agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Temel Konular (Toprak, Gübre, Tohum, Sulama) (https://www.agaclar.net/forum/temel-konular-toprak-gubre-tohum-sulama/)
-   -   Enzim (Enzyme) (https://www.agaclar.net/forum/temel-konular-toprak-gubre-tohum-sulama/18541.htm)

ksantip 28-05-2018 15:54

ben de patates,kivi,yumurta kabuğu ve muz ile yapıcam bakalım nasıl olacak.

GübreciBaba 24-08-2018 20:53

Kara Kafes Otu yetiştirmek için bana fide desteği verecek var mı aranızda?

yenisafranlı 16-11-2018 13:48

dostlar hepinize sayğılar hürmetler uzun bir ara vermek zorunda kaldım eski üyelik şifremden bir türlü giriş yapamadım
safranlı üyeliğimi aktif edemedim
(bu konuda bana yardımcı olabilecek arkadaş olursa çok mutlu olurum)
ya da olmuyorsa yeni safranlı olarak devam ederiz
tekrar selamlar hürmetler
özledik ya hu....

MeyveliTepe 16-11-2018 13:56

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi yenisafranlı (Mesaj 1552243)
dostlar hepinize sayğılar hürmetler uzun bir ara vermek zorunda kaldım eski üyelik şifremden bir türlü giriş yapamadım
safranlı üyeliğimi aktif edemedim
(bu konuda bana yardımcı olabilecek arkadaş olursa çok mutlu olurum)
ya da olmuyorsa yeni safranlı olarak devam ederiz
tekrar selamlar hürmetler
özledik ya hu....


Enzim başlığına değil de Forumda yaşadığınız sorunlar başlığına yazsanız daha isabetli olurdu. Burada ancak tesadüfen görülür.

meeteine 01-12-2018 07:04

Merhabalar. Okuma işlemimi tamamlayınca denemelerime başladım. İki ayrı plastik kavanozda kurdum. Birisinde portakal ve patates (150gr), bal (150gr), su (500ml) ve kuru ekmek mayası (10gr), ikincisinde elma ve muz (100gr), pekmez (50gr), su (300ml) ve kuru maya (5gr) olacak şekilde kurdum. Kavanozların birisinde nargile sistemi diğerinde plastik eldiven var.
Hava sıcaklığı 20 derece civarında ama sabit tutmak adına kavanozları suya koyup akvaryum ısıtıcısı ile sıcaklığı 30 derecede sabitledim.İlk iki gün fermantasyon iyi idi sürekli gaz çıkışı oldu. Bugün üçüncü gün ve gaz çıkışı neredeyse tamamen durdu. Kavanozları çalkalayıp koyduğumda kısa süreli gaz çıkışı oluyor ama bir kaç dakika içinde yeniden duruyor.
Sizce nerede hata yapıyorum?

Safranlı 03-12-2018 10:48

Bal kullanmak doğru değil pekmez kullanmalıydınız bal enzimde kullanılmaz

meeteine 03-12-2018 13:04

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Safranlı (Mesaj 1553286)
Bal kullanmak doğru değil pekmez kullanmalıydınız bal enzimde kullanılmaz

İkincisinde üzüm pekmezi kullandım ama onda da aynı sonucu aldım. Üçüncü gün tümüyle durdurdular gaz çıkışını. alkol oluşumu fermantasyonu bitirmiş olabilir mi? Ama üç gün alkol oluşumu için bile kısa bir süre değil mi?

Adalet Yağcı 04-01-2019 20:52

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi dmtmrt (Mesaj 1493147)
Elimde Em vardi bir kapakda ondan ekledim.

Merhaba dmtmrt..

Bir süredir EM-1 arıyorum, siz nereden tedarik ettiniz?

Nazo06 05-01-2019 07:12

Bu enzimleri neredeyse her şeyde kullanabiliyoruz sanırım? Bu konuyu baştan sona okumak gerek

volkanaktas 05-01-2019 07:38

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi GübreciBaba (Mesaj 1546996)
Kara Kafes Otu yetiştirmek için bana fide desteği verecek var mı aranızda?

Tohum paylaşım etkinliğinde paylaşılıyor

ozerkavak 04-02-2019 13:07

En son EM'yi 2018 Şubat'ta emturkey.com.tr adresindeki işletmeye ulaşıp almıştım.

uzunkum 28-02-2019 11:13

Arkadaşlar merhaba, 24.02.2019 tarihinde ilk enzim denememi yaptım. 5 lt' lik plastik damacanada nargile usulü, önceki arkadaşlarımızın yaptığı şekilde. İçerisine 3 su bardağı melas, 1 kg civarı ısırgan otu ince ince doğradım, 5-6 baş sarımsak ve üzerini su ile doldurdum. Evin en sıcak odasında duruyor. Pazartesi ya patlarsa diye, düzenek kurmama rağmen iş yerinde akşamı zor ettim. Ancak bugün beşinci günü ve hiç hareket yok, ara sıra çalkalıyorum o zaman 1-2 kabarcık çıkıyor, yandaki su dolu şişenin kenarlarında küçük kabarcıklar var o kadar. Bidonu aşağıya doğru eğdirdiğimde ise tüp gaz kokusu gibi bir koku geliyor. Bu enzim denemem hakkında yorum yapabilirmisiniz, başarılı olma ihtimali varmı veya bu aşamada yapacağım bir şey olabilirmi?

uzunköy 05-03-2019 15:37

Ben de bugün balık turşusu denebilecek düzeneği kurdum.

İçerik şu şekilde,
8 litre su,
800 gr Üzüm pekmezi
2.5 kg kadar balık artığı ağzı kapalı olarak şeffaf turşu bidonunda bekliyor.

Arada bir kapağını gevşetip gazını alacağım.

Artan balıkları da 2-3 ay sonra gübre olarak çıkartma ümidiyle toprağa gömeceğim.

derin35 21-03-2019 17:37

Bitkilerinde enzim kullanıp, yapraklarda sararma sorunu yaşayan oldu mu?
Enzimi yıllardır kullanırım, galiba dozunu biraz fazla kaçırmış olabilirim.
Bu sararmaya neden olur mu?

uzunköy 07-04-2019 22:44

Bu duzenegi kuralı, 5 hafta oldu.
Ilk başta gaz cikisi cok az iken artik belirgin sekilde daha fazla cikiyor ve bugün yanlislikla biraz sallama gafletinde bulundum.
Icine kurduğum Turşu kabı balon gibi sekil aldı... patlamadan inceden inceye fislatarak acarim diye dusundum ama ben actikca o resmen fışkırdı kapaktan...
Demekki saglam gaz cikisi yapiyor artik.
Bundan sonra her gün gaz almam gerekiyor.
Kokunun giderek azaldigini farkettim.
Ilk gunlerde 10 birim ise şimdi 4 e düşmüş diyebilirim.
Şimdilik durum bu sekilde,
Ilk defa yapiyorum, okuduklarima gore dogru yoldayim saniyorum.
Siz ne dersiniz?
Https://pasteboard.co/I95ahR7.jpg

uzunköy 09-04-2019 19:31

Konuyu bastan okuyunca enzimin sadece bitkilerle yapildigini farkettim. Ben balık çöplerini koydum ayni yere.
Ortaya ne cikacak hiç belli degil.
Biraz sallayinca gazoz gibi köpürüyor ve kapagini hafif aralarsam fiskirmaya calisiyor :)

uzunköy 16-04-2019 20:56

Son 1 haftadır, köpürme etkisi ve gaz basıncı azalmaya basladı.
Koku hissedilmeyecek seviyeye kadar düştü.

Hakkoo 21-05-2019 02:08

Forumda ki herkese iyi günler dileyerek bu işin üstadlarına bir kaç sorum olacak eğer cevaplar iseniz çok mutlu olurum. Yaklaşık 1-1.5 aydır forumdaki birçok konuyu takip ediyorum günde birkaç defa okuyup anlamaya çalışıyorum. Bizim aşağı yukarı 100 dönüm nar bahçemiz var ve yoğun araştırmalar sonucunda önümüzdeki hafta kısmet olursa kendi çapımızda solucan çayı yapmaya karar verdik. Sorularım söyle
1-Solucan çayının yanına ek olarak enzimmi yoksa soğuk komposto yapmakmı daha doğru olur?
2-Enzim ile Soğuk kompostun arasında toprağa ve bitkiye fayda olarak bir fark varmıdır?
3- Sayın Epsody’ nin tarifinden yola çıkarak fermantasyon ile sıvı gübre yaparken EM ile birlikte maya kullanmanın ekstra bir yararı olurmu?
Cevaplarınızı sabırsızlıkla bekliyorum , böylesine güzel bir site için yönetime Şükran’larımı sunuyorum, eğerki sorumu yanlış konu başlığında sormuş isem onu da acemiliğime verin, esenlikler dilerim.

hümanistmohikan 12-06-2019 16:31

bu artıkları biriktirmek için, dolapta muhafaza edip sonra işlem yapsak uygun mudur?

ramada 16-06-2019 18:39

karpuz kabuğu, domates kabuğu gibi atıklardan enzim kurulur mu? İçinde meyve atıkları olmak zorunda mı?

halcur 31-07-2019 14:04

Arkadaşlar, bilen birisinden yardım bekliyorum. Mutfak artıklarından yapılıyor enzim, anladım. Ben tarladan biraz semizotu, kızılbacak, çoban çökerten vb.otlarla yapmaya çalışıyorum. Olur mu? Ne dersiniz?

SM-A750F cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

Anabel 12-09-2019 10:10

çöp enzimi
 
İyi Günler 2 yıl önce buradan bilgiler alarak (ot-meyve-sebze vb) bulabildiğim bitkilerden çöp enzimi yaptım daha sonra damlamadan verdim sonuç ne bilemiyorum,
analizi hakkında bilgi verecek arkadaş varmı
tekrar daha büyük çaplı yapmak istiyorum yeni gelişmeler varmı
sebze-meyve ve otlarda hangi besinler bulunur araştırma yapan varmı
her bulduğum meyve sebzeyi karıştırayımmı yoksa her meyve sebzeyi ayrı ayrı yapmak gerek

derin35 15-05-2020 12:54

Yıllar evvel yapıp götürdüğüm enzimi, kayınpederimin yazlığının hırdavat odasında buldum. Yılını net hatırlamıyorum. 2016 ya da 2017. Tadı, rengi, kokusu ilk yapıldığı gün gibi. Enzim galiba bozulmuyor. Yıllanmış şarap gibi. Şaşırdım.

derin35 13-07-2020 15:34

1 Eklenti(ler)
Galiba benden başka enzim yapan yok. ;)

ahkem 24-08-2020 20:48

Ben balık artıklarından yaptım, biraz kepek biraz balık artığı biraz melas biraz su olacak şekilde,
5-6 ay kadar fermante olduktan sonra süzdüm, mısır biçildikten sonra boş tarlaya holder ile atıldı.
Faydasını önümüzdeki hasatta görürüz.
(toprağın organik maddesi düşük olduğu için topraktaki organik madde oranını arttırmaya yönelik yaptığım bir çalışmadır. Balık enzimi dışında kendi yaptığım humik asiti de holder ile attık tarlaya.)
Enzim yapma konusunda tek değilsiniz :)

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi derin35 (Mesaj 1592710)
Galiba benden başka enzim yapan yok. ;)


halcur 06-02-2022 18:54

Bu adamcağız enzimle ilgili çok şey anlatıyor ama ben çok bir şey anlamıyorum. Uzman abiler/ablalar, ne diyor bu abi.

Başka videoları da böyle. Kafam allak bullak.

MeyveliTepe 06-02-2022 21:18

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi halcur (Mesaj 1613697)
Bu adamcağız enzimle ilgili çok şey anlatıyor ama ben çok bir şey anlamıyorum. Uzman abiler/ablalar, ne diyor bu abi.

Pek şeytmeye gerek yok, parodi niyetine izleyebilirsiniz. Sağdan soldan duyduğu beş benzemez şeyi senaryo halinde bir araya getirme alışkanlığı var. Bir ara kelebeklerin yaprak bitlerini gezdirdiğini iddia ediyordu :)

Arada, limonen'in yumuşak kabuklu bitleri öldürdüğünü de keşfetmiş :rolleyes:

Sevgi Soydan 16-02-2022 22:45

Sayın Halcur,

Bende yeni takip etmeye başladım onu, yeni bir şey öğreneyim diye başladığım tüm videolarını sonunda hiçbir şey öğrenememiş olarak bitiriyorum.
Konunun en başındaki sayfalarda videoda anlattığından daha çok bilgi ve fazladan deneyimler var.


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 11:15.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025