![]() |
Alıntı:
Biraz okudumda okadar mesajı okumak gözümü korkuttu :D 10 sayfa geriye kadar gittim okudum Balıkla enzim yapmak isteyenler enzimi patlatanlar :D :D şarap la ilgili bişiler okumadım bile gaz almak için aletler enzimim olmuşöı diye soranlar falan filan birazda baştan okumam lazımmış demekki :D |
Alıntı:
Yalnız bu yoğurdun mayası, hazır yoğurt mayasıydı ondan mıdır acaba? Enzim durulunca rengi çok güzel; tam istediğim kızıl-kahve tonunda çıkıyor. |
Enzimlerin çalışma hızı sıcaklığa göre değişkenlik gösterebiliyor, daha sıcakta daha hızlı çalışıyorlar mesela.
Yoğurttan şüpheniz varsa daha sonrakilerde maya kullanarak deneyebilirsiniz. İstediğiniz rengi tutturmanıza sevindim ;) |
İçine kattığım malzemeler de çok güzeldi, hepsi yeşillikti, ıspanak sapları vs. Bir de kendime söz vermiştim yeni enzim yaparsam yeşil soğan katmayacağım diye.
Yeşillikleri ayırıp soğanı çöpe atmak üzere bir kenara koyunca bana üzgün üzgün bakıyormuş gibi geldi, dayanamayıp yeşil soğanları yine koydum:D Bu sefer nedense o kadar kötü kokmadı, alın size bitkisel psişizm:D Merhamet edip çöpe atmadığım ve kadroya dahil ettiğim için o da kötü kokusuyla beni rahatsız etmedi:D (şaka tabi). Not: Eski sayfalardaki bilgileri minik satırlarla tazeleyelim: Azot ağırlıklı enzim için yeşil sebzelerden; potasyum ağırlıklı olsun isterseniz patates, muz kabuğu, ıhlamur vs. asidik enzim isterseniz narenciye, domates, kabak vs. enzimleri yapabilirsiniz. |
Alıntı:
Şaşkın yeşil soğan :D :D |
Arkadaşlar enzim yapımını Bursa'da kadın derneklerinde eğitim konusu olarak anlatıyorum ve oldukça da ilgi çekiyor, ancak ülkemizdeki sonuçlarını gösterecek bir resim yok yabancı kaynaklardan bulabiliyorum. Elinde sonuçlarına ait farklı ürünlerde özellikle meyve ve sebzelerde resimler olan ve mümkünse karşılaştırmalı olarak uygulamasıyla buraya koyar veya selahattinyilmaz@yahoo.com adresimden bana mail atabilirler mi? Bende ayrıca eğitimden elde edeceğim sonuçlar olarak resimleyebilirsem burada yayınlamayı düşünüyorum bu yıl.
|
hocam ellerinize sağlık...televizyon progrramıznız çok güzeldi...
tadımız damağımızda kaldı yeniden başlasa çok güzel olur... |
Bugün deneme amaçlı bir litrelik pet şişeye yeşil enzim yaptım. Bakalım sonuç ne olucak ? ıspanak , maynonoz , nane , bürüksel lahanası birtane kötüleşmişti baya , sonra roka , yeşil elma kabuğu birde bana pişmiş pişmiş sırıtan kiviyi koydum :) .. 6 adet esmer küp şeker ve 1 tatlı kaşığı pekmez kuru maya buşamadım yarın atıcam ama azcık ekmek attım . Acaba nasıl birşey olcak.
|
Tee eskilerde üyeler arasında konuşulmuştu. Hatta ben de yapmıştım. Meğer bilmeden bir tür enzim yapmışım.
Isırgan otlarını topluyoruz ve bir pet şişeye dolduruyoruz, iyi güneş alan bir yere koyuyoruz. Bir süre sonra ısırgan otu suyunu bırakıyor. İşte o suyu, normal suyla seyreltip bitkilere veriyoruz. Potasyum zenginiymiş bu su. Isırganlar çıkınca yine yapmaya karar verdim. :) |
Alıntı:
|
Bütün sayfaları okumadım daha Mete, çok fazla bilgisayara bakınca başım ağrıyor. Çocuklardan da fırsat olmuyor zaten. Azar azar okuyorum her gün birkaç sayfa şimdi kırklarda bir yerdeyim.
"Tee eskiler" diye bahsettiğim ısırgan otu enzimi, "enzim" başlığında değil farklı bir başlıkta konuşulmuştu, şimdi hatırlamıyorum. Yaş maya ve yoğurt suyu konmasının sebebi fermantasyonu hızlandırmak. İlk mesajdaki enzim hazırlanışına bakarsan yaş maya veya yoğurt suyu konacak diye bir şey yazmıyor. Valla ben enzime yorum yapacak kadar üstad olmadım daha :) Sen yine at fotoyu anlayanlar yorum yapar, bize de bir fikir olur. |
Bugün kayınvalidemle pazara çıktık. O tezgâhların üzerine ben de tezgâh altlarına, kenarlarına baktım, gözüm atılan sebze ve meyvelere takıldı." Bunlardan da ne güzel enzim olur şimdi" dedim içimden. Balıkçının orda da balıklar vardı enzimcilerin kulaklarını çınlattım. "Herhalde benim yerimde olaydılar, kesin isterlerdi" diye düşündüm. :)
|
Alıntı:
|
Alıntı:
Ortama bu bakterileri koymadan enzim elde edemeyiz :) |
Alıntı:
Bu cümlelerden ve sizin yazdığınızdan sonra şunu mu anlamam gerekir:confused: Fermantasyon biz maya ya da yoğurt suyu katsak da katmasak da -biraz geç olsa da- başlayacak. Ancak maya ve yoğurt suyu ilave ederek süreci hızlanır; pekmez, melas vs. ile de ortama müdahele ederek ilave ettiğimiz bakterileri besleriz. :rolleyes: |
Benim bildiğim kadarıyla ortama bakteri eklemezsek, başlayan olay 'çürüme benzeri' bir durumdan öte gitmeyecektir ya da bizim elde etmek istediğimizden farklı bir şeye dönüşecektir.
(Konunun başlarında doğal olarak epey acemilik yaşanmış, mesela bir ara çürümeye başlamış olan sebze-meyvelerden enzim yapmak gerektiği bile söylenmiş. Oysa şimdi biliyoruz ki çürük ya da kirli atıkları kullanmamak gerekiyor. İlk acemilikten sonra keşfedilmiş ki ortama bakteri eklemek gerekiyor. İdeal olanı EM eklemek ama maya, yoğurt suyu, tuzsuz peynir suyu da laktik asit bakterileri içerdiği için istediğimiz sonuca bizi ulaştırabiliyor. Zaten melas, pekmez ya da esmer şekeri de ortamdaki bakterileri besleme maksatlı ekliyoruz.) |
Alıntı:
|
Alıntı:
Kapağı açtığında girecek olan bakteriler zararlı bakteriler olacaktır ve enzimini bozacaktır. Bizim sadece faydalı bakterilere ihtiyacımız var. Hava ile teması da tamamen kesmek gerekiyor. Gazını almak için kapağı açmıyoruz, sadece gevşetip tekrar sıkıyoruz. Dışarıdan asla hava almaması gerekiyor. |
http://tapatalk.imageshack.com/v2/15...baf7b73a73.jpg
Bişiler yanlışmı gidiyor ya? Hepsi havalarda :D:D |
Alıntı:
|
Alıntı:
|
Narenciye içi'nden yaptığım enzim neredeyse tamamen dibe çöktü. Üst kısımda ince bir çizgi kaldı.
|
Gaz çıkışı ne durumda peki?
|
Gaz çıkışı durdu diyebilirim. Şişede basınç da olmuyor artık.
Bir hafta daha bekleyip açsam mı acaba? |
Alıntı:
|
1 Eklenti(ler)
Paint üzerinden alelacele ve beceriksizce çiziverdim ama sanırım estetik olmamasına rağmen anlaşılır olmuştur :D
Tilki Mete için özel çizim :D Eklenti 539770 |
Küçük şişenin kapağına iki delik açılıyordu sanırım, birine hortum takılıyor. Diğer delik boş kalıyor ki hava çıkışı sağlansın. Ya da tamamen kapaksız olsa da olur mu?
|
Bu mu kötü çiziminiz ? Bunu biliyordum aslında da neyse çaktırmadan bilmiyormuş yeni öğrenmiş gibi yapayım :D 15 sayfa okudum gibi okudumda anlama alıcılarımı kapattım galiba :) neyse anladığım şeyler var biraz anlamışım bazı şeyleri ne kadar çok seviyorsunuz beni , bu kadar uğraşmışsınız ki karşınızdaki üşengeç ve saf :(
|
Alıntı:
|
Alıntı:
Alıntı:
|
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 21:38. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025