Ama besin eriyiğinin dengesinin bozulduğunu tesbit edebilmek için, kullanılan su miktarı ile, sarf edilen stok eriyikleri miktarının saptana bilmesi önem arz eder. Bunun için basit fakat kullanışlı bir ölçü sistemin sera bekçine dahil edilmesi konusunda düşüncelerim var. Bu iş manuel olarak takip edilebilir ama bunu bir sisteme bağlamak bir standar getirmek umarım çok fayda sağlıyacaktır.
Sera bekçisinin bu haliyle yapabilecleri başlangıçtada anlattığım gibidir.
çıtayı biraz daha yükseltmek, biraz daha geliştirmek çabalarım sürmektedir. Bu çalışmalara yardımcı olabilecek görüş ve düşüncelerinizi bekliyorum.Saygılarımla.

Kudret Tezel Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 17-06-2011, 21:27   #85
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 24-03-2009
Şehir: Kdz Ereğli-ankara
Mesajlar: 524
Sevgili Kudret bey,

siz fotoğraf yüklüyordunuz 5 günlük-1 haftalık açıkcası ben de ölçüyordum gelişimini domateslerin. Aslında Sera bekçisinin her bir gelişim anını o fotoraflarla ölçme, inceleme ihtiyacı duyuyorum. Ölçme ve inceleme zamanı tam bu zaman.

Neden mi takipteyim? Emekliliğime yaklaşık 3 yıldan az zaman var? 1-2.5 dönüm bir sera niyetim var. emekli olunca yine elde çalışıp emirle kazanmaktansa neden kendim kazanmayayım diyorum hem de zevk alarak yapacağım bir işle.

Bu nedenle takipteyim ama bu aralar fotoğraflarınızı ve gelişimi ölçemiyoruz. Takdir edersiniz ki fidenin gelişme, çiçeklenme, meyve dönemleri farklı oluyor?

Fotoğraf ve sera bekçisi olmadan önceki yıllardaki gelişim farklılığına ilişkşn yorumlarınızı merakla bekliyoruz?

soilless Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-06-2011, 08:41   #86
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 29-07-2007
Şehir: iSTANBUL
Mesajlar: 1,688
Merhaba sevgili arkadaşlar, sevgili soilless in dediği gibi haftalık gelişmeleri takip amaçlı resimler yüklüyordum, busefer biraz gecikti ama bugün özel bir gün. Domatesler bir yaşında, pardon tam bir aylık. 18 mayıs ta dikmiştim bugün 18 haziran. Bir aylık gelişmeyi gösterebilmek için sık sık resim yüklemedim.
Büyüme güzel ama bir berbere ihtiyaç var. Artık kabına sığamaz oldular. çiçeklenme ve meyve tutumu çok güzel gidiyor fakat meyveleri görebilmek için bayağı çaba sarf etmek lazım.
Sevgili soilless, emeklilğe az kaldı diyorsunuz ne güzel. Emekli olur olmaz sera hobiniz başlıyacak. Ben sizden dokuz sene gerideyim. Emekli olduktan tam dokuz sene sonra bu hobyy le tanıştım. Ama bu dokuz seneyi boş geçirdiğim anlaşılmasın. Birçok hobyylerim vardır.
Daha önceki gelişmelerle sera bekçi nin işe alınmasından sonraki gelişmeler hakkında ki yorumuma gelince , görünen köy kılavuz istemez demiş atalarımız. durum ortada. Belki abartı gelebilir fazla yorum yapmak istemiyorum, ama samimiyetimle söylüyorumki durum bambaşka. Hem kolaylık, hem netice açısından sera bekçisi herşeyi hak ediyor.

Eklenen Resimler
   
Kudret Tezel Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-06-2011, 08:49   #87
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 29-07-2007
Şehir: iSTANBUL
Mesajlar: 1,688
Dikildikleri gün.

Eklenen Resimler
 
Kudret Tezel Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-06-2011, 09:02   #88
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 30-06-2008
Şehir: Şanlıurfa
Mesajlar: 116
Maşaallah demekten başka yapacak bişey yok

farukmagat Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-06-2011, 11:20   #89
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 10-05-2011
Şehir: istanbul
Mesajlar: 12
sayın kudret tezel,
sizin ec metreden temin etmek isterim. bu konuda sizinle nasıl iletişim kurabiliriz?

varakula Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-06-2011, 22:09   #90
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 30-11-2010
Şehir: istanbul
Mesajlar: 96
Sayın Kudret Tezel;
Bugün nete giremediğimiz için "Sera Bekçisinin" marifetlerini görebilmek ancak bu saatte mümkün oldu.Domatesler orman olmuş.Forumun tamamını okuyunca ve fidelerinizin gelişimini görünce zaten diğer arkadaşların fikirlerini paylaşmamak mümkün değil..Ellerinize,emeğinize sağlık..
Saygılar.

sevilseyyar Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla


Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 03:29.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024