agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Temel Konular (Toprak, Gübre, Tohum, Sulama) (https://www.agaclar.net/forum/temel-konular-toprak-gubre-tohum-sulama/)
-   -   Enzim (Enzyme) (https://www.agaclar.net/forum/temel-konular-toprak-gubre-tohum-sulama/18541.htm)

Tilki Mete 03-03-2015 17:57

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi A_NOMAD (Mesaj 1360589)
Hoş geldiniz aramıza ;)

Şeker kamışı şekerinden kastınız 'kristal beyaz şeker' ise kullanmayın, melas ya da pekmez kull...

Gelişmeleri paylaşmanızı bekliyoruz :)

Hayır kahverengi :D
Biraz okudumda okadar mesajı okumak gözümü korkuttu :D 10 sayfa geriye kadar gittim okudum
Balıkla enzim yapmak isteyenler enzimi patlatanlar :D :D şarap la ilgili bişiler okumadım bile gaz almak için aletler enzimim olmuşöı diye soranlar falan filan birazda baştan okumam lazımmış demekki :D

Sûz-i Dilârâ 03-03-2015 17:57

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi A_NOMAD (Mesaj 1360528)
Yoğurt değil de yoğurt suyu katmak gerekiyor diye biliyorum ben...

Çoğunluğu suyundan olmak üzere az bir kısmı yoğurttu, diğerlerinde de aynı şekilde kullanmıştım.

Yalnız bu yoğurdun mayası, hazır yoğurt mayasıydı ondan mıdır acaba?
Enzim durulunca rengi çok güzel; tam istediğim kızıl-kahve tonunda çıkıyor.

A_NOMAD 03-03-2015 18:02

Enzimlerin çalışma hızı sıcaklığa göre değişkenlik gösterebiliyor, daha sıcakta daha hızlı çalışıyorlar mesela.

Yoğurttan şüpheniz varsa daha sonrakilerde maya kullanarak deneyebilirsiniz.
İstediğiniz rengi tutturmanıza sevindim ;)

Sûz-i Dilârâ 03-03-2015 18:23

İçine kattığım malzemeler de çok güzeldi, hepsi yeşillikti, ıspanak sapları vs. Bir de kendime söz vermiştim yeni enzim yaparsam yeşil soğan katmayacağım diye.

Yeşillikleri ayırıp soğanı çöpe atmak üzere bir kenara koyunca bana üzgün üzgün bakıyormuş gibi geldi, dayanamayıp yeşil soğanları yine koydum:D
Bu sefer nedense o kadar kötü kokmadı, alın size bitkisel psişizm:D Merhamet edip çöpe atmadığım ve kadroya dahil ettiğim için o da kötü kokusuyla beni rahatsız etmedi:D (şaka tabi).

Not: Eski sayfalardaki bilgileri minik satırlarla tazeleyelim:

Azot ağırlıklı enzim için yeşil sebzelerden; potasyum ağırlıklı olsun isterseniz patates, muz kabuğu, ıhlamur vs. asidik enzim isterseniz narenciye, domates, kabak vs. enzimleri yapabilirsiniz.

A_NOMAD 03-03-2015 18:49

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Sûz-i Dilârâ (Mesaj 1360595)
...Merhamet edip çöpe atmadığım ve kadroya dahil ettiğim için o da kötü kokusuyla beni rahatsız etmedi:D...

Anlamadığım şu: Kadroya katılmayı neden bu kadar istedi acaba, kadrodakilerin nereye gideceğini sandı?

Şaşkın yeşil soğan :D :D

Selahattin Yılmaz 05-03-2015 22:09

Arkadaşlar enzim yapımını Bursa'da kadın derneklerinde eğitim konusu olarak anlatıyorum ve oldukça da ilgi çekiyor, ancak ülkemizdeki sonuçlarını gösterecek bir resim yok yabancı kaynaklardan bulabiliyorum. Elinde sonuçlarına ait farklı ürünlerde özellikle meyve ve sebzelerde resimler olan ve mümkünse karşılaştırmalı olarak uygulamasıyla buraya koyar veya selahattinyilmaz@yahoo.com adresimden bana mail atabilirler mi? Bende ayrıca eğitimden elde edeceğim sonuçlar olarak resimleyebilirsem burada yayınlamayı düşünüyorum bu yıl.

Safranlı 06-03-2015 06:45

hocam ellerinize sağlık...televizyon progrramıznız çok güzeldi...
tadımız damağımızda kaldı yeniden başlasa çok güzel olur...

Tilki Mete 07-03-2015 00:01

Bugün deneme amaçlı bir litrelik pet şişeye yeşil enzim yaptım. Bakalım sonuç ne olucak ? ıspanak , maynonoz , nane , bürüksel lahanası birtane kötüleşmişti baya , sonra roka , yeşil elma kabuğu birde bana pişmiş pişmiş sırıtan kiviyi koydum :) .. 6 adet esmer küp şeker ve 1 tatlı kaşığı pekmez kuru maya buşamadım yarın atıcam ama azcık ekmek attım . Acaba nasıl birşey olcak.

Sûz-i Dilârâ 07-03-2015 08:33

Tee eskilerde üyeler arasında konuşulmuştu. Hatta ben de yapmıştım. Meğer bilmeden bir tür enzim yapmışım.

Isırgan otlarını topluyoruz ve bir pet şişeye dolduruyoruz, iyi güneş alan bir yere koyuyoruz. Bir süre sonra ısırgan otu suyunu bırakıyor. İşte o suyu, normal suyla seyreltip bitkilere veriyoruz. Potasyum zenginiymiş bu su. Isırganlar çıkınca yine yapmaya karar verdim. :)

Tilki Mete 07-03-2015 10:42

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Sûz-i Dilârâ (Mesaj 1361465)
Tee eskilerde üyeler arasında konuşulmuştu. Hatta ben de yapmıştım. Meğer bilmeden bir tür enzim yapmışım.

Isırgan otlarını topluyoruz ve bir pet şişeye dolduruyoruz, iyi güneş alan bir yere koyuyoruz. Bir süre sonra ısırgan otu suyunu bırakıyor. İşte o suyu, normal suyla seyreltip bitkilere veriyoruz. Potasyum zenginiymiş bu su. Isırganlar çıkınca yine yapmaya karar verdim. :)

Bütün mesajları tek tek okudunuzmu? :D bugün kapağı hafif gevşettim , fosss diye bir ses çıktı fazla bekletmeden kapattım yaş maya koyuluyormu ? şu anda maya yok durumu iyi bir fotoğraf atayımda yorumlayın ..

Sûz-i Dilârâ 07-03-2015 13:03

Bütün sayfaları okumadım daha Mete, çok fazla bilgisayara bakınca başım ağrıyor. Çocuklardan da fırsat olmuyor zaten. Azar azar okuyorum her gün birkaç sayfa şimdi kırklarda bir yerdeyim.

"Tee eskiler" diye bahsettiğim ısırgan otu enzimi, "enzim" başlığında değil farklı bir başlıkta konuşulmuştu, şimdi hatırlamıyorum.

Yaş maya ve yoğurt suyu konmasının sebebi fermantasyonu hızlandırmak. İlk mesajdaki enzim hazırlanışına bakarsan yaş maya veya yoğurt suyu konacak diye bir şey yazmıyor.

Valla ben enzime yorum yapacak kadar üstad olmadım daha :) Sen yine at fotoyu anlayanlar yorum yapar, bize de bir fikir olur.

Sûz-i Dilârâ 07-03-2015 13:07

Bugün kayınvalidemle pazara çıktık. O tezgâhların üzerine ben de tezgâh altlarına, kenarlarına baktım, gözüm atılan sebze ve meyvelere takıldı." Bunlardan da ne güzel enzim olur şimdi" dedim içimden. Balıkçının orda da balıklar vardı enzimcilerin kulaklarını çınlattım. "Herhalde benim yerimde olaydılar, kesin isterlerdi" diye düşündüm. :)

Tilki Mete 07-03-2015 17:19

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Sûz-i Dilârâ (Mesaj 1361503)
Bugün kayınvalidemle pazara çıktık. O tezgâhların üzerine ben de tezgâh altlarına, kenarlarına baktım, gözüm atılan sebze ve meyvelere takıldı." Bunlardan da ne güzel enzim olur şimdi" dedim içimden. Balıkçının orda da balıklar vardı enzimcilerin kulaklarını çınlattım. "Herhalde benim yerimde olaydılar, kesin isterlerdi" diye düşündüm. :)

Aynı şeyi bende düşündüm akşam dayanamadım yeşilleri istedim sadece ayrı olarak kivi ile naneyi evden koydum he birde elma kabuğunu :D demekki şimdiden enzimci olmuşum :D

A_NOMAD 07-03-2015 18:14

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Tilki Mete (Mesaj 1361484)
...yaş maya koyuluyormu ? şu anda maya yok durumu iyi bir fotoğraf atayımda yorumlayın ..

Maya ya da yoğurt suyu konmasının sebebi 'ortama laktik asit bakterilerini dahil etmek' ki bu bakteriler beslensin, çoğalsın, atıklarını bıraksın (enzimi fermente etsin) da biz faydalanalım.
Ortama bu bakterileri koymadan enzim elde edemeyiz :)

Sûz-i Dilârâ 07-03-2015 18:29

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi A_NOMAD (Mesaj 1361583)
Maya ya da yoğurt suyu konmasının sebebi 'ortama laktik asit bakterilerini dahil etmek' ki bu bakteriler beslensin, çoğalsın, atıklarını bıraksın (enzimi fermente etsin) da biz faydalanalım.
Ortama bu bakterileri koymadan enzim elde edemeyiz :)

İlk sayfadaki çeviri metinde ortama maya ya da yoğurt suyu koyun demiyor. Sadece esmer şeker, melastan bahsetmiş. Daha sonraki sayfalardan birinde sayın Meyvelitepe yanlış hatırlamıyorsam "maya ya da yoğurt suyu konmasa da bir süre sonra fermantasyon yine de başlayacaktır" mealinde bir açıklama yazmış.

Bu cümlelerden ve sizin yazdığınızdan sonra şunu mu anlamam gerekir:confused: Fermantasyon biz maya ya da yoğurt suyu katsak da katmasak da -biraz geç olsa da- başlayacak. Ancak maya ve yoğurt suyu ilave ederek süreci hızlanır; pekmez, melas vs. ile de ortama müdahele ederek ilave ettiğimiz bakterileri besleriz. :rolleyes:

A_NOMAD 07-03-2015 18:34

Benim bildiğim kadarıyla ortama bakteri eklemezsek, başlayan olay 'çürüme benzeri' bir durumdan öte gitmeyecektir ya da bizim elde etmek istediğimizden farklı bir şeye dönüşecektir.

(Konunun başlarında doğal olarak epey acemilik yaşanmış, mesela bir ara çürümeye başlamış olan sebze-meyvelerden enzim yapmak gerektiği bile söylenmiş. Oysa şimdi biliyoruz ki çürük ya da kirli atıkları kullanmamak gerekiyor. İlk acemilikten sonra keşfedilmiş ki ortama bakteri eklemek gerekiyor. İdeal olanı EM eklemek ama maya, yoğurt suyu, tuzsuz peynir suyu da laktik asit bakterileri içerdiği için istediğimiz sonuca bizi ulaştırabiliyor. Zaten melas, pekmez ya da esmer şekeri de ortamdaki bakterileri besleme maksatlı ekliyoruz.)

Tilki Mete 07-03-2015 18:42

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Sûz-i Dilârâ (Mesaj 1361592)
İlk sayfadaki çeviri metinde ortama maya ya da yoğurt suyu koyun demiyor. Sadece esmer şeker, melastan bahsetmiş. Daha sonraki sayfalardan birinde sayın Meyvelitepe yanlış hatırlamıyorsam "maya ya da yoğurt suyu konmasa da bir süre sonra fermantasyon yine de başlayacaktır" mealinde bir açıklama yazmış.

Bu cümlelerden ve sizin yazdığınızdan sonra şunu mu anlamam gerekir:confused: Fermantasyon biz maya ya da yoğurt suyu katsak da katmasak da -biraz geç olsa da- başlayacak. Ancak maya ve yoğurt suyu ilave ederek süreci hızlanır; pekmez, melas vs. ile de ortama müdahele ederek ilave ettiğimiz bakterileri besleriz. :rolleyes:

Bir şekilde bakteri üretimi olucaktır . Kapağı açtığımızda falan girer heralde neyse ben biraz ekmek koymuştum zaten 1 kaşık kurumaya alıp koyayım evde hep yaş maya vardı yaşı koymadım bende :) birazda yeni mayalanmış doğal ev yoğurdunun suyunumdan koyayım . Birde evde akvaryumum daha doğrusu babamın işi dolayosıyla havuz malzemelerinden bir çek valf gömmüştüm onu kapağa taksam gaz çıkışı sağlar ama dışardan havayı içeri almaz tek bir korkum var. Kola gibi köpürürse ev batarmı acaba?

A_NOMAD 07-03-2015 18:50

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Tilki Mete (Mesaj 1361600)
Bir şekilde bakteri üretimi olucaktır . Kapağı açtığımızda falan girer heralde neyse ben biraz ekmek koymuştum zaten 1 kaşık kurumaya alıp koyayım evde hep yaş maya vardı yaşı koymadım bende :) birazda yeni mayalanmış doğal ev yoğurdunun suyunumdan koyayım . Birde evde akvaryumum daha doğrusu babamın işi dolayosıyla havuz malzemelerinden bir çek valf gömmüştüm onu kapağa taksam gaz çıkışı sağlar ama dışardan havayı içeri almaz tek bir korkum var. Kola gibi köpürürse ev batarmı acaba?


Kapağı açtığında girecek olan bakteriler zararlı bakteriler olacaktır ve enzimini bozacaktır. Bizim sadece faydalı bakterilere ihtiyacımız var. Hava ile teması da tamamen kesmek gerekiyor. Gazını almak için kapağı açmıyoruz, sadece gevşetip tekrar sıkıyoruz. Dışarıdan asla hava almaması gerekiyor.

Tilki Mete 07-03-2015 18:52

http://tapatalk.imageshack.com/v2/15...baf7b73a73.jpg

Bişiler yanlışmı gidiyor ya? Hepsi havalarda :D:D

Tilki Mete 07-03-2015 18:56

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi A_NOMAD (Mesaj 1361602)
Kapağı açtığında girecek olan bakteriler zararlı bakteriler olacaktır ve enzimini bozacaktır. Bizim sadece faydalı bakterilere ihtiyacımız var. Hava ile teması da tamamen kesmek gerekiyor. Gazını almak için kapağı açmıyoruz, sadece gevşetip tekrar sıkıyoruz. Dışarıdan asla hava almaması gerekiyor.

o kısmı anlamıştım zaten :D kapağı gevletir gevşetmez coss luyor az önce saniyelik bir açma yapıp laktik asit yüklemesi yaptım birazda maya tamamdır . Bu enzim üzerinde tecrube kazanıcam heralde :D

A_NOMAD 07-03-2015 19:09

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Tilki Mete (Mesaj 1361603)
Bişiler yanlışmı gidiyor ya? Hepsi havalarda :D:D

Bakteriler yedikçe yani enzim olgunlaştıkça dibe çökecekler merak etme :)

Sûz-i Dilârâ 07-03-2015 20:04

Narenciye içi'nden yaptığım enzim neredeyse tamamen dibe çöktü. Üst kısımda ince bir çizgi kaldı.

A_NOMAD 07-03-2015 20:14

Gaz çıkışı ne durumda peki?

Sûz-i Dilârâ 07-03-2015 21:08

Gaz çıkışı durdu diyebilirim. Şişede basınç da olmuyor artık.

Bir hafta daha bekleyip açsam mı acaba?

A_NOMAD 07-03-2015 21:17

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Sûz-i Dilârâ (Mesaj 1361643)
Gaz çıkışı durdu diyebilirim. Şişede basınç da olmuyor artık.

Bir hafta daha bekleyip açsam mı acaba?

Bir hafta bekleyip süzün bence, hayırlı olsun ;)

A_NOMAD 07-03-2015 21:22

1 Eklenti(ler)
Paint üzerinden alelacele ve beceriksizce çiziverdim ama sanırım estetik olmamasına rağmen anlaşılır olmuştur :D

Tilki Mete için özel çizim :D


Eklenti 539770

Sûz-i Dilârâ 07-03-2015 21:34

Küçük şişenin kapağına iki delik açılıyordu sanırım, birine hortum takılıyor. Diğer delik boş kalıyor ki hava çıkışı sağlansın. Ya da tamamen kapaksız olsa da olur mu?

Tilki Mete 07-03-2015 21:34

Bu mu kötü çiziminiz ? Bunu biliyordum aslında da neyse çaktırmadan bilmiyormuş yeni öğrenmiş gibi yapayım :D 15 sayfa okudum gibi okudumda anlama alıcılarımı kapattım galiba :) neyse anladığım şeyler var biraz anlamışım bazı şeyleri ne kadar çok seviyorsunuz beni , bu kadar uğraşmışsınız ki karşınızdaki üşengeç ve saf :(

Tilki Mete 07-03-2015 21:36

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Sûz-i Dilârâ (Mesaj 1361651)
Küçük şişenin kapağına iki delik açılıyordu sanırım, birine hortum takılıyor. Diğer delik boş kalıyor ki hava çıkışı sağlansın. Ya da tamamen kapaksız olsa da olur mu?

Hiç bişi olmaz bence . Ama hortumu sabit tutacak suyu da bir nebze dökülmesini engelleyecek bişi lazım diğil mi ?

A_NOMAD 07-03-2015 21:37

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Sûz-i Dilârâ (Mesaj 1361651)
Küçük şişenin kapağına iki delik açılıyordu sanırım, birine hortum takılıyor. Diğer delik boş kalıyor ki hava çıkışı sağlansın. Ya da tamamen kapaksız olsa da olur mu?

İki delik de açılabilir (ki ben öyle yaptım), kapağı tamamen açık da bırakılabilir ama kapak açık kalacaksa hortumu bir şekilde sabitlemek gerekir ki yanlışlıkla sudan çıkmasın...


Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Tilki Mete (Mesaj 1361652)
Bu mu kötü çiziminiz ?...

Kalem kağıtla çizim yapsaydım daha net anlaşılırdı bunun ne kadar kötü bir çizim olduğu, övünmek gibi olmasın :p


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 21:38.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025