agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Temel Konular (Toprak, Gübre, Tohum, Sulama) (https://www.agaclar.net/forum/temel-konular-toprak-gubre-tohum-sulama/)
-   -   Enzim (Enzyme) (https://www.agaclar.net/forum/temel-konular-toprak-gubre-tohum-sulama/18541.htm)

buzul_karizma 06-02-2015 22:01

Merhaba arkadaşlar ocağın 30unda yaptığım enzim 7 günde gaz çıkarmayı bitirdi.
Balon iyice büzüşmüş içine vakum yapmış. İçine oksijen almasından endişe ediyorum. Acaba bu durum normal mi? Balonu çıkarıp kapağın takabilir miyim? İçinden bir miktar alıp evde can çekişen bitkilerime verebilir miyim?
İkinci sorum ise evde küçük kavanozda atık kızartma yağı var. Bunu enzimde kullanabilir miyim? Çok güzel hava kilidi olacağını düşünüyorum.

Aysel Yavuz 06-02-2015 22:30

Birinci sorunuzu elimden geldiğince cevaplamaya çalışayım. 7 günde enzim olmaz bildiğim kadarıyla. Şişeyi arada bir gidip çalkalıyormusunuz ? Ozaman gaz çıkışı devam ediyor. Birde kokusuna bakın. Bozulduğunu ordanda anlayabilirsiniz. Henüz enzim oluşmadan içinden almayın derim ben ama yinede ustalarımız cevaplasın

buzul_karizma 07-02-2015 06:50

Merhaba sabah 7:30 da işe giderken ve akşam 6 da işten dönerken günde iki kez çalkalıyorum. Kokusunda da henüz bir bozukluk yok. Fakat balon iyice büzüşmüş durumda

sındırgılı 07-02-2015 12:19

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi buzul_karizma (Mesaj 1354091)
Merhaba sabah 7:30 da işe giderken ve akşam 6 da işten dönerken günde iki kez çalkalıyorum. Kokusunda da henüz bir bozukluk yok. Fakat balon iyice büzüşmüş durumda

İçersine biraz melas ya da esmer şeker ilave edip karıştırın..
2.soru ise atık yağdan enzim yapmak..İnanın hiç aklıma gelmedi..Bahçeniz ve mazotla çalışan bir makineniz varsa filitre edip orada değerlendirin..

Aysel Yavuz 07-02-2015 12:21

Sayın buzul_karizma. Aynı şey benimde ilk yaptığım enzimde olmuştu. Melas ya da siyah şekerim olmadığı için maya koymuştum. Enzim tekrar aktif hale geldi ve fokurdamaya devam etti.

buzul_karizma 08-02-2015 11:24

Enzim materyali olarak katı meyve sıkacağı posalarını kullanmıştım. Yani meyveler un gibi ufalmıştı. Bu nedenle fermantasyonun hızlı olabileceğini düşünüyorum. Diğer enzimlerde 7. günü doldurdu. Bun enzimlerdende 1 tanesi iyice büzüşmüş diğerleri yumuşamış. Acaba kapağını kapatsam mı? yoksa pekmez vs. eklesem mi? çünkü 1-3-10 oranına 1gr hassas terazi ile uyduk :) üzerine her ekleyeceğimiz madde bu oranı bozacaktır diye düşünüyorum

Kurby 08-02-2015 20:57

Ben enzimi yaparken, kıyma çekme makinası kullandım. Yaklaşık 25 gün sonra suyun üzerinde bişi kalmadı, tüm koyduğum nevale dibe çöktü ince bir tortu olarak. :) Ben yüzeyde birşey kalmayınce açıp, süzüyorum. Bana daha pratik geldi böylesi.

Portakal ve limondan da yaptım ancak kokusu sirke gibi hoşuma pek gitmedi. Döktüm. Ancak posasını ayırdım, aşırı asidik olduğunu düşünüyorum henüz ölçmedim. İçine yumurta kabuğu biriktiriyorum. Sonuçta yumurta kabuğunu sirkeye yatırıp, karbonat kısmını ayırmak için sirke kullanıyordum. Sirke yerine bu sirke kokulu dip çökeltisini kullanıp, asitik sever bitkilerimde kullanacağım. Bakalım sonuç ne olacak? :)

A_NOMAD 09-02-2015 01:45

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Kurby (Mesaj 1354563)
...Portakal ve limondan da yaptım ancak kokusu sirke gibi hoşuma pek gitmedi. Döktüm...

Çok afedersiniz ama kolonya kokusu mu bekliyordunuz? :D
Ziyan etmişsiniz güzelim enzimi, asidik diye bitkilere kullanmamanız tamam da temizlikte kullanırdınız ne güzel... :(

buzul_karizma 09-02-2015 19:51

benim bu iksirlerden iki tanesinin balonu iyice büzüştü. Pet şişeyide yamultmuş kendi kendine vakum yapıyor bu normal mi?

A_NOMAD 09-02-2015 20:04

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi buzul_karizma (Mesaj 1354862)
benim bu iksirlerden iki tanesinin balonu iyice büzüştü. Pet şişeyide yamultmuş kendi kendine vakum yapıyor bu normal mi?

Bozulmuş olabilir; vakum değil, basınç yapıyor olmalıydı :(

buzul_karizma 10-02-2015 17:37

hadi yaaa eğer bozulursa çok üzülürüm çünkü çok uğraşmıştım..

A_NOMAD 10-02-2015 19:48

Kokusuna bir bakın bence... Umarım bozulmamıştır ama çok ümitli değilim :(

aleydi 11-02-2015 21:33

1 Eklenti(ler)
Burada okuduklarımdan yola çıkarak yaptığım enzim . Esmer şeker yerine ,hurma kullandım . Robottan geçirmedim peynir suyu ,mor lahana ,yumurta kabuğu ,muz,ekmek parçası diğerinde elma ve portakal kabukları var . yaklaşık 15 günü geçti . Balonlarda bir sönme yok . Hata yaptığım bir nokta var mı . Ben o kadar sık çalkalamadım .Kötü bir koku almıyorum . Ne kadar daha beklemem gerekir kullanmak için .

Eklenti 536651

A_NOMAD 11-02-2015 21:48

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi aleydi (Mesaj 1355459)
Burada okuduklarımdan yola çıkarak yaptığım enzim . Esmer şeker yerine ,hurma kullandım . Robottan geçirmedim peynir suyu ,mor lahana ,yumurta kabuğu ,muz,ekmek parçası diğerinde elma ve portakal kabukları var . yaklaşık 15 günü geçti . Balonlarda bir sönme yok . Hata yaptığım bir nokta var mı . Ben o kadar sık çalkalamadım .Kötü bir koku almıyorum . Ne kadar daha beklemem gerekir kullanmak için

Elinize sağlık...

Kullandığınız peynir suyu umarım tuzsuzdur, bu çok önemli.

İdeal olgunlaşma süreleri yanlış anımsamıyorsam 45 gün ile 3 ay arası...

Her gün çalkalamalısınız :)

aleydi 12-02-2015 06:44

Teşekkür ederim Sn A_NOMAD .Eyvah eyvah bir tanesi baya tuzluydu :). Diğerine yoğurt suyu koymuş olabilirim .Peki işe yaramayacağı anlaşılıyor mu .Tuzdan dolayı hiç mi şansım yok dökmeli miyim .

A_NOMAD 12-02-2015 15:39

Enzim olmaz, turşu olur... Bitkilere kullanılmaz...

loveforlife 12-02-2015 16:44

Enzim bidonlarımın birinin üzerinde beyaz beyaz bir şeyler yüzüyor. Hani turşularda da olur ya... Diğerlerinde böyle bir şey yok. Bugün biraz daha esmer şeker koyup çalkaladım. Problem var mıdır sizce? Kokusunda problem yok. Turp katmıştım. Buram buram turp parfümü olmuş... ;)

A_NOMAD 12-02-2015 16:58

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi loveforlife (Mesaj 1355651)
Enzim bidonlarımın birinin üzerinde beyaz beyaz bir şeyler yüzüyor. Hani turşularda da olur ya... Diğerlerinde böyle bir şey yok. Bugün biraz daha esmer şeker koyup çalkaladım. Problem var mıdır sizce? Kokusunda problem yok. Turp katmıştım. Buram buram turp parfümü olmuş... ;)

Her şey yolunda gidiyor gibi görünüyor ;)

Sûz-i Dilârâ 12-02-2015 18:06

İçinde yeşil soğan olan enzimim acayip kokuyor. Çok keskin bir soğan kokusu... Yeni başlayacaklara hiç tavsiye etmem. Şişenin havasını alırken balkona çıkarıyorum.

A_NOMAD 12-02-2015 18:18

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Sûz-i Dilârâ (Mesaj 1355673)
İçinde yeşil soğan olan enzimim acayip kokuyor. Çok keskin bir soğan kokusu... Yeni başlayacaklara hiç tavsiye etmem. Şişenin havasını alırken balkona çıkarıyorum.

Bir de düşünsenize Allah muhafaza 'balık enzimi' yaptığınızı :D :D

akçabardak 12-02-2015 21:40

1 Eklenti(ler)
Arkadaşlar sizlerden özenerek bu gün ben de enzim yapmayı denedim.

İçine koyduklarım:

Domates kabukları, portakal kabukları yumurta kabukları, elma kabukları, yeşil biber artıkları, havuç kabukları
bir adet küçük boy kırmızı pancar doğradım, yoğurt suyu, bir tatlı kaşığı yaş maya, 1 yemek kaşığı şeker ve pekmez.

5 litrelik pet şişeye bunlar yeterli midir acaba?
Merakla sonucun nasıl olacağını bekliyorum, bakalım başarılı olabilecek miyim :)

Eklenti 536770

A_NOMAD 12-02-2015 21:44

Harika görünüyor sevgili akçabardak, aramıza hoş geldiniz ;)

akçabardak 12-02-2015 21:49

Teşekkür ederim sevgili A_NOMAD

A_NOMAD 12-02-2015 21:51

Kısa süre içinde pek çok enzim hazırlayacaksınız, çöpe bitkisel atık atmak zorunda kaldığınızda kendinizi kötü hissedeceksiniz... Hazırlıklı olun bu olacaklara :D :D

Sûz-i Dilârâ 12-02-2015 23:23

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi A_NOMAD (Mesaj 1355678)
Bir de düşünsenize Allah muhafaza 'balık enzimi' yaptığınızı :D :D

Balığı düşünemiyorum bile bir etyemez olarak:D

aleydi 12-02-2015 23:43

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi A_NOMAD (Mesaj 1355639)
Enzim olmaz, turşu olur... Bitkilere kullanılmaz...

Eve gelen bayanda turşu sanmış ,bu turşular içeride bozulur dedi :) . Neyse birinden hala ümitliyim .Bu gerçekten hastalık gibi ,çöpe bir şey atarken üzülüyorum .Plastik bir varil alıp baharda bahçeye koymayı bile düşündüm ama .Abartmamak ve kokudan korktuğum istemeye istemeye atıyorum çöpe. Teşekkür ederim cevapladığınız için.

akçabardak 13-02-2015 00:35

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi aleydi (Mesaj 1355825)
Çöpe bir şey atarken üzülüyorum .Plastik bir varil alıp baharda bahçeye koymayı bile düşündüm ama .Abartmamak ve kokudan korktuğum istemeye istemeye atıyorum çöpe.

Sevgili aleydi ben hiç bir mutfak artığı ve bahçeden çıkan otları çöpe atmıyorum, çöpe atmaktansa bahçede boş bulduğum yerlere toprağa gömüyorum, toprağa karışıp gübre olsun diye :)

aleydi 13-02-2015 11:22

Bende ektiğim sebzeleri , kışa girerken meyveleri ile birlikte toprakta bırakıyorum .Ama evdeki atıkları hiç öyle değerlendirmedim .Teşekkür ederim sevgili Akçabardak ön bahçede çiçekler için kullanabilirim :).

buzul_karizma 15-02-2015 09:23

1 Eklenti(ler)
31.01.2015 tarihinde yapılan enzimin bugün ki halleri...
Enzim yaparken sadece maya kullandım yoğurt suyu kullanmadım.
Birde şişelerde beyaz şeker şerbeti kalıntları vardı.
Değişik bir tecrübe oluyor 3 tanesi büzüşüyor 1 tanesi şimdilik ayakta :)

sındırgılı 15-02-2015 11:26

Pazartesi gunu, Ada daki sebze bahcelerindeki otlari temizleyip enzim yapacagim.
Hormon kullanilmadan yetistikleri icin daha da naturel olacagini dusunuyorum.

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 15:24.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025