Sn. Kudret bey,
Otomatik kontrollü besin eriyik hazırlama, namı diğer "sera bekçisi" sisteminiz ile ilgili yapmiş olduğunuz müthiş çalışmayı büyük bir ilgi ile takip ediyorum. Bir kaç ay önce bir arkadaşın vesilesiyle bu camiaya katıldım. Ve hiç hesapta yokken kendimi balkonda akan su kültürü yöntemi ile domates yetiştirmeye çalışan ve hergün bu foruma uğrayıp yapılan tüm yazışmaları okumaya çalışan bir durumda buldum. Şimdi etrafımdakilerede benim için şimdilik bir hobi olan bu güzel uğraşıyı, bundan önemlisi forumdaki bu samimi ortamı anlatarak aramıza katmaya çalışıyorum. Hakikaten zevkli bir uğraşı. Neredeyse hergün, balkondaki boyumu geçen domates fidanlarını koklamadan işe gitmiyorum. Aslında kurduğum sistemin tüm aşamalarını fotoğraflıyorum. Ancak burada paylaşmaya fırsatım olmadı. Umuyorum yakından paylaşırım.
Bu küçük paragraftan sonra buradaki konu ile ilgili birkaç soruma cevap arayacağım:
- Birincisi yukarıda daha önce sorulmuş olan sisteme basılan besin miktarı ile ilgili. Acaba mevcut sisteme ne kadar zamanda bir, kaç cc besin baslıyor? Değişik ölçekteki sistemlere ne miktarda besin basılması gerektiğini anlatan bir formül var mıdır? Yoksa tamamen şartlara göre deneme yanılma yöntemiyle mi bu belirleniyor?
- İkinci sorum sistemdeki suyun komple değişimi ile ilgili. Öncelikle sistemdeki su periyodik olarak komple değiştiriliyor mu? Değiştiriliyorsa bu ölçek için bu periyot nekadar zamanda birdir ve ondan önemlisi komple değiştirmeye hangi şartlarda karar veriliyor? Örneğin sistemdeki suyu belirli bir süreye bağlı olarak değiştirmek gerekiyorsa ya da belirli bir EC değerine bağlı olarak değiştirmek gerekiyorsa belki bu işi de otomatik olarak bir blöf vanası ile yaptırabiliriz.
- Son sorumda suyun PH değeri ile ilgili. Bu sistemde besin eriyiğinin PH değerini manuel olarak mı kontrol ediyoruz?
İyi günler dilerim.
|