![]() |
Merhaba arkadaşlar ocağın 30unda yaptığım enzim 7 günde gaz çıkarmayı bitirdi.
Balon iyice büzüşmüş içine vakum yapmış. İçine oksijen almasından endişe ediyorum. Acaba bu durum normal mi? Balonu çıkarıp kapağın takabilir miyim? İçinden bir miktar alıp evde can çekişen bitkilerime verebilir miyim? İkinci sorum ise evde küçük kavanozda atık kızartma yağı var. Bunu enzimde kullanabilir miyim? Çok güzel hava kilidi olacağını düşünüyorum. |
Birinci sorunuzu elimden geldiğince cevaplamaya çalışayım. 7 günde enzim olmaz bildiğim kadarıyla. Şişeyi arada bir gidip çalkalıyormusunuz ? Ozaman gaz çıkışı devam ediyor. Birde kokusuna bakın. Bozulduğunu ordanda anlayabilirsiniz. Henüz enzim oluşmadan içinden almayın derim ben ama yinede ustalarımız cevaplasın
|
Merhaba sabah 7:30 da işe giderken ve akşam 6 da işten dönerken günde iki kez çalkalıyorum. Kokusunda da henüz bir bozukluk yok. Fakat balon iyice büzüşmüş durumda
|
Alıntı:
2.soru ise atık yağdan enzim yapmak..İnanın hiç aklıma gelmedi..Bahçeniz ve mazotla çalışan bir makineniz varsa filitre edip orada değerlendirin.. |
Sayın buzul_karizma. Aynı şey benimde ilk yaptığım enzimde olmuştu. Melas ya da siyah şekerim olmadığı için maya koymuştum. Enzim tekrar aktif hale geldi ve fokurdamaya devam etti.
|
Enzim materyali olarak katı meyve sıkacağı posalarını kullanmıştım. Yani meyveler un gibi ufalmıştı. Bu nedenle fermantasyonun hızlı olabileceğini düşünüyorum. Diğer enzimlerde 7. günü doldurdu. Bun enzimlerdende 1 tanesi iyice büzüşmüş diğerleri yumuşamış. Acaba kapağını kapatsam mı? yoksa pekmez vs. eklesem mi? çünkü 1-3-10 oranına 1gr hassas terazi ile uyduk :) üzerine her ekleyeceğimiz madde bu oranı bozacaktır diye düşünüyorum
|
Ben enzimi yaparken, kıyma çekme makinası kullandım. Yaklaşık 25 gün sonra suyun üzerinde bişi kalmadı, tüm koyduğum nevale dibe çöktü ince bir tortu olarak. :) Ben yüzeyde birşey kalmayınce açıp, süzüyorum. Bana daha pratik geldi böylesi.
Portakal ve limondan da yaptım ancak kokusu sirke gibi hoşuma pek gitmedi. Döktüm. Ancak posasını ayırdım, aşırı asidik olduğunu düşünüyorum henüz ölçmedim. İçine yumurta kabuğu biriktiriyorum. Sonuçta yumurta kabuğunu sirkeye yatırıp, karbonat kısmını ayırmak için sirke kullanıyordum. Sirke yerine bu sirke kokulu dip çökeltisini kullanıp, asitik sever bitkilerimde kullanacağım. Bakalım sonuç ne olacak? :) |
Alıntı:
Ziyan etmişsiniz güzelim enzimi, asidik diye bitkilere kullanmamanız tamam da temizlikte kullanırdınız ne güzel... :( |
benim bu iksirlerden iki tanesinin balonu iyice büzüştü. Pet şişeyide yamultmuş kendi kendine vakum yapıyor bu normal mi?
|
Alıntı:
|
hadi yaaa eğer bozulursa çok üzülürüm çünkü çok uğraşmıştım..
|
Kokusuna bir bakın bence... Umarım bozulmamıştır ama çok ümitli değilim :(
|
1 Eklenti(ler)
Burada okuduklarımdan yola çıkarak yaptığım enzim . Esmer şeker yerine ,hurma kullandım . Robottan geçirmedim peynir suyu ,mor lahana ,yumurta kabuğu ,muz,ekmek parçası diğerinde elma ve portakal kabukları var . yaklaşık 15 günü geçti . Balonlarda bir sönme yok . Hata yaptığım bir nokta var mı . Ben o kadar sık çalkalamadım .Kötü bir koku almıyorum . Ne kadar daha beklemem gerekir kullanmak için .
Eklenti 536651 |
Alıntı:
Kullandığınız peynir suyu umarım tuzsuzdur, bu çok önemli. İdeal olgunlaşma süreleri yanlış anımsamıyorsam 45 gün ile 3 ay arası... Her gün çalkalamalısınız :) |
Teşekkür ederim Sn A_NOMAD .Eyvah eyvah bir tanesi baya tuzluydu :). Diğerine yoğurt suyu koymuş olabilirim .Peki işe yaramayacağı anlaşılıyor mu .Tuzdan dolayı hiç mi şansım yok dökmeli miyim .
|
Enzim olmaz, turşu olur... Bitkilere kullanılmaz...
|
Enzim bidonlarımın birinin üzerinde beyaz beyaz bir şeyler yüzüyor. Hani turşularda da olur ya... Diğerlerinde böyle bir şey yok. Bugün biraz daha esmer şeker koyup çalkaladım. Problem var mıdır sizce? Kokusunda problem yok. Turp katmıştım. Buram buram turp parfümü olmuş... ;)
|
Alıntı:
|
İçinde yeşil soğan olan enzimim acayip kokuyor. Çok keskin bir soğan kokusu... Yeni başlayacaklara hiç tavsiye etmem. Şişenin havasını alırken balkona çıkarıyorum.
|
Alıntı:
|
1 Eklenti(ler)
Arkadaşlar sizlerden özenerek bu gün ben de enzim yapmayı denedim.
İçine koyduklarım: Domates kabukları, portakal kabukları yumurta kabukları, elma kabukları, yeşil biber artıkları, havuç kabukları bir adet küçük boy kırmızı pancar doğradım, yoğurt suyu, bir tatlı kaşığı yaş maya, 1 yemek kaşığı şeker ve pekmez. 5 litrelik pet şişeye bunlar yeterli midir acaba? Merakla sonucun nasıl olacağını bekliyorum, bakalım başarılı olabilecek miyim :) Eklenti 536770 |
Harika görünüyor sevgili akçabardak, aramıza hoş geldiniz ;)
|
Teşekkür ederim sevgili A_NOMAD
|
Kısa süre içinde pek çok enzim hazırlayacaksınız, çöpe bitkisel atık atmak zorunda kaldığınızda kendinizi kötü hissedeceksiniz... Hazırlıklı olun bu olacaklara :D :D
|
Alıntı:
|
Alıntı:
|
Alıntı:
|
Bende ektiğim sebzeleri , kışa girerken meyveleri ile birlikte toprakta bırakıyorum .Ama evdeki atıkları hiç öyle değerlendirmedim .Teşekkür ederim sevgili Akçabardak ön bahçede çiçekler için kullanabilirim :).
|
1 Eklenti(ler)
31.01.2015 tarihinde yapılan enzimin bugün ki halleri...
Enzim yaparken sadece maya kullandım yoğurt suyu kullanmadım. Birde şişelerde beyaz şeker şerbeti kalıntları vardı. Değişik bir tecrübe oluyor 3 tanesi büzüşüyor 1 tanesi şimdilik ayakta :) |
Pazartesi gunu, Ada daki sebze bahcelerindeki otlari temizleyip enzim yapacagim.
Hormon kullanilmadan yetistikleri icin daha da naturel olacagini dusunuyorum. |
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 15:24. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025